Szybki posiłek ;-) |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 17:37 Szybki posiłek ;-)
|
Imię: Mariusz Damian
Dołączył: 05 Gru 2004 Skąd: Gliwice
|
Może już ktoś to zna, ale ja niestety nie znam nazwy tego posiłku. Smaczny i łatwy w przyrządzeniu.
POTRZEBNE:
6 jajek
pieczywo (najlepiej wek/bułka wrocławska)
żółty ser
ketchup
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozbijamy do jednego naczynia wszystkie 6 jajek. Mieszamy żeby miały jednolitą konsystencję. Do tego ścieramy zółty ser. Dodajemy trochę pieprzu.Moczymy w tym kromkę weka i rzucamy na patelnię (patelni nie smarujemy żadnymi masłami, ani olejami.Nie przypali się ;-) ) Smażymy z jednej drugiej strony.
Na końcu polewamy ketchupem i jemy ;-) |
|
|
|
|
luciddreamer
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 18:41
|
Imię: Tomek
Dołączył: 24 Sie 2004 Skąd: z pieknej krainy
|
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 19:34
|
Imię: Mariusz Damian
Dołączył: 05 Gru 2004 Skąd: Gliwice
|
Oj obojętnie ;-) Ja miałem goudę i było mniam mniam :D Dziś chyba też sobie zrobie to :D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 21:34
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
jeżeli jest to teflonowa patelnia to napewno się nie przypali a co do innego rodzaju patelni to nie byłabym taka pewna czy sie nie przypali. :mg: |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 22:01
|
Imię: Mariusz Damian
Dołączył: 05 Gru 2004 Skąd: Gliwice
|
Chyba masz Kisia rację ;-) Ja na teflonowej to robiłem.
Zatem Ci którzy używają innych patelni niż teflonowa radzę posmarować wierzch :D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Mar 02, 2005 19:34
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Jest sposób na smażenie na nieteflonowej patelni bez tłuszczu, trzeba wcześniej na tej patelni podprażyc sól :) |
|
|
|
|
LuKaSh
Wysłany: Sro Mar 02, 2005 20:51
|
Dołączył: 27 Lis 2004 Skąd: GLiWiCe
|
Ja TaM ZaWsZe Na oLeJu JaDe .. aLe i TaK PrZyPaLaM =-DD :D |
|
|
|
|
Basik
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 22:32
|
Dołączył: 14 Kwi 2005 Skąd: Gliwice
|
A tak na marginesie to to sie nazywa GRZANKA FRANCUSKA:) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Czw Kwi 14, 2005 23:27
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
jak widze w tym przepisie az 6 jajek to mnie skręca:) Wy chyba chcecie wykitowac, ze tak brzydko napisze po takiej ilości jaj na raz :P to przeciez niezdrowe! Chociaz nie watpie, ze smaczne:) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 06:49
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
raz na jakis czas ja sie zje 6 jajek to czlowiek nie umrze z tego powodu, a po drugie nie jest napisane ile osob naje sie tymi 6 jajkami |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 09:31
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
no fakt, zapomnial dodac , ze to jest danie na swiąteczny obiad dla szescioosbowej rodziny :rotfl:
jaj sie nie je w nadmiarze :) owszem maja rózne wartościowe składniki, takie jak witaminki, białko , aminokwasy, potas itd, ale to takze przysłowiowy cholesterol. Jesli ma sie klopoty z cholesterolem mozna jesc tylko 2 jaja tygodniowo! A zdrowy czlowiek po jednym jaju dziennie! |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 11:36
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
no ja nie wiem ale to co napisał Mariusz to apetycznie brzmi... kto mi zrobi? mogę jako świnka doświadczana robić i nawet te 6 jaj zjeść... ale dajcie znać wczesniej to się odpowiednio przygotuję np. wygłodzę przez trzy dni :)
poza tym robie coś podobnego ale bez sera :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 12:54
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
u mnie podobny jest tylko omlet:) ale z jednego jaja:) po ktorym i tak i tak brzuszek jest bardzoooo pelny, 6 jaj to masakrycznie duzo:) ale koncze tamt, bo zanudzam:) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 13:02
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
a propos jajek... ostatnio experymentowałam w kuchni i zrobiłam pieczeń z piersi indyka... superowe :)
duuużą pierś z indyka rozklepać na stole aż będzie taaaaakaaaaa wielka. Potem przyprawić ją od wewnątrz... przygotować sobie farsz... czyli:
- mięsko mielone w miarę chude
- jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupki :)
- jedno jajko surowe potrzebne do farszu
- bułka tarta do farszu z wiadomych przyczyn
- przyprawy do farszu.
I teraz tak... w ten wieeeelki płat mięska zawija się ten farsz z jajkami, tworząc taką dużą roladę. Potem do brytwanki wysmarowanej lekko olejem kładzie się te zawinątko i do piekarnika, proponuję troszkę większą brytwankę bo mięsko jeszcze puści swoje soki... od czasu do czasu polewać roladkę tym sosem :)
Delikatnie mówiąć PALCE LIZAć !!! najlepiej podawać z małymi śląskimi kluseczkami :) pychotka :D
edit
czas pracy niecała godzinka posiadając wszystkie skłądniki :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 14:22
|
Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
te Twoje mięsko to raczej nie jest posiłkiem z tematu:) szybkim ....
ale dobrze znac takowy przepisik... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 14:26
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
ANIUS jak nie jest szybki ? :) ja jak robie posiłek to aczynam od godziny 9 a kończę o 13-14 :D nie cała gopdzina to jest szybko :D |
|
|
|
|
|