Doradztwo kulinarne od fachowca!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie Gru 17, 2006 13:00
|
|
Cytat: | Witaj Jacku , powiedz mi co mozna zrobic aby schab pieczony w calosci nie wysechl podczas smażenia,probowałam juz wszystkiego i potem jak sie go kroi to sie sypie | To proste:jak pieczesz go w piekarniku to najlepiej w specjalnym rękawie z folii,a jak w brytfannie to często przewracać,podlewać i oczywiście pod przykryciem.Sorry że tak długo nie odpisywałem :oczami: :oczami: :D :D |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 03:51
|
Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice
|
Jacek13, mozna prosic o przepis na moczke?
wiem ze z twojego przepisu napewno wyjdzie pyszna :D |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 10:39
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
frohike, to nie przepis od Jacka, ale moze sie przyda
Składniki:
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.
Sposób przyrządzenia:
Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.
Moczka to raczej typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie. |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 15:58
|
Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dołączyła: 22 Lip 2005 Skąd: kiedys Gliwice
|
Do tego mozna dodac kompot ze sliwek ..... |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 15:10
|
|
UWAGA!!!!!! nadchodzą święta,Rusza przedświąteczne pogotowie kulinarne. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:15
|
Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice
|
Ja uwielbiam tarte ale skonczyły mi sie juz pomysły z czym ja robic . Moze zna ktos jakis fajny oryginalny przepis? Dodam ze robiłam juz z brokułami i serami i miesem mielonym i na słodko z owocami. aaa i z owocami morza tez i z szynka tez.
I brakło mi weny twórczej....
aaa i jeszcze jedno , prosze aby był to przepis juz przez kogos wypróbowany:) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:24
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
katarzyna35k-ce,
a może Tarta z pieczarkami i porem ?
Składniki:
- 20 dag maki
- 10 dag schłodzonego masła
- ok. 50-100 dag pieczarek
- 2 pory
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 ml gęstej śmietany
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:30
|
Dołączyła: 09 Sie 2006 Skąd: katowice
|
kisia, super! dzisiaj zrobie :hurra: czy zamiast gestej smietany moge dac jogurt naturalny? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:33
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
katarzyna35k-ce, oczywiście ze tak :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 11:57
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
tak prawde mowiac do swiat jeszcze troche ale mam pytanie... na swieta hce zrobic pasztet z zajaca :) ale nie mam wyprobowanego przepisu :) jakies rady macie ? :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:21
|
Dołączyła: 25 Wrz 2005 Skąd: Sośnica
|
Składniki:
- przodek i podroby zająca (45 dag)
- 30 dag mięsa i 20 dag wątroby wieprzowej
- 1 cebula
- 10 dag surowego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 czerstwe kajzerki
- 4 jajka
- 10 dag słoniny
- 1.5 dag suszonych grzybów
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 10 ziaren jałowca
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przyrządzania:
Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, obraną marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i sól, duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę umyj i oczyść z błon, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, podlej wywarem z mięsa i duś 8-10 minut. Bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do otrzymanej masy dodaj jajka, imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i 4 zmiażdżone ziarna jałowca. Wyrób na jednolitą masę, posól, jeśli trzeba. Formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką napełnij masą pasztetową do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami słoniny, a na niej ułóż resztę ziaren jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy. |
|
|
|
|
krzysiupel
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 21:13
|
Dołączył: 27 Mar 2007 Skąd: Bytom
|
Już jadłem :) Trzeba przyznać że naprawde dobre. Polecam wszystkim ten przepis :) |
|
|
|
|
sabina
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 08:32
|
Imię: Sabina
Dołączyła: 13 Mar 2007 Skąd: gliwice
|
rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:31
|
|
Cytat: | rada dla osób które lubią fasolkę po bretońsku a boją się po jej zjedzeniu prukać hihi proponuje dodać pół łyżeczki bądź szczyptę cukru w czasie gotowania w zależności od ilości fasoli to zapobiegnie prukaniu i wzdęciom | Osobiście sprawdzałem i to działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :super: :super: :super: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 12:15
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera
|
Za tydzien w piatek odprawiam impreze urodzinowa dla mojej Mamy :) chcialabym zrobic cos szokujacego i zarazem smacznego :) jakies pomysly na slataki przystawki lub danie gorace ? :) czekam na przepisy i propozycje :) |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 10:42
|
|
Sezon grillowy tuż,tuż>Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!! :hyhy: :hyhy: |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 22:56
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Jacek13 napisał/a: | Zapraszam do podawania swoich przepisów na dania z grilla!!! |
to ja prosze tutaj ==>>h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1309&postdays=0&postorder=asc&start=80]Grill |
|
|
|
|
|