Gliwickie Forum Dyskusyjne

Dział Kulinarny - Brownies

kisia - Pon Maj 12, 2014 01:15
Temat postu: Brownies
Od kiedy parę lat temu spróbowałam po raz pierwszy w Gliwickiej czekoladziarni, nie mogę się oprzeć temu wypiekowi :D
To czekoladowe ciasto, bardzo proste w wykonaniu i zawsze się udaje bo jest w środku wilgotne, gliniaste czyli zamierzony zakalec (no prawie).
Przepis z mojej ulubionej strony jeżeli chodzi o wypieki. Robię dokładnie z takich proporcji, jedynie piekę 35 minut
h t t p;//w w w mojewypieki, c o m/przepis/brownies

Składniki:

375 g masła
375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 g cukru pudru (dałam 380 g)
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
300 g posiekanych orzechów włoskich
Rozpuścić masło i czekoladę w garnuszku z grubym dnem. Lekko przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z cukrem i wanilią. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Zawartość naczyń połączyć, dokładnie wymieszać, dodając orzechy.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (Nigella sugeruje 33 x 23 cm; ja piekłam z połowy przepisu w formie o wymiarach 17 x 27 cm).Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC (nie dłużej! jeśli brownies są upieczone wcześniej należy je wyciągnąć, w przeciwnym razie będą zbyt suche). Gotowe - są suche u góry, lecz w dalszym ciągu lepkie w środku. Ostudzić, pokroić w kwadraty.


compfin - Sro Sie 12, 2015 11:59

Mi też nigdy nie wychodzi :(
tomaszek - Pią Lut 26, 2016 15:37

Spisałem, wypróbuje w weekend


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group