dupiate forum

Dział Kulinarny - SZYBKIE TANIE CIACHO

ANIUS - Wto Gru 07, 2004 10:21
Temat postu: SZYBKIE TANIE CIACHO
wczoraj robilam po raz pierwszy: udalo sie :brawo:
dzisiaj robilam z ranca po raz drugi pewna wariacje z wczoraj: udalo sie :beer:
a teraz podam Wam przepis, naprawde latwo, szybko i przyjemnie:)

10 lyzek cukru
10 lyzek maki
10 lyzek oleju, jest napisane slonecznikowego, aja dalam rzepakowego:)
4 cale jaja
szczypta soli
lyzeczka proszku do pieczenia

wszystko zmiksowac, wylac do malej blachy wysmarowanej tluszczem i buleczka tarta i na 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
nic mi sie nie przypala, wyglada jak biszkopcik z gotowych takich okraglych opakowanych w sklepie spodzikow pod rozne masy i galareteczki:)jasniutkie i sliczniutkie:)

a co do wariacji na temat:
dzis przed wlaniem masy wrzucilam na dno blaszki jabluszka w plasterkach i posypalam cynamonem:) :jupi:

zycze smacznego

kisia - Wto Gru 07, 2004 23:56

można zrobić tez do tego masę budyniową lub z bitej śmietany, wyłozyc na wierzch owoce i zalać galaretką :D
Mariusz - Sro Gru 08, 2004 09:57

Mniam mniam ;-) Może mnie ktoś zaprosi na takie coś ?;-) :jupi:
frohike - Sro Gru 08, 2004 15:48

może na spotkanie użytkowników ktos takie ciasteczko.

ja jestem za tylko moje zdolności kulinarne są dosyć mizerne.

ANIUS - Sro Gru 08, 2004 17:58

frohike, to jest naprawde proste:) wrzuc wszystko do mikserka i gotowe:)







tak, nastepne bedzie z owocami i galareteczka:) mniam :D

kisia - Sro Gru 08, 2004 22:43

albo można dodać bakalie

lub zrobić czekoladowe dodając kakao :mg:

Asienka - Czw Gru 09, 2004 12:36

Trzeba wypróbowac :)
ANIUS - Nie Sty 02, 2005 13:59

hmm, na wierzch proponuje jeszcze krem karpatka.
mleko i proszek z torebki, zmiksowac , nalozyc na biszkopcik i mniam mniam :jupi:
a do tego moze jakies owoce zalane galaretka
pycha:)

FlashMan - Pon Mar 07, 2005 23:13

Właśnie dzisiaj robiłem to ciasto... - tak jak radziłaś zrobiłem z różnego rodzaju swoimi dodatkami, ciasto wyszło mi bardzo dobrze (również użyłem oleju rzepakowego) - wszystkim ciasto bardzo smakowało (to było moje pierwsze ciasto, które robiłem w życiu) :) - a co do moich dodatków to wsypałem dosyć dużą ilość wiurków kokosowych i kawałki jabłka - to wszystko bylo mieszane w tym samym czasie co jajka, mąka, cukier...) - Bardzo sie cieszę, że zauważyłem ten przepis - bardzo dziękuję i prosze o umieszczanie więcej akich przepisów (pysznych), jeśli znacie, a napewno znacie... ;) - POZDRAWIAM!!! :)
ANIUS - Wto Mar 08, 2005 11:18

FlashMan bardzo sie ciesze, ze smakowalo:)
i, ze wyszlo, bo to najwazniejsze:) pozdrawiam

Frycek - Sro Mar 09, 2005 06:34

to ja tez sproboje
LuKaSh - Sro Mar 09, 2005 10:44

Ja się za to nie biore :D jak są więcej niż 3 składniki to coś zwale... :D:D:D
FlashMan - Sro Mar 09, 2005 19:10

Eee, tam - to jest banalne :)) - naprawdę!!!
LuKaSh - Sro Mar 09, 2005 21:24

Musze przeczytać to dokładnie :D spojrzałem tylko na ilość składników i dałem sobie z tym spokój :D
Iza - Pon Sty 16, 2006 09:26

jesli chcecie to podama wam przepis na ciasto Lodowiec!!
jest pyszne i latwe do zrobienia! tylko niech was nie przerazi to iz robi sie go z jajecznicy bo ciasto jest naprawde PYCHOTKA!!
Skladniki:
1szkl cukru
1szkl mleka
6szt jajek
kostka masla

jajka z mlekiem i cukrem gotowac na srednim ogniu ciagle mieszajac az powstanie jajecznica dosc gesta! Potem ta jajecznice odstawic az wystygnie!jak juz bedzie zimna to przetrzec ja przez sitko tak aby nie bylo grudek! Do przetartej masy dodac maslo i miksowac! Potem ciasto podzielic na dwie czesci i do jednej dodac kakao! na spod np tortownicy (lub innej formy)poukladac biszkopty takie zwykle okragle na to polozyc ta ciemna mase(z kakaem)a potam jasna mase!na to mozna dac rozne owoce np brzoskwienie z puszki i zalac galaretka! calosc odstawic do lodowki! ciasto je sie na zimno i moim zdaniem jest pyszne!!!
Zycze wszystkim smacznego

klaus - Pon Sty 16, 2006 16:06

a ja polecam mrówkowca ,moje koronne ciacho,przygotowanie trwa tylko ok 10 minut a pieczenie 45 w temp.180 stopni.

kostka marysi
2 szklanki cukru
0.5 kg mąki
6 jaj
szklanka maku
rodzynki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy

mieszamy marysie z cukrem a potem stopniowo dodajemy jajka i mąke(np2 jajka i pół szklanki mąki na raz i mieszamy)
mieszamy ,mieszamy i dodajemy olejek proszek i mak i rodzynki i mieszamy aż sie składniki ładnie wymięszają.
zapodajemy to do foremki i do pieca.
po 45 minutach mamy super ciasto do herbaty(i nie tylko hihi)

życzę smacznego ,bon apetite

Dorothea - Pon Sty 16, 2006 17:53

klaus, a ten mak dajemy taki od razu ,czy trzeba go ucierac ????
klaus - Pon Sty 16, 2006 17:55

od razu,nie trzeba ucierać
Dorothea - Pon Sty 16, 2006 17:59

klaus, to dobrze bo ucieranie maku mnie wnerwia..... :kwasny:
klaus - Pon Sty 16, 2006 18:01

to dlatego sie nazywa mrówkowiec ,bo mak jest rozrzucony i wygląda jak mrowisko
Dorothea - Pon Sty 16, 2006 18:10

klaus, jakie to proste ;) , dlatego pewnie na to nie wpadłam :D :rotfl:
klaus - Pon Sty 16, 2006 18:11

jak upieczesz to się pochwal jak wyszło
Dorothea - Pon Sty 16, 2006 18:46

klaus, oczywiscie,ze sie pochwale.....
Major - Pon Sty 16, 2006 20:56

klaus napisał/a:
kostka marysi

Co Ty to na hashu robisz? :rotfl:

Dorotka - Pon Sty 16, 2006 21:01

Major napisał/a:
Co Ty to na hashu robisz?
a jak ma hasz w takich kostkach jakie się zwykło przyjmowac w przepisach kulinarnych czyli 250 g to ciacho jest szybkie, tanie (?) i baaardzo skuteczne ;)
Major - Pon Sty 16, 2006 21:02

Zalezy od źrodełka. Ale to nie istotne, bo jeszcze ktos to na powaznie wezmie i mnie odwiedzi w niebieskim przebraniu :D
Dorothea - Wto Sty 17, 2006 17:13

tu chodzi o kostke, ktorą kupiła Marysia :D :rotfl:
Dorotka - Wto Sty 17, 2006 20:04

aaaaa, no to wiele wyjaśnia - trzeba tylko sprawdzic zawartość cukru w cukrze w tej kostce bo z Marysią to różnie bywało ;)
klaus - Wto Sty 17, 2006 20:31

chyba marysi w marysi :rotfl: :rotfl:
kobi - Wto Sty 17, 2006 20:43

Nonono :kijemgo: Wracamy do tematu o ciastach :)
Dorotka - Wto Sty 17, 2006 21:08

oki kobi, wracamy :zawstydzony: ciaaaacho...
Dorothea - Sro Sty 18, 2006 10:57

kobi, tylko bys nas tymi badylami bił...... :D



Dobre ciacho nie jest złe :rotfl:

Iza - Sro Sty 18, 2006 22:52

klaus napisał/a:
a ja polecam mrówkowca ,moje koronne ciacho,przygotowanie trwa tylko ok 10 minut a pieczenie 45 w temp.180 stopni.

klaus upieklam Twoje ciacho! rzeczywiscie jest bardzo dobre wiec polecam je wszystkim! warto je zrobic i jest bardzo malo roboty! pychotka
:super:

klaus - Sro Sty 18, 2006 23:56

cieszę sie bardzo :hurra:
Iza - Czw Sty 19, 2006 11:07

Klaus,jak znasz jeszcze jakies takie latwe i szybkie przepisy to podaj!chetnie skozystam!!!bo ten byl rewelacja!!!
a ja mam male problemy z pieczeniem wiec to musza byc latwe ciasta bo mam dwie lewe rece do pieczenia niestety! :D

cinque - Czw Sty 19, 2006 15:57

a propos
znacie jakis przepis - sprawdzony - na marchewkowe ciasto?

klaus - Czw Sty 19, 2006 16:03

wieczorem mogę wam zapodać przepis na sernik i postaram sie wyszarpać od kumpeli na ciasto marchewkowe.
cinque - Czw Sty 19, 2006 16:15

klaus napisał/a:
przepis na sernik i postaram sie wyszarpać od kumpeli na ciasto marchewkowe

dawaj :)

serniki wypróbowuję w każdej postaci, bo to moje ulubione ciacho :)
rozumiem ze kumpela piekła juz?

klaus - Czw Sty 19, 2006 16:17

już piekła ,a przepisy dopiero po 23 moge zapodać bo teraz siedze w pracy.
cinque - Czw Sty 19, 2006 16:21

klaus, spoko - ja i tak przeczytam dopiero w poniedziałek...
Iza - Nie Sty 22, 2006 13:10

A ja dzis zrobilam Torcik cytrynowo-kokosowy :)
jest pyszny smaczny i co najwazniejsze bez pieczenia :super:

Dorothea - Nie Sty 22, 2006 13:14

Iza, zapodaj przepis :D
Iza - Pon Sty 23, 2006 10:52

Torcik cytrynowo-kokosowy
Skladniki:
2xgalaretka cytrynowa
300g wiorkow kokosowych
1 duzy kefir 500ml
1 szkl smietany 30%
3/4 szkl cukru
biszkopty

Galaretke rozpuscic w 2szkl wody i wystudzic. Wiorki polaczyc z kefirem i pozostawic na 30min. Smietane ubic z cukrem. Wiorki polaczyc z galaretka i smietana. W tortownicy ulozyc biszkopty i wylozyc mase. Wstawic do lodowki na 2h.
Smacznego

Dorothea - Pon Sty 23, 2006 13:35

Iza, dziekuje, wydaje sie łatwe i dobre..... :D
Iza - Pon Sty 23, 2006 22:22

Dorothea napisał/a:
Iza, dziekuje, wydaje sie łatwe i dobre.....

Mi i domownikom smakowalo wiec mam nadzieje ze Tobie tez posmakuje :!:

Dorothea - Pon Sty 23, 2006 22:26

Iza, jak zrobie to napewno zdam Ci realcje :D
Iza - Wto Sty 24, 2006 10:27

Dorothea napisał/a:
Iza, jak zrobie to napewno zdam Ci realcje

Ok!mam nadzieje ze opinia bedzie pozytywna :)
Smacznego

cinque - Wto Sty 24, 2006 12:13

ni i gdzie ciasto marchewkowe...? klaus?
Bożka - Wto Sty 24, 2006 17:01

--------------------------------------------------------------------------------

Ciasto robi sie bardzo szybko , nie zdarzylo mi sie zeby nie wyszlo .

Skladniki:
6 jablek
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
szklanka pokrojonych bakalii

jablka pokroic w kostke, zasypac cukrem , dodac bakalie i odstawic na jedna godzine do lodowki. Nastepnie wbic jajka, wsypac make wymieszana z proszkiem i soda. Wszystkie skladniki wymieszac drewniana lyzka i wylozyc do blaszki ( okragla lub mniejsza prostokatna )posmarowanej tluszczem i posypanej maka. Piec w srednio nagrzanym piekarniku ok 40 min. Ostudzone posypac cukrem pudrem.
Smacznego

Dorothea - Wto Sty 24, 2006 22:22

Iza, zrobiłam torcik, jest przepyszny!!!!
Chwilka roboty a ile radochy :ok:

Polecam ludziska ten torcik :D

klaus - Wto Sty 24, 2006 23:34

przepraszam że mnie nie było tak długo :wstyd:
już daje przepisy
najpierw SERNIK.

potrzeba
-ser biały 0.5 kg
-mąka ziemn. 1łyżka
-cukier 1 szklanka
-masło ok 4 łyżek
-jaja 4 szt.
-ewentualnie rodzynki lub coś innego

ser musi być drobno zmielony lub kupiony w takiej papce.mieszamy ser z cukrem i dodajemy żółtka jajek a białka miksujemy aż powstanie piana(myśla że nie trzeba wam mówić jak sprawdzić czy jest ubita) a masło trzeba roztopić .
do mieszania dodajemy mąke ziemn. i mieszamy dalej aż w końcu dodajemy piane i mieszamy aż w końcu dodajemy masło roztopione i mieszamy,potem dodajemy rodzynki i całość wlewamy do formy.
pieczemy w 180 st ok 45 minut ,a przeważnie na oko.



a teraz przepis na torcik marchewkowy

1 i 1/3 szklanki maki (23 dag), 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 i 1/3 szklanki cukru, (32 dag), 1 cukier waniliowy, 1 plaska lyzeczka soli, 3 plaskie lyzeczki cynamonu, 3 marchewki (ok.40 dag), 0,5 szklanki oleju, 4 jajka
wymieszac make z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, sola i cynamonem. Marchew zetrzec na drobnej tarce. Do maki dodac olej, wymieszac, .Ucierac miksrem wbijajac po jednym jajku. Na koniec dodac starta marchew, dokladnie wymieszac i przelozyc do formy Piec w ok.170 st.

życze smacznego i miłego wypieku :)

Iza - Sro Sty 25, 2006 23:06

Dorothea napisał/a:
Iza, zrobiłam torcik, jest przepyszny!!!!
Chwilka roboty a ile radochy

Ciesze sie ze Ci smakowal!
Ja tez lubie ciasta ktore szybko latwo i przyjemnie sie robi a najbardziej te ktorych nie musze piec w piekarniku bo to czasem nie wyjdzie!

Iza - Sro Sty 25, 2006 23:16

klaus napisał/a:
a teraz przepis na torcik marchewkowy

Klaus a jaki czas tego wypieku ma byc? bo chce zrobic ten Torcik Marchewkowy akurat na 1 lutego potrzebuje jakies pyszne jodzonka wiec taka nowosc jest w sam raz :hurra:

klaus - Sro Sty 25, 2006 23:26

myśle że około 45 minut lub na oko
Iza - Czw Sty 26, 2006 10:55

klaus napisał/a:
myśle że około 45 minut lub na oko

Dzieki :!:
Mam nadzieje ze mi wyjdzie i bedzie zjadliwe :hyhy:

cinque - Czw Sty 26, 2006 15:43

Dzieki Klaus! Teraz poszukam okazji, zeby zrobic ;)
Dorothea - Sob Lut 04, 2006 15:12

klaus, czy jestes pewien,ze do mrowkowca nie dodaje sie mleka??
Własnie je zrobiłam i teraz sie piecze, ale bardzo trudno było je mieszac, straszna gęsciora.
Pewnie mi nie wyjdzie :przestraszony:

Dorothea - Sob Lut 04, 2006 23:07

klaus, udało sie ciacho, jest super :ok: , nie dodałam tylko rodzynek bo nie lubie ich w ciescie.Wyrosło mi bardzo i wszystkim smakuje.
Polecam ten przepis innym

Mariusz - Sob Lut 04, 2006 23:23

Kurde, widze, że Klaus to postrach posród facetów-kucharzy na forum :)
Spróbuję coś upichcić :) Chyba te marchewkowe :) Serników nie lubie :P

klaus - Sob Lut 04, 2006 23:56

Dorothea napisał/a:
klaus, udało sie ciacho, jest super :ok:

ojej dziękuje :zawstydzony: :zawstydzony:
mleka na pewno się nie dodaje hihi,ciesze się że wyszło.

Dorothea - Sob Lut 04, 2006 23:59

Mariusz napisał/a:
Serników nie lubie

Serniczki sa mniamniusne, ale jak zrobisz marchewkowe to zdaj relacje



klaus napisał/a:
ojej dziękuje

to ja dziekuje za przepis :calus:

Iza - Pon Lut 06, 2006 23:30

klaus napisał/a:
a teraz przepis na torcik marchewkowy

Klaus zrobila Torcik jest pychotka! Dzieki za przepis :super:

Harcerka - Czw Lut 09, 2006 21:15

a kto mnie zaprosi na taki torcik?
Iza - Pon Lut 27, 2006 23:50

polecam pyszne kokosanki!!!

1/2 szkl mleka
1 szkl cukru
2 lyzki miodu
1/4 masla(5dag)
To wszystko roztopic w garnku-nie gotowac!
czekac az masa bedzie zimna,dodac do niej 2 szkl maki,1 lyzke proszku do pieczenia oraz wbic jajko wymieszac i wylozyc do formy! Piec w temp od 180 do 200 stopni przez okolo 30-45min (na zloty kolor)
Po wyjeciu czekac az ciasto wystygnie i pokroic w kwadraty lub prostokaty.
Masa kakaowa
1 margaryna lub maslo
1 szkl cukru
3 lyzki kakao
1 szkl mleka
Najpierw wlac mleko potem dodac margaryne i na koncu cukier i kakao.
To wszystko ugotowac!
Nastepnie prostokaty maczac w polewie(zimnej) i w kokosie!

Smacznego

kobi - Wto Lut 28, 2006 08:28

Iza napisał/a:
polecam pyszne kokosanki!!!

Moje ulubione ciacho :oczami: Zrobię wszystko dla kokosanek :hyhy:

Dorothea - Wto Lut 28, 2006 12:29

kobi napisał/a:
Zrobię wszystko dla kokosanek



Hmmm, musze zrobic kokosanki ;)

Bożka - Wto Lut 28, 2006 16:53

Uwielbiam kokosanki, najlepsze robi ciocia z Rud R., dla nich moglabym zabic ;)
Iza - Wto Lut 28, 2006 23:02

kobi napisał/a:
Moje ulubione ciacho

Moje teraz juz tez!!! :) pychotka :super:

halinek - Sro Maj 24, 2006 00:19

dzieki za przepisy, wyprobuje i dam smakoszowi do skosztowania:D
Bożka - Pon Sie 07, 2006 20:57

Jesli ktos ma ochote na cos na szybko to proponuje paczusie z serka homogenizowanego:

1 serek waniliowy 125 g
3 jajka
1,5 szklanki maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem wymieszaci klasc mala lyzeczka na rozgrzany w rondlu olej. Smazyc na zloty kolor, posypac cukrem pudrem.

asik - Nie Gru 17, 2006 10:23
Temat postu: Proste i szybkie ciasta:)
Macie jakieś wypróbowane przepisy na ciasta które zawsze wychodzą?:> a przy okazji nie trzeba się dużo napracować?:)
chętnie skorzystam z jakiś przepisów:)

kisia - Pon Gru 18, 2006 00:44

asik napisał/a:
ciasta które zawsze wychodzą?:> a przy okazji nie trzeba się dużo napracować

moje ciastka zawsze dobrze wychodza z torebki :rotfl:, a sięganie po nie raką nie jest chyba cieżką pracą ;) :rotfl:

DevilDoll - Wto Sty 23, 2007 23:11

Babka bananowa

SK?ADNIKI:

2 śmiejące się oczka,
2 zgrabne nóżki,
2 kochane rączki,
2 twarde kontenerki z mlekiem,
2 jajka,
1 wyścielana futerkiem miska do mieszania,
1 twardy banan.

SPOSÓB PRZYRZ?DZENIA:

1 Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
2 Rozdziel ostrożnie dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
3 Ściskaj i masuj kontenerki z mlekiem bardzo delikatnie aż wyścielana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona, sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem.
4 Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył a także na boki aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w tym czasie kontenerki z mlekiem).
5 Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajami (pozwól aby wszystko przesiąkło - byle nie przez całą noc). Ciasto będzie gotowe aż banan stanie się całkiem miękki. Powtarzaj kroki od 3 do 5 lub zmieniaj miski do mieszania.

UWAGA!

Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu.
Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group