|
|
dupiate forum
|
|
Dział Kulinarny - Mrożona zupa z awokado
Appo - Pią Lip 29, 2005 10:27 Temat postu: Mrożona zupa z awokado Mrożona zupa z awokado
Czas przygotowania: 15-20 min.
Czas chłodzenia: 45 min.
Na 6 osób
Składniki:
4 bardzo dojrzałe awokado
1 cytryna
kilka kropli tabasco lub szczypta chilli w proszku
1/2 szklanki śmietany 36%
1 l zimnego bulionu drobiowego KNORR
2 grejpfruty
sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić:
1. Obierz awokado i wrzuć miąższ do miksera. Przeturlaj cytrynę po blacie, przyciskając ją. (W ten sposób uzyskasz dużo soku.) Przekrój ją na pół i wyciśnij sok do awokado, żeby nie ściemniało.
2. Zmiksuj, następnie dodaj sól i pieprz.
3. Przełóż awokado do dużej miski, dodaj tabasco, śmietanę i trzepaczką energicznie mieszaj ze 2-3 min.
4. Pomasuj grejpfruta, jak masowałeś cytrynę. Przekrój go na pół i wyciśnij do awokado sok z jednej połówki.
5. Pomału wlewaj zimny bulion, delikatnie mieszając. (Być może będzie potrzebne mniej bulionu – wszystko zależy od wielkości awokado i tego, jaką konsystencję zupy lubisz).
6. Włóż na 45 min. do lodówki.
7. Pokrój miąższ 3 połówek grejpfruta w drobną kosteczkę. Posyp nim zupę tuż przed podaniem.
ANIUS - Pią Lip 29, 2005 12:19
:/ nie wiem jak sie zabrac do avokado, a co dopiero do zrobienia z niego zupki :/
hmmmmm, mysle :]
aaaa, aaaabyyy to smaczne? ;)
Aither - Pią Lip 29, 2005 21:20
nie lubie avocado ale to moze byc nawet ciekawe na te upaly :]
|
|
|