dupiate forum

Dział Kulinarny - Pychotka by Aither :)

Aither - Pon Lip 25, 2005 12:16
Temat postu: Pychotka by Aither :)
No tak wiec skoro wszystkim smakowalo moje ciacho to wrzucam przepis :) Ciacho sklada sie z dwoch cienkich kruchych plackow oraz masy budyniowej :)

Ciasto:

40 dag maki + duza lyzka maki ziemniaczanej, 25 dag margaryny (kostka margaryny), 25 dag cukru (cala szklanka), 5 zoltek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia i jakis olejek zapachowy :)

krem budyniowy:

1 litr mleka, 2 budynie (obojetnie jakie moga byc smietankowe lub waniliowe), lyzka masla, 2 lyzki maki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny.

Sposob wykonania (prosty :) )
Ciasto:
Margaryne utrzec z cukrem na pulchna mase, dodawac stopniowo zoltka z jaj dalej ucierajac. Nastepnie make + make ziemniaczana przesiac przez sitko dodac proszek do pieczenia i powoli wsypywac do utartej masy nadal miksujac. Po wsypaniu calosci maki dobrze wymieszac lub miksowac dalej mikserem (moze byc ciezko z miksowaniem proponuje wymieszac lyzka lub raczka :) ) Tak powstale ciasto dzielimy na dwie czesci, rozkladamy bardzo cienko na blaszy wylozonej papierem pergaminowym i pieczemy. Beda potrzebne dwa takie placki. Temperatura wskazana to ok 170 `C czas... ok. 15-20 minut :)

Uwaga ! :) ciasto jest bardzo kruche i w czasie "transportu" z blachy moze sie polamac, dlatego proponuje jednak papier pergaminowy, mozna latwiej wyjac ciasto z formy nawet jesli jest jeszcze cieple :)

Masa budyniowa:
z litra mleka odlewamy ok. 300 ml w ktorym rozpuszczamy dwa budynie oraz dodajemy 2 lyzki maki ziemniaczanej. Pozaostala czesc mleka stawiamy na ogien dodajac 2 lyzki masla oraz cukier. I tak gotujemy budyn :) oczywiscie bedzie mozna przyslowiowo "postawic lyzke i ona bedzie stala". Studzimy budyn (osobiscie gotuje go dzien przed i wstawiam do lodowki :) ) Kolejna czynnosc... to ucieranie owego budyniu, pol margaryny ucierac mikserem i stopniowo dodawac po lyzce budyniu... jesli jest budyn malo slodki mozna dodac jeszcze troche cukru do ucieranej margaryny :)

Koncowe prace:
Na spod jeden placek przekladamy masa budyniowa zostawiajac troche masy na pokrycie wierzchniego placka :) gore mozna posypach kokosem, kakao lub czekolada :)

Zycze smacznego :)

W ramach P.S dla liczacych kalorie :) 100 g ciasta zwiera ok 400 kcal :) ale co tam :D przyjemnosc jedzenia sie liczy :)

kaszanna - Pon Lip 25, 2005 12:20

Jak tylko znajdę czas to zrobię. I zjem całą blachę :rotfl:
cinque - Pon Lip 25, 2005 12:20

Aither najlepszy jest wykonaniu autorskim MNIAM
Aither - Pon Lip 25, 2005 12:26

:) to sie ciesze niezmiernie :) ale samemu mozna tez zrobic :) w ramach eXperymentu :)
Asienka - Pon Lip 25, 2005 12:26

:) trzeba spróbowac
frohike - Pon Lip 25, 2005 14:57

ja wole nie probowac
wole ciastko zrobione przez Aither :)

Aither - Pon Lip 25, 2005 16:11

frohike :) mozesz zostac moim nadwornym "degustatorem" :) jesli masz smaka :P
frohike - Pon Lip 25, 2005 16:18

spoczko
Aither - Pon Lip 25, 2005 16:25

fajnie bo bede niedlugo wyprobowywac szachownice :) mozesz mi sie przydac :]
frohike - Pon Lip 25, 2005 17:53

sluze pomoca
Rafalka - Pon Lip 25, 2005 21:11

mmmmmmmmmmmm pychotka
Aither - Pon Lip 25, 2005 21:41

Rafalka hehehehe ciesze sie ze smakowalo :) heheheheeeeee :D
kisia - Pon Lip 25, 2005 23:53

ciacho rewelacyjne, jak widac proste do wykonania
No to kto chętny do robienia ciacha :?: bo ja jestem chetna do konsumpcji ;) :rotfl:

Aither - Wto Lip 26, 2005 00:57

:rotfl: :hyhy: no ja tez w sumie :) ale roboty innej osoby :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group