dupiate forum

Nasze miasto - Projekt na odnowe stadionu XXlecia

Gmeras - Nie Sie 20, 2006 09:51
Temat postu: Projekt na odnowe stadionu XXlecia
Władze Politechniki Śląskiej chcą przekształcić stadion XX-lecia PRL-u w park rekreacji z basenem, skateparkiem, amfiteatrem i boiskami.

Gliwicki stadion XX-lecia PRL-u powstał w latach 60. Kiedyś odbywały się na nim imprezy sportowe, kulturalne i festyny. Teraz popadł w ruinę. Z murawy korzystają jedynie szkółki piłkarskie. Politechnika przejęła stadion przy ul. Akademickiej w 1994 r. - W 1997 r. wyremontowaliśmy bieżnię, ale potem przyszła powódź i ją zniszczyła - mówi Krzysztof Czapla, dyrektor ośrodka sportu politechniki. Stadion położony jest w jednym z najniższych punktów w Gliwicach. Po każdej ulewie zbiera się tu woda. Konstruktorzy nie zdawali sobie z tego sprawy.

Władze uczelni chcą teraz przekształcić stadionu w nowoczesny park rekreacji ze skateparkiem, kortami tenisowymi, kręgielnią, basenem, boiskami do koszykówki i siatkówki, ścianami do wspinaczki, polami do minigolfa i ścieżkami rowerowymi. Nad parkiem ma być rozsuwany dach, dzięki czemu mógłby być czynny przez cały rok.

Centralnym miejscem ma być nadal stadion z trybunami na 2 tys. miejsc. W parku ma powstać też amfiteatr, gdzie można by organizować imprezy rozrywkowe.

Na pomysł budowy parku przychylnie patrzą władze miasta. Obiecują, że się dołożą. Projektem interesują się także prywatni sponsorzy. Politechnika chce się postarać o dofinansowanie z Unii Europejskiej. Unijne pieniądze miałyby pokryć aż 70 proc. kosztów, szacowanych na kilkadziesiąt milionów złotych. O ostatecznej wersji projektu przesądzą konsultacje z władzami miasta we wrześniu.

Jacek13 - Nie Sie 20, 2006 09:54

Nareszcie coś ruszyło,bo w Gliwicach niema gdzie dobrze się wyszaleć fizycznie :hurra: :hurra: :hurra:
Aither - Nie Sie 20, 2006 12:11

Prawde mowiac to bardzo dobry pomysl :) osobiscie uwazam ze stadion w obecnej postaci po prostu straszy :) mam nadieje ze doczekam sie dnia kiedy bedzie otwarcie tego parku :) Sadze ze Glieice staja sie miastem rozrywki i rekreacji :) to dobry znak :)
ziutek997 - Nie Sie 20, 2006 12:48

Od planów do raalizacji daleka droga. A o tym słyszałem już jakiś czas temu. Zobaczymy może się uda. Chociaż Politechnika mogłaby także zainwestować w gruntowne remonty istniejących już budynków - też by nie zaszkodziło
Major - Nie Sie 20, 2006 13:09

W zasadzie nie ma co komentować. Jest to potrzebna inwestycja na którą od wielu lat Wszyscy Gliwiczanie czekają. Zobaczymy co nam wrzesień przyniesie.
manexxl - Nie Sie 20, 2006 13:43

Bardzo dobry pomysł, stadion ma dobre położenie, od centrum nie jest aż tak bardzo oddalony. Teraz tylko czy znajdzie się inwestor??
MajkeL - Pon Sie 21, 2006 10:01

Podobno mają także wybudować tor curlingowy :hurra:
szyja - Pon Sie 21, 2006 21:28

uwazam ze to jest swietny pomysl i trzymam kciuki, oby sie udalo :) nie moge sie doczekac... w ogole Gliwice teraz naprawde ida do przodu. maja wiele planow inwestycyjnych zrobionych 'z glowa' i naprawde wierze, ze wiekszosc sie uda zrealizowac :)
Dev - Czw Sie 24, 2006 09:42

tylko nie to.. to jest najlepsze m-ce do picia w plenerze =D
nie oddam go tak latwo ;p
:krzeslem:

szyja - Czw Sie 24, 2006 14:03

ale pic mozesz w calym parku chrobrego :P on jest naprawde duzy :) i jest jeszcze chyba ten inny stadion nie? tam sie raczej pije
manexxl - Czw Sie 24, 2006 14:13

Ale na stadionie tyle łąweczek i murków, a w parku jak na lekarstwo :) A jak się znajdzie to już zajęta :)
szyja - Czw Sie 24, 2006 16:03

ale ten stadion, ktory ma byc przeszktalcony to chyba nie jest ten, na ktorym sie pije nie?:P bo ten do modernizacji jest blizej polibudy, jak sie idzie do Parku to gdizes po lewej od Klodnicy, a ten, gdzie sie pije jest na prawo od lodowiska nie? nie wiem za bardzo, nei znam sie, tak tylko mi sie wydaje :P
frohike - Czw Sie 24, 2006 16:08

szyja, zle ci sie wydaje

wlasnie tam gdzie sie pije kolo lodowiska ma byc modernizowany

szyja - Czw Sie 24, 2006 16:18

ten? na zdjeciach widzialam ten drugi, chyba, ze tam jest tylko 1 :P:P ale ok, dzieki :D
Dev - Czw Sie 24, 2006 16:21

ten ten...
w parku trza sie kitrac przed straza itd a na stadionie nigdy nikogo nie ma i jest tam po prostu git =)
najlepsza miejscowka =)
dlatego jestem na NIE :hyhy:

Gmeras - Czw Sie 24, 2006 17:15

Cytat:
ten ten...
w parku trza sie kitrac przed straza itd a na stadionie nigdy nikogo nie ma i jest tam po prostu git =)
najlepsza miejscowka =)
dlatego jestem na NIE :hyhy:
zanim z planów przejdzie do czynów to ty z plenerów wyrosniesz ;D
Dev - Pią Sie 25, 2006 13:54

=D miejmy nadzieje...
no ale jutro znow stadion.. trzeba cos wypic przed krakiem ;p :zdrowko: :zdrowko:

manexxl - Pią Sie 25, 2006 14:04

Dev w zimę tez tam pijecie??
kobi - Pią Sie 25, 2006 15:23

Przypominam, że o piciu jest inny topik :P A nawet kilka :P
:offtopic:

Dev - Pią Sie 25, 2006 19:53

ok odpowiem mu i koniec=D

nie w zime nie.. w zime puby/kluby :)

Gmeras - Sob Sie 26, 2006 22:43

Dev, (...) sałata poszedłem tam bo polecałes wypic piwko i dostałem 100zł mandatu za picie w miejscu publicznym ;( ***** ;( ;( :krzeslem: :wsciekly:
Gmeras - Sob Sie 26, 2006 22:43

doła mam ;( mój pierwszy mandacik ;(
Dev - Nie Sie 27, 2006 15:28

loool
my juz tam chlejemy z 2-3 lata(przed imprezami na kraku itp) i bylo ok... nigdy nie wjezdzali miejscy ani policja..
ale wczoraj sie zwijalismy stamtad i wjechali.. PIERWSZY RAZ!
do kitu :/ ale to chyba dlatego ze tyle narodu bylo, wychodzilo stamtad wiec wiadomo ze to musialo nastapic.. zreszta jak tam idziesz w celach % to lepiej pojsc gdzies dalej w glab stadionu..

btw. kiedys musi byc ten 1 raz =)

Gmeras - Nie Sie 27, 2006 16:22

a ja akurat tam byłem pierwszy raz spozyc % :P
Dev - Nie Sie 27, 2006 16:31

to sie nazywa pech =/
Gmeras - Nie Sie 27, 2006 19:27

no cóz trzeba zapłacic tylkozastanawia mnie jakie jest minimum mandatu za to ;)
Dev - Nie Sie 27, 2006 21:18

100 to normalka.. =)
frohike - Nie Sie 27, 2006 21:37

chyba mozna jeszcze 50 zł dostać
Dev - Nie Sie 27, 2006 22:34

trzeba sprawdzic.. Gmeras idz na piwo jeszcze raz.. =p
glewitz - Wto Sie 29, 2006 11:53

wracając do tematu to ja sądzę, że temat jest nagłośniony z powodu zbliżających się wyborów samorządowych...
Aither - Wto Sie 29, 2006 16:10

nic nazdwyczajnego... tak jest zawsze ale sam pomysl zagospodarowania tego terenu uwazam ze dobry zwlaszcza jak juz wczesniej gdzies zostalo napisane... - robi sie tam istna zulernia... a mnie osobiscie to miejsce odpycha...
Gmeras - Wto Sie 29, 2006 18:13

glewitz napisał/a:
wracając do tematu to ja sądzę, że temat jest nagłośniony z powodu zbliżających się wyborów samorządowych...
obiekt nalezy do politechniki nie gliwic ;) a to że dozuca pare grosza nic nie znaczy ;)
glewitz - Wto Sie 29, 2006 22:09

alez wręcz przeciwnie. Politycy zaczną to wykorzystywać ogłaszając: razem z Politechniką Śląską poprawiamy atrakcyjność miasta pomagając w remoncie Stadionu. Umiemy się dogadać z innymi organizacjami i wychodzi z tego wile dobrego, a poza tym wykorzystujemy fundusze unijne. Na tym to polega...
Gmeras - Sro Sie 30, 2006 06:09

tak bo pisze w artykule ze 70% sierodków ma isc z funduszy unijnych ;)
kk - Pon Wrz 04, 2006 21:09
Temat postu: Re: Projekt na odnowe stadionu XXlecia
Gmeras napisał/a:
Władze Politechniki Śląskiej chcą przekształcić stadion XX-lecia PRL-u w park rekreacji z basenem, skateparkiem, amfiteatrem i boiskami.
...
Władze uczelni chcą teraz przekształcić stadionu w nowoczesny park rekreacji ze skateparkiem, kortami tenisowymi, kręgielnią, basenem, boiskami do koszykówki i siatkówki, ścianami do wspinaczki, polami do minigolfa i ścieżkami rowerowymi. Nad parkiem ma być rozsuwany dach, dzięki czemu mógłby być czynny przez cały rok.

Centralnym miejscem ma być nadal stadion z trybunami na 2 tys. miejsc. W parku ma powstać też amfiteatr, gdzie można by organizować imprezy rozrywkowe.
...

Czyli jednym słowem, przejąłby część funkcji Placu Krakowskiego - i słusznie.

Plac w centrum miasta, nie jest najlepszym miejscem dla imprez rozrywkowych, które są troszke uciążliwe i hałaśliwe (chodzi głównie o dudnienie) dla mieszkańców okolicznych ulic (Dunikowskiego, Konarskiego, Lutycka, ?uzycka, Strzody, Wrocławska, Zimnej Wody). Stadion, choć bliziutko od centrm - znajduje się na uboczu.

Poza tym, wreszcie byłby w mieście nowoczesny punkt rozrywkowy, w którym mozna pouprawiać rżne sporty, pooglądać różne sportowe imprezy itp.

Jak jeszcze dobrze rozwiązą problem komunikacji i parkowania - miodzio :P

Morqana - Pon Wrz 04, 2006 22:42

Zanim oni w tym kierunku cokolwiek poczynia to ja sie zestarzec zdare =D.
[Ot: Gmera a kto Ci z RaFeNem kazal pic, wiadomo, ze jak wieksze imprezy sa na kraku, to tam i w pobliskim parku Politechniki chodzi najwiecje Policji i Strazy Miejskiej :P Ciemnoty wy jedne :] ]

Zastanawia mnie to czy zdolaja dojsc do tego, zeby cokolwiek postanowic ;/ Jakos wierzyc mi sie nie chce, ale pozyjemy (o ile dozyjemy :P) zobaczymy ;]

Danielo - Pon Wrz 04, 2006 22:56

Osobiście jeszcze nie byłem na tym stadioniku, miałem jush propozycje pić tam ale nie wyszło idealny do melażu stadion z lat PRL-u. Zobaczymy co z tego wyjdzie póki co nie ma się czym podniecać;)
kk - Pon Wrz 04, 2006 23:14

MorQaNa napisał/a:
... pozyjemy (o ile dozyjemy :P) zobaczymy ;]

Masz rację - pozyjemy - zobaczymy
Pewnie będzie tak, jak z budowanaod lat sześćdziesiątych "średnicówką" albo "straszydłem" handlowym przy Zwycięstwa ;) Wielkie i ambitne plany, mnóstwo rozgłosu - i to by było na tyle ;)

Gmeras - Wto Wrz 05, 2006 06:24

moze stadion jest blisko kraka dla mnie jest daleko a ile ja w zyciu na kraku piłem i jakos prezezyłem :P
morgoth - Sro Wrz 27, 2006 19:29

Sadze, ze do 2010 roku nie bedzie juz sladu po starym stadionie. Oczywiscie i mna targaja wspomnienia i nie chodzi tu tylko o picie i grille. Chodzi tu takze o bractwo rycerskie. jezeli ktos nie wie lub nie pamieta to byl obiekt, na ktorym cwiczylo 1st gliwickie bractwo(niestety potem sie podzielilo)mam nadzieje, ze jezeli powstanie nowy obiekt to jego wladze nie beda zle nastawione i beda popierac tego rodzaju inicjatywy!
Anula - Czw Wrz 28, 2006 10:57

jezuskicku, ale jestem zdziwona, pierwsze słysze ze na stadion idze sie pic, ja tam kilka lat temu (dokładnie 10 ) biegalam z kumpela dla utrzymania formy.
Teraz widze ze cwiczy sie tam inna "formę" :hyhy:
Mam nadzieje , ze ambitne plany Politechniki i władz naszego miasta staną na wysokości zadania i wreszcie coś z ta ruina zrobia.

glewitz - Pią Wrz 29, 2006 18:37

nie tylko ty masz taką nadzieję.
glewitz - Pią Mar 16, 2007 18:08

i już wiadomo, co ma sie stać ze stadionem i to będzie trochę inaczej niż to opisywane na początku tematu :]
Gmeras - Pią Mar 16, 2007 18:13

Kompletnie zdewastowany Stadion XX-lecia zobaczyła wczoraj w Gliwicach Irena Szewińska, wybitna lekkoatletka, członkini Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, szefowa Polskiego Związku Lekkoatletyki. Ale nie załamywała rąk. Bo w tym miejscu ma stanąć ultranowoczesna, największa w Polsce, hala sportowa Podium.

- Będzie tu dwustumetrowa bieżnia? - nie kryła zaskoczenia królowa polskiej lekkoatletyki. I cieszyła się: - Będzie tu można organizować Puchar Europy czy halowe mistrzostwa Europy. Taki obiekt jest potrzebny.

Wielokrotna medalistka olimpijska i rekordzistka świata przyjechała do Gliwic, by zapoznać się z planami budowy hali. Chwaliła nas. Mówiła, że na Śląsku jest wiele utalentowanej młodzieży, są też doskonali trenerzy i działacze lekkoatletyczni. - Trzeba im stworzyć jak najlepsze warunki do pracy. Nie widzę tu żadnej konkurencji

dla katowickiego Spodka. Im więcej będziemy mieć takich obiektów, tym lepiej dla rozwoju sportu w Polsce - powiedziała Szewińska.

Zwolennicy budowy w Gliwicach megahali widowiskowo-sportowej Podium, która ma stanąć w miejscu niszczejącego od lat stadionu XX-lecia zaprezentowali wczoraj nie lada sojusznika: orędowniczką i od wczoraj twarzą Podium jest legenda polskiego sportu, prezes Polskiego Związku Lekkoatletyki, Irena Szewińska.

- Budowa Podium to pomysł doskonały, zyskają na tym zawodnicy z całego kraju - stwierdziła wczoraj w Gliwicach Szewińska. - W Polsce nie ma hali z prawdziwego zdarzenia, w której można by rozgrywać zawody lekkoatletyczne wysokiej rangi. I trzeba tę nadarzającą się szansę wykorzystać. Zwłaszcza że w większości pieniądze na ten cel mają pochodzić z unijnych środków.

Słynna biegaczka, jak się okazało, znakomicie orientowała się w szczegółach przedsięwzięcia. Zaapelowała wczoraj, aby hala posiadała owalną, sześciotorową bieżnię. Wszystko po to, aby można tu było rozgrywać imprezy rangi europejskiej, a nawet w przyszłości - światowej. Podkreślała, że to także najprostsza i najprzyjemniejsza forma promocji miasta, regionu i kraju.

Przypomnijmy, że władze samorządowe Gliwic, ale także starostwa powiatowego oraz wszystkich miejscowości powiatu mówią w sprawie tej inwestycji jednym głosem. Rada Powiatu przyjęła nawet stosowną uchwałę, popierającą inicjatywę Gliwic.

To miasto i powiat, w odpowiedzi na zarzuty przeciwników budowy Podium zaprosiły Szewińską. A ta poparła inicjatywę - jak stwierdziła wczoraj - całym sercem. I zadeklarowała chęć przekonywania do idei budowy Podium. Podkreślała, że doskonale usytuowane komunikacyjnie Podium i już istniejący Spodek mogą się doskonale uzupełniać. - Podoba mi się rówież nazwa Podium. Ta hala to także gratka dla kibiców. Jestem pewna, że na prawdziwym podium w tym obiekcie będą stawać polscy zawodnicy i zawodniczki. Mamy takie znakomitości. Jeśli chcemy mieć mistrzów, musimy mieć odpowiednią bazę do kształcenia młodzieży. Zależy nam na pomocy już na poziomie klubowym. A taką pomoc mogą tylko zapewnić samorządowcy. I w Gliwicach tak się dzieje.

Jak się dowiedzieliśmy, prawdopodobnie już dziś zostanie rozstrzygnięty przetarg na dokumentację techniczną inwestycji. Ma być ona zrealizowana w latach 2009-20012. Widownia tego megaobiektu będzie mieściła 15 tys. osób. Powstanie też zaplecze treningowe dla sportowców i baza hotelowa. Całą przestrzeń hali będzie można podzielić na oddzielne sektory za pomocą specjalnych kurtyn. Dzięki temu w razie potrzeby będzie tam można równocześnie prowadzić różne rozgrywki sportowe.

Obiekt, wraz z zapleczem i bogatą infrastrukturą ma pełnić funkcję zarówno sportowe, jak i centrum kulturalno-kongresowego.

dziennik zachodni

glewitz - Pią Mar 16, 2007 18:16

ale ja się cieszę, że te Podium powstanie. Aż nie mogę się doczekać :]
Gmeras - Pią Mar 16, 2007 18:23

glewitz napisał/a:
ale ja się cieszę, że te Podium powstanie. Aż nie mogę się doczekać :]
Ja tez bym chciał zawsze to jakaś inwestycja która komuś sie przyda a jesli mowa o jej skali na Polskę to tym bardziej sie ciesze ;)
glewitz - Pią Mar 16, 2007 18:36

mam nadzieję, że będzie ładne, funkcjnaln i że bedzie można tam dojechać autobusem :]
Gmeras - Pią Mar 16, 2007 18:43

glewitz napisał/a:
mam nadzieję, że będzie ładne, funkcjnaln i że bedzie można tam dojechać autobusem :]
dojazd będzie godny 2 ulice z centrum + dts w poblizu
glewitz - Pią Mar 16, 2007 18:47

ale chodzi mi raczej o autobusy :]
Gmeras - Pią Mar 16, 2007 18:54

glewitz napisał/a:
ale chodzi mi raczej o autobusy :]
no to co powiększa częstość podróżowania 702 i będzie git ;) bo jak wiadomo 702 przejeżdża koło stadionu XX lacia z obrońców do sośnicy :)
Dorotka - Pią Mar 16, 2007 20:57

glewitz napisał/a:
ale ja się cieszę, że te Podium powstanie
też się bardzo cieszę - na razie jak chadzam sobie po tym stadionie na sobotnie i niedzielne poranne spacerki z psem to aż mi się serce kraje. Jakiś czas temu, w czasie takiego psacerku widziałam speców robiących odwierty jakieś i pomiary - mam nadzieję, że to w związku z tą inwestycją :)
kisia - Pią Mar 16, 2007 23:10

ja z niecierpliwością czekam na wybór oferenta który zrobi dokumentacje projektową :D
Danielo - Sob Mar 17, 2007 02:23

heh i skończy się pijanstwo na tym stadionie dla wielu osob ;p
ksiemek - Sob Mar 17, 2007 12:37

Szkoda tylko, że ta hala będzie pewnie na co dzień zamknięta na kłódkę. A jeśli będzie ją już można nawet wynająć żeby sobie chociażby pograć to prawdopodobnie za jakąś monstrualną kwotę. Pierwszy projekt jakoś optymistyczniej pod tym względem wyglądał.

PS. Jak usunąć posta (na przyszłość) bo nie moge tego znaleźć?

Gmeras - Sob Mar 17, 2007 13:04

ksiemek napisał/a:
Szkoda tylko, że ta hala będzie pewnie na co dzień zamknięta na kłódkę.
będzie na 100% otwarta bo musi sama na siebie zarobić by sie utrzymywała tylko jak tys powiedział będzie ona do wynajęcia za większą lub mniejsza kwotę
ksiemek napisał/a:
PS. Jak usunąć posta (na przyszłość) bo nie moge tego znaleźć?
nie ma takiej możliwości moderator Ciebie wyręczy ;)
glewitz - Nie Mar 18, 2007 14:24

ale podobno coś wojewoda śląski miesza, ze Gliwice powinny geście solidarności lokalnej zrezygnować z tego pomysłu, aby nie robić konkurencji Spodkowi. Jak to przeczytałem, to po prostu tarzałem się z e śmiechu i rozpaczy. Przecież konkurencja nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Poza tym te dwie hale mają się uzupełniać. A tak w ogóle- trzeba było wcześniej pomyśleć o modernizacji Spodka a nie teraz rozpaczać. Niech wygra lepszy :P Na 2-milionową aglomerację jedna 7-tysięczna hala to lekko za mało, więc nie rozumiem w czym kłopot
jahu - Nie Mar 18, 2007 15:59

A wlasnie jak to jest z ta budowa - pomysl juz przyklepany, tzn sa pieniazki jzu nato przeznaczone, sa plany, terminy realizacji itd? Czy to raczej w fazie planowania i "chcenia" ?
kisia - Pon Mar 19, 2007 01:37

jahu napisał/a:
pomysl juz przyklepany

oczywiście ze tak, najpóźniej za niecałe dwa miesiące firma która wygra przetarg na dokumentacje, bedzie brac sie do roboty :)
jahu napisał/a:
sa pieniazki jzu nato przeznaczone
muszą, bo mam nadzieje dostac podwyżke :D
glewitz - Pon Mar 19, 2007 20:01

w gruncie rzeczy to nie wiadomo co z tym wojewodą...
ksiemek - Sro Mar 21, 2007 16:11

kisia napisał/a:
jahu napisał/a:
pomysl juz przyklepany

oczywiście ze tak, najpóźniej za niecałe dwa miesiące firma która wygra przetarg na dokumentacje, bedzie brac sie do roboty :)

Z tego co słyszałem, wcale nie jest tak różowo. Tzn. nie jest jeszcze podjęta decyzja odnośnie wsparcia finansowego ze środków UE, choć trzeba powiedzieć, że szanse są naprawdę spore (poza tym miasto bierze pod uwagę sytuację, że będzie musiało szukać środków na ten projekt, a więc jest szansa, że rzeczywiście będzie tych środków szukać, a nie zrezygnuje z pomysłu po ewentualnym odrzuceniu wniosku ). A dokumentacja jest robiona po to aby, gdy takie dotacje zostaną przyznane ruszyć ostro z robotą, a nie dopiero czekać na "teoretyków".

frohike - Sro Mar 21, 2007 16:22

ksiemek napisał/a:
kisia napisał/a:
jahu napisał/a:
pomysl juz przyklepany

oczywiście ze tak, najpóźniej za niecałe dwa miesiące firma która wygra przetarg na dokumentacje, bedzie brac sie do roboty

Z tego co słyszałem, wcale nie jest tak różowo. Tzn. nie jest jeszcze podjęta decyzja odnośnie wsparcia finansowego ze środków UE, choć trzeba powiedzieć, że szanse są naprawdę spore (poza tym miasto bierze pod uwagę sytuację, że będzie musiało szukać środków na ten projekt, a więc jest szansa, że rzeczywiście będzie tych środków szukać, a nie zrezygnuje z pomysłu po ewentualnym odrzuceniu wniosku ). A dokumentacja jest robiona po to aby, gdy takie dotacje zostaną przyznane ruszyć ostro z robotą, a nie dopiero czekać na "teoretyków".

z tego co gdzies czytalem, Unia daje zielone swiatelko ze podoba im sie inwestycja ale dopiero jak Polacy rusza z robota i pokaza ze robia te inwestycje daja swoja czesc kasy. Najpierw Gliwice musza pokazac ze chca to zrobic niewazne czy dostana kase z Unii

kisia - Sro Mar 21, 2007 16:24

ksiemek, wiem po co robi się dokumentacje i w zasadzie nie interesuje mnie skąd będą mieli pieniadze żeby za nia zapłacić. Dla mnie jest wazne zeby wybrali odpowiednia firme do jej zrobienia i zapłacili ile trzeba :D
glewitz - Sro Mar 21, 2007 21:01

a dla mnie ważne jest aby ją zbudowali jak najszybciej, i aby była dobra jakościowo
Gmeras - Sro Mar 21, 2007 21:17

projekt powstanie na 99% bo najbliższy jest w Katowicach a inny nie wiadomo gdzie ;)

A sam projekt może w dużym stopniu wypromować miasto tak jak Katowice promuje spodek ;)

glewitz - Sro Mar 21, 2007 21:27

no tak, tylko, że wojewoda patrzy na podium krzywym okiem... i nie wiadomo czy tego jakoś nie zablokuje... tfu, tfu, tfu...
Danielo - Sro Mar 28, 2007 19:48

h t t p;//i9.tinypic, c o m/2w4duzo.jpg
Tak wygląda na dzien dzisiejszy stadion(ruina)

glewitz - Sro Mar 28, 2007 20:16

straszne...
Gmeras - Sro Mar 28, 2007 21:05

Danielo napisał/a:
h t t p;//i9.tinypic, c o m/2w4duzo.jpg
Tak wygląda na dzien dzisiejszy stadion(ruina)
i dlatego sie ciesze z tego obiektu który ma powstać
Bo odnawiac stary nawet by sie nie opłacało ;)

glewitz - Pią Mar 30, 2007 17:22

tam, chyba nawet niem a co już odnawiać. A poza tym po co by odnawiać takie straszydło? Podium jest the best :]
magusia24 - Pią Mar 30, 2007 17:47

Ja tez jestem jak najbardziej za budowa podium :) Mysle ze to bedzie bardzo trafiona inwestycja.Co prawda jedno miejsce mniej gdzie razem z przyjaciolmi raczylismy sie % trunkami.Bylo to kilka lat temu ale fajnie sie wspomina :rotfl:
Sou - Sob Mar 31, 2007 22:14

1. mozna fajnie pic i straznicy nie laza
2. --||-- miedzy zajeciami na polsl ;)
3. mozna pocwiczyc cos zdala od gapiow ;) mysmy tam zawsze sztuki walki cwiczyli i w lecie to z 3 grupy byly ( rozne style; ) ). Jakos nie wyobrazam sobie cwiczyc w parku ;<

No ale niech robia to podium moze bedzie mozna w koncu wybrac sie na jakas impreze sportowa a nie ogladac w TV tylko ;)

No i mam nadzieje ze park tez przy okazji odnowia ;)

kisia - Pon Kwi 02, 2007 00:51

Sou napisał/a:
moze bedzie mozna w koncu wybrac sie na jakas impreze sportowa

jeżeli bedzie Cie czy innych na to stać bo zapewne ceny za niskie nie beda.
Ja mam mieszane uczucia co do tego Podium. Oczywiście to świetna sprawa dla Gliwic by je wypromowac, ale niestety dzieci i szkoły na tym dużo traca, bo miasto nie bedzie już miało pieniędzy na porządne sale gimnastyczne, które z pewnością przydałyby sie w każdej szkole.

efen - Wto Kwi 03, 2007 22:41

do kisia
Możesz nie mieć racji(i obys nie miała). Taka inwestycja jaka jest podium nie jest podejmowana zeby tracic pieniadze tylko po to żeby je zyskac...Gliwice nie zyskaja tylko wyższej "rangi" ale także przyciągną w razie jakich kolwiek zawodów(podobno mierzą w organizowanie zawodów rzędu mistrzostw Europy) mase kibiców, turystów czy inwestorów...Tylko że nei wystarczy tylko takie jedno Podium...Przed powstaniem owej hali musi być dokonczona budowa obwodnicy i autostrady północ-południe, do tego dochodzą parkingi oraz miejsca noclegowe i restaruracje/bary. Na tym to napewno sie nie konczy, lista jest bardzo długa...liczmy na to że miasto(jeśli dojdzie rzeczywiscie do budowy Podium) pomyślało o tych rzeczach. Jeśli nie to nikt nam nie przyzna prawa do organizowania dużych imprez na tym obiekcie a wtedy czeka go upadek(w najgorszym przypadku! który oczywiscie nie bierzemy pod uwagę;)). Bądźmy dobrej myśli...z Obwodnicą, autostradą i DTŚ'ką juz jadą więc jesteśmy do przodu;).
A tak w ogóle co do finansowania tego przedsiewziacia to przyczytałem gdzieś że Unia jest jak najbardziej za i przeznaczy na to pieniądze ale nie całość. Miasto musi pierwsze wyciągnąć ze swojego budrzetu pieniadze a dopiero potem dołoży sie Unia.
Co do możliwosci powstania tego projektu nie powinno być problemu(o ile miasto zbierze odpowiednia ilosć pieniędzy) ponieważ jedynm z głównych inwestycji na chyba ten rok jakie zatwierdziło województwo to budowa Podium. Drugia inwestycja to autostrada pół-poł oraz jeszcze jedna inwestycja jakiej nie pamietam. Wszystko to wyczytałem w jakiejs gazecie...nie pamietam jakiej-chyba w dzienniku zachodnim...

ksiemek - Sro Kwi 04, 2007 12:56

h t t p;//miasta.gazeta, p l/katowice/1,35019,4036541.html

No to hala jest już PRAWIE pewna. Ale najlepsze jest uzasadnienie dotychczasowych działań wojewody. Tak jakby, po pierwsze jedna hala mogła wprowadzić takie zamieszanie, a po drugie, jakby Gliwice były czymś gorszym, co musi pozostać na peryferiach, co mnie trochę irytuje (choć z drugiej strony jest to też komplement, bo skoro bierze taką ewentualność pod uwagę, to Gliwice, także z zewnątrz muszą być całkiem fajne :) ).

glewitz - Pią Kwi 06, 2007 15:10

ten wojewoda coraz bardziej mnie zaczyna irytować. Rozumiem lokalny patriotyzm względem miasta, ale bez przesady. To znaczy, że nic nigdzie nie może się rozwijać, tylko w Katowicach? W takim razie po co jest tworzony Górnośląski Związek Metropolitalny? Po to, aby wszystkie miasta zrzucały się na Katowice? Mam nadzieję, że te wszystkie inwestycje w Katowicach nie przyniosą pożądanego skutku i centrum GZM przeniesie sie bardziej na zachód :P
efen - Pon Kwi 09, 2007 12:03

Wszystko jasne...koleś z PiSu;p

a moze by tak Gliwice na stolice Ślaska?:P

glewitz - Pon Kwi 09, 2007 15:03

po co. ja proponuję utworzyć z Gliwic miasto stołeczne, niezależne od żadnych wojewodów i innych takich. Ale to tylko marzenia...
Zafira - Sro Kwi 18, 2007 20:20

a mi sie wcale nie podoba ten pomysl, zeby cos budowac na miejscu stadionu XX-lecia. mam bardzo duzy sentyment do tego miejsca. chodzimy tam ze znajomymi na spacery, jest gdzie usiasc wieczorem i napic sie czegos na lonie natury ;), jest gdzie ćwiczyć. a tak powstanie nowoczesniutki ośrodek sportowy gdzie, jestem pewna, nawet pocwiczyc zwykly czlowiek nie bedzie mogl bo bedzie przeznaczony dla polibudy, szkol albo innych instytucji :dontgetit:
ksiemek - Nie Kwi 22, 2007 14:07

efen napisał/a:

a moze by tak Gliwice na stolice Ślaska?:P

Byłoby fajnie i może tak by dzisiaj wyglądała rzeczywistość gdyby II RP otrzymała po I wojnie cały górny śląsk. Przecież dopiero w wyniku podziału jaki miał wówczas miejsce Katowice przeistoczyły się w spore miasto.

Zafira napisał/a:
powstanie nowoczesniutki ośrodek sportowy gdzie, jestem pewna, nawet pocwiczyc zwykly czlowiek nie bedzie mogl bo bedzie przeznaczony dla polibudy, szkol albo innych instytucji :dontgetit:

Mi pomysł podium się podoba i mylisz się z tą niedostępnością. Podejrzewam, ze będzie możliwe wynajęcie hali żeby sobie pograć tak za np. 600zł/h pomiędzy 22, a 6 rano :P.

glewitz napisał/a:
po co. ja proponuję utworzyć z Gliwic miasto stołeczne, niezależne od żadnych wojewodów i innych takich.

A od kiedy to Warszawa jest niezależna od wojewody? Pamiętając choćby ostatni konflikt w sprawie tego czy pani prezydent jest wciąż panią prezydent, można się z tobą nie zgodzić. :)

iza_foch - Nie Kwi 22, 2007 15:19

I pomyslec ze byl to kiedys jeden z najwiekszych stadionow w Europie :znudzony: a teraz taki zaniedbany przekształca sie w hale która bedzie ZAMKNIETA wiec nici z popoludni spedzonych na dwudziestoleciu :chytry:
nosek5 - Nie Kwi 22, 2007 19:06

ciekawe kiedy zaczną przebudowę
ksiemek - Sro Kwi 25, 2007 23:44

iza_foch napisał/a:
wiec nici z popoludni spedzonych na dwudziestoleciu

Ale za to teraz, przy pewnej dozie szczęścia (i mamony) będziesz mógł popołudniami oglądać Wlazłego czy Pyrek. Wszystko ma zalety i wady. ;)

kisia - Czw Kwi 26, 2007 15:31

nosek5 napisał/a:
ciekawe kiedy zaczną przebudowę

na to trzeba jeszcze trochę poczekać ponieważ nie wybrali jeszcze nawet firmy, która sprządzi dokumentację projektową :/

wolf - Czw Kwi 26, 2007 15:53

Z tego co ja wiem, to ten pomysl wziol po czesci w łeb.
kisia - Czw Kwi 26, 2007 16:03

Cytat:
ten pomysl wziol po czesci w łeb

skąd takie informacje ?

wolf - Czw Kwi 26, 2007 16:45

Nieważne skad to wiem ;)
krystian - Czw Kwi 26, 2007 21:51

wolf napisał/a:
Nieważne skad to wiem
pewnie z tv:) dzisiaj o tym mowili, ze byc moze pieniadze przeznaczone na stadion lekkoatletyczny w gliwicach, przeznacza na wybudowanie stadionu pilkarskiego gdzies w chorzowie chyba. niestety wolf pewnie nie dosluchales do konca, poniewaz wyjasniono, ze takiej opcji nie bedzie gdyz pieniadze na stadion lekkoatletyczny w gliwicach sa podarowane nam ze srodkow unii europejskiej i nie ma opcji, ze beda przeznaczone na cos innego:)
wolf - Czw Kwi 26, 2007 22:28

yyyyyyyyy nie ogldalem dzis tv, a wiem to juz od miesiaca, ze sprawa kuleje.
A Unia nie finansuje w 100% inwestycji.

MajkeL - Czw Kwi 26, 2007 23:25

Wydaję mi się, że plan budowy troszkę się odsunie ze względu na Euro 2012 i modernizację Chorzowskiego stadionu.....
krystian - Pią Kwi 27, 2007 09:01

wolf napisał/a:
a wiem to juz od miesiaca
a to ciekawe bo sprawa wyszla kilka dni temu w zwiazku z planami wybudowania nowego stadionu na cele euro 2012. a z tego co wiem o euro 2012 w polsce wiemy od nie calych 2 tyg. a moze znasz tez nry najblizszego losowania lotto :P
wolf - Pią Kwi 27, 2007 09:11

Tak ale ty masz ograniczony tok myslenia, sprawa z projektem utknola juz dawno i nic rozgrywki euro do tego nie mialy.
super_sonic - Pią Kwi 27, 2007 13:28

jedyne zagrozenie jakie widze dla Podium ze strony Euro 2012 to nie brak funduszy, bo te pochodza z innych zrodel, ale brak rak do jego wybudowania. juz teraz brakuje fachowcow a jak sie zabiora za budowanie stadionow, autostrad i calej reszty to bedzie tragedia :/
glewitz - Pią Kwi 27, 2007 18:21

Cytat:
A od kiedy to Warszawa jest niezależna od wojewody? Pamiętając choćby ostatni konflikt w sprawie tego czy pani prezydent jest wciąż panią prezydent, można się z tobą nie zgodzić. :)
Warszawa przede wszystkim nie jest miastem stołecznym, tylko jest tak określana. Pisząc miasto stołeczne mam na wyśli takie miasta-województwa, jakie to były w przeszłości. Wtedy by nie było kłótni z wojewodą śląskim, ponieważ Gliwice nie podlegałyby jego jurysdykcji. A co do Podium to ja jestem w tej sprawie optymistą i myślę, ze wybudują
Amoralez - Nie Cze 03, 2007 01:56

Ja jestem za zbudowaniem tam miejsca dla rowerków dualowych... dropy itd. Nie ma tego w Gce i napewno wiele osob chcialo by zapłacic za wjazd w takie miejsce .. łącznie ze mną. Ilu nas jest ? ciezko ocenic ... ale było by co ogladac :)
glewitz - Wto Cze 05, 2007 18:30

fajnie by było utworzyć w rejonie stadionu i lodowiska coś w rodzaju parku sportowego, gdzie byłyby różne trasy narciarskie, boiska czy właśnie skateparki czy miejsca dla rowerów dualowych (cokolwiek to jest :P)
super_sonic - Wto Cze 05, 2007 19:53

jak dualowy to pewnie taki co ma dwa kola :)
Wieczorny - Sob Cze 09, 2007 12:21

umowa na realizację dokumentacji projektowej podpisana :

h t t p;//gliwice.naszemiasto, p l/wydarzenia/737456.html

kisia - Nie Cze 10, 2007 00:52

Wieczorny napisał/a:
umowa na realizację dokumentacji projektowej podpisana

niestety jak to często sie teraz zdarza przetarg był ustawiony :/

frohike - Nie Cze 10, 2007 09:53

kisia napisał/a:
niestety jak to często sie teraz zdarza przetarg był ustawiony

jak ktos nie wygrywa w przetargu to zawsze tak mowi

Wieczorny - Nie Cze 10, 2007 21:21

kisia napisał/a:
niestety jak to często sie teraz zdarza przetarg był ustawiony

skąd takie wieści ?

Aither - Nie Cze 10, 2007 21:40

nie no to jest normalne ze wygrywa firma ktora ma jakies doswiadczenie w projektowaniu takich kompleksow... prawde mowiac jakbym miala wybrac... to wzielabym taka co juz ma na swoim koncie takie zrealizowane projekty niz taka co stawia kioski na miescie. Wyglada na to ze firma ktora wygrala przetarg przedstawila najlepsza oferte i dzieki niej wygrala :) a co do ustawianych przetargow... sadze ze juz sie przejechali na tych "najtanszych" i teraz wola wziasc drozsza a pewniejsza :) ja sie nawet nie dziwie :)
kisia - Pon Cze 11, 2007 01:45

Aither napisał/a:
sadze ze juz sie przejechali na tych "najtanszych" i teraz wola wziasc drozsza a pewniejsza

zamawiający zawsze w specyfikacji przetargowej musi podać jakimi kryteriami kieruje sie przy wyborze oferty. Jeżeli kryterium tym jest najniższa cena, to nie może wziać droższego oferenta. Mozna jedynie wykluczyć oferenta z najniższą ceną, zarzucając mu rażąco niską cenę, jeżeli nie potrafi jej udowodnić.
Z tego co pamiętam w przetargu na Podium kryterium była najniższa cena i był oferent, który miał niższą cenę i spełniał pozostałe wymogi, czyli np wybudował hale widowiskowo-sportowe.
Wieczorny napisał/a:
skąd takie wieści ?
z obserwacji kroków Zamawiającego :)
Aither - Pon Cze 11, 2007 08:06

kisia napisał/a:
Z tego co pamiętam w przetargu na Podium kryterium była najniższa cena i był oferent, który miał niższą cenę i spełniał pozostałe wymogi, czyli np wybudował hale widowiskowo-sportowe.

widocznie nie spelnial wszystkich wymogow skoro nie zostal wybrany... lub hala widowiskowo sportowa to malo aby mu zlecic taki projekt.
Mam wrazenie ze to Twoja firma sie ubiegala o ten projekt bo tak troszke "narywasz" na ten przetarg jakbys przegrala O_o

glewitz - Pon Cze 11, 2007 22:44

dla mnie ważne aby wybudowali tę halę w terminie, aby nie była buble i ściągała do Gliwic wiele imprez (można by ukraść Spodkowi Ligę Światową:])
Wieczorny - Wto Cze 12, 2007 20:16

glewitz napisał/a:
i ściągała do Gliwic wiele imprez

właśnie tak.
i wtedy na następny pearl jam zamiast na śląski, to wsiądę w 32 i za 20 minut będę na miejscu ;)

glewitz - Wto Cze 12, 2007 21:17

iście prawdopodobne :]
Aither - Sro Cze 13, 2007 10:48

hehehhe no to byloby cos :) moze mecze siatkowki tez odbywalyby sie u nas :oczami: ech niech to buduja szybciej :hyhy:
glewitz - Sob Cze 16, 2007 14:24

już wyłonili firmę, która ma zaprojektować Podium, więc ruszyło z kopyta :]
Aither - Nie Cze 17, 2007 09:24

glewitz, wylonienie firmy nie znaczy ze to nagle zacznie sie budowac :) no w tym wypadku - poczekamy - zobaczymy :)
gremlin3 - Czw Cze 21, 2007 21:03

wlasnie przeczytalem Nowiny i jakies madre glowy wypowiadaja sie w nastepujacy sposob: ze Gliwice przez PODIUM miasto dostanie ogromny natlok ruchu kolowego i zostanie "rozdeptane". to glosy krytyków <-- a krytykiem może byc kazdy z nas ...wystarczy miec swoje zdanie na dany temat - dlaczego nie podadza wypowiedzi mieszkanców.
taka inwestycja moze i pochlonie miliony z pieniedzy masta....ale to inwestycja na przyszlosc <-- mozna powiedziec: godna jednego z najszybciej rozwijajacych sie miast!!
Popieram Podium:)
pozdro dla wszystkich

glewitz - Pon Lip 02, 2007 17:35

ja tysz popieram budowę Podium
efen - Wto Lip 03, 2007 21:28

h t t p;//stadiony.net/project.php?p=122

żart?

Gmeras - Wto Lip 03, 2007 23:39

98 % zart
Solid_Wood - Pon Lip 09, 2007 17:11

projekt piękny :-) ech...
majsterdomowy - Czw Sie 30, 2007 23:33

czytałem,że tam ma powstać familijno-rodzinne centrum sportowo-wypoczynkowo-rekreacyjne-plaplapla.............. Ale nawet poparcie medialne p.Ireny Szewińskiej nie ma siły przebicia przeciw wojewodzie Śląskiemu. on się boi,że "jego" spodek straci na statusie.
majsterdomowy - Czw Sie 30, 2007 23:40

najbardziej jednak śmieszy mnie to,że ma ten obiekt przy JEDYNYM SKRZYżOWANIU AUTOSTRAD W POLSCE!!! haha niezłe co? :rotfl: :super:
glewitz - Sob Wrz 08, 2007 15:46

o jacie, dawno się tak nie uśmiałem, jak przy oglądaniu tej stronki ;]
glewitz - Sob Wrz 08, 2007 15:52

mam tylko jedno pytanko, czy to miałby powstać zamiast podium czy jak ?? Bo projekt jest nawet w miarę strawny, ale nie wierzę, ze oba miałyby powstać jednym czasie w Gliwicach