|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Tunel
kisia - Pon Lis 08, 2004 23:02 Temat postu: Tunel Jak pisze na stronie Urzędu Miejskiego:
Rozpoczęły się prace przy wydłużeniu podziemnego tunelu pod torami kolejowymi w sąsiedztwie ul. Tarnogórskiej w Gliwicach. Połączy on rejon dworca PKP z północną częścią miasta. Będzie przedłużeniem obecnego ciągu pieszego, umożliwiającego pasażerom dojście do czterech peronów na stacji. Wylot tunelu znajdzie się w pobliżu zbiegu ulic Tarnogórskiej i Witkiewicza.
Uważam to za bradzo dobry pomysł. Ponoć mają go skończyć do końca tego roku.
MajkeL - Wto Lis 09, 2004 09:22
Jest to super pomysł
Jak widze "Dorosłych" ludzi którzy przechodzą z wózkiem i małymi dziećmi górą (po torach) to aż mi sie włos na głowie jerzy.....
True - Pon Gru 06, 2004 15:53
no oby nie wygladal za jakis czas jak ten co laczy z toszecka pl piastow nie pamietam ulicy :mg:
frohike - Pon Gru 06, 2004 16:15
Cytat: |
no oby nie wygladal za jakis czas jak ten co laczy z toszecka pl piastow nie pamietam ulicy |
miejmy taka nadzieje jednakze nie liczmy na cuda gdyz taka mamy juz mlodziez ze lubi czasami cos popsuc
delfin - Pon Gru 06, 2004 20:45 Temat postu: Re: Tunel
kisia napisał/a: | podziemnego tunelu |
Czy urzednik, ktory to pisal rozumie roznice pomiedzy tunelem a przejsciem podziemnym?
Mariusz - Pon Gru 06, 2004 20:58
Dobre pytanie Delfinie ... troche skomplikowane, ale dla fachowca powinny być znane oba pojęcia. Ale coś tu mi nie pasuje...
frohike - Pon Gru 06, 2004 21:17
Cytat: | Czy urzednik, ktory to pisal rozumie roznice pomiedzy tunelem a przejsciem podziemnym |
ja bym prosil o wyjasnienie
kisia - Wto Gru 07, 2004 03:08
delfin, no faktycznie, chyba wiem o co chodz.
Przejściem podziemnym przemieszczają sie piesi, a tunelem samochody,pociągi, itp i tutaj mowa jest o przejściu podziemnym , a nie tunelu :)
O to chodzi??
delfin - Wto Gru 07, 2004 15:01
tunel jest to budowla na drodze, oznaczona znakami drogowymi D-37, D-38
LuKaSh - Wto Gru 07, 2004 17:32
Słyszałem też o propozycji, żeby zrobić most.. :D nad torami :P ale widocznie lepszym wyjściem jest zrobić przejście podziemne :P (a może tańszym wyjściem ? :P) dobrze, że już nie będzie trzeba przechodzić przez tory :D .. chociaż jak narazie minusem tego przejścia będzie to, że jak zawsze w takich miejsach będzie się zbierało dużo trudnej młodzieży :D a każdy wie co się z tym wiąże :P
frohike - Wto Gru 07, 2004 18:10
chyba lepszym pomyslem bylo przedluzyc tunel i zrobic drugie wyjscie niz budowac przejscie nad torami.
kisia - Wto Gru 07, 2004 21:16
Cytat: | minusem tego przejścia będzie to, że jak zawsze w takich miejsach będzie się zbierało dużo trudnej młodzieży |
być może nie będzie się zbierać bo przejście to ma być monitorowane.
Jedno jest pewne. Jest bardzo potrzebne bo codziennie rano widze ile osób przechodzi przez tory.
A tunel to nie tylko budowla na drodze :P
LuKaSh - Sro Gru 08, 2004 08:59
Cytat: | być może nie będzie się zbierać bo przejście to ma być monitorowane. |
nie takie rzeczy da się rozwalić :D ale jak poukrywają to jakoś to nie będzie tak ?le :D niech coś z tym zrobią bo przejście się bardzo przyda :D
stif - Czw Gru 09, 2004 21:00
Wie może ktoś czy ten tunel jest już czynny? :?:
kisia - Czw Gru 09, 2004 21:36
jeszcze nie jest czynny, Od strony dworca jest wykafelkowany, wejsicia sią gotowe, brak tylko ( tak na pierwszy rzut oka) oświetlenia. Mają czas do końca roku by oddać go do użytku, a jak będzie zobaczymy.
kwiatek - Sob Gru 11, 2004 19:01
Wiecie od kiedy chciano to przejście zbudować??
Od końca wojny :(
kisia - Nie Gru 12, 2004 00:18
no to lepiej pó?no niż wcale ;)
Gmeras - Wto Sty 04, 2005 10:12
Tez mysle ze to jest idealny pomysł ;) jak juz tam ktos napisał ze bedzie niszczony tak jak koło toszeckiej mysle ze nie duzo ludzi bedzie tam przechodzic chca zapodac monitoring pozyjemy zobaczymy mysle ze troche pozyje ten tunelik :P:P (ale moge sie mylic ) ;)
kisia - Wto Sty 04, 2005 20:44
Grudzień miną a przejścia jak nie było tak nie ma :evil:
Mariusz - Wto Sty 04, 2005 21:14
kisia napisał/a: | Grudzień miną a przejścia jak nie było tak nie ma :evil: |
Za rok, może dwa ... ;-)
Gmeras - Wto Sty 04, 2005 22:02
Z tego co wiem to zakonczienie miało byc w 2005 roku ;) ale niewiem na jakim poziomie sa bo na dworcu dawno niebyłem ;0
PAKuS - Czw Sty 13, 2005 13:34
wiem ze ten tulel już ma kafelki ale dalej ono robia
wiem bo jak wracałem z pruby i chciał przejść przez tunel to jeszcze buł zamknięty
i muziałem przechodzić przez tory kolejowe
kisia - Nie Sty 16, 2005 01:28
w tamtym tygodniu w poblizu wejścia/wyjścia od str Tarnogórskie stało kilka dość drogi samochodów i ponoś jakieś szychy przyjechały na odbiór
PAKuS - Nie Sty 16, 2005 14:14
kisia napisał/a: | w tamtym tygodniu w poblizu wejścia/wyjścia od str Tarnogórskie stało kilka dość drogi samochodów i ponoś jakieś szychy przyjechały na odbiór |
KISIU w trm poście masz błędy
Gmeras - Nie Sty 16, 2005 16:56
Moze za duzo sie wypiło :mg:
frohike - Nie Sty 16, 2005 21:24
kisia pisała tego posta o "Wysłany: 2005-01-16, 01:28" wiec chyba wiecej nie trzeba nic mowic :lol:
kisia - Nie Sty 16, 2005 23:22
Cytat: | KISIU w trm poście masz błędy |
PAKuś, prosze przestan, jeżeli zwracasz komus uwage na błedy to sam ich nie popełniaj :)
Cytat: | Moze za duzo sie wypiło |
byłam po pierwszym dniu imprezki domowej. Dziś jezdem po drógim dniju impreski wienc mogem piosac jeżdże goszej :drunk: :wino: :gwizd: :impra:
Frycek - Pon Sty 17, 2005 16:24
kisia napisał/a: | Cytat: | KISIU w trm poście masz błędy |
PAKuś, prosze przestan, jeżeli zwracasz komus uwage na błedy to sam ich nie popełniaj :)
Cytat: | Moze za duzo sie wypiło |
byłam po pierwszym dniu imprezki domowej. Dziś jezdem po drógim dniju impreski wienc mogem piosac jeżdże goszej :drunk: :wino: :gwizd: :impra: |
Wydaje mi sie Kisiu ze nie ma potrzeby abys sie tlumaczyla.
Pakus - tak jak napisala Kisia jesli komus zwracasz uwage zacznij od siebie
PAKuS - Sob Sty 22, 2005 19:42
kwiatek napisał/a: | A o czy, to myśmy rozmawiali... :?: ;-) |
a kiedy zamierzaja otwożyć ten TUNEL
z kokładną dokładną datą :?: :?:
kisia - Nie Sty 23, 2005 14:26
Cytat: | a kiedy zamierzaja otwożyć ten TUNEL
z kokładną dokładną datą |
tego chyba nikt nie wie
PAKuS - Nie Sty 23, 2005 15:53
kisia napisał/a: | Cytat: | a kiedy zamierzaja otwożyć ten TUNEL
z kokładną dokładną datą |
tego chyba nikt nie wie |
ale jak ktoś może się tego dowiedzieć albo
ktoś wie :?: :?:
to może tu napisać
kwiatek - Czw Lut 24, 2005 16:33
Wielkie otwarcie juz ńastapilo 24.02.2005!
kisia - Czw Lut 24, 2005 23:36
Cytat: | Wielkie otwarcie juz ńastapilo 24.02.2005! |
no własnie chciałam o tym napisać :)
PAKuS - Pią Lut 25, 2005 12:54
a ja chciałem napisać że przez ten nowo otwarty tujel już przecodził miój wujek i powiedział Mi tak że tam jest bardzo bęknie to zrobione i nawet jest tam kamera która to wszystko monitoruje
Mariusz - Pią Lut 25, 2005 17:31
Kamera zapewne własnością Komendy Miejskiej Policji albo podwładnego jej komisariatu policji ;-) W razie czego będzie można odtworzyć to co się w danym czasie wtedy działo ;)
LuKaSh - Pią Lut 25, 2005 19:58
Wreszcie :D .. nie będzie trzeba przechodzić przez tory.. z drugiej strony troche kijowy ten tunel .. bo wychodzi się dworcem .. a jak się idzie przez tory.. to sie wychodzi placem piastów .. mi bardziej pasował jakiś most.. albo tunel pod torami ale tak, żeby wyjść na przeciwko placu piastów.
frohike - Pią Lut 25, 2005 21:01
mi sie podoba usytuowanie bo wychodzac z pociagu wchodzisz w tunel i masz wybor gdzie chcesz wyladowac.
no i teraz niektorzy maja duzo blizej na dworzec
PAKuS - Nie Lut 27, 2005 12:48
frohike napisał/a: | mi sie podoba usytuowanie bo wychodzac z pociagu wchodzisz w tunel i masz wybor gdzie chcesz wyladowac.
no i teraz niektorzy maja duzo blizej na dworzec |
to prawda że niektóży bedą mieli bardzo blisko do dworca a nawet będą mogli się szybok przedostać na drugą stronę
Piotrulek - Nie Lut 27, 2005 16:09
Mialem okazję przechodzić tym tunelem w czwartek w nocy.Jest pięknie oświetlony,czyściutki(jeszcze!!!!),kamery dzialają.Natomiast jest jedno ale...wyjsice z niego od strony Tarnogórskiej jest dalego od jakiegokolwiek traktu pieszego!!!!Projektant tego tunelu wziął kasę i nie do końca o wszystkim pomyślał. ;/
glewitz - Nie Lut 27, 2005 22:16
a ja kretem nie jestem i tunelami nie hcodze :P. Zdecydowanie bardziej wolę środki komunikacji typu PKM. Ma sięmiesięczny, to trza z niego korzystać
:D
frohike - Nie Lut 27, 2005 22:45
ja tam preferuje piesze wedrówki no chyba ze daleko mam. Powiedzmy jak mam gdzies do 40 minut pieszego iścia to ide pieszo (wyjątki oczywiście istnieja jesli spod samego domu w to miejsce zawiezie mnie jakis busik ale to tez tylko czasami)
Gmeras - Pon Lut 28, 2005 14:16
Ja tez wole piesze wedrówki sam chodze do szkoły z Lotników na barlickiego piechota a tunel sobie zobacze jak bede na dworcu bo jak narazie nie mam po co tamtedy przechodzic ;]
Piotrulek - Pon Lut 28, 2005 18:25
glewitz, Nie trzeba być kretem,wystarczy tylko jak ma się bliżej do tunelu niż do autobusu.
LuKaSh - Sro Mar 02, 2005 07:18
frohike, no faktycznie jest bliżej na dworzec..
to mogli zrobić 2 tunele :D jakoś połączone ze sobą :D
frohike - Sro Mar 02, 2005 16:16
Cytat: | frohike, no faktycznie jest bliżej na dworzec..
to mogli zrobić 2 tunele jakoś połączone ze sobą |
troszke nie lapie twojego toku myslenia,
po co dwa tunele. jeden w zupelnosci wystarcza
Piotrulek - Sro Mar 02, 2005 16:52
Bylem wczoraj wieczorem z mlodszym synem na spacerze wlaśnie oglądnąć dokladnie tunel.W/g mnie jest różnica poziomów,gdyż widać szlifowane kafelki ścienne.Delikatnie mówiąc w inwestycji za 5 mln zl(nie jestem pewien kwoty) to jest istne brakorobstwo.Albo powiem inaczej" tak po Polsku"
Mariusz - Sro Mar 02, 2005 17:54
piotrmp napisał/a: | Albo powiem inaczej" tak po Polsku" |
Właśnie, tak jak to przeciętny Polak powie :"Eeee jakoś to będzie ..."
LuKaSh - Sro Mar 02, 2005 21:28
"Damy radę" :P
PAKuS - Czw Mar 03, 2005 15:01
a ja tam byłem sam osobiście to sprawdzić w poniedziałej i tam jest za*eb*śc*e że tak powiem
Piotrulek - Pią Mar 04, 2005 07:37
PAKuś, co ci się tam tak bardzo podoba,powiedz szczerze
PAKuS - Pią Mar 04, 2005 15:06
piotrmp napisał/a: | PAKuś, co ci się tam tak bardzo podoba,powiedz szczerze |
Mi się tam podobały kafelki i fajny długi korytarz
Gmeras - Pią Mar 04, 2005 17:41
PAKuś napisał/a: | piotrmp napisał/a: | PAKuś, co ci się tam tak bardzo podoba,powiedz szczerze |
Mi się tam podobały kafelki i fajny długi korytarz |
No bo co w takim tunelu moze byc bardziej interesujacego :mg:
Mariusz - Sob Mar 05, 2005 16:04
Taaa niech się zacznie sezon piłkarski ... to tych pięknych lamp już nie będzie ...
LuKaSh - Sro Mar 09, 2005 10:51
Wczoraj ten tunel mnie zbawił :D:D DZięki niemu zdążyłem na autobus 676 :D
Bo przyszedłem na przystanek na grottgera o 13.41 .. a autobus był 13.37 ..
więc pobiegłem odrazu na przystanek koło dwroca .. :D Na opolską ani na świętojańską bym nie zdążył .. :D .. i dzięki tunelowi dobiegłem na przystanek w samą porę :D:D:D
kisia - Sro Mar 09, 2005 11:21
Ja wczoraj tez cieszyłam się bardzo ze mamy takie przejście.
Musiałam pojechać na poczte koło dworca, niestety w pobliżu dworca nie było ani jednego miejsca , nawet na zakazach ( 8) ), więc podjechałam sobie pod samo przejście od str tarnogórskiej i wykorzystując jego istnienie dotarłam szybko na poczte :jupi:
Wracając troszkę sobie je pooglądałam i pomijając już jakies niedociącgnięcia w pionie czy poziomie, to zupełnie dla mnie bezsensowne jest wyjście z przejścia (wychodząc na ul. Tarnogórską) to ze schodami. Przecież na tamtą stronę nik tnie idzie bo chyba nigdzie nie dojdzie, a do Tarnogórskiej ma znacznie dalej. Inną rażącą rzeczą jest wielki kontrast miedzy dobudowaną częścią przejścia, a istniejącą. No ale pewnie z czasem przy pomocy wandalicznej młodzieży ten kontrast się zmniejszy i nowe przejście zrobi się brudne, popisane, szare tak jak ta część już istniejąca :cry:
Gmeras - Sro Mar 09, 2005 15:07
dzienie praktycznie jestem koło dworca a nigdy czasu nie mam by zwiedzic go :D
ps tzn mi sie niechce ;]
Gmeras - Sro Mar 09, 2005 15:07
najgozej jak go niezobacze w takim pieknym stanie tzn zanim ja tam dojde to go zdewastuja :d
Piotrulek - Sro Mar 09, 2005 19:01
kisia, Brawo ,doskonałe spostrzeżenie,szkoda ,że architekt odpowiedzialny za projekt tego nie widział tylko wziął pieniądze,za nic,bo taka jest prawda,za nic.Szkoda tych wydanych pieniędzy przez miasto,ale biorąc pod uwagę zle wydawanie pieniędzy na gliwickie łatanie ulic ,to pieniądze za TUNEL to prawdziwa pestka........................................................szkoda,że tego forum gliwickiego nie czyta Prezydent lub ktoś z jego świty lub rodziny,móglby się wtedy wiele nauczyć od zwyklych mieszkańców,ale to jest Prezydent.
Gmeras - Sro Mar 09, 2005 21:12
moze ktos ma meila do prezydenta gliwic wyslemy mu zaproszenie na to foru m ;)
frohike - Czw Mar 10, 2005 14:27
prezydent byl nawet proszony o objecie patronatu nad forum ale sie nie zgodzil wiec doskonale wie ze istniejemy
Gmeras - Czw Mar 10, 2005 16:40
oki moge sie przyznac byłem dzis zwiedzic tunel az mnie zakorciło pójsc zwiedzic :P
i moge ocenic ze ciekawie wyglada ;)
Frycek - Pią Mar 11, 2005 07:38
frohike napisał/a: | prezydent byl nawet proszony o objecie patronatu nad forum ale sie nie zgodzil wiec doskonale wie ze istniejemy |
Nie koniecznie gdyz sprawy zwiazane z objeciem patronatu ,,a takze z organizacja np. wiekszych imprez w naszym miescie sa podejmowane przez wydzial kultury .O Patronacie mozna przeczytac w innym topicu.
Ale napewno juz coraz wiecej ludzi slyszalo o forum :)
kisia - Nie Mar 13, 2005 01:44
Przepraszam bardzo że się wtrącam ale mówimy tu o TUNELU
Gmeras - Nie Mar 13, 2005 11:12
Naprawde Ciekawy temat :Tunel" :mg: tylko ze troche wyczerpany :rotfl:
kisia - Nie Mar 13, 2005 13:53
Cytat: | Naprawde Ciekawy temat :Tunel" tylko ze troche wyczerpany |
to nie znaczy że można tu rozmawiać na inne tematy :P
limnea - Sob Kwi 23, 2005 09:25
LuKaSh napisał/a: | mi bardziej pasował jaki¶ most.. albo tunel pod torami ale tak, żeby wyj¶ć na przeciwko placu piastów. |
Będzie też i estakada nad torami ... i węzeł przesiadkowy ... i postój taksówek
Pytanie - kiedy?
Może Unia Europejska coś kapnie na tak zbożny cel.
kajusiaw - Pią Cze 29, 2007 20:09
A nwet fajnie wyglada jeszcze nie zalatwiony przez graficiarzy co jest cudem za to szybko mozna sie dostac na Tarnogorska
ziutek997 - Nie Lip 01, 2007 19:15
kajusiaw napisał/a: | eszcze nie zalatwiony przez graficiarzy |
Tunel jest monitorowany i jak widac to wystarczyło aby ich zniechęcić.
kisia - Pon Lip 02, 2007 01:22
Cytat: | za to szybko mozna sie dostac na Tarnogorska | teraz bedzie bardziej oblegany, bo to dobry skrót do Forum
glewitz - Pon Lip 02, 2007 17:50
czyli opłacało się go budować, bo będzie w pełni wykorzystywany :]
gregov - Sob Lip 07, 2007 21:54
Powinni jeszcze dobudować przejście nad / pod Tarnogórską . Obecnie postawili barierki ,żeby utrudnić ludziom przechodzenie na stronę forumową ,ale jak widać większość woli drogę po prostej :hyhy: ,trochę to niebezpieczne bo wychodząc z tunelu mamy przed sobą największy łuk drogi i ktoś może nam zrobić małą jesień średniowiecza z pewnej części ciała.
kisia - Sob Lip 07, 2007 22:19
gregov napisał/a: | wychodząc z tunelu mamy przed sobą największy łuk drogi |
wystarczy dojść do skrzyżowania i jest tam przejście dla pieszych :P
gregov - Sob Lip 07, 2007 22:37
wolałbym jednak po prostej :rotfl: , kiedyś jeszcze przejście było na wysokości tego budynku kolejowego , teraz trzeba zejść do samego wiaduktu i później rundka pod górę
Solid_Wood - Pon Lip 09, 2007 16:51
Fakt, że rozwiązania komunikacyjne w pobliżu tunelu i Forum są dość ciekawe. Np. Witkiewicza, kiedyś jednokierunkowa od strony Opolskiej. Teraz nawet nie opłaca się stamtąd w nią wjeżdżać, bo i tak na końcu jest nakaz skrętu w prawo czyli znów na tarnogórską i jedziemy w kierunku opolskiej...... :kwasny:
gregov - Sob Lip 28, 2007 14:28
Jeszcze przydałoby się bardziej pilnować porządku w tunelu , ostatnio byłem tam około 5 rano , wracała tamtędy też grupa nawalonych wyrostków (darli się jak w puszczy dodatkowo próbując wyrwać co się da - niestety udało im się to z jedną z lamp ) Pytanie - po co są tam kamery ? Powinna istnieć grupa interwnecyjna , która pałuje takich typów (żeby już nie mieli podobnych pomysłów ), bo niszczą to na co wszyscy dajemy pieniądze .
Major - Nie Lip 29, 2007 14:02
gregov, te kamery sa dla dobrej sciemy. Znam kilka sytuacji z gliwic gdzie wandalizm i zlodziejstwo wraz z napadami odbywaly sie pod samym obiektywem kamery, a policja beszczelnie mowila, ze na kamerze niestety nic nie widac. Sam tez nie mozesz spojzec na takie nagranie, bo ofira nie ma wglądu do tych nagran.
|
|
|