dupiate forum

Nasze miasto - Ciekawostki o Gliwicach

Witold - Nie Paź 31, 2004 17:15
Temat postu: Ciekawostki o Gliwicach
Moje pierwsze wejscie na forum. Witam

Moj mądry przyjaciel powiedział kiedyś takie zdanie :

DO DYSKUSJI S· NIEZBęDNE DWA ELEMENTY PARTNER I TEMAT.

I mial racje. Proponuje wobec tego temat :CIEKAWOSTKI O GLIWICACH

C1 Czy wiecie mieszkANCY sIKORNIKA o tym co to takiego Klajne Venecjen/ nie wiem czy własciwie to napisałem / ? Za niemieckich czasow w najbliższym sasiedztwie obecnego Domu Spokojnej Starosci był budynek w ktorym była restauracja o tej nazwie a obok staw z metalowymi łodziami.Podpływano do p0mostu , tam kelner załatwiał zamowienie i w rejs!

Cały staw miał wymiary 100 na 50m . No ale atrakcja była

ZApraszam do nadsyłania nastepnych ciekawostek Witold

jan - Pon Lis 01, 2004 11:58

Staw o którym piszesz do niedawna jeszcze istniał z wysepką na środku i mostkiem.

No cóż ktos stwierdził że lepiej będzie jak go nie bedzie, no i staw zasypano

:(

jan - Pon Lis 01, 2004 12:07

:idea: Pamięta ktoś kino Mikrus i gdzie ono było?

Pamieta ktoś takie tramwaje 1,2 i jak kursowały z tym,że jedynka nie ta obecna.

Pamieta ktoś co było w miejscu obecnych wodociągów przy ul. Rybnickiej?

Podzielmy sie tymi informacjami z tymi którzy z racji wieku o tym wiedzieć nie mogą.

:idea:

Witold - Pon Lis 01, 2004 19:01
Temat postu: ciekawostki o Gliwicach
KINO MIKRUS

A było takiE mniej wiecej w tym miejscu gdzie obecnie stoi hotel QUBUS . MOZE BARDZIEJ W KIERUNKU katedry. sala przypominała korytarz taka byla waska. Ale bilety były bardzo tanie.A obok była knajpa ddo ktorej nawet w dzien strach było wejsc. Wit

jan - Pon Lis 01, 2004 21:39

Witold,

a wiesz, że ja tej knajpy to sobie nie przypominam. :?

Może dlatego że mieszkałem wówczas na Trynku,a z drugiej strony ani wówczas ani teraz nie lubie tego typu lokali. :)

co do Mikrusa to opisałes dokładnie jak było

Witold - Sob Lis 13, 2004 22:44
Albo taka ciekawostka : albo nie . Moze inaczej JAki związek ma krem NIVEA z Gliwicami ? A ze ma to wiem napewno . Zapraszam do rozmowy . Witold
kisia - Nie Lis 14, 2004 00:04

Witoldzie, czy chodzi o to, że niejaki Troplowitz chyba Oscar , który urodził się w Gliwicach wynalazł krem nivea??
kisia - Nie Lis 14, 2004 00:09

proponuje przeniesć to do topiku o ciekawostkach gliwickich
Witold - Pon Lis 15, 2004 19:25
Oczywiscie wiedziała KISIA jak to było z kremem NIVEA.sposob wytwarzania wynalazł Żyd ,mieszkaniec Gliwic. Ciekawostka niejako zwiazaną z kremem NIVEA jest to ze wraz z wejsciem tego kremu na rynek państwo rządzone przez niejakiego pana A.H. zaczeło propagowac tęzyzne fizyczna , opalenizne i sporty na świeżym powietrzu dla przyszłych nadludzi.I oni wsyscy smarowali sie żydowskim wynalazkiewm nic o tym nie wiedzac.RZecz sie miała w latach 30 ubiegłego wieku.

Pozdrawiam i zazchecam do nadsyłania ciekawostek o Gliwicach Witold

Frycek - Wto Lis 16, 2004 06:36

kisia napisał/a:
proponuje przeniesć to do topiku o ciekawostkach gliwickich

Zrobione :mg:

kisia - Wto Lis 16, 2004 09:53

Cytat:
Zrobione

Frycek, jesteś wielki :)

Frycek - Wto Lis 16, 2004 11:02

kisia napisał/a:
Cytat:
Zrobione

Frycek, jesteś wielki :)

JA mam tylko 176cm :lol: :admin:

kisia - Sro Lis 17, 2004 20:47

:ot: miało nie być :ot: w dziale o Gliwicach. Proszę osoby uprawnione do usunięcia niektórych wypowiedzi w tym topiku :D
jan - Nie Lis 21, 2004 23:23

Krótki egzamin z historii Gliwic.

Budowe przyszłej hali sportowej zakończono na postawieniu kostrukcji stalowych,które stały przez kilka lat i rdzewiały.W koncu wybudowano w tym miejscu kościół.

Będąc w środku w kościele owe konstrukcje sa bardzo dobrze widoczne.

Pytanie: o który kościół chodzi ?

A może ktoś przypomina sobie co było przed postawieniem tych konstrukcji??

:)

adams - Nie Lis 28, 2004 20:06

Witam sznowne forum, hejka wszytkim

Apropos tramwaji

- 2 jezdzila mikolowska i Przczynska (jednotorowa) i pytanie: miala petle przed Bojkowska czy moze nie?

- 1 na zmine 2 i 1 tor do konca zygmunta starego czy tez dalej i czy na koncu tez byla petla ?

- oprocz tego sa zachowane tory na gonych walow skrecajace w zygmunta starego jeszcze tej waskotorowych tramwaji, a na tarnogurskiej sa slupy trakji elektrycznej czyzby tam kiedys tez jedzily tramwaje? :D

Bardzo prosilbym o info w tej sprawie osob ktore cos jeszcze wiedza na ten temat.

jan - Nie Lis 28, 2004 21:18

adams napisał/a:
Witam sznowne forum, hejka wszytkim

Apropos tramwaji

- 2 jezdzila mikolowska i Przczynska (jednotorowa) i pytanie: miala petle przed Bojkowska czy moze nie?.

Petli to tam nie było.Był koncowy przystanek ma skręcie w ul.Bojkowska i tramwaj wracał z powrotem.Motorniczy przechodził na drugi koniec wozu i jechał jakby do tyłu.Takie to były te tramwaje.

adams napisał/a:
- 1 na zmine 2 i 1 tor do konca zygmunta starego czy tez dalej i czy na koncu tez byla petla ? ?.

Podobnie, petli nie było, była tylko tzw. mijanka na dole ul. Zygmunta Starego.Toczyła sie przez jakis czas dyskusja czy nie połączyc linii "1" z petlą "4" na "Wojtuli" np wzdłuz ul. Słowackiego. Był to okres kiedy do użytku wchodziły tramwaje jezdżące dzisiaj.Na dyskusji niestety wszystko sie skonczyło i "jedynka 'przestała istnieć, a tory rozebrano.Pozostały jedynie w niektórych miejscach betonowe słupy trakcyjne ze wzgledu na status obiektu zabytkowego

adams napisał/a:

- oprocz tego sa zachowane tory na gonych walow skrecajace w zygmunta starego jeszcze tej waskotorowych tramwaji, a na tarnogurskiej sa slupy trakji elektrycznej czyzby tam kiedys tez jedzily tramwaje? :D

Bardzo prosilbym o info w tej sprawie osob ktore cos jeszcze wiedza na ten temat

No cóż,w tym temacie już sie nie wypowiem bo poprostu nie wiem jaki był los tego o czym napisałeś. Sa to juz niestety odleglejsze czasy i ich nie znam.

:D

Witold - Pon Lis 29, 2004 19:28
Temat postu: Tramwaje w Gliwicach
Witam

Jezeli dobrze pamietam to 2 nie miała pętli tylko taką mijanke na ktorej mogła przepiąc wagon motorowy własnie w okolicy wjazdu na ul Bojkowską .

Jedynka konczyła bieg podobnie mijanka na koncu ulicy koło kina ktore wprawdzie jeszcze stoi ale juz nie dziala .Co sie tyczy torow waskotorowki na Gornych Wałoww to niestety nic naten temat nie wiem poza tym ze sie na nich mopzna niezle wykopsac na rowerze lub motorze

Aha jeszcze Jedynka xczasem zostawiałea wagon doczepiany koło kina MIKRUS awagon motorowy jechał do konca trasy solo p ozdrawiam Wit

jan - Pon Lis 29, 2004 21:23
Temat postu: Re: Tramwaje w Gliwicach
Witold napisał/a:

Jedynka konczyła bieg podobnie mijanka na koncu ulicy koło kina ktore wprawdzie jeszcze stoi ale juz nie dziala .

Zapomiałes dodać ,że owe kino to była " Jutrzenka"

adams - Sro Gru 01, 2004 01:43

Fajne te ciekawostki, szczegolnie z tym zostawianym wagonem. To na Zygmunta przy mijance bylo kino? :O

Apropos Kin; kilka lat temu odbywalem praktyki w budynku Projprzem-Biprokwas (byla Konstytucji) w CK latalem miedzy innymi wymieniac tonery :D coz praktykant ciezkie ma zycie :D Budynek ma interesujacy uklad. w tym schody prowadzace do pewnej "sali kinowej" Jakie budenk spelnial zadanie w chwili projektu, co bylo w nim pozniej ? Bo teraz uklad biur w sali kinowej nieco mu niepasuje :[

Prosze o dalsze ciekawostki :)

jan - Sob Gru 04, 2004 23:35

Wracając do tematu z 2004-11-21, 23:23

Przed postawieniem konstrukcji stalowych na bazie których miała stanąć hala sportowa,w czynie społecznym zrobiono boisko na którym nie wiem czy rozegrano chociaz jeden mecz.Wczesniej, a był to przełom lat 60\70 teren ten był nieużytkiem z dwoma duzymi pagórkami.Pagórki te, gdzie jest obecnie plebania były super miejscem do zjazdu na sankach zimowa porą. Ech, to była jazda.Czy ktoś z was moze pamieta te lata? No cóż, jedyny warunek to trzeba było wówczas juz być na swiecie i mieszkac na Trynku.

kisia - Wto Gru 07, 2004 00:49

no cóż nawet gdybym mieszkała na Trynku to w latach 60/70 jeszcze mnie nie było w planach :]
Witold - Wto Gru 07, 2004 14:32

Bedzie nowa ciekawostka. Jest w Gliwicach ul ¦liwki i jest osieedke SZtabu Powstańczego.JAki maj a związek te miejsca ? Ano bardzo ścisły. Jan ¦liwka był członkiem sztabu III powstania sląskiego.A sam sztab miescił sie na terenie obecnego osiedla swego imienia w domu pewnego pana członka rodziny Jana ¦liwki. Jak władza ludowa postanowiła uczcic ten fakt budując osiedle i nazywając je odpowiednio to wywłaszczyła kilkanaście osob ktore miały na potrzebnym terenie swoje domy,wsrod nich tego starszego pana. Satrszy pan , człowiek zchorowany , nie mniej zasłuzony nie przyjał aktu wywłaszczeniowego czy tez sie odwołał ,ale kto WOWCZAS sie takimi drobiazgami przejmował.Spychacz wjechał na teren ogrodu tego pana , a pana szlag trafił i to prawie w sensie doslownym bo dostał ataku serca .Zył juz nie długo i władza mogła spokojnie zburzyc jego dom. DOM W KTORYM MIESCI? SIE W CZASIE POWSTANIA SZTAB TEGO POWSTANIA .Patriotyzm nie popłaca ?

pozdrawiam czytelnikow tego kacika Witold

adams - Czw Gru 09, 2004 00:10

To raczej komunizm :/
kam - Sob Gru 18, 2004 10:31

Nawiązując do linii tramwajowych w Gliwicach:

linia nr2 kiedys kończyła się na wysokosci domu opieki społecznej na ul. Pszczyńskiej.Wtedy je?dziły tam dwa wagony, bo była i tam podobna mijanka jak na Zygmunta Starego. Po przebudowie w połowie lat 70tych przeniesiono właśnie koniec linii na skrzyżowanie z Bojkowską.Tam zaczęła je?dzić jako pojedyńczy wagon :( i od tamtego czasu zaczęła sie powolna śmierć "dwójki".Chyba początek lat 80tych był koncem życia tej linii. Linia zaczynała się w dwóch miejscach : przy dworcu, koło poczty jede początek, a drugi na ulicy Towarowej. To boczna Chorzowskiej.

Na Pszczyńskiej w miejscu wieżowca koło stacji benzynowej w latach 70/72 było ( po prawej str w kier Mikołowa jadąc)było paskudne bajor. Jakieś ścieki kopalniane podobno, ale zostało to uprzątnięte jeszcze przez kopalnię "Gliwice" i powstałtam właśnie ten dom.

kam - Sob Gru 18, 2004 10:42

Wspomniano też o kinach :D . Było ich mnóstwo w Gliwicach.Bajka to było kino elitarne , Mikrus na Dworcowej, był tak mały, że w rzędzie chyba stało max 10 krzeseł :lol: , ale było bardzo kameralnie.Cazsem nie dało sie zdobyć biletów na dobry seans. Na Zygmunta Starego faktycznie stało kino Jutrzenka. Nie chodze tam teraz, ale w początkach lat 80tych jeszcze był szyld tego kina.Na Jana ¦liwki była Grażyna.Dziś tam chyba jakiś sklep jest.Było kino przy Fabryce Drutu, ale nie pamiętam już nazwy. I jeszcze jedno kino, na Trynku było kino należące do montochemu. Dziś jest w jego pomieszczeniach filia Biblioteki nr 15.Kino zlikwidowano koło roku 1970/71 chyba. Istnieje do dziś Kinoteatr X , kino studenckie właściwie :) , ale dostępne wszystkim .

tak zamyka się moja wiedza na temat kin w Gliwicach . Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

kam

espi - Sob Gru 18, 2004 12:47

Było jeszcze kino Apollo u zbiegu Wieczorka i Kozielskiej. Dziś tam jest chyba sklep biedronka.

bur

kisia - Nie Gru 19, 2004 00:33

a kino Grażyna pamietacie??

gdzie ono było wiecie??

adams - Nie Gru 19, 2004 01:28

kam
Cytat:
Na Jana ¦liwki była Grażyna.Dziś tam chyba jakiś sklep jest.

kisia:
Cytat:
a kino Grażyna pamietacie??

gdzie ono było wiecie??

:?:

kisia - Nie Gru 19, 2004 01:58

no tak, faktycznie, zapomniałam że Kam pisał o tym kinie :oops: , ale to kino nie było na ul. J. ¦liwki tylko na Szobiszowickiej :P
adams - Nie Gru 19, 2004 02:25

Moze to nie scisle Gliwice ale w Labedach byl DK w ktorym byl kino-teatr. Pamietam seanse wyswietlane na Mikolaja mn. "Wilk i Zajac" :D

Dzis to centrum kultury labedzkiej jest zaadoptowane na minimarket Plusa :cry:

kisia - Nie Gru 19, 2004 02:36

adams, wydaje mi się ze Dom Kultury był i jest nadal za plusem
adams - Nie Gru 19, 2004 02:47

yyyy przejade sie zdam realacje ale wydaj mi sie ze to ja mam racje ;)

Przeceiz kina juz tam nie ma!?

Przypomnialo mi sie ze bylem w Grazynie na "Krolewnie Sniezce" :zakochany: z przedszkola :lol:

jan - Pon Gru 20, 2004 23:24

kam napisał/a:
Było kino przy Fabryce Drutu, ale nie pamiętam już nazwy.

a nie był to przypadkiem ZRYW. Nigdy tam nie byłem ale te nazwe przypominam sobie.

h0lek - Sro Gru 22, 2004 16:03

well, well.. na wspomnienia sie panstwu zebralo.. no tak, lezka sie w oku kreci. gdy sie wspomina..

moze ja nie mam wielkiej wizjy zmian epokowych ktore mialy miejsce w Gliwicach, ale jeden fakt pamietam dobrze :)

pamietacie pomnik zolnierzy radzieckich na placu pilsudskiego..

pomagalem (jako 5-latek) go rozbrajac, przy czym skurczybyk betonowy nie poddal sie 2 linom ktore ciagnely ogromne spychacze.. przypominam sobie rowniez ze biegalem z ta gwiazda z samego czubka pod pacha.

nie wiecie q czci kogo jest tam pomnik ? i ciekawi mnie jeszcze gdzie znajdowaly sie inne takie ciekawe miejsce pamieci bohaterom sowieckim ?

adams - Sro Gru 22, 2004 18:29

Gwiazde wystaw na allegro zgarniesz majatek <lol2> chyba ze kolekcjonujesz take eksponaty ? ;)
jan - Sro Gru 22, 2004 23:45

h0lek napisał/a:
i ciekawi mnie jeszcze gdzie znajdowaly sie inne takie ciekawe miejsce pamieci bohaterom sowieckim ?

Gliwic to wprawdzie nie dotyczy.
Borne Sulinowo.Był z Was ktos w tym tajemniczym miejscu i na niewielkim cmentarzu u bram miasta.Sa tam pochowani bardzo młodzi ludzie w wieku dwudziestuparu lat lub kilkumiesieczne dzieci.Gdy Sowieci wyjechali groby wszystkich powoli zarosły trawą.Czyzby swiat o nich zapomniał?
U bram cmentarza pomnik,kamienna reka z wycelowana w niebo pepechą.
Naprawde robi wrażenie.

kisia - Sob Gru 25, 2004 23:30

Cytat:
nie wiecie q czci kogo jest tam pomnik ?

wydaje mi się że samego Piłsudskiego :D

Fenix - Sob Gru 25, 2004 23:47

CMENTARZ z tzw. "pepeszą", ponieważ głównym akcentem tego cmentarza jest pomnik; dłoń z celującą w niebo kolorową "pepeszą". Jest to cmentarz cywilno - wojskowy z mogiłami pochowanych tu po wojnie rosyjskich żołnierz i ich rodzin.
kam - Pon Gru 27, 2004 13:59

Na miejscu pomnika ku czci poległych żołnierzy radzieckich jest jakiś głaz walnięty na pamiątkę czegoś tam. Pomnik Piłsudskiego w Gliwicach jest dla mnie (zaznaczam ! dla mnie )policzkiem wymierzonym w ¦ląsk i jego mieszkańców. Ten gościu nie bawi mnie na "mojej"ziemi. Ja mieszkam tu już od 50 lat i z tego co pamiętam to Piłsudski nie był mile wspominany przez powstańców śląskich i wielu ślązaków, a mienił się obrońcą narodu.
Od początku pomysł postawienia w tym miejscu jego postaci mi się nie podobał.
A niszczenie starych pomników tylko świadczy o braku szacunku dla tych , których wysyłano na śmierć. Ten pomnik z gwiazdą był hołdem dla bohaterów, którzy zginęli za nasze i nie tylko nasze miasto. Nie był pomnikiem gnębicieli, którzy byli przez prawie 50 lat na naszym garnku.
Każdy naród powinien szanować tych obrońców, którym inni stawiali pomniki. To nasza historia. Zniszczenie pomnika nie wymaże, prawdy o tamtych latach,a prawda jest taka, że w narodzie były szmaty, które sprzedały dla swoich celów naszą ojczyznę. Jeszcze wiele lat będzie pokutować Polska za tych ludzi.
Dziś z takim samym zapałem sprzedajemy się Stanom Zjednoczonym. A czy jest jakaś różnica między Związkiem Radzieckim a nimi ?
Nie ma żadnej, oba mocarstwa dążą do panowania nad resztą świata.
Przyjrzyjcie się światu i znajdÄ?cie miejsca, w których nie było i nie ma żołnierzy amerykańskich albo rosyjskich .
My , naród , zawsze potrzebujemy być kierowany przez obcych ?? oj nie jest ten naród mądry, który szuka przywódców za granicami :( :( :(

kam - Pon Gru 27, 2004 14:10

WYbaczcie gadulstwo, ale taki jestem. Jak mi się coś nie podoba to mówię o tym głośno.A jak mi się podoba to też mówię o tym i wtedy chwalę .
h0lek - Sro Gru 29, 2004 02:52

kam napisał/a:
(...)

pomnik był niepoprawny politycznie i tyle w tym temacie mozna dopowiedziec:)

Gmeras - Sob Lut 05, 2005 22:01

jan napisał/a:
Krótki egzamin z historii Gliwic.

Budowe przyszłej hali sportowej zakończono na postawieniu kostrukcji stalowych,które stały przez kilka lat i rdzewiały.W koncu wybudowano w tym miejscu ko&para;ciół.

Będ&plusmn;c w &para;rodku w ko&para;ciele owe konstrukcje s&plusmn; bardzo dobrze widoczne.

Pytanie: o który ko&para;ciół chodzi ?

A może kto&para; przypomina sobie co było przed postawieniem tych konstrukcji??

Kosciół Matki Boskiej Czestochowskiej ;)
A prawdopodobnie tylko ta konstrukcja która nalezała do Monchotemu ;)

jan - Pon Lut 07, 2005 08:01

Ok.
Zgadza się.
A wiesz co było przed tymi konstrukcjami w tym miejscu.

Gmeras - Pon Lut 07, 2005 09:29

hmmm niewiem chyba sama ta konstrukcja ale niejestem pewn ;] kiedy ksciół był otwierany miałem 5 lat ale mysle ze to była tylko sama konstrukcja ;]
jan - Pon Lut 07, 2005 19:29

Przed postawieniem konstrukcji stalowych na bazie których miała stanąć hala sportowa,w czynie społecznym zrobiono boisko na którym nie wiem czy rozegrano chociaz jeden mecz.Wczesniej, a był to przełom lat 60\70 teren ten był nieużytkiem z dwoma duzymi pagórkami.Pagórki te, gdzie jest obecnie plebania były super miejscem do zjazdu na sankach zimowa porą. Ech, to była jazda.Czy ktoś z was moze pamieta te lata? No cóż, jedyny warunek to trzeba było wówczas juz być na swiecie i mieszkac na Trynku. :spoko:
Gmeras - Pon Lut 07, 2005 21:26

A to tez wiem ze miała zamias koscioła powstac hala sportowa ;D ale co wczesniej było to naprawde niewiedziałem dobrze ze mi powiedziałes moze jakies pytania na temat trynku albo jakies Ciekawe opowiesci ? ;]
jan - Wto Lut 08, 2005 17:55

tu możesz nieco poczytać
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/rozmowy/viewtopic.php?t=92&postdays=0&postorder=asc&start=0

Gmeras - Wto Lut 08, 2005 18:08

Juz tam czytałem własnie to co nioeco :) :P
jan - Wto Lut 08, 2005 18:12

Tak wiec wiesz jak długo na Trynku mieszkałem.Jezeli cos ciebie interesuje to pytaj.
Jak bede w stanie to odpowiem

Aither - Pią Kwi 15, 2005 11:07

Czy wiecie, że w 1601 roku Gliwice doszczętnie spłonęły? z 200 budowli jakie były zostały tylko 2 ... toć to ciekawostka... ciekawa jestem teraz któe to są te szczęśliwe budynki i czy nadal jeszcze istnieją?
Piotrulek - Pią Kwi 15, 2005 18:45

adams napisał/a:
Labedach byl DK w ktorym byl kino-teatr

Nazywało się to kino Metalowiec.

Piotrulek - Pią Kwi 15, 2005 18:51

kam napisał/a:
Wspomniano też o kinach . Było ich mnóstwo w Gliwicach.Bajka to było kino elitarne , Mikrus na Dworcowej, był tak mały, że w rzędzie chyba stało max 10 krzeseł :lol: , ale było bardzo kameralnie.Cazsem nie dało sie zdobyć biletów na dobry seans. Na Zygmunta Starego faktycznie stało kino Jutrzenka. Nie chodze tam teraz, ale w pocz&plusmn;tkach lat 80tych jeszcze był szyld tego kina.Na Jana &brvbar;liwki była Grażyna.Dzi&para; tam chyba jaki&para; sklep jest.Było kino przy Fabryce Drutu, ale nie pamiętam już nazwy. I jeszcze jedno kino, na Trynku było kino należ&plusmn;ce do montochemu. Dzi&para; jest w jego pomieszczeniach filia Biblioteki nr 15.Kino zlikwidowano koło roku 1970/71 chyba. Istnieje do dzi&para; Kinoteatr X , kino studenckie wła&para;ciwie , ale dostępne wszystkim .

Jeżeli mogę nawiązać do kin to w Gliwicach byly jeszcze dwa,a mianowicie kino Jowisz na ul.Mieszka I w kasynie oficerskim i kino ....zapomnialem nazyw na ul.Dubois na wysokości postoju taksówek bagażowych.Prosze przypomnijcie nazwę. :) :) :)

Frycek - Pią Kwi 15, 2005 19:42

Piotrulek napisał/a:
Prosze przypomnijcie nazwę.

a bylo o tym ostatnio na prima aprilis..no kto zgadnie :)

Piotrulek - Pią Kwi 15, 2005 20:07

Cytat:
a bylo o tym ostatnio na prima aprilis..no kto zgadnie

Oczywiście to nie chodzi o Mikrusa!!!!!!

jan - Pią Kwi 15, 2005 21:23

ZRYW
glewitz - Wto Sie 30, 2005 14:50

ja z ciekawostek które teraz mi przychodza na myśl to przypomina mi się tylko to, że Glwiice są starszym miastem od Krakowa
Szamanka - Pią Mar 03, 2006 02:13

Tak malo wiem o swoim miescie :/ :zawstydzony:
Znalazlam cos co mnie bardzo zaciekawilo..a mianowicie, ze na miejscu Szpitala Zakaznego na ulicy Kozielskiej swoje miejsce mial kiedys Dom Starcow

"W 1881 roku magistrat rzucił hasło zbudowania Domu Starców dla osób starych i chorych do którego miano przyjmować ludzi bez różnicy wiary, dom dla ludzi, których nie przyjmował szpital, a którzy wymagali opieki. Inicjatywę podjął nadburmistrz Kreidel, który wezwał społeczeństwo oraz instytucje i przemysł do ofiarności na ten cel.

Wprawdzie w trakcie zbierania tych funduszy burmistrz przeszedł na emeryturę, jednak jego następca burmistrz Menzel uważał postawienie tego domu za jeden z głównych celów swojej działalności. I tak w 1897 roku fundusz urósł do sumy 101.500 marek i przymierzano się do rozpoczęcia robót.
Zbudowany w stylu niemieckiego renesansu otoczony dużym ogrodem-parkiem.
W zależności od zamożności mieszkańców zostali oni ulokowani w pokojach jedno- lub dwu-osobowych. Dom został na ówczesne warunki nowocześnie urządzony i ogrzewany centralnie.

glewitz - Pon Mar 20, 2006 22:56

kołe tego szpitaa jest podobna jakaś kaplic wypełniona ludzkimi czaszkami (ale to chyba jakaś plotka :D)
glewitz - Pią Mar 16, 2007 18:45

tak przy okazji... obecnie też tam mieści się chyba dom starców (Dom Rehabilitacyjno-Opiekuńczy) czyli historia zatoczyła koło
Grabarz - Pią Mar 16, 2007 20:25

A ja mam takie pytanie - czy możecie uzupełnić moją wiedzę na temat parteru budynku przy skrzyżowaniu ulicy Kościuszki i Korfantego? Chodzi mi o ten niszczejący lokal. Interesowałoby mnie ostatnie 25 lat - co po czym było i kiedy (pytam, bo coś nie moge się zgodzić z ojcem w tej kwestii)
Arex30 - Pią Mar 16, 2007 20:29

Grabarz, a godoz o knajpie oaza??
Grabarz - Pią Mar 16, 2007 20:34

Ja, właśnie o tej :)
Arex30 - Pią Mar 16, 2007 20:45

no nie ma jej :D
a ostatnia właścicielka knajpy ( miała tez Trojaka ) ponoć sie obwiesiła
potem był tam salon meblowy .....

Grabarz - Pią Mar 16, 2007 20:48

Ok, to najważniejsza kwestia - od kiedy nie ma meblowego ? Bo to jest głównym powodem waśni i sporów (odczytam jutro bo lecę na troję) Dobranoc
Arex30 - Pią Mar 16, 2007 20:51

?? nie pamietam??
Grabarz - Sob Mar 17, 2007 12:27

Aha :P A liczyłem na to, że wstanę dzisiaj, siądę przy kompie i problem sporu się rozwiąże ;) No nic, może ktoś sobie przypomni
Jacek13 - Nie Mar 18, 2007 09:40

Meblowego tam niema od jakichś 4-5 lat.To napewno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!