|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Zmiany w Gliwicach
glewitz - Wto Lut 08, 2005 20:48 Temat postu: Zmiany w Gliwicach cześć. To mój pierwszy teamt (ale się ciesze :P). Chciałem was zapytać co byście najchętniej zmienili w Gliwicach (co dodali, co odjeli itp.). Bo ja mam wiele takich pomysłów, ale nie będe ich opisywał bo mój post (czy jak to tam się nazywa) będzie zajmował ho ho ho i jeszcze więcej :)
LuKaSh - Sro Lut 09, 2005 08:45
glewitz .. Witaj :D Wreszcie ktoś w moim wieku :D:D
a co do tematku .. ee.. urzędników bym zmienił :D:D
Gmeras - Sro Lut 09, 2005 09:30
szczeze nie ma co nazekać na gliwice ;) przydało by sie tylko wiecej tanich rozrywek :mg:
frohike - Sro Lut 09, 2005 15:18
Cytat: | szczeze nie ma co nazekać na gliwice przydało by sie tylko wiecej tanich rozrywek |
czytajkac to myslalem ze piszesz wiecej tanich winek
:lol:
glewitz - Sro Lut 09, 2005 15:47
ja bym zmienił na pewno wystrój Bajki. Powinna powrócic do pięknych czasów przedwojennych, kiedy to miała salę na 1000 osób, balkony i wogóle była bardzo eleganckim kinem budowanym na wzór berlińskiej architektury kinowej. To by było piękne :roll: Ale ją komuch zniszczyły :cry: i do tego moja wychowaczyni szkolna (szefowa Bajki) nie daje mi darmowych biletów :P Chamstwo :]
Gmeras - Sro Lut 09, 2005 17:44
frohike napisał/a: | Cytat: | szczeze nie ma co nazekać na gliwice przydało by sie tylko wiecej tanich rozrywek |
czytajkac to myslalem ze piszesz wiecej tanich winek
:lol: |
?
LuKaSh - Sro Lut 09, 2005 19:50
rozrywek <-> winek .. :P
Gmeras - Sro Lut 09, 2005 20:35
juz jaze ;]
kisia - Czw Lut 10, 2005 01:14
hej :x robicie :ot: :x
A wracając do tematu :mg: Ostatnimi czasy czesto odwiedzałam urzędy pocztowe i uważam, ze chyba każdy urząd posiada niestety bariery architektonicze uniemożliwiające osobom niepełnosprawnycm załatwienie swoich spraw.Juz dawno powinni dostosowac gliwickie poczty do potrzeb osób niepełnosprawnych. Najgorsza pod tym względem wydaje mi się ze jest Główna Poczta. Drzwi zewnętrzne sa bardzo wąskie, zaraz za nimi są drzwi wahadłowe, a póÄ?niej około 10 schodów. No KOSZMAR. :cry: :evil: ;/. Nawet osoba z dziecięcym wózkiem ma problemy żeby przez ie sie przedostać ;/
kaszanna - Czw Lut 10, 2005 07:48
No właśnie: teraz gdy jestem osobą z wózkiem dziecięcym widzę jak trudno mają osoby na wózkach inwalidzkich. Do więkości sklepów nie da się po prostu wejść! Uważam to za karygodne i na pewno to bym zmieniła w Gliwicach.
PAKuS - Czw Lut 10, 2005 11:04
kaszanna napisał/a: | No właśnie: teraz gdy jestem osobą z wózkiem dziecięcym widzę jak trudno mają osoby na wózkach inwalidzkich. Do więkości sklepów nie da się po prostu wejść! Uważam to za karygodne i na pewno to bym zmieniła w Gliwicach. |
dobrze powiedziałaś ale jest taka jedna sprzwa ja albo jest sklep za mały albo sprzedazca sobie nieżycza np " STRYCZEK PIEKARNIA " ma można wjechać normalnym wyzkiem ale nie wuzkiem inwalidzkim
ale jestem za zeby to jak najszybciej to zmienili bo przeciaż nam oto chodzi żeby w Gliwicach nam było lepiej
Jenny - Czw Lut 10, 2005 13:45
kisia napisał/a: |
Ostatnimi czasy czesto odwiedzałam urzędy pocztowe i uważam, ze chyba każdy urząd posiada niestety bariery architektonicze uniemożliwiające osobom niepełnosprawnycm załatwienie swoich spraw. |
niestety jest to bardzo smutne ze wiekszosc nie mysli o ludziach niepelnosprawnych :( W naszym miescie przydaloby sie wiele zmian np wiecej podjazdow , ale to nie tylko w Glwicach jest taki problem...
kisia - Pią Lut 11, 2005 15:40
na szczęście od akcji "miasto bez barier architektonicznych", większość nowopowstających obiektów jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych.
Uważam że w Gliwicach za mało jest placów zabaw dla dzieci, a jak już są to , np piasek nie jest wymieniany, a huśtawki czy inne atrakcje dewastowane ;/
Powinni porobić takie "małpie gaje" jak na Czechowicach tylko bardziej rozbudowane.
Pamiętam, że kiedyś dawno temu jak byłam dzieckiem to na Sikorniku w pobliżu kościoła był "małpi gaj", uwielbiałam się tam bawić.
frohike - Pią Lut 11, 2005 15:53
jak wygląda małpi gaj :?:
Demmo - Pią Lut 11, 2005 20:30
pełno takich drewnianych drabinek,mostków, huśtawki (też drewniane), czasem jakieś opony na łańcuchach itd
kisia - Pią Lut 11, 2005 20:55
dokładnie to taki drewniany plac zabaw
glewitz - Sob Lut 12, 2005 11:32
dobra, dobra, koniec z małpowaniem :P Chciałbym sie jeszcze dowiedziec, co najchętniej zmieniliścieyby w Gliwicach (myślę raczej o budynkach, rozwiąznaiach komuynikacycjnych itp.). Ja jeszcze bym chętnie odnowił cmentarze: żydowski, hutniczy. Bo to były takie piękne nekropolie. A teraz ??? Nikt o nie się nie troszczy a i judaizm odegrał wielka rolę w historii Gliwic (chociażby budowniczy wilii Caro był Żydem) jak i hutnictwo (John Baildon i jego pierwszy w Europie wielki piec opalany koksem). Szkoda, aby to wszystko tak stało i niszczało... :(
Piotrulek - Nie Lut 27, 2005 19:38
kisia, Masz racje,ale oprócz barier architektonicznych istnieją jeszcze barier intelektualne.Gdyż list ktory można wysłać w danej formie na poczcie w Żernikach(pozdrawiam wszytkie Panie,to jest najlepsza placówka w Gliwicach)nie można już nadać na poczcie na Chorzowskiej.To świadczy tylko o wykształceniu i inteligencji.Oczywiście wyobraÄ?cie sobie,że w Sośnicy tylko jedna placówka ma faks.Paranoja i głupota. :x
limnea - Sro Kwi 27, 2005 09:46
glewitz napisał/a: | Ja jeszcze bym chętnie odnowił cmentarze: żydowski |
Ja mam wrażenie że Cmentarzy żydowskich zgodnie z tradycją judaizmu się nie odnawia. I chyba dlatego wyglądają tak jak wyglądają. Ale to wiem z odsłuchu...
Piotrulek - Pon Maj 09, 2005 20:09
limnea napisał/a: | I chyba dlatego wyglądają tak jak wyglądają. |
I bardzo dobrze,niech tak wyglądają... :kwasny: :kwasny:
zolw - Pią Maj 13, 2005 16:44
ja bym chciał powrotu kolei wąskotorowej :/
Gmeras - Pią Maj 13, 2005 19:21
zolw napisał/a: | ja bym chciał powrotu kolei wąskotorowej :/ |
a wiesz ze ja bym tez tego chciał miło by było jak by powróciła
limnea - Czw Maj 19, 2005 13:50
zolw napisał/a: | ja bym chciał powrotu kolei wąskotorowej |
Yes, tylko że najbliższe istniejące tory są mocno zarośnięte w Bojkowie, a jak cudnie wygląda stacja TRYNEK-Wąsk. :przestraszony:
Sentymentalna podróż tylko w Rudach Raciborskich :( :(
frohike - Czw Maj 19, 2005 16:04
limnea napisał/a: | a jak cudnie wygląda stacja TRYNEK-Wąsk. |
az strach tam isc
Piotrulek - Czw Maj 19, 2005 16:17
zolw napisał/a: | ja bym chciał powrotu kolei wąskotorowej |
Jest wiele miast,ktore dla turystow odnawiają stare kolejki wąskotorowe,choć wiadomo,ze zysku to wielkiego nie daje,ale można ściągnąć dzieki takiej atrakcji wielu ciekawskich oglądaczy,a dzięki temu zarabiać na czymś innym,np.na publikacjach,reklamach itp.Wydaje mi się,że nasza wąskotorowka jest nie do odbudowania,ale również jestem za jej wznowieniem(mialem okazje jechać kilkakrotnie tą już nie istniejącą ciuchcią)
limnea - Czw Maj 19, 2005 18:12
Piotrulek napisał/a: | Jest wiele miast,ktore dla turystow odnawiają stare kolejki wąskotorowe,choć wiadomo,ze zysku to wielkiego nie daje,ale można ściągnąć dzieki takiej atrakcji wielu ciekawskich oglądaczy,a dzięki temu zarabiać na czymś innym,np.na publikacjach,reklamach itp. |
Gdyby jeszcze przy tej kolejce wybudowano jakiś np.; FANTASIA LAND lub inny park rozrywki- to jej renowacja byłaby superdochodowym przedsięwzięciem. Aż dzine że tego typu rzeczy nikt nie chce w Gliwicach postawic :zalamany: :zalamany:
glewitz - Sro Maj 25, 2005 22:10
limnea napisał/a: | Gdyby jeszcze przy tej kolejce wybudowano jakiś np.; FANTASIA LAND lub inny park rozrywki- to jej renowacja byłaby superdochodowym przedsięwzięciem. Aż dzine że tego typu rzeczy nikt nie chce w Gliwicach postawic |
Po pierwsze: brak kasy
Po drugie: brak miejsca
Po trzecie: a ja gddzieś słyszałem, że planują odtwoerzenie kolejki wąskotorowej (ale to nie sprawdzone). Ale jeżeli miałaby jush powstać, to mogłaby jeździć aż do Raciborza (bo tam pierwotnie kończyła się jej trasa)
Aither - Sob Maj 28, 2005 13:16
fajna rzecz...ale kochani... miasto nie ma kasy na zalepianie dziur na ulicy a co dopiero na odnawianie waskotorowki... ja tych czasow nie pamietam ale moja rodzina [starsza] dojezdzala do pracy... coz... moze jakas atrakcja bylaby... ale na pewno nie rentowna a miasto nie bedzie dokladac do czegos co nie przynosi zyskow
Gmeras - Sob Maj 28, 2005 13:42
Aither napisał/a: | ja tych czasow nie pamietam ale moja rodzina [starsza] dojezdzala do pracy... coz... moze jakas atrakcja bylaby... ale na pewno nie rentowna a miasto nie bedzie dokladac do czegos co nie przynosi zyskow |
a ja pamietam jak ciuchcia jeszcze jezdziła ;D
ale nierozumie tego zabytek a niezaopiekowali sie tym ? czy niewidzieli w tym sensu tego niewiem ;)
limnea - Wto Maj 31, 2005 22:22
Gmeras napisał/a: | czy niewidzieli w tym sensu |
a przedewszystkim nie znaleźli na to kasy. Nie sądzę też aby budowa Nowych Gliwic (czy jak tam ma się nazywać to co powstanie na Bojkowskiej po byłej KWK Gliwice) mogła pomóc w reaktywacji tej kolejki. :niepewny: :niepewny:
Piotrulek - Sro Cze 01, 2005 17:56
limnea napisał/a: | mogła pomóc w reaktywacji tej kolejki. |
Patrzmy realnie,stan torowiska jest praktycznie zerowy,więc nie ma tu mowy o reaktywacji ,tylko budowie nowej kolejki,a na to miasto nigdy kasy nie znajdzie.Bo w Gliwicach robi się jak w całym kraju najpierw się dopuszcza do dewastacj i zniszczenia,a potem zastanawia się czy nie należy danego tematu reaktywować...Polak potrafi...
Gmeras - Czw Cze 02, 2005 13:45
Umnia pomoze beda mowic ale i tak niepomoze ;p
limnea - Pią Cze 03, 2005 11:09
Mam wrażenie że nawet UM nie bardzo może tu pomóc gdyż prawnie nie jest włascicielem tego torowiska (albo tego co po nim pozostało). To coś podlega o ile mnię pamięć nie myli pod Zarząd Nieruchomości Kolei w Gliwicach.
glewitz - Sro Cze 22, 2005 17:36
odcinając się od tematu koilejki wąskotorowej (ja tesh bym chiał jej bardzo- szczególnie, jakby jerździła do Raciborza, który również jest ładnym miastym). Ja bym chciał jeszcze aby w Gliwicach były organizowane jakieś jarmarki. Wiem, że sa dwa organizowane przez muzeum (Bożonarodzeniowy i Wielkanocny) ale te pięć bud wygląda nie za apetycznie. Gdyby się dało zrobić taki wielki jarmark, gdzei zabawa trwałabykilka dni. I to taki jarmark w średniowiecznym stylu (no, niech będzie w stylu Jarmrku Dominikańskiego wGdańsku, tesh będę się cieszył). A za idealną datę myślę, że możnaby obrać święto patrona Gliwic (którego mżnaby ustanowić. Kogo proponujecie ??)
limnea - Czw Cze 23, 2005 09:59
glewitz napisał/a: | A za idealną datę myślę, że możnaby obrać święto patrona Gliwic (którego mżnaby ustanowić. Kogo proponujecie ??) |
Święty Mikołaj :)
Piotrulek - Czw Cze 23, 2005 10:05
Zygmunt I Nieudolny... :) :P
frohike - Czw Cze 23, 2005 11:24
Mariusz " Frycek " Frydrycki :D
Frycek - Czw Cze 23, 2005 15:22
frohike napisał/a: | Mariusz " Frycek " Frydrycki |
:zdziwko: :looka: :oczami:
glewitz - Pon Cze 27, 2005 20:16
wolałbym raczej na poważnie :\
[ Dodano: 2005-08-30, 14:45 ]
tak sobie powróce do starego tematu. Chciałbym, aby Gliwice trohcę barziej były nastawione na turystykę. Za chwilę Radiostację wprowadzą do UNESCO, a Gliwce mało oferują turystom i z kraju i z zzagranicy
Krzysio - Nie Lis 27, 2005 15:04
gliwice malo oferuja wlasnym mieszkancom a co dopiero turystom :zdziwko:
Gmeras - Nie Lis 27, 2005 15:07
Gliwice nieprzywiązuja uwagi dla turystoie tu dobrze zylo lecz czasami to im niewychodzi
glewitz - Nie Lis 27, 2005 22:18
a szkoda. Chociaż ostatnio jak byłem na mieście to się ogromnie zdziwiłem. Słyszałem jak jakeiś dwie czy trzy osoby rozmawiały po francusku !!! Czyli coś zaczyna zmieniać v\chyba
|
|
|