dupiate forum

Nasze miasto - Referendum w Naszym mieście

Wieczorny - Wto Wrz 15, 2009 18:21
Temat postu: Referendum w Naszym mieście
więc czytam, że szykuje nam się referendum.
dalej, czytam że musi pójść 30 kilka tysięcy ludzi żeby było ważne.

ale chciałem się zapytać, jakie alternatywy są dla frankiewicza?

pytam całkiem poważnie, bo nie mam pojęcia.
czy coś wiadomo o innych kandydatach?

Gmeras - Wto Wrz 15, 2009 19:20

kandydaci to będą Ci co to referendum zorganizowali "wielcy obrońcy tramwajów" co tramwajem jeździli tylko podczas zbierania podpisów :P

Ja do referendum nie idę. pójdę najwyżej do wyborów. i poczekam na alternatywę ale wątpię by taka by była :)

Niedźwiedź - Wto Wrz 15, 2009 19:54

Ja na referendum się pojawie i zagłosuje przeciwko odwołaniu Frankiewicza :P

może i postąpiłbym tak jak Ty Gmeras, ale jakoś tak mi żal kasy która być może pójdzie na zorganizowanie przyśpieszonych wyborów gdyby obrońcom tramwajów się udało :P

Arex30 - Wto Wrz 15, 2009 20:25

co do kandydatów to ja wystartuje :)
Niedźwiedź, to nie chodzi tylko otramwaje ale o całokształt
Gmeras, idź i wyraź swoją dezapropade jesli juz ale to twoje prawo i nie rezygnuj z prawa do ci przybędą obowiązki .....

Matrix - Wto Wrz 15, 2009 20:43

Jeżeli chodziłoby tylko o tramwaje to ja bym głosowała przeciwko Frankiewiczowi, ale prawda jest taka że przeciwnicy Frankiewicza chca zablokować DTŚ- kę tą trasą która jest teraz wyznaczona, zreszta to własnie dzięki nim budowa będzie dużo opóźniona o ile w ogóle skończona a to juz zdecydowanie mi sie nie podoba, dlatego pójde i będę głosować przeciw odwołaniu obecnego prezydenta, alternatywy póki co dla niego nie widzę w tym mieście
Niedźwiedź - Wto Wrz 15, 2009 20:54

Arex30 napisał/a:
ale o całokształt
Sęk w tym że mi ten całokształt nie przeszkadza.
Tak jak Matrix - czekam na DTŚkę, cieszą mnie inwestycje, nieprzeszkadza mi zlikwidowanie tramwajów

Gmeras - Wto Wrz 15, 2009 21:25

Niedźwiedź napisał/a:
może i postąpiłbym tak jak Ty Gmeras, ale jakoś tak mi żal kasy która być może pójdzie na zorganizowanie przyśpieszonych wyborów gdyby obrońcom tramwajów się udało :P
cos mi sie zdaję ze moje nie pójście do tego referendum bedzie takie ze to oddanie głosu na "nie" bo przecież mniejsza frekwencja :)

Arex30 napisał/a:
Gmeras, idź i wyraź swoją dezapropade jesli juz ale to twoje prawo i nie rezygnuj z prawa do ci przybędą obowiązki .....
nie jest moim obowiązkiem pójście tam czego chce garstka Gliwiczan, nie dla mnie ta szopka. pójdę w razie czego do worów. Referendum moze nie być wiążące ponieważ połowa podpisów to sa podpisy nie za odwołaniem prezydenta tylko za zachowaniem tramwajów tak namawiali zbieracze podpisów ze podpisują pozostawienie tramwaju :)

Arex30 napisał/a:
ale o całokształt

co masz na myśli :)

trunks - Wto Wrz 15, 2009 22:20

jesli nie pojawią sie porządni kontrkandydaci zagłosuje na obecnego prezydenta...a na wybory kazde chodze wiec i na referendum...
Arex30 - Wto Wrz 15, 2009 23:48

trunks napisał/a:
na wybory kazde chodze wiec i na referendum...
o i to sie chwali
Gmeras, mówiłem o prawie że masz prawo i korzystaj z niego
całokształt Tobie nie przeszkadza ok szanuje to ja ma wielkie zastrzeżenia co do jego działań i jego "ekipy"
DTŚ to nie sprwa tych od Tramwajów .... po za tem to DTŚ'ka ma problem z uwagi na zmieniające sie przepisy w Unii Europejskiej.
Są jeszcze tematy:
PODIUM
FOKUS
MDK-u na Rybnickiej
Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej
Do dzisiaj przez ponad 10 lat jego prezydentury nie ma rozstrzygnięcia tematów związanych z placem za pocztą ( ścisłe centrum ) czy tez straszydłem na Zwycięstwa.
Co z miejscami parkingowymi w mieście ? Dlaczego na Studziennej się buduje hotel a nie np zespół parkingowy ?
Co z TIR'ami ?
Co z kanalizacją i gazyfikacją takich dzielnic jak choćby brzezinka?
Dlaczego nie doszacowano budowy basenu "Olimpijskiego"?
mam jeszcze wymieniać??
A istotne dla kibiców - co z panem K. ? Kibice go nie chcą !

----------------
Now playing: h t t p;//w w w foxytunes, c o m/artist/graveworm/track/demonic+dreams]Graveworm - Demonic Dreams
via h t t p;//w w w foxytunes, c o m/signatunes/]FoxyTunes

Gmeras - Sro Wrz 16, 2009 06:02

Arex30 napisał/a:
PODIUM
co z nim nie tak ?
Arex30 napisał/a:
FOKUS
co Ci będzie w tym przeszkadzać ? bo mi póki co to nic
Arex30 napisał/a:
MDK-u na Rybnickiej
?
Cytat:
Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej
? ze przeniosla swoja siedzibe na bojkowska ?
Arex30 napisał/a:
Do dzisiaj przez ponad 10 lat jego prezydentury nie ma rozstrzygnięcia tematów związanych z placem za pocztą ( ścisłe centrum )
nie wiem czy to prywatnie czy dla miasta trudno mi w tym temacie ocenić
Arex30 napisał/a:
czy tez straszydłem na Zwycięstwa.
jest to obiekt prywatni jak bodajże sie nie myle należy do orlenu
Arex30 napisał/a:
Co z miejscami parkingowymi w mieście ? Dlaczego na Studziennej się buduje hotel a nie np zespół parkingowy ?
chciał bys mieć piękny wielopoziomowy parking kolo zwycięstwa i parku ?
Wieczorny - Sro Wrz 16, 2009 18:41

hm.

w takim razie mało to poważne jak dla mnie.

organizować referendum po to żeby odwołać frankiewicza i nie przedstawić żadnego innego rozwiązania.

Arex30 - Czw Wrz 17, 2009 08:58

Gmeras napisał/a:
co z nim nie tak
nie ma kasy z unii wiec nie bedzie jak na razie nic .... duzo szumu jak zawsze
Gmeras napisał/a:
co Ci będzie w tym przeszkadzać bo mi póki co to nic
no w sumie nic po za tym ze będzie stało i straszyło
MDK no co przestaje istnieć w tym budynku i przenosi sie nie wiem gdzie ...
Gmeras napisał/a:
ze przeniosła swoja siedzibę na bojkowska
taaak
Gmeras napisał/a:
jest to obiekt prywatni jak bodajże się nie mylę należy do Orleanu
ale to że straszy i nie ma pomysłu co z tym zrobić ..... nie ma skutecznego narzędzia a właściwie pomysłu na narzędzie by wyegzekwować zakończenie budowy lub rozbiórkę
Gmeras napisał/a:
piękny wielopoziomowy parking kolo zwycięstwa i parku

tak jasne ze tak

H. Mościbrodzki - Sob Wrz 19, 2009 18:13

Gdzież tam na "konkurencyjnym" forum przeczytałem, 8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu.
Proszę, niech mi ktoś racjonalnie uzasadni tezę "8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu". Kochani, dlaczego to gliwiczanie mają pozostać w domu i zachować się jak co przysłowiowi tchórze?
Przypominam, udział w takim czy innym referendum jest powinnością - w tym przypadku - każdego mieszkańca Gliwic, niezależnie od tego czy będzie głosował "za" czy "przeciw".

Niedźwiedź - Sob Wrz 19, 2009 18:51

H. Mościbrodzki, chodzi o taktykę - tj referendum będzie ważne tylko wtedy gdy będzie określona frekwencja.
Tak wiec głosowanie na przeciwko odwołaniu prezydenta jest wyrazem przeciwko organizatorom referendum jak i nie głosowanie w ogóle jest wyrażeniem się przeciwko

Zgodziłbym się z tezą iż jest to powinność, ale w przypadku wyborów. Tutaj rozważamy tylko czy zmienić stan rzeczy czy nie, a skoro ktoś nie chce tego stanu zmieniać to nie musi się określać w referendum.

Arex30 - Nie Wrz 20, 2009 14:00

Niedźwiedź, przy całym szacunku a jeśli w referendum pojawi się minimalna wymagana ilości osób i prezydenta odwołają to jak będzie się czuła osoba która z zasady była przeciw odwołaniu a nie poszła bo "myślała" ze nie będzie wymaganej ilości .....

To nie tedy droga poza tym z uwagi na taki tekst
H. Mościbrodzki napisał/a:
8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu
proponuje zrobić zbiorowy pozew przeciw takiej obeldze jako naruszenie dóbr osobistych.
H. Mościbrodzki - Nie Wrz 20, 2009 16:57

No tak, widzę tu swoistego rodzaju moralność przysłowiowego Kalego. Jak Kali komuś to OK, ale jak ktoś Kalemu to BE.

Arex30, proponuję pójść na "rynkowy" i napisać autorowi - anonimowemu - tych slow (8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu) co Ty na jego temat myślisz. Może on sobie posypie głowę popiołem, ale w to wątpię.

Niedźwiedź - Nie Wrz 20, 2009 19:29

Arex30 napisał/a:
to jak będzie się czuła osoba która z zasady była przeciw odwołaniu a nie poszła bo "myślała" ze nie będzie wymaganej ilości .....

Te osoby są o tyle uprzywilejowane iż nawet jeżeli iż będą mogły się wypowiedzieć w ew. wyborach. Oczywiście druga strona również. Ale, sęk w tym że to drugiej stronie (tej co chce odwołania) powinno zależeć na frekwencji.
Strona która jest przeciw odwołaniu wystarczy że zostanie w domu, nawet jeżeli będzie frekwencja to się krzywda nie stanie - gdyż można iść do wyborów. A jeżeli frekwencji nie będzie to się ukręci sprawę wcześniej.
Arex30 napisał/a:
proponuje zrobić zbiorowy pozew przeciw takiej obeldze jako naruszenie dóbr osobistych.

Średni widzę podstawy takiego pozwu... Po pierwsze to już jest kampania referendalna, po drugie nie widzę tutaj naruszenia dóbr osobistych.

Arex30 - Nie Wrz 20, 2009 21:29

Niedźwiedź, a to moge powiedzieć ze Jesli ide i głosuje to nie jestem Prawdziwym gliwiczaninem ?
H. Mościbrodzki napisał/a:
No tak, widzę tu swoistego rodzaju moralność przysłowiowego Kalego. Jak Kali komuś to OK, ale jak ktoś Kalemu to BE.
to znaczy gdzie widzisz ?

Najlepiej wróćmy do nakazów i zakazów i sterowaną gospodarka.
I nikt nie bedzie sie pytał "ludu" o zdanie.

Niedźwiedź - Nie Wrz 20, 2009 23:10

Arex30, żeby móc mówić o jakimś naruszeniu dóbr osobistych musimy najpierw zdefiniować pojęcie "prawdziwy gliwiczanin", a jest to raczej pojęcie niemierzalne. No bo kto jest prawdziwym gliwiczaninem? Ten kto się w Gliwicach urodził czy ten kto się przeprowadził? Ten kto się udziela społecznie czy też ten kto się nie udziela? Czy zwykły szary człowiek jest prawdziwym gliwiczaninem?
To jest tak jak z hasłem że prawdziwy polak powinien kupować tylko polskie produkty lub też że "Prawdziwy Polak słucha radia Maryja i czyta nasz dziennik". Albo lepszy przykład; załóżmy że ktoś rzuci hasło że inteligenci głosują tylko na partię X. Czy jest to naruszenie moich dóbr osobistych jeżeli uważam się za inteligenta?
Pojęcie "prawdziwego gliwiczanina" w moim odczuciu jest na tyle subiektywne iż nie stanowi naruszenia niczyich dóbr osobistych.
Równie dobrze można napisać że prawdziwi gliwiczanie idą na referendum jak i że prawdziwi gliwiczanie zostają w domu.
Natomiast nazywania tchórzami osób które planują nie iść na referendum w moim mniemaniu jest już na pograniczu dopuszczalności jak i dobrego smaku.

Wracając do meritum SN 11 marca 1997 (OSNC 1997/6-7/93) stwierdził co następuje „Ocena, czy nastąpiło naruszenie dobra osobistego, jakim jest stan uczuć, godność osobista i nietykalność cielesna (art. 24 § 1 k.c..), nie może być dokonana według miary indywidualnej wrażliwości zainteresowanego (ocena subiektywna)." Dlatego też sądy biorą pod uwagę nie tylko subiektywne poczucie szkody u powoda jak również obiektywne reakcje społeczeństwa. Zaś samo subiektywne poczucie
pokrzywdzonego nie jest wystarczającym argumentem do uznania powództwa za zasadne (SN z dn. 16 stycznia 1976 r., OSNC 1976/11/251).
W moim przekonaniu w związku z obiektywnymi okolicznościami (kampania referendalna, subiektywność pojęcia "prawdziwy gliwiczanin" i inne) jest bardzo mała szansa iż sąd uzna powództwo za zassadne. Jednakże nikogo do niczego nie namawiam - jeżeli ktoś chce złożyć pozew w tej sprawie - proszę bardzo :)

Tak swoją drogą, pozwy zbiorowe weszły już w życie?
Wiem że w marcu rząd zaakceptował projekt, zaś sam projekt zakłada 6 miesięczne vacatio legis, nie słyszałem jednak o uchwaleniu tejże ustawy. Na stronie Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego także widać wisi to jako projekt. Tak więc albo coś przegapiłem (i nie potrafię tego znaleźć w lexie) albo jeszcze nie weszło

edit:
Z tego co wyczytałem z tego artykułu h t t p;//w w w pb, p l/a/2009/09/18/Przedsiebiorcy_pozwy_zbiorowe_niekorzystne_dla_firm_i datowanego na 18.09.2009 projekt jest dopiero po pierwszym czytaniu. Więc pozostało nam jeszcze trochę drogi legislacyjnej...

Agabie74 - Pon Paź 19, 2009 11:30

się porobiło.... kilka moich uwag może.... Fokus... mam go, a właściwie koszmarny plac całkiemn niedaleko domu... brud, kurz i zero inicjatywy pana F (poza tym że przeforsował jego budowę), DTŚ... niezaleznie do Frankiewicza, ona i tak kiedyś ruszy... trzeba tylko wybrać odpowiedni wariant, a tu niestety PRYWATA urzędników (w tym pana prezydenta)przez ostatnie lata brała górę - w myśl zasady MA BYć ALE NIE W POBLIZU MOJEGO DOMU.
Cóż parę innych rzeczy by sie znlazło ale ja myślę, że po 16 latach urzędowania pan Frankiewicz poczuł sie jak na prywatnym folwarku. TRAMWAJE.... cierpią ci , którzy nimi jeżdżą - czyli spora część ludzi (z Zabrza do Gliwic droga jest wydłuzona o jakieś 30 -40 minut!!!) ale było "za drogo" to ja się zapytam.... dlaczego nie przyjęto dotacji z UE na naprawę torowiska????? Bytom, Ruda Śl, Katowice przyjęły i mają, al Gliwice nie :( teraz mamy na Jagiellońskiej , Zwycięstwa i dalej gigantyczne korki, ale panu Frankiewiczowi to nie przeszkadza, bo on nie mieszka w centrum - nie musi tu żyć :(((
NA koniec... mam nadzieję, że zostanie odwołany, bo poprostu mu się chyba w głowie troszkę poprzewracało i pomylił swój urząd z prywatą.... mam też głęboką nadzieję, że jego miejsce zajmie ktoś komu będzie zależało na naszym mieście. pozdrawiam

Niedźwiedź - Pon Paź 19, 2009 16:09

Agabie74 napisał/a:
dlaczego nie przyjęto dotacji z UE na naprawę torowiska????? Bytom, Ruda Śl, Katowice przyjęły i mają, al Gliwice nie :(

Bo dotacja nie trafiła by do Gliwic tylko do spółki "Tramwaje Śląskie" Gliwice z racji faktu iż posiadają (posiadały) b. małą linię tramwajową. Były na samym końcu kolejki inwestycyjnej pomimo faktu dość sporych środków jakie były wpłacane do spółki.
De facto Gliwice dorzucały się na Karliki w Katowicach i Rudzie.

Gmeras - Pon Paź 19, 2009 18:31

a ta linia była piękna 70% po ulicy 30 po poboczu :P
super_sonic - Wto Paź 20, 2009 01:47

pare postow wczesniej ktos wspomnial o niedokonczonym biurowcu orlenu nad gch. nie wiem jakim cudem pan Frankiewicz mialby egzekwowac jego dokonczenie:-) brak jest prawnych srodkow ku temu. Focus - komu przeszkadzaja potencjalne miejsca pracy dla mieszkancow naszego miasta i ewentualne podatki? DTŚ - nie moge sie doczekac mozliwosci dojazdu z centrum miasta do centrum katowic. Tramwaje : to nie kwestia remontu torowiska tylko budowy nowego, to sa gigantyczne koszta. Podium - z pretensjami do pana Moszynskiego ktory blokuje kazda inicjatywe gliwic, poczytajcie sobie historie przyznawania naszemu miastu dotacji na ta inwestycje, ktora jakby nie bylo dodaje gliwicom prestizu i rozglosu. Nasz prezydent jest jaki jest ale faktem jest ze pod jego rzadami gliwice byly, sa i mam nadzieje beda jednym z prezniejszych osrodkow miejskich w polsce. Wiecie jaka mamy stope bezrobocia w czasach krzyzysu?:-) 5,8%. Zamiencie frankiewicza na jednego z tych burakow ktorzy organizuja referendum a bedziecie zalowac. jesli myslicie ze chodzi im o dobro mieszkancow a nie o wlasne tylki i reklame to jestescie naprawde naiwni
Gmeras - Wto Paź 20, 2009 18:30

super_sonic napisał/a:
Podium - z pretensjami do pana Moszynskiego
Moszyński jest za budowa
blokuje go marszałek województwa Bogusław Śmigielski
Moszyński jest pełnomocnikiem prezydenta Gliwic ds. budowy hali Podium

do reszty twego postu w pełni sie zgadzam :)

Gmeras - Wto Paź 20, 2009 18:42

chciałem dodać ze ci kłamcy od referendum spotykają sie 2 raz w sadzie i 2 rozprawę "o kłamstwo i mówienie publicznie nieprawdy" przegrywają :) cos o tym świadczy
Agabie74 - Wto Paź 20, 2009 21:38

a masz na to dowody? bo jakoś interesuję się sprawą a o żadnej rozprawie nie słyszałam... może coś przegapiłam..
Niedźwiedź - Wto Paź 20, 2009 21:51

Agabie74, coś się chyba kiepsko interesujesz - tu masz odpisy h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/postanowienie.pdf i
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/postanowienie610.pdf
oraz
przeprosiny na stronie zwolenników referendum
h t t p;//w w w referendumgliwice, p l/ (w stopce)

Gmeras - Sro Paź 21, 2009 06:27

h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=10886
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=10971
h t t p;//referendumgliwice, p l/images/dokumenty/girdg-wezwanie_do_niezwlocznego_wykonania_prawomocnego_postanowienia_sadu_okregowego-20091013.pdf wezwanie do wykonania postanowienia którego nie chcieli uczynić
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=11194

Gmeras - Sro Paź 21, 2009 11:05

lekcja demokracji :)
h t t p;//w w w telewizja.gliwice, p l/artykul.php?id=2392 temat ten dotyczy 2 sprawy sądowej do której maja czas odwołać sie do dzisiaj i z czego mówią prawdopodobnie sie odwołają :) teraz ino czekac az wyrok sie uprawomocni i moze tym razem dzieki temu sędziemu sprostowanie będzie w widocznym miejscu a nie tak w jak najmniej widocznym :)

Danielo - Sro Paź 21, 2009 15:24

Nie ide głosować w referendum ponieważ nima żadnego kandydata a nie chciałbym żeby ktoś z grupy krzykaczy tam się dostał. Co do tramwajów to mogły by nie być ich co najwyżej do czasu budowy DTŚ, mnóstwo czasu na po prawe torowiska ! W Katowicach można a u nas nie ? Byłem w innych miastach za granicą Kassel i Ostrawa podobna ilość mieszkańców to Gliwic i można a u nas to się nie opłaca !! Wybory są rok poczekam :)
pablo13854 - Czw Lis 05, 2009 23:48

Jeżeli ktoś chce się wybrać na referendum i głosować na NIE, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest nie iść wcale, z prostej przyczyny:
Idąc podnosimy frekwencje na referendum, bez względu na to jak zagłosujemy. Jeżeli nie pójdzie dużo osób istnieje szansa że referendum nie będzie ważne ze względu na zbyt niską frekwencję. I takie rozwiązanie jest nam teraz potrzebne najbardziej:

Stronka anty-referendalna:
h t t p;//h t t p;//w w w nie-ide.org/]h t t p;//w w w nie-ide.org/

marsjanin - Pią Lis 06, 2009 06:56

ile osób musi oddać głosy , żeby referendum uznano za ważne?

a jeśli przyjdą wszyscy, którzy chcą odwołania Frankiewicza? i to wystarczy, aby go odwołać

zebrano ok 30 tyś podpisów- czy wszyscy oni (podpisowicze) pójdą do urn?
:kwasny:

Niedźwiedź - Pią Lis 06, 2009 10:43

marsjanin, pytanie jest czy wszystkie podpisy zostały zebrane od osób świadomych. Bo kampania zbierania podpisów stała na b. niskim poziomie.
pablo13854 - Pią Lis 06, 2009 11:36

Tu są szczegółowe informacje na temat frekwencji:

Cytat:
Referendum w Gliwicach już pewne

Joanna Heler

2009-09-12 00:35:24
Gliwiczanie pójdą do urn w niedzielę 8 listopada - rok przed ustawowym terminem wyborów samorządowych (przewidzianych na jesień 2010) będą mogli wypowiedzieć się za lub przeciw odwołaniu prezydenta miasta Zygmunta Frankiewicza oraz Rady Miejskiej.

Wczoraj komisarz wyborczy ogłosił termin referendum. Do ogłoszenia referendum inicjatorzy potrzebowali 15 tys. 506 głosów. Zebrali ich ok. 19 tys., ale wiele z nich zakwestionowano. Nie tyle, by referendum nie mogło dojść do skutku.

- Część błędów należała do tzw. usuwalnych. Chodziło np. o brak PESEL-u czy podpisywanie list przez niepełnoletnich. Ponad 1700 uznanych za wadliwe podpisów złożyły osoby spoza Gliwic, a więc nie mające w tym przypadku prawa wyborczego. Znaleźliśmy także ponad 500 podpisów zdublowanych. Rekordziści podpisywali się sześciokrotnie - mówi Wojciech Litewka, dyrektor delegatury Krajowego Biura Wyborczego w Katowicach.

Na jednej karcie do głosowania znajdą się pytania o chęć odwołania przed końcem kadencji prezydenta, jak i radnych. Aby referendum było ważne, głosy musi oddać 3/5 liczby osób biorących udział w poprzednich wyborach danego organu.

W 2006 r. do prezydenckiego stołka kandydowało 5 chętnych. Oddano na nich 54 tys. 699 ważnych głosów, z czego na Frankiewicza (przeszedł w pierwszej turze) - 30 tys. 147. Aby odwołać urzędującego prezydenta trzeba nieco mniej niż 33 tys. głosów.

Frekwencja musi więc wynieść 21,7 proc. Koszty organizacji referendum będą zbliżone do kosztów wyborów, czyli wyniosą ok. 300 tys. zł.

Jednym z argumentów za tym, by odwołać urzędującą władzę samorządową, jest wprowadzenie w mieście od 1 września autobusów w miejsce tramwajów. Jednak lista zarzutów sformułowana przez grupę inicjatywną jest długa.

?ródło: h t t p;//katowice.naszemiasto, p l/wydarzenia/1046825.html

Volt - Pią Lis 06, 2009 19:45

A ja idę na referendum, tak jak chodzę na każde wybory.

I uważam, że udział w wyborach/referendum to obowiązek

Volt - Pią Lis 06, 2009 19:49

Niedźwiedź napisał/a:
marsjanin, pytanie jest czy wszystkie podpisy zostały zebrane od osób świadomych. Bo kampania zbierania podpisów stała na b. niskim poziomie.

Proszę nie traktujcie ludzi podpisujących wniosek o referendum jak idiotów. Wiem, że obecna władza korzystając ze swojego wpływu na lokalne gazety starała się przedstawić obraz masy oszukanych gliwiczan, którzy nieświadomie podpisali listę, ale podali raptem 3 przykłady (na 30 tys. podpisów).

i aby uniknąć niedomówień - od lat głosowałem na Frankiewicza, ale buta obecnej władzy zdecydowanie mi się nie podoba - czas na zmiany

pablo13854 - Sob Lis 07, 2009 15:47

Volt napisał/a:

To jak kiedyś zrobią referendum gdzie będziesz miał wybrać: czy chcesz podniesienia podatków w mieście o 100% czy podniesienia wszystkich cen w sklepach o 100%, to też pójdziesz na takie referendum bo to "obowiązek"??

To referendum to jest bzdura, wszystko rozbija się o stare tramwaje i o to jest cały szum, a postulaty tej całej grupy inicjatywnej to są wyssane z palca.
Na obecnym etapie, to referendum nam więcej zaszkodzi niż pomoże.

Mi może też nie podobają się wszystkie decyzje władz miasta, ale nie będę sobie teraz pogarszał sprawy destabilizacją władzy miejskiej - do wyborów jest już zbyt blisko żeby teraz tak mieszać.

Poza tym czy ktoś się zastanawiał co będzie dalej??
Bo wszyscy krzyczą że trzeba Frankiewicza odwołać bo coś tam...coś tam... ale czy ktoś się z was zastanawiał co będzie jak to referendum wypali??
Grupa inicjatywna nie ma programu - oni chcą odwołania, ale co będzie dalej to oni nie wiedzą, nie mają kandydata - dla mnie to jest żenada takie coś.
A tym którzy myślą, że jak zmienią się w mieście władze, to nagle nastanie sielanka - to mogę tylko współczuć.

"Ludzie! Myślcie, to nie boli"

Harcerka - Sob Lis 07, 2009 15:58

a ja chce zeby w Gkliwicach jezdzil trwmwaj:)
jeslijuz go ma niebyc to niech cala linie zlikwiduja - autobusy naZwyciestwa to jakas porazka:)

Gagarina - Sob Lis 07, 2009 16:24

to referendum to bicie piany. pan Cisowski lansuje sie na Robin Hooda i tyle.
to nie walka o tramwaje przeciez a o to zeby PiS doszedl do wladzy. jakos nikt nie protestowal kiedy na takie lipne referendum wydano kasę. z naszych pieniedzy.
ludzie obudzcie sie!

trunks - Sob Lis 07, 2009 22:49

ja jedak nie pójde i myśle, ze frekwencja bedzie niższa od wymaganej i referendum bedzie nieważne
super_sonic - Nie Lis 08, 2009 09:03

Harcerka, myslisz ze jak referendalna klika dostanie sie do wladzy to ci tramwaj przywroca? skad znajda niezbedne srodki na wymiane torowiska? tu chodzi tylko i wylacznie o partyjne walki i walke o wladze a nie o dobro mieszkancow ani tym bardziej tramwajow. poza tym za rok sa wybory samorzadowe a na to referendum wydano 300 tys zl. starczyloby na nowy ambulans dla gliwickiego pogotowia badz na budowe sygnalizacji swietlnej na ktoryms ze skrzyzowan
Volt - Nie Lis 08, 2009 11:20

pablo13854 napisał/a:
Volt napisał/a:

To jak kiedyś zrobią referendum gdzie będziesz miał wybrać: czy chcesz podniesienia podatków w mieście o 100% czy podniesienia wszystkich cen w sklepach o 100%, to też pójdziesz na takie referendum bo to "obowiązek"??

To referendum to jest bzdura, wszystko rozbija się o stare tramwaje i o to jest cały szum, a postulaty tej całej grupy inicjatywnej to są wyssane z palca.
Na obecnym etapie, to referendum nam więcej zaszkodzi niż pomoże.

Mi może też nie podobają się wszystkie decyzje władz miasta, ale nie będę sobie teraz pogarszał sprawy destabilizacją władzy miejskiej - do wyborów jest już zbyt blisko żeby teraz tak mieszać.

Poza tym czy ktoś się zastanawiał co będzie dalej??
Bo wszyscy krzyczą że trzeba Frankiewicza odwołać bo coś tam...coś tam... ale czy ktoś się z was zastanawiał co będzie jak to referendum wypali??
Grupa inicjatywna nie ma programu - oni chcą odwołania, ale co będzie dalej to oni nie wiedzą, nie mają kandydata - dla mnie to jest żenada takie coś.
A tym którzy myślą, że jak zmienią się w mieście władze, to nagle nastanie sielanka - to mogę tylko współczuć.

"Ludzie! Myślcie, to nie boli"

I owszem pójdę, bo będę mógł oddać głos na "nie". W referendum są różne opcje

Tramwaje były tylko zapalnikiem, który Frankiewicz sam władował w ręce swoich przeciwników i nie tylko o nie tu chodzi. Jeżeli uważasz, że chodzi tylko o te stare trumny to masz bardzo wąski obraz całości sprawy.

I kolejna rzecz, bo mam wrażenie że mieszasz ewentualne odwołanie Frankiewicza z automatycznym dościem do władzy grupy inicjatywnej

Cytat:

Jeżeli tak przeszkadza Ci grupa inicjatywna to z tego faktu, że nie mają programu powinieneś być zadowolony, bo w wyborach przepadną z kretesem.

Mnie drażni buta tej władzy, ich całość decyzji komunikacyjnych w Gliwicach, brak jakichkolwiek uzgodnień z sąsiadującymi gminami w sprawie remontów dróg (ostatnio jak węzeł Sośnica był praktycznie zablokowany to na wszelki wypadek w Zabrzu Kończycach na węźle Wspólna zablokowali Paderewskiego, ucieczka przez Bojków nie wchodziła w grę, bo droga była zablokowana (ruch wahadłowy), Sośnica koło PECu i przy giełdzie samochodzowej podobnie i konia z rzędem temu, kto był w stanie wjechać w Gliwice od strony Katowic w czasie krótszym niż 1 godzina) i uważam, że żółtą kartkę muszą dostać

Gmeras - Nie Lis 08, 2009 11:38

Volt napisał/a:
a ja zostaje w domu bo jak nie pójdę to jest mój głos oddany na "nie" mała frekwencja = referendum nieważne a jak odwołają prezydenta to pójdę glosować wtedy na niego :)
Nie idę na ICH referendum . :)

Volt - Nie Lis 08, 2009 11:44

"ICH" referendum :rotfl:

Referendum to narzędzie demokratyczne, a że akurat to będzie za sprawą propisowców - cóż taki urok demokracji :)

Mamy się na nią obrazić, bo ktoś korzysta ze swoich praw? :cwaniak:

Jeżeli mamy podchodzić do demokracji w taki sposób, to faktycznie lepiej niech wpadnie Piłsudski Bis i wprowadzi zamordyzm. Może nauczymy się szanować to co mamy

Gmeras - Nie Lis 08, 2009 21:04

O 20:00 zamknięto lokale wyborcze. Dziś gliwiczanie decydowali czy na swoim stanowisku pozostaną prezydent i rada miejska w Gliwicach. Z naszych informacji wynika, że frekwencja wyniosła 11%, czyli do urn udało się ok. 17 tys. gliwiczan. Konkretniejsze dane o frekwencji znane będą około godziny 22:00.
Z gliwickiej rady miejskiej odchodzi jeden z radnych - Marek Berezowski. Kilka dni temu ogłosił on, że dnia 8 listopada 2009 zrzeka się mandatu radnego.

Uprawnionych do głosowania było około 155 tys mieszkańców, z naszych informacji wynika, że poszło ok. 17 tys. gliwiczan, czyli frekwencja wynosi na razie 11%.

Volt - Nie Lis 08, 2009 23:00

Cytat:
To była bardzo droga zabawa, bo kosztowała gliwiczan nieomal 300 tys. złotych. Mieszkańcy niejednokrotnie dawali wyraz temu, że potrafią myśleć logicznie, a czego najlepszym dowodem jest zlekceważenie tej politycznej awantury. Wynik 15 tysięcy pokazuje, że do urn poszedł elektorat Prawa i Sprawiedliwości, bo taką liczbę głosów oddawano na tę partię w poprzednich wyborach - powiedział tuż po zamknięciu lokali wyborzcych Marek Jarzębowski, rzecznik prezydenta miasta.

Po pierwsze mości Jarzębowski to nie była zabawa.

Po drugie elektoratem PISu nie byłem, nie jestem i nigdy nie będę, a pana wypowiedź mnie obraża.

I to co pan mości Jarzębowski pokazał tą wypowiedzią, to jest własnie ta wasza buta. Więcej pokory - za rok wybory i sądzę, że powinniście szukać nowych posad :cwaniak:

pablo13854 - Pon Lis 09, 2009 00:07

Na jakiej stronie są jakieś wyniki tego referendum?
MacSen - Pon Lis 09, 2009 01:02

Zacznijmy może od faktu że tramwaje przegrzały po prostu całą sprawę.
Nie były i nie są one powodem tego co zaszło. Problem nabrzmiewał od długiego czasu otóż... ( sorry kisia ale bede to pisał tak jak to widzę)
1/. infrastruktura drogowa - co za ..... projektował co poniektóre skrzyżowania i jakiż to .... dopuścił sie podpisać pozwolenie na taką budowę - gdzie? a proszę rondo koło politechniki obok tego by sie jeszcze parę miejscówek innych znalazło lekko.
2/. Brak remontów dróg.
3/. Lokalizacja pewnej drogi przez środek miasta patrząc na układ dzielnic będzie podział na lepsze i gorsze Giliwice
4/. Trzeba być nielichym ...... żeby wydawać forse na to tylko żeby zamiast lastriko które jest na rynku chcieć kłaść granit tylko dlatego że ładny a ...... zapiał co za problem doprowadzić to lastriko do stanu odpowiedniego
5/. żenujące remonty co z tego że fasady kamienic są odpicowane skoro korytarze to istna ruina - chcecie zobaczyć taki jeden to zapraszam na Krzywą z zewnątrz cacy w środku ruina
6/. Kamienice ich stan techniczny tam gdzie mieszkam ma niedługo być budowana niedaleko DTŚ-ka - domy już teraz są w strasznym stanie górne pietra mają rozstępy ścian to co bedzie jak DTŚ-ą bedą napier....ć samochody Tylko ....... nie wie czym są drgania harmoniczne i do czego doprowadzają w konstrukcjach sztywnych szczególnie tych starych. Inna sprawa że część mojej dzielnicy stoi na kurzawce ( okolice starego koryta Kłodnicy) dodajcie sobie DRGANIA + KURZAWKA = TRAGEDIA
7/. Nie rozumiem dziwnego upodobania nie tylko ja zresztą do sprowadzania do tej mojej dzielnicy wszelakiej żulerni i ment z całych Gliwic. Co do choroby czym sobie na to tutejsi mieszkańcy zasłużyli
8/. Tramwaj - cóż jak sie KRADNIE pieniądze i przeznacza na głupoty to w końcu wszystko się sypie. I nie pierniczyć mi że komuś tramwaj hałasuje/ował.

Bo jakoś Katowice inwestują w tramwaje Kraków inwestuje, Warszawa inwestuje Wrocław inwestuje Pozostałe miasta śląskie te większe inwestują.
A w Gliwicach ni huhuha bo koleś kolesiowi dał w łapke i trzeba było autobusy wiecznie spóźnione postawić . Że co że niby niema niskopodłogowych tramwajów a są ale nie ... w łapke kasa poszła i ot mamy knuty na kółkach.

Zresztą proszę oto czym jesteśmy dla Frankiewicza h t t p;//img29.imageshack.us/img29/7418/scanimage001q.jpg
Ale spoko wodza nie teraz to za niedługo skończy się posadka cieplutka i adieu panu powiem.

Volt - Pon Lis 09, 2009 01:54

pablo13854 napisał/a:
Na jakiej stronie są jakieś wyniki tego referendum?

h t t p;//w w w polskatimes, p l/dziennikzachodni/aktualnosci/183469,referendum-w-sprawie-odwolania-prezydenta-gliwic-niewazne,id,t.html

Danielo - Pon Lis 09, 2009 09:14

Zapomnieliście o Wordzie w Gliwicach ja patrze głównie co na mojej dzielnicy powstało a tutaj cisza za rok out Frankiewicz
Matrix - Pon Lis 09, 2009 09:44

Gmeras napisał/a:
Volt napisał/a:
a ja zostaje w domu bo jak nie pójdę to jest mój głos oddany na "nie" mała frekwencja = referendum nieważne a jak odwołają prezydenta to pójdę glosować wtedy na niego :)
Nie idę na ICH referendum . :)

Ja i moja rodzina tez nie poszlismy, i mimo ze nie jest Frankiewicz idealym kandydatem to jednak nie widze dla niego alternatywy, a wszyscy co tak pluja na niego to zapominaja tez o dobrych rzeczach, i o wszystkich inwestycjach w Gliwicach- ze gdyby nie one to Gliwice byłyby dziura zabitą dechami, a blokowanie inwestycji przez co niektórych jest zwykłą złośliwością i podkładaniem świni, żeby potem mówić że "O, widzicie nic nie zrobił....."

Matrix - Pon Lis 09, 2009 09:57

Danielo napisał/a:
Zapomnieliście o Wordzie w Gliwicach ja patrze głównie co na mojej dzielnicy powstało a tutaj cisza za rok out Frankiewicz

akurat na WORDA Frankiewicz nie miał dużego wpływu, a decyzję o przeniesieniu WORDA z Gliwic podjął sam WORD bo nie chcieli płacic LOK horrendalnych czynszów za ruderę tylko woleli wybudowac w Rybniku i miec osrodek na własność, a alternatywą w Gliwicach nie byli zainteresowani

Matrix - Pon Lis 09, 2009 11:26

MacSen napisał/a:
Zacznijmy może od faktu że tramwaje przegrzały po prostu całą sprawę.
Nie były i nie są one powodem tego co zaszło. Problem nabrzmiewał od długiego czasu otóż... ( sorry kisia ale bede to pisał tak jak to widzę)
1/. infrastruktura drogowa - co za ..... projektował co poniektóre skrzyżowania i jakiż to .... dopuścił sie podpisać pozwolenie na taką budowę - gdzie? a proszę rondo koło politechniki obok tego by sie jeszcze parę miejscówek innych znalazło lekko.

akurat rondo koło Polibudy to jest głupi przykład, za duzo wypadków tam było dlatego zrobili, a to ze bedziesz musiał zdjąć noge z gazu to i lepiej wyjdzie wszystkim na dobre, lepszy przykład to skrzyzowanie koło kościoła św. Krzyża i biedronki- to jest chore

2/. Brak remontów dróg.

raczej bym powiedziała zła jakość dróg, ale to nie zalezy od prezydenta tylko od firmy która się tym zajmuje i oszczedza na wszystkim

3/. Lokalizacja pewnej drogi przez środek miasta patrząc na układ dzielnic będzie podział na lepsze i gorsze Giliwice

celem DTŚ jest połączenie głownych centrów miast, jest to po to żebys mógł w przyszłosci szybko dojechac z Centrum Gliwic do Centrum Katowic np., a jezeli chodzi o podział na lepsze i gorsze Gliwice to moze chodzi o to że co niektórzy mieszkajacy w ruderach w innych dzielnicach chcieliby za darmo przenieśc się do nowowybudowanych domów TBS, rozumiem ze mieszkancy mieszkający w innych dzielnicach zazdroszczą tym z Robotniczej, św. Katarzyny...itp? Wiesz to samo ja moge powiedziec o Ostropie np. bo koło nich jest zjazd z autostrady i domy tam są droższe niz np. ?abędach, a ja bym wolała żeby leciała koło mnie, koło kazdego domu nie moze leciec autostrada czy DTŚ

4/. Trzeba być nielichym ...... żeby wydawać forse na to tylko żeby zamiast lastriko które jest na rynku chcieć kłaść granit tylko dlatego że ładny a ...... zapiał co za problem doprowadzić to lastriko do stanu odpowiedniego

widac ktos stawia na jakość, a pozatym Rynek jest reprezentatywna częścią centrum Gliwic i częścią starówki, i dla miasta jest priorytetem

5/. żenujące remonty co z tego że fasady kamienic są odpicowane skoro korytarze to istna ruina - chcecie zobaczyć taki jeden to zapraszam na Krzywą z zewnątrz cacy w środku ruina

Takich kamienic jest w Gliwicach tysiace i sa w gorszym stanie, zrobienie fasady i remontu całego budynku nie jest sprawa tanią, a gdy dotyczy to np. wspólnot no to co ma do tego miasto? Wspolnoty same sobie robia remonty, natomiast gdy jest to kamienica w której nie ma wspólnoty no to wtedy tak, finansuje ją miasto, które ma w budżecie mało pieniedzy na to, bo niestety wiekszosc podatkow idzie do Warszawy a Gliwicom zostaje tylko jakas czesc

6/. Kamienice ich stan techniczny tam gdzie mieszkam ma niedługo być budowana niedaleko DTŚ-ka - domy już teraz są w strasznym stanie górne pietra mają rozstępy ścian to co bedzie jak DTŚ-ą bedą napier....ć samochody Tylko ....... nie wie czym są drgania harmoniczne i do czego doprowadzają w konstrukcjach sztywnych szczególnie tych starych. Inna sprawa że część mojej dzielnicy stoi na kurzawce ( okolice starego koryta Kłodnicy) dodajcie sobie DRGANIA + KURZAWKA = TRAGEDIA

jeżeli mieszkasz w dzielnicy w której ma leciec DTŚ(domyślam sie o która dzielnicę chodzi) to w zasadzie powinienes się cieszyc bo niedaleko będzie równiez zjazd a nieruchomości w tej dzielnicy zyskają na wartości a nie stracą, a swoją drogą to tramwaj tez powoduje drgania(wiem bo tez to przerabiałam) a jakoś ci nie przeszkadzał, wiec nie rozumiem cie w tej chwili, a za zły stan budynków odpowiadaja administratorzy budynków a nie prezydent miasta

7/. Nie rozumiem dziwnego upodobania nie tylko ja zresztą do sprowadzania do tej mojej dzielnicy wszelakiej żulerni i ment z całych Gliwic. Co do choroby czym sobie na to tutejsi mieszkańcy zasłużyli

Jak są pustostany a było nie było sa tam niskie czynsze no to wybacz, rozumiem ze według Ciebie ludzie powinni byc eksmitowani do lokali komfortowych z CO, winda i domofonem? A kto za nich ma czynsz płacic? A jezeli chodzi o pijaków i meneli to jest ich wszędzie pełno w kazdej dzielnicy, i na Koperniku, i na Sikorniku i na Gwardii i na Waryńskiego

8/. Tramwaj - cóż jak sie KRADNIE pieniądze i przeznacza na głupoty to w końcu wszystko się sypie. I nie pierniczyć mi że komuś tramwaj hałasuje/ował.

jedna jedyna rzecz z która się zgadzam, hałas tramwai pamietam od dziecka i nigdy mi to nie przeszkadzało, mam do nich sentyment i to jest jedna rzecz za którą prezydent ma u mnie minus wielgachny

Bo jakoś Katowice inwestują w tramwaje Kraków inwestuje, Warszawa inwestuje Wrocław inwestuje Pozostałe miasta śląskie te większe inwestują.
A w Gliwicach ni huhuha bo koleś kolesiowi dał w łapke i trzeba było autobusy wiecznie spóźnione postawić . Że co że niby niema niskopodłogowych tramwajów a są ale nie ... w łapke kasa poszła i ot mamy knuty na kółkach.

Zresztą proszę oto czym jesteśmy dla Frankiewicza h t t p;//img29.imageshack.us/img29/7418/scanimage001q.jpg
Ale spoko wodza nie teraz to za niedługo skończy się posadka cieplutka i adieu panu powiem.

MacSen - Pon Lis 09, 2009 12:45

akurat rondo koło Polibudy to jest głupi przykład, za duzo wypadków tam było dlatego zrobili, a to ze bedziesz musiał zdjąć noge z gazu to i lepiej wyjdzie wszystkim na dobre, lepszy przykład to skrzyzowanie koło kościoła św. Krzyża i biedronki- to jest chore
Nie Matrix to nie jest głupi przykład to jest jeden z wielu przykładów jak podwładni Frankiewicza z nim na czele wykazują się swoją błyskotliwością.

raczej bym powiedziała zła jakość dróg, ale to nie zalezy od prezydenta tylko od firmy która się tym zajmuje i oszczedza na wszystkim

A do cieżkiej choroby kto jest tu panem na włościach … Frankiewicz czy jakiś pan Kazik z jakiejś firmy x. Do zafajdanych obowiązków każdego włodarza należy doglądanie stanu robót które zlecił. A jak nie to won świnie pasać *

celem DTŚ jest połączenie głownych centrów miast, jest to po to żebys mógł w przyszłosci szybko dojechac z Centrum Gliwic do Centrum Katowic np., a jezeli chodzi o podział na lepsze i gorsze Gliwice to moze chodzi o to że co niektórzy mieszkajacy w ruderach w innych dzielnicach chcieliby za darmo przenieśc się do nowowybudowanych domów TBS, rozumiem ze mieszkancy mieszkający w innych dzielnicach zazdroszczą tym z Robotniczej, św. Katarzyny...itp? Wiesz to samo ja moge powiedziec o Ostropie np. bo koło nich jest zjazd z autostrady i domy tam są droższe niz np. ?abędach, a ja bym wolała żeby leciała koło mnie, koło kazdego domu nie moze leciec autostrada czy DTŚ
Blaa blaaa blaaaa ileż to razy to już słyszałem tylko czemu akurat przez centrum miasta. Ach nie wróć oprócz debilnego planu przecięcia Gliwic istnieją jeszcze trzy inne projekty ale tak wykonane na odpi….ol że i UE i wszystkie inne instytucje wybrały akurat ten najgorszy ( zadziwiająco najlepiej wykonany)
Co do TBS i twojej Ostropy Sam/ama pewnie mieszkasz w jednorodzinnym i jakież to masz prawo by się w tej sprawie wypowiadać pomieszkaj sobie w komunałku i wtedy powiedz że ci ten TBS odpowiada. Dalej czy tobie się wydaje że po przeprowadzce czynsz i cała reszta pozostanie na jednym poziomie …. Nie nie zostanie nie każdy to bogacz z jednorodzinnym domkiem .
Wiec zamilcz.

widac ktos stawia na jakość, a pozatym Rynek jest reprezentatywna częścią centrum Gliwic i częścią starówki, i dla miasta jest priorytetem
Jakbym Frankiego słyszał tylko że za tą samą sumę można wyremontować nawierzchnię pewnego mostu po którym tramwaj jeździł. Co jest bardziej przydatne niż rynek na którym i tak nic poza Igloo i Empikiem niema sensownego . A jakieś tam pseudo lokaliki z piwem za 6pln w pseudo klimatycznej piwnicy no niekoniecznie się nadają by do nich gości zapraszać. Już bardziej nadaje się lokal który uwielbiam od chwili jak tylko z tym forum się zetknąłem ( Austria rulez)

Takich kamienic jest w Gliwicach tysiace i sa w gorszym stanie, zrobienie fasady i remontu całego budynku nie jest sprawa tanią, a gdy dotyczy to np. wspólnot no to co ma do tego miasto? Wspolnoty same sobie robia remonty, natomiast gdy jest to kamienica w której nie ma wspólnoty no to wtedy tak, finansuje ją miasto, które ma w budżecie mało pieniedzy na to, bo niestety wiekszosc podatkow idzie do Warszawy a Gliwicom zostaje tylko jakas czesc
Wspólnot ..ej weź nierób z siebie durnia w mojej kamienicy dosłownie nikt nie wykupił mieszkania właśnie z powodu stanu technicznego. Ale czekaj podliczę sume jak rocznie się zbiera 8-u właścicieli każdy miesięcznie około 300pln czynszu to jest 2400 razy 12 miesiecy to masz już 28800 teraz remontu nasza kamienica tak prawdziwego nie widziała co najmniej 30 lat to będzie to 864000pln za tą sumę to jest możliwość wymalować klatkę schodową wraz z remontem wymienić instalacje elektryczną poddać remontowi strych . Teraz takich kamienic jest u mnie na ulicy 14 ogółem czyli suma urasta do 12.096.000 pln a licze tylko czynsz no za taką sumę to Krzywa by lśniła lekko ale…

jeżeli mieszkasz w dzielnicy w której ma leciec DTŚ(domyślam sie o która dzielnicę chodzi) to w zasadzie powinienes się cieszyc bo niedaleko będzie równiez zjazd a nieruchomości w tej dzielnicy zyskają na wartości a nie stracą,
Weź nie Pier…nicz. O mam dla Ciebie propozycje kupisz mieszkanie w 110-o letnim komunałku stojącym 100~200 m od drogi o zwiększonym natężeniu ruchu. W?TPIE ( śmiech prosto w buzie)

a swoją drogą to tramwaj tez powoduje drgania(wiem bo tez to przerabiałam) a jakoś ci nie przeszkadzał, wiec nie rozumiem cie w tej chwili, a za zły stan budynków odpowiadaja administratorzy budynków a nie prezydent miasta
Wiesz nie będę Ci robił tu wykładu z fizyki na temat drgań. Jedynie tyle że są drgania i drgania. A jak chcesz więcej to zapraszam na odpowiedni wydział na Politechnikę Śląską to Ci twoje braki w tym temacie w ciągu 3~5 lat zapełnią. I wtedy sobie pogadamy.

A przepraszam Administratorzy to niby komu podlegają Świętemu Mikołajowi koleżanko nad wszystkim jest Frankiewicz

Jak są pustostany a było nie było sa tam niskie czynsze no to wybacz, rozumiem ze według Ciebie ludzie powinni byc eksmitowani do lokali komfortowych z CO, winda i domofonem?
A sprawdzałaś stan tych pustostanów większość z tych lokali to rudery o komforcie znacznie niższym niż to w czym teraz mieszkają ludzie. Ale mam dla ciebie propozycję jest niedaleko mnie mieszkanie puste „ ruina” cena okazyjna czynsz malutki też do zajęcia od zaraz pod warunkiem że od razu opuszczasz swój poprzedni dom… co nie chcesz o ciekawe czemu . A powiem Ci czemu ruina totalna koszt remontu rzeczoznawca ustalił na ponad 100.000 o gdzie ten uśmieszek . Kotku puszysty widze już nie chcesz tego mieszkanka. Czyżby kicia nie miała szansy na kredycik. Tak skarbie większość radosna tych pustostanów wymaga niezłego nakładu kosztów by doprowadzić je do stanu używalności a potem do co najmniej standardu jaki był w miejscu poprzedniego zameldowania.

A kto za nich ma czynsz płacic? A jezeli chodzi o pijaków i meneli to jest ich wszędzie pełno w kazdej dzielnicy, i na Koperniku, i na Sikorniku i na Gwardii i na Waryńskiego

I zadziwiająco dużo w trójkącie Czesława ,Jagielońska Zabrska zadziwiające nagromadzenie pijaczków

I mam prośbę stosuj cytowanie selektywne a nie cała treść bo niełatwo wyłowić co Ty a co ja napisaliśmy

Zresztą obecnie ta wasza wychwalana DTŚ-ka powiela błąd który popełniły w latach 60~70 miasta większe i bogatsze autostrady puściły przez sam środek miasta.
Zresztą nic to autorytety Polskiej i światowej urbanistyki doradzały odpowiednie rozwiązania przyjazne i mieszkańcom i miastu ale Frankiewicz wie lepiej.

*Piłsudski tak rzekł.

Gmeras - Pon Lis 09, 2009 14:14

MacSen napisał/a:
Wspólnot ..ej weź nierób z siebie durnia w mojej kamienicy dosłownie nikt nie wykupił mieszkania właśnie z powodu stanu technicznego. Ale czekaj podliczę sume jak rocznie się zbiera 8-u właścicieli każdy miesięcznie około 300pln czynszu to jest 2400 razy 12 miesiecy to masz już 28800 teraz remontu nasza kamienica tak prawdziwego nie widziała co najmniej 30 lat to będzie to 864000pln za tą sumę to jest możliwość wymalować klatkę schodową wraz z remontem wymienić instalacje elektryczną poddać remontowi strych . Teraz takich kamienic jest u mnie na ulicy 14 ogółem czyli suma urasta do 12.096.000 pln a licze tylko czynsz no za taką sumę to Krzywa by lśniła lekko ale…
ale te 300zł to nie jest fundusz remontowy. Sprawdź ile u Ciebie wynosi i policz jeszcze raz
robsons6 - Czw Gru 03, 2009 11:19

Najpierw wybraliscie a teraz chcecie zmieniac.
Ani on ani alternatyw nie ma. Nikt nie dopusci nikogo nowego do koryta. Jak sie dorwali to juz ich nic nie oderwie.

horsky - Pon Gru 07, 2009 19:17

Witam!

To nie prawda że nie ma w Gliwicach mądrych ludzi a już na pewno takich którzy nie podołaliby wyzwaniom zarządzania miastem. P.Frankiewicz buduje taki obraz i wbija nam go w głowy. A przecież tak niedawno obserwatorzy zewnętrzni ocenili zdolność Prezydentów miast woj. śląskiego do pozyskiwania środków UE i wielkości realizowanych inwestycji.

Efekt był druzgocący P.Frankiewicz najgorzej pozyskiwał środki /najmniej na inwestycje/ spośród wszystkich prezydentów miast pow. 100tys. Bielsko pierwsze 360mln Gliwice 60 mln.

To są fakty. I chyba nikt nie sądzi że podobnych sukcesów nie jest w stanie uzyskać jego następca. Wydaje mnie się że musiałby się bardzo starać by być najgorszym.

Zaraz po tym pokazuje się artykuł w IR że to nie prawda że to bzdury bo jak policzymy podium to będziemy wyżej....oczywiście artykuł tyleż niedorzeczny - pisany przez laika za to dobrze opłacanego.

Przecież nawet jeśli dostaniemy te 140 mln na Podium to przesuniemy się do środka tabeli a nie na początek, i druga rzecz co będą robić w tym czasie inne miasta?? Czy nie mają planów czy nie ubiegają się o nowe dotacje czy fundusze. Z danych wynika że robią to dobrze. Więc znowu spadniemy na koniec.

A swoją drogą Podium nas "zje" - bo przecież koszt kwalifikowany to 350mln - 140 UE- to brakuje jeszcze 210mln.
Ciekawe ile lat będziemy to spłacać i jakie inwestycje polegną - dziś wiemy że Obwodnica Miast po roku przestoju ma być wstrzymana na kolejne 2 lata. Niema nic za darmo...z czego jeszcze UM chce zrezygnować??? Powinien nam to powiedzieć Czy nie byłoby uczciwiej.

Henio.eu - Wto Gru 22, 2009 18:52

Puki co zabierają kamienice, MDK, ZHP...
llaneta - Sro Gru 23, 2009 08:26

Heniu.eu możesz wyjaśnić o co ci dokładnie chodzi z tymi kamienicami ?
Henio.eu - Sro Gru 23, 2009 12:53

Jakiś czas temu miasto miało remontować kamienicę ZHP więc budynek miał być zamknięty, niestety w trakcie remontu się okazało, że juz po nim harcerze nie dostaną budynku. Podobnie teraz ma być z MDK, za jakiś czas z tego co wiem budynek przy ul. Rybnickiej miasto odbierze.
llaneta - Sro Gru 23, 2009 13:18

na Rybnickiej i tak się nic nie dzieje bo MDK ma wielki budynek w centrum miasta a to chyba świetny interes zrobili .