dupiate forum

Dział Motoryzacyjny - GPS

Thot93 - Wto Gru 04, 2007 18:55
Temat postu: GPS
Witajcie.

Czy posiadacie w swoich samochodach odbiorniki GPS? Jak je oceniacie? przydają się na naszych drogach?

A inna sprawa: gdzie można w Gliwicach najkorzystniej zaopatrzyć się w taki odbiornik? Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry?

darkenstein - Sro Gru 05, 2007 00:04

exit
kobi - Sro Gru 05, 2007 08:45

darkenstein, napisałeś wszystko dokładnie tak jak chciałem sam napisać ;) Tylko i wyłącznie palm + Automapa. Wiem, to jest droższe rozwiązanie niż promocyjne zestawy noname z tomtomem za 599PLN. Ale po co nawigacja, która nie zaprowadzi Cię tam gdzie chcesz? Tomtom ma coś ok. 40% pokrycia. Może i był fajny ze swoim interfejsem 3D, ale nowa Automapa też to oferuje :)
Thot93 napisał/a:
Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry?

Teraz wszystkie nowe zestawy, czy to nawigacja, czy palm, mają już odbiorniki na SiRF Star III więc zapewniają lepszą czułość. Już nic innego nie widziałem.

manexxl - Sob Mar 22, 2008 00:34

Ja uzywam Garmin Nüvi 200 i jak na razie jestem zadowolony. Puki co prowadzi mnie zawsze do celu. :D
kisia - Sob Mar 22, 2008 01:27

kobi napisał/a:
po co nawigacja, która nie zaprowadzi Cię tam gdzie chcesz?
mój tomcio jeszcze mnie nie zawiódł, śmigam teraz w nieznane tereny Polski bez obaw. Zawsze doprowadza mnie do celu :)
katarzyna35k-ce - Sob Mar 22, 2008 09:37

Thot93, ja własnie stałam sie posiadaczka takiegoz cacka! sprawdza sie w 90%. Przy zakupie musisz zwrocic uwage na to jaka skale pokrywa zakupowany przez Ciebie GPS a dokładniej mapa ktora w nim sie znajduje. Ja zakupiłam taki ktory ma 98% pokrycia mapy i faktycznie sie sprawdza.
manexxl - Sob Mar 22, 2008 09:41

Ja mam takie pytanie. Jak to wyglada z zakupem GPS w Polsce?? Znaczy chodzi mi o to jakie mapy sa standardowo wgrane?? Czy jest to tylko Polska czy tez wiecej panstw. Tak z ciekawosci.

A co do map ogolnie to zawsze mozna dograc. Wystarczy navi ze slotem na karte, karta 4 GB i zmiescisz praktycznie cala unie europejska :D

Mariusz - Nie Mar 23, 2008 14:36

ceneo, p l
skapiec, p l

Zielony - Nie Mar 23, 2008 15:52

ja zdecydowanie odradzam media markt...ceny mają strasznie wysokie, ja swoją nawigacje kupiłem w promocji w saturnie za pół ceny z media
manexxl - Nie Mar 23, 2008 22:46

Zielony napisał/a:
ja zdecydowanie odradzam media markt...ceny mają strasznie wysokie, ja swoją nawigacje kupiłem w promocji w saturnie za pół ceny z media

Z tym sie zgodze. Media w calej europie jest jednym z drozszych sklepow.

krystian - Nie Mar 23, 2008 23:09

manexxl napisał/a:
Z tym sie zgodze. Media w calej europie jest jednym z drozszych sklepow
a ja sie z tym nie zgodze. ceny sa w roznych sklepach zroznicowane. szukajac radia, aparatu fotograficznego i drukarki (kombajnu) najtaniej wyszlo wlasnie w media. co do cen mozna sie zawsze dogadac
kisia - Wto Mar 25, 2008 00:43

krystian napisał/a:
a ja sie z tym nie zgodze. ceny sa w roznych sklepach zroznicowane.
ja tez sie z tym nie zgodze. Wtedy kiedy mój mąż kupował tomka w MM było najtaniej
Bot - Wto Mar 25, 2008 22:28

Ale to nie temat o Media czy innych tylko o GPSach :P

kobi napisał/a:
tylko i wyłącznie palm + Automapa

A niekoniecznie palm... może być smartphone + automapa :P

manexxl napisał/a:
a mam takie pytanie. Jak to wyglada z zakupem GPS w Polsce?? Znaczy chodzi mi o to jakie mapy sa standardowo wgrane?? Czy jest to tylko Polska czy tez wiecej panstw. Tak z ciekawosci.

no tu sobie prawie odpowiedziałeś:
manexxl napisał/a:
A co do map ogolnie to zawsze mozna dograc. Wystarczy navi ze slotem na karte, karta 4 GB i zmiescisz praktycznie cala unie europejska :D

I dokładnie, łącznie z Polską. Jakj wygląda sprawa zakupu? Kupisz wszystko , zajrzyj np na allegro, p l

kobi - Sro Mar 26, 2008 16:10

kisia napisał/a:
mój tomcio jeszcze mnie nie zawiódł, śmigam teraz w nieznane tereny Polski bez obaw. Zawsze doprowadza mnie do celu :)

Jak chcesz to Cię wyślę w takie miejsca, że się zgubicie - i to wcale nie jakieś pipidówy :P Przy automapie TT wysiada :P
Ale cokolwiek by to nie było, warto pamiętać o aktualizacjach :)
khaman napisał/a:
A niekoniecznie palm... może być smartphone + automapa :P

Ze smartami jeszcze nie do końca się zgodzę, lubią gubić sygnał, nawet nokie. Ale z czasem wychodzą coraz lepsze modele :)

Bot - Sro Mar 26, 2008 21:38

kobi napisał/a:
Przy automapie TT wysiada :P

rajt :)

kobi napisał/a:
lubią gubić sygnał, nawet nokie

mój smart jeszcze nie zgubił, mimo że nie jest na Sirfie III

Frycek - Czw Lis 06, 2008 15:31
Temat postu: Nawigacja
Mam pytanko do osob korzystajacych z nawigacji.
Jaka macie i jakie macie oprogramowanie w niej??

a drugie pytanko bardziej techniczne
Posiadam nawigacje mio moov 330 z mapa miomap 2008 zastanawiam sie nad wgraniem automapy do mio .Pytanko czy sie da?? czy sie nic nie skopie przypadkiem.

MacSen - Czw Lis 06, 2008 18:13
Temat postu: Re: Nawigacja
Frycek napisał/a:
Mam pytanko do osob korzystajacych z nawigacji.
Jaka macie i jakie macie oprogramowanie w niej??

a drugie pytanko bardziej techniczne
Posiadam nawigacje mio moov 330 z mapa miomap 2008 zastanawiam sie nad wgraniem automapy do mio .Pytanko czy sie da?? czy sie nic nie skopie przypadkiem.

Z tą AutoMapą to różnie bo o ile do TomTom 910 (dla mnie najlepszy GPS o ile ma się do niego autorskie mapy) jej się nie dało wgrać-"skończyło się wizyta płatną w serwisie" to do tych tańszych aparacików AM wiem że wchodzi z różnym skutkiem ale wchodzi.

Bot - Czw Lis 06, 2008 18:32

Tu masz o Automapie na tym "cudzie" h t t p;//peb, p l/nawigacje-i-mapy/337893-problem-z-mio-moov-330-i.html]KLIK
Grabarz - Czw Lis 06, 2008 19:54

A to ja się dołączę - czym się różni nawigacja za 350zł od tej za 1000zł ?
Szamanka - Czw Lis 06, 2008 20:05

Ja posiadam Mediona i dla mnie najwazniejsze jest to, ze omija korki, ma 32 panstwa swiata ( w tym szczegolowa Polske), polskie menu i Klarcia gada po polsku :) a i jeszcze, ze jade za szybko, to tez dla mnie wazne.

Na reszte nie patrze :)

krystian - Czw Lis 06, 2008 20:19

Grabarz napisał/a:
A to ja się dołączę - czym się różni nawigacja za 350zł od tej za 1000zł ?
najczesciej mapami oraz gabarytami wyswietlacza. ja kupilem sobie rok temu sony nav-u92t i jestem z niej wiecej niz zadowolony. przede wszystkim ogromny wyswietlacz 4,3", mapy dokladne, wskazywanie dokladne, wyswietlacz dokladny. ceny uaktualnien kosztuja okolo 240 zl na cala europe, bo trzeba kupowac u producenta, ale warto. ja nie zaluje.
Grabarz - Czw Lis 06, 2008 20:56

No a jak często jest taka mapa aktualizowana ?
No bo przy obecnych ciągłych pracach na polskich drogach, to co chwila są jakieś zmiany. Domyślam się, że tego takie mapki nie wychwycą.
Może to naiwne, ale nie znam się na nawigacji - czy zmiany w organizacji ruchu są wprowadzane tylko do map, czy jakoś do globalnej mapy, która przekazuje dane z satelit ? :P

krystian - Czw Lis 06, 2008 21:03

Grabarz napisał/a:
No a jak często jest taka mapa aktualizowana
zalezy od producenta.
Grabarz napisał/a:
No bo przy obecnych ciągłych pracach na polskich drogach, to co chwila są jakieś zmiany. Domyślam się, że tego takie mapki nie wychwycą.
niestety mapy polski, ktore sa w nawigacjach obejmuja maxymalnie 70% kraju, wiec nie licz na cuda.
Grabarz napisał/a:
Może to naiwne, ale nie znam się na nawigacji - czy zmiany w organizacji ruchu są wprowadzane tylko do map, czy jakoś do globalnej mapy, która przekazuje dane z satelit
zmiany w organizacji w ruchu sa przekazywane na biezaco za pomoca satelit. korki, roboty budowlane, wypadki sa pokazywane na biezaco w twojej nawigacji. mam nadzieje, ze o to pytales
MacSen - Czw Lis 06, 2008 21:03

Grabarz ale GPS-em to jest tak śmiesznie że nawet jak źle skręcisz to on tak zmodyfikuje swój plan że i tak trafisz do celu... więc nawet jak masz korek roboty drogowe czy jakąś inną drogową polską przypadłość i skręcisz w jakąś dziwną uliczke to i tak dojedziesz do celu.
chaoss - Pią Lis 07, 2008 10:55

Nokia maps korzystam i jestem dosc zadowolony. Plusy dla mnie to prostota, szybkosc i "zawsze przy sobie"
Na uzupelnienie jak potrzeba jakis stary Garmin

sebek - Sro Lis 12, 2008 16:11

proponuję kupić Mio które obecnie jest wycofywane bo wchodzi nowszy model, jest na polskim rynku od około 3 lat, jest totalnie rozpracowane i mozna bez problemu dograć praktycznie 97% pokrycia europy, u kumpla w mieszkaniu kiedy był w wersji zaraz po kupnie ściągał tylko 3 satelity, po upgrade ściaa natychmiast 6, mapy Polski mają ogromne pokrycie bo jest na nich nawet moja PRYWATNA GRUNTOWA droga, koszt zakupu około 350zł a jeździ się 1-klasa, no i ten kobiecy głosik :hyhy:
Jordan - Nie Lis 16, 2008 14:50

Automapa ma pokrycie 98,99% ? dobre sobie :) Jezdze z roznymi mapami dzien w dzien i tak z wlasnego doswiadczenia w PL moze najwieksze pokrycie ma AM ale naprawde niewiele lepsze niż Garmin czy TT.
Te 98% to typowy marketingowy bełkot, na 10 wiosek w siedmiu nie bedzie na tej mapie nawet nazw ulic. To pokrycie ktore podają to jest pokrycie drogowe a a nie adresowe. A pokrycie drogowe to i TT ma 99% w PL w wersji map 8.

Jesli chodzi i intuicyjnosc obslugi, wygode, intefejs i szybkosc przeliczania to u mnie wygrywa TT a naprawde jezdzilem juz na wszystkim wiele tys km. Szkoda ze niektore mapy ma jeszcze strasznie nieaktualne :/ w Gliwicach brakuje np kluczowego mostu miedzy akademicką a Krolowej Tamy :/ Poza paroma szczegolami TT wypada najlepiej na Gornym Slasku. AM i np Igo potrafią strasznie glupie błedy robic. Mapy o dosc dobrym pokryciu jednak jakosciowo slabiutkie :/

krystian - Pią Lis 21, 2008 18:29

h t t p;//tech.wp, p l/kat,1009779,title,Do-wiezienia-za-korzystanie-z-GPS,wid,10590210,wiadomosc.html :) takie rzeczy tylko w Polsce:P
chaoss - Sob Lis 22, 2008 01:40

poniekad jestem za, chociaz z piractwem i kradzieza walczylbym na poziomie swiadomosci ludzi, a nie kontrolowania.
Reasumujac najlepiej miec jakies urzadzenie z dwoma programami, ktore zawsze sie beda uzupelniac

kobi - Nie Lis 23, 2008 11:53

Kod:
"Obawiać się mogą jedynie kierowcy, którzy posiadają automapy nielegalnie ściągnięte z Internetu. Przecież zabranie do samochodu karteczki z potwierdzeniem oryginalności produktu nie stanowi większego problemu, więc uczciwi kierowcy nie mają się czego obawiać" - mówi prawnik Adam Jaskóła.

Tiaa... I niby co? Mogę se wydrukować mejla od sprzedawcy z potwierdzeniem zakupy i numerem licencji. Tylko czy uznają takie coś? Wątpię :P

pronet - Sob Sty 17, 2009 18:53
Temat postu: Re: GPS
Thot93 napisał/a:
Witajcie.

Czy posiadacie w swoich samochodach odbiorniki GPS? Jak je oceniacie? przydają się na naszych drogach?

A inna sprawa: gdzie można w Gliwicach najkorzystniej zaopatrzyć się w taki odbiornik? Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry?

Polecam taką maszynę h t t p;//alejka, p l/mio-moov-200-pl.html]Mio Moov 200 PL

Noemi - Czw Sty 29, 2009 17:16

ładna maszyna :)

Dygresja:
moja koleżanka spozniła sie na studia 1,5 h ,mówiąc nam ze jechała z GPS-em . Po zajeciach prosimy by pokazała nam go ......................... a ona wyciąga plik kartek wydrukowanych z internetu :rotfl: :rotfl: :rotfl: chcieliśmy wziąsc ten stos i posmiac sie z innymi ale zaprzeczyła groznie ponieważ miała tam na drugiej stronie powrót ! :rotfl: :rotfl:

Także myśle ze GPS wydrukowany z internetu również można polecic ;)
+1,5h ;)

MajkeL - Czw Sty 29, 2009 21:01

Taki Hand-made GPS ;)
Dobre Noemi :)

Noemi - Pią Sty 30, 2009 21:38

wiadomo ;)
kobi - Sob Sty 31, 2009 19:49

Co to się porobiło? :niepewny: Ludzie już nie potrafią jechać z mapą lub chociaż wg znaków :niepewny:
kisia - Sob Sty 31, 2009 21:17

kobi napisał/a:
lub chociaż wg znaków
może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne :P
kobi - Sob Sty 31, 2009 23:49

kisia napisał/a:
może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne

Nie sądzę :P Przecież "dżipies" to takie trendy... bleh... Ludzie są próżni :P

Chociaż sam korzystam z gaduły jeżdżąc na dziki zachód, ale to tylko dlatego by coś gadało. Taki pseudo pasażer ;)

kisia - Nie Lut 01, 2009 00:30

mi został sprezentowany przyjaciel tomcio z powodów zdrowotnych, mój stan nerwowo-psychiczny jest o wiele lepszy :rotfl:
kobi napisał/a:
Nie sądzę :P
pisałam tutaj o sobie, dla mnie są mało czytelne, np Katowice, skąd mam wiedzieć którym zjazdem zjechać żeby dostać się gdzieś tam, na mapie nie ma zjazdów z autostrady, a mój przyjaciel zawsze wie jak mam jechać :P Mógłby tylko nie mówić że np za 500 metrów mam jechać do przodu,skoro jadę do przodu.
katarzyna35k-ce - Nie Lut 01, 2009 00:34

kobi napisał/a:
kisia napisał/a:
może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne

Nie sądzę :P Przecież "dżipies" to takie trendy... bleh... Ludzie są próżni :P

Chociaż sam korzystam z gaduły jeżdżąc na dziki zachód, ale to tylko dlatego by coś gadało. Taki pseudo pasażer ;)

hmm ciekawe podejscie , dla mnie moja kolezanka nawigacyjna jest the best! i to nie dlatego ze chce byc trendy ale dla oszczednosci czasu i benzyny.

Ciekawi mnie po co Tobie Kobi ten gps? dla szpanu? hehe

kobi - Pon Lut 02, 2009 20:38

katarzyna35k-ce napisał/a:
ale dla oszczednosci czasu i benzyny.

Taaa... zaoszczędzisz... Sorki, ale nawigacja nie prowadzi Cię po najszybszej trasie bo nie uwzględnia wszystkich czynników. Przyjmuje jakąś prędkość na każdym z odcinków, ale warunków już nie przewidzi. A wystarczy czasami posłuchać radia i informacji drogowych. Sam się o tym przekonałem kilkukrotnie. Wtedy dopiero zaoszczędziłem dużo czasu, a zwłaszcza nerwów.

Cytat:
Ciekawi mnie po co Tobie Kobi ten gps? dla szpanu? hehe

Dla towarzystwa? Jak mam siedzieć 10h za kółkiem, to samo radio nie wystarcza. Gadułę zapuszczam tylko i wyłącznie w takie dalekie trasy. Szpan jest wtedy (a raczej szczyt lamerstwa), gdy widzę kogoś na lokalnych numerach a w środku zapuszczona nawigacja :P Koleś 5 min ustawia trasę G-ce - K-ce. Najlepiej widać to po zmroku - co druga morda kierowcy oświetlona przez nawigację, a większość z nich to miejscowi :rotfl:

Harcerka - Wto Lut 03, 2009 16:10

KObi.... a ty znasz wszystkie rejony Śląska?
szczerze watpie...

ja co prawda nie posiadam GPS...
a jeszcze dalej nieco niż Kobi te 10H kursuje wokół Gliwic:)

kobi - Wto Lut 03, 2009 22:45

Harcerka, nie znam. Ale nie sądzisz, że jazda z nawigacją po swoim rodzinnym mieście to lekka przesada? A znam takich ludzi. Lamerstwo jak nic ;) Jeszcze nie tak dawno ludzie radzili sobie bez takich bajerów. A dziś? Coraz częściej słychać jak ktoś wjeżdża do jeziora lub na ogródki działkowe bo "nawigacja mu tak powiedziała" :rotfl:
Harcerka napisał/a:
a jeszcze dalej nieco niż Kobi te 10H kursuje wokół Gliwic:)

10H wokół Gliwic? Współczuję. Pewnie kręćka można dostać :zakrecony: ;)

Harcerka - Wto Lut 03, 2009 22:50

Chlopie:) pomimo ze slask znam calkiem dobrze;) czasem nie dziwie sie ze ludzie uzywaja GPS:)

a czy kręćka mozna dostac?? - to TY mi odpowiedz;)
hmmm i po po ch...olere ci taki bajer jesli nie cierpiesz lamerstwa.....

kobi - Wto Lut 03, 2009 23:36

Harcerka, chyba się nie zrozumieliśmy :P Przeczytaj sobie uważniej moje wcześniejsze wpisy. Gadułę zapuszczam tylko i wyłącznie na dalekie trasy. A w 10h (oczywiście wliczając postoje) można chyba całkiem daleko zajechać? ;)
Śląsk, mówisz, że znasz dobrze. Ale to chyba drobna różnica niż jazda z nawigacją po mieście, w którym się mieszka od urodzenia ;)

Szamanka - Wto Lut 03, 2009 23:45

A ja sie tam nie wstydze, ze mam ja wlaczona, nawet w moim miescie.

Niektorych ulic nie znam, lub nie kojarze i po co mam bladzic skoro lepiej pojsc na latwizne.

Harcerka - Wto Lut 03, 2009 23:46

chyba sie jednak nie zrozumielismy... :/
zamiast jazdy w te dalekie trasy - ktore sprowadzaja sie zapewne do "zapuszczenia" sie na autostrady:) :rotfl:

proponuje jazde po Śląsku - sam sie przekonasz jak jest oznakowany - tragicznie....

sprobuj, poznasz, pogadamy

kisia - Sro Lut 04, 2009 14:19

ja nawet do zabrza jeżdżę z przyjacielem, bo nie znam zabrza i się tego nie wstydzę. Mnie bardzo śmieszą gliwiccy taksówkarze, którzy maja nawigacje i według niej jeżdżą. Chyba maja tam ustawioną najdłuższą z możliwych tras, bo raz taki jeden (z DRAGONA(piję tu do innego topiku :P ) wiózł mnie 30 minut z Chorzowskiej na Andersa oczywiście przez całe miasto, ja sama jeżdżę 10 minut oczywiście nie przez miasto
kobi - Czw Lut 05, 2009 10:33

Dalekie trasy to nie tylko autostrady. Chociażby Gdańsk i autostrada... taaa... w marzeniach każdego kierowcy, ale to chyba już nie za naszego życia :/
A Śląsk nie jest aż tak tragiczny, nie narzekajcie. Owszem, są w Polsce rejony oznakowane o niebo lepiej, ale są też o wiele gorsze. Ale z tego co Harcerka piszesz, to jakoś dajesz sobie radę z tym "tragicznym Śląskiem"? Więc da się jeździć bez nawigacji? :)
Kiedyś ludzie sobie jakoś radzili a teraz nagle nie... ciekawe, ciekawe ;) Cały czas twierdzę, że nadmierne używanie nawigacji, w sytuacjach zupełnie bezsensownych, ogłupia wręcz i "zwalnia" z myślenia.
kisia napisał/a:
Mnie bardzo śmieszą gliwiccy taksówkarze, którzy maja nawigacje i według niej jeżdżą. Chyba maja tam ustawioną najdłuższą z możliwych tras, bo raz taki jeden (z DRAGONA(piję tu do innego topiku :P ) wiózł mnie 30 minut z Chorzowskiej na Andersa oczywiście przez całe miasto, ja sama jeżdżę 10 minut oczywiście nie przez miasto

Oni mają dodatkową funkcję w nawigacji. Oprócz "najkrótszej" i "najszybszej" trasy jest też "najdroższa" :rotfl: :rotfl:

Athor - Czw Lut 05, 2009 21:43

Witam - jestem szczęśliwym posiadaczem nawigacji od miesiaca - i należe do grona tych idiotów o których piszecie że jeżdżą po własnym mieście z nawigacją - ale mam logiczne usprawiedliwienie - a jak do cholery nauczyć się ją obsługiwać - jak reagować na komunikaty jak nauczyć się co znaczy trzymaj lewej skręć w lewo itd co zrobić w razie błedu - to chyba logiczne że trzeba się przyzwyczaić - i dlatego usprawiedliwiam wszystkich którzy jadą z naszą rejestracją i włączoną nawigacją - nawet w nocy - to są nowi użytkownicy
pozdrawiam wszystkich nowych Athor :rotfl:

Bot - Czw Lut 05, 2009 22:35

Athor napisał/a:
należe do grona tych idiotów o których piszecie że jeżdżą po własnym mieście z nawigacją - ale mam logiczne usprawiedliwienie - a jak do cholery nauczyć się ją obsługiwać - jak reagować na komunikaty jak nauczyć się co znaczy trzymaj lewej skręć w lewo itd co zrobić w razie błedu

Hehe... Powiem ci tak: traktuj nawigacje jako pomoc a nie wyrocznie. Znaki na drodze są ważniejsze bo nawigacje czasem głupieją. Potem zdarzają sie sytuacje jak ktoś wyladował na drzewie bo mu nawigacja kazała skręcić w lewo a tam drogi nie było ;) Ojciec by mi też auto rozbił bo patrzał na nawigacje,że zakręt jest za tyle i tyle metrów zamiast na droge (a to noc była).

Ja sam nie pochodze z Gliwic i zdarza mi sie, że szukam jakiejś ulicy z nawigacją (o Zabrzu jak kisia to już nie wspominam)....

kisia - Czw Lut 05, 2009 23:42

kobi napisał/a:
Więc da się jeździć bez nawigacji? :)
pewnie, że się da, ale skoro można jakoś sobie ułatwić życie, to dlaczego tego nie robić :D
Athor - Nie Lut 08, 2009 12:37

Khaman - jest dokładnie tak jak piszesz - trezba traktować to jak narzędzie pomocne w poszukiwaniu potrzebnych miejsc a nie jak wyrocznię - jak zachowywać się na drodze - juz to wiem :) - jest wiele błędów - jest wiele miejsc gdzie nawigacja mówi skręt za 50 m - a skręt juz był :) - to analogia do drzewa i Twojego Ojca - trochę sie usmiałem bo to nie moje auto :)
Ale wracając do głupków - co po swoim mieście jeżdżą .... - dajcie się nauczyć i dajcie się nacieszyćnową zabawką
Niechby ktoś napisał - że faktycznie trzeba nabrać wprawy - tego od Was oczekiwałem :(
Athor

Dargio - Czw Lut 12, 2009 23:13

Wczoraj zrobiłe trasę ok 450 km - byłem w kilku miejscowościach których nie znam ( oczywiście posługując sie GPS )
muszę stwierdzić że posiadanie takiego urzadzenia daje pewnosć siebie - w każdej sutuacji wiesz że spokojnie wyjedziesz na właściwą drogę - jak widzisz korek uciekasz gdzies w bok i jakąs ulicą w którąbys nigdy nie wjechał nie znając miasta spokojnie wracasz na szlak
WIWAT GPS - szczególnie dla globtrotherów :)

kisia - Pią Lut 13, 2009 00:29

Dargio napisał/a:
posiadanie takiego urzadzenia daje pewnosć siebie
dokładnie też tak uważam i już się zupełnie nie stresuję jadąc w nieznane :D
Athor - Pią Lut 13, 2009 09:14

troszkę mnie denerwuje - że czasami a właściwie ostatnio bardzo czesto jestem w szczerym polu - tzn. na drodze której na mojej mapie nie ma
dowiadywawałem sie o aktualizacje - to bedzie wiosną do mojego sprzetu i kosztuje 350 zł - troche drogo
macie jakiś pomysł
moja nawigacja to Clarion

Bot - Pią Lut 13, 2009 11:27

Cytat:
macie jakiś pomysł

Zmienić nawigacje :)

MajkeL - Pią Lut 13, 2009 11:44

Dargio napisał/a:
szczególnie dla globtrotherów

Zgadzam się....
Sam używam DataLogger'a - super gadżet.

Dargio - Wto Lut 17, 2009 12:13

zastanawiam się nad zmianą samej mapy - bo urządzenie jest ok - fajny wyświetlacz ładnie pracuje
jedno co mnie denerwuje - to uaktualninie podan 300 - trochę dużo
słyszałem że można coś z tym zrobić
tylko trzeba odblokowaś system operacyjny czy jakoś tak
szukam miejsc gdzie można o tym poczytać
gdybyście cos mieli - to się polecam

Athor - Pią Lut 20, 2009 08:56

Dargio - czy tez masz Clariona - dowiadywałem się u źródeł - uaktualnienie bedzie jakos na wiosne w maju czy coś takiego
może kupimy na spółkę będzie po 150 zeta - to juz rozsądna kwota - nie sądzisz
dla 300 to tez przesada tym bardziej że uaktualnienie ... bedzie nie całkiem aktualne
przecież ciągle sie buduje i bardzo dobrze