| 

|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 

Dział Kulinarny - Młode ziemniaki, a stare... 

FlashMan - Wto Kwi 24, 2007 14:35 Temat postu: Młode ziemniaki, a stare... Witajcie. Chciałbym się zapytać Was jaka jest różnica/różnice, pomiędzy młodymi, a starymi ziemniakami? Dzisiaj będąc w sklepie jedna pani nie chciała przy kasie wziąć ziemniaków, dowiedziawszy się, ze są młode... Dla mnie zawsze ziemniaki to ziemniaki... Byłbym wdzięczny za rozwiązanie mojego problemu... Pozdrawiam! :)
												 Marzena - Wto Kwi 24, 2007 15:17
  Są droższe :P poza tym z młodymi może być problem przy robieniu np. placków ziemniaczanych...i je się je w całości (najlepiej z koperkiem  :]) , bo inaczej wychodzi "stłuczona maź" :P
												 Arex30 - Wto Kwi 24, 2007 15:18

| Marzena napisał/a: | 	 		  | najlepiej z koperkiem | 	   i kwaśnym mlekiem
												 p4cz3k - Wto Kwi 24, 2007 16:30
  mlode ziemniaki maja w sobie duzo wiecej wody :) w koncu nie byly zmuszone do przelezenia calej zimy w magazynie czy tez piwnicy :) 

to co pisze Marzena jest oczywiscie racja ... gdy zetrzemy mlode ziemniaki na placki to powstanie z nich taka papka ktora sie do niczego w sumie nie nadaje :)

mlode ziemniaki sa napewne lepsze do ugotowania i zjedzenia tak jak przedmowcy napisali :) 

no i mlode ziemniaki na talerzu sa zolciutkie :P a nie blado sine - przynajmniej tak mialem gdy mama mi podala :]
												 kisia - Wto Kwi 24, 2007 16:49

| Marzena napisał/a: | 	 		  | z młodymi może być problem przy robieniu np. placków ziemniaczanych | 	   lub klusek, kopytek itp ponieważ młode ziemniaki mają w sobie dużo wody. Młode ziemniaki to te które maja bardzo cieniutką skórkę,tak cieńką, ze można ją zeskrobać zamiast obierac,  sa twarde, jędrne tak jak wszystko co młode ;)
												 Basiorek - Wto Kwi 24, 2007 16:51
  młode ziemniaki... mmm  :oczami: 

są bardzo delikatne, sądzę, że bardziej lekkostrawne od starych i smakują wyjątkowo.

Nie obiera się ich, tylko lekko zeskrobuje cieniutką skórkę. W sumie to można ugotować i ze skórką :D
												 Mariusz - Wto Kwi 24, 2007 18:31

| kisia napisał/a: | 	 		  | jędrne tak jak wszystko co młode ;) | 	  

Nawiązujesz do kobiecych piersi i pośladków ? :P
												 Piotrulek - Wto Kwi 24, 2007 18:34
  Dzisiaj widzialem w sklepie warzywny, młode ziemniaki po 3,60zł/kg
												 kobi - Wto Kwi 24, 2007 18:58
  No i najważniejsze - nie nadają się do ruskich  :/
												 trunks - Wto Kwi 24, 2007 20:09
  młode są oczywiscie droższe, gorzej sie obiera (a razej skrobie) i nie nadają sie do przetarcia czyli plackow, pierogów itp...

stare juz gdzies w maju są za to nie za smaczne...
												 Arex30 - Wto Kwi 24, 2007 20:28
  z tego co sie orientuje to w młodych ziemniakach jest mniej  tej no skrobi dlatego som takie wodniste i nie nadajom sie do innego przetworzenia jak tylko do podania w całości
												 Piotrulek - Wto Kwi 24, 2007 20:36
  łłłłłłłłoooooooo matko,przeca całą cudownością tych mlodych ziemniaczkow jest ich smak,wielkość,zapach i rowniez to ,ze sa tylko do szybkiego zjedzenia poki gorące z koperkiem,jajeczkiem sadzonym i kefirkiem na popitkę...a do ruskich,kopytek i reszty wygniotow to tylko stare ziwemniaki slużą...ale mam smaka na powyższy zestaw...
												 Arex30 - Wto Kwi 24, 2007 20:48
  Piotrulek, ie przejmuj sie 

Ja też
												 kisia - Sro Kwi 25, 2007 07:32

| trunks napisał/a: | 	 		  | stare juz gdzies w maju są za to nie za smaczne | 	  

ale w maju sa za to juz smaczne i pyszne młode polskie ziemniaczki. 

Nie chodzę po targu i sklepach warzywnych, ale wydaje mi się ze te ziemniaczki  które teraz sa sprzedawane jako młode, to nie są nasze Polkie młode ziemniaczki, a przynajmniej nie takie z pola. Ale może jestem w błedzie  :niepewny:
												 Zafira - Sro Kwi 25, 2007 07:57

| Piotrulek napisał/a: | 	 		  | gorące z koperkiem,jajeczkiem sadzonym i kefirkiem na popitkę... | 	  

ales mi smaka narobił, chyba po powrocie z pracy zakupię powyższy zestaw do konsumpcji :D

a co do starych ziemniakow to dla mnie ich glowna zaleta jest to, ze mozna z nich zrobic frytki! :D a ja jestem bardzo frytkożerna, ale tylko takie frytki jadam, ktore sie wlasnorecznie robi, mrożonki odpadaja :)
												 trunks - Sro Kwi 25, 2007 12:46

| kisia napisał/a: | 	 		  | te ziemniaczki które teraz sa sprzedawane jako młode, to nie są nasze Polkie młode ziemniaczki | 	  

to prawda, one nie są polskie, tylko z jakiegos Cypru czy Tunezji
												 Anula - Sro Kwi 25, 2007 13:07
  Żebyśmy ,mieli nasze polskie młode teraz to chyba musieliby je w grudniu sadzic, a to chyba niemożliwe :) te na  targu i w warzywniakach to nie nasze, dlatego takie niedobre :)
												 Dorothea - Sro Kwi 25, 2007 13:24
  bo ziemniaki ogolnie są niedobre

ja ich nie lubie
												 trunks - Sro Kwi 25, 2007 14:20
  jak mozna nie lubic kartofli - toż to podstawa naszej kuchni (choc pochodzą z ameryki :)) ;)
												 desperado - Sro Kwi 25, 2007 19:10

| trunks napisał/a: | 	 		  | jak mozna nie lubic kartofli - toż to podstawa naszej kuchni (choc pochodzą z ameryki  | 	  pyry  pyry sa super .
												 Anula - Sro Kwi 25, 2007 19:13
  ja tez uwielbiam pod kazda postacia :) młode, stare, frytki, placki, i inne
												 magusia24 - Sro Kwi 25, 2007 20:24

| Piotrulek napisał/a: | 	 		  | z koperkiem,jajeczkiem sadzonym i kefirkiem na popitkę | 	   Az mnie ochota na taki obiadek naszla.

Ale to prawda teraz w sklepach jeszcze nie ma naszych polskich mlodych ziemniaczkow. A one sa najsmaczniejsze :P
												 daniela - Czw Kwi 26, 2007 08:15
  ja powiem krótko: uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :ok:  :super:  :hyhy:  :D  :padam:
												 FlashMan - Czw Kwi 26, 2007 08:44
  Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie wątpliwości zostały zmazane. :)
												 Dorothea - Czw Kwi 26, 2007 10:08

| trunks napisał/a: | 	 		  |  to podstawa naszej kuchni ( | 	  

podstawa wlasnie, taki zapychacz,dlaczego nie jemy wiecej warzyw, surówek, przeciez to jest 100 razy lepsze..., człowiek przynajmniej nie czuje sie zapchany
												 kaszanna - Czw Kwi 26, 2007 12:36
  Ja też nie przepadam za ziemniakami. Jedynie przeróbki typu placki czy frytki, no i młode ziemniaki są w porządku. Nie znoszę piure z ziemniaków.
												 trunks - Czw Kwi 26, 2007 12:40

| Dorothea napisał/a: | 	 		  | dlaczego nie jemy wiecej warzyw | 	  

przciez kartofel to warzywo ;)

| Dorothea napisał/a: | 	 		  | surówek, przeciez to jest 100 razy lepsze | 	  

owszem, surówki są dobre i jedno nie przeszkadza drugiemu - przeciez na obiad zazwyczaj sie je jakies mieso + ziemniak + surówka :).
												 Dorothea - Czw Kwi 26, 2007 14:32
  trunks, ale polaczenia ziemniaka z miesem to zabojstwo, od tego sie tyje.
												 kisia - Czw Kwi 26, 2007 14:51
  zarówno młode ziemniaczki, jak i inne młode warzywka sa pyszniutkie :)
												 trunks - Czw Kwi 26, 2007 21:07

| Dorothea napisał/a: | 	 		  | trunks, ale polaczenia ziemniaka z miesem to zabojstwo, od tego sie tyje | 	  

Dorothea, ale samo mieso sie nie godzi - to zbytnia rozpusta ;)
												 Dorothea - Pią Kwi 27, 2007 09:58

| trunks napisał/a: | 	 		  | ale samo mieso sie nie godzi - to zbytnia rozpusta   | 	  

wiec jestem rozpustna i to juz od wielu lat, ale powiem Ci ,ze bardzo dobrze mi z tym ;)
												 HELGA - Pią Kwi 27, 2007 11:36
  Ja tez juz dwno temu oduczyłam sie jesc ziemniaki jak zachodzi taka potrzeba zastepuje je ryzem i kasza ale kawał miesa i surówka w zupełności wystarcza i nie wstaje od stołu z wydętym brzuszkiem  ;)
												 kisia - Nie Kwi 29, 2007 02:14

| trunks napisał/a: | 	 		  | to prawda, one nie są polskie, tylko z jakiegos Cypru czy Tunezji | 	  

te co teraz sprzedają sa polsie ale spod folii i nie smakuja tak  jak z pola 	  | Anula napisał/a: | 	 		  | Żebyśmy ,mieli nasze polskie młode teraz to chyba musieliby je w grudniu sadzic | 	  wystarczy posadzić w marcu, a w czerwcu już sa młode :)
												 Szamanka - Pon Kwi 30, 2007 18:27
  Takie mlode ziemniaczki nie trzeba ze skorki " zdzierac" wystarczy tylko troszke z wierzchu zeskrobac i zajadac bez jakichkolwiek dodatkow
												 Jagoda - Pon Cze 04, 2007 17:50
  No i może trochę śmietanki, kefiru... :)
												 kisia - Nie Cze 10, 2007 01:05
  i już mamy nasze polne młode ziemniaczki :),  pyszne,  zółte ziemniaczki :D
												 Arex30 - Nie Cze 10, 2007 07:58
  wczoraj obiad  ... mniam

młode ziemniaczki + fasolka szparagowa + mizeria + zsiadłe mleko 

zanalzłem super sposób na czyszczenie młodych ziemniaków.

Może nie jest profesjonalny ale przynajmniej skuteczny
												 Krzysio - Nie Cze 10, 2007 11:12
  eee tam ja wolę kartofle  :rotfl:
												 trunks - Nie Cze 10, 2007 13:48
  i to najlepiej armenskie :P
												 Krzysio - Nie Cze 10, 2007 17:47
  na tym forum sami nacjonaliści :>
												 trunks - Nie Cze 10, 2007 22:04
  a jakże - prawdziwi Polacy ;)
												 Krzysio - Nie Cze 10, 2007 22:47
  trunks, sugerujesz, że w Polsce nawet ziemniaki są ksenofobami? :P
												 trunks - Nie Cze 10, 2007 22:56
  oczywiście - a nawet kartofle i pyry ;)....hehe sam widzisz - kazdy region ma swoją nazwe na to najpopularniejsze warzywo :P

| 

|  

|