dupiate forum

Rekreacja i Turystyka w Gliwicach - Czechowice

Gmeras - Nie Cze 25, 2006 17:18
Temat postu: Czechowice
co o tym miejscu myslicie jesli chodzi o wypoczynek :]

byłem tam dziś i strasznie dużo ludzi odwiedziło dziś to miejsce

Mariusz - Nie Cze 25, 2006 17:27

Pogoda ładna to co się dziwisz ? Lepiej na podwórku siedzieć niż w blokowisku ;)
kisia - Pon Cze 26, 2006 02:11

słyszałam, ze maja zrezygnowac z pobierania opłat by przyciągnąć ludzi z Kąpieliska Leśnego
frohike - Pon Cze 26, 2006 07:09

Czechowice sa slabiutkie w porownaniu z Plawniowicami.

Wg mnie za mala plaza z mozliwosciom wejscia do wody jak na tyle ludzi

Gmeras - Pon Cze 26, 2006 09:22

Cytat:
słyszałam, ze maja zrezygnowac z pobierania opłat by przyciągnąć ludzi z Kąpieliska Leśnego
jest darmowe tylko parking płatny 5 zł auto 10 zł autobus :]
frohike napisał/a:
Czechowice sa slabiutkie w porownaniu z Plawniowicami.
tylko na pławnowice słabiutki dojazd :] jak ktos nie ma auta
ana gl-ce - Pon Cze 26, 2006 16:17

wlasnie na plawniowice to autem albo pks-em dla sportowcow rowerek jeszcze wchodzi w gre.
A na czechowice jak by nie bylo to mozna sie nawet przejsc :P zauwazcie ile ludzi na toszeckiej w okresie letnim drepcze poboczem, jedni ida drudzy lapia stopa a jeszcze inni rowerkiem smigaja, oprocz tego jezdzi tam autobus, troche tam bywa tloczno no ale woda jest :)

trunks - Pon Cze 26, 2006 23:46

ana gl-ce napisał/a:
procz tego jezdzi tam autobus, troche tam bywa tloczno

tak w tym autobusie niewątpliwie tez jest tloczno

Appo - Wto Cze 27, 2006 00:23

trunks napisał/a:
ana gl-ce napisał/a:
procz tego jezdzi tam autobus, troche tam bywa tloczno

tak w tym autobusie niewątpliwie tez jest tloczno

Wiem coś o tym ... aż do teraz wszystko mnie boli jak sobie podjechałem 71 z czechowic na kopernik :/

Szamanka - Sro Cze 28, 2006 09:22

Mam nieprzyjemne wspomnienia z Czechowicami :zalamany:

Zapewne wiele sie od tamtej pory tam zmienilo i wzieli pod uwage bezpieczenstwo ludzi

Major - Sro Cze 28, 2006 15:28

To prawda, główna plaża dużo się zmieniła w przeciągu paru lat, ale jak jest z bezpieczeństwem to nie wiem, bo dawno tam na dłużej nie zagościłem :)
Gmeras - Sro Cze 28, 2006 18:41

Cytat:
To prawda, główna plaża dużo się zmieniła w przeciągu paru lat, ale jak jest z bezpieczeństwem to nie wiem, bo dawno tam na dłużej nie zagościłem
na wodzie wokoł plazy pływa cały czas ratownik na łudce :P a koleini sa na zewnatrz
tuchałowa - Sro Cze 28, 2006 20:47

Gmeras napisał/a:
ratownik na łudce

Byłam przedwczoraj i widziałam nawet kilka takich łódek. Cieszę się, że w tym roku znieśli opłaty, bo w sumie warunki tam panujące nie są znowuż takie super...ale można miło spędzić czas :D

Bizon - Czw Cze 29, 2006 17:06

frohike ma racje plaza jest bardzo fajna gorzej z woda,do za czystych to ona nie nalezala,ale byla bardzo cieplutka :) ,czechowice zas maja mniejsza plaze ale za to czystsza wode, jednak i tak wole jezdzic na plawniowice:)
Szamanka - Sob Lip 01, 2006 22:34

Wtedy ( bylo to kilka lat temu) tez tam ratownicy byli...ale coz kiedy wlasnie podczas akcji " pierwsza pomoc" nie mieli odpowiedniego sprzetu :zalamany: .Musiala umrzec mloda osoba tylko dlatego ze dostala ,po wyciagnieciu ja z wody, ( dodam przez znajomych) torsji i ratownik / cy nie wiedzieli jak sie zachowac :(
frohike - Pią Lip 21, 2006 06:30

byłem wczoraj, bede dzisiaj (chyba) a w niedziele Pławniowice :hurra:
Arex30 - Sob Lip 22, 2006 09:55

jade z dzicmi czechowice ale sie boję ze luda bydzie mnustwo!!!

:upal:

:prysznic"

Aither - Sob Lip 22, 2006 11:38

hmmm moze tez sie przejade ... bo siedzenie w domu dobija mnie.. co gorsza musze sie uczyc przepisow :/ moze nad woda tez bym sie uczyla ? :D
chaoss - Czw Lis 02, 2006 18:16

Pytanie mam. Jak wygladaja czechowice jesienia? Mozna sie przechadzac po plazy lub rozlozyc na niej kocyk i troche posiedziec, czy to raczej chybiony pomysl na spedzenie czasu?
Heh troche sniegu napadalo wiec pewnie nie, ale jakby go nie bylo? Ktos tam chodzi o tej porze roku? Parking nadal platny?

trunks - Pią Lis 03, 2006 00:00

parking jest na jesien darmowy - trudno, zeby ktos tam siedzial jak nie ma pogody. Jak nie pada i nie jest za zimno to jest calkiem przyjemnie nad jeziorem...
chaoss - Pią Lis 03, 2006 18:31

dzieki trunks za opinie ;) moze sie udam tam jak szybko snieg stopnieje
trunks - Pią Lis 03, 2006 23:46

ale to najlepiej z jakims grillem i czyms na przepłukanie gardła ;)
Arex30 - Czw Lip 03, 2008 17:48

Wakcje w pełni a jak tam na plaży ?
trunks - Czw Lip 03, 2008 20:46

dzisiaj rano wyciągali trupa ;) Wyglądało, ze kilka dni tam pływał
Gmeras - Czw Lip 03, 2008 21:19

Dzisiaj przed południem zakończyła się, prowadzona od wczoraj na Jeziorze Czechowickim, akcja poszukiwawcza za mężczyzną, który zaginął w obrębie akwenu wodnego. Ciało 32-letniego mieszkańca Świętoszowic odnalazł policyjny płetwonurek. Ze wstępnych ustaleń gliwickiej Policji wynika, iż mężczyzna ten wraz z grupą trzech przyjaciół w dniu wczorajszym przebywał nad jeziorem. Po imprezie, sowicie zakrapianej alkoholem, uczestnicy zażyli kąpieli w wodach akwenu. Gdy wrócili na brzeg, stwierdzili brak kolegi. Akcja poszukiwawcza, prowadzona przez policjantów wzdłuż brzegu oraz w wodzie przez płetwonurków, w niesprzyjających warunkach (zapadnięcie zmroku, szczególnie trudny profil dna zbiornika – zróżnicowane poziomy, głębokość sięgająca w niektórych miejscach kilkudziesięciu metrów), nie przyniosła wczoraj rezultatu. Funkcjonariusze przyjęli także założenie, że mężczyzna mógł wrócić na własną rękę do domu. Tej hipotezy nie potwierdziła jednak dziewczyna zaginionego. Dziś odnaleziono ciało topielca. Obecnie trwa wyjaśnianie okoliczności zdarzenia. Ciało zabezpieczono do dyspozycji Prokuratury Rejonowej w Gliwicach.
Basia K - Pon Lip 28, 2008 17:34

Był ktoś ostatnio na Czechowicach?
Chcę sie tam wybrac z córcią,ale nie wiem czy warto.... :oczami:

Arex30 - Pon Lip 28, 2008 18:22

Basia K, zależy co oczekujesz jak tłumów to ok :) ja tam bywam na leśnym bo na czechach ostatnio cisanawo no i te wszędobylskie gryle :(
Basia K - Pon Lip 28, 2008 18:54

Arex30 napisał/a:
zależy co oczekujesz jak tłumów to ok

No,to mi nie za bardzo pasuje.....

Może też w takim razie wybiorę się na Leśne,choc przy tej pogodzie wokół każdej wody pewnie tłumnie ;)

Arex30 - Pon Lip 28, 2008 19:53

Jeśli wybierasz się w Tygodniu to i na Czechowicach znajdziesz miejsce swobodnie......
kisia - Pon Lip 28, 2008 22:25

Arex30 napisał/a:
co oczekujesz jak tłumów to ok :) ja tam bywam na leśnym bo na czechach ostatnio cisanawo
hmmmm a byłam na leśnym w niedziele i też sa tłumy, koc przy kocu prawie.
Arex30 - Pon Lip 28, 2008 23:48

ja też byłem w niedziel na leśnym i nie narzekałem ...... przynjamniej ni emiałem zapachów gryla a i miesca dosyć dosyć
Basia K - Wto Lip 29, 2008 18:06

Jutro jadę (o ile pogoda nagle się nie popsuje),zdam relację.
Może się załapię na jakiegoś grilla ;)

Aither - Wto Lip 29, 2008 19:04

a ja na czechowicach będę miała zakładową zabawę:)
Basia K - Sro Lip 30, 2008 18:24

Byłam,wróciłam :) nie żałuję...
No,nie powiem,że było mało ludzi,wiadomo-pogoda :) ale tłoczno nie było.
Na grille się nie natknęłam ;)

Chyba przesadziłam z opalaniem :/

LemonPL - Pon Lip 05, 2010 12:46
Temat postu: Piętnuję Czechowice (jezioro)!
Jako że było dość ciepło w ostatnich dniach, wybrałem się z szanowną małżonką nad jezioro, co by doznać odrobiny lata... Rozłożyliśmy się na piasku, jakieś 12m od wody. I tu pojawił się problem. Otóż stan powietrza można było określić jednym słowem: zadyma. Zwykle rozkładaliśmy się na trawie za chodnikiem, więc nie kojarzę, czy jest to normalne.
Czy może nawieziono jakiegoś piachu zmieszanego z cementem?
Dodatkowo, jakby dymu było mało, palaczy na plaży jest dość sporo. Tak więc połączenie dymu piaskowego i papierosowego spowodowało, iż zwinęliśmy się do domu szybciej, niż się tego spodziewałem przed wyjazdem. Tak wiem, moge się rozłożyć na trawie i napawać zapachem dymu grillowego. A czy jest jakieś miejsce na Czechowicach, gdzie dymu nie ma?

Aither - Pon Lip 05, 2010 12:50

Niestety ale problem czechowic jest taki ze można wszystko. A nawet jak nie można bo są zakazy to nie ma tam nikogo aby pilnował przestrzegania owych zakazów. Byłam tam kilka razy i nie zauważyłam służb porządkowych. Dlatego wolę zamknięte baseny gdzie nie ma mowy o grillu a papierosy to chyba nieuniknione :/ wszedzie palą.
Lama71 - Pon Lip 05, 2010 13:16

na środku jeziorka, przy przystani kajaków, jest mała wysepka. Tam niedopadną cię grillomani, opary, wyziewy i tym podobne atrakcje. Choć suchą noga tam nie dotrzesz. Ani koca nie rozłożysz.
A serio, ja Czechowic nie lubię i tam je jeżdżę.

Major - Wto Lip 06, 2010 15:20

A ja czechowice owszem lubie, ale jako tylko pojechac na rowerze w lasek posiedziec na jednyj z zatoczek czy tez polwyspow gdzie z drugiej strony ich nie brak i mozna w spokoju chwile odpoczac.
Ostatnio tak z kumplem zrobilismy, przy okazji szybkie male ognicho i pieczone na nim kielbasy :) az fajnie tak posiedziec.

Fenix - Nie Lip 11, 2010 12:52

To polecam Pławniowice i zapach Tysiąca Grili przy temperaturze +36 stopni (...) .... A kąpieli nie polecam bo jak sie objedzie te Pławniowice do okoła można zobaczyć jaki syw tam wpływa.... :wstyd:
OczkO - Nie Lip 11, 2010 17:16

no niestety woda na plawniowicach nie jest najczystsza, ja sam bardzo lubie czechowice, woda czysta i naprawde fajna jak na te upalne dni
Karlus - Nie Lip 11, 2010 20:00

Korek do Gliwic na toszeckiej od drogi czołgowej aż do miasta!
Chyba ludzie sobie wzieli do serca słowa użytkowniczki z tego forum na temat wsadzania d*** do auta, jak się autobus nie podoba :rotfl:

Lama71 - Nie Lip 11, 2010 23:23

nie wiem jak duże jezioro w Pławniowicach, ale na małym są małże, więc raczej woda nie zanieczyszczona. Przynajmniej chemicznie. I grilli tam nieco mniej.
Jednak dzisiaj było tam masakrycznie. Ludzi....
a korek na Toszeckiej, o 18.30 był do ?abęd. ALe można go było ominąć. Jednak powrót ... :zalamany:

Karlus - Pon Lip 12, 2010 00:03

Może nie do końca na temat, ale bardzo fajny zalew jest za TG.
Tylko problem jest tam aby auto zostawić bo mimo że parkingów dużo, to jest on oblegany tak jak Czechowice i Pławniowice razem wzięte.

espi - Pon Lip 12, 2010 07:56

Karlus, masz na myśli Chechło? Nie wiem dokładnie gdzie to jest, ale sporo znajomych jeździ i sobie chwalą :) Tyle że oni z Bytomia, więc mają jakby bliżej.
Karlus - Pon Lip 12, 2010 09:55

espi napisał/a:
Karlus, masz na myśli Chechło? Nie wiem dokładnie gdzie to jest, ale sporo znajomych jeździ i sobie chwalą :) Tyle że oni z Bytomia, więc mają jakby bliżej.

Dokładnie, chodzi mi o Chechło, trochę daleko ale naprawdę warto! :D
Woda czysta, bardzo duży teren więc tłok tam nie jest aż tak odczuwalny.
Najlepiej tam jechać tak po 14-15, mniej ludzi, a powrót koło 19-20 już jest płynny.
Można też tam dojechać kolejką wąskotorową i kilkoma liniami autobusowymi.

Major - Czw Lip 22, 2010 16:35

Karlus, Chechlo tak samo czyste jak Czechowice czy Plawko, nie widze roznicy bycia nad ktorym kolwiek. Osobiscie wole Plawko, tyle ze kawalek dalej jadac na rowerze :).
Karlus - Pon Sie 02, 2010 19:56

Major napisał/a:
Karlus, Chechlo tak samo czyste jak Czechowice czy Plawko, nie widze roznicy bycia nad ktorym kolwiek. Osobiscie wole Plawko, tyle ze kawalek dalej jadac na rowerze :).

Pospierał bym się o tej czystości, szczególnie jeżeli chodzi o Czechowice ;)