dupiate forum

Osiedla i Dzielnice - TRYNEK

Asienka - Sro Sie 18, 2004 11:00
Temat postu: TRYNEK
A ja uważam że trynek jest fajny, niedaleko lotnisko, mozna się wybrac na spacerki :)

Ostatnio był fajny zlot szybowców i autek zabytkowych , fajnie sie ogladało.

Ale nie widze aby ktos z trynku tu sie krecił, wprawdzie Zubrzyk tez niedaleko - ale co trynek to trynek :)

Pozdrowionka

kisia - Sro Sie 18, 2004 16:33

Cytat:
Ostatnio był fajny zlot szybowców i autek zabytkowych

byłam, widziałam było fajnie i ciekawie.

P.S Witaj Asieńko zagladaj tu często i pisz, pisz,pisz :)

Asienka - Wto Paź 12, 2004 19:04

Jestem samotna osóbka z Trynku. Ponad 100 osób na forum a nikogo odemnie :(
kisia - Wto Paź 12, 2004 21:46

może są ale się czają ;)
Frycek - Sro Paź 13, 2004 10:49

Asieńka napisał/a:
Jestem samotną osóbką z Trynku. Ponad 100 osób na forum a nikogo odemnie :(

To musisz cos z tym zrobic :)

ulotki sa do sciagniecia ze strony dzial Download :) :mg:

Otho Sackville - Czw Paź 21, 2004 17:07

Jesli mozna tak powiedziec to ja jestem z trynku... Jesli mozna, bo w zasadzie mieszkam przy ul. Rybnickiej, a to ulica (jak wiadomo, badz nie), ktora znajduje sie na granicy trzech osiedli - Trynku, Zubrzyckiego i Sikorniku. Co prawda jedna strona nalezy do Sikornika, druga do Trynku, ale os. Zubrzyckiego jest az do stacji benzynowej BP - przy ulicy Rybnickiej :) Chcialbym rowniez dodac, ze do placowki koncentracyjnej zwanej S.P. chodzilem wlasnie na trynku - byla to 16 :|
Czarnulka - Czw Paź 21, 2004 19:08

Nie ładnie kolego,nie przywitałes się :x

Za to ja Cię ładnie witam :mg:

Asienka - Czw Paź 21, 2004 21:09

Witam Witam kolegę z dzielnicy :D :!:
jan - Czw Paź 21, 2004 22:31

Ale sie porobilo, aż łza sie w oku kręci.Trynek to moja młodzieńcza dzielnica!!

Tu mieszkałem od urodzenia całe 23 lata ,tu była oczywiscie szesnastka (SP nr 16) i jest nadal,tu była bocznica kolejowa z waga węgla i oczekujace furmanki, były bunkry poniemieckie na terenie obecnej giełdy towarowej,były baraki z ogrodami gdzie chodziło się na owoce,było poprostu pieknie i wesoło mimo iż nikt nawet nie słyszał o komputerze,ech nie wróca te lata......

czy ktos z was pamieta te czasy??

:)

Asienka - Pią Paź 22, 2004 19:49

No ja mieszkam tu od 15 lat , jak sie wprowadziłam to już kolejka nie jezdziła :D!!!
jan - Pią Paź 22, 2004 21:23

Czyli mieszkasz na Trynku od roku 1989.A przy jakiej ulicy mieszkasz??

Mnie wówczas juz tam nie było.Los przeniósł mnie na drugi koniec Gliwic czyli Zatorze. Nie,nie. Nie miałem na mysli kolejki waskotorówki.Normalny szerokotorowy pociag prowadzony oczywiscie przez parowóz.Waga i rozładunek węgla był mniej wiecej na wysokosci wylotu ul.Kunickiego do Toruńskiej,a tory szły wzdłuż Montochemu,przecinały ul.Lotników i pó?niej nasypem w kierunku kopalni Gliwice.

A ulica Równa to kiedys była Barakowa ze wzgledu na baraki które były usytuowane na tyłach za blokami.

:) :) :)

Może cos Ciebie jeszce ciekawi co dotyczy Trynku???

jan - Pią Paź 22, 2004 21:30

Moja mama mieszkała na Trynku do soboty 16.10.2004r.

Pan Bóg powołał ja do siebie.

Po mamie pozostała wielka nieopisana pustka, mieszkanie i wspaniałe niezapomniane wspomnienia

:roll:

Moze kiedys wróce do tej dzielnicy.

Asienka - Sob Paź 23, 2004 07:59

Nawet niewiedziałam ze cos takiego sie tu odbywało, a ja mieszkam sobie na Lotników.

:ubie to miejsce bo zawsze blisko wszędzie , a w sumie cicho :D

jan - Nie Paź 24, 2004 20:47

Ja mieszkałem przy ul. H.Sawickiej czyli jakby z drugiej strony osiedla.

A Ty mieszkasz na Lotników bardziej na dole (bliżej ul. Bojkowskiej) czy wyżej bliżej lotniska w tych niskich jednopętrowych domach.

Asienka - Nie Paź 24, 2004 20:51

Te jednopiętrowe bloki niezbyt mi sie podobają :)

Mieszkam od strony Bojkowskiej , wiec mam jeszcze bliżej do miasta :D

jan - Nie Paź 24, 2004 20:59

Tak to prawda architektonicznie atrakcyjne to one nie sa

:roll:

Pamietaja jednak dawne czasy.Z drugiej strony, to one naprawde do Trynku należa

Te nowe to juz nie ten Trynek,niegdys zasypany sadza i pyłem z pobliskich kopalni gdy wiał wschodni wiatr.Wieszałas wyprane pranie i po kilku chwilach było w czarne kropki.Tak to bywało.

Otho Sackville - Pon Paź 25, 2004 23:26

=CzArNuLkA= napisał/a:
Nie ładnie kolego,nie przywitałeś się :x

Za to ja Cię ładnie witam :mg:

Chcialbym sie usprawiedliwic... :oops: Szukalem jakiegos tematu dla nowych, ale nie znalazlem... Chce dodac tez, ze dostalem sie na te forum, gdyz w moim gim. (2) rozdawali ulotki - wiec jednak ktos sie nimi posluguje :D

Czarnulka - Pon Paź 25, 2004 23:28

Spoko:)Ale z tym do działu "tu możesz się przywitać",bo zaraz bedzie akcja ;/
Otho Sackville - Pon Paź 25, 2004 23:54

Dobra! Zadanie wykonane! :mg:
jan - Wto Paź 26, 2004 18:57

Hm. Kolega znowy wpadł z nienacka..... :shock:
jan - Wto Paź 26, 2004 19:08

Asieńka,

Jakos tak ucichłas..... :(

Asienka - Wto Paź 26, 2004 19:27

E tam ucichłam udzielam się również w innych działach.

A tak wogóle to zamienilismy sie miejscami zamieszkania, bo ja mieszkałam najpierw na Zatorzu a dopiero potem na Trynku :D

jan - Sro Paź 27, 2004 21:58

Asieńka,

tak tak, zauwazyłem,Ciebie mozna w wielu miejscach spotkac ( na forum oczywiscie) :)

Ja teraz przebywam na Spółdzielczej a Ty gdzie sobie zamieszkiwałas :?:

Asienka - Sro Paź 27, 2004 22:18

Ja mieszkałam na Elżbiety - nienajlepsze miejsce do zamieszkiwania w tej chwili :)
kisia - Sro Paź 27, 2004 22:24

ooo na Elżbiety, znam tamte klimaty :(
jan - Sro Paź 27, 2004 22:31

no tak,decyzja zmiany miejsca zamieszkania była jak najbardzie słuszna :)
Asienka - Sro Paź 27, 2004 22:31

KIsiu a czemu z taka smutna minka :) o tym mówisz
Asienka - Sro Paź 27, 2004 22:33

Na trynku jest na pewno spokojniej i bezpieczniej , chociaz jak mieszkłam tam to mi autka nie skradli :D
jan - Sro Paź 27, 2004 22:40

Wracajac do Trynku to nie pamietam by na skwerowych ławkach niegdys przesiadywało tyle meneli jak to mozna dzisiaj zauważyc np.w oklicy pierwszego przystanku na Trynku :(
kisia - Sro Paź 27, 2004 22:48

Asieńka napisał/a:
KIsiu a czemu z taka smutna minka :) o tym mówisz

żeby nie robic off topu odsyłam Cie do topiku h t t p;//w w w mj.p9, p l/gl/viewtopic.php?t=51]ZATORZE chyba tam cos pisze na ten temat ( ale nie jestem pewna )

Asienka - Czw Paź 28, 2004 08:54

No to nie jest najlepsza wiatytówka tej dzielnicy, dale tam siedza tylko ławek coraz mniej :)
kaszanna - Czw Paź 28, 2004 11:30

Całkiem niedawno mieszkałam na Tynku, na Nowej. Lubię ta dzielnicę i często bywam. Bo mieszkaja tam nadal moi rodzice i jedna siostra :)
agulek - Czw Lis 11, 2004 15:05

czesć! to mój pierwszy post tutaj!!!

Co prawda-nie mieszkam na Trynku, ale tam sie wychowałam i chodziłam do szkoły-16.

i własnie chce się zapytać czy to forum odwiedza ktos z mojej klasy?.... Chetnie bym "pogadała" i powspominała. :wink:

Chodziłam do VIIId, skończylismy szkołę w 1990 r.-wychowawczyni: p. Barbara Rypień...

No to czekam... Pa pa!

Agnieszka :*

jan - Pią Lis 12, 2004 22:13

agulek,

Ja też sie tutaj wychowałem,tez tutaj chodziłem do "16" do 16.10.2004 mieszkała tutaj moja ŚP mama i niestety od 1986 już na Trynku nie mieszkam.

Ale wracam tutaj kiedy tylko mogę bo poprostu czuję sie tutaj dobrze. Kto wie moze kiedys ponownie zamieszkam na Trynku.

Czy masz może podobne odczucia?

W której częsci Trynku mieszkałas?

Wiecej o mnie na Trynku piszę kilka postów wstecz. :)

agulek - Sob Lis 13, 2004 11:46

Czesć Jan!

Dokładnie mieszkalam na H.Sawickiej. Uwielbiam tam wracać-niestety też już nikogo z rodziny tam nie mam, a mieszkanie musialam sprzedać.... gdybym znalazła prace w Gliwicach-pewnie bym tam mieszkała.

Lubię Trynek. To moje dzieciństwo: park(spacery z babcia), lotnisko, biblioteka(chyba caaała przeczytałam).

Cieszę się że jest też ktos kto lubi to miejsce iczsem tam wraca...

Pozdrawiam Cie i wszystkich Trynkowiczów! :jupi:

Asienka - Sob Lis 13, 2004 13:00

A ja tu mieszam i lubie mieszkać :D
jan - Nie Lis 14, 2004 01:12

agulek,

A czytałas na jakiej ja mieszkałem? :shock:

agulek - Nie Lis 14, 2004 18:11

no doczytałam....

no to MUSIELISMY byc sasiadami.... hmmmmm jaki ten swiat jest mały...... a w którym roku skończyłes 16-tkę? ja w 1990. może mamy wspólnych znajomych...

Przykro mi z powodu Mamusi.

pozdrawiam Aga

jan - Pon Lis 15, 2004 22:54

No cóż, ja z "16" pozegnałem się nieco wczesniej, aż strach pomysleć że było to tak dawno.Ech, latka leca ,czas umyka. Był to rok 1978. Dawno, co nie?

Z nauczycieli ówczesnych pamietam takie nazwiska

Maria Miarecka,Choroszyńska, dyr.Wanda Janik,Wojciech Witkowski, Barbara Baran,Wisniewska,Maj i inni.Na dole pod sala gimnastyczna było mieszkanie w którym mieszkał emerytowany wówczas dyrektor "16" Karol Szubert.

Na Sawickiej mieszkałem pod 34 :)

Frycek - Wto Lis 16, 2004 06:38

No prosze...jakie Piekne spotkanie po Latach i w dodatku na Moim Forum az sie :cry: i o to chodzi :mg: :brawo:
agulek - Wto Lis 16, 2004 17:05

Cytat:
Z nauczycieli ówczesnych pamietam takie nazwiska

Maria Miarecka,Choroszyńska, dyr.Wanda Janik,Wojciech Witkowski, Barbara Baran,Wisniewska,Maj i inni.Na dole pod sala gimnastyczna było mieszkanie w którym mieszkał emerytowany wówczas dyrektor "16" Karol Szubert.

Na Sawickiej mieszkałem pod 28 :)

Choroszyńska, Witkowski, BARANKA!!!(moja zmora)...Rypień, Przybyszewska (ulubiona! z polaka), z biologi:kurcze wyleciało mi nazwisko... nazywalismy ja Mary Poppins.. ona dłuuugo uczyła, z fizyki: Skalska, z ruskiego: Abratańska(dostałam od niej "w łep" za gadanie), Domin(plastyka, ZPT)

Dyrektorka była Irena Bem (Baranka była zastępca chyba...-jak rykła to ojej!)

Fajnie powspominać... dobrze że tu trafiłam.

Ja mieszkałam pod 14 - to chyba z drugiej strony ulicy ta 28? Strasznie sie stęskniłam (chyba się starzeję :lol: ).... Chyba pojadę odwiedzić koleżankę.... Pamietam nawet specyficzny zapach topoli... Naprawde- wyjatkowe miejsce! Pozdrawiam! Aga

jan - Wto Lis 16, 2004 22:27

Tak,tak pamietam Baranka to miała gardło już wówcza.Była wtedy razem z Witkowskim nauczycielem WF.Jej ryk to było słychac wszędzie. Skalsks to raczej kojarze z geografia tak mi sie teraz wydaje.

Hm, co do biologii to przychodzi mi do głowy takie nazwisko:Porańska,ale czy to własciwe, nie wiem, nie pamietam juz.

Abratańska,tak teraz sobie przypominam taka raczej nie wysoka,Dominke z plastyki równiez pamietam,a Wisniewska? Jej maż zginsł tragicznie rozbijajsc sie Wilgs na lotnisku zaraz po starcie.Straszne to było,pamietam jak na srodku płyty lotniska leżała kupka złomu tego co z tej wilgi zostało. :(

Wracajac do Tematu czyli Trynku i rosn±cych tam potężnych topoli.Taka własnie rosła koło mojej bramy 28.

Rosła , gdyz kilka lat temu zdrowiuteńka scięto.W pozostawionym przeszło metrowej srednicy pniu nie było ani grama jakiegos schorzenia. No cóż tęgie glowy uznały ze stanowi zagrożenie i należy zlikwidowac.Tak też sie stało.

A czy wiesz co było w miejscu gdzie obecnie stoi kosciół, lub co tam miało powstac?

Pozdrowionka

Jan

kaszanna - Sro Lis 17, 2004 08:02

jan napisał/a:
A czy wiesz co było w miejscu gdzie obecnie stoi kosciół, lub co tam miało powstac?

Ja wiem, ja wiem :jupi:

Asienka - Sro Lis 17, 2004 09:28

No to mów :)
kaszanna - Sro Lis 17, 2004 10:00

O ile dobrze pamiętam miała tam być hala sportowa :)
Asienka - Sro Lis 17, 2004 10:06

Jasne że tak teraz sobie wspomniałam :jupi:
jan - Pią Lis 19, 2004 16:29

Ok.Prawidłowo.Budowe zakończono na postawieniu kostrukcji stalowych,które stały przez kilka lat i rdzewiały

Będac w srodku w kosciele sa dobrze widoczne.

A może ktos przypomina sobie co było przed postawieniem tych konstrukcji?? :?: :?:

jan - Nie Lis 21, 2004 14:04

:(

nikt nie wie :?: :?: :?: :?:

:?

Asienka - Nie Lis 21, 2004 19:44

no przynam sie że niewiem :oops:
kisia - Nie Lis 21, 2004 22:09

Cytat:
A może ktos przypomina sobie co było przed postawieniem tych konstrukcji??

a może rzucić to pytanie do tematu o ciekawoskach gliwickich :?: :?:

jan - Nie Lis 21, 2004 23:27

Ja wiem,ale jeszcze trochę poczekam.Może inni też cos na ten temat wiedza i podziela sie swoimi informacjami.

jan - Sob Lis 27, 2004 00:26

Kilka fotek ,warto zerknać.h t t p;//w w w trynek.gliwice.opoka.org, p l/html/14_prezentacja/index.html
frohike - Sob Gru 04, 2004 10:56

Hej, skoro temat dotyczy Trynku to i ja się wypowiem.

Mieszkam na Pszczyńskiej koło dawnej stacji kolejki waskotorowej.

Z tego co widze to tutaj wszyscy z SP16

Jest tutaj ktos z SP5 ?

Ogólnie uważam Trynek za fajna dzielnice, czesto włucze sie noca w tych rejonach i jeszcze nigdy nic przykrego mi się nie stało więc uwazam ja za dosyc bezpieczna dzielnice.

jan - Sob Gru 04, 2004 23:26

Wracajac do tematu z 2004-11-19, 16:29

Przed postawieniem konstrukcji stalowych na bazie których miała stanać hala sportowa,w czynie społecznym zrobiono boisko na którym nie wiem czy rozegrano chociaz jeden mecz.Wczesniej, a był to przełom lat 60\70 teren ten był nieużytkiem z dwoma duzymi pagórkami.Pagórki te, gdzie jest obecnie plebania były super miejscem do zjazdu na sankach zimowa pora Ech, to była jazda.Czy ktos z was moze pamieta te lata? No cóż, jedyny warunek to trzeba było wówczas juz być na swiecie i mieszkac na Trynku.

Asienka - Pon Gru 06, 2004 12:28

Cytat:
Z tego co widze to tutaj wszyscy z SP16

Jest tutaj ktos z SP5 ?

Ja chodziłam do 26 :)

Ale troche czasu temu to było :)

frohike - Pon Gru 06, 2004 17:21

teraz sobie przypomnialem jak sie odbywaly rekolekcje w tym kosciele dla wszystkich podstawówek.

zawsze bylo ciekawie bo dzieciaki w tym wieku za bardzo nie przepadaly ze soba.

za niedlugo to eskorty policyjne beda odprowadzaly dzieci do szkoly tak jak teraz pilnuje sie grupki kibiców w czasie meczów.

kaszanna - Sro Gru 08, 2004 10:53

Ja chodziłam do SP26, też kawał czasu temu...
espi - Sro Gru 08, 2004 17:38

Ja chodziłam do SP 5. :)

Kaszanno i Ty tu?

Pozdrówki.

burek

kaszanna - Czw Gru 09, 2004 08:27

Burek swiat jest naprawdę mały :wink:
jan - Pią Gru 10, 2004 23:36

Witam ponownie mieszkaj±cych na Trynku i nie tylko.

Pamietacie może te kolejke, która woziła glinę z okolic obecnego wysypiska smieci za lotniskiem do cegielni przy ul.Rybnickiej (okolice obecnej dyrekcji wodociagów)

Ja pamietam,a inni?

frohike - Sob Gru 11, 2004 18:49

mnie chyba wtedy nie bylo na swiecie, albo bylme nieswiadomy takich rzeczy z racji wieku
kam - Wto Gru 14, 2004 12:51

Ja pamietam dopiero doły po cegielniane. wczesniej mieszkałem w innym miescie, ale wiem co było miedzy ulicami Asnyka i Junaków :lol: w latach 70-73. Pózniej zaczęto tam budować osiedle .I wiecie w którym roku położono fragment nawierzchni na rybnickiej róg Kochanowskiego ?? ( ten z płytek)??

to był rok 1972 !! Tyle lat już ta droga musiała znosić cierpienia :lol: nawet czołgi tam jechały w stanie wojennym :( :(

jan - Pon Gru 27, 2004 00:07

Należy dodać, że ów odcinek nigdy nie był remontowany.Wytrzymuje ruch jaki panuje na tym odcinku przez przeszło 30 lat !!
Ciekawe jakaż to tajemnicza technologie zastosowano że tyle przeżyła i prawie nic,żadnych uszkodzeń?
Dzisiejsze nawierzchnie po kilku miesi±cach wymiekaja

Gmeras - Nie Sty 02, 2005 18:55

Kazdemu sie praktycznie podoba swoje miejsce zamieszkania ;) wiec mi sie podoba Trynek a dokładniej Lotników ;D pozdro ;]
kumys - Wto Sty 04, 2005 01:31

Witajcie wszyscy Trynkowicze!
W Nowym Roku samych przyjemnosci!!!
dziecinstwo spedzilem takze na Trynku
i dzisiaj kiedy wracam w odwiedziny do rodziny
krew mnie zalewa z kilku powodów.

1. czy nikomu nie przeszkadza ta nazwa ulicy Hanki Sawickiej? I nie tylko?

2. z przystanku autobusowego na Rybnickiej, nie da sie przejsc w deszczowy dzien z parku kasztanowców na Trynek pomiedzy ogródkami. Błoto po kostki prawie.

3. Brakuje w tym miejscu takze oswietlenia, strach przejsc wieczorowa czy nocna pora przed laty jak staly baraki i jezdzila jeszcze tamtedy kolejka parowa z cegielni (bo pozniej wymieniono ja na spalinowa troszkę wyższa i mostek zdjęto, pamiętacie?), to na mostku swiecila sie latarenka oraz latarnia na rogu bloku przy Barakowej. A dzisiaj ciemno choć oko wykol. Może by zawiazac jakis komitet spoleczny do wyżwirowania tegoprzejscia i postawienia latarni??

Czy moze jest jakas rada osiedla dzisiaj na Trynku??

4. Wkurza mnietakze, ze nikt nie grabi lisci, tylko zostaja one na lata i gnija na trawnikach. Kiedys Trynek , to byla perełka jak chodzi o utrzymanie trawników. Dzisiaj wszystko w Polsce przez lata komuny zeszło na psy, takze i te trawniki.

5. żałosne były obchody 50 lecia naszej szkoły, żenujace i żałosne. Szkoda więcej słów. Chyba, ze ktos zapyta o moje zdanie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

jan - Wto Sty 04, 2005 22:27

OO!!
Witam.
NaTrynku mieszkałem w latach 1963-1986 ale przyznam szczerze że kolejki parowej to nie pamietam.
Spalinowa to owszem i jej charaktrystyczny swiergotliwy gwizd.
Sam mieszkałem i do dzisiaj odwiedzam ul. H. Sawickiej. Poniżej kilka słow o niej samej
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Hanna_Szapiro
Co do obchodów 50lecia szkoły 16 to nie moge sie wypowiedzisc bo nie było mnie wtedy w Gliwicach,a chciałem być bo sam tę szkołe konczyłem w 1978
Pozdrawiam i zapraszam częsciej na forum

Gmeras - Pią Sty 07, 2005 22:05

Ale to chyba jasne ze w ciemnych miejscach strach przesc wszedzie jest wiele takich miejsc ;)
kumys - Pon Sty 17, 2005 22:14

Gmeras napisał/a:
Ale to chyba jasne ze w ciemnych miejscach strach przesc wszedzie jest wiele takich miejsc ;)

Jasne, ze tak
ale to nie znaczy, ze mamy sie ze wszystkim godzic i na wszystko pozwalac. Tu chodzi o nasze bezpieczenstwo.
czy trzeba czekac az kiedys ktos dopadnie twoja dziewczyne i pokaze jej kuku? albo jeszc ze gorzej?
Trzeba troszke wyobrazni

AgnieszkaL - Wto Lut 08, 2005 19:22

do mieszkańców trynku czy ktos z was wie o jakims domku do sprzedania w tym rejonie, bo szukam szukam i nic:(
Piotrulek - Nie Lut 20, 2005 18:06

Chodziłem do elitarnej ,jak na tamte czasy szkoly na Trynku ,a mianowicie Liceum Zawodowe PRMPCh "Montochem"lata 1978-1982.Kapitalna dzielnica,a do matury przygotowywalem się na lotnisku.
kisia - Pon Lut 21, 2005 15:59

Na stołówce Montochemu mialam praktyke, fajni chłopcy chodzili do tej szkoły :mg:
Piotrulek - Pon Lut 21, 2005 16:48

kisia,Wielkie dzięki,ale bez zbytecznej skromnosci powiem,że masz całkowita rację.Oprócz elity męskiej z Sikornika i Trynku w internacie mieszkali chłopcy tzw.Dzieci Zamojszczyzny,a więc ze wschodniej częsci Polski,którzy w większosci osiedlili się w Gliwicach lub okolicy.
kaszanna - Wto Mar 01, 2005 11:52

Mam straszny sentyment do Trynku. Dobrze że moja rodzinka nadal tam mieszka :) Chciałabym wrócić ale nie ma jak.
Mam straszne pretensje że moja SP 26 jest teraz gimnazjum i do tego o nieciekawszej sławie :evil: Jak patrzę przez okno u rodziców i widzę młodzież na boisku z fajkami w gębie to aż mam ochotę każdemu włożyć ten papieros w gardło :evil:

Piotrulek - Wto Mar 01, 2005 12:24

kaszanna, Mialem wielu znajomych,którzy skończyli podstawówkę w SP 26,porządni ludzie.
Gmeras - Wto Mar 01, 2005 15:46

Ja skonczyłem cała sp26 i Gm 4 ;]
czyli do tego budynku uczeszczałem 9 lat ;]

Piotrulek - Sob Mar 05, 2005 10:03

Asieńka, A ja pamietam waskotorówke jak jezdzila do cegielni z glina do wypalania cegły.Miejsce wykopywania gliny było w miejscu dzisiajeszego starego wysypiska smieci,a cegielnia byla w miejscu dziejszych "wodociagów".
Gmeras - Sob Mar 05, 2005 11:43

piotrmp to idze ze ty masz juz swoje lata przezyte w Gliwicach ;) a miło jest sie tak dowiedziec co kiedy i gdzie było w gliwicach od starszych ;] pozdro ;]
Piotrulek - Sob Mar 05, 2005 15:18

Gmeras, Faktycznie w Gliwicach mieszkam od urodzenia i dosć dobrze znam to miasto(perzynajmniej tak mi się wydaje)a sikornik w szczególnosci.
jan - Pią Kwi 15, 2005 21:41

jan napisał/a:
Pamietacie może te kolejke, która woziła glinę z okolic obecnego wysypiska śmieci za lotniskiem do cegielni przy ul.Rybnickiej (okolice obecnej dyrekcji wodociągów)

pisałem o tym kilka miesięcy temu... :)

Piotrulek - Nie Kwi 17, 2005 14:58

jan napisał/a:
pisałem o tym kilka miesięcy temu

Ale ja tego nie czytalem...

Asienka - Nie Kwi 17, 2005 16:06

jan napisał/a:
jan napisał:
Pamietacie może te kolejke, która woziła glinę z okolic obecnego wysypiska śmieci za lotniskiem do cegielni przy ul.Rybnickiej (okolice obecnej dyrekcji wodociągów)

pisałem o tym kilka miesięcy temu...

za młoda jestem wiec nie wiem :)

Piotrulek - Nie Kwi 17, 2005 17:46

Asienka napisał/a:
za młoda jestem wiec nie wiem

Lepiej być mlodym,niż wiedzieć co bylo na Trynku. :) :rotfl: :P ,nie przejmuj się,ty też obserwujesz dzień dzisiejszy,a jutro on będzie już historią... :D :D

limnea - Nie Kwi 24, 2005 22:25

A propos historii...W książce o Historii Śląska widziałem rycinę na której był konny tramwaj . Na wagoniku ni mniej ni więcej pisało TRYNEK. Pewnie dotyczyło to XIX lub pocz. XX wieku. Ale ciekawe którędy to konisko ciągnęło ten wagonik. Ja pamiętam jedynie tory tramwajowe na Pszczyńskiej do zbiegu z Bojkowską . Może kiedyś wiodły jeszcze dalej np. Bojkowską czy Lotników
Piotrulek - Pon Kwi 25, 2005 07:34

limnea napisał/a:
Może kiedyś wiodły jeszcze dalej np. Bojkowską czy Lotników

Nie,nie,na pętli,na skrzyżowaniu z ul.Pszczyńskiej i Bojkowskiej byla mijanka i koniec torow.

Aither - Wto Kwi 26, 2005 08:21

a konie mialy tak zwane "stop - owies" :D :rotfl:
Piotrulek - Wto Kwi 26, 2005 15:12

Aither napisał/a:
konie mialy tak zwane "stop - owies"

Tak ale tylko w trakcie postoju,natomiast ich odchody byly wszędzie.... :kwasny: :kwasny: :kwasny:

frohike - Pon Cze 13, 2005 19:49

a teraz kto wie co to jest za budynek
oczywiscie wiem kto zna te odpowiedz wiec Piotrulek daj szanse innym

Asienka - Pon Cze 13, 2005 20:13

ja wiem !!!!!

to jest była stacja kolejowa wąskotorówki :D

jan - Pon Cze 13, 2005 20:22

Tak, typowy przykład dbałości o ślady przeszłości.
Podobny stan przedstawiaja budynki dworcowe wąskotorówki w okolicy byłej kopalni Gliwice, Bojkowie, Nieborowicach itd. :zalamany:

frohike - Pon Cze 13, 2005 20:56

kiedys byla o tym mowa wiec postanowilem pokazac ten zabytek tym ktorzy nie wiedza jak to wyglada
Gmeras - Pon Cze 13, 2005 21:52

stoi to kolo mego miejsca zamieszkania ;)
na tym budynku jest fajna tabliczka "uwaga grozi zawaleniem" :D:D:D
ale jeszcze na tym budynku z drewna jest napis "Gliwice Trynek" :)

ale zielona trawka a pomyslec ze tam kiedys były tory

Piotrulek - Wto Cze 14, 2005 09:11

Kurcze,a mialem takiego smaka zgłosić się jako pierwszy,ale wzrok i zakaz frohika mnie powstrzymał...
limnea - Czw Cze 16, 2005 22:06

20.06.05 zamykają dla ruchu rejon skrzyżowania Jasna/ Kochanowskiego/Gwarków- początek budowy ronda w tym miejscu :D znowu ci co płyneli samochodzikami w ten rejon wpłyną pewnie na Pszczyńską. Z tego miejsca pozdrawiam jej mieszkańców. :D :D
Aither - Czw Cze 16, 2005 22:10

ciekawe jak dlugo beda robic te rondo...
ANIUS - Czw Cze 16, 2005 22:19

limnea napisał/a:
20.06.05 zamykają dla ruchu rejon skrzyżowania Jasna/ Kochanowskiego/Gwarków-

niedobrze niedobrze :zdegustowany:

beda mi smrodzic tutaj :P i bede musiala jezdzic objazdami :znudzony:

limnea - Czw Cze 16, 2005 22:47

Aither napisał/a:
ciekawe jak dlugo beda robic te rondo...

Do końca września :hyhy:

Aither - Czw Cze 16, 2005 22:51

limnea tia o kozielskiej tez tak mowili... ale popieram pomysl... tam przyda sie to rondo ulatwi to na pewno poruszanie sie po miescie :]
limnea - Czw Cze 16, 2005 23:05

Aither napisał/a:
o kozielskiej tez tak mowili... ale popieram pomysl... tam przyda sie to rondo ulatwi to na pewno poruszanie sie po miescie

Nie pamiętam czy tak mówili ale rondo napewno się przyda. A jeszcze bardziej przydało by się na Rybnickiej (skrzyź z Knurowską). :oczami: Nie bardzo ta sugestia dotyczy Trynku ale Bojkowa jeszcze tu nie mamy. :rotfl:

frohike - Pią Cze 17, 2005 06:51

Aither nie chce mi sie szukac ale gdzies czytalem ze kozielska idzie zgodnie z planem
Gmeras - Pią Cze 17, 2005 09:57

wiecie co mysle ze tam rondo niepotrzebne
korków tam duzych nie ma
moze beda jak otworza autostrade ale watpie
ale jak robia to niech robią bedzie cos nowego i ciekawego :)

Aither - Pią Cze 17, 2005 14:24

frohike cos dlugi ten plan...
frohike - Pią Cze 17, 2005 15:01

bo to byl plan wieloletni :P
Aither - Pią Cze 17, 2005 15:03

dobrze ze tam nie mieszkam
morigan - Sro Cze 29, 2005 11:07

Ja jestem z Trynku i się z tego ciesze :hyhy: Mieszkam tu od urodzenia, i jak dla mnie to jedna z najpiękniejszych dzielnic w Gliwicach (nie patrząc na meneli) ;) Zielono tu, spokojnie (nie licząc palących się samochodów przed blokiem, gości po siłkach oraz tony policji) i przynajmniej pizzeria jest (nie licząc złej obługi na którą sie czeka godzinami). Ogólnie dzielnica jak nigdzie ;) Wszędzie blisko, lotnisko latem to cudo. Jestem za, najlepiej by bym się stąd nie wyprowadzała ;)
Gmeras - Sro Cze 29, 2005 11:11

ja tez od urodzenia na truynku mieszkam :hyhy:
trunks - Pią Lip 01, 2005 17:18

Trynek sie wydaje ładny, ale w sumie tylko pare razy tam byłem, zwykle nie zapuszczam sie dalej niz na pszczynska bo nie mam po co :oczami:
Asienka - Pią Lip 01, 2005 18:34

żałuj :)
frohike - Pią Lip 01, 2005 18:54

trunks napisał/a:
niz na pszczynska

no to do samego centrum trynko dochodzisz, dalej juz nic nie ma :P na pszczynskiej swiat cywilizowany sie konczy, dalej jest tylko sosnica :D

morigan - Pią Lip 01, 2005 22:45

jaka zas sosnica??!! Trynek jest spoko miejscem, fajna karczma, pizzeria, no i luzie oczywiscie ;)
Aither - Pią Lip 01, 2005 22:47

frohike :zly: stapasz po cienkim lodzie :zly:
trunks - Pią Lip 01, 2005 23:33

Ale co takiego ma Trynek czego nie ma np. Kopernik czy Sikornik ? :oczami:
morigan - Sob Lip 02, 2005 09:22

?adne i mądre dziewczyny :cwaniak:
trunks - Sob Lip 02, 2005 10:04

czy ja wiem, chyba na tych innych osiedlach jest tak samo, jak i wogle w całych Gliwicach :oczami:
Aither - Sob Lip 02, 2005 21:13

:hyhy: no ba :]
morigan - Nie Lip 03, 2005 09:40

trunks ty lizusie :P
trunks - Nie Lip 03, 2005 10:21

ja po prostu nie sądze, żeby któraś dzielnica była pod tym względem szczególnie uprzywilejowana i jakbym tak napisał, to by było nie fair (pozatym nie wiem skąd pochodzić będzie moja przyszła dziewczyna :p )
Aither - Nie Lip 03, 2005 10:32

hahahahahahahaaa :D ogolnie Gliwice obfituje w fajne mieska :)
limnea - Nie Lip 03, 2005 10:48

Oops musimy stworzyć topic: dzielnica Gliwic a fajny towar w aspekcie przyszłego małzeństwa ;) ;)
trunks - Nie Lip 03, 2005 15:03

Hmm nie sądze też, aby akurat Gliwice były również szczególnie uprzywilejowane pod względem fajnych dziewczyn, bo np. w Zabrzu też jest dużo fajnych, jak i wogle w całej Polsce :)
limnea - Nie Lip 03, 2005 15:30

trunks napisał/a:
jak i wogle w całej Polsce

patrząc w kierunku innych rejonów Polski, myślę że zachodniopomorskie to prawdziwe zagłębie dla konkursów MISS POLONIA tudzież innych takowych :rotfl: :hyhy:

Piotrulek - Sro Lip 06, 2005 18:02

limnea napisał/a:
myślę że zachodniopomorskie to prawdziwe zagłębie dla konkursów MISS POLONIA

Czyżby twoja żona z tamtąd pochodzi??

jan - Czw Sie 18, 2005 23:37

trunks napisał/a:
Ale co takiego ma Trynek czego nie ma np. Kopernik czy Sikornik ? :oczami:

Witam.
Odpowiadam może dość po czasie ale długo mnie na forum nie było.
Trynek ma poprostu swą historię, z nawet powiedziałbym duszę. W przeciągu ostatnich 40 lat Trynek się zmieniał.
Jaką historię może miec Sikornik ,a tym bardziej Kopernika.
Chyba tylko tę, że Sikornik wybudowano na powiedzmy bagnach, Oś. Zubrzyckiego na urodzajnych niedgyś polach na których jeszcze w poczatkach lat siedemdziesiatych kołysały sie łany zbóż,a Kopernik nie wiem. Byc może tez to były pola,a może tylko nieuzytki.
Pozdrawiam byłych i obecnych mieszkańców Trynku.

ralcz - Wto Wrz 06, 2005 19:08

Witam,
A pamietasz jak na ul. Kilinskiego rosly drzewa?

bywalec - Wto Wrz 06, 2005 20:26

Na Trynku kiedyś bardzo ładnie było, jeszcze zanim go zaludniono, sam co prawda tego nie pamiętam ale widziałem na obrazach Babci.
Jestem pod wrażeniem :)
A na Zubrzyckiego to kiedyś na traszki chodziłem :D

ralcz - Sro Wrz 07, 2005 10:31

Jesli masz takie obrazy to wszyscy chetnie by je zobaczyli. Moze da sie je zeskanowac albo zrobic im zdjecie?
bywalec - Sro Wrz 07, 2005 11:18

Zeskanować raczej będzie ciężko ze względu na wielkość ale fotkę mogę zrobić.
ralcz - Sro Wrz 07, 2005 11:43

ok, to czekamy
jan - Sro Wrz 07, 2005 16:16

ralcz napisał/a:
Witam,
A pamietasz jak na ul. Kilinskiego rosly drzewa?

Oczywiście że pamietam, 8 lat chodziłem do "szesnastki"

Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 17:13

Trynek tu sie urodziłem i tu mi dobrze tylko szkoda ze nie siegam tak daleko w głab histori :P
Piotrulek - Sro Wrz 07, 2005 19:00

jan napisał/a:
8 lat chodziłem do "szesnastki"

dziwna to szkola ,ktora salę gimnastyczną miala na pietrze,prawda??

kisia - Sro Wrz 07, 2005 20:24

na dniach będe skanowac to mogę te obrazki poskanować przy okazji :)
bywalec - Czw Wrz 08, 2005 10:50

Ehh moje gumowe ucho... no i wyjaśniła mi się sprawa z obrazem tu chodziło o Tarnopol. Przedstawia on pejzaż podobny do tego trynkowego, pozbawiony jest jednak pagórków, które tam występowały. Oj uśmiała się Babcia... :wstyd:
Mimo wszytko jest on bardzo ładny :)

jan - Pią Wrz 09, 2005 16:44

Piotrulek napisał/a:

mało tego, pod ową sala na parterze swoje mieszkanie miał dyrektor tej szkoły nieżyjący juz Karol Schubert.

Piotrulek - Pią Wrz 09, 2005 18:27

jan napisał/a:
Piotrulek napisał/a:

mało tego, pod ową sala na parterze swoje mieszkanie miał dyrektor tej szkoły nieżyjący juz Karol Schubert

na szczęście dyrektor był w pracy jak uczniowie mieli lekcje wf,hahahahahaha

ralcz - Sro Wrz 14, 2005 12:24

Slyszalem ze tam kury hodowal, w szkole.
Piotrulek - Sro Wrz 14, 2005 18:23

ralcz napisał/a:

a czemu nie w końcu tam pracoweal i mieszkał i hobby swoje uprawial rownież w szkole... :) :)

Gmeras - Czw Paź 27, 2005 20:09

Proponuje odswiezyc temacik :P

I więc jak teraz tolerujecie tę dzielnicie lubicie ja czy nie albo niewiecie gdzie ona jest za co ja lubicie albo nienawidzicie co myslicie o tubylcach ? ;)

Gmeras - Pon Lis 07, 2005 09:00

By powspominac :)

dzis

fotki z róznych źródeł mysle ze nikt sie nieobrazi ;p

Szamanka - Pon Lis 07, 2005 11:43

Pmietam,ze jako dziecko jezdzilam ta waskotorowka

widac,ze dzis pozostaly tylko fotki

frohike - Pon Lis 07, 2005 14:50

heh widze ze nawet moje zdjecie sie znalazlo
jan - Pią Lis 11, 2005 23:15

ralcz napisał/a:

No nie do końca w szkole. Zaraz za ogrodzeniem posesji z ul. Dzierżonia miał swój ogródek i drzewa owocowe( jabłka były pyszne) i w tymże ogródku kury sie przechadzały.
Dziś juz nie ma ogródka, kur, ogrodzenia tego ogródka, pozostały jedynie drzewa.
Ale czy jeszcze owocują....

jan - Pią Lis 11, 2005 23:22

h t t p;//w w w gliwiczanie, p l/Marian/stacjaGliwiceTrynek01.jpg]Obrazek
h t t p;//w w w gliwiczanie, p l/Marian/stacjaGliwiceTrynek03.jpg]Obrazek

Nieprawdopodobne,przeciez to nie tak dawno jeszcze.
Jak ten czas pędzi

Gmeras - Pią Lis 11, 2005 23:27

jan napisał/a:
Nieprawdopodobne,przeciez to nie tak dawno jeszcze.
Jak ten czas pędzi

niestety :)

Piotrulek - Sob Lis 12, 2005 14:28

jan napisał/a:
przeciez to nie tak dawno jeszcze.
Jak ten czas pędzi

Strasznie szybko ucieka ten czas to prawda...

seb1 - Pią Lis 18, 2005 02:57

Czesc wszystkim.

Po 13 latach zycia w Montreal'u .Kanada, znalazlem wkoncu te forum. :hurra:
Ja urdzony jestem w Gliwicach, mieszkalem na Asnyka. Wiem ze sie duzo zmienilo, takze chcialbym aby ktos mniej wiecej opisal jak Gliwice wygladaja teraz.
Moze jakies zdjecia z Trynku. :?:
Od 1989 nie jestem w Polsce, takze przepraszam za bledy ortograficzne.
:lamer:

praktycznie poszukuje ludzi ktorzy chodzili do podstawowej nr26( teraz jest gimnazjum) w latach 1982-1989.

Ciao
Seb

kaszanna - Pią Lis 18, 2005 08:05

Witam starego trynkowicza :)
Chodziłam do SP 26 ale trochę później :P

Gmeras - Pią Lis 18, 2005 08:20

seb1 zapraszam do naszej forumowej galeri tam sa zdjecia z trynku :) i calych Gliwic
frohike - Pią Lis 18, 2005 09:27

Gmeras napisał/a:
seb1 zapraszam do naszej forumowej galeri tam sa zdjecia z trynku i calych Gliwic

dokladnie
w galerii troszke fotek znajdziesz

Frycek - Sob Lis 19, 2005 20:11

seb1 napisał/a:
Ja urdzony jestem w Gliwicach, mieszkalem na Asnyka. Wiem ze sie duzo zmienilo, takze chcialbym aby ktos mniej wiecej opisal jak Gliwice wygladaja teraz.
Moze jakies zdjecia z Trynku

zapraszam do galeri zdjec
w w w forumgliwice, c o m/galeria/

seb1 - Sob Lis 19, 2005 22:47

wholy shit!!!!

zmienilo sie tak duzo! naszczesie poznalem Asnyka i moj dom.
jak bylem jeszcze w polsce, to z chlpakami , na szkole chodzilismy, mrowki czerwone palilismy, w pilke gralismy. :zalamany:

that's it, i'm coming back to Gleiwitz!
:hurra: :hurra:

kisia - Sro Gru 07, 2005 20:38

seb1 napisał/a:
mrowki czerwone palilismy

:przestraszony: tzn co robiliście :?:

seb1 - Pią Gru 09, 2005 04:51

wiec, mielismy strzykawki z paliwem i noi mrowkom goraca sie robilo.

ale pozniej to dosyc tego mielismy i dlismy im troche pozyc.
ahh te lata juz nie powtorza sie...
:zalamany:

jan - Czw Gru 15, 2005 21:25
Temat postu: Stolarnia
Przy ul. Rybnickiej 153 jest sobie stolarnia.
Stolarnia niby jak wszystkie inne. Tylko czy inne stolarnie z terenu Gliwic swoich odpadów z produkcji pozbywaja sie wysypując je za budynkiem,bo tam nikt nie zachodzi ,tam nikt tego nie widzi. Za owym budynkiem stolarni sa ogrody działkowe i jedynie działkowicze z reguły starsze osoby sa na te widoki skazani.
A feee!! Nieładnie. :zdegustowany: :dobani:

Dorothea - Czw Gru 15, 2005 21:27

jan, nikt sie nie buntuje przeciwko takiemu stanowi rzeczy????
Gmeras - Czw Gru 15, 2005 21:29

czy chodzi o trociny? nie lepiej trocin spalic ? ;]
Dorothea - Czw Gru 15, 2005 21:30

Gmeras, trociny dla chomikow oto moje hasło hihihihihi
Gmeras - Czw Gru 15, 2005 21:32

Dorothea napisał/a:
Gmeras, trociny dla chomikow oto moje hasło hihihihihi

tez moze byc ;)

Dorothea - Czw Gru 15, 2005 21:34

Gmeras, niech popakuja w wory i sprzedadzą i jeszcze na tym zarobia bezmozgi jedne :D
Gmeras - Czw Gru 15, 2005 21:35

jak byłem młodszy i miałem chomika tez chodziłem do stolarza po trociny i dostawałem zawsze za darmo :]
Dorothea - Czw Gru 15, 2005 21:38

Gmeras, ja tez, ale to było daaaawno(dostałam tego chomika na Mikołaja w liceum)

Robimy tu niezły :offtopic:

Zaraz nas wywalą :D

jan - Czw Gru 15, 2005 21:45

Trociny to moze i spalają. Odpady o których mowa to cos w rodzju pyłu drewnianego wysypywanego z filtrów zaistalowanych na zewnatrz.Owe filtry to cos w rodzaju duzego odkurzacza który pochłania zapylone powietrze znad maszyn stolarskich. Wiem że co niektórzy próbowali sprawe polubownie załatwic na zasadzie zwrócenia uwagi kierownikowi stolarni.Co odpowiedział? No własnie; panie mój teren i moge robic co mi sie tylko podoba.
Teraz gdy nastały chłody zaczeto wysypywac równiez popioły i szlakę z kotła CO.
Jak stwierdził kierownik stolarni: w celu utwardzenia terenu. Popiołem??

kobi - Czw Gru 15, 2005 21:48

Robicie tu niezły :offtopic:

Zaraz Was wywalę :D

jan - Czw Gru 15, 2005 21:50

Dysponuje dokumentacja foto, spróbuje załaczyć....
jan - Czw Gru 15, 2005 22:22

wybrałem inne rozwiazanie
poniżej link do galerii gdzie owe zdjecia sa umieszcone

h t t p;//stolarnia.newtone.ca/

pscoua - Czw Gru 15, 2005 22:32

Ekhm, to gdzie ta stolarnia? :P
Ma ktoś pożyczyć worki i tira? :P :D

manexxl - Nie Sty 22, 2006 23:50

Ja też chodziłem do SP16. Nieco później. lata 1985-1993. Z nauczycieli których wymienił jan byli jeszcze: Witkowski, Barbara Baran, pani Choroszyńska. W mieszkaniu pod salą gimnastyczną nikt nie mieszkał. A żona pana Karola Szuberta była moją wychowawczynią w zerówce do której uczęszczałem na ulicy Osowskiego. 16 to piękna szkoła z wielką tradycją.
jan - Pon Sty 23, 2006 10:38

:) Tak, tak, wszystko się zgadza W.Witkowski i B.Baran w-f'meni, przynajmniej za moich czasów, E.Choroszyńska-polonistka, była moja wychowawczynią przez pierwsze trzy lata w 16, ale nie za bardzo mi pasuje pani Szubertowa jako nauczyciel zerówki, chociaz może mi sie tylko tak zdaje. Ile mogła miec wówczas lat - jestes w stanie określić?
manexxl - Pon Sty 23, 2006 11:46

Pani szubertowa napewno była moją opiekunką w zerówce na Trynku. Ulicy Osowskiego. I napewno mieszkała w SP16. Pamiętam jak byłem w 2 albo 3 klasie to był rok 1986-87 mieszkanie opustoszało. Ale nie wiem dlaczego. Tylko ja kojażę z tego mieszkania tylko panią Szubert. Pana Karola niestety nie. Wiem też że pani szubert mieszkała tam z dziewczyną ale czy to wnuczka czy córka też nie wiem. Na imię miała Asia , teraz ta dziewczyna będzie około 30 lat miała. A pani Szubert wtedy juz jak byłem w zerówce była starszą kobietą. Myślę że mogła mieś między 50 a 60 rokiem życia ale chyba bliżej 60. Bynajmniej tak mi się wydaje. Miałem wtedy 6 lat. Mam jedno zdjęcie z zerówki na którym jest właśnie pani Szubert z moją grupą. Napewno pamiętam ją jako bardzo miłą kobietę, potrafiła nam świetnie zorganizować czas i przygotowywała nas do pójścia doszkoły.
manexxl - Pon Sty 23, 2006 16:57

Pan Witkowski za mojej kadencji też był wuefistą. Pani Barbara Baran była jedną z wice dyrektorek. Pani Choroszyńska przez 1 rok była moją wychowowczynią jak moja wychowowczyni była na urlopie macieżyńskim. Ze starszych nauczycieli pamiętam jeszcze panią Pietruszczyk wice dyrektor, Panią Rypień z Fizyki i panią Seligę od Matematyki.
jan - Wto Sty 24, 2006 10:31

A gdzie mieszkałes na Trynku?
manexxl - Wto Sty 24, 2006 13:13

Ja mieszkałem na ulicy Kusocińskiego. Niektórzy twierdzą że to Trynek inni że Zubrzyckiego. Jednak ja osobiście bardziej związany jestem z Trynkiem. Od pół roku niestety już tam nie mieszkam.
Gmeras - Wto Sty 24, 2006 13:39

Trynek to dzielnica zubrzyckiego to osiedle znajdujace sie na trynku :P wiec
manexxl - Wto Sty 24, 2006 13:54

Trafna uwaga. Więc wychowałem się na trynku, przez 27 lat mieszkałem w bloku przy ulicy Kusocińskiego na osiedlu Zubrzyckiego w Dzielnicy Trynek!
manexxl - Wto Sty 24, 2006 13:58

Teraz nie mieszkam już na Trynku ani w Gliwicach ani w Polsce. Ale mieszkam też w łądnym mieście. Bo Gliwice według mnie są najładniejszym miastem na Śląsku.

A to link do kamerki z mojego nowego miasta:

h t t p;//w w w hz-online.de/index.php?cat=350&open=2&open_u=350

Szamanka - Wto Sty 24, 2006 16:37

manexxl, :D ,no to jestesmy prawie sasiadami :D
manexxl - Wto Sty 24, 2006 18:20

OOOOOO. Prawie sąsiadami????? A możesz że tak powiem sprecyzować troszeczkę bardziej gdzie to teraz pomieszkujesz?
Szamanka - Wto Sty 24, 2006 19:37

manexxl, o tym moze w innym topicu :D, a dla ulatwienia dodam, ze kobi gdzies fotke wrzucil z moja " wsia" ( tzn maly widoczek) :D
manexxl - Wto Sty 31, 2006 23:54

Oj coś się Trynek długo nie odzywa! Czyżby tu nikogo nie było????
Gmeras - Wto Sty 31, 2006 23:57

sa tylko teat sie wyczerpał :D
manexxl - Wto Sty 31, 2006 23:59

Pisz co tam słychać na trynku. Dawno już mnie tam nie było.
Gmeras - Sro Lut 01, 2006 00:00

szczeże to tam jest wielki spokój za duzo sie nie dzieje
manexxl - Sro Lut 01, 2006 00:02

No jak to na trynku. Od czasu jak zamknęli trynkową, jakieś 20 lat temu to nic się nie dzieję. A miałem super widok z okna centralnie na tą knajpę. Było nieraz na co popatrzeć.
Gmeras - Sro Lut 01, 2006 00:03

a gdzie ona sie znajdowała bop nie wiem :zawstydzony:
manexxl - Sro Lut 01, 2006 00:06

Ulisa się nazywa Jasińskiego. Tam jest teraz Pizzeria TV
Gmeras - Sro Lut 01, 2006 00:10

no to kojaze :) :P
jan - Nie Lut 05, 2006 20:55

Tym, którzy mieszkali, mieszkają lub chcieli by zamieszkać na Trynku h t t p;//powroty.fajnafotka, p l :super:
Gmeras - Nie Lut 05, 2006 20:59

JAn zdjecia twojego autorstwa ?
Gmeras - Nie Lut 05, 2006 21:02

bo ja mam taką propozycje bys wysłał fryckowi i mozna połowe wrzucic do działu trunek połowe do działu Kościoły bo Kosciołu Matki Boskiej Czestochowskiej nie ma w naszej galeri :)
jan - Nie Lut 05, 2006 22:36

Owszem , zdjęcia są moje. O ile dobrze sobie przypominam to wysyłałem juz kiedyś i jakos sie nie pojawiły te z kościołem, pozostałe sa dostepne. :(
Asienka - Wto Lut 07, 2006 09:48

ja sobie tu mieszkam ostatnio czesto u mamuni :)
Szamanka - Sro Lut 08, 2006 22:09

jan, fotki pierwszej klasy...milo powspominac
manexxl - Sro Lut 08, 2006 23:09

Fotografie I klasa. Miło znowu zobaczyć Trynek, ulice po których się chodziło. W kościele Matki Boskiej Częstochowskiej moja córka była chrzczona w grudniu 2004 :)
ana gl-ce - Sro Mar 01, 2006 17:27

Mieszkam na ul. Jasnej czyli os. Gwarkow, czy naleze do dzielnicy Trynek?? :niepewny:
Gmeras - Sro Mar 01, 2006 17:30

tak
tylko nie wiem gdzie dokładnie granica trynku sie kończy ;)

Piotrulek - Sro Mar 01, 2006 18:04

ana gl-ce napisał/a:
czy naleze do dzielnicy Trynek

w żadnym wypadku,jesteś bez przydzialu dzielnicowego...jeszcze nie środmieście,a już nie trynek,ani zubrzyckiego

Gmeras - Sro Mar 01, 2006 18:28

Piotrulek, jest jest :)

ale jak ty mówisz ze nie jest to powiedz mi gdzie kończy sie granica trynku ;)

ana gl-ce - Sro Mar 01, 2006 22:15

hmmm a moze to juz Sośnica ;)
manexxl - Sro Mar 01, 2006 22:25

Myślę że Gwarków to też Trynek. Przecież dawna stacja wąskotorówki na Bojkowskiej to była stacja Trynek. Można więc przyjąć że trynek ciągnie się do pszczyńskiej. A co do Gwarków to pamiętam że mieliśmy z chłopakami z tamtąd kosę. Ciekawie było, stare czasy :)
Krzysio - Czw Mar 02, 2006 14:17

ana gl-ce napisał/a:
hmmm a moze to juz Sośnica ;)

po drodze masz jeszcze ligote :]

ZWM is my home - Pon Mar 06, 2006 12:46

Piotrulek napisał/a:
ana gl-ce napisał/a:
czy naleze do dzielnicy Trynek

w żadnym wypadku,jesteś bez przydzialu dzielnicowego...jeszcze nie środmieście,a już nie trynek,ani zubrzyckiego

wypisujesz bzdury! co to znaczy ze nie ma przydzialu dzielnicowego? to moze osiedle gwarkow to oddzielne miasto, albo enklawa jakas? skoro lezy w granicach mista Gliwice to znaczy, ze musi byc polozone w jakiejs dzielnicy! kazde miasto sklada sie z dzielnic, a dzielnice skladaja sie z osiedli (bywaja jeszcze mniejsze jednostki podzialu administracyjnego miasta- kolonie)! w sklad DZIELNICY TRYNEK wchodza osiedla: Trynek, Zubrzyckiego, Gwarkow, Sikornik!

kobi - Pon Mar 06, 2006 12:52

ZWM is my home, wiesz co to jest poczucie humoru? :rotfl: Czasami wypisuje się bzdury w celu zażartowania :P
Piotrulek - Pon Mar 06, 2006 13:59

ZWM is my home napisał/a:
w sklad DZIELNICY TRYNEK wchodza osiedla: Trynek, Zubrzyckiego, Gwarkow, Sikornik!

no,no,gratuluję znajomosci podzialu dzielnicowego Gliwic :D :D :D ...może jak zostaniesz następnym prezydentem to wcielisz Sikornik do Trynku,a póki jeszcze nie jesteś,pozostaw Sikornik na swoim miejscu i nie zmieniaj mu statusu ;) ;) ;)

ZWM is my home - Pon Mar 06, 2006 14:24

Piotrulek napisał/a:
w sklad DZIELNICY TRYNEK wchodza osiedla: Trynek, Zubrzyckiego, Gwarkow, Sikornik!

no,no,gratuluję znajomosci podzialu dzielnicowego Gliwic :D :D :D ...może jak zostaniesz następnym prezydentem to wcielisz Sikornik do Trynku,a póki jeszcze nie jesteś,pozostaw Sikornik na swoim miejscu i nie zmieniaj mu statusu ;) ;) ;)

pffffffsssssssssss... oswieć zatem mnie i reszte forumowiczów skoro wedlug Ciebie jest nieprawda co napisałem, udowodnij mi to bo narazie lejesz pustosłowie... a prezydentem sam sobie mozesz zostac, ja ma alergie polityczna nawet na szczeblu lokalnym... peace!

Gmeras - Pon Mar 06, 2006 14:51

ratowników górniczych i troche pszczyńskiej :P
Gmeras - Pon Mar 06, 2006 14:52

Piotrulek napisał/a:
wcielisz Sikornik do Trynku
a do czego niby sikornik nalezy sikornik to tylko osiedle ;]
Dorotka - Pon Mar 06, 2006 15:18

Nie żebym się znała na Trynku albo Sikorniku, ale napiszę o tym jak to wygląda od strony zupełnie formalnej czyli zasobu geodezyjno kartograficznego w naszym mieście. Nie ma czegoś takiego jak dzielnice i osiedla - taki podział miasta funkcjonuje tylko "potocznie". Dotychczas funkcjonował podział miasta na 16 obrębów a każdy, z tych obrębów dzielił się na arkusze mapy. W takim podziale "Trynek" był osobnym obrębem a Sikornik leżał w obrębie "Wójtowa Wieś". Od niedawna obowiązuje nowy podział Gliwic - tym razem zostały podzielone na czterdzieści parę obrębów ewidencyjnych - i tak Sikornik jak i Trynek są osobnymi obrębami.

Ale w sumie możecie się dalej spierać czy Sikornik jest częścią Trynku czy nie ;)

ZWM is my home - Pon Mar 06, 2006 15:50

Dorotka napisał/a:
Nie ma czegoś takiego jak dzielnice i osiedla - taki podział miasta funkcjonuje tylko "potocznie".

z twojej wypowiedzi wynika, ze na oficjalnej stronie urzedu miejskiego w Gliwicach, prezentujacej plan miasta h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=14/1 (klikajac na mape uzyskujemy powiekszenie i dokladniejszy opis podzialu administracyjnego naszego miasta) podane sa fałszywe informacje, poniewaz widze tam takie cos jak: osiedle, kolonia, oraz nazwy dzielnic. to o czym Ty piszesz to prawdopodobnie obreby wyborcze...

ZWM is my home - Pon Mar 06, 2006 15:52

Gmeras napisał/a:
ratowników górniczych i troche pszczyńskiej :P

dokladnie tak jak piszesz;]

Dorotka - Pon Mar 06, 2006 18:36

Cytat:
to o czym Ty piszesz to prawdopodobnie obreby wyborcze...
przeczytaj dokładnie to co napisałam - te dzielnice i osiedla które są na planie to nazewnictwo stosowane potocznie a ja pisałam o zasobie geodezyjno kartograficznym miasta. Miasto jest podzielone na obręby geodezyjne, wcześniej było podzielone na obręby i arkusze map.
frohike - Pon Mar 06, 2006 19:22

Dorotka, wiec po co to pisalas skoro nie ma to przelozenia do naszej rozmowy o dzielnicach, przeciez nikt nie powie ze mieszka w 3 kwadracie Gliwic

lepiej nie mieszac prostym ludziom w główkach :D

Dorotka - Pon Mar 06, 2006 19:28

frohike, chciałam tylko żeby się nie kócili o to czy Sikornik jest kawałkiem Trynku czy odwrotnie i napisałam że w są równe pod pewnymi względami, ale chyba nie wyszło tak jak chciałam ;)
Major - Wto Mar 07, 2006 00:11

A wogóle co to komu zmienia, czy należy do tej części czy nie. Moje osiedle mogą nawet pod brzeźiński okręg podpisywać i co mi to zmieni?
Dorothea - Wto Mar 07, 2006 00:14

Major napisał/a:
pod brzeźiński okręg podpisywać i co mi to zmieni?

zupełnie nic nie zmieni,ale są tacy ludzie dla ktorych nazwa ma ogromne znaczenie i przynaleznosc do danych częsci miasta.

Fobia czy co :przestraszony: :D

ZWM is my home - Wto Mar 07, 2006 11:57

frohike napisał/a:
Dorotka, wiec po co to pisalas skoro nie ma to przelozenia do naszej rozmowy o dzielnicach, przeciez nikt nie powie ze mieszka w 3 kwadracie Gliwic

lepiej nie mieszac prostym ludziom w główkach :D

moze Ty jestes prosty... probujesz kogos obrazic takim zdaniem???

a co do znaczenia co do czego nalezy, to jezeli o mnie chodzi nie ma to zadnego powazniejszego znaczenia, bylo pytanie, probowalem zatem dac jakas logiczna odpowiedz. tak sie sklada, ze wszystko jest przyporzadkowane i usystematyzowane tak jest tez z podzialem terytorialnym...

kobi - Wto Mar 07, 2006 12:17

tak sie sklada, ze wszystko jest przyporzadkowane i usystematyzowane tak jest tez z podzialem terytorialnym...

bylo pytanie, probowalem zatem dac jakas logiczna odpowiedz

Również Dorotka próbowała dać odpowiedź, co do której jest pewna i ma potwierdzenie.
Nikt tu nikogo nie obraża, nie unoś się :P

Dorotka - Wto Mar 07, 2006 13:51

się narobiło.... ;) ktoś tu bardzo nerwowo podchodzi do zagadnienia
tak sie sklada, ze wszystko jest przyporzadkowane i usystematyzowane tak jest tez z podzialem terytorialnym...
no i masz rację - tylko że inny podział terytorialny mają na przykład gliniarze na potrzeby swojej pracy, inny jest podział pod wzgędem na przykład lokalizacji nieruchomości, jeszcze inny w rozumieniu potocznym. Ostatnio nawet wyskoczył najnowszy - na osiem czy dziewięć rejonów odśnieżania - ale ten jak widać był najmniej trafiony ;) Koniecznie się trzeba o to tak buldoczyć? ;)
Gmeras - Wto Mar 07, 2006 13:52

Cytat:
Koniecznie się trzeba o to tak buldoczyć?
Nie :P
i koniec tematu :D

frohike - Wto Mar 07, 2006 15:02

moze Ty jestes prosty... probujesz kogos obrazic takim zdaniem???

moglbym odpisac ale pewnie zostanie to skasowane i szkoda mojego zachodu :rotfl:

Piotrulek - Wto Mar 07, 2006 15:30

A może trochę historii"wspólczesnej"Trynek to to jedna z najstarszych dzielnic Gliwic w obrysie na zachodzie granicą byla ul.Rybnicka,na pólnocy granicą była stara cegielnia(okolice obecnych Wodociągów) na wschodzie ul.Lotnikow,a na poludniu lotnisko z uwzglęgnieniem wykopaliska gliny - obecne wysypisko śmieci).Gdy budowano osiedle Sikornik nikt jeszcze nie wiedział o powstaniu tworu blokowego zwanego osiedlem Zubrzyckiego,a o oś Gwarków to nawet ptaszki nie ćwierkały(mam oczywiście na myśli lata 60 ubiegłego stulecia).Trynek dzielił się na A i B,granica przebiegala gdzieś w rejonie ul.Dzierżona.Dopiero w latach 70 rozpoczęto budowę Zubrzyka i jak mnie pamięć nie myli nigdy się to nie nazywalo żaden Trynek,tylko od razu przybrało nazwę Zubrzyckiego.

I nie chodzi tu o regionalny patriotyzm zaznaczam... :D :rotfl: :super: :hurra:

ZWM is my home - Wto Mar 07, 2006 16:27

Piotrulek napisał/a:
A może trochę historii"wspólczesnej"Trynek to to jedna z najstarszych dzielnic Gliwic w obrysie na zachodzie granicą byla ul.Rybnicka,na pólnocy granicą była stara cegielnia(okolice obecnych Wodociągów) na wschodzie ul.Lotnikow,a na poludniu lotnisko z uwzglęgnieniem wykopaliska gliny - obecne wysypisko śmieci).Gdy budowano osiedle Sikornik nikt jeszcze nie wiedział o powstaniu tworu blokowego zwanego osiedlem Zubrzyckiego,a o oś Gwarków to nawet ptaszki nie ćwierkały(mam oczywiście na myśli lata 60 ubiegłego stulecia).Trynek dzielił się na A i B,granica przebiegala gdzieś w rejonie ul.Dzierżona.Dopiero w latach 70 rozpoczęto budowę Zubrzyka i jak mnie pamięć nie myli nigdy się to nie nazywalo żaden Trynek,tylko od razu przybrało nazwę Zubrzyckiego.

I nie chodzi tu o regionalny patriotyzm zaznaczam... :D :rotfl: :super: :hurra:

dziekujemy za kąsek historii "nieodległej", ale piszemy o terazniejszosci! wize ze nadal pare osob nie rozumie roznicy pomiedzy osiedlem a dzielnica... a pamietasz podzial obszaru nad ktorym sie rozwodzimy na Trynek I, II, III???

wedlug mnie temat jest wyczerpany, nikt tu sie buldoczy, tylko broni swoich racji, a to ze niektorzy puszczaja glupie, prowokacyjne teksty to inny problem! na konkurencyjnej stronie byl juz kiedys podobny temat i skonczylo sie bez jednoznacznych rozstrzygnięć!
peace

Krzysio - Czw Mar 16, 2006 09:25

Dorotka napisał/a:
Nie ma czegoś takiego jak dzielnice i osiedla - taki podział miasta funkcjonuje tylko "potocznie".

yyy, a tablice na drogach informujacych gdzie jest zjazd np do trynku albo na sikornik ?
przeciez te obszary maja nazwe, wiec chyba sie nie mowi obszar trynek :|

nikt tu sie buldoczy, tylko broni swoich racji

to, ze tobie sie moze wydawac, ze oprawda lezy po twojej stronie nie koniecznie tak musi byc ? :]
a to ze niektorzy puszczaja glupie, prowokacyjne teksty to inny problem!

a ty oczywiscie nie pozostaje obojetny na te teksty i walczysz z glupota niczym don kichot (czy jako tak :P) :]
skonczylo sie bez jednoznacznych rozstrzygnięć!

bo przyznali tobie racje ? :rotfl: ja widze, ze lubisz jak ci sie przytakuje ;)

moze troche po czasie i nie na temat, ale musialem to napisac, bo jak widze wpisy tego kolesia to mnie cos bierze :rotfl:

ZWM is my home - Czw Mar 16, 2006 13:27

nie przyznali mi racji, bo... sie tam nie udzielalem... tylko obserwowalem dyskusje...

naprawde szkoda miejsca na serwerze na tego typu teksty i dyskusje jakie m.in ty prowadzisz, posprzeczajmy sie, ale na argumenty i co najwazniejsze w temacie!!!

Tonio - Czw Mar 16, 2006 14:08

ZWM is my home, rozwalasz kolejny topic??
ZWM is my home - Czw Mar 16, 2006 14:42

w jaki niby sposob??? czy masz cos do powiedzenia na temat Trynku?
kobi - Czw Mar 16, 2006 14:49

Spokój :offtopic:
Krzysio - Czw Mar 16, 2006 15:01

posprzeczajmy sie, ale na argumenty i co najwazniejsze w temacie!!!

alez nie, wolalbym na twoj temat, ale widze ze nie warto (:

yyy ale ja nie w tej sprawie :p
mianowicie chcialem sie spytac czy waskotorowka jeszcze jedzi po trynku :P moze chociaz waskotorowka widmo ? :P :rotfl: nie wiem czemu, ale jesli waskotorowka to tylko z trynkiem mi sie kojarzy, a przeciez jezdzila tez w innych regionach gliwic :D :zakrecony:

ZWM is my home - Czw Mar 16, 2006 15:29

jezeli chcesz walki na slowa zapraszam na PM
a co do wąSkotorówki na Trynku to juz niestety tylko historia i wspomnienia...

Piotrulek - Pią Mar 17, 2006 09:04

to juz niestety tylko historia i wspomnienia

ja miałem okazję kilkakrotnie korzystać z tej"historii i tego wspomnienia"

Fenix - Pią Mar 17, 2006 10:41

mam kumpla z trynku zawsze sie z nim o coś kłucimy on zawsze mowi inaczej może to trynek na ludzi tak działa :niepewny:

ZWM is my home - Pią Mar 17, 2006 11:51

Fenix napisał/a:

mam kumpla z trynku zawsze sie z nim o coś kłucimy on zawsze mowi inaczej może to trynek na ludzi tak działa :niepewny:

a moze to Ty mowisz inaczej? moze w ta strone pomysl... a moze ludzie tu trzezwo patrza na pewne sprawy :] widze ze i szanowny Moderator niezbyt scisle z tematem...

Wracajac do waskotorowki, ja rowniez mialem okazje i przyjemnosc podrozowac ta kolejka, zwlaszcza latem, do Rud Raciborskich, to byla wielka frajda dla bajtla...
Byly plany restauracji torowiska i reaktywacji calej trasy (nie wiem czy istnieje nadal bodajze towarzystwo milosnikow waskotorowki Gliwice-Rudy), ale wszystko po kosciach sie rozeszlo... no coz jak nie wiadomo o co chodzi wiadomo ze chodzi o $$$...

Tonio - Pią Mar 17, 2006 16:00

czy masz cos do powiedzenia na temat Trynku?

Jezeli ja mam cos o Trynku do powiedzenia to to, ze chodzilem tam do szkoly przez hmm 3 lata od kad Samochodowke tam przeniesli i troszke znam te okolice... Dzielnicowi i z Policji i ze Strazy miejskiej sa strasznie nie fajni bo jacys maksymalnie sztywni, ks. proboszcz tez. A tak to co ja mam powiedziec, lubie Trynek fajny jest(ale tylko ta czesc przy Lotnisku,Bardowskiego, Kilinskiego) duzo wspomnien...

jan - Nie Kwi 09, 2006 22:26

Tonio napisał/a:
czy masz cos do powiedzenia na temat Trynku?

Jezeli ja mam cos o Trynku do powiedzenia to to, ze chodzilem tam do szkoly przez hmm 3 lata od kad Samochodowke tam przeniesli i troszke znam te okolice... Dzielnicowi i z Policji i ze Strazy miejskiej sa strasznie nie fajni bo jacys maksymalnie sztywni, ks. proboszcz tez. A tak to co ja mam powiedziec, lubie Trynek fajny jest(ale tylko ta czesc przy Lotnisku,Bardowskiego, Kilinskiego) duzo wspomnien...

No cóz, mazna by żec, że łączą nas dwie rzeczy wspólne: Trynek i Samochodówka.
Rózni z kolei to, że ja na Trynku przeżyłem lat 25,a do samochodówki chodziłem (a właściwie dojeżdżałem na ul.Wieczorka 10).
Jeżeli Ty o swoim przebywaniu na Trynku piszesz "duzo wspomnień" to jaka wielkościa ja powinienem sie posłużyć mając na uwadze moje ćwierćwiecze.
Mimo tego iż obecnie nie mieszkam na Trynku, nadal uważam tę dzielnicę za jedną z najbardziej zielonych i najspokojniejszych w Gliwicach.

seb1 - Sro Kwi 12, 2006 19:01

zgadam sie sie Janem.
chociaz juz od wielyu lat ni ma mnie w Polsce, , jak dobrze pamietam, to Trynek mial duzo drzew, i ogrodki byly( mysle ze jeszcze sa)

Ja mieszkalem na Asnyka i chodzilem do 26stej

sebastian z Kanady

jan - Czw Kwi 13, 2006 16:36

seb1,
Drzewa nadal na Trynku rosną. Szkoda tylko, że wiele tych najokazalszych, wieloletnich okazów niestety wycieto. W imię jakiej idei - nie wiadomo.
Co do ogródków to sa nadal, tylko które masz na myśli?
Moja ulicą była H.Sawickiej no i SP 16

Pozdrawiam Trynkowicza

Szamanka - Czw Kwi 13, 2006 19:06

A mnie sie Trynek kojarzy z przychodnia dziecieca :kwasny: ..tylko ulicy nie pamietam....na rogu stal taki maly budynek ...no i oczywiscie niedaleko byla apteka....nie cierpialam tego zapachu
Piotrulek - Czw Kwi 13, 2006 20:28

Szamanka napisał/a:
przychodnia dziecieca

ten bydynek dlaej tam stoi,ale czy jest przychodnia to głowy nie dam...

Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 22:05

jesli chodzi o ten budynek niedaleko lotników to tam teraz jest poradnia dla alegików
Dorothea - Czw Kwi 13, 2006 22:13

Gmeras napisał/a:
poradnia dla alegików

oooo to cos dla mnie

Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 22:19

tam sa zawsze długie kolejki lepiej sie wybrac do zabrza
Dorothea - Czw Kwi 13, 2006 22:22

Gmeras, gdzie do Zabrza??
Ja chodze na Opolską i tam tez kilometrowe kolejki mimo wczesniejszego, ponad miesiecznego rejestrowania sie

Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 22:40

niedaleko zusu
Morqana - Pią Kwi 14, 2006 01:01

Dorothea na Opolska?? <graba>tia, kolejki straszne, juz jak do chirurga Stuzniaka sie cchesz dostac, albo do Pola to trzeba czekac huhu
Dorotka - Pią Kwi 14, 2006 07:18

Gmeras napisał/a:
tam sa zawsze długie kolejki
jeżeli chodzi o tą poradnię alergologiczną na Kilińskiego to rzeczywiście - zapisywałam tam mojego Matika na ogół na wizyty z trzy, cztery miesięcznym wyprzedzeniem :kwasny: Nie wiem, czy w Zabrzu przyjmują dzieci. Na szczęście ja już mam ten problem z głowy.
Gmeras - Pią Kwi 14, 2006 11:24

Dorotka napisał/a:
Nie wiem, czy w Zabrzu przyjmują dzieci.
Kiedy byłem niepełnoletni to sie zaliczałem do poradni dzieciecej to mnie w zabrzu przyjeli czekałem miesiac w czasie zmozonego ruchu alergicznego czyli na wiosne
Piotrulek - Sob Kwi 15, 2006 17:25

Gmeras, MorQaNa, DorotheaDorotka, kochanieńcy wroćmy do tematu o Trynku,a alergię pozostawny innemu tematowi,proszę
Gmeras - Sob Kwi 15, 2006 17:45

ha wiedziałem ze ktos się przytrzepi własnie ze tu była dyskusjja prowadzona o tej przychodni na trynku i doradctwo gdzie isc by jej uniknac ;] i wsio na temat :]
jan - Sob Kwi 15, 2006 20:38

Może więc wrócę do Trynku sprzed lat.
Mam takie pytanie: kto pamieta Trynek gdy nie było Sikornika, nie było Zubrzyckiego.
Nie ukrywam, że było to..........no powiedzmy dawno.

Piotrulek - Sob Kwi 15, 2006 20:54

jan napisał/a:
Mam takie pytanie: kto pamieta Trynek gdy nie było Sikornika, nie było Zubrzyckiego.

gdy nie było Zubrzyka to pamiętam,ale nie pamiętam bez Sikornika,ponieważ zamieszkalem na Zimorodka w 1966 i mialem wtedy 3 lata...ale to bylo dawno kurcze,hahahahahahahahahah

Major - Sob Kwi 15, 2006 21:16

To chyba moja mama może pamiętać. :P
jan - Sob Kwi 15, 2006 21:18

Pamietam jak w części powiedzmy tej połozonej wyżej postawiono wiezowiec i go później rozebrano,bo............... bagatelka- był krzywy :super:
Ale moze to juz szeptem, bo ponownie zbaczam z tematu.

Gmeras - Sob Kwi 15, 2006 21:32

jan napisał/a:
Pamietam jak w części powiedzmy tej połozonej wyżej postawiono wiezowiec i go później rozebrano,bo............... bagatelka- był krzywy
słyszałem cos z opowiesci mojej matuli ;p
manexxl - Pon Kwi 17, 2006 00:36

Ja pamiętam jak nie było ulicy Gwarków i tych wszystkich domów przy tej ulicy. I pamętam jak przy ulicy Asnyka nie było yego 4 piętrowego budynku :) A w miejscu gdzie teraz są śmietniki od tego bloku stał taki blaszany garaż który poszedł z dymem.
Gmeras - Pon Kwi 17, 2006 10:13

ogladałem siebie na kasecie jak miałem 3 lata i urywkiem było przyłapane jak buduja gwarków tzn juz kończyli :P ale wogóle jak ten rejon sie zmienił :P
Major - Pon Kwi 17, 2006 23:11

Ja pamiętam jak gwarków nie było i pamiętam jak go zaczeli budować. Wtedy jeszcze w tym rejonie mieszkałem :P
manexxl - Wto Kwi 18, 2006 13:05

I pamiętam jeszcze bardzo dokładnie jak na Trynkku nie było jeszcze kościoła Matki Boskiej Częstochowskiej. Pamiętam jak przed długi czas stała tam tylko konstrukcja składająca się z takich wielkich betonowych łuków. Miała to być hala gimnastyczna ale jakoś nie wybudowali tam hali. Później gdzieś około roku 1985 zaczęto budowę kościoła.
Piotrulek - Wto Kwi 18, 2006 16:02

manexxl napisał/a:
składająca się z takich wielkich betonowych łuków.

konstrukcja byla żelazna i pominiowana.

manexxl - Wto Kwi 18, 2006 17:52

Piotrulek napisał/a:
manexxl napisał/a:
składająca się z takich wielkich betonowych łuków.

konstrukcja byla żelazna i pominiowana.

Całkiem możliwe. Ja miałem wtedy jakieś 6 lat :)

ZWM is my home - Wto Kwi 18, 2006 23:30

a w moim bloku ostatnie pietra kilkakrotnie budowali i rozbierali bo im krzywe wychodzily :) gdy rano zaczynala sie szychta na budowie, to najpierw zamiat betonu i cegieł to transportowali na gore winka chateau de jabol, rocznik biezacy:). ja rowniez pamietam jak zaczynali budowac gwarkow i blok u zbiegu jasnej i pszczynskiej, a kosciol na MB Czestochowskiej, musialem razem ze starymi pomagac budowac, bo pleban taki wydal rozkaz ze inaczej do komunii nie dopusci jak nie bedzie czynu spolecznego ehehehehe!

P.s w tym roku przypada 17 rocznica zburzenia wiaty pod Lisem na Pszczynskiej:)

kobi - Sro Kwi 19, 2006 09:53

Zawsze mnie ciekawiło skąd się wzięła nazwa Trynek... sam nie wiem dlaczego... tak jakoś... :niepewny: Wiecie może?
Gmeras - Sro Kwi 19, 2006 09:56

Pierwsza wzmianka o Trynku (na Trinku) pojawia się w 1482 roku. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od niemieckiego die Tr?¤nke czyli wodopój lecz jest to mało prawdopodobną nazwą bo na trynku nie ma żadnego wodopoju.

:P

manexxl - Sro Kwi 19, 2006 12:19

Kiedyś był taki słynny wodopój na trynku. ten wodopój nosił nazwę "Trynkowa" i mieścił się przy ulicy Jaśińskiego :)
Piotrulek - Sro Kwi 19, 2006 12:22

manexxl napisał/a:
ten wodopój nosił nazwę "Trynkowa

hahahahahahah rzeczywiście,wspaniale czasy to były... :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Gmeras - Sro Kwi 19, 2006 15:06

ale szkoda ze w Gliwichach nie ma zadnego browaru :P
Piotrulek - Sro Kwi 19, 2006 19:52

Gmeras napisał/a:
ale szkoda ze w Gliwichach nie ma zadnego browaru

jak to nie ma,jest przecież Stary Browar a wlaścicielem jest Krzyżanowski...

Gmeras - Sro Kwi 19, 2006 21:04

nie chodzi mi o pub :P
frohike - Sro Kwi 19, 2006 22:54

Gmeras napisał/a:
ale szkoda ze w Gliwichach nie ma zadnego browaru

juz nie ma

madziar - Sro Kwi 19, 2006 23:23

a ja pracuję na trynku, nawet fajna dzielnica, wydaje się spokojna :)
seb1 - Czw Kwi 20, 2006 18:33

a ja mieszkalem na trynku, wlasciwie na asnyka, w budynku zaraz przed szkola nr26.
i tez do niej chodzilem...
ach te lata nigdy nie powroca...

manexxl - Czw Kwi 20, 2006 20:41

seb1 napisał/a:
a ja mieszkalem na trynku, wlasciwie na asnyka, w budynku zaraz przed szkola nr26.
i tez do niej chodzilem...
ach te lata nigdy nie powroca...

Mieszkałeś w tym wieżowcu na Asnyka?? A ja w następnym na Kusocińskiego :)

jan - Czw Kwi 20, 2006 21:29

manexxl napisał/a:

Mieszkałeś w tym wieżowcu na Asnyka?? A ja w następnym na Kusocińskiego :)

wierzowce i Trynek, taaaaaak to juz ten nieco nowoczesniejszy Trynek ;)

manexxl - Czw Kwi 20, 2006 21:33

jan napisał/a:

wierzowce i Trynek, taaaaaak to juz ten nieco nowoczesniejszy Trynek ;)

Ale zawsze jakby nie było Trynek. :P

Wulkan - Pią Kwi 21, 2006 12:29

A słyszeliście, że od rybnickiej przez toruńską chcą zrobić jakąś taką obwodnicę? ma odciążyc rybnicką.
Ale jak przez Toruńską? przecież to będzie zaraz przy samych domach.
Chyba jakaś bzdura. Wiecie coś?

jan - Pią Kwi 21, 2006 21:34

Wulkan napisał/a:
A słyszeliście, że od rybnickiej przez toruńską chcą zrobić jakąś taką obwodnicę? ma odciążyc rybnicką.

a w jaki sposób miałaby przebiegac i gdzie sie konczyć? :znudzony:

Wulkan - Nie Kwi 23, 2006 10:10

od Rybnickiej wzdłuż toruńskiej do lotników a potem podobno na stary nasyp kolejowy
mają poszerzyc toruńską o komis samochodowy i częściowo o montochem. tyle wiem.

Piotrulek - Nie Kwi 23, 2006 11:12

Wulkan napisał/a:
od Rybnickiej wzdłuż toruńskiej do lotników a potem podobno na stary nasyp kolejowy
mają poszerzyc toruńską o komis samochodowy i częściowo o montochem. tyle wiem

wydaje mi się,ze to jest malo prawdopodobne...

Wulkan - Pon Kwi 24, 2006 23:34

Chyba jednak w tym coś musi byc bo ludzie zbierali tam podpisy po protestem. Mam tam znajomych i mi to mówili.
Ciekawe jak to będzie wyglądac

jan - Wto Kwi 25, 2006 12:33

Wulkan napisał/a:

No ok, ale w jaki sposób miałaby tę Rybnicka odciążyć, dla kogo ta trasa byłaby przeznaczona? Przecież to fura kasy. Czyz nie brak w Gliwicach innych bardziej potrzebnych inwestycji.

ZWM is my home - Czw Kwi 27, 2006 12:32

w momencie gdy autostrada łaczy bezposrednio Rybnicka, Bojkowska i Pszczynska, nie ma ta droga wiekszego sensu... kiedys były plany zdublowania Rybnickiej, miala isc w ciagu tych obrzydliwych dzialeczek na tylach siedziby wodociagow (tam gdzie jezdzila waskotorowka do cegielni), oraz przychodni na Zubrzyckiego...
jan - Pią Kwi 28, 2006 20:23

............... kiedys były plany zdublowania Rybnickiej, miala isc w ciagu tych obrzydliwych dzialeczek...

:( :(
kurcze, a ja tez mam tam działkę,

całe szczęście, że deko wyżej, mniej wiecej na wysokosci BP
:D :D

ZWM is my home - Sob Kwi 29, 2006 22:57

muszę Cie zmartwić Janie. Gdyby w/w plany weszły w zycie, twoja działeczka również zostałaby rozjechana przez buldożery.

a tutaj coś o Trynku wg "wikipedia":

Trynek dzielnica miasta Gliwice położone na południu miasta.

Pierwsza wzmianka o Trynku (na Trinku) pojawia się w 1482 roku. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od niemieckiego die Tr?¤nke czyli wodopój lecz jest to mało prawdopodobną nazwą bo na trynku nie ma żadnego wodopoju.

Dawna wieś była usytuowana miedzy ulicami Pszczyńskiej (od obecnej ul. Nowy Świat do ul. Bojkowskiej). Wieś nie miała własnego kościoła ani kaplicy.

Miasto słynęło z wyrobu chmielu i na trynku były chmielarki.

W 1887 roku Trynek przyłączono do Gliwic.

W 1901 roku uruchomiono kolejkę wąskotorową Gliwice-Trynek - Racibórz_Płonia. Którą w 1991 została zlikwidowana.

W 1912 roku uruchomiono już nieistniejącą kopalne węgla kamiennego „Gliwice” a w 1916 także nieistniejącą koksownię "Gliwice".

W 1925 roku otwarto lotnisko pasażerskie.

W latach 1938-39 powstaje kolonia górnicza wzdłuż ul. Dzierżona i Jasnej. Na Trynku była czynna duża cegielnia.

Po wojnie w odzyskanej ojczyźnie powstaja osiedla mieszkaniowe Trynek A oraz trynek B a w latach 80-tych powstaje osiedle Zubrzyckiego.

06.10.1991 – odbyła się konsekracja kościoła p.w. Matki Boskiej Częstochowskiej przez ks. bpa Gerarda Kusza

W 1999 roku na płycie lotniska odbyła się wizyta papieska Jana Pawła II początkowo miała się odbyć 15 czerwca ale z powodu choroby niespodziewanie odbyła się 17 czerwca gdzie zgromadziło się w tych dwóch dniach ponad pół miliona wiernych.

W 2005 roku zaczyna powstawać projekt Nowe Gliwice Założeniem projektu „Nowe Gliwice” jest przekształcanie terenów poprzemysłowych w strefę przedsiębiorczości. Na terenach zlikwidowanej Kopalni Węgla Kamiennego „Gliwice” przy ul. Bojkowskiej na tych terenach ma powstać Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i humanistyczne studium zawodowe. Planowane zakończenie robót listopad 2006

?ródło: "h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Trynek"

jan - Nie Kwi 30, 2006 15:36

muszę Cie zmartwić Janie. Gdyby w/w plany weszły w zycie, twoja działeczka również zostałaby rozjechana przez buldożery. "

tym juz sie nie martwię. plany rozbudowy Rybnickiej jak widac sa nie aktualne, ale pamietam te lata kiedy ważyły sie decyzje

Wulkan - Wto Maj 23, 2006 22:46

A jednak Toruńska bedzie przebudowana. TO PRAWDA!!! Od Rybnickiej do Lotników i dalej przez nasyp do Bojkowskiej. Takie sa plany i beda realizowane. No, wspolczuje.
Trynek sie zmieni.ale co kogo to obchodzi. Na pewno nie naszych gospodarzy URZEDU MIEJSKIEGO. Dzierzona, kunickiego i Sawickiej maja pecha.

Gmeras - Sro Maj 24, 2006 09:20

Wulkan, a nie przypadkowo żwirki wigury przedłużac beda do panewnickiej ? Kiedyś były takie zamierzenia i nawet wyburzyli ludziom dom który stał naprzeciwko

nawet na stronie urzędu miejskiego można wyczytać h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=151/1
Cytat:
Wschodnia obwodnica Centrum będzie przebiegała od zbiegu ulic: Nowy Świat i Dolnej Wsi, przez ulice Kosów, Żwirki i Wigury aż do ul. Chorzowskiej – przecinając po drodze ulice: Bojkowską, Pszczyńską i Kujawską. W założeniach droga ta poprawi komunikację pomiędzy dzielnicami miasta z pominięciem Centrum. Realizacja pierwszego etapu jest przewidziana na lata 2006-2007.

Wulkan - Sob Maj 27, 2006 13:46

z tego co wiem to tak ma być
jan - Nie Maj 28, 2006 18:40

Wulkan napisał/a:
A jednak Toruńska bedzie przebudowana. TO PRAWDA!!! Od Rybnickiej do Lotników i dalej przez nasyp do Bojkowskiej. Takie sa plany i beda realizowane. No, wspolczuje.

Jednego nie rozumię, w imie jakiej ideii ma byc dodatkowa droga.
Od Rybnickiej do Lotników przeciez mozna swobodnie dojechac ul. Bardowskiego i Kilińskiego.później ok 2km w lewo i jesteśmy na Bojowskiej, ani tam specjalnie dużego natęzenia ruchu czy tez zakorkowania. Po co więc wywalać kupę kasy na cos co nie jest konieczne. Czyz nie ma innych bardziej potrzebnych inwestycji??
Czyż włodarze naszego miasta nie potrafią naszych pieniędzy wydawać rozsądniej?

agulek - Czw Cze 22, 2006 23:46

manexxl napisał/a:
Pan Witkowski za mojej kadencji też był wuefistą. Pani Barbara Baran była jedną z wice dyrektorek. Pani Choroszyńska przez 1 rok była moją wychowowczynią jak moja wychowowczyni była na urlopie macieżyńskim. Ze starszych nauczycieli pamiętam jeszcze panią Pietruszczyk wice dyrektor, Panią Rypień z Fizyki i panią Seligę od Matematyki.

Jesssssso... jakbym ich widziala... a Rypieńka to moja wychowawczyni....

Jan... pozdrawiam na tym forum ;)

jan - Czw Cze 22, 2006 23:58

Aga, jakże sie cieszę ze wróciłaś na Trynek ;) ;) :ok: :super:
manexxl - Nie Cze 25, 2006 01:07

agulek napisał/a:

Jesssssso... jakbym ich widziala... a Rypieńka to moja wychowawczyni....

Brrrr. Pani Rypień. Miła pani ale jakby to napisać. Uwzięła się na mnie :):):)

Ehhh to były czasy. Mam gdzieś fotkę swojej klasy z SP16. Może kiedyś wrzucę.

ZWM is my home - Czw Lip 06, 2006 16:00

jest inny dział do pogadanek o szkołach...

wracając do spraw stricte "trynkowych". Na rogu ulic ZWM i Żwirki i Wigury stoi prywatny dom, wokół domu jest hmmm jakby to nazwac... "posesja", jednak wyglada ona tak ze <bueee> sie sie chce gdy sie przechodzi obok tego smietnika-krzaczowiska. Płot wygląda tragicznie i obskórnie, pod płotem walają sie smieci, dwu metrowe krzaczory wyrastaja na chodnik ze trzeba wyginac sie w bok zeby nie przytrzec sie o te chaszcze... ogólnie panuje tam syf totalny, a wszystko to w centrum osiedla, ktore dosyc jest zadbane, w dodatku jest to przy dosc uczeszczanym trakcie pieszym i bynajmniej uroku osiedlu nie dodaje. W tym miejscu chcilabym zapytac sie zorientowanych w aktach prawnych, czy wladze miasta maja jakas prawna mozliwosc zobowiazania wlasciciela posesji do uporzadkowania tego bałaganu?? Jezeli gospodarz danej posesji jest syfiarzem i nie widzi potrzeby uporzadkowania swego terenu, to czy jest jakis srodek prawny aby zmusic go do zabrania sie do porzadkow?? Naprawde jest w poblizu wiele domkow jednorodzinnych z zadbanymi posesjami, a tu taki dywersant w samym srodku osiedla, poprostu wstyd...

jan - Pią Lip 07, 2006 23:01

No cóż, wydaje mi sie chociaż nie dokońca jestem przekonany , ze w tym momencie mozna by rzec "wolnoć Tomku w swoim domku",a ktos inny może powie "oto cała nasza Polska własnie".
Z jednej strony z dumą możemy powiedzieć że należymy do Unii Europejskiej,a z drugiej czy gdzies w tej Unii ktos by na taki bałagan pozwolił??
Deko nam do tej Unii jeszcze brakuje.

Amber - Wto Paź 31, 2006 15:59

Trochę poniewczasie, ale też chciałabym tu dołączyć - przez 19,5 lat mieszkałam na Trynku :)
jan - Wto Paź 31, 2006 16:14

Amber napisał/a:
Trochę poniewczasie, ale też chciałabym tu dołączyć - przez 19,5 lat mieszkałam na Trynku :)

eeeeeeeeeee no cos bajasz,
w profilu podajesz ze masz 19 lat, a powyzej ze przez 19,5 roku mieszkałas na Trynku,
przyznasz ze cos tu nie gra :zdegustowany:

Amber - Wto Paź 31, 2006 16:20

jan napisał/a:
Amber napisał/a:

eeeeeeeeeee no cos bajasz,
w profilu podajesz ze masz 19 lat, a powyzej ze przez 19,5 roku mieszkałas na Trynku,
przyznasz ze cos tu nie gra :zdegustowany:

Komu nie gra, temu nie gra. Mieszkałam na Trynku od urodzenia, ergo 19,5 roku. Od miesiąca mieszkam gdzie indziej. Jaśniej już nie potrafię wytłumaczyć ;)

jan - Wto Paź 31, 2006 16:40

:) no w sumie wszystko Ok :super:
nie wiem dlaczego ale jakos zrozumiałem, że twój "niebyt"na Trynku to dłuzszy okres czasu :)

jan - Wto Paź 31, 2006 16:50

a mozesz zdradzic w którym miejscu mieszkałaś ?
ZWM is my home - Wto Paź 31, 2006 16:56

Fajnie ze tak sobie gaworzycie, ale co kogo interesuje ze ktos kiedys mieszkal gdzies na Trynku??? Pogadajcie sobie na PM o takich (...), a tutaj moze dodajcie cos o sprawach biezacych, problemach, historii Trynku...
Amber - Wto Paź 31, 2006 17:22

Janie, w samym środku Lotników, a w latach 80. na Kopalnianej.
ZWM is my home, jeśli wątek rozrósł się do 8 stron, to widocznie kogoś to interesuje. A jeśli Tobie nie pasuje, to śmiało, dawaj coś o sprawach bieżących.

frohike - Sro Lis 01, 2006 14:45

ZWM is my home, heh znowu ta maruda :rotfl:

nie czytaj ich postow skoro ci sie nie podobaja, po to jest tez temat aby szukac znajomych z osiedla

Tonio - Sro Lis 01, 2006 14:59

ZWM is my home, to ze ludzie rozmawiaja o tym kto gdzie na Trynku mieszkal to jest dla mnie zywa historia :P Ja ci proponuje jakies srodki uspokajajace bo w jakikolwiek post nie zajrzysz to od razu piszesz jakies smuty ze cos nie tak...

A co do spraw bierzacych na Trynku to jako mieszkaniec dopisalbys cos, na pewno cos sie tam dzieje...

ZWM is my home - Sro Lis 01, 2006 16:43

żywa historia??? hahaha! poza tym czy wy jestesci z Trynku? co was interesuje ta dzielnica i ten temat? szukac znajomych z dzielnicy na forum :kwasny: ... znajomych z dzielnicy to sie chyba spotyka "live"... no ale skoro forum to dla was miejsce pogaduszek o (...) ze znajomymi to gratuluje (pomyliliscie forum z chatem). Widac ze to jedyne miejsce gdzie macie znajomych i swoje towarzystwo wzajemnej adoracji... Co do spraw Trynku probowalem zagadnac o powazne sprawy jednak nie ma tu zbyt wielu osob ktore moglyby podjac powazny temat, raczej sa takie internetowe mole potrafiace tylko napisac post typu "niom", "ciom" i wkleic tysiac emotikonow...
kobi - Sro Lis 01, 2006 16:57

ZWM is my home, proponuję wyluzować. Widocznie nikt nie dorasta Ci poziomem więc zakończ tą daremną dyskusję zanim ją na dobre rozpoczniesz :kwasny:
To kolejne ostrzeżenie, następne będzie już inne.

Ostrzeżenie tyczy się wszystkich co się dają się wplątywać w dyskusje (boje). (przypis Major).

frohike - Sro Lis 01, 2006 20:58

ZWM is my home, ja jestem z Trynku

Jesli Cie ciekawi co tu sie dziś dzieje to np dziś wieje strasznie :P

Anula - Czw Lis 02, 2006 09:48

frohike,
a mi jedzie tramwaj jak Ty z Trynku jesteś hehe,
Dzis trynek strasznie zasypało :)

frohike - Czw Lis 02, 2006 11:48

Anula, moze cie to zdziwi ale moj teren nalezy jeszcze do Trynku

wiec uwazaj na tramwaj :D

Anula - Czw Lis 02, 2006 11:55

frohike,
hehe, bede uważać,
serio nie wiedziałam ze tak odegłe miejsce może należeć do Trynku, Myślałam że od ratowników Górniczych to juz inny teren.

Gmeras - Czw Lis 02, 2006 16:22

Anula napisał/a:
serio nie wiedziałam ze tak odegłe miejsce może należeć do Trynku, Myślałam że od ratowników Górniczych to juz inny teren.

jeszczze trynek :P h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/wkladka_www.jpg :)

jan - Czw Lis 02, 2006 20:22

Dziwny jest teeeeeeeeen swiaaaaaaaaaat..................... spiewał Czesio Niemen.
Dawno dawno temu gdy ktos zapytany o to gdzie mieszka: odpowiadając ,że na Trynku mówił o osiedlu po obu stronach ul. Bardowskiego i Kilińskiego.
Nie było wówczas Sikornika, Zubrzyckiego ani tez nowych bloków przy ul Lotników i w okolicy dworca Trynek wąskotorowy.
Po ul. Pszczyńskiej terkotała "dwójka" a w okolicy cegielni szumiały łany zbóż.
Trynek to wprawdzie dzielnica Gliwic, ale niegdys był utożsamiany jedynie z osiedlem. :)

Gmeras - Czw Lis 02, 2006 20:46

jan napisał/a:
Trynek to wprawdzie dzielnica Gliwic, ale niegdys był utożsamiany jedynie z osiedlem.
a bardziej z wioską :)
takj swiat idzie do przodu i wszystko sie rozbudowuje ;)

Major - Czw Lis 02, 2006 21:13

jan napisał/a:
Po ul. Pszczyńskiej terkotała "dwójka" a w okolicy cegielni szumiały łany zbóż.

Pamiętam wąskotorówke która przecinała pszczyńską :) Pamiętam kursy tramwajem po tej dzielnicy i fryzjera w miejscu gdzie obecnie są: bar i salon gier :P Kiedyś to w tamtej stronie tętniło życie, obecnie jest to dzielnica na uboczu i niemal większość ludzi zapomniała o tej części, bo tam tak naprawde prócz lotniska nic nie ma.

jan - Czw Lis 02, 2006 21:24

Major napisał/a:
Pamiętam wąskotorówke która przecinała pszczyńską .....

a te parowozy które ciągnęły kilka wagonów z weglem na ul.Toruńskiej, na który to węgiel czekały wozy konne - pamietasz ??
No chociaz sądząc po wieku mozesz nie pamietać ;)

Pawel20 - Wto Lis 28, 2006 16:39

O na trynku jest świetnie spokojnie i milusio :)
Pawel20 - Wto Lis 28, 2006 17:35
Temat postu: Trynek , Zubrzyckiego , ZWM, Gwarków , Ratowników Górnicz
Tam jest świetnie moze jest ktoś z tych okolic?
Piotrulek - Wto Lis 28, 2006 19:13

poczytaj dokladnie tematy w grupie Osiedla i Dzielnice i zobaczysz,ze ten temat jest nie potrzebny...
siebawie - Sro Lis 29, 2006 13:38

Major napisał/a:
Kiedyś to w tamtej stronie tętniło życie, obecnie jest to dzielnica na uboczu i niemal większość ludzi zapomniała o tej części, bo tam tak naprawde prócz lotniska nic nie ma.

.... no to poczekaj jeszcze trochę i zobaczysz dzielnicę o nazwie " Nowe Gliwice" ;) ... ciekawe, czy wtedy będzie taka zapomniana :P

jan - Sro Lis 29, 2006 21:09

siebawie,

:zdziwko: nooooo, ale z tym cytowaniem to nie do końca dobrze wyszło ....

siebawie - Czw Lis 30, 2006 06:13

jan, .... sorka, oczywiście, że moja wina :padam: do ziemi i o wybaczenie proszę
siebawie - Czw Lis 30, 2006 06:14

jan, ... już się poprawiłem :)
Pawel20 - Nie Gru 03, 2006 11:29

Trynek jest spox, mieszkam na Ratowników Górniczych. Hah pamietam te czasy gdy jeszcze jeździły kolejki z węglami , robotnicy z kopalni wracali i pili piwka podrodze. Chodziłem do sp26 i gm 4 na żwirki. Ile to piwek wypiło sie na osiedlowych ławeczkach , znam tu dużo ziomów. Trynke jest świetny !!
Pawel20 - Nie Gru 03, 2006 11:32

Całe życie spędziłem na trynku tu jestem u siebie :)
siebawie - Nie Gru 03, 2006 12:00

Pawel20, .... ja spędziłem na Trynku większość dzieciństwa (żłobek koło przychodni, przedszkole na ul. Liliowej, zerówka, SP nr 16) echhhhhh, piękne czasy. Później się przeprowadziłem w drugi koniec Gliwic, ale mnie zawsze coś tam ciągnęło i teraz wróciłem na stare śmieci........wracają wspomnienia, odnajduję zapomniane miejsca, choć sporo się zmieniło, nadal na Trynku czuję, że jestem u siebie..... :)
jan - Nie Gru 03, 2006 20:41

Pawel20, siebawie,
koledzy trynkowicze, patrząc na wasz wiek mogłbym rzec, że kiedy z waszych gardeł wydobywał się pierwszy krzyk łaaaaaaa ;) , ja niestety z Trynku sie wyprowadzałem, mimo to i tak na Trynku jestem bardzo czesto, dostrzegam wszystkie zachodzące zmiany i te dobre i niestety te złe.
Mój Trynek, to Trynek z ul. H.Sawickiej, Dabrowskiego i najbliższą okolicą :super:

siebawie - Pon Gru 04, 2006 15:25

jan, ... a mój to ul. Piastowska i cała reszta ;)
ZWM is my home - Sob Gru 23, 2006 00:14

ulica Dąbrowskiego na Trynku?? Wydaje mi sie ze ul Dabrowskiego w Gliwicach od zawsze byla na Zatorzu...
Czy ktos wie kiedy zlikwidowano linie tramwajowa na Trynku?

jan - Wto Gru 26, 2006 20:48

ulica Dąbrowskiego na Trynku??.........

masz rację, chodziło o ul. Bardowskiego :)

KMGKW - Czw Sty 04, 2007 17:16

nie wiem czy było ale jako miłośnik kolei wąskotorowej pozwole sobie napisać króciutko jej historie -
W 1899 roku otworzono tę kolej i wybudowano ją do dworca kolejowego jako tramwajową w 1905 roku przedluzono tor w strone Gliwic Wąsk. czyli na okolice ul.Frańciszkańskiej
Kolejka była zelektryfikowana w na odcinku z Huty do Gliwic Kopalni "Gliwice". Kolejka przez wiele lat była dochodowym źródłem. W 1947 roku stacje odcięto od tramwajów które zostały potem przekute na 1435mm (tory jak na PKP). W 1991 roku zawieszono ruch pasażerski a w 1993 roku towarowe. 1995 rok okazał sie rokiem ostatniego pociągu na szlaku - był to pociąg specjalny. W 1999 roku kiedy budowano stacje benzynową (nazwa sami chyba wiecie) zajęto częśc stacji m.in teren po bylej lokomotywowni (chyba) i stanowisko dróżnika. W 1999 roku na stacji znajdowały sie pojedyńcze tory na stacji ale na dzień dzisiejszy jak jest sami wiecie.

Jeśli macie jakieś pytania dotyczące tej kolejki pytajcie,bo historia tej kolejki jest zbyt piękna by ją opisać w zaledwie przedstawionych tu "kilku" zdaniach

Karmel - Nie Sty 07, 2007 13:52

ja mieszkam na takiej pieknej ulicy trynkowej < moim zdaniem najładniejszej, ale to moje zdanie> Dzierzona. Bardzo sie ciesze, ze tu jestem. Zwiedziłem duza czesc Gliwic i szczerze powiedziawszy takiej dzielnicy jak Trynek drugiej nie ma. Sa menele, są rozboje w klubie "poker" ale jakos nigdy chyba wieliej interwencji policji nie było :) a ze źródeł statystycznych Trynek zaraz po centrum jest dosyć bezpieczna dzielnicą :)

cisza, spokoj, dobra komunikacja KZK GOP, 'park', szkoła, lotnisko, koscioł. Wszytko pod reką :)

a co do kolejki wąskotorowej ... kurcze, mam 18lat, a pamietam przez mgłe, jak stały na peronie owe 'pociagi' :) zaluje, ze juz ich nie ma.

siebawie - Nie Sty 07, 2007 14:00

Karmel napisał/a:
co do kolejki wąskotorowej ... kurcze, mam 18lat, a pamietam przez mgłe, jak stały na peronie owe 'pociagi' :) zaluje, ze juz ich nie ma.

... ja mam 25 i miałem to szczęście, że pamiętam jak przez mżawkę :rotfl: ... no i przejechałem się kiedyś nawet z dziadkiem. Szkoda, że już jej nie ma. Nieraz jak przechodzę sobie koło starej, niszczejącej stacji za Plusem, to łezka w oku się kręci i zdarza mi się przystanąć i powspominać....nie tylko kolejkę :)

Karmel - Nie Sty 07, 2007 14:20

"niszczejącej stacji za Plusem, to łezka w oku się kręci i zdarza mi się przystanąć i powspominać....nie tylko kolejkę"

czytjac to przypomniało mi się jedno zdjęcie, które zrobiłemz kolegą 4 lata temu, gdy bylismy zafascynowani swiatem 'smiesznym' :)

h t t p;//i62.photobucket, c o m/albums/h88/reimar_photos/12.jpg

Gmeras - Nie Sty 07, 2007 15:09

niestety ja prawie dziennie mijam ten budynek i aż szkoda na to paczeć no cóż łładnie napisac taką tabliczke ;] a najlepszy fenomen jest koło tej tabliczki inna tabliczka obiekt grozi zawaleniem ;]
siebawie - Pon Sty 08, 2007 16:46

Gmeras napisał/a:
a najlepszy fenomen jest koło tej tabliczki inna tabliczka obiekt grozi zawaleniem ;]

...... tabliczkę pamiętam jak wieszali, a tu ku ku, budynek jak stał tak stoi :P

Gmeras - Pon Sty 08, 2007 17:08

21.05.1995, foto Mirosław Kiełbon

a tu inne

a ta fotke pierwszy raz widze ;)

KMGKW - Pon Sty 08, 2007 19:14

na drugiej fotce widać jeszcze stare wagony 1AW które zostały zastąpione w 1988 roku wagonami produkcji Rumuńskiej Bxhpi tymi na fotkach z 1995
Karmel - Pon Sty 08, 2007 20:43

az serce mocnije zabiło, a woku się łezka zakreciła :) mama mi własnie powiedziała, ze raz nią jechałem do Rud :P ja to średnio pamiętam ... :)
siebawie - Wto Sty 09, 2007 18:33

Gmeras, Ty chcesz ludzi doprowadzić do migotania przedsionków? ....... ależ ona była fajna :rotfl:
Karmel - Czw Sty 18, 2007 21:08

brakuje mi mimo wszytko jakiegos dobrego pubu ;] mieszkajac pod lotniskiem daleko wszedzie :P a jak np. z pszczynskiej mam wracac o 1 w nocy na nogach <czyli pod góre> to wrr ... :P
KMGKW - Sro Sty 24, 2007 19:17

Zapraszam wszystkich na wiosne zatem do stacji w Rudach gdzie jestem wolontariuszem (może ktos zechce pomóc na stacji) troszke "kolejce" na mojej starej stronie [img]w w w gkw.go, p l[/img]
tusia_b - Czw Sty 25, 2007 10:48

HejHej!! Ja wynajmuje mieszkanie na Trynku. Bardzo mi sie tam podoba. Chetnie bym tam kupila mieszkanie, tylko nie moge znalezc zadnych ogloszen:/ Jesli znacie kogos kto chcialby sprzedac mieszkanko na Trynku prosze dajcie znac!!

Pozdrawiam

pooja - Czw Sty 25, 2007 16:50

Mieszkam na Trynku całe zycie, jednak powiem szczerze nie jestem tak strasznie do niego przywiazana :P i nie powiedzialabym ze jest tu tak spokojnie ( mowa o Trynku III). Nio moze nie dzieja sie jakies straszne rzeczy jak na innych osiedlach, jednak w lato na SP16 jest tragicznie,szczególnie w nocy, trzaskanie butelek, krzyki wyzwiska.. masakra :zalamany:
na przystanku tez mało sympatyczne towarzystwo koczuje popijajac winiaki i co tam jeszcze, do tego żebrzący o papierosy czy drobne. Swoja droga jak ostatnio zobaczylam jednego z nich, ktory przepił swoje zycie to sie przerazilam, wygladal tragicznie, powinien byc zywa reklama tego co wodka robi z czlowiekiem.

ogolnie błoga nuda tu panuje :P
ale ostatnio sie rozwija: restauracja 3 swiaty, pizzeria :] na bojkowskiej bedzie wyzsza uczelnia, ani sie nie obejrzymy a nam supermarket wybuduja :P

a co do tej kolejki to jechalam na w podstawówce, nie wiele pamietam, jednak jak obejrzalam te fotki to wspomnienia zaczely powracac.
szkoda ze ja zlikwidowali :(
no wlasnie czy ktos wie dlaczego to zrobili? patrzac na te fotki, kiedy funkcjonowala a na te ktore przedstawiaja ruiny stacji to az sie serce kraja.

KMGKW - Pią Sty 26, 2007 17:55

pooja kolejke zlikwidowano głównie z jednego powodu - nierentowność . PKP nie wiedziało zresztą chyba nikt nie wiedział że warto inwestować w turystyke i stąd mamy taki stan rzeczy więc je też ubolewam że ją zlikwidowali co do trynku często tam bywam - mam ciocie na zubrzyku :D
nikita84 - Pią Sty 26, 2007 19:49

jezeli chodzi o trynek faktycznie ladna dzielnica mialam okazje pracowac w pizzeri tv na trynku i mam znajomych w tej dzielncy.mialam tez chlopak z tamtad :( ale to niewazne.przyznam sie tez ze bardzo bym chciala mieszkac w tej dzielnicy.ale z tego co juz slyszalam tam sa mieszkania drogie ale ladne. :) pozatym mam fajne wspomnienia z ta dzielnica :kwiatek: .faktycznie wszedzie jest blisko.jezeli chodzi o mlodziez tej dzielnicy niespotkalam sie z niczym nieprzyjemnym ale widzialm tez stojacych pijaczkow pod barem lub sklepem.musze tez przyznac ze mlodzi ludzie z trynku lubia bardzo imprezki i alkochol :) .ale mysle ze za jakis czas zamieszkam tam.aktualnie mieszkam na zatorzu i tez jest to fajna dzielnica niby tez wszedzie blisko ale nie jest to az tak spokojna dzielnica jak trynek :) .
trunks - Pią Sty 26, 2007 23:18

nikita84 napisał/a:
mlodzi ludzie z trynku lubia bardzo imprezki i alkochol

nie tylko z trynku ;)

nikita84 napisał/a:
mieszkam na zatorzu i tez jest to fajna dzielnica niby tez wszedzie blisko ale nie jest to az tak spokojna dzielnica jak trynek

to prawda

Karmel - Sob Sty 27, 2007 09:27

cen mieszkan na osiedlu nie znam :P ale wiem, ze góra (tylko góra) na Dzierzona ostanio zostałą sprzedana za niebagatela - 160 tysiecy złotych.

a co do pijaczkow ... hmm... no oni sa wszedzie, gdzie jest cicho :) jak wychodze z psem to czasami widze policje albo jakis rozpierdziel pod barem pokerek :P zawsze jakas atrakacja :)

ja tam nie marudze. mieszkałem do 12 roku zycia na szobiszowicach i ciesze sie, ze teraz mam swój domek, cisze i fajnych sasiadow :)

Drauka - Pią Cze 01, 2007 19:26

ja tez mieszkam na Trynku :) czyzby od ostatniego posta w tym temacie nie zarejestrowal sie na forum nikt z Trynku ?
ja tu mieszkam od 1998 roku, wczesniej na ZWM sie chowalam :) ale w sumie sie ciesze ze sie przenioslam bo tu jakos jakby dalej od zgielku, bardziej zielono, blisko na lotnisko zeby na spacer pojsc (mam senetyment do tego miejsca) no i w razie imprezy, np IGR'ow :] no i mam blisko do Knurowa :D
przyznac sie kto tu jeszcze mieszka na Trynku ? :P :]

jan - Pią Cze 01, 2007 20:15

Drauka napisał/a:
bo tu jakos jakby dalej od zgielku

tu...., a dokładniej

Drauka - Pią Cze 01, 2007 21:19

dokladniej to Kunickiego, od str Torunskiej
jan - Pią Cze 01, 2007 21:56

:) zanm doskonale te ulice, garaze i bieganie po dachach, dzika czeresnia koło smietnika i jej specyficzny smak owoców, a na tyłach juz miedzy blokami z ul H.Sawickiej plac na którym rozgrywalismy wyscigi rowerowe,a w piaskownicy wybuchały wulkany z saletry,szkoda tylko ,ze to było tak dawno.......
Piotrulek - Pią Cze 01, 2007 22:37

jan napisał/a:
a na tyłach juz miedzy blokami z ul H.Sawickiej plac na którym rozgrywalismy wyscigi rowerowe,

znam te rejony,co prawda mieszkalem na Sikorniku,ale bralem udzial w tych wyścigach na H.Sawickiej :D :D :D :D

jan - Pią Cze 01, 2007 23:01

Piotrulek napisał/a:
bralem udzial w tych wyścigach

nie nie, to nie te wyscigi, my tworzylismy zamknieta grupe i nikt zza Rybnickiej nie miał prawa do udziału w tych rozgrywkach ;)

frohike - Sob Cze 02, 2007 06:40

Drauka napisał/a:
przyznac sie kto tu jeszcze mieszka na Trynku

Mieszka tam kilka osob z tego Forum :)

Piotrulek - Sob Cze 02, 2007 08:43

jan napisał/a:
nikt zza Rybnickiej nie miał prawa do udziału w tych rozgrywkach

zle mnie zrozumialeś,nie mialem na mysli dokladnie waszych wycigów,mowiłem o wyścigach w ktorych ja bralem udział i były organizowane przez wlaśnie tych zza Rybnickiej... :D :D :D czasem nas przepędzaly żule siedzace na skweku i pociagajace piwsko i jabole...

Zafira - Sob Cze 02, 2007 14:02

hmmm... czy ulica Kochanowskiego (bloki) nalezy do Trynku? bo mieszkalam tam przez 18 lat i do teraz nie wiem do jakiego osiedla sie zalicza :D
Szamanka - Sob Cze 02, 2007 14:20

Kochanowskiego to chyba do Zubrzyckiego mozna zaliczyc....albo sie myle?
ZWM is my home - Sob Cze 02, 2007 22:33

Szamanka napisał/a:

Kochanowskiego juz chyba pod centrum mozna by podciągnąć, ale raczej nie Zubrzyk...

Zafira - Nie Cze 03, 2007 11:57

Kochanowskiego juz chyba pod centrum mozna by podciągnąć, ale raczej nie Zubrzyk...

wlasnie bardziej Zubrzyk - moj dawny blok od zubrzyckiego dzieli jedna ulica :)

ZWM is my home - Wto Cze 05, 2007 00:16

No i co z tego?? Często zdaża się, że ulice są jakby granicami osiedli. Np ulica Jasna oddziela os. Zubrzyckiego od os. Gwarków, a Rybnicka Zubrzyckiego od Sikornika...
frohike - Wto Cze 05, 2007 05:46

No i co z tego?? Często zdaża się, że ulice są jakby granicami osiedli. Np ulica Jasna oddziela os. Zubrzyckiego od os. Gwarków, a Rybnicka Zubrzyckiego od Sikornika...

nie mozesz porownac w taki sposob gdyz Zubrzycki, Gwarkow wchodza w sklad Trynku (ktory jest dzielnica Gliwic) tak samo jak Sikornik

Zafira - Wto Cze 05, 2007 08:40

frohike napisał/a:
nie mozesz porownac w taki sposob gdyz Zubrzycki, Gwarkow wchodza w sklad Trynku (ktory jest dzielnica Gliwic) tak samo jak Sikornik

no i o to mi chodzilo kiedy pytalam czy kochanowskiego zalicza sie do trynku :]

no i to z tego ze bardziej mozna podciagnac ulice o ktorej pisze pod zubrzyk (skoro znajduje sie o rzut beretem) niz pod środmiescie ktore ktos wymienil (i ktore jest jakies 15 minut piechota alej). :zdziwko:

frohike - Wto Cze 05, 2007 16:36

w koncu znalazlem

Wykaz ulic wszystkich osiedli

Osiedle Akademicka-Robotnicza

Akacjowa
Akademicka
Arkońska
Baildona
Banacha
Błogosławionego Czesława
Bolesława Krzywoustego
Brzozowa
Chałupnicza
Chorzowska
Częstochowska
Dębowa
Franciszkańska
Gajdy
Gdańska
Gorzołki
Grabowa
Grażyny
Hutnicza
Idy
Jagiellońska
Jaworowa
Jesionowa
Jodłowa
Kapliczna
Kaszubska
Konarskiego
Kostki
Królewskiej Tamy
Królowej Jadwigi
Krzywa
Kujawska od nr 2 do nr 12a parzyste
Lindego
Lutycka
?użycka
Młodego Hutnika
Modrzejewskiej
Moniuszki
Nad Bytomką
Odlewników
Olszynki
Paulińska
Piramowicza
Plac Krakowski
Pola
Przewozowa
Robotnicza
Skłodowskiej-Curie
Sportowa
Szara
Szczepanowskiego
Świętej Anny
Świętej Cecylii
Świętej Elżbiety
Świętej Katarzyny
Topolowa
Towarowa
Wrocławska
Zabrska
Zimnej Wody

Osiedle Bojków

Bojkowska od nr 101 do końca wszystkie
Chmielna
Dożynkowa
Glebowa
Knurowska
Koniczynowa
?anowa
?ąkowa
Miodowa
Parkowa
Plonowa
Rolników
Sienna
Snopowa
Spacerowa
Świętego Brata Alberta
Urodzajna
Warzywna
Zielna
Żeńców
Żytnia

Osiedle Brzezinka

Augustowska
Białostocka
Bielska
Bydgoska
Chełmska
Gaudiego
Gnieźnieńska
Gutenberga
Kaliska
Kielecka
Koszalińska
Kozielska od nr 352 do końca wszystkie
Lubelska
?ódzka
Nobla
Olsztyńska
Płocka
Przemyska
Radomska
Rzeszowska
Sandomierska
Siedlecka
Sopocka
Wałbrzyska
Wyczółkowskiego od nr 101 do końca wszystkie
Zakopiańska
Zamojska
Żywiecka

Osiedle Centrum

Aleja Korfantego
Aleja Przyjaźni
Bankowa
Barlickiego
Basztowa
Bednarska
Białej Bramy
Bohaterów Getta Warszawskiego
Bytomska
Chopina
Chudoby
Dolnych Wałów
Dubois
Dunikowskiego
Dworcowa
Fredry
Generała Berbeckiego
Górnych Wałów
Grodowa
Gruszczyńskiego
Jana III Sobieskiego od nr 1 do nr 15 nieparzyste i od nr 2 do nr 18 parzyste
Jana Pawła II
Kaczyniec
Kłodnicka
Konopnickiej
Kościelna
Kościuszki
Królowej Bony
Krótka
Krupnicza
Księdza Strzody
Lelewela
Lompy
Malinowskiego
Matejki
Miarki
Mikołowska
Mitręgi
Mleczna
Młyńska
Na Piasku
Na Skarpie
Nasyp
Okopowa
Piwna
Plac Inwalidów Wojennych
Plac Marszałka Piłsudskiego
Plac Mickiewicza
Plac Mleczny
Plac Piastów
Plac Rzeźniczy
Plac Wszystkich Świętych
Plebańska
Pod Murami
Powstańców Warszawy
Prymasa Stefana Wyszyńskiego
Przy Raciborskiej Bramie
Raciborska
Racławicka
Rynek
Sienkiewicza
Solskiego
Stalmacha
Studzienna
Szkolna
Średnia
Świętej Barbary
Świętokrzyska
Tkacka
Wieczorka
Władysława ?okietka
Wodna
Wybrzeże Armii Krajowej
Wybrzeże Wojska Polskiego
Wysoka
Ziemowita
Zwycięstwa
Zygmunta Starego

Osiedle Centrum-Zachód

Aleja Majowa
Armii Ludowej
Bałtycka
Bolesława Śmiałego
Bursztynowa
Chemiczna
Czwartaków
Daszyńskiego od nr 1 do nr 57 wszystkie i od nr 58 do nr 150 parzyste
Diamentowa
Dworska
Edisona
Gagarina
Generała Andersa
Generała Okulickiego
Góry Chełmskiej
Gwardii Ludowej
Helska
Husarska
Jasnogórska
Karolinki
Kasztanowa
Kosynierów
Kozielska od nr 1 do nr 115 nieparzyste i od nr 2 do nr 120 parzyste
Kozłowska
?abędzka od nr 1 do nr 11 nieparzyste i od nr 2 do nr 26 parzyste
Mielęckiego
Mieszka I
Nad Torami
Nadrzeczna
Noakowskiego
Orlickiego
Orzeszkowej
Owczarska
Owsiana
Platynowa
Plebiscytowa
Płowiecka
Portowa
Przemysłowa
Przy Tamie
Radiowa
Sowińskiego
Srebrna
Styczyńskiego
Szczecińska
Szmaragdowa
Śliwki
Świętego Urbana
Ułańska
Uszczyka
Wiertnicza
Wyspiańskiego
Zbożowa
Złota

Osiedle Czechowice

Borówkowa
Czołgowa
Grzybowa
Jagodowa
Kolejowa
Nad ?ąkami
Strażacka
Strzelców Bytomskich od nr 63 do końca nieparzyste i od nr 72 do końca parzyste
Toszecka od nr 170 do końca wszystkie
Ziemięcicka

Osiedle Kopernika

Andromedy
Bereniki
Bończyka
Centaura
Darz Bór
Gajowa
Galaktyki
Gwiazdy Polarnej
Harcerska
Jowisza
Kniejowa
Kopernika
Las ?abędzki
Myśliwska do nr 23 wszystkie
Oriona
Perseusza
Pionierów
Pod Borem
Saturna
Sokoła
Syriusza
Świerkowa
Toszecka od nr 86 do nr 169 wszystkie
Wielkiej Niedźwiedzicy

Osiedle Ligota Zabrska

Błonie
Ceglarska
Cicha
Dojazdowa
Dolna
Górna
Górników
Klonowa
Kujawska do nr 11 nieparzyste
Okrężna
Panewnicka
Pocztowa
Pszczyńska od nr 133 do końca nieparzyste i od nr 200 do końca parzyste
Rymera
Samotna
Świętego Jacka
Świętego Józefa

Osiedle ?abędy

15 Grudnia
22 Lipca
Batorego
Bolesława Chrobrego
Broniewskiego
Chatka Puchatka
Ciołkowskiego
Eiffel’a
Fabryczna
Fiołkowa
Gałczyńskiego
Główna
Gojawiczyńskiej
Gorkiego
Jaracza
Kanałowa
Klasztorna
Kosmonautów
Kownackiej
Krasińskiego
Kraszewskiego
Kruczkowskiego
Kwiatowa
Leonarda da Vinci
Literatów
Luksemburg
Majakowskiego
Makuszyńskiego
Marksa
Mechaników
Metalowców
Meteorytów
Miła
Morcinka
Murarska
Nad Kanałem
Nałkowskiej
Narcyzów
Narutowicza
Niemcewicza
Niepaszycka
Olimpijska
Opla
Ossolińskich
Oświęcimska
Pana Twardowskiego
Partyzantów
Piaskowa
Piękna
Plac Niepodległości
Planetarna
Podmokła
Poezji
Pokoju
Prozy
Przyszowska
Pszenna
Pułaskiego
Radosna
Rejtana
Rodzinna
Różana
Rzeczycka
Satelity
Satyryków
Sojki
Spokojna
Starogliwicka od nr 1 do nr 100 wszystkie
Staromiejska
Strzelców Bytomskich od nr 1 do nr 61 nieparzyste i od nr 2 do nr 70 parzyste
Szenwalda
Szlak Kolejowy
Tęczowa
Tuwima
Waryńskiego
Wasilewskiej
Wazów
Wieniawskiego
Wierzbowa
Wiosenna
Władysława Jagiełły
Wolności
Wrzosowa
Wspólna
Wyczółkowskiego od nr 1 do nr 100 wszystkie
Zacisze
Zakątek Leśny
Zamkowa
Zapolskiej
Zawadzkiego
Zielińskiego
Zygmuntowska
Żeleńskiego-Boya

Osiedle Obrońców Pokoju

Bażancia
Błękitna
Bujwida
Bzów
Cieszyńska
Esperantystów
Grabowskiego
Graniczna
Jabłoni
Jałowcowa
Ligocka
Lisia
Myśliwska od nr 24 do końca wszystkie
Obrońców Pokoju
Obrońców Westerplatte
Ogrodowa
ONZ
Orzechowa
Paderewskiego
PCK
Piaseckiego
Przydrożna
Rapackiego
Sarnia
Strzelnicza
Świętego Wojciecha
Wiśniowa
Zajęcza
Zamenhofa

Osiedle Ostropa

Architektów
Ceramików
Ciesielska
Daszyńskiego od nr 300 do końca wszystkie
Ekonomistów
Elektryków
Fizyków
Geodetów
Lekarska
Marynarska
Nauczycielska
Oficerska
Piekarska
Prawników
Rybacka
Tokarska
Traktorzystów

Osiedle Sikornik-Wójtowa Wieś

Bekasa
Biegusa
Ciupków
Cyraneczki
Czajki
Czapli
Damrota
Daszyńskiego od nr 59 do nr 149 nieparzyste i od nr 151 do nr 290 wszystkie
Derkacza
Długa
Długosza
Dolnej Wsi
Drozdów
Ficka
Gipsowa
Głowackiego
Goplany
Hłaski
Jana III Sobieskiego od nr 17 do końca nieparzyste i od nr 20 do końca parzyste
Jaskółcza
Jondy
Kazimierza Wielkiego
Kochanowskiego od nr 1 do nr 24 wszystkie
Kokoszki
Kormoranów
Kosów
Krucza
Ku Dołom
Ligonia
Mała
Marzanki
Mewy
Mickiewicza
Na Wzgórzu
Norwida
Nowy Świat
Olchowa
Oleśnickiego
Opawska
Orkana
Perkoza
Plac Grunwaldzki
Pliszki
Poligonowa
Południowa
Prusa
Puszkina
Rybitwy
Rybnicka od nr 2 do końca parzyste
Sikornik
Skargi
Skowrończa
Słoneczna
Słowackiego
Świętego Ludwika
Ustroń
Wilgi
Witosa
Wójtowska
Zachodnia
Zawiszy Czarnego
Ziębia
Zimorodka
Żurawia

Osiedle Sośnica

Beskidzka
Bieszczadzka
Bracka
Chodźki
Ciskaczy
Cmentarna
Drzymały
Dzionkarzy
Gankowa
Generała Bema
Generała Sikorskiego
Głogowska
Goduli
Gromadzka
Jedności
Jesienna
Karpacka
Kasprowicza
Korczoka
Kujawska od nr 200 do końca
Limanowskiego
Młodego Górnika
Młodopolska
Młodzieżowa
Na Filarze
Nadbrzeżna
Niedurnego
Odrowążów
Plac Mariacki
Pogodna
Poznańska
Przedwiośnie
Przyszłości
Pusta
Reja
Reymonta
Rębaczy
Skarbnika
Sołtysia
Stabika
Staszica
Sudecka
Szczęść Boże
Sztygarska
Szybowa
Świętego Michała
Tatrzańska
Tylna
Wawelska
Węglowa
Wielicka
Wiślana
Wschodnia
Zawodna
Związkowa
Żeromskiego

Osiedle Stare Gliwice

Andersena
Bajkowa
Braci Grimm
Caro
Cytadeli Warszawskiej
Dekabrystów
Gomułki
Kasprzaka
Kona
Kozielska od nr 142 do nr 254 parzyste i od nr 117 do nr 207 nieparzyste
?abędzka od nr 13 do końca nieparzyste i od nr 28 do końca parzyste
Niedbalskiego
Ociepki
Sadowa
SDKPiL
Sieronia
Skalskiego
Skibińskiego
Starogliwicka od nr 101 do końca wszystkie
Targosza
Wesoła
Widokowa
Wiejska
Willowa
Zielona
?ródlana
Żabińskiego

Osiedle Trynek

Asnyka
Bajana
Bardowskiego
Bojkowska od nr 1 do nr 51 wszystkie
Dzierżona
Fornalskiej
Gwarków
Hibnera
Jasińskiego
Jasna
Junaków
Kilińskiego
Kniewskiego
Kochanowskiego od nr 25 do końca wszystkie
Kopalniana
Krasickiego
Kunickiego
Kusocińskiego
Liliowa
Lotników
Młodych Patriotów
Nowa
Obotrycka
Ossowskiego
Piastowska
Pietrusińskiego
Pszczyńska od nr 1 do nr 131 nieparzyste i od nr 2 do nr 198 parzyste
Ratowników Górniczych
Równa
Rutkowskiego
Rybnicka od nr 1 do końca nieparzyste
Rydygiera
Sawickiej
Sobótki
Szarych Szeregów
Toruńska
Zubrzyckiego
ZWM
Żwirki i Wigury

Osiedle Wilcze Gardło

Astrów
Azalii
Begonii
Bławatków
Frezji
Goździkowa
Konwalii
Krokusów
Lawendowa
Lewkonii
Magnolii
Maków
Niezapominajki
Orchidei
Plac Jaśminu
Storczyków
Tulipanów

Osiedle Zatorze-Szobiszowice

Batalionu Kosynierów
Bernardyńska
Bienka
Bluszczowa
Cechowa
Chełmońskiego
Chodkiewicza
Czarnieckiego
Czeremchowa
Dąbrowskiego
Domańskiego
Dziewanny
Fałata
Floriańska
Folwarczna
Generała Zajączka
Gierymskiego
Grottgera
Hoblera
Jarzębinowa
Kalinowa
Kłosista
Kolberga
Kolejarzy
Koraszewskiego
Kossaka
Kotlarska
Kowalska
Krakusa
Kruszynowa
Księdza Przyniczyńskiego
Leszczynowa
Leśna
Libelta
Ligustrowa
Lipowa
Lubliniecka
Makowskiego
Malczewskiego
Malinowa
Mastalerza
Michałowskiego
Na Miedzy
Na Zbiegu
Okrzei
Opolska
Orląt Śląskich
Owocowa
Patrolowa
Podlesie
Polna
Poniatowskiego
Porzeczkowa
Powroźnicza
Rogera
Rolna
Rostka
Sikory
Składowa
Skowrońskiego
Spółdzielcza
Stwosza
Szobiszowicka
Sztabu Powstańczego
Ślusarska
Świętego Andrzeja
Świętego Marka
Świętej Bronisławy
Świętej Małgorzaty
Świętojańska
Targowa
Tarninowa
Tarnogórska od nr 1 do nr 151 nieparzyste i od nr 2 do nr 150 parzyste
Toszecka od nr 1 do nr 85 wszystkie
Traugutta
Udzieli
Waliszewskiego
Wandy
Warszawska
Witkiewicza
Wolskiego
Wróblewskiego
Wujka
Zakole
Żółkiewskiego

Osiedle Żerniki

Chałubińskiego
Czekanowskiego
Czerskiego
Domeyki
Dybowskiego
Elsnera
Funka
Gdyńska
Grodeckiego
Kadłubka
Kurpiowska
Kuźnicka
Legnicka
?owicka
?ukasiewicza
Małopolska
Mazowiecka
Mościckiego
Na ?uku
Noworoczna
Olszewskiego
Omańkowskiej
Paska
Pomorska
Pukasa
Rogozińskiego
Sołtysa
Stepowa
Strzeleckiego
Sylwestrowa
Szymanowskiego
Śląska
Śniadeckich
Świętego Huberta
Tarnogórska od nr 174 do końca parzyste i od nr 189
do końca nieparzyste
Warmińska
Wielkanocna
Wielkopolska
Wigilijna
Żernicka

frohike - Wto Cze 05, 2007 16:37

a tak chyba bedzie to wygladalo za niedlugo

Zafira - Wto Cze 05, 2007 17:54

frohike napisał/a:
Osiedle Trynek

frohike napisał/a:

czyli sie zgadza :]

ZWM is my home - Czw Cze 07, 2007 17:29

Zafira napisał/a:
frohike napisał/a:

czyli sie zgadza :]

... nie zgadza się. Pytanie było czy Kochanowskiego można zaliczyć do os. Zubrzyckiego, a wedle podziału przytoczonego przez Frohike, takie osiedle już nie istnieje, jest za to jedno duże osiedle Trynek...

Gmeras - Czw Cze 07, 2007 17:41

ale jak by nie patrzeć jest to dzielnica
a słowo dzielnica a osiedle ma swoje róznice ;)

ZWM is my home - Czw Cze 07, 2007 18:00

mozesz jasniej??

wedle tego co przedstawil Frohike to pojecie dzielnica juz nie istnieje w podziale terytorialnym gmin...

pytanie o przynaleznosc Kochanowskiego bylo precyzyjne, wiec i odpowiedz powinna byc precyzyjna. teraz wiemy, ze od pewnego numeru ulica ta nalezy do osiedla Trynek, a nie Zubrzyckiego (ktore to zniknelo z mapy miasta)...

Zafira - Czw Cze 07, 2007 18:57

... nie zgadza się. Pytanie było czy Kochanowskiego można zaliczyć do os. Zubrzyckiego

cos ci sie pomylilo. czytaj uwaznie i zobacz sobie strone wczesniej. :zdziwko:

Zafira napisał/a:
czy ulica Kochanowskiego (bloki) nalezy do Trynku?

Gmeras - Czw Cze 07, 2007 19:02

mozesz jasniej??
że "osiedle trynek" to jest dzielnica miasta Gliwice
ZWM is my home - Pią Cze 08, 2007 00:38

Zafira napisał/a:
cos ci sie pomylilo. czytaj uwaznie i zobacz sobie strone wczesniej.

pomyłka pomylką, poprostu zasugerowałem sie tym:

Szamanka napisał/a:

Gmeras napisał/a:
że "osiedle trynek" to jest dzielnica miasta Gliwice

... nie prostuj bananów... wyjaśnij te różnice pomiędzy pojęciem osiedle i dzielnica, bo teraz wynika z tego, że to jest to samo

ZWM is my home - Pią Cze 08, 2007 08:22

Wiecie co z przebudową Toruńskiej, Bojkowskiej?

Niedługo może nam się na Trynku pozmieniać nieco nazewnictwo ulic, w związku z planowaną ustawą "duebekizacyjną".

frohike - Pią Cze 08, 2007 11:04

ZWM is my home, taa włacznie z twoim nickiem :P
ZWM is my home - Sob Cze 09, 2007 20:15

kiedyś były plany zmiany Z.W.M na Gen. Maczka...
Justyśka - Sob Cze 16, 2007 21:24

Kolejna mieszkanka Trynku się zgłasza :D Ja nie wyobrażam sobie mieszkania gdzieś indziej, nie zamieniałabym za nic tej ciszy i spokoju na nic :D i do centrum też niedaleko :]
frohike - Pon Cze 18, 2007 07:54

Justyśka, pewnie sąsiadką Gmerasa jestes :)
Gmeras - Pon Cze 18, 2007 14:58

o sąsiadka tylko która i skąd :D
Justyśka - Wto Cze 19, 2007 14:56

A sąsiadka mieszka sobie w tych jednopraterowych blokach :) prawie zaraz przy kilińskiego ;) A która to jestem to nie wiem jak sąsiadowi wytłumaczyć:p ;)
Gmeras - Wto Cze 19, 2007 16:57

a to daleka sąsiadka bo ja koniec lotników :P
Bot - Wto Cze 19, 2007 22:12

A ja bywam czasem na Kilińskiego :)
Piotrulek - Sro Cze 20, 2007 09:00

khaman napisał/a:
A ja bywam czasem na Kilińskiego

swego czasu na Kilińskiego bywałem prawie codziennie przez 4 lata

Drauka - Sro Cze 20, 2007 21:02

moj brat tez bywa codziennie na kilinskiego juz od szesciu lat ;) chodzi do SP 16, tzn chodzil bo wlasnie skonczyl podstawowke :) a ja od dluzszego czasu nie zapuszczalam sie w tamte rejony trunku.
a z Toba Gmeras to chodzilam do podstawowki, do 26-tej :P

Drauka - Sro Cze 20, 2007 21:03

zapomnialam dodac ze do jednej klasy :]
Gmeras - Sro Cze 20, 2007 23:13

Cytat:
zapomnialam dodac ze do jednej klasy :]
oooo no to witam a tak coś bliżej :D
Drauka - Czw Cze 21, 2007 07:38

a tak cos blizej to jestem jedna z trzech Katarzyn z naszej klasy :] jedna z dwoch Katarzyn co nosily okulary :P a z tych dwoch jestem (tzn bylam) ta blondynka ;) jakies pytania ? :D
Gmeras - Czw Cze 21, 2007 19:53

Drauka napisał/a:
jakies pytania ? :D
tak dalej nie wiem a zdjęć klasowych znaleźć nie umiem :P
Drauka - Sob Cze 23, 2007 12:33

Ktarzyna Jaworska - cos ci to mowi? watpie :P
no starych zdjec na kompie nie mam wiec co najwyzej mozesz wejsc na w w w ffflower.fotka, p l ale nie wiem czy mnie poznasz :P

Gmeras - Sob Cze 23, 2007 12:58

zabij mnie ale nie bardzo
na pewno ty mnie z kimś nie pomyliłaś ? Na pewno do tej samej klasy chodziliśmy ? ;p
albo z moja pamięcią coś nie tak :P

frohike - Sob Cze 23, 2007 13:35

Gmeras, po twoim awatarze mogła Cie pomylic :P
Drauka - Sob Cze 23, 2007 18:55

a chodziles do SP 26? do klasy "a" przez 6 lat? na pewno kogos pamietasz ze klasy, zarzuc nazwiskiem jakims to sie wyjasni :]
Gmeras - Sob Cze 23, 2007 23:31

Drauka napisał/a:
a chodziles do SP 26? do klasy "a" przez 6 lat? na pewno kogos pamietasz ze klasy, zarzuc nazwiskiem jakims to sie wyjasni :]
dobra wystarczy ze ty zarzuciłaś szczegółami
ale ja ciebie nie kojazę
moze masz naprawde teraz super nowy :image:
sorry :(
frohike napisał/a:
Gmeras, po twoim awatarze mogła Cie pomylic
niby z kim ? :P
Drauka - Nie Cze 24, 2007 10:35

Gmeras napisał/a:
sorry :(

nie ma za co :przytul: ale to fakt ze sie bardzo zmianilam :D

frohike - Nie Cze 24, 2007 10:46

Gmeras napisał/a:
frohike napisał/a:
Gmeras, po twoim awatarze mogła Cie pomylic
niby z kim

z psem stróża :D

jan - Sro Cze 27, 2007 20:58

Piotrulek napisał/a:
swego czasu na Kilińskiego bywałem prawie codziennie przez 4 lata

:super: swego czasu powiadasz, toż to przeszło trzy dychy temu, no ale szesnastka jak stała tak stoi nadal i ma sie dobrze....

jan - Sob Mar 08, 2008 20:05
Temat postu: Rozkopany Trynek
Witam.
Po dosc długiej przerwie zawtałem na "moim " starym osiedlu.
I co zobaczyłem--nieprzejezdne, rozkopane ulice-H.Sawickej, Równa, Toruńska.
Czy ktos orientuje się bliżej o chodzi z tymi pracami drogowymi?
I przy okazji tych prac zostały odkryte jakies stare mury, fundamenty z cegły na terenach powiedzmy do tej pory zielonych.
Czyżby istniały kiedys tam przed laty jakies budowle ??

Jan

Gmeras - Sob Mar 08, 2008 22:30

jan napisał/a:
I co zobaczyłem--nieprzejezdne, rozkopane ulice-H.Sawickej, Równa, Toruńska.
Czy ktos orientuje się bliżej o chodzi z tymi pracami drogowymi?
obwodnica Gliwic Toruńska będzie przedłużona do bojkowskiej :) a ulice "-H.Sawickej, Równa," to chyba przy okazji :P
Gmeras - Sro Lut 24, 2010 15:56

Wnet będzie można się całkowicie pożegnać z ruiną dworca na trynku. Z jednej strony dobrze z drugiej smutek pozostanie.h t t p;//w w w dziennikzachodni, p l/slask/225102,znikaja-kasy-oraz-kolejowe-dworce,id,t.html
jan - Czw Lut 25, 2010 10:57

NO cóż, wielka szkoda, że takich obiektów nie obejmuje się specjalna ochroną. W końcu to kawał historii Trynku i Gliwic. Do dzisiaj pamiętam ten charakterystyczny warkot spalinowej lokomotywy i jej sygnał kiedy pociąg zbliżał się do przejazdu.
Basia K - Czw Lut 25, 2010 17:20

Gmeras napisał/a:
pożegnać z ruiną dworca na trynku

Dworzec wąskotorówki?

Budynek a i owszem straszy ale z sentymentem wspominam tą kolejkę........

Gmeras - Czw Lut 25, 2010 20:33

Gmeras napisał/a:
Dworzec wąskotorówki?
tak
Gmeras - Pon Maj 17, 2010 11:59

Nie umie znaleźć tematu do wąskotorówki ale trochę nostalgii w tym filmiku jeszcze formie wideo nigdzie nie znalazłem h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=3aJS_Mt8Dr0 :)
matador - Czw Lip 29, 2010 21:56

A ja dzisiaj wyczytałem w Gazecie Miejskiej, że jest plan reaktywacji połączenia z Rudami. Trzymam kciuki za realizację tego!
Gmeras - Pią Lip 30, 2010 05:35

Mało realny pomysł :)
K4r0l - Pią Lip 30, 2010 11:58

Chociaż przydałoby się ;)
Jednie trasę lekko z początku trzeba by zmodyfikować, bo teraz przedostać się trzeba pod autostradą :] chyba najlepiej na wysokości przyszłego PPO Bojków, jest tam WA, by był przejazd na pola ;) później na zachód... i dawną trasą :D

Gmeras - Pią Lip 30, 2010 20:30

dawna trasa tez da rade jest tam droga pod mostem
Karlus - Pon Sie 02, 2010 19:51

B.mała realna inwestycja, taka linia by się na Czechowice przydała :hyhy:
Racja - Wto Sie 31, 2010 12:24

Rozkopali nas strasznie, ale powstały nawet ścieżki rowerowe na chodnikach :)
Okolica pięknieje