dupiate forum

Nasze miasto - Onkologia--->Nowa linia autobusowa

Frycek - Wto Mar 08, 2005 09:14
Temat postu: Onkologia--->Nowa linia autobusowa
Prezydent Gliwic podjął decyzję o uruchomieniu specjalnej linii autobusowej pomiędzy Placem Piastów a Centrum Onkologii. Przychylił się do prośby, którą w tej sprawie skierowała do Urzędu Miejskiego dyrekcja szpitala. „Pacjenci – osoby schorowane, niejednokrotnie w podeszłym wieku czy mające problemy z poruszaniem – przybywający z terenu całego kraju do naszej placówki, są pozbawieni możliwości dotarcia komunikacją miejską z dworca PKP do Instytutu Onkologii” - napisała w liście Anna Szwengruben, zastępca dyrektora ds. organizacji i zarządzania w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Słodowskiej-Curie w Gliwicach.
Decyzja w sprawie uruchomienia nowej linii 224 zapadła na próbny okres trzech miesięcy. Potem - w zależności od liczby pasażerów - zostaną podjęte dalsze postanowienia. Przewidziano w sumie 14 kursów dziennie (od poniedziałku do piątku), po siedem - w jedną i drugą stronę. Na trasie będzie kursował autobus 32-osobowy. Przystanek na Placu Piastów usytuowano na odcinku pomiędzy ul. Na Piasku i Okopową. Stamtąd autobus będzie wyruszał od 6.30 do 12.30 co godzinę i jechał wprost pod szpital. Spod Instytutu Onkologii będzie wyjeżdżał również co godzinę od 7.10 do 13.10 i zatrzymywał się kolejno na trzech przystankach: przy ul. Toszeckiej (w pobliżu wlotu ul. Szobiszowickiej), przy ul. Bohaterów Getta Warszawskiego (naprzeciw dworca PKS i PKP) oraz na Placu Piastów. (al)

Uważam ze to bardzo dobry pomysł... :brawo: , niedawno rozmawialiśmy o tym na forum --> czyżby czytali Je :)

Asienka - Wto Mar 08, 2005 09:24

:) Uwazam że o naprawde dobry pomysł, nie tylko dla pacjentów ale i dla pracowników , bo wielu z nich znam i zawsze sie żalili że nie ma tam transportu :)
ANIUS - Wto Mar 08, 2005 10:59

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO SUPERRRRRRRRRRRR!!!! Przeciez narzekalam na to, ze nie ma takiej linii... hurrrrrraaaaaaaaaaa Pan Prezeydent czytal moj post :twisted: :twisted: tylko ja mu dam na okres probny...ma byc na stale:)
kisia - Sro Mar 09, 2005 10:18

No super, uważam że takie połączenie jest bardzo potzrebne i po tych 3 miesiącach próbnych linia ta zostanie na stałe :)
Piotrulek - Sob Mar 12, 2005 09:48

Obyśmy mioeli jak najmniej okazji jeÄ?dzić autobusem w kierunku Onkoligii,życzę to wszystkim.
ANIUS - Sob Mar 12, 2005 14:53

ojjjj a chce tam to polaczenie nawet czesciej, po 10 minut po pelnej godzinie z placu piastow to dla mnie za wczesnie.... ;/ ;/ ;/ ;/ musze sie jakos do pracy dostac!!!!! rano grr a jak sie idzie tamtedy to z dusza na ramieniu...
Piotrulek - Wto Mar 15, 2005 17:48

ANIU¦, Z tego co dzisiaj słyszalem w radiu ,to ten autobus jeÄ?dzi tylko od 6.30-12.30 i koniec... :lol: :lol: wielki prezent łaskawco ,Panie Prezydencie miasta :x :x
ANIUS - Wto Mar 15, 2005 18:57

fakt, autobus nie jezdzi caly dzien, pewnie dlatego, ze przychodnia onkologiczna przyjmuje racezj w godzinach dopoludniowych, niz popoludniowych...
tutaj sa godzinki, jesli kogos to interesuje...
linia 224
Przystanek: Gliwice Plac Piastów
Kierunek: Gliwice Centrum Onkologii
Dni robocze
630 730 830 930 1030 1130 1230

i spod Onkologii
Kierunek: Gliwice Plac Piastów
Dni robocze
710 810 910 1010 1110 1210 1310

Gmeras - Wto Mar 15, 2005 20:24

to moze na okres próbny jak bedzie duze zainteresowanie pasazerów tym autobusem to zostanie uruchomionych wiecej lini :)
mysle ze ten autobus zostanie na stałe ;)

ANIUS - Wto Mar 15, 2005 20:43

byloby milo gdyby wprowadzono tez inne godziny, po okresie probnym, gdzies tak wczesne popoludniowe, bo nalezaloby wziasc takze pod uwage pracownikow onkologii, czy nawet odwiedzajacych szpital...rano nie ma godzin odwiedzin.

dzis zauwazylam ze autobus w okolicach w pol do dziewiatej jechal calkowicie pusty, aczkolwiek tlumacze to faktem, ze jezdzi on od dnia dzisiejszego i ludzie jeszcze nie wiedza o tej lini, musze sie dowiedziec i przywyczaic:)

frohike - Sob Kwi 16, 2005 18:39

i powiedzcie mi, duzo ludzi korzysta z tej linii autobusowej
ANIUS - Sob Kwi 16, 2005 22:10

niestety nie..... przynajmniej po w pol do dziewiatej rano, kiedy podjedza pod onkologie siedzi w nim okolo 2-3 osob:) hmm nie wiem jak wyglada sprawa w innych godzinach... obawiam sie, ze duzo ludzi nadal o tym nie wie, mam na mysli starszych, ktorych onkologia interesuje...
Asienka - Sob Kwi 16, 2005 22:34

Ja tez prawie zawsze widze ten autobus prawie pustawy :|
Gmeras - Sob Kwi 16, 2005 22:43

a ja raz widziałem jak na placu piastów wsiadało do niego pełno bydła
ANIUS - Nie Kwi 17, 2005 12:21

gmeras to moze widziales bydło... bo ludzie w nim nie jeżdzą Bynajmniej rzadko... ale od kiedy przewoza bydło autobusami miejskimi?!?!!? :D :rotfl: :D ;)
Piotrulek - Nie Kwi 17, 2005 17:53

Cytat:
i powiedzcie mi, duzo ludzi korzysta z tej linii autobusowej

Długo trwało nim wymyślili,a jeszcze szybcie ją zamkną(mam na myśli linie autobusową)

Aither - Pon Kwi 18, 2005 10:41

to raczej nie uniknione... prawdę mówiąc są ważniejsze miejsca niż onkologia no ale to już nie moja sprawa...
frohike - Pon Kwi 18, 2005 11:14

mamy za malo kasy aby wszedzie jezdzilo duoza autobusow, szkoda no ale coz takie zycioe
ANIUS - Pon Kwi 18, 2005 11:56

Mysle, ze ta linia jest potrzebna, bo to jest jedyny sposob zeby dotrzec na onkologie (jesli nie swoim samochodem i nie taksowka) W przypadku pacjentow to jest to naprawde istotne linia, aczkolwiek nie wiedza o niej, jest slabo oznaczona i mzoe dlatego jest malo podrozojacych nia.
Aither - Pon Kwi 18, 2005 11:57

jestem zdania, że nie każdemu się dogodzi... możliwe, że za jakiś czas jak ja trafię na onkologię to będę spiczyć, że powinno być więcej autobusów w te stronę... poza tym sytuacja na PKM jest opłakana... niedługo nie będzie miał kto jeździć... ale to już zakrawa na temat o PKM.
frohike - Pon Kwi 18, 2005 12:37

dajmy tej linii jeszcze troszke czasu
mi sie marzy aby nikt nie musial korzystac z pomocy tego srodka aby sie tam dostac

ANIUS - Pon Kwi 18, 2005 12:45

jak juz to pracownicy:)))
Aither - Pon Kwi 18, 2005 13:08

:) wole tam o własnych siłach i w odwiedziny a nie jako pacjentka :)
Gmeras - Wto Kwi 19, 2005 20:08

ANIUS napisał/a:
gmeras to moze widziales bydło... bo ludzie w nim nie jeżdzą Bynajmniej rzadko... ale od kiedy przewoza bydło autobusami miejskimi?!?!!?

hehe ale wiesz o co mi chodzi ;p

ANIUS - Wto Kwi 19, 2005 21:55

a co ja blondynka?!? ;)
ANIUS - Sob Kwi 23, 2005 18:46

Jako baczny obserwator lini pod onkologie zauwazylam, co nastepuje :hyhy:
we zcwartek okolo 8 35 jak przybyl autobusik pod onkologie bylo w nim wiecej osob, mianowicie doliczylam sie w trybie błyskawicy 7 ...tydzien wczesniej widzialam tylko 3 osoby...mam nadzieje, ze ta linia bedzie oplacalna i ludzie sie przekonaja do niej:) pomimo, ze nia nie jezdze, bo godziny mi nie odpowiadaja, ciesze sie,ze jest:)

Piotrulek - Pon Maj 09, 2005 20:10

ANIUS napisał/a:
Jako baczny obserwator lini pod onkologie zauwazylam, co nastepuje

Coś ostatnio jako baczny obserwator nie zdalaś nam żadnej relacji o tym autobusie,czyżby się znudzilo???

ANIUS - Wto Maj 10, 2005 06:21

ahhhh niee:) dzis zaobserwuje
ANIUS - Wto Maj 10, 2005 16:24

nie udalo mi sie dzis zaobserwowac, po prostu zapomnialam, ale przy najblizszej okazji zdam relacje ile mniej wiecej osob jest w autobusie:)
ANIUS - Wto Maj 10, 2005 16:28
Temat postu: Re: Onkologia--->Nowa linia autobusowa
ogg
limnea - Sro Maj 11, 2005 13:18

tyle co ja go widzę to jeździ pustawy
Aither - Pią Maj 13, 2005 10:48

no nie dziwie sie... onkologia to nie hipermarket O_o moim zdaniem to byl nietrafiony pomysl.
Piotrulek - Pią Maj 13, 2005 12:53

Aither napisał/a:
moim zdaniem to byl nietrafiony pomysl

Powiedzalem to w jednym z pierwszych postów na ten temat,ludzie narzekali,że nie ma czym dojechać,a jak miasto dało autobus,to i tak dalej chorzy jeżdżą taksówkami... :) :)

Aither - Pią Maj 13, 2005 12:56

hahahahhahahahahaa paranoja :D :D :D
ANIUS - Pią Maj 13, 2005 13:09

Piotrulek napisał/a:
dalej chorzy jeżdżą taksówkami...

niezupelnie, taxowki stoja raczej bez zamowien
maja bardzo malo kursow, te co stoja pod onkologia

Aither - Pią Maj 13, 2005 14:38

ANIUS ale nie zaprzeczy temu, ze takiemu choremu wygodniej jest poleciec do taxi niz meczyc sie w busie... wygodniej w taxi i w dodatku podwiezie pod sam domek... kwestia wygody i pacjenta :)
Piotrulek - Sob Maj 14, 2005 10:52

ANIUS napisał/a:
te co stoja pod onkologia
To są taxi do odjazdu ,a nie do przyjazdu...
ANIUS - Sob Maj 14, 2005 20:13

Cytat:
To są taxi do odjazdu ,a nie do przyjazdu...

tlumaczysz mi jakbym miala 5 lat i nie wiedziala co robia taxi na przystanku...
w taxi na przystanku pod onkologia mam znajomego kierowce, z ktorym nie raz rozmawialam i mowil mi , ze nie maja za duzo klientow (czyli Piotrulku tych, ktorzy pod onkologia wsiadaja i jada w miasto) i tyle chcialam powiedziec wyzej...
ile znowoz przyjezdza pod onkologia z miasta...nie wiem, ale napewno duzo
rzecz w tym, ze jest to droga impreza dla wielu osob, zwlaszcza tych starszych, schorowanych, ktorzy zyja z rent i emerytur

Cytat:
ANIUS ale nie zaprzeczy temu, ze takiemu choremu wygodniej jest poleciec do taxi niz meczyc sie w busie... wygodniej w taxi i w dodatku podwiezie pod sam domek... kwestia wygody i pacjenta Wesoly

tak , ale jak wyzej wspominialam koszty, koszty i jeszcze raz koszty

Gmeras - Sob Maj 14, 2005 21:46

ta linia ma zamało przystanków i dlatego moze miec mało klijentów
ANIUS - Sob Maj 14, 2005 22:25

Cytat:
ta linia ma zamało przystanków i dlatego moze miec mało klijentów

sprytne spostrzezenie

Piotrulek - Nie Maj 15, 2005 10:58

ANIUS napisał/a:
w taxi na przystanku pod onkologia mam znajomego kierowce

A ja nie znam"złotówy"czyli taksiarza,który bylby zadowolony z zarobku i ilości kursów...więc nie jest to żaden wykladnik...fakt jest jednak taki ze bez sensu bylo powolanie tej linii od życia... :)

limnea - Nie Maj 15, 2005 15:35

Wiem że tę linię stworzono extra dla przewozu osób do Onkologii. Ale gdyby tak przemyślano od razu, że można przy okazji wydłużyć tę linię do którejś z dzielnic (powiedzmy do ?abęd) to autobusiki tej linii byłyby na pewno bardziej wypełnione.
AgnieszkaL - Czw Maj 19, 2005 08:37

ta linia ma mało klientów bo godziny są feralne ja dzisiaj jadę do onkologii :( :przestraszony: ale mam termin na 15 hmm wypada pojechac taxi albo piechotką tylko jak spojżę za okno to srednio mi się chce
ANIUS - Czw Maj 19, 2005 09:16

Agagatka napisał/a:
bo godziny są feralne

tu sie zgodze, ja tez nie moge skorzystac , bo bym byla albo za wczesnie, albo za pozno...grrrrr

limnea napisał/a:
że można przy okazji wydłużyć tę linię do którejś z dzielnic (powiedzmy do ?abęd) to autobusiki tej linii byłyby na pewno bardziej wypełnione.

i tu limnea ma racje, ale przeciez tam u gory nie ma ludzi myslacych :rotfl: ;)

limnea - Czw Maj 19, 2005 13:38

dziś rano po 7:00 był pełen... siedział tylko kierowca-bardzo smutny zresztą :/ :niepewny:
ANIUS - Czw Maj 19, 2005 14:05

a to czemu kierowca byl smutny hmmm :/
skoro bus byl pelen... chyba, ze nie zrozumialam "instrumentu przekazu" :kwasny:

Nelvana - Czw Maj 19, 2005 15:02

Może się martwił, że tylu ludzi choruje... :|
ANIUS - Czw Maj 19, 2005 15:54

;)
limnea - Czw Maj 19, 2005 16:43

ANIUS napisał/a:
chyba, ze nie zrozumialam "instrumentu przekazu"

autobus był pełen powietrza. :D Kierowca siedział sam. :D Był bardzo smutny ponieważ wiózł powietrze. Teraz OK??? :D :D

ANIUS - Czw Maj 19, 2005 16:52

tak tez pomyślalam po fakcie...tj napisaniu posta :zalamany:
Nelvana - Czw Maj 19, 2005 17:00

Tak naprawdę to nie wiem, ale wydają mi sie jakoś nie na miejscu takie żarty. :| Zbyt poważnie traktuję temat onkologii, żeby spokojnie się z tego śmiać.
limnea - Czw Maj 19, 2005 18:04

Nelvana napisał/a:
wydają mi sie jakoś nie na miejscu takie żarty.

Nelvana napisał/a:
Zbyt poważnie traktuję temat onkologii, żeby spokojnie się z tego śmiać.

Ale my tu prawimy tylko o autobusie do ww instytucji :hyhy:

AgnieszkaL - Czw Maj 19, 2005 19:12

no i co mi po takim autobusie jak od 15.00 musialam czekac trzy godziny zanim zostanę przyjeta więc i w jedna i w dugą strone musialam isc piechotką wrrrrrrrrr a jutro powtorka z rozrywki bo musze isc na zabieg :( do kitu :(
Piotrulek - Pon Wrz 19, 2005 20:16

Agagatka napisał/a:
no i co mi po takim autobusie jak od 15.00 musialam czekac trzy godziny zanim zostanę przyjeta

a autobus dalej jeździ i miasto doplaca ,prawda?? :D :D