dupiate forum

Dział Kulinarny - LAZANIA (LASAGNE)

mania - Czw Lut 03, 2005 14:49
Temat postu: LAZANIA (LASAGNE)
Przepis na całe naczynie żaroodporne (prostokątne):

Składniki:

- makaron na lazanie (polecam Malma)
- 2 x sos do lazani (ja używam sosu Bolognese - tego do spaghetti najlepiej Knorr)
- 0,7 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego ( obojętnie z jakiego zwierzęcia )
- 0,5 kg sera żółtego ( lub 4 paczki już utartego, do kupienia w Biedronce, polecam, rewelacyjny do zapiekania )
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. cebuli ( zależy ile kto lubi )
- przyprawy : vegeta, sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie farszu:

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kosteczke. Wrzucić na patelnie ( najlepiej na dno patelni dać masło, pieczarki się wtedy ładnie uduszą ). Ja od razu daje też mięso, zgnieciony ząbek czosnku i pokrojoną w kostke cebule. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą wg smaku i uznania. To razem dusi sie na małym ogniu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, ok. 40 min. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu :). Teraz odcedzamy powstały sosik, jeszcze sie nam przyda.

Przygotowanie sosu:

Gotowy sos do lazani ( lub bolognese ) rozpuszczamy w zimnej wodzie ( wg. przepisu na opakowaniu ), ja używam ok. 0,5 litra wody na dwa opakowania sosu. Rozpuszczony sos zagotowujemy, MUSIMY MIESZAć !! Jak sie zagotuje dodajemy do tego odcedzony sosik z mięsa, będzie miał ładny aromat. I tak chwilke mieszamy, żeby składniki się połączyły. Sos gotowy :)

Układanie warstw lazani:

Dno naczynia żaroodpornego polewamy odrobiną oleju, następnie wg kolejności: sos, makaron, farsz, utarty ser ( jeżeli macie ten pakowany, to jeden woreczek = jedna warstwa ). Tak układamy warstwami ile nam się zmieści, ale należy pamiętać, że ostatnią warstwą musi być ser ( szczelnie przykrywający całość ). Ja polewam ostatnią warstwe sosem.

Zapiekamy w rozgrzanym do 180 - 200 stopni piekarniku, ok. 40 - 60 min na "środkowym piętrze" piekarnika. Lepiej zaglądać czy nam się dno lazani nie przypala, jeśli tak to można wyłączyć piekarnik. Ja zostawiam lazanie w piekarniku tak długo, aż sam ( piekarnik ) ostygnie. Lazania wtedy sama "dochodzi" - bez skojarzeń ;)

Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie. :)

Życze smacznego :beer:

Dana - Czw Lut 03, 2005 23:58

Cytat:
Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie.

Ja też jestem mistrzem i też się nie chwale
moje super lazanie robie z warzywami mieszanka warzywna/ mrożonka 7 -składników/
zasada warstw ta sama co MANIA
na sos mam wlasny sposob:
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem

mania - Pią Lut 04, 2005 08:12

Dana napisał/a:

na sos mam wlasny sposob:
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem


Dana ten sos to chyba beszamelowy :?: ja właśnie nie robie tego sosu, tylko do mięsa, Twój w tym przypadku pasuje bo to warzywka ;)

Dana - Pią Lut 04, 2005 15:16

NO Mania !
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy :brawo:


spróbuje do mięska zrobić twój sos może będzie lepszy posmak :)

mania - Pią Lut 04, 2005 18:28

Dana napisał/a:
NO Mania !
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy :brawo: )


nie pisałam, że jestem mistrzem gotowania, tylko mistrzem robienia lazani :mg:

Dana - Sob Lut 05, 2005 14:39

OK tak mi się zrymowało
sama lubie lazanie jeść i gotować dlatego włączyłam się do temayu :)

Jenny - Sob Lut 05, 2005 17:27

mam pomysl...moze maniu zaprosisz nas kiedys na Twoja lazanie?? nio ja jestem za:) mozna by sie zlozyc na produkty i juz bedzie ok? czekam na Twoja decyzje :D
frohike - Sob Lut 05, 2005 19:22

a ma ktoś zdjecie bo ja nie wiem nawet jak to wyglada a tym bardziej jak smakuje :]
Demmo - Pon Lut 07, 2005 17:17

mania omija temat szerokim łukiem? ;) czekamy na decyzję bo też chętnie bym spróbował tej lazanii :]
Dana - Sro Lut 09, 2005 22:02

zrobie Lazanie ..............
zrobie zdjęcie ,dla Frohike..........
a sama je zjem :D

kisia - Czw Lut 10, 2005 00:48

ooooo lazania mniam mniam
frohike, lasagne wyglada tak
:mg: :mg: :mg:

Jenny - Czw Lut 10, 2005 13:37

jejus ale mi smaka kisiu zrobilas a tu mania sie nie odzywa czyli zostaje mi poeksperymentowac i zrobic ta lazanie pyszna :D
frohike - Czw Lut 10, 2005 19:37

mi to apetycznie nie wyglada
Demmo - Czw Lut 10, 2005 23:10

a ta lazania garfilda wyglądała inaczej :lol:

btw lazania mojej siostry też nie przypomina tego ze zdjęcia ;)

kisia - Pią Lut 11, 2005 02:30

zawsze potrawy na zdjęciach wyglądaja zupełnie inaczej niz w rzeczywistości ( to tak jak ze zdjęcami modelek czy aktorek ;)
Ishikawa - Czw Lut 26, 2009 21:02

Sama nigdy nie robiłam, ale mialam okazje jesc w Dominium i Capri, i Coste Vita. Wygrywa CAprii, duzo sera, sosu i dosc pokazna, 2 osoby srednio głodne sie najedza. :) Pyyycha:D
kobi - Pią Lut 27, 2009 10:37

Nie wiem, która spośród restauracyjnych wygrywa bo tylko jedną jadłem, ale ta w Capri faktycznie jest niezła :) Ale i tak domowej roboty jest najlepsiejsza :zawstydzony: :wstyd: :zawstydzony: :wstyd:
Ishikawa - Pią Lut 27, 2009 11:17

pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;)
kobi - Pią Lut 27, 2009 11:46

Ishikawa napisał/a:
pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;)

Rozumiem Cię doskonale. Czasami też tak trzeba :)

Ishikawa - Pią Mar 20, 2009 22:37

Zczaiłam lazanie z Lidla :) wegeterianska i normalna:) Wegetarianska pycha, nie mam przekonania do miecha w takich mrozonkach.
Basia K - Pią Mar 27, 2009 14:51

A ja robię fajną przekąskę z "lazaniowych" płatów.

Wrzucam takie płaty do osolonego wrzątku.Uwaga,żeby się nie posklejały!
Po ugotowaniu,jeszcze ciepłe zwijam w rożki,do których wkładam po trochu-pokrojoną surową czerwoną paprykę,małe obgotowane różyczki brokułów,trochę tuńczyka z puszki.
I gotowe.

Mozna tak przygotowane rożki posypac tartym żółtym serem i zapiec,wtedy przekąska na ciepło :)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group