dupiate forum

Um Gliwice - Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew

kaszanna - Pią Sty 14, 2005 10:35
Temat postu: Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew
Wczoraj w Nowinach na pierwszej stronie był artykuł o nagrodzie którą wręczył Pan Frankiewicz po raz pierwszy - Gliwickiego Lwa. Straszne było moje zdumienie ponieważ wiem, że takiego Lwa wręcza już od kilku lat (prawie 30) Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Gliwickiej. ¦ciślej jest to statuetka Lwa Czuwającego. Co z tego że inna nazwa: wygląd ten sam.
Hmmmm... brak pomysłów?

h0lek - Pią Sty 14, 2005 14:03
Temat postu: Re: Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew
kaszanna napisał/a:
Wczoraj w Nowinach na pierwszej stronie był artykuł o nagrodzie którą wręczył Pan Frankiewicz po raz pierwszy - Gliwickiego Lwa. Straszne było moje zdumienie ponieważ wiem, że takiego Lwa wręcza już od kilku lat (prawie 30) Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Gliwickiej. ¦ciślej jest to statuetka Lwa Czuwającego. Co z tego że inna nazwa: wygląd ten sam.
Hmmmm... brak pomysłów?

Kreatywnosc naszych dzialaczy samorzadowych jest godna pozazdroszczenia... :]

zamiast lwa mogli wymyslic lion, leo, albo lwiątko - mysle ze inne zwierzatko nawet do glowy by im nie przyszlo :]

frohike - Pią Sty 14, 2005 22:59

pewnie mieli na stanie figurki lwa i dlatego tak wyglada ta statuetka
Uszatek - Pią Sty 14, 2005 23:24

A tak z ciekawości, co ma wspólnego lew z Gliwicami?
kisia - Nie Sty 16, 2005 01:24

Cytat:
co ma wspólnego lew z Gliwicami?
w dwóch miejscach w gliwicach znajduja sie odlane z żeliwa rzexby lwów.
Jeden lew ( tzw lew czuwający ) jest przy ul. Dolnych Wałów w pobliżu ogrodzenia Willi Caro

dwa inne lwy znajduja sie przed wejściem do Palmiarni

Uszatek - Nie Sty 16, 2005 12:01

Hmm no wszystko ładnie Kisiu, tylko czemu akurat wybrać lwa na symbol nagrody miejskiej? Bo sam fakt że w mieście stoi kilka rzeÄ?b lwów chyba też jest czymś spowodowany poza np. miłością do egzotycznych zwierzątek? Chodzi mi po prostu o kontekst jakiś (historyczny/społeczny/łotewer), bo jak na razie to równie dobrze mogli by dawać nagrodę w kształcie ryjówki i mniej więcej taki sam miałoby to dla mnie sens, dlatego się dopytuję.
Gmeras - Nie Sty 16, 2005 16:55

Ja sie moge przyznac ze tez niewiem dlaczego akurat lew :)
frohike - Nie Sty 16, 2005 21:23

moze ktoś sie skontaktuje z UM zeby nam podali historie tej nagrody i aby nam wytlumaczyli skad ten lew
Frycek - Pon Sty 17, 2005 16:25

frohike napisał/a:
moze ktoś sie skontaktuje z UM zeby nam podali historie tej nagrody i aby nam wytlumaczyli skad ten lew

Dobry pomysł :)

Jesli bede w poblizu chetnie zajze i sie popytam :)

kisia - Pon Sty 17, 2005 21:45

Cytat:
Jesli bede w poblizu chetnie zajze i sie popytam

nie wiem czy ktoś w UM będzie miał czas żeby udzielić takiej odpowiedzi, może wystarczy przejść się do biblioteki i poszperac ???

kaszanna - Wto Sty 18, 2005 07:38

Ja postaram się na to pytanie odpowiedzieć jak tylko mi szef książkę przyniesie.
frohike - Wto Sty 18, 2005 15:23

no i pieknie czekamy na odpowiedz
kisia - Wto Sty 18, 2005 19:46

ja też jestem ciekawa
Piotrulek - Sro Mar 02, 2005 18:39

kisia, A ja przypuszczam co ma lew z Gliwicami wspólnego!!!!!!Pewnie prezydent jest zodiakalnym lwem i wszyscy chcą mu się podlizać ustanawiając taką nagrodę :rotfl: :D
Jary - Nie Gru 11, 2005 17:43
Temat postu: Gleiwitz Stadtetag 1906.
żeby jeszcze bardziej wszystko zagmatwać to pochwale się że udało mi się ostatnio nabyć ciekawy przedmiot, jest to przycisk do papieru w formie ni mniej ni więcej tylko "lwa czuwającego" z napisem na podstawie "Gleiwitz Stadtetag 1906." czyli jak sądzę już w 1906 roku tenże lew był kojarzony z Gliwicami.
Dorotka - Pon Gru 12, 2005 17:57

Jary, bo wszytskie trzy lwy (nie mam tylko pewności czy one są rzeczywiście z żeliwa czy nie z brązu tak czasem) "pilnowały" przed wojną miejsca na końcu ulicy Barlickiego gdzie aktualnie znajduje się obrzydliwe jajco autorstwa Pana Hitzsa, a które tak naprawdę było (i nadal jest) kurhanem, w którym złożone są prochy żołnierzy poległych na terenie miasta w czasie pierwszej wojny światowej (lwy miały czuwac nad ich spokojnym odpoczynkiem). Po wojnie lwy zostały stamtąd zabrane, a teraz zamiast je umiecić tam gdzie ich miejsce postawiono tam ten idiotyczny pomnik.
Major - Pon Gru 12, 2005 18:07

Tak samo jak Lwy na ulicy dolnych wałów. Jak dla mnie to nie jest miejsce dla nich. Stoją przy Willi Caro i jakoś wcale tam nie pasują. Dlaczego nie postawi się ich w jakimś miejscu bardziej wyeksponowanym tak żeby było je widać w bardziej ruchliwych i przestrzennych miejscach?
pscoua - Pon Gru 12, 2005 18:40

Dorotka, zgodzę się ale tylko po trosze, bo wspomniane lwy były tam jeszcze w czasie mojego dzieciństwa. Zostały zabrane w latach '90 pod pretekstem "renowacji".
I zamiast lwów, na których zresztą mam pełno zdjęć, stoi COŚ z czerwonym ..."glutkiem" bleh :/

Dorotka - Pon Gru 12, 2005 19:04

za czasów naszego dziciństwa były tam już tylko dwa - leżące przodem do ulicy Barlickiego - trzeciego leżącego biekiem już nie było

z czerwonym glutkiem? badzo trafnie :rotfl:

Piotrulek - Sob Sty 07, 2006 09:39

I znowu nadchodzi czas obdarowywania się prezentami (czytaj lwami),ciekawe komu tym razem prezydent Gliwic ofiaruję tą figurkę,może wlaścicielowi firmy Almix za zniszczenia,ktore spowodowala jego firma na gliwickich jezdniach i dewastację gliwickich chodnikow,może dyrektorowi MPUS za to,że znowu zima zaskoczyla drogowców,może szefowi straży miejskiej za akcję z kostką brukową,a może budowniczym naszej autostrady za odcinek Kleszczów - Sośnica za notorycznie obsuwające się skarpy,czyli za fuszerkę,więc do dzieła panie prezydencie i nie zapominaj o sobie... :( :( :( :dobani: :dobani: :dobani:
Major - Sob Sty 07, 2006 13:58

I Lwa wśród Lwów za remontowanie dróg w mróz (-3*C). Jesteście Panowie GENIALNI !!!
Piotrulek - Sob Sty 07, 2006 15:17

Major napisał/a:
Lwa wśród Lwów za remontowanie dróg w mróz (-3*C). Jesteście Panowie GENIALNI

masz rację,też to widzialem,jak pomarańczowe jołopy lały ten pseudo asfalt w dziury przy mrozie,uklepując łopatką,aby z dziurki nie wypadlo,...panie prezydencie ten lew należy sie panu,gdyż po kiepskich doświadczeniach pierwszej pańskiej kadencji nic się nie zmienilo z drogami w drugiej,LEW DLA PREZYDENTA !!! PREZYDENT NA LWA GLIWICKICH DRÓG I MOSTÓW... :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:

Krzysio - Nie Sty 08, 2006 00:36

ciszej, bo jeszcze naprawde sobie wreczy ta nagrode :P
Piotrulek - Pią Sty 13, 2006 10:55

Bzyki napisał/a:
bo jeszcze naprawde sobie wreczy ta nagrode

tym razem wręczył jakiejś kobiecie - prezes...oby dbała lepiej o pracowników,niż prezydent o jezdnie... :D :D :D :D

Major - Pią Sty 13, 2006 19:45

Dzisiaj (-2*C) na ulicy Andersa odbywały się remonty jezdni, jednak były one uzasadnione (ogromna dziura na ktorej mozna bylo zerwac zawieszenie :D). Oj kiepsko widze Gliwice na wiosne.
miriam - Nie Sty 22, 2006 12:51

Czy to o tego lewka taka awantura??:)

kaszanna - Pon Sty 23, 2006 08:10

Miriam, jak sama nazwa pod lewkiem wskazuje, jest to nagroda Przyjaciół Ziemi Gliwickiej. Prezydent przyznaje swojego lewka.