dupiate forum

Nasze miasto - Opel Polska

frohike - Wto Gru 07, 2004 18:35
Temat postu: Opel Polska
Kod:

Gliwice zwiększą produkcję

/ INTERIA, p l

W przyszłym roku zakład Opel Polska w Gliwicach zamierza wyprodukować 130-140 tys. samochodów, zatrudni ok. tysiąca nowych pracowników - powiedział w poniedziałek dziennikarzom dyrektor generalny GM Poland i Opel Polska Romuald Rytwiński.

Dodał, że w tym roku zakłady wyprodukują ok. 116 tys. 600 samochodów, z czego 94 proc. sprzedawanych jest za granicę. W 2003 r. taśmy montażowe gliwickiej fabryki opuściło ok. 77 tys. pojazdów.

"Ten znaczny wzrost produkcji będzie możliwy dzięki uruchomieniu we wrześniu przyszłego roku w Gliwicach (produkcji) nowego modelu zafira II. W związku z tym będziemy musieli uruchomić tam trzecią zmianę. Od II kwartału 2005 r. rozpoczynamy rekrutacje ok. 1 tys. pracowników" - powiedział Rytwiński. Obecnie fabryka zatrudnia 1 tys. 978 pracowników.

W połowie tego roku General Motors Europe zdecydował o rozpoczęciu w drugiej połowie 2005 r. produkcji kolejnej generacji opla zafira w zakładzie Opla w Gliwicach. Będzie to drugi projekt, obok produkcji astry II, realizowany w Gliwicach w ramach offsetu.

Obecnie w Gliwicach wytwarzana jest kompaktowa astra classic i miejska agila.

W związku ze zwiększeniem produkcji rozpoczęto rozbudowę zakładów i przystosowywanie linii do produkcji trzech modeli.

W tym roku firma GM Poland chce osiągnąć sprzedaż w Polsce 32 tys. opli i 3,4 tys. chevroletów.

artykół znaleziony na stronie w w w interia, p l

dosyc dobrze ze jeszcze troche osob znajdzie prace na terenie gliwic.

mozna sie tylko cieszyc z tego faktu.

a czy ktos z was tam moze pracuje?

LuKaSh - Wto Gru 07, 2004 18:39

Moj Tata tam pracuje :D tzn. w Premierze .. dla niewtajemniczonych: Firma która pracuje dla Opla na ich terenie. :D
Frycek - Wto Gru 07, 2004 21:29

moja firma dostarcza czesci do opla :)
Mariusz - Wto Gru 07, 2004 22:23

Kurde, tak to czytam i wyglada to jakby interes rodzinny ;-)
lisza - Sro Gru 08, 2004 06:15

Cytat:
moja firma dostarcza czesci do opla
- moja tyż ;)
delfin - Sro Gru 08, 2004 08:59

Mariusz napisał/a:
Kurde, tak to czytam i wyglada to jakby interes rodzinny ;-)

Ja mam to samo wrazenie.

Ciekaw jestem co zrobi ta wielka rodzina ;-) jak zaczna budowac fabryki w Chinach i zwalniac Polakow tak jak teraz np. Niemcow.

ZAGRANICZNEMU WYZYSKOWI MOWIMY STANOWCZE NIE !!!

frohike - Sro Gru 08, 2004 15:58

Cytat:
ZAGRANICZNEMU WYZYSKOWI MOWIMY STANOWCZE NIE

oni nas już wystarczajaco wyzyskuja.

ale przynajmniej jest praca.

a tak apropo u mnie tez sie robi czesci do Opla.

True - Czw Gru 09, 2004 12:44

wiem o tym juz od hmm ze dwa miesiace i jak narazie to tylko o tym mowia i mowia .... zobaczymy co wyjdzie w praniu :wink:
Jacek_s - Sob Lip 07, 2007 23:40

To prawda ze praca w oplu to chluba ? Ciekawi mnie wasza opinia.
trunks - Sob Lip 07, 2007 23:50

hehe troche dziwne pytanie....zapewne dla jednych to chluba dla innych nie - to kwestia Twojego nastawienia i tyle ;)
veronica - Nie Lip 08, 2007 09:59

Jacek_s, chluba pewnie dla tych do pracują dla Opla, a nie dla biur pośrednictwa pracy jak Adecco lub WorkExpress, bo z tego co wieść gminna niesie to Opel tylko w taki sposób zatrudnia sobie nowych pracowników. No chyba że ktoś jest wybitną jednostką to mu władze zakładu produkcyjnego zaproponują przejście pod swoje skrzydełka.
Krzysio - Pon Lip 09, 2007 13:47

Jacek_s napisał/a:

Jako zwykły szeregowy pracownik produkcyjny zatrudniony przez agencje pośrednictwa pracy to nie :]
Ale jeśli sie wykażesz i będzie zatrudniony przez samą firmę bez pośredniaka na jakimś dobry stanowisku, nie wiem, brygadzisty lub kierownika, to biedy raczej nie będziesz klepał.
Chociaż sam nie wiem, frohike może więcej na ten temat powiedzieć :)

Piotrulek - Pon Lip 09, 2007 16:08

Jacek_s napisał/a:
To prawda ze praca w oplu to chluba

zawsze praca,gdzie na bramie trza było odbić kartę,budzila we mnie wstręt i niechęc,dlatego mogę być zle do tego nastawiony...ale zadam pytanie...co przynosi chlubę z pracy w oplu??

trunks - Pon Lip 09, 2007 16:48

pewnie to, ze jest to renomowany miedzynarodowy koncern General Motors :)
Arex30 - Wto Lip 10, 2007 07:48

chlubą :cenzura: jest to że masz pracę a nie okradasz innych
:D

super_sonic - Wto Lip 10, 2007 11:34

"pewnie to, ze jest to renomowany miedzynarodowy koncern General Motors "

no i z tego co wiem, jest to jedna z wyzej cenionych fabryk wsrod wszystkich zakladow GM

Mariusz - Wto Lip 10, 2007 18:17

Ale nad zakupem Opla z naszej fabryki to ja bym się dłuuuugo zastanawiał :)
trunks - Wto Lip 10, 2007 22:30

tak chyba wiekszosc pracownikow fabryk mówi :P
FlashMan - Wto Lip 10, 2007 22:42

Z tego co czytałem kiedyś, to Ople pochodzące z fabryki w Gliwicach są bardzo wysoko cenione przez ekspertów pod względem małej wadliwości.
kobi - Sro Lip 11, 2007 08:29

Mariusz napisał/a:
nad zakupem Opla z naszej fabryki to ja bym się dłuuuugo zastanawiał

Dokładnie to samo mówią pracownicy każdej innej fabryki lub ich rodzina/znajomi :P Więc niczym się nie wyróżniłeś :P
FlashMan napisał/a:
Ople pochodzące z fabryki w Gliwicach są bardzo wysoko cenione przez ekspertów

Jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, z zakładów Opla ;)

Mariusz - Sro Lip 11, 2007 20:13

Cenionych przez ekspertów ? ;)
No może tylko w czasie wyjazdu z taśmy ... ale co po 6 latach ?

Najszybciej będziemy się mogli przekonać po samochodach robionych przez Opla dla Policji. Konkretnie chodzi o Vectry albo Astry z silnikiem 2.0 Turbo :)
Ciekawe jak długo pojeżdżą ...

Major - Czw Lip 26, 2007 19:57

Mariusz, tych aut nie mozna porownywac, bo sa to specjalnie przygotowywane pojazdy wiec ich wykonanie bedzie z pewnoscia odbiegalo od tych co normalnie schodza z tasmy. Zreszta opel ma duze doswiadczenie w przygotowywaniu policyjnych wozow wiec z pewnoscia nie zawiedzie.
Krzysio - Czw Lip 26, 2007 23:55

kobi napisał/a:
Dokładnie to samo mówią pracownicy każdej innej fabryki lub ich rodzina/znajomi :P Więc niczym się nie wyróżniłeś :P

Zatrudnij się w Oplu lub firmie dostarczającej podzespoły/części do Opla :D Wtedy zrozumiesz co Mariusz miał na myśli ;)

kobi - Sob Lip 28, 2007 13:31

Krzysio, zatrudnij się np. w VW w Polkowicach albo Fiacie w BB to zrozumiesz co miałem na myśli :P Opel nie jest wyjątkiem :P
Mariusz - Sob Lip 28, 2007 20:41

No proszę Cię ... :kwasny:
Bot - Nie Lip 29, 2007 13:05

Opel nieco się wyróżnia.... Miałem okazje przebywać w paru zakładach tego typu (z racji zawodu) i nigdzie nie ma takiego kapownictwa, lizusowstwa i sk..syństwa jak w GM.... Tam na GL awansują ludzie, którzy potrafią j..bać innych... Cóż... od kiedy nasi tam szefują po Amerykanach to atmosfera jest po prostu "super"....
Major - Nie Lip 29, 2007 14:34

khaman napisał/a:
Tam na GL awansują ludzie, którzy potrafią j..bać innych...

Nie wiem jak to wyglada w GM, ale niestety stanowisko GL wcale nie jest wdzieczne i niestety czasem wymaga, zeby kogos porzadnie zje**c. Ludzie sie czesto opierdzielaja i jak ich dobrze nie zjedziesz to tego nie beda robic. Niestety wiem ze kolezenski uklad na takim stanowisku sie nie sprawdza, bo potem stajesz sie popychadlem, albo poprostu spada produkcja.

Bot - Pon Lip 30, 2007 17:36

Major napisał/a:
Nie wiem jak to wyglada w GM, ale niestety stanowisko GL wcale nie jest wdzieczne i niestety czasem wymaga, zeby kogos porzadnie zje**c

Widziałem jak to "porządnie" wygląda w GM... fakt stanowisko nie jest wdzięczne, ale zj****ać można kulturalnie albo po chamsku. Wiesz, można być wymagającym a nie być sk**m generalnie atmosfera jest normalnie miodzio tam :znudzony:

MacSen - Sob Wrz 29, 2007 19:41

Jacek_s napisał/a:

Tak twierdzisz....wiesz powiem wprost. To jest drwina.

Jak dla mnie praca w oplu....owszem niedawno jeszcze by była czymś. A dziś...a dziś opla mam w głębokim poważaniu.
Kiedyś może jeszcze spróbuje... ale najpierw rekrutujący muszą się nauczyć zadawać mądre pytania. A nie że idiota mi wyskakuje z tekstem co ja bym w pracy na stanowisku takim a takim ewentualnie usprawnił. Kiedy ja stanowiska w życiu nie widziałem.

Po prostu dureń jakiś nie rekrutor. Jak ja bym tak w firmie durno rozmawiał z ewentualnym nowym pracownikiem/klientem to by mnie szefowa wypi.......ła na zbity pysk.

damian - Nie Lis 25, 2007 02:14

Byłem ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej w Oplu i kobieta się mnie spytała jakie widzę zalety pracy na taśmie. A ja jej odp. poza finansowymi to nie ma ani jednego, bo przecięz
bieganie jak robot przez 8h nie daje mi rozwoju i nie podnosi moich kwalifikacji. A kobieta z bardzo niskim IQ " to jak Pan nie widzi żadnych zalet pracy na taśmie to co pan tutaj robi??"
Rozmowa zakończyła się tym, że powiedziałem jej co o niej myślę i kto dał jej takie stanowisko skoro nie potrafi ona sama na to pytanie mi odpowiedzieć a mnie chce dojechać.
Już parę razy spotkałem się z osobą niekompetentną na tzw. wysokim stanowisku.

super_sonic - Nie Lis 25, 2007 09:42

no nie wiem jesli powiedziales jej co o niej myslisz to chyba wychodzi na to ze to ty masz problem a nie ona. chcialbys zeby ktos po twojej kobiecie tak pojechal?
Mariusz - Nie Lis 25, 2007 11:25

damian, odpowiedź na pytanie bardzo dobra ! Popieram !

Ale już to co o niej powiedziałeś to trochę niefajnie ;)

nuton - Pią Lis 21, 2008 14:40
Temat postu: Opel w Gliwicach
Cytat:
Opel nie będzie pracował 24 godziny na dobę
tg
2008-11-19, ostatnia aktualizacja 2008-11-19 23:08

Od przyszłego roku gliwicka fabryka Opla będzie pracować nie na trzy, ale na dwie zmiany. Wszystko przez spadającą sprzedaży nowych samochodów, która na rynkach europejskich jest o około 20 proc. mniejsza niż do tej pory. Tymczasem Opel w Gliwicach ponad 95 proc. swojej produkcji kieruje głównie na eksport.
Przedstawiciele fabryki zapewniają, że zmiana systemu pracy nie oznacza zwolnień pracowników. Nie ma jednak takiej pewności, bo Opel przyznał, że może w najbliższym czasie ograniczyć współpracę z firmami zewnętrznymi.

To nie pierwsze zmiany związane z kryzysem na rynku samochodowym. W październiku fabryka przez 15 dni nie produkowała samochodów. W listopadzie i grudniu przestój ma trwać kolejne 14 dni. Koncern zapewnia, że pracownicy dostaną pensje w całości.

No nie ciekawe się robi. Opel chce zakończyć współprace z Kirchoffem :znudzony:

lucy1372 - Sro Lut 04, 2009 08:45

czy ktoś nie orientuje się czy Opel jeszcze przyjmuje do pracy?
Wieczorny - Sro Lut 04, 2009 21:09

z tego co ja się orientuję - to nie przyjmuje ale zwalnia.
zarówno na stanowiskach produkcyjnych, jak i w biurze.