dupiate forum

Osiedla i Dzielnice - Sikornik- jaki internet wybrac ?? Broker czy Sikornik.net ??

etommi - Czw Kwi 03, 2008 13:07
Temat postu: Sikornik- jaki internet wybrac ?? Broker czy Sikornik.net ??
Witam,

Od paru dni mieszkam na Sikorniku przy ul. Perkoza 8 i staram sie znalezc dobrego dostarczyciela internetu, z czego co wiem sa 3 mozliwosci:
Neostrada - Od razu odpada
1. Broker - mam od nich kablowke wiec podlaczenie jest latwe - 2mb - 55zł/mies
2. Sikornik.net - jest mozliwy montaż ale troche musza powiercic. 3mb -55zł/mies.

Skąd Wy macie internet i jakie macie opinie na jego temat, prosze o porady i wszelkie opinie
Pozdrawiam
Tomek

krzys - Czw Kwi 03, 2008 13:29

etommi, bierz sikornik.net . W nocy masz 6MB, kolega bardzo to chwali !!!! Ba, nawet 2 kumpli, ktrorzy mieszkaja na sikorniku
Reb - Czw Kwi 03, 2008 14:03

Sikornik.net bierz i nawet sie nie zastanawiaj.. Bo nic lepszego tam nie ma :P
Grabarz - Czw Kwi 03, 2008 15:11

Sikornik.net ? Pierwsze słyszę, to może ja też się przerzucę, bo mnie po prostu broker już wkurza
Grabarz - Pią Kwi 04, 2008 07:37

Oki walę doubla - kto ma ten sikornik.net i co mi powie na ich temat ?
Mają też tv w ofercie - ktoś się tym zainteresował ?
Piszą, że zaufało im już 1400 ludzików (domyślałm się, że chodzi o wybranie ich usługi), a że są tylko na sikorniku, no to ktoś tu musi mieć z nimi umowę :hyhy:

etommi - Pią Kwi 04, 2008 08:04

Znajomi mi podpowiadaja ze jeszcze jest takie cos jak BMJ i PIRXNET tez podobno bardzo dobrze dzialaja te sieci a ceny sa w miare fajne. czy wie ktos cos na ten temat ??
Mentos_ - Pią Kwi 04, 2008 12:49

BMJ jest napewno na ?abedach, czy na Sikornikunie wie, tez bym prosil niech ktos cos wiecej powie na temat Sikornik.net, ostatnio wiercili mi na klatce, dokladnie chce wiedziec jaki transfer jest w dzien i w nocy, konkretnie w kb/s bo na innych miarach nie znam sie ;P
Grabarz - Pią Kwi 04, 2008 13:18

Mentos no wg ich stronki to są 3mb i 6mb w nocy przy najwyższym pakiecie za 55zł. Jak jest naprawdę, to nikt nie wie. Chciałem się przerzucić, ale tak poczytałem sobie no i może i lepsze by było, ale kurcze nowe kable, nowa umowa, nowe urządzenia, nowa telewizja (niż broker), nowe kłopoty.... podziękował :)
etommi - Pią Kwi 04, 2008 14:08

Bmj i Pixnet - nie dzialaja na Sikroniku - niestety.

Co do Sikornik.net mam juz od znajomych pozytywne opinie.

Jesli podpisuje sie umowe na min. 7 miechów to montaż kosztuje 1zł, większosci blokach juz maja instalacje wiec wiercenia jest naprawde bardzo malo.

Wole chyba od nich internet bo z Brokera czyli kablowki nie mam zaufania. mialem juz taki net razem z kablówką i cienizna.

Decyzja podjeta: zamowilem Sikornik.net - zobaczymy jak sie bedzie sprawowal.

Reb - Pią Kwi 04, 2008 14:14

etommi, Nie wiem jak Ty ale moje zdanie na temat BMJ i Pirxnet są dosyć mierne.. Wpieprzają sie tam gdzie ich nie chcą.

Powodzenia i czekamy na opinie łącza :)

Grabarz - Pią Kwi 04, 2008 14:25

etommi napisał/a:
Decyzja podjeta: zamowilem Sikornik.net - zobaczymy jak sie bedzie sprawowal.

A kiedy przyjdą Ci podłączyć ? Znaczy jakie terminy mają ? Jak możesz to opisz potem cały proces.
Tv masz osobno ?

Reb napisał/a:
Nie wiem jak Ty ale moje zdanie na temat BMJ i Pirxnet są dosyć mierne

Z Pirxnetem mam do czynienia od miesiąca u teścia, on nie narzeka, ale też w sumie mało wymaga.
Co do BMJ-otu to jak jeszcze mieszkałem na Majowej, przez cały okres użytkowania, czyli jakieś 4 lata (3 lata temu osotanio), prawie cały czas narzekałem

Reb - Pią Kwi 04, 2008 15:37

Grabarz, no skoro teściu wiele nie wymaga to zadowoli go to w zupełności. Ale dla mnie jedna jak i druga firma budzi dużo wątków negatywnych.. A zresztą zależy komu do czego internet jest potrzebny.. Ja akurat na to jestem strasznie wyczulony...
Gmeras - Pią Kwi 04, 2008 18:07

ja tam z pirxa jestem zadowolony ;)
dzisiejsze
h t t p;//w w w speedtest.net]
[img]h t t p;//w w w speedtest.net][/img]
z przed kilku dni
h t t p;//w w w speedtest.net]
h t t p;//w w w speedtest.net] :P

Reb - Pią Kwi 04, 2008 18:42

predkość sciągania jak i wysyłania pliku o niczym nie świadczy :)
Grabarz - Pią Kwi 04, 2008 20:23

Prędkości fajne, mam prawie takie same a w nocy trzykrotnie wyższe, ale zamieniłbym to wszystko na mniejsze pingi i mniej błędów przy otwieraniu stron.... po prostu mogłyby się ładować dużo szybciej
Reb - Pią Kwi 04, 2008 20:38

Grabarz, no już koniec gadania kto ma jakie łącze :)) Dla każdego ważne jest coś innego jedni potrzebują do tego, a zaś inni do tego.. dla mnie ważny jest czas dostępu np onet 3ms, niemcy 22/25 ms/ holandia 28/30, włochy 40 itd..
Druga sprawa to sciąganie plików mam 10mbit/s i wysył 2mbit/s co mi w zupełności starcza płacąc 30zł :)

piastg-ce - Sob Kwi 05, 2008 00:34

Nie wiem czy ktoś o tym wie ale pierwsza sieć internetowa na Sikorniku(nie pamiętam nazwy) była o ile sie nie mylę pierwszą lub druga siecią w Polsce. Kilka lat temu oglądałem program o internecie w Polsce gdzie mówiono, że Gliwice to najbardziej "zinternetowane" miasto w Polsce.

Ja polecam osobiście Brokera. Miałem go kiedyś i polecam. Jednak nie wiem jak sikornik.net , o ile taka sieć istnieje. Słyszałem o mewy.net.

frohike - Sob Kwi 05, 2008 15:33

U mnie tez wiercił niedawno Sikornik.net zobaczymy jaka oferte bedzie miał

Aktualnie korzystam z Brokera i ani razu nie miałem przerwy w neciku wiec ogolnie jestem z nich bardzo zadowolony

Grabarz - Pon Kwi 07, 2008 07:59

Reb napisał/a:
Grabarz, no już koniec gadania kto ma jakie łącze

Dlaczego, no m.in. o to chodzi w temacie - przecież się nie chwalę tylko żalę próbując porównać się z innymi

etommi - Pon Kwi 21, 2008 08:05

Moje pierwsze opinie.

Troche czekałem na montaz bo ponad tydzien. Instalacja odbyla sie o godz. 14:30.
Zrobili jedna dziurke kolo balkonu a kabel dali z dachu wiec szybko im to poszlo. Gorzej bylo pozniej ze skofigurowaniem mojego Routera tak aby laptop odebierał net. Ze tak powiem poradzilem sobie sam. Ogolnie szybko i sprawnie wszystko poszlo.

Internet dziala naprawde bardzo dobrze, predkosci sa dosc spore - przy sciaganiu programow ze stron leci nawet 1,5mb/sec.

A teraz do Was pytanie czy mozna sie polaczyc przez DC lub innny prgram z jakas fajna osiedlowa siecia lub podobna aby mozna bylo w latwy sposob i szybki wymieniac sie plikami. ?? nigdy nie konfigurowalem takich rzeczy wiec prosze o wskazówki - jaki HUB lub server sie wpisuje.

Pozdr

Ishikawa - Sro Sty 28, 2009 23:10

Niewiem czy aktualne, ale ja mam Brokera od paru lat, tv i neta i narazie wszystko smiga. Jedynie na co ponarzekam to ich infolinia. Raz czy 2 razy w roku nie mam neta np. przez pół dnia, to wogole albo zajete, albo sekretarka i sie nagraj, albo nikt niedobiera. Masakra.
Poki co pogramy do wymiany plikow wszystkie działają.

Noemi - Czw Sty 29, 2009 17:06

zgadzam sie ! ;)
loki - Pią Sty 30, 2009 11:12

jesli ktos potrzebowalby internetu na Cyraneczki / Rybitwy to prosze o kontakt na priv (czy tez mozna tu umieszczac reklamy firm - w sensie linka do stronki WWW?)

[ Komentarz dodany przez: khaman: 30 Styczeń 2009, 13:48 ]
Tak o ile to firma która ciagnie tam internet

Mamma20 - Pią Lut 06, 2009 17:56

Ja wiem już że będę miała Sikornik.net Mam nadzieje że będę zadowolona :) a powiedzcie mi jedno,kablówka chyba jest z Brokera,jakie tam są programy?? Tvn24 itp są czy nie ma?Bo teraz mam tylko tvp1,2, polsat i tvn bo mi sie pokasowałą reszta programów :(
Deszcz - Pią Lut 06, 2009 19:45

Mamma20 napisał/a:
(...) a powiedzcie mi jedno,kablówka chyba jest z Brokera,jakie tam są programy?? Tvn24 itp są czy nie ma?Bo teraz mam tylko tvp1,2, polsat i tvn bo mi sie pokasowałą reszta programów :(

To jakie programy będziesz odbierała przez kablówkę, zależy od tego jaki "pakiet programów" sobie wykupisz. W tym miejscu odsyłam na stronę Brokera -> h t t p;//broker, c o m, p l/ tam możesz znaleźć wszystkie informacje :)

Mamma20 - Pią Lut 06, 2009 19:56

Aha,nie mam pojęcia jaki tam pakiet jest,zobaczę mniej więcej co się powtarza w pakietach to będę bardziej zorientowana :) dzięki za link do stronki ;)
loki - Nie Lut 08, 2009 10:56

Cytat:
[ Komentarz dodany przez: khaman: 30 Styczeń 2009, 13:48 ]
Tak o ile to firma która ciagnie tam internet

ok... jestesmy na rynku oficjalnie od niedawna, bo od 2006r ale sieciami zajmujemy sie od wielu lat... na Sikorniku dzialamy narazie na Cyraneczki i Rybitwy. Obecny zasieg naszych sieci mozna znalezc w tym linku:

h t t p;//gdzienet, p l/preview/crit

Grabarz - Sob Lis 14, 2009 23:17

Chciałbym odświeżyć temat, żeby zapytać użytkowników o opinie.
Chodzi mi głównie o sikornik.net + tv z jamboxa.
Jest też firma Proxnet, która oferuje na fajnych warunkach net i tv. Czy ktoś zna/ma ?