dupiate forum

Nasze miasto - Park Angielski w Gliwicach

nosek5 - Pon Mar 03, 2008 11:47
Temat postu: Park Angielski w Gliwicach
Coś dziś od znajomych słyszałem i na TVP 3 że w Gliwicach na ogródkach działkowych ( tych koło skarbówki i areny tam gdzie znajduje się staw) że ma powstać Park Angielski

Ma być wybrany cały staw i zrobiony basen a w koło miejsca rekreacyjne

Cały obiekt ma być podobno przez unie sfinansowany

potwierdzi to ktoś czy ploty

Aither - Pon Mar 03, 2008 12:04

to nie sa plotki... tam byl kiedys bardzo znany park rekreacyjny, osobiscie tam bylam w zeszlym roku. jest to dokladnie za osrodkiem LOK :) byl tam staw obecnie sa jeszcze sluzy, na stawie plywalo sie drewnianymi lodziami, bylo to tak samo popularne miejsce jak nasz zameczek przy chorzowskiej, ale dla "wiekszej" smietanki towarzyskiej :) balowala tam raczej "niemiecka" czesc Gliwiczan o i le to mozna nazwac w ten sposob... ale pospolicie "za niemca" polska "arystokraca" i smietanka lubowala sie w tym miejscu :) obecnie jest tam wielkie "nic" jakas trasa dla rowerow znaczy tych wyczynowych, bloto, i staw porosniety wszystkim smieci i jednym slowem syf.
ziutek997 - Pon Mar 03, 2008 12:07

Aither mówisz o Parku Szwajcaria?
Aither - Pon Mar 03, 2008 12:07

a nie o tego chodzi ? to jego mieli przeciez remontowac... co nie ?
Frycek - Pon Mar 03, 2008 12:10

w parki szfajcaria z tego co pamietam jest tor dla rowerzystow
nosek5 - Pon Mar 03, 2008 12:11

Aither napisał/a:
a nie o tego chodzi ? to jego mieli przeciez remontowac... co nie ?

Nie to

Chodzi o ogródki działkowe za urzędem skarbowym, wejście do nich jest koło urzędu skarbowego. Na terenie tych ogródków znajduje się staw jakiś i górka dla sanek.

Aither - Pon Mar 03, 2008 12:12

no jest :) wielki nasyp ziemi ... kurcze to nie ten park maja robic ? :/
ziutek997 - Pon Mar 03, 2008 12:12

Frycek napisał/a:
w parki szfajcaria z tego co pamietam jest tor dla rowerzystow

Jest... ale ogólnie reszta parku jest niezagospodarowana. Całość przypomina raczej jakieś bagno.

glewitz - Sob Mar 08, 2008 18:35

ja bym osobiście wolał, aby jednak zrekonstruowali Park Szwajcaria, bo z tego, co o nim czytałem, to było wspaniałe miejsce.
Major - Nie Mar 09, 2008 01:51

Ja mialem szczescie nasluchac sie opowiesci od mojej babci o tym miejscu i o tych imprezach (mowa o parku Szwajcaria), wlasnie tak bylo jak mowi wyzej Ziutek, glownie bawili sie tam Polscy Niemcy czy tez Niemieccy Polacy :)
Gmeras - Nie Mar 09, 2008 10:44

h t t p;//w w w malanowicz.eu/mm/Szwajcaria/Szwajcaria/index.html szkoda ze zdjęcia poznikały ale mozna poczytać co nie co :]
Aither - Nie Mar 09, 2008 13:56

no ale teraz pytanie czy park angielski ma byc na miejscu dawnego szwajcarskiego czy tu jest mowa o dwoch roznych miejscach ?
Fenix - Nie Mar 09, 2008 18:56

To jest staw za Urzędem skarbowym ponad rok temu został oczyszczony....

trunks - Nie Mar 09, 2008 22:12

tam nawet ryby łapią tylko żadnych ryb tam nie widzialem :oczami:
piastg-ce - Wto Mar 11, 2008 23:35

Major napisał/a:
Ja mialem szczescie nasluchac sie opowiesci od mojej babci o tym miejscu i o tych imprezach (mowa o parku Szwajcaria), wlasnie tak bylo jak mowi wyzej Ziutek, glownie bawili sie tam Polscy Niemcy czy tez Niemieccy Polacy :)

Podziel się z nami tymi opowieściami;)

Solith - Wto Mar 18, 2008 18:02

przez stronke podaną przez Gmerasa nabralam wielkiej ochoty na sprobowanie dostania sie do Parku Szwajcaria! jaka szkoda, ze dostep taki ciezki... :(
co do Parku Angielskiego, to ochodzi o te tereny, ktore ja (i moi znajomi, wiec moze wy tez :P) nazywam potocznie "kaczuszkami"? jak bylam mala to chodzilam/jedzilam rowerem tam czesto karmic kaczki w stawie :) Fenix, Twoje zdjecia, to wlasnie ten teren?? Tak zmodernizowali ten zapuszczony staw?? :zdziwko:

Gmeras - Wto Mar 18, 2008 18:14

Solith napisał/a:
przez stronke podaną przez Gmerasa nabralam wielkiej ochoty na sprobowanie dostania sie do Parku Szwajcaria! jaka szkoda, ze dostep taki ciezki... :(
czemu Ciężki? ja tam juz byłem. Wejście jest juz zaraz obok ośrodka egzaminującego jest tam ala droga rowerowa ;)
Gmeras - Wto Mar 18, 2008 18:16

h t t p;//forum.zamekgliwice, p l/viewtopic.php?t=1193 kilka zdjęć ze Szwajcarii
Solith - Wto Mar 18, 2008 18:38

Gmeras - ale nie jest to zamknięte na kłodkę? Na stronce pisze, że dostęp tylko od strony autostrady. Kurczę, muszę się przejechać, bo nie daje mi to spokoju :P
Gmeras - Wto Mar 18, 2008 19:30

Solith napisał/a:
Gmeras - ale nie jest to zamknięte na kłodkę?
nie jest ;) tam jest nawet tor dla rowerzystów ;) tylko że teraz jest to przecięte tą drogą krajową :/ podzielone na 2 części :)
ziutek997 - Sro Mar 19, 2008 09:48

W zeszłym roku odkopali nawet kawałek chodnika prowadzący do parku :) Okazało się że pod kilkudziesięciocentymetrową warstwą ziemi jest asfalt :P
Resztki stawów i śluz też jeszcze istnieją. Ale ogólnie miejsce nie jest obecnie zbyt ciekawe... a szkoda....

Bogna - Sro Mar 19, 2008 10:01

a gdzie to jest?? jak tam trafic?:> chetnie bym zobaczyla to co tam jest
MajkeL - Sro Mar 19, 2008 11:06

Cytat:
a gdzie to jest?? jak tam trafic?:> chetnie bym zobaczyla to co tam jest

Gmeras napisał/a:
Wejście jest juz zaraz obok ośrodka egzaminującego jest tam ala droga rowerowa

Bogna - Sro Mar 19, 2008 12:01

czyli ta drozka z prawej strony stojac przodem do osrodka?:> bo cos tamw lasnie widzialam kiedys....
MajkeL - Sro Mar 19, 2008 12:09

Tak, taka wąziutka ścieżka (prawie jednokierunkowa) ;)
super_sonic - Sro Mar 19, 2008 13:45

jak sie czlowiek przejdzie po tym co zostalo ze szwajcarii i porowna ze starymi zdjeciami czy opowiescmi to szlag czlowieka trafia. to musialo byc naprawde piekne miejsce, a tak zaniedbane. w tym miescie wszystko co poniemieckie mialo byc zapomniane :/
pamietam jak jako maly brzdac na szwajcarii zjezdzalem z kolegami z gorki na rowerze:)

Bogna - Sro Mar 19, 2008 14:50

MajkeL napisał/a:
Tak, taka wąziutka ścieżka (prawie jednokierunkowa) ;)

waziutka?:> ja tam widzialam cos betonowego?nie wiem ale szerszego raczej.. bo sie zagapoailam jak gosc z kojca ciasnego rottka wyciagnal i tam na spacer taki ze ehh szkoda gadac;p moze we wt sie przyjrze i nawet zagladne jak pojade z sis na egz;p

Gmeras - Sro Mar 19, 2008 19:09

największa pamiątką za wyjątkiem budynku Loku jest ten mostek ;)
ziutek997 - Czw Mar 20, 2008 09:32

super_sonic napisał/a:
w tym miescie wszystko co poniemieckie mialo byc zapomniane

To nie kwestia miasta - po roku 1945 władze komunistyczne wprowadziły odgórnie akcję odniemczania. Wielokrotnie było to równoznaczne z dewastacją. Z jednej strony akcja była słuszna - mam tu na myśli niektóre pomniki czy niemieckie napisy i tablice na ścianach. Ale niszczone były między innymi także niemieckie nagrobki i nie tylko...
W każdym razie akcja dotyczyła nie tylko Gliwic ale całych ziem odzyskanych :)

Solith - Wto Kwi 15, 2008 21:29

byłam zobaczyć park obok LOKu na przełomie marca/kwietnia i..bardzo mi sie podoba :) gdyby tylko mozna to jakos wykorzystac, przeciez to jest calkiem spory, fajny teren, teoretycznie juz zagospodarowany, z jeziorkiem, wystarczy malymi kosztami odnowic to i byloby miejsce rekreacji dla np. pobliskiego osiedla gwardii ludowej!

krzys - Wto Kwi 15, 2008 22:24

ooo, super sprawa do ASG :D
trunks - Wto Kwi 15, 2008 22:39

Solith napisał/a:
byloby miejsce rekreacji dla np. pobliskiego osiedla gwardii ludowej!

oni maja Arene ;)

Solith - Wto Kwi 15, 2008 23:04

trunks napisał/a:
Solith napisał/a:
byloby miejsce rekreacji dla np. pobliskiego osiedla gwardii ludowej!

oni maja Arene ;)

ale chyba niektorzy wola spedzac czas na lonie natury, co? :]
bronie sie, i zabieram za modernizacje parku :P tylko przydalyby sie fundusze :P

piastg-ce - Sro Kwi 16, 2008 00:48

W woli ścisłości Park Szwajcarski leży na terenie Starych Gliwic.
Fantastyczne miejsce jednak ograniczone z jednej strony cmentarzem Centralnym, który dodatkowo powiększają, Aleją Jana Nowaka-Jeziorańskiego oraz LOKiem. Pozostaje tylko jedna strona w którą ewentualnie teren można rozbudować jednak nie jest to konieczne. Park jest malutki, kameralny(nie licząc reszty parku, którą przecięła aleja - wcześniej park sięgał oczyszczalni ścieków).

Major - Sro Kwi 16, 2008 23:08

piastg-ce napisał/a:
wcześniej park sięgał oczyszczalni ścieków

Ten teren tez jest dosc ciekawy i zawsze zarosniety trawskiem, kojazy mi sie z takimi dawnymi "dziewiczymi" terenami, zawsze jakos tak milo sie w tą strone patrzy jadac od strony oczyszczalni w strone tesco :D

glewitz - Sob Maj 17, 2008 17:29

Solith napisał/a:
bronie sie, i zabieram za modernizacje parku :P tylko przydałyby sie fundusze :P
zabieram się z tobą, oczywiście jak będą fundusze. Już sobie wyobrażam mała kawiarnię /restaurację na skraju jeziorka, wędkarzy łowiących ryby bądź kajakarzy czy ludzi na innych łódkach pływającymi w tę i w tą i luzi wypoczywających pod drzewami :] Takie sobie snuję marzenia :P
mefkm - Sro Lip 23, 2008 10:29

a co z tym parkiem angielskim - na terenie działek k/areny - co bedzie z działkami, bo jesli w gre wchodzi tylko ten skwerek kolo stawiku, to zaden park

cholera własnie tam dzialke nabylem i co beda mnie wywłaszczac??

czy ma ktos jakies potwierdzone dane??