dupiate forum

Wasze hobby - Ogród

ansc - Pią Lut 29, 2008 11:10
Temat postu: Ogród
W związku, iż mam pare ładnych metrów ogrodu do zagospodarowania, zastanawiam się jak zrobić to ładnie i funkcjonalnie a równocześnie żebym nie musiała leczyc przy tym kręgosłupa ;) Przygotowuję już dość długo teren pod ładny równiutki trawniczek, chciałabym obrzeża działki ladnie zagospodarować drzewkami i kwiatami, jak to u was wygląda?Co można zrobić własnymi siłami ( tak aby potem wszystko nie bolało) a do czego trzeba wezwać pomoc i gdzie tej pomocy szukać. Gdzie warto kupowac rośliny i inne potrzebne rzeczy ogrodnicze a gdzie broń boże tego nie robić?
Proszę o podzielenie się własnymi pomysłami.

Aither - Pią Lut 29, 2008 20:02

aranzacja ogrodu to ciezka sprawa :) wszystko zalezy jaka gleba ;) no i zalezy od tego kto jaki styl lubi :) ja osobiscie preferuje japonskie ogrody z duzymi glazami i kamiennymi sciezkami. Zalezy od upodobania :)
Gdzie kupowac... polecam w zabrzu centrum ogrodnicze kolo Moniuszki (chyba taka to ulica niedaleko MOSIRu) moj ojciec tam od 20 lat zaopatrza sie w rosliny jest tam tanio, i mozna prawie wszystko dostac :) jesli chodzi o wszelakie ozdoby do ogrodow takie jak fontanny baseny ozdobne i jakiegos rodzaju figury to polecam sklep na dordze do pyskowic (nie wiem jaka to ulica) ale za czechowicami jak jedzie 677 i 71, tam jest bardzo duzy wybor :)

kisia - Sob Mar 01, 2008 00:40

Aither napisał/a:
za czechowicami jak jedzie 677
a to 677 jeździ tak daleko :niepewny: , ale se walnełam OT :idiota:
Gmeras - Sob Mar 01, 2008 07:25

kisia napisał/a:
a to 677 jeździ tak daleko
juz gdzieś od 2 lat jeździ do Pyskowic :P teraz to ja ciągnę dalej OT :P
kisia - Sob Mar 01, 2008 14:30

no to skończmy już te OT i powróćmy do ogrodów :D
Aither - Sob Mar 01, 2008 18:13

h t t p;//w w w adamski, p l/foto/galeria/wroclaw/ogrod-japonski/]Ogrod japonski we wroclawiu
tutaj jest ciekawa galeria ogrodu japonskiego we wroclawiu bylam tam jakies 8-9 lat temu w czasie tych najwiekszych powodzi, caly Wroc wyl zalany i rowniez ogrod ucierpial znacznie... przyznaje ze jest tam wiele ciekawych pomyslow i inspiracji :)

Dorothea - Sob Mar 01, 2008 20:30

przepiekny ten ogrod
ansc - Nie Mar 02, 2008 15:11

No śliczne azalie i trawniczki, może kiedyś.... na razie nie mogę uporać się z trawnikiem brakuje mi narzędzi.
kobi - Nie Mar 02, 2008 19:39

Aither napisał/a:
Ogrod japonski we wroclawiu
tutaj jest ciekawa galeria ogrodu japonskiego we wroclawiu bylam tam jakies 8-9 lat temu w czasie tych najwiekszych powodzi, caly Wroc wyl zalany i rowniez ogrod ucierpial znacznie... przyznaje ze jest tam wiele ciekawych pomyslow i inspiracji

O tak, zgadzam się całkowicie :) Mieszkałem rzut beretem od tego ogrodu i lubiłem tam sobie wpaść czasami. Mnóstwo ciekawych pomysłów, a całość działa na człowieka niesamowicie :) Ale ileż to pracy kosztuje...

Aither - Pon Mar 03, 2008 09:12

ansc, no trawnik ladny to nie lada sztuka... zalezy jaki gatunek trawy sie posieje i oczywiscie znowu - gleba... najwiekszym niszczycielem pieknego trawnika jest perz i mech moze i nawet skrzyp... ale do tego trzeba wiecej wiedzy zeby sie tego pozbyc, ja jej nie mam bo sie tym nie zajmuje w ogrodzie :) ale jak cos to moge popytac Taty :)
ansc - Pon Mar 03, 2008 16:05

Glebę mam raczej torfową z jednej strony domu a z drugiej strony ziemia z przewagą piachu. w zeszłym roku przeorałam działkę ze trzy razy, powyciągałam co większe kępy i korzenia, pryskałam chwasty i wyrównywałam, teraz przeleciałam glebogryzarką i znów równam grabiami ( mam już niezłe odciski) i ubijam beczką ale chyba za lekka jest bo gleba jest dalej dość pulchna, próbowałam z wielką kłodą drewna ale myślałam że padnę jak to ciągnęłam. Nawiozłam trochę obornika końskiego i pod płotem chcę posadzić truskawki i krzaczki z porzeczką oraz 2-3 drzewka owocowe, pod płotem sąsiada zasadziłam ligustr z sztobrów zastanawiam się co z tego będzie. Sąsiad ma garaż w granicy więc chcę obsadzić ścianę iglakami żeby ją zasłonić. Z drugiej strony domu pod płotem chcę zrobić rabaty z kwiatami różnego rodzaju i posadzić parę iglaczków. Po środku jednej i drugiej strony chcę mieć równy trawniczek. Oj czeka mnie roboty z przygotowaniem terenu bo same sadzenie to już przyjemność.
Aither - Wto Mar 04, 2008 10:35

ladne plany :) na glebie piaskowej duzo nie urosnie, torfowa jest dobra na byliny :) w kazdym badz razie jesli chodzi o iglaki... radze sie zastanowic nad gatunkiem, moj Vater chcial iglaki i je posadzil... jakies choinki i to teraz zajmuje wiecej miejsca niz altana :D jesli chodzi o krzewy ozdobne... lubie bukszpan :) bardzo ladnie wyglada zwlaszcza jak jest ciekawie przyciety :) a co do ziemii nie martw sie sama opadnie wystarcza mocniejsze opady deszczu i sama opadnie :)
ansc - Wto Mar 11, 2008 11:52

Walec już mam, teraz walczę nad ukształtowaniem terenu ale chyba to ponad moje siły.
Orientuje się ktoś ile kosztuje taka usługa jak projekt i wykonanie ogrodu? Głównie chodzi mi o założenie trawnika.

Aither - Wto Mar 11, 2008 13:35

uslugi jesli chodzio trawnik sa wyceniane dziwnie ;) liczy sie za metr kwadratowy i wielkosc zalezy od powierzchni ogrodu :) ale cena waha sie od 1.26-1,70 za metr kwadratowy :) np za 100 m^2 ogrod zaplaci sie od 126-170 zl... wiec jak dla mnie to nie malo :]
Szamanka - Wto Mar 11, 2008 16:06

Ja tez uwazam ze to tylko wyzysk i szkoda kasy.

Moj sasiad w Polsce tez sobie zamowil jakas firme co mu miala ogrod zaprojektowac. Na planie niby ladnie i kolorowo, a jak sie pozniej okazalo, to nic w tej ziemi sie kupy nie trzymalo.
Od poczatku zaczeli znow sadzic, przesadzac, wyrywac. Oczywiscie kilka rzeczy zostawili.
Na dzien dzisiejszy maja ladny ogrodek, bardzo zielony i kolorowy ( duza ilosc kwiatow) i to wszystko wlasnej roboty.

ansc - Wto Mar 11, 2008 17:45

No tak, tylko zaczynam przeliczać zdrowie mojego kręgosłupa i koszt założenia ogródka ;)
Aither - Sro Mar 12, 2008 09:36

zgadza sie nie ma co przeliczac na zdrowie :) znam jedna pare co zamowila specow od ogrodow i zrobili im to bardzo ladnie... nie wiem jaka firme zamowili ale wstepnie po zasadzeniu bylo pieknie :) potem zaczeli sami dosadzac krzewy i inne rosliny i urok swoj juz stracil ogrod ale sie ciesza bo wlasnorecznie zrobili... wszystko zalezy od tego jak wielki ogrod i ile chce sie kjasy na to poswiecic :) bo ogrody nie malych funduszy wymagaja :D na swoim przykladzie mam ogrod prawie 300 m^2 i wiem ze to wymaga duzo pracy wlasnej i pieniedzy :)
ansc - Czw Mar 13, 2008 09:11

Ja mam ogrodu ok 700m2 z tego chcę mieć większość w trawniku tylko obsadzić pod płotami.
Pod płotem od ulicy z jednej strony mam już posadzone thuje szmaragd, kupione w zeszłą wiosnę na allegro i świetnie rosną. Jeszcze mi sporo metrów zostało, najgorsze jest to że działka nie jest płaska i trzeba się sporo narobić żeby doprowadzić ją do stanu urzywalności. Najbardziej zrąbałam sobie kręgosłup na wykopywaniu korzeni dzikich śliwek i bzów. Nie polecam tych chwastów nikomu. BEZ bez kontroli rozrasta się w dzikim tempie a korzenie wejdą dosłownie wszędzie.

Aither - Czw Mar 13, 2008 09:20

A wypalenie tych korzeni nie bylo mozliwe jakims srodkiem ? Wiem ze kiedys moj vater wypalal czyms co sie zwalo randap (moge zle to napisac) czy jakos podobnie i ten korzen zgnil w ziemi potem tylko rozkopal go i zrownal z ziemia... ale to bylo jakies 2 lata temu wiec nie wiem czy ten srodek jeszcze jest O_o
700m^2 to nie mala dzialka... na ogrod oczywiscie :) sadze ze troszke by Cie szarpnelo z tym trawnikiem :) a kto to bedzie kosic ? :D bo to tez nie malo do wykoszenia :D

ansc - Czw Mar 13, 2008 09:52

Randapem już potraktowałam nie które rośliny ale trzeba z tym bardzo uważać bo truje wszystko z psami i kotami włącznie.
Sprzęt mamy do koszenia ;)

Aither - Czw Mar 13, 2008 11:43

ansc napisał/a:
bo truje wszystko z psami i kotami włącznie.

ee tego nie wiedzialam O_o w kazdym badz razie ja jak mam skosic 300m^2 to udaje ze jestem bardzo chora i sie ruszyc nie moge :>
a jakies iglaki planujesz miec ? :> moze ogrodek skalny albo jakies oczko wodne ? :>

ansc - Czw Mar 13, 2008 19:30

Ja bardzo lubię kosić trawę, sadzić i robić różnego rodzaju prace w ogrodzie ale niestety nie które są ponad moje siły. Oczka wodnego na razie nie planuję, nad ogródkiem skalnym sie zastanawiałam ale brak mi inwencji twórczej. Jak na razie sadzę wszystkiego po trochu, tak aby pozasłaniać to i tamto. Chciałabym mieć różne iglaki w różnych odcieniach i kolorach, pod płotem wysokie, bliżej środka karłowate, jeszcze sama nie wiem jak to będzie wyglądało
Aither - Sob Mar 15, 2008 13:03

h t t p;//skalniak, c o m, p l

strona z ktorej korzystala moja kolezanka jak z ojcem urzadzala ogrod ;) w galerii sa ciekawe pomysly jesli chodzi o kamienie w ogordzie i nie tylko ;) moze sie cos przyda :)
co do oczka wodnego... do tego trzeba przede wszystkim cierpliwosci... widzialam wiele oczek wodnych bo sama w ogrodzie chcialam robic ale prawde mowiac... wole akwarium :D

Admike - Sob Mar 15, 2008 16:47

w tv widziałem reklamę magazynu o domu i jest tam jakiś dodatek o ogrodach,pewnie to coś dla Was "ogrodowicze"
Aither - Nie Mar 16, 2008 09:54

Adaś magazynow o samym ogrodzie tez jest wielka ilosc ;) wydawanych jest chyba kilka pozycji ;) ale po co kupowac jak w necie mozna poszperac :D
kra52 - Nie Wrz 14, 2008 17:28

A ja mam działkę,a ostatnio całkowicie zajmuje mnie komputer.
Oczywiście jestem amatorem(ą).Robię też dużo zdjęć.

ansc - Pon Wrz 15, 2008 19:18

No parę miesięcy minęło od wiosny ;) Trochę upałów więc nic nie robiłam oprócz, pielenia i podlewania, ale z radością obserwuję mój ogródek który pomalutku zaczyna jakoś wyglądać, z kosą się już oswoiłam, podobno jak z nia szaleję to wyglądam jak kobita z reklamy: kobiety na traktory ;) Cebulki kwiatuszków wczesnowiosennych już posadzone, więc mogę już tylko czekac do wiosny ;)
colutea - Pią Sty 02, 2009 21:50

temat dla mnie :D

jestem świeżutko upieczonym architektem krajobrazu a raczej architektką :P

jeśli ktoś ma ochotę zainwestować trochę w swój ogródeczek wypadałoby postarać się o profesjonalny jego projekt :) zatem polecam się - ceny nie są wygórowane ;)