dupiate forum

Nasze miasto - Co robią koło dworca

nosek5 - Pią Sie 03, 2007 20:08
Temat postu: Co robią koło dworca
Jak w temacie miedzy toszecką a dworcem PKP wszystko wyburzają

Ktoś może wie co ma tam być

ksiemek - Pon Sie 06, 2007 20:22

Nie jestem pewien ale chyba gdzieś na forum ktoś to już podał. No ale jeśli nie to mówię - ma tam być supermarket (plotki ;) mówią, że Kaufland) z niewielką galerią handlową oraz, podobno, niewielki biurowiec.
Bogna - Pon Sie 06, 2007 20:59

z jednej strony tj. przy wiadukcie jest brama a na niej tabliczka z napsiem daewoo i cos tam jeszcze..
barteek - Czw Sie 09, 2007 08:35

PKP modernizuje linię kolejową E30/CE30 Opole - Katowice - Kraków. Budynki są wyburzane ponieważ stoją zbyt blisko torowiska.
Wieczorny - Czw Sie 09, 2007 20:52

znaczy: nie rozumiem. wokół wiele budynków, i akurat TE za blisko stoją?

skąd takie informacje?

nosek5 - Nie Sie 26, 2007 17:48

A ja coś zasłyszałem ze castorame
Piotrulek - Nie Sie 26, 2007 18:52

nosek5 napisał/a:
A ja coś zasłyszałem ze castorame

\

na takim placyczku to chyba castorameczka,a nie castorama sie zmieści...

jarq - Pon Sie 27, 2007 15:16

ja slyszalem ze tam ma byc przeniesiony plac balcerowicza.ale wiecie jak to z plotami
ziutek997 - Pon Sie 27, 2007 17:27

Ja znowu wyczytałem gdzieś w internecie że najprawdopodobniej powstanie tam kaufland. A z wnioskiem o budowę wystąpił gliwicki PKS. Prawdopodobnie jedno nie przeczy drugiemu. Nie wiem ile w tym prawdy... Żródła informacji nie podaję bo nie znam adresu... jak ktoś jest zainteresowany to może poszukać.
andrzej3393 - Pią Paź 19, 2007 17:56

a ja znowu słyszałem że mają przebudować wiadukt, a w miejsce po wyburzonych budynkach ma powstać jakaś stacja paliwowa+zmodernizowany dworzec międzynarodowy
informacje takie uzyskałem od pani która do niedawna prowadziła kwiaciarnie na terenie dworca międzynarodowego

ziutek997 - Sob Paź 20, 2007 12:21

Odsyłam do żródłą:
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/msi/MSI_36_2007.pdf

leon68 - Sro Paź 24, 2007 15:28

ziutek997 napisał/a:
Odsyłam do żródłą:
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/msi/MSI_36_2007.pdf

źródło na str 2-giej opisuje chyba plac po Transgórze na Tarnogórskiej, a nie plac po prawej jadąc z mostu Toszecką?

p.s. dzięki za usunięcie poprzedniego posta - sam nie umiałem - dało się tylko edytować - to tak ma być??

ziutek997 - Sro Paź 24, 2007 17:58

Cytuję za MSI:
Cytat:
prowadzono rozbiórkę obiektów usytuowanych w pobliżu
wiaduktu łączącego ul. Bohaterów Getta Warszawskiego z ul. Toszecką

czyli
leon68 napisał/a:
plac po prawej jadąc z mostu Toszecką?
:]
Zresztą widać to wyrażnie na załączonym zdjęciu.

Oczywiście dworzec PKS też jest w planach :) Ale to inna bajka! Tutaj najwyraźniej ma powstać kolejny wielkopowierzchniowy sklep o powierzchni około 1000m^2. Czytałem też gdzieś że w ramach tego przedsięwzięcia będzie musiało zostać przebudowane również skrzyżowanie Toszecka/Getta Warszawskiego. Ale z krótkiej notki MSI wynika że ten pomysł jest jeszcze "w proszku" tak więc poczekajmy na jakieś bardziej konkretne informacje :)

MajkeL - Sro Paź 24, 2007 23:53

ziutek997 napisał/a:
Oczywiście dworzec PKS też jest w planach

Hmm możliwe, ale obok Fokus Park także ma być dworzec PKS (chyba dwóch nie zbudują).

ziutek997 napisał/a:
Czytałem też gdzieś że w ramach tego przedsięwzięcia będzie musiało zostać przebudowane również skrzyżowanie Toszecka/Getta Warszawskiego.

Przydało by się tam rondo....

kobi - Czw Paź 25, 2007 08:30

MajkeL napisał/a:
także ma być dworzec PKS (chyba dwóch nie zbudują)

A dlaczego by nie? Będą kursowały dalekobieżne na trasie Gliwice <-> Gliwice :rotfl:

Nie dziwię się, że coś tam robią. Atrakcyjne działki w centrum miasta, przy dworcu PKP... aż wstyd by się marnowały.

ziutek997 - Czw Paź 25, 2007 15:29

MajkeL napisał/a:
Hmm możliwe, ale obok Fokus Park także ma być dworzec PKS (chyba dwóch nie zbudują).

Chodziło mi o dworzec międzynarodowy PKSu.

Cytuję za BIP:
Cytat:
Zgodnie z art. 19, art. 53, w związku z art.46 ust 1 Ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska (tekst jednolity Dz. U. Nr 129 z 2006 r., poz.902 z późniejszymi zmianami) - Prezydent Miasta Gliwice informuje, że w publicznie dostępnym wykazie została wpisana decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia pn.: budowa zespołu obiektów stacji paliw, międzynarodowego dworca PKS z budynkiem biurowym i stanowiskami odjazdowymi, hali z budynkiem biurowo – socjalnym do obsługi samochodów ciężarowych i autobusów, zespołu obiektów usługowo-handlowo-rekreacyjnych oraz zaplecza parkingowego dla terenu objętego opracowaniem w Gliwicach przy ul. Toszeckiej. Postępowanie w przedmiotowej sprawie prowadzone było na wniosek: Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej Sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach, przy ul. Toszeckiej 11
.

Z tego co mi wiadomo podmiejski dworzec PKS pozostaje nadal przy dworcu PKP. A w nowym Fokusie ma powstać dworzec przesiadkowy komunikacji miejskiej. A informacja jakoby miał tam powstać dworzec PKS zostałą podana najprawdopodobniej omyłkowo i w późniejszych publikacjach dotyczących tej inwestycji jest już mowa właśnie o komunikacji miejskiej :)

Cytuję za :MSI_39_2007
Cytat:
[...] ma powstać centrum handlo-
wo-usługowo-rozrywkowe wraz z wielopoziomowym parkin-
giem, a także z dworcem autobusowym komunikacji miej-
skiej.

MajkeL - Czw Paź 25, 2007 15:35

No to wszystko jasne, dzięki ziutek997, za wyjaśnienie.
glewitz - Pią Lis 02, 2007 11:33

szkoda ze PKS zostaje przy dworcu, bo brzydkie to i zajmuje tyle przestrzeni, którą można by w inny sposób spożytkować...
morellox - Wto Sty 22, 2008 16:19

z tego co mi wiadomo, tak sluszalem.sa plany takie,gdy 17 miast slaskich sie polaczy,to juz normalna komunikacja nie wystarczy.wiec pomyslano nad nowym rozwiazaniem dla Slaska .A mninowicie ,wybudowac metro z stacja startowa w Gliwicach... :hyhy:
troyek - Wto Sty 22, 2008 18:27

metro ? :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
Gmeras - Wto Sty 22, 2008 19:28

:rotfl: postawia tam Balcerek z zwyciestwa
Fredus - Sob Sty 26, 2008 16:58

Ludzie ludzie... tam będzie przeniesiony balcerek na czas budowy DTŚ, gdy powstanie już DTŚ to balcerek wróci na swoje miejsce :)

a nie jakieś kauflandy itp

ksiemek - Sob Lut 02, 2008 14:10

morellox napisał/a:
z tego co mi wiadomo, tak sluszalem.sa plany takie,gdy 17 miast slaskich sie polaczy,to juz normalna komunikacja nie wystarczy.wiec pomyslano nad nowym rozwiazaniem dla Slaska .A mninowicie ,wybudowac metro z stacja startowa w Gliwicach... :hyhy:

Coś mi się wydaje, że najmłodsi na tym forum nie doczekają realizacji tych planów.... ;)

Yeti - Wto Lut 19, 2008 17:21

ziutek997 napisał/a:
Tutaj najwyraźniej ma powstać kolejny wielkopowierzchniowy sklep o powierzchni około 1000m^2.

Zgadza się!...
A dokładniej, o ile nic sie nie zmieni, to będzie kolejny LIDL :)