dupiate forum

Nasze miasto - Ogródki działkowe i ich zaniedbanie

Luk - Czw Lut 15, 2007 18:39
Temat postu: Ogródki działkowe i ich zaniedbanie
Nie znalazłem żadnego tematu o tym, więc zakładam nowy... a jak jest to możecie mnie odesłać do prawidłowego tematu...

Jak jest z ogródkami działkowymi w Gliwicach? Najpierw chcę się spytać te koło POCHu... chyba POD Nowy Świat, tam moja babcia ma działkę :D Kiedyś obwodnica ma zostać zbudowana, ale czy obok ogródków, czy przez ogródki i zlikwidują większość działek? I jeszcze te latarnie uliczne... dziesięć lat temu na alejkach się one świeciły, a teraz co z nich pozostało:

h t t p;//i9.tinypic, c o m/2vwtttx.jpg

Wielkie gie. Same słupy... może tak pomyśleć o ich naprawie, ciekawe czy ktoś zwrócił na to uwagę?

A w drugich ogródkach działkowych pod Sikornikiem jest wszystko ok, tylko jak wiecie jedno mi nie pasuje... latarnie. Przy alejkach one także się nie świecą, mimo że są w dobrym stanie. Był ktoś tam wieczorem i w nocy i widział czy się świecą?
Na tych ogródkach, gdzieś w środku ich, na skrzyżowaniu głównych alejek, jest jakiś budynek z wielka latarnią uliczną na ścianie :P Tam jest świetlica czy co?

Proszę o odpowiedzi ;)

Pzdr.

Major - Sob Lut 17, 2007 01:32

To jest prosta sprawa. Zglos zazalenie do zarzadu dzialkowca i oni powinni sie tym zajac. To ze na jednych dzialkach sa swiecace latarnie, a na innych nie to tylko i wylacznie sprawa zarzadu obejmujacego konkretny teren dzialek. Kolo osiedla Warynskiego tez powstaly dzialki jakies 4lata temu i sa latarnie wzdluz alejki, tylko ze to sa nowe dzialki i troche sprawa wyglada inaczej.
Luk - Sob Lut 17, 2007 19:01

No tam nie byłem na działkach - a te koło POCHu i pod Sikornikiem chyba mają z 30 lat czy się mylę?
A ktoś był na działkach Sikornika? Tam w środku tych działek na Sikorniku kiedyś stał budynek (nie wiem czy teraz jeszcze on jest, byłem tam ostatni raz na działkach na spacerze... 4 lata temu), co się w nim znajduje? Budynek zarządu czy może świetlica jak jest na każdych niemal działkach? Może ktoś jest z Sikornika i ma tam działkę, więc może by wiedział :)

Proszę także o zamieszczenie w tym temacie zdjęć z działek Sikornika jeśli ktoś ma lub mogą być ogólnodostępne - obecnych czasów i w miarę możliwości sprzed 20 lat. Zwłaszcza chodzi mi o widoki z alejek i innych ważnych miejsc ogródków. (w Internecie nie ma ich na większości stron - bo kogo obchodzą jakieś działki :P )

Pzdr.

Aither - Pon Mar 05, 2007 13:58

u mnie na dzialkach nie ma w ogole latarni... jak chodzilam tam kiedys na spacer po nocy :) - ach co za czasy :D - to bylo przyjemnie ciemno :) jedynie potem las troche mnie napawal dreszczami ale mialo sie obronce przy sobie :zawstydzony: poza tym nie sadze zeby ogrodki dizalkowe ktos fotografowal :) radze wziasc aparacik w dlon i fru na ogrodki :)
Arex30 - Pon Mar 05, 2007 14:51

Żeśwa przypomnieli.... Musza iść na ogródek zobaczyć czy stoi jeszcze
glewitz - Pon Mar 05, 2007 20:57

ja uważam, że tereny pod ogródki działkowe powinno się przenieść z centrum miasta (np. te koło pl. Piłsudskiego) gdzieś na tereny i umożliwić nabywcom dostępu do nich. Byłoby z tego kilka korzyści. Miasto miałoby atrakcyjne tereny pod inwestycję, a działkowcy czystsze powietrze i zdrowsze warzywka :P
ZWM is my home - Pon Mar 05, 2007 23:59

a rozpie... ten komunistyczny relikt, a tereny przeznaczyć pod parki, obiekty sportowe, mieszkania!
Arex30 - Wto Mar 06, 2007 08:17

ZWM is my home napisał/a:
a rozpie... ten komunistyczny relikt, a tereny przeznaczyć pod parki, obiekty sportowe, mieszkania!

Zapraszam na ogródek na wiosne do prac porządkowych
a potem na grila i na piwko i na wypoczynek

kobi - Wto Mar 06, 2007 10:32

ZWM is my home, może rozwiniesz swoją wypowiedź? Jak na razie to nie popisałeś się inteligencją :kwasny:
Tak, to jest ironia, odnośnie Twoich uwag co do wypowiedzi innych użytkowników :P

ZWM is my home - Wto Mar 06, 2007 10:35

Arex30 napisał/a:
ZWM is my home napisał/a:

Zapraszam na ogródek na wiosne do prac porządkowych
a potem na grila i na piwko i na wypoczynek

... w centrum miasta, otoczony spalinami i hałasem... super:/
dzięki ale znam o wiele lepsze miejsca na grilla i piwo, no i wypoczynek...

Arex30 - Wto Mar 06, 2007 10:54

ZWM is my home, jakie centrum a moze ... ja mam za I US
Major - Wto Mar 06, 2007 23:08

ZWM is my home, w swojej wypowiedzi uogulniles wszystkie ogrodki. Tak zgodze sie te z centrum gliwic powinni przeniesc w inne miejsca, ale te poza centrum sa naprawde jednym z lepszych sposobow na wypoczynek w polskich realiach. Poza tym zawsze to wlasny skrawek ziemi, gdzie nie przejdzie Ci po glowie cudzy pies, a na trawie nie bedziesz mial psiego G. Poprostu siadasz na swoim wlasnym wychodowanym trawniku :)
daniela - Wto Mar 13, 2007 12:25

ooooo uwielbiam ogrodek!! :hurra: :hurra: :hurra:
grill, znajomi, piwko :zawstydzony:
nie moge sie doczekac wyjscia na ogrodek!! do moich kwiatow :kwiatek:
:cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo: :cieplo:
pracy jak zwykle bedzie duuuuuuużo ale ile radości mi to sprawia!! :hyhy:
mam nadzieje ze bedą mnie znajomi odwiedzac na ogrodku??
pozdrawiam

daniela - Wto Mar 13, 2007 12:28

a tak wogole to mam ogrodek tez w centrum gliwic i wcale nie narzekam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)
Grabarz - Wto Mar 13, 2007 12:56

A ma ktoś z Was ogródek koło Sikornika? Taki, że w sumie można jabłuszko czy ogóreczka zerwać, a wieczorkiem siąść przy piwku? :) Ja bym chętnie tak sobie posiedział, nawet baaaaardzo chętnie ;)
Do tego radyjko (mam na baterie!) i gwiaździste niebo... :super: :piwo: :cwaniak:

Nelta - Wto Mar 13, 2007 13:35

ja tam w ziemi grzebać się nie lubię a i grillowanie, jedzenie na powietrzu, łażenie po przyrodzie w asyście much, os i komarów stanowi dla mnie średnią rozrywkę, więc ciężko mi to przychodzi, ale ostatecznie mogę przyjąć do wiadomości, że niektórzy czerpią z tego przyjemność, lecz bezsprzecznie działki z centrum - przy Orlickiego, Wyspiańskiego powinno się przerzucić poza miasto, bo to straszne marnowanie miejsca, tym bardziej, że spora ich część jest zaniedbana i służy jako noclegownia dla bezdomnych. Dziwne jest to dla mnie, że taki teren w centrum miasta służy do produkcji ogórków zielonych czy kopru włoskiego :]
Bot - Wto Mar 13, 2007 14:07

Nelta napisał/a:
ja tam w ziemi grzebać się nie lubię a i grillowanie, jedzenie na powietrzu, łażenie po przyrodzie w asyście much, os i komarów stanowi dla mnie średnią rozrywkę, więc ciężko mi to przychodzi, ale ostatecznie mogę przyjąć do wiadomości, że niektórzy czerpią z tego przyjemność

Normalnie podobne do złotych myśli trunksa :D mały OT ;)

super_sonic - Sro Mar 14, 2007 00:47

no i slusznie gada:D ogrodki to fajna sprawa, szczegolnie dla starszych osob, ktorych jest coraz wiecej, ale mysle ze nie ma sensu utrzymywac ich w miejscach takich jak np obok placu pilsudskiego. tylko obawiam sie ze obok budowania nowych sklepow, budynkow mieszkalnych etc nikt nie bedzie tworzyl nowych obiektow zielonych w miescie
sabina - Sro Mar 14, 2007 07:49

ogródki fajna rzecz
ale nie wszyscy tak sądzą i widać to tam gdzie mieszkam a mieszkam na trynku starym i jak ide do domu z pracy ul. Bardowskiego to mnie zabija śmietnik na tych ogródkach ludzie kompletnie chyba sie nimi nie interesują a przechodnie zaśmiecają wszystkim masakra miasto winno się tym zainteresować bo oprócz śmieci to jest tak kilka miejsc gdzie moze byc niebezpiecznie

Nelta - Sro Mar 14, 2007 12:26

khaman napisał/a:
Nelta napisał/a:
ja tam w ziemi (...)

Normalnie podobne do złotych myśli trunksa :D mały OT ;)

eech szufladki szufladki ... jako że stanowię świeżą krew tego forum i nie do końca jeszcze rozeznanie wśród forumowiczów przeprowadziłam nie potrafię się ustosunkować do tej wypowiedzi, ale aby nie stwarzać problemów we współpracy już na początku uśmiechnę się niedostrzegalnie, lekko się czerwieniąc, jak na nieśmiałe dziewczęcie przystało -> :zawstydzony: i niech będzie, że jestem bystra, ale tak naprawdę nie wiem czy analogia jest słuszna :]
Racje ma sabina mówiąc, że to może być niebezpiczne - strach przechodzić obok niektórych działek - w centrum ta sama sytuacja. A a ta ciemnica w ogródkach to inny rozdział - na działkach w zapomnianym przez Boga i ludzi Krywałdzie jest elektryczność a u nas w mieście (!) ciemne jak Biskupin :] wszystkie te aspekty ogródkowej sprawy wpływają na to, że działkom w centrum mówię zdecydowane NIE :cwaniak:

Bot - Sro Mar 14, 2007 14:16

Nelta napisał/a:
uśmiechnę się niedostrzegalnie, lekko się czerwieniąc, jak na nieśmiałe dziewczęcie przystało -> :zawstydzony: i niech będzie, że jestem bystra, ale tak naprawdę nie wiem czy analogia jest słuszna

Niech będzie, że jesteś bystra - zauważyłem, stąd słowo "podobne" bo w kontekście chodziło o analogie rozumowania a nie co innego
Temat przyjemności obgyrzania kiełbaski ociekającej tłuszczem na ogródku w centrum miasta w towarzystwie much z kończynami górnymi umazanymi w ziemi z właśnie przesadzonego krzewu róży to zupełnie inny temat nie pasujący do tematu Ogródki działkowe i ich zaniedbanie
Porumienić się możesz do mnie przy innej okazji ;) Ale koniec 'off topica' bo nas okrzyczą. :cisza:

glewitz - Czw Mar 15, 2007 10:22

na miejscu ogródków działkowych przy pl. Piłsudskiego miał powstać w latach 20. XX wieku nowy gliwicki ratusz (zresztą sam plac miał być nowym rynkiem Gliwic) i fajnie by było, gdyby się spełniło, a obecny UM przerementować i zamienić na hotel jak przed wojną
Luk - Pon Lip 09, 2007 20:41

Sorry że dopiero teraz odpisuję, ale lepiej trochę odkopać niż założyć nowy temat

No, moja babcia ma działkę w ogródkach działkowych koło POCHu i to faktycznie jest dość sporo od centrum :)

Ale jeśli ozdobą ogródków ma być to:

To ja nie wiem :zdziwko: :szok:

katarzyna35k-ce - Pon Lip 09, 2007 21:02

wiele starszych osób mieszkajacych kiedys na wsi ma teraz ogródki mieszkajac w miescie.niestety nie maja juz na tyle sił by pracowac na nich i czesto przekształcaja je w graciarnie. Niestety znam to z autopsji. :/
paweł - Sro Kwi 02, 2008 17:56

Witam a ma ktoś ogródek działkowy POD "Silesia" i co o tych działkach myślicie
paweł - Sro Kwi 02, 2008 19:12

ul. Kujawska
Noemi - Sro Kwi 02, 2008 20:34

ja mam ogródek działkowy ,mój własny , mozna tam sie dostac z ul.Sowińskiego
....ale musze tam duuzo zrobic... :) ale to w wakacje :P

mmksk - Wto Kwi 15, 2008 08:52

Wkrótce będe miał potomka i zastanawiam się nad kupnem ogródka działkowego , jak malec podrośnie będzie miał gdzie pobiegać. Czy wiecie może gdzie można nabyć taki ogródek po atrakcyjnej cenie? Nie zależy mi na altance itp.
Pozdrawiam

Tunia - Wto Kwi 15, 2008 19:20

mmksk jeśli jesteś zmotoryzowany to dużo wolnych ogródków działkowych jest na Ostropie. Tam blisko Daszyńskiego- tego wyjazdu na autostradę. Ogródki są zapuszczone. Nie ma na nich pradu. Woda ze studni.
trunks - Wto Kwi 15, 2008 22:43

tylko tam dużo kradną....domki jak i owoce
mmksk - Sro Kwi 16, 2008 07:31

W wolnej chwili podjadę na Daszyńskiego, może macie jeszcze jakieś informacje o wolnych ogródkach?
Pozdrawiam

brunetka84 - Nie Kwi 18, 2010 12:02
Temat postu: Kupię ogródek działkowy
Temat troche przedawniony ale podepne swój post pod niego. Ktoś się orientuje czy jest jakaś działka do sprzedania kogło Pochu w Gliwicach? Szukam ale nie ma niestety żadnych ogłoszeń, jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać działke, prosze o kontakt.
aksa - Pon Maj 10, 2010 15:37

Witam, mam do sprzedania ogródek działkowy o powierzchni ok. 700 m kwadratowych. Ogródek znajduje się w okolicy Strefy Ekonomicznej na terenie ?abęd, jest to cicha i spokojna okolica, w pobliżu stadnina koni oraz staw z możliwością wędkowania. Ogródek jest w stanie "surowym" - a cena adekwatna do stanu. Kontakt: 608 405 642. Pozdrawiam.
paablof - Sob Maj 07, 2011 18:27
Temat postu: kupie
witam
też szukam ogródka działkowego ale blisko politechniki...najlepiej zaniedbany i opuszczony ale z wodą i prądem...
wiec jak znacie kogoś kto już nie interesuje się działką to proszę o info

glewitz - Czw Maj 19, 2011 11:50

hehe, a dlaczego chcesz zaniedbany ogródek? żeby się z nim zmierzyć i wygrać? :D
trunks - Pon Maj 23, 2011 22:54

bo tańszy...
glewitz - Wto Maj 24, 2011 17:39

a już myślałem, że chodzi o jakieś wyzwanie, przygodę, przywracania życia na zapuszczonym kawałku ziemi. Ale widzę, że widealizowałem :D
trunks - Czw Maj 26, 2011 00:19

glewitz napisał/a:
przywracania życia na zapuszczonym kawałku ziemi

życie akurat samo sie rozwinie bez ingerencji czlowieka ;)

glewitz - Pon Maj 30, 2011 17:38

oj, no tak, ale może się rozwinąć tak, jak byśmy sobie tego życzyli ;)