|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Niezrealizowane projekty handlowe
szyja - Wto Sie 22, 2006 03:24 Temat postu: Niezrealizowane projekty handlowe h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Gliwice#Niezrealizowane_projekty_handlowe]Niezrealizowane projekty handlowe
Hurtownie
Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego
Selgros na zabudowę czeka działka przy ul. Pszczyńskiej
Centra Handlowe
Geant - ul. Rybnicka
M1 - ul. Rybnicka
Ikea - działka czeka na zabudowę choć wygasło już pozwolenie na budowę
Cinema City - ul. Dworcowa - (obiekt przeniesiony do C.H. Forum Gliwice)
To jest dla mnie wiadomosc dzisiejszej nocy :) znalazlam to na Wikipedii i naprawde jestem totalnie zaskoczona.
Makro - nawet nie wiedzialam, ze mialo byc. Ale w sumie to bylo jakies 10 lat temu wiec moglam nie wiedziec
Selgros - nie wiem, co to jest, wiec no feelings :)
Geant - pierwsze slysze... ugh! no i czemu nie ma?
M1 - jw, nie slyszalam o tym wczesniej... taka okazja..
Ikea - cos mi sie obilo o uszy kilka miesiecy temu... przydaloby sie, do Ikei mamy dosc daleko, a jedna na caly Slask to troche malo, patrzac na liczbe mieszkancow
Cinema City - glosna sprawa, ale nie zaluje, ze go tam nie ma i nie zalezy mi, zeby bylo, bo 3 kinoplexy w niespelna 200tysiecznym miescie to chyba troszke za duzo...
Zawsze dziwilo mnie, czemu w takim duzym miescie jak Gliwice nie ma centra handlowego. Znakomita wiekszosc slaskich miast ma co najmniej jedno centrum handlowe, a my tylko Tesco, ktore nawet centrum handlowym nie jest. I to nie chodzi o to, czy wybudowano te centra w ciagu ostatnich 2 lat, bo niektore sa juz dobre kilka lat (Tesco w Gliwicach od 1999 chyba, M1 w Zabrzu od 1997 czy cos takiego). No po prostu kazde miasto mialo swoje centrum i po prostu nie rozumiem czemu my nie. Jestesmy przeciez 2 czy 3 pod wzgledem ludnosci miastem na Slasku... I do tego jednym z bogatszych.
A teraz popatrzcie na Rybnik, miasto, ktore nie ma nawet 150tys mieszkancow:
hipermarkety:
Real
Makro Cash and Carry
Tesco
Media Markt
OBI
Meble Agata
supermarkety:
Biedronka (6 sklepów)
Albert (4 sklepy)
Plus
Lidl
Leader Price (2 sklepy) (wkrótce Tesco)
Stokrotka
Żabka (16 sklepów)
Jysk
Empik
CCC (2)
Vabbi Factory Outlet
Planowane lub w Budowie :
Tesco (drugi sklep, w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)
Carrefour (w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)
Praktiker (w budowie)
Castorama (planowane)
Auchan (planowane)
Centrum Handlowo-Rozrywkowe Plaza Centers (w budowie, otwarcie: wiosna 2007)
Centrum Handlowo-Rozrywkowe Focus Park (w budowie, otwarcie: grudzień 2006)
Centrum Handlowe Galeria Śląska (w tym Carrefour) (w budowie, otwarcie: wrzesień 2006)
Kto tam chodzi do tych wszystkich sklepow :P
Wiem, ze przed nami otwarcie 3 centrow handlowych (Arena - jesien '06, Forum - wiosna '07, Focus Park - I polowa 2008), ale czemu nei bylo nic wczesniej? Czemu nie zrealizowano tego projektu z M1, Ikea czy Geantem (no moze to ostatnie nie jest takie bardzo potrzebne). Wiem, ze znowu narzekam i sie czepiam, ale ja tylko chce wiedziec, czemu przez tyle lat bylismy tak zacofanym miastem pod tym wzgledem?
Teraz to po prostu kocham Gliwice, bo nowe centra handlowe, uczelnie, drogi i masa innych przedsiewziec. Wiem, ze lepiej pozno niz wcale... Ale ja nadal nie rozumiem... wiem, ze jestem meczaca, przepraszam, ale nie moge pojac :P
Major - Sro Sie 23, 2006 00:02
szyja napisał/a: | czemu przez tyle lat bylismy tak zacofanym miastem pod tym wzgledem? |
Jeśli dla Ciebie miarą rozwoju miasta są centra handlowe, to musisz się w życiu jeszcze wiele nauczyć i obyś się douczyła.
Duża ilość marketów wokół miasta i w samym jego ośrodku jest raczej oznaką przekupstwa władz i totalnym brakiem pomysłu na rozwój miasta. Jest też prostą metodą odwrucenia uwagi od społeczeństwa że niby coś tu sie dzieje.
Oby takich marketów jak najmniej i oby jak najwięcej pomysłów na sensowny rozwój miasta w kierunku przemysłowo-handlowym.
szyja - Sro Sie 23, 2006 01:48
Major napisał/a: |
Jeśli dla Ciebie miarą rozwoju miasta są centra handlowe, to musisz się w życiu jeszcze wiele nauczyć i obyś się douczyła.
|
jakby nie patrzec jestem jeszcze dzieckiem, chociaz to nei oznacza, ze musze myslec tak prosto i egoistycznie. Ale masz racje, centra handlowe to dla mnie jedna z najwazniejszych inwestycji w miescie, przykladam do tego, jak widac, za duza wage... chociaz jesli chodzi o inne inwestycje, jak np DTS, o ktorej w Gliwicach mowa jest juz od bardzo dawna. W koncu nie wiem, czyja to jest wina, ze nie wybudowano jej te kilkanascie czy ilestam lat temu, miasta czy DTS SA czy jeszcze czyjas inna...
Major - Sro Sie 23, 2006 10:37
W zasadzie to możemy się cieszyć, że tej DTS nie wybudowano te 10lat temu. Teraz ta droga stała by w ruinie, a pewnie sama jej budowa pochloneła by 5x tyle kasy niż powinna.
asik - Sro Sie 23, 2006 10:46
heh ja bym się nie obraziła jakby gdzieś koło Kopernika zbudowali porządne centrum handlowe z kinem:) bo w Gliwicach ostatnio ciężko coś kupić do ubrania o innych rzeczach już nie wspomnę..i jak wracam późno z pracy to nie bardzo mam gdzie zrobić zakupy..a nie znoszę w weekendy latać po sklepach..
i żałuję że IKEA nie powstała..
szyja - Sro Sie 23, 2006 15:15
no i wlasnie o to chodzi, bo zawsze jak chce sobie jakies ciuchy kupic to jade do Platana czy SCC, bo tu nic nie ma... a miasto tylko na tym traci
asik napisał/a: |
i żałuję że IKEA nie powstała.. |
no to akurat jest duza strata... ale moze jednak bedzie, slyszlam wypowiedz prezydenta F. sprzed kilku miesiecy (kwiecien?) ze moze bedzie, ale nie wiadomo..... takie duze MOZE
Major - Sro Sie 23, 2006 15:26
szyja napisał/a: | a miasto tylko na tym traci |
Nadal nie rozumiesz pewnych rzeczy. Miasto na tym, że kupujesz w markecie nigdy nie będzie zyskiwało, bo to nie jest kapitał miasta czy naszego rządu, bo te nawet podatków nie muszą płacić, tylko te pieniądze idą w ręce zagraniczne (właścicieli sieci marketów).
szyja - Sro Sie 23, 2006 18:07
Major napisał/a: |
Nadal nie rozumiesz pewnych rzeczy. |
przepraszam
MajkeL - Sro Sie 23, 2006 22:58
Moim zdaniem pomału zaczyna się robić przesyt w mieście jeśli chodzi o Markety...
Za chwilę wybudują Arene potem Forum, a w najbliższej przyszłości Focus Park.... nie mówiąc już o mniejszch "dyskontach" jak Tesck, Plus itp.....
a niech mi ktoś powie ...... gdzie za niedługo bedzie można zanleźć zielone miejsca w Mieście (blisko centrum)......
trudna sprawa, ale powoli Gliwice zatracają swoją zieleń.....
przy DTŚ'ce na pewno nie odpocznie się w Parku Chopina....
pół środki jakim są ekrany napewno nie przywrócą "wzrlędnego spokoju" w tej "oazie"
Szkoda, ale dla mnie miasto mogło by zainwestować w Parki i skwery......
szyja - Czw Sie 24, 2006 00:17
wiesz, jesli chodzi o Forum i Focusa to dobrze, ze wykorzystuje sie stare zaklady przemyslowe badz miejsca po nich. No Arena zostala zbudowana w wolnym miejscu, ale popatrz, SSE tez budowana jest na 'trawie'... pewnie skonczy sie na tym, ze centrum miasta bedzie miejscem do pracy, zakupow, a zeby odpoczac bedzie sie wyjezdzalo na dzialke 4-5 km za miastem... co w sumie nei jest takim zlym pomyslem, ale w miescie tez trzeba cos miec..
mamy w koncu jeszcze dosc duzo zieleni, ktorej na pewno nie zlikwiduje sie, bo sa jednak osoby, ktore w razie czego protestuja i sa wazne dla miasta.. z reszta nasze miasto dba o ta zielen calkiem... popatrz chocby na inne slaskie miasta, w ktorych chyba nie ma tyle zieleni co u nas...
frohike - Czw Sie 24, 2006 05:45
szyja napisał/a: | ze centrum miasta bedzie miejscem do pracy, zakupow, a zeby odpoczac bedzie sie wyjezdzalo na dzialke 4-5 km za miastem... co w sumie nei jest takim zlym pomyslem, ale w miescie tez trzeba cos miec.. |
ciekawe ile osob bedzie stac na taka dzialeczke za miastem
niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta :)
szyja - Czw Sie 24, 2006 14:05
frohike napisał/a: |
niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta :) |
czemu?
a jeszcze a'propos tych dzialek no to moze nie kazdy bedzie miec dzialke, ale nie tylko dzialki sa za miastem... jakies pola czy cos za co naprawde nie trzeba placic :P
ugh chyba nie bede tu wiecej nic pisac, bo cos mi to nei jest dane :P nei bardzo mi to wychodzi :)
frohike - Czw Sie 24, 2006 14:40
szyja napisał/a: | frohike napisał/a:
niech sie nasze miasto zbytnio nie rozrasta
czemu? |
nie widze wiekszych plusow z tego ze nasze miasto byloby zbyt duze, tylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp
Aither - Czw Sie 24, 2006 14:42
frohike napisał/a: | ylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp |
i dlatego w duzych miastach powinno sie zachecac mieszkancow do przzesiadania sie na komunikacje miejska... wszystkie autobusy teraz przeciez maja te swoje normy Euro3 i takie inne :) uwazam, ze rozrastac sie powinno i jestem jak najbardziej za tym :)
frohike - Czw Sie 24, 2006 14:58
Aither napisał/a: | frohike napisał/a:
ylko gorszy dojazd wszedzie, wiecej spalin itp
i dlatego w duzych miastach powinno sie zachecac mieszkancow do przzesiadania sie na komunikacje miejska... wszystkie autobusy teraz przeciez maja te swoje normy Euro3 i takie inne uwazam, ze rozrastac sie powinno i jestem jak najbardziej za tym |
jeazdzilbym autobusem gdybym byl w stanie dostac sie niem bez przesiadki tam gdzie jade, a poniewaz tak nie jest to nie jezdze autobusami
Aither - Czw Sie 24, 2006 15:29
ale to nie znaczy ze z tego powodu miasto ma wstrzymac sie od rozrastania... jesli bylaby potrzeba powstalyby inne linie... poza tym ilu pasazerow tyle zyczen... kazdemu moze sie cos nie podobac... jedni chca przystanek pod domem zeby daleko nie chodzi, inni chca jednym autobusem objechac cale gliwice a inni chcieliby aby w ogole cos jechalo... a nie 1 bus na godzine...
zyio - Sob Paź 14, 2006 01:20
[quote="Major"] szyja napisał/a: |
Duża ilość marketów wokół miasta i w samym jego ośrodku jest raczej oznaką przekupstwa władz i totalnym brakiem pomysłu na rozwój miasta. Jest też prostą metodą odwrucenia uwagi od społeczeństwa że niby coś tu sie dzieje.
Oby takich marketów jak najmniej i oby jak najwięcej pomysłów na sensowny rozwój miasta w kierunku przemysłowo-handlowym. |
Niezły tekst. :super:
Moim zdaniem w Gliwicach jest zbyt mało pracodawców z tej najwyższej półki, czyli sektorów gdzie zarobki są największe. Jak ktos bardzo duzo zarabia, to i często lubi się ubrać w coś nowego i może pomału cos buduje w okolicy, i sporo wydaje na rozrywki, reasumując daje wielu ludziom pracę. Niestety pomimo wielu miejsc pracy, które są bardzo cenne zarobki w strefie ekonomicznej prezentują raczej poziom wegetacji dla młodych małżeństw itd.
Przecież mamy to roku swierzy plon mgrów inż. np. informatyków opuszczających progi Politechniki Śląskiej i niestety często "progi" naszego miasta.
Skoro udało się ściągnąć inwestycje dające pracę na taśmach produkcyjnych, może czas podjąć bardziej ambitne wyzwania, Wrocław i Kraków świecą przykładem..
glewitz - Sro Paź 18, 2006 22:27
ja nie jestem za molochami typu Tesco czy inne takie,a le za centrami handlowo-rozrywkowymi jak najbardziej. To oszczędność czasu. Może to troche głupie (ostatnio właśnie ten temat opisywałem w swoim felietonie :P), ale ja tam jeszcze bym przyjął jakiś kika centrów. Nie niekoniecznie by były na terenach poprzemysłowych, bo w gruncie rzeczy te tereny mozna tez wykorzystać na mnóstwo innych sposobów np. na apartamentowce (ostatnio bardzo modne) czy nanjakieś i przybytki kultury. Co do parków i skweró, to może liczba ich jest i wystarczająca,tylko mogłyby być zadbane (nie liczę tu centrum, bo te parki sa bardzo ładne w większości)
Appo - Pon Lis 06, 2006 11:38
glewitz, co do parków ... to odnowić Park na Chorzowskiej .... :D
trunks - Pon Lis 06, 2006 23:56
Appo napisał/a: | odnowić Park na Chorzowskiej .... |
hmm a co by tam mieli odnawiać ? W tym roku postawili pare ławek i wiecej latarni na początku lasu d strony bylego przedszkola kolejowego....
Appo - Wto Lis 07, 2006 01:21
trunks, poczytaj trochę o historii tego parku ;) Kiedyś było tam naprawdę przytulnie :D Np. Wielka fontanna (przy Bravo) ;)
Gmeras - Wto Lis 07, 2006 07:21
poco jak nabuzowanym imprezowiczom z brawo to sie nie spodoba ;)
Tonio - Wto Lis 07, 2006 08:54
szyja napisał/a: | Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego |
co za bzdura... jacy mieszkancy Żernik?? kurde Zatorza nie Żernik, gdyby nie to mialbym 500m od siebie takiego nikomu nie potrzebnego kolosa, dobrze ze moj tata i reszta sasiadow nie dali za wygrana i zniechecili inwestora :],
a co do parku na chrzowskiej to i tak jest tam lepiej niz bylo jeszcze 3-4 lata temu, naprawde w tym parku nie jest zle, a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina...
Major - Wto Lis 07, 2006 10:36
Tonio napisał/a: | a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina |
Ale dobrze by było, żeby tak wyglądały. Parki powinny być zadbane, a nie straszyć na miejscu mrokiem i czającymi się za drzewami zboczeńcami czy inną chołotą.
Tonio - Wto Lis 07, 2006 13:03
Major, ale park na Chorzowskiej jest fajny taki jaki jest... udrozniono ostatnio rowy melioracyjne, postawiono kilka nowych lawek i jest super... ja nie mam zastrzezen, no chyba ze scisla okolica Bravo, no a zboczencow i choloty tez tam nie spotykam a moge sie pochwalilc ze zszedlem ten park wzdloz i w szerz o kazdej porze roku w dzien czy w nocy i nigdy nic mi sie nie stalo :]
Appo - Wto Lis 07, 2006 13:17
Tonio napisał/a: | nigdy nic mi sie nie stalo |
w czwartki/piątki/soboty po 23-3 też ? :P
fekete - Wto Lis 07, 2006 17:45
Wybaczcie mi mały off topic.
Appo napisał/a: | poczytaj trochę o historii tego parku |
Długie lata mieszkałem przy parku na Chorzowskiej. Dawno, dawno temu za Bravo (wtedy to się nazywało Zameczek Leśny) funkcjonowały obiekty, których przeznaczenia współcześni mogą się nawet nie domyślać. Za basenem z fontanną, gdzie latem pluskały się dzieci, na okrągłej płycie w święta narodowe i czasem w inne wolne dni odbywały się "potańcówki" przy "winylowej" muzyce puszczanej z pomieszczenia za płytą, a na tyłach Zameczku sprzedawano lody i napoje. To taka ciekawostka.
trunks napisał/a: | W tym roku postawili pare ławek |
Jeszcze nie tak dawno deski z ławek znikały przed zimą na opał, ale ostatnio widziałem na tzw. Pierwszej Ścieżce za garażami przy Brzozowej ławkę przepiłowaną na pół.
Na koniec jeszcze jedna ciekawostka z przeszłości. W czasach, kiedy nikt w Polsce nie słyszał jeszcze o ścieżkach rowerowych, w parku panował zakaz poruszania się rowerem. Ścieżki często były patrolowane przez ormowców w cywilu, z których najbardziej znani byli prawdopodobnie nieżyjący już Smółka i Szyłło. Wyskakiwali oni z nienacka z lizakiem przed jadących rowerzystów i po zatrzymaniu wykręcali im wentylki w kołach. Ofiarami najczęściej padały dzieci i młodzież. :)
Appo - Wto Lis 07, 2006 18:46
fekete napisał/a: | Długie lata mieszkałem przy parku na Chorzowskiej. Dawno, dawno temu za Bravo (wtedy to się nazywało Zameczek Leśny) funkcjonowały obiekty, których przeznaczenia współcześni mogą się nawet nie domyślać. Za basenem z fontanną, gdzie latem pluskały się dzieci, na okrągłej płycie w święta narodowe i czasem w inne wolne dni odbywały się "potańcówki" przy "winylowej" muzyce puszczanej z pomieszczenia za płytą, a na tyłach Zameczku sprzedawano lody i napoje. To taka ciekawostka. |
I przywrócić to na lato :D Taka impreza plenerowa :D
trunks - Wto Lis 07, 2006 23:57
nom kiedys na zameczku lesnym byly fajne imprezy.
Tonio napisał/a: | nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina... |
i nawet nie powinien tak wyglądać. Ja wole bardziej dzikie i porośnięte parki. A ten nasz przy chorzowskiej to w zasadzie las z porobionymi dróżkami i tak powinno pozostac. Nie chce zeby wycinali tam kolejne drzewa jak np. zrobili powiekszając cmentarz lipowy....
efen - Wto Lis 21, 2006 00:10
Najlepiej żeby odnowili Park Szwajcarski...Nie da sie przywrucić dawny wygląd tego miejsca ale napewno da sie zrobic z niego choćby malutki skwerek zieleni...coś w tym kierunku ruszyło i mam nadzieje ze sie nie skonczyło;)
Gmeras - Wto Lis 21, 2006 10:04
efen napisał/a: | choćby malutki skwerek zieleni | z autostrada przy boku ;)
kobi - Wto Lis 21, 2006 20:05
efen napisał/a: | Najlepiej żeby odnowili Park Szwajcarski |
Yyy... a gdzie on jest? :niepewny:
Gmeras - Wto Lis 21, 2006 21:41
tam gdzie sie zdaje egzaminy na prawko za tym budynkiem ;]
kobi - Wto Lis 21, 2006 21:51
Gmeras, mów do mnie jeszcze :P
Frycek - Wto Lis 21, 2006 22:01
kobi napisał/a: | Gmeras, mów do mnie jeszcze |
za lokiem skrecasz w prawo i po 50 metrach po prawej stronie masz taki lasek i to tam ;]
Gmeras - Sro Lis 22, 2006 07:46
teraz tam zrobili najkrótsza droge rowerową to przejeżdzając koło tego zobaczysz jeszcze przed wejściem duzy regulamin Frycek napisał/a: | za lokiem skrecasz w prawo i po 50 metrach po prawej stronie masz taki lasek i to tam ;] | nie wiem o jaki zakręt Ci chodzi ale to nic ;)
efen - Nie Sty 07, 2007 15:24
park szwajcarski jest tuż za lokiem(ul. łabedzka)...patrząc na ten budynek(loku-dawna restauracja należąca do całego kompleksu-parku szwajcarskiego powstałego przed druga wojna św.) to ścieżka do tego parku znajduje sie po prawej stronie...idzie sie wzdłuż siatki odgradzajacej ośrodek egzaminacyjny i wchodzi sie na teren parku...juz częściowo odnowionego...jednak przywrócić jego pierwotny kształt jest nie realny ponieważ budowana jet tam obecnie droga...kiedys ten park siegał prawie do kłodnicy...mieścił sie tam tor saneczkowy, narciarski, staw itd wiecej możecie poczytać na stronie w w w gliwiczanie, p l
glewitz - Pią Mar 16, 2007 17:59
może nie odnowić, ale zadbać o nie, aby były czyste, bez psich kup i innych takich, nawet zgodzę sie na ogrodzenie ich tak samo jak parku Chopina, jeżeli będą wyglądały jak on :]
Dorotka - Pią Mar 16, 2007 21:22
glewitz napisał/a: | nawet zgodzę sie na ogrodzenie ich tak samo jak parku Chopina, jeżeli będą wyglądały jak on | ale to chyba nie jest zasługa ogrodzenia - przecież nie jest nigdy zamykane i nie ogranicza w żaden sposób wejścia do parku nikomu, o żadnej porze dnia i nocy. Bardziej chyba to zasługa bezpośredniego sąsiedztwa siedziby MZUK-u - codziennie od szóstej rano panowie w zielonych mundurkach czyszczą, pucują, wywożą.
martinextra - Nie Mar 18, 2007 12:01
Tonio napisał/a: | szyja napisał/a: | Makro Cash and Carry - po protestach mieszkańców dzielnicy Żerniki Makro zdecydowalo się na inwestycje w Zabrzu przy Al. Korfantego |
co za bzdura... jacy mieszkancy Żernik?? kurde Zatorza nie Żernik, gdyby nie to mialbym 500m od siebie takiego nikomu nie potrzebnego kolosa, dobrze ze moj tata i reszta sasiadow nie dali za wygrana i zniechecili inwestora :],
a co do parku na chrzowskiej to i tak jest tam lepiej niz bylo jeszcze 3-4 lata temu, naprawde w tym parku nie jest zle, a nie kazdy park musi wygladac jak park Chopina... |
Tak sie składa że te dane zostały wprowadzone przeze mnie i pochodzą ze źródeł. Materiały prasowe określały to miejsce jako Żerniki. Czy dobrze sie stało? nie jestem tego pewien. Teraz Zabrze korzysta z podatków, to w Zabrzu sa miejsca pracy.
Witam i pozdrawiam
PS W tych danych jest maly błąd Geant miał powstać przy Pszczyńskiej
glewitz - Nie Mar 18, 2007 14:51
a ja myślę, ze zdecydowanie lepsze są inwestycje typu FORUM czy Focus Park, chociaż można by było też w końcu zbudować ten GCH aby ludzi nie straszył
|
|
|