dupiate forum

Dział Motoryzacyjny - Chroń swój samochód "NOC-STOP"

Mariusz - Pon Lip 10, 2006 17:31
Temat postu: Chroń swój samochód "NOC-STOP"
Komenda Miejska Policji w Gliwicach wprowadzając program prewencyjny "NOC – STOP" włącza się do akcji prowadzonej w dużych miastach Polski przeciwko złodziejom samochodów, aby maksymalnie wyeliminować przypadki utraty aut wskutek ich kradzieży. Najważniejszą zasadą programu jest oznakowanie pojazdów, których właściciele deklarują, że nie będą korzystać w nocy z samochodów (w godzinach 24.00 – 5.00). Ma to pozwolić policjantom szybko zidentyfikować tak oznakowany samochód i sprawdzić, czy jedzie nim właściciel czy ewentualny złodziej. Do kradzieży samochodów dochodzi często w nocy lub nad ranem. Posiadacze aut, którzy nie korzystają z nich w nocy będą mogli nakleić na szybach specjalne fluorescencyjne znaczki, będące dla patroli informacją o tym, że taki pojazd należy skontrolować.

W odblaskowe etykietki można będzie zaopatrzyć się w Komendzie Miejskiej Policji w Gliwicach (przez całą dobę) oraz w Wydziale Komunikacji Urzędu Miejskiego w Gliwicach (w godzinach 7.30 – 15.30). Należy mieć przy sobie dowód osobisty oraz dowód rejestracyjny pojazdu.
Naklejenia takiego znaku na pojeździe nie należy utożsamiać z zakazem poruszania się tym pojazdem. To oznaczenie stanowi jedynie sygnał dla policjanta w kierunku podjęcia kontroli. Jeżeli w czasie kontroli bezsprzecznie uda się ustalić, że autem porusza się właściciel, interwencja zakończy się w ramach kontroli drogowej. W 2005 roku, w Gliwicach zginęły 662 auta – ponad połowa z nich została ukradziona w nocy. Ponadto sprawcy skradli 110 samochodów w celu krótkotrwałego ich użycia.

KMP Gliwice.

Kto idzie ze mną po taką nalepkę ?

Frycek - Pon Lip 10, 2006 17:40

Ciekawy pomysl...ale pozniej jak bede jezdzil to beda mnie ciagle kontrolowac :P
Mariusz - Pon Lip 10, 2006 17:55

Lepsze kontrole niż kradzież auta ;)
Dorothea - Pon Lip 10, 2006 17:55

Cytat:
Lepsze kontrole niż kradzież auta

zgadzam sie z tym

Gmeras - Pon Lip 10, 2006 18:21

a co jesli złodziej bedzie sprytniejszy i zakryje tę nalepke :D
frohike - Pon Lip 10, 2006 18:26

Mariusz napisał/a:
(w godzinach 24.00 – 5.00).

hmm w tych porach raczej sie nie poruszam wiec to chyba dobry pomysl

wolf - Pon Lip 10, 2006 21:28

pomysl ciekawy, ale cholera wie o ktrej mnie wywieje w nocy czy rano,a kontrolowany niechce byc, a pozatym kto jedzi w tych godzinach wie jak mało policji jest.
Major - Pon Lip 10, 2006 22:27

Będą mieli niezły pretekst, żeby powiedzieć: no nie miał naklejki to skąd mieliśmy wiedzieć, że ktoś go ukradł. Każdy nocą może jechać. Ehhh gdyby tak naprawde zajęli się ściagniem złodzieji, a nie robili zastępczych akcji. Jest to napewno krok w lepsze, ale wcale nie rozwiązuje problemu. Nie każdy też ma zamiar być co chwila kontrolowany przez policje kiedy stanie się coś poważnego i jednak tej nocy musi prowadzić samochód.
wolf - Wto Lip 11, 2006 09:52

ja ostanio jechalem po 24 do jastrzebia zdrój tam i spowrotem to bylem w domu jakos o 3, zadnego patrolu nie spotkałem jedynie nawlonych kierowcow co na czerownym przejezdzali i slalomy walili, wiec jak oni chca scigac zlodzieji :?:
Mariusz - Wto Lip 11, 2006 10:09

Po pierwsze: nikogo nie zmuszam, to nie jest obowiązek, a tylko jakiś pomysł. Kto chce to sobie załatwi naklejkę, kto nie ... to nie. Nie trzeba się tu rozwodzić w temacie.

Po drugie: Wolf pisze o podróży do Jastrzębia Zdr. i z powrotem. Ta akcja dotyczy jedynie terenu Komendy Miejskiej Policji w Gliwicach, więc po co nam miasta po drodze do Jastrzębia ?

Po trzecie:Widzę Major, że TY lubisz dużo marudzić i narzekać w tej kwestii (ale nie tylko).
Obywatele również mają prawo, baa ... nawet obowiązek (ale taka mentalność Polaków, że narzekają, a sami nic nie robią w kwestiach bezpieczeństwa).

Frycek - Wto Lip 11, 2006 12:08

Mariusz napisał/a:
Po pierwsze: nikogo nie zmuszam, to nie jest obowiązek, a tylko jakiś pomysł. Kto chce to sobie załatwi naklejkę, kto nie ... to nie. Nie trzeba się tu rozwodzić w temacie.

ale wlasnie jest po to forum aby wyrazic swoje opinie :)
przeciez nikt nie powiedzial ze zmuszasz :)

Mariusz - Wto Lip 11, 2006 13:04

Na ich miejscu nie odpowiadałbym wcale :P
wolf - Wto Lip 11, 2006 23:16

To bez sensu jak tylko w obrebie, terenu policji Gliwice, przecierz wyjechac z gliwic to jak dla mnie to 5 minut jazdy, to policja sobie moze szukac wiatru w polu.
Mariusz - Sro Sie 30, 2006 20:02

Czy ktoś nabył takie naklejki i je umieścił w swoim aucie ?
Pytam z ciekawości.

Alinka - Sro Sie 30, 2006 21:06

tylko Ty ;)
frohike - Sro Sie 30, 2006 21:25

ja zbyt czesto jezdze pijany noca aby nakleic taka naklejke :P
voyteck - Sro Sie 30, 2006 21:49

frohike napisał/a:
ja zbyt czesto jezdze pijany noca aby nakleic taka naklejke :P

Uhaha to tak jak Ja :P
A zresztą , i tak mnie kontrolują co chwile , wszędzie i pod każdym pretekstem

kisia - Sro Sie 30, 2006 22:37

ja dziękuję, nie raz poruszam się w nocy samochodem i nie mam ochoty na kontrole, mimo że niektórzy policjanci sa baaardzo fajni :hyhy: :D
Aither - Czw Sie 31, 2006 11:09

pomysl uwazam, za dobry :) sadze ze jesli ktos sie skusi na takie nalepki to patroli bedzie wiecej na ulicach... ale co w przypadku gdy samochod zostanie skradziony w dzien ? albo nad ranem ? albo przed godzina 24 ? kradna w kazdej porze dnia i nocy... poza tym jak jazda nalepke - mozna zedrzec.
Osobiscie - to dobry sposob... wole byc kontrolowana w przypadkach gdy jade po 24 niz zyc z swiadomoscia ze zlodziej przejezdzal obok patroli 100 razy a oni go nie zlapali.

krystian - Czw Sie 31, 2006 11:28

a ja uwazam ze pomysl jest totalnie bez sensu. po 1 powinni tych naklejek dawac conajmniej 20 zebym mogl je nalepic z kazdej strony auta a nie tylko na tylnej szybie, ktora w wiekszosci aut jest tak brudna ze szkoda gadac. po 2. uwazacie ze jak wszyscy sobie damy takie naklejki to policjanci teraz beda kazdego z taka naklejka lapac?? juz to widze ze im sie bedzie chcialo. po 3..przyklad. spieszysz sie, do pracy, na pociag gdziekolwiek. i lapie cie patrol bo masz ta przyglupawa naklejke. wiesz jaka jest nastepna twoja czynnosc?? zdrapanie naklejki. po 4 jesli auuto nie rziuci sie w oczy to mozesz zapomniec o tym ze je zatrzymaja. juz to widze jak zlodziej jedzie skradzionym seicento i policjant go lapie.uhahaha. naklejki sa tyle samo warte co oznaczanie rowerow na rynku swego czasu. ktos wpadl na jakis glupi pomysl bo z kasy przypadkiem ktos nie ukradl pieniedzy i troche zostalo. wiec po co to odlozyc?? lepiej wymyslic jakas durnowata akcje z naklejkami czy czyms tam jeszcze. poza tym szansa ze zlapia kogokolwiek z ta naklejka siedzac non stop na stacji benzynowej i pijac kawe np na BP jest bardzo nikla.
Aither - Czw Sie 31, 2006 12:33

sadze ze przyklejeac sobie tak a naklejke wiesz jakie beda tego n astepstwa to raz... dwa... spieszysz sie do pracy miedzy 24 a 5? i czy jak jedziesz na PKP na pociag to uzywasz do tego samochodu? to lepiej od razu samochodem jechac w docelowe miejsce a nie rozdrabniac sie pociagniem... Masz prawo do tego ze Ci sie to nie podoba i nikt nie kaze Ci przyklejac nalepki to wolny wybor...
krystian - Czw Sie 31, 2006 12:46

Aither napisał/a:
spieszysz sie do pracy miedzy 24 a 5?
tak.
Aither napisał/a:
czy jak jedziesz na PKP na pociag to uzywasz do tego samochodu?
jesli ktos mnie tam zawozi to tak
Aither napisał/a:
Masz prawo do tego ze Ci sie to nie podoba i nikt nie kaze Ci przyklejac nalepki to wolny wybor...
wiem o tym, ale skoro temat podaza w strone czy to dobry pomysl czy zly, wiec pisze, ze moim zdaniem jest zly. przeciez nikomu nie narzucam takiego toku myslenia.
Aither - Czw Sie 31, 2006 12:57

kazdy sposob jest dobry byle skuteczny... jesli takie nalepki moglyby chociaz odstraszyc potencjalnego zlodzieja to uwazam, ze dobry sposob...
voyteck - Czw Sie 31, 2006 12:59

Naklejki są super :hyhy: Tylko Ja np. jeżdże bez naklejki z numer rejestracyjnym na przedniej szybie od roku , policja kontrolowała Mnie od tego czasu 10tki razy .
I bez konkretnego powodu - zwykła kontrola .
I z konkretnego powodu heheh - nie bedę tu wyjaśniał .
I ani razu , ani jednego razu , jakikolwiek policjant nie zauważył że nie mam tej cholernej naklejki na przedniej szybie , a stali 30cm od miejsca gdzie ona powinna być .
Wiec jakim cudem ktos ma zauważyć podczas jazdy , nocą , na tylne szybie jakaś naklejke

A po drugie żaden złodziej nie jedzie 50km przez centrum miasta itp ukradzionym samochodem . Przed pomysłem z naklejkami Policja powinna lepiej porozmawiać ze złodziejami :hyhy:

krystian - Czw Sie 31, 2006 13:02

voyteck napisał/a:
na tylne szybie jakaś naklejke
szczegolnie ze niektorzy czasem ta szybe maja w bagazniku:P
voyteck napisał/a:
jakikolwiek policjant nie zauważył że nie mam tej cholernej naklejki na przedniej szybie
bo oni sie skupiaja na wazniejszych rzaczach...np za nisko jest tablica rejestracyjna od ziemi, lub brak podwietlenia tablicy itp...
voyteck - Czw Sie 31, 2006 13:04

krystian napisał/a:
szczegolnie ze niektorzy czasem ta szybe maja w bagazniku:P

Jak moja szyba jest w (bagażniku) to naklejke sobie powiesze na antenie z tyłu i bedzie sobie Dyndała :rotfl:

Mariusz - Czw Sie 31, 2006 19:48

Aither napisał/a:
ale co w przypadku gdy samochod zostanie skradziony w dzien ? albo nad ranem ? albo przed godzina 24 ? kradna w kazdej porze dnia i nocy... poza tym jak jazda nalepke - mozna zedrzec.

To, że zostało ustalone, że auta będą kontrolowane między 24, a 5 rano to tylko umowa ... faktycznie jest zupełnie inaczej ;-)

krystian napisał/a:
po 1 powinni tych naklejek dawac conajmniej 20 zebym mogl je nalepic z kazdej strony auta a nie tylko na tylnej szybie

Dostajesz dwie, a nie jedną naklejkę ;-) Naklejasz jedną z przodu, drugą z tyłu. Według zaleceń.

krystian napisał/a:
uwazacie ze jak wszyscy sobie damy takie naklejki to policjanci teraz beda kazdego z taka naklejka lapac?? juz to widze ze im sie bedzie chcialo.

Głupotą jest równać naszą jednostkę Policji to reszty i do stereotypów panujących w naszym kraju ... jakież to złudne ...

krystian napisał/a:
siedzac non stop na stacji benzynowej i pijac kawe np na BP jest bardzo nikla.

Ale się uczepiłeś tego BP ... skoro taki odważny jesteś pisz skargę do Komendanta albo Naczelnika sekkcji do której należą ... zapytaj o nazwiska, nr z blach i tyle.

Poza tym skoro sądzisz, że to głupi pomysł i uważasz, że można zorganizować inną ciekawszą akcję za kasę z tych naklejek i lakierowanego kawałku papieru to zapraszam. Sam możesz się wykazać, wiesz zapewne co to inicjatywa obywatelska ?
Krytykować i marudzić każdy potrafi, a myśleć nie ma komu ...

PS.
Skoro jeździsz między 24, a 5 to nie musisz naklejać naklejek. To Cię nie obowiązuje, więc rozmowa w tym temacie nie powinna i Ciebie obejmować.
I nie pisz czasem, że forum jest od pisania i gadania ... bo może faktycznie jest, ale sensownych rzeczy, sensownych

voyteck napisał/a:
Wiec jakim cudem ktos ma zauważyć podczas jazdy , nocą , na tylne szybie jakaś naklejke

Jest odblaskowa, bardziej niż Ci się wydaje ;-)

krystian napisał/a:
bo oni sie skupiaja na wazniejszych rzaczach...np za nisko jest tablica rejestracyjna od ziemi, lub brak podwietlenia tablicy itp...

To nie jest wina policjantów, oni warunków technicznych nie uzgadniają między sobie. Od tego masz MSWiA i cały transport.

krystian - Czw Sie 31, 2006 19:59

Mariusz napisał/a:
faktycznie jest zupełnie inaczej ;-)
masz racje, faktyczni ejest tak ze lapia te auta ktore sie rzucaja w oczy. a te standardowe olewaja.
Mariusz napisał/a:
Głupotą jest równać naszą jednostkę Policji to reszty i do stereotypów panujących w naszym kraju ... jakież to złudne ...
jakiez zludne jest twoje myslenie o policji, prawda jest taka ze te obiboki nic nie robia. a i tak maja placone. a nie....przepraszam. siedza na bp i popijaja kawke:)
Mariusz napisał/a:
Ale się uczepiłeś tego BP ... skoro taki odważny jesteś pisz skargę do Komendanta albo Naczelnika sekkcji do której należą ... zapytaj o nazwiska, nr z blach i tyle.
a co trzeba napisac skarge zeby te mloty zaczely cos robic?? widze ze z ciebie lekki niedowiarek. proponuje wpasc kolo 24 lub 1 w nocy na stacje bp przy ul dabrowskiego. zobaczysz jak nasi stroze prawa pilnuja tego prawa:) juz nie wspomne ile razy bylo tak ze spali w radiowozie. komendant im nic nie zrobi bo chyba wie gdzie oni przesiaduja, nie jest slepy i ma znajomych. tak po prostu pracuje nasza policja
Mariusz napisał/a:
To nie jest wina policjantów, oni warunków technicznych nie uzgadniają między sobie. Od tego masz MSWiA i cały transport.
spoko by bylo gdyby sami tych przepisow przestrzegali. przyklad...komisariat nr 4, prywatna vectra czarna na totalnie czarnych szybach jest jednego z policjantow. dodam ze wszystkie szyby sa zalepione.komendant i inni policjanci nie widza jak i czym jezdzi ich kolega??
frohike - Czw Sie 31, 2006 21:45

krystian, zgadzam się z tobą, tez uwazam naszych policjantów za nierobów.

Ostatnio rozbawilo mnie jak przejezdzajac kolo kontroli duzo ponad norme gdy sie odwrocilem zeby zobaczyc czy ruszyli za mna to zobaczylem jak ten Pan przy drodze pisal smsa na komorce a drugi rozmawial sobie z jakims przechodniem