dupiate forum

Wasze hobby - Sklepy ZOO - kupię Szczura

kk - Pią Kwi 21, 2006 13:41
Temat postu: Sklepy ZOO - kupię Szczura
Witam

Zamierzam kupić szczura, a dokładniej szczurzycę (a może nawet dnie - byle nie parkę :P )

Który z gliwickich sklepów zoologocznych polecilibyście?
A może warto się wybrać po szczurka do jednego z pobliskich miast?
A może znacie jakąś hodowlę, gdzie można zakupić zwierzątko?
A może komuś z Was, albo Waszych znajomych, rozmnożyły sie niedawno szczurki?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Tonio - Pią Kwi 21, 2006 14:17

Jak chcesz Szczurki to moj kumpel mial i chyba dalej ma chodowle :P jako jedzonko dla wezy :P wiec mysle ze moze daloby sie cos zrobic :p
kk - Pią Kwi 21, 2006 14:35

Witam

Możesz mnie z nim jakoś skontaktować, podać mi jego namiary, albo dać Jemu - moje ?
Byłbym wdzięczny :-)

trunks - Pią Kwi 21, 2006 14:55

po piwnicach poszukaj ;)
Tonio - Pią Kwi 21, 2006 14:56

Dzwonilem przed chwila do Niego i powiedzial ze juz zlikwidowal ta hodowle bo zbankrutowalby na karmieniu szczurkami, przerzucil sie na kury i golebie :p
wiec niestety :(

Piotrulek - Sob Kwi 22, 2006 09:47

trunks napisał/a:
po piwnicach poszukaj

wystarczy pójśc do magazynów w tesco lub minimalu,tam chodzą takie szczury jak koty wielkie...

kk - Sob Kwi 22, 2006 10:31

Tonio napisał/a:
Dzwonilem przed chwila do Niego i powiedzial ze juz zlikwidowal ta hodowle bo zbankrutowalby na karmieniu szczurkami, przerzucil sie na kury i golebie :p
wiec niestety :(

... szkoda - mołem "uratować" jakiegoś gryzonia przed zagładą :)

p4cz3k - Sob Kwi 22, 2006 13:36

zastanawiam sie czy dwie szczurzyce to dobry pomysl :] one nie do konca moga sie polubic ;]

--

moze ten sklep zoologiczny w tesco? wydaje sie ze maja wszystko :]

--

kk - Sob Kwi 22, 2006 13:45

p4cz3k napisał/a:
zastanawiam sie czy dwie szczurzyce to dobry pomysl :] one nie do konca moga sie polubic ;]

Tak uważasz?
Masz jakieś doświadczenie w tej materii ?

p4cz3k napisał/a:

moze ten sklep zoologiczny w tesco? wydaje sie ze maja wszystko :]

Nie zlikwidowali go czasem?
Ostatnio jak tam byłem (dość dawno), to sklepu tam nie było (może remont, albo go gdzieś przenieśli?

p4cz3k - Sob Kwi 22, 2006 13:48

hmmm sklep jest teraz po drugiej stronie...tam gdzie byl wczesniej jest kawiarnia...a on jest w przy punkcie obslugi klienta...

znaczy ja nie mam takiego doswiadczenia...ale znajomy mial kiedys dwa szczurki...to musial je rozdzielac...a gdy moj brat myszkami sie zajmowal...tez nei bylo dobrze z dwoma osobnikami tego samego "gatunku" :]

Mariusz - Sob Kwi 22, 2006 13:54

Wole pająki od szczurów, dlatego hoduje Ptasznika Olbrzymiego ;) Już po 5 wylince ;)
Dorothea - Sob Kwi 22, 2006 20:33

To prawda, dwie samice mogą sie gryżc, tak samo jak dwa samce.Co prawda szczurow nie miałam nigdy, ale chomiki gryzły sie straszliwie az jeden drugiego zagryzł, oraz wiewiorki ziemne tak samo sie zachowywały.Zostały rozdzielone, jedna juz niestety poszła do aniołkow

Mariusz, od dawna go masz????I co ile on sie tak "wylinia"

Mariusz - Sob Kwi 22, 2006 20:43

Niecałe 3 miesiace, jakoś tak. A dorasta co jakiś czas ... to nie jest zależne od czasu. Można to poznać po skórze pająka.
kk - Sob Kwi 22, 2006 21:00

Dorothea napisał/a:
To prawda, dwie samice mogą sie gryżc, tak samo jak dwa samce.Co prawda szczurow nie miałam nigdy, ale chomiki gryzły sie straszliwie az jeden drugiego zagryzł, oraz wiewiorki ziemne tak samo sie zachowywały.Zostały rozdzielone, jedna juz niestety poszła do aniołkow

Myszoskoczki miałem - dwie samice, a jedną przyniosłem ze sklepu już w ciąży
Żyły w zgodzie dopóki nie było młodych
Później, nawet jak już młode dorosły - nie dało się ich połączyć, bo krew się lała :)
Z sześciu małych, przeżyły dwa, dla odmiany samce - z czasem też się "pokłóciły" ;)
Efekt był taki, że w końcu w domu stały 4 klatki :P
Co do samych zwierzątek - nikomu nie polecam - paskudne

Wcześniej miałem 3 szczury. Pierwsza (Miki) żyła 3 lata, jak miała 2,5 - dostała kolżankę - lubiły się, rozdzieliłem je dopiero w ostatnich dniach starszej - ledwo już zipała bidula :(

Młodsza szczurzyca musiała zostać uśpiona - nowotwór :(

Obie szczurzyce były z laboratorium
Później przyszedł czas na szczura ze sklepu - łąciatego samca :)
Fajny był, aż nagle, nie wiedzieć czemu zdechł :(

Potem były wspomniane wcześniej myszoskoczki.

Teraz, znów chciałbym mieć jakieś zwierzątko (poza pieskiem) - jako że szczury miło wspominam (rodzina też) - na szczura zdecydowałbym się.
I każdemu mogę to zwierzątko polecić - inteligentne, zabawne, "do ludzi", nie gryzie (jak myszoskoczki)

Dorothea - Sob Kwi 22, 2006 21:14

kk, skoro juz miałes dwie szczurzyce i było ok, to nie widze przeszkod abys znowu tak mogł miec........
kk - Sob Kwi 22, 2006 21:53

Dorothea napisał/a:
kk, skoro juz miałes dwie szczurzyce i było ok, to nie widze przeszkod abys znowu tak mogł miec........

Przeszkód nie ma - ale gdzie kupić, lub czy ktoś ma - oto jest pytanie :)

Dorothea - Sob Kwi 22, 2006 21:56

kk, kiedys były w sosnicy w zoologicznym, w poniedziałek moge sprawdzic
kk - Sob Kwi 22, 2006 22:02

Dorothea napisał/a:
kk, kiedys były w sosnicy w zoologicznym, w poniedziałek moge sprawdzic

W sośnicy jest zoologiczny?
Nie wiedziałem :) Wiem o 3 gliwickich sklepach Zoo - Jagiellońska, Bytomska i Tesco
Kiedyś były jeszcze na Z.Starego i na Pl.Inwalidów - ale je zlikwidowali.

Dorothea - Sob Kwi 22, 2006 22:09

kk, są dwa w sosnicy, jeden lepiej zaopatrzony i tam moge sprawdzic, bo wiem ze kiedys były
jarpur - Sob Kwi 22, 2006 22:13

Mariusz napisał/a:
Już po 5 wylince ;)

To groźna bestia już z niego.

Mariusz - Sob Kwi 22, 2006 22:34

Raczej nie, on nadal jest taki rozkojarzony i w większości wypadków woli uciekać niż atakować ;) Ale powoli się to zmienia ;) Atakując małe żywe robaki do których jest przyzwyczajony jest stanowczy i nieustępliwy ;)
A na rękę nie boje się go brać :) Przynajmniej jeszcze na razie, nie wiadomo co wyrośnie z niego dalej.

kisia - Sob Kwi 22, 2006 23:25

Mariusz, chcesz rozmawiać o swoim pająku to załóz nowy topik :wsciekly:

kk napisał/a:
Wiem o 3 gliwickich sklepach Zoo - Jagiellońska, Bytomska i Tesco

co do sklepów zoologicznych to jest ich wiecej w Gliwicach , ale sa one małe i ubogo wyposazone. Najwięcej asortymentu ma chyba sklep w Tesco.
W Plejadzie ( Bytom) i w Platanie ( Zabrze) sa świetne slepy zoologiczne z bardzo różnymi zwierzaczkami :)

kk - Sob Kwi 22, 2006 23:46

Cytat:

co do sklepów zoologicznych to jest ich wiecej w Gliwicach , ale sa one małe i ubogo wyposazone. Najwięcej asortymentu ma chyba sklep w Tesco.
W Plejadzie ( Bytom) i w Platanie ( Zabrze) sa świetne slepy zoologiczne z bardzo różnymi zwierzaczkami :)

Może warto podjechać do Zabrza lub Bytomia?
Kupował ktoś tam zwierzaki? Dobrze się nimi zajmują, są zdrowe, mają z pewnych źródeł?

jarpur - Nie Kwi 23, 2006 12:25

kisia napisał/a:
Mariusz, chcesz rozmawiać o swoim pająku to załóz nowy topik :wsciekly:

To byłby nawet dobry pomysł. Zawsze się zastanawiałem czy dużo ludzi w Gliwicach hoduje ptaszniki (jak kiedyś usłyszałem od kogoś "poronione hobby" hehe). Teraz już wiem, że dwie na pewno.

Mariusz - Nie Kwi 23, 2006 14:00

Był temat "Terrarystyka", ale widzę, że go już nie ma (?) albo nie umiem znaleźć, ale raczej to pierwsze. Kisia, nie pamiętasz, że sama go z forum ogólnego gdzieś przenosiłaś ? ;)
kisia - Pon Kwi 24, 2006 23:49

Mariusz, no przecież jest h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?p=144973&sid=5807c6d71b15eb574737985e9b1ee142#144973]Terrarystyka :P
Dorothea - Pon Kwi 24, 2006 23:52

kisia, On juz znalazł i nawet juz w niej pisał :)
kisia - Wto Kwi 25, 2006 00:10

Dorothea, zauważyłam, ale juz po fakcie :)
kk - Wto Kwi 25, 2006 07:56

Dorothea napisał/a:
kk, są dwa w sosnicy, jeden lepiej zaopatrzony i tam moge sprawdzic, bo wiem ze kiedys były

Witam
Zapytam z ciekawości, czy Pytałaś w tym sośnickim sklepiku o szczurki?

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 12:58

KK a nie lepiej zamiast płacić w sklepie złapać gdzieś szczura w piwnicy?? ?adnie umyć odrobaczyć i do akwarium :) ??
Dorothea - Wto Kwi 25, 2006 13:01

kk napisał/a:
Zapytam z ciekawości, czy Pytałaś w tym sośnickim sklepiku o szczurki?

przyznam sie bez bicia,ze zapomniałam :zawstydzony:
Ale dzis naprawie swoj błąd :)

kk - Wto Kwi 25, 2006 13:14

manexxl napisał/a:
KK a nie lepiej zamiast płacić w sklepie złapać gdzieś szczura w piwnicy?? ?adnie umyć odrobaczyć i do akwarium :) ??

Po pierwsze, taki dziki szczur jest ze swej natury dziki i ciężko go oswoić.
Po drugie, łatwo przywlec jakąś chorobę.
Po trzecie, piwniczne szczurki są często brzydsze.
Po czwarte, chyba nie tak łatwo złapać, a kupić - to można za niewysokącenę.
Po piąte - nie do akwarium tylko do klatki. Nie zdrowo trzymac gryzonie w akwarium, bo ze względu na zimne szyby, mogą sie nabawić reumatyzmu.

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 13:18

A taki gryzoń to nie przegryzie szczebelka w klatce?? Znajomy miał kiedyś chomiki i trzymał w klatce w której kiedyś miał papugę. I te chomiki zeżarły kawałek pręta i dały nogę.
Dorothea - Wto Kwi 25, 2006 13:21

manexxl, to z czego były te prety??
Moje wiewiory siedzą juz tyle czasu i niczego jeszcze nie przegryzły.Moze im tak dobrze,ze nie cha dawac nogi :D
Pewnie klatki dla papug z czegos innego robione są , a te dla gryzoni sa mocniejsze

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 13:27

No nie wiem z czego te pręty był. Raczej słabo się znam na konstrukcji klatek dla ptaków czy gryzoni. Ja gryzonia nigdy nie hodowałem. Moja mama ma królika ale raz go wziąłem na kolana i wiesz co on zrobił?? Oddał mocz na moje nowe dżinsy. Jakoś teraz brzydzę się tego gatunku zwierząt. Pies by mi nie nalał. Kiedyś też miałem rybki ale jakoś nie miałem zaparcia do hodowli. Za to czegoś się dowiedziałem. Wiesz że jak puścisz glonojada po kafelkach na podłodze to on normalnie tak zapier.... szybciej niż w wodzie po szybie :)
Dorothea - Wto Kwi 25, 2006 13:30

manexxl napisał/a:
raz go wziąłem na kolana

to czesto spotykane, kroliki tak robią

manexxl napisał/a:
Wiesz że jak puścisz glonojada po kafelkach na podłodze to on normalnie tak zapier.... szybciej niż w wodzie po szybie

tego nie wiedziałam , bede musiała sprobowac, a moze lepiej nie, bo jeszcze nie odkleje go od tych kafelek :D

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 13:36

Odklelisz po kilkunastu centymetrach brakuje mu oddechu i już tak nie zasysa.
kk - Wto Kwi 25, 2006 13:38

manexxl napisał/a:
A taki gryzoń to nie przegryzie szczebelka w klatce?? Znajomy miał kiedyś chomiki i trzymał w klatce w której kiedyś miał papugę. I te chomiki zeżarły kawałek pręta i dały nogę.

Miałem juz 3 szczuty i 4 myszoskoczki
Te ostatnie - rzeczywiście zniszczyły jedną klatke (przekopały się przez plastik ! )
Ale kolejnej - nie dały rady - ta co mam, ma gęste pręciki, pomiędzy które nie dały rady włożyc ryjka :)
Szczur, ma większą główkę, więc też nie da rady :P

kk - Wto Kwi 25, 2006 13:43

manexxl napisał/a:
Odklelisz po kilkunastu centymetrach brakuje mu oddechu i już tak nie zasysa.

hehe - dobre :ok:

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 13:47

A co to myszoskoczek???? Bo ja to tak nie mam orjentacji w tym gatunku. Ale tak się domyślam że to skacząca mysz??
Dorothea - Wto Kwi 25, 2006 13:49

manexxl, dokładnie takie skaczace myszowate.......

kk, w Sosnicy mozna zamowic szczurki, w sklepie nie ma i bedą w granicach 6 zeta.Czyli zamawiasz i masz.........

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 13:54

Dorothea napisał/a:

kk, w Sosnicy mozna zamowic szczurki, w sklepie nie ma i bedą w granicach 6 zeta.Czyli zamawiasz i masz.........

Ale z dostawą do domu??

kk - Wto Kwi 25, 2006 13:56

manexxl napisał/a:
A co to myszoskoczek???? Bo ja to tak nie mam orjentacji w tym gatunku. Ale tak się domyślam że to skacząca mysz??

Myszoskoczki, nazywane są czasem grbilami

Zobacz:

h t t p;//myszoskoczek.glt, p l/]Myszoskoczki
h t t p;//w w w gryzonie.kankan, p l/myszoskoczek.htm]Myszoskoczki
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Myszoskoczki]Myszoskoczki
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Myszoskoczek_mongolski]Myszoskoczki

manexxl - Wto Kwi 25, 2006 14:00

KK dzięki za informacje. Niezłe oddają tak mało moczu że wystarczy sprzątać klatkę raz na miesiąc. Coś dla mnie :)
kk - Wto Kwi 25, 2006 14:58

manexxl napisał/a:
KK dzięki za informacje. Niezłe oddają tak mało moczu że wystarczy sprzątać klatkę raz na miesiąc. Coś dla mnie :)

Z tym moczem - to niezupełnie prawda.
Jak tydzień nie sprzątasz, to już śmierdzi ;)

Dorothea - Wto Kwi 25, 2006 17:01

manexxl napisał/a:
Ale z dostawą do domu??

tak, jak sobie je przyniesiesz to bedzie z dostawą do domu :D

kk - Wto Kwi 25, 2006 17:50

manexxl napisał/a:

Ale z dostawą do domu??

... taaaa ...

Widzę, że jest zapotrzebowanie na sklepy z dostawą do domu :P
Jeszcze trochę, i wszystko będziemy zamawiać z dostawą "pod nos" - ale leniwi się robimy - My ludzie :P

kisia - Wto Kwi 25, 2006 21:48

moje drogie myszki proszę wrócić tutaj do tematu szczurków, bo ktos kiedyś może chcieć wiedzieć gdzie kupić szurka i bedzie musiał czytać Wasze opowieści i innych zwierzaczkach, o których powinniście pisać w topiku h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1720&start=160]Wasze zwierzaki :D
kk - Sro Kwi 26, 2006 08:23

kisia napisał/a:
moje drogie myszki proszę wrócić tutaj do tematu szczurków, bo ktos kiedyś może chcieć wiedzieć gdzie kupić szurka i bedzie musiał czytać Wasze opowieści i innych zwierzaczkach, o których powinniście pisać w topiku h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1720&start=160]Wasze zwierzaki :D

Dobrze, zatem wracając do szczurków, po dtak zwanym "długim weekendzie", wybiorę się do sklepu i zakupie szczurka :)

Dorothea - Sro Kwi 26, 2006 08:23

kk, jesli juz zakupisz to zdaj ze wszystkiego relacje
kk - Sro Kwi 26, 2006 09:10

Dorothea napisał/a:

w Sosnicy mozna zamowic szczurki, w sklepie nie ma i bedą w granicach 6 zeta.Czyli zamawiasz i masz.........

Możesz mi jeszcze powiedzieć, w którym miejscu w Sośnicy jest owy sklepik?
Na osiedlu, gdzieś w okolicy nowego kościoła, biedronki, itd, czy może "po drugiej stronie", w rejonie starego kościoła albo ul. Odrowążów?
Z góry dzięki za info :)

Dorothea - Sro Kwi 26, 2006 09:14

kk, wiesz gdzie jest w Sosnicy apteka?
chodzi mi o stara sosnice
wiec idąc od apteki jakby w kierunku zabrza , skreca sie w prawo w pierwszą ulice.Na rogu jest postoj taxi i jakis dziwny bar a za barem jest sklep Kameleon

kk - Sro Kwi 26, 2006 09:40

Dorothea napisał/a:
kk, wiesz gdzie jest w Sosnicy apteka?
chodzi mi o stara sosnice
wiec idąc od apteki jakby w kierunku zabrza , skreca sie w prawo w pierwszą ulice.Na rogu jest postoj taxi i jakis dziwny bar a za barem jest sklep Kameleon

Idąc od strony centrum, zaraz za skrzyzowaniem z Reymonta (która jest w lewo), skręcić w prawo (przed TAXI) ?

Jest to ulica Tylna może ?

Dorothea - Sro Kwi 26, 2006 09:41

tak to Tylna jest.
jak skrecisz to nie sposob nie zauwazyc tego sklepu, jest praktycznie na początku ulicy

manexxl - Sro Kwi 26, 2006 13:25

A czy jak się takiego szczura kupi to trzeba z nim chodzić na jakieś szczepienia jak z psem czy kotem??
kk - Sro Kwi 26, 2006 14:22

manexxl napisał/a:
A czy jak się takiego szczura kupi to trzeba z nim chodzić na jakieś szczepienia jak z psem czy kotem??

Nie ma takiego obowiązku
Jednak, jeśli byś chciał - to nic nie stoi na przeszkodzie :-)
ja z moim szczurem, byłem kilka razy u weterynarza. Raz na operacji - miał wycinanego guza (operacja plus leczenie - stówe w szczura zainwestowałem :P )

kk - Pon Maj 15, 2006 11:28

Dorothea napisał/a:
kk, jesli juz zakupisz to zdaj ze wszystkiego relacje

Tydzień temu "zamówiłem" szczurzycę :)

Dziś po południu ide odebrać zwierzaka :D

... juz nie mogę się doczekąć :P

Jak tylko zrobię jakieś fotki - podzelę się z Wami - obiecuję ;)

Dorothea - Pon Maj 15, 2006 19:12

kk napisał/a:
Dziś po południu ide odebrać zwierzaka

no to super :)

kk napisał/a:
Jak tylko zrobię jakieś fotki - podzelę się z Wami - obiecuję

koniecznie

kk - Pon Maj 15, 2006 19:39

Dorothea napisał/a:
kk napisał/a:
Dziś po południu ide odebrać zwierzaka

no to super :)

kk napisał/a:
Jak tylko zrobię jakieś fotki - podzelę się z Wami - obiecuję

koniecznie

Oto obiecane fotki:

h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/01.jpg]01
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/02.jpg]02
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/03.jpg]03
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/04.jpg]04
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/05.jpg]05
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/06.jpg]06
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/07.jpg]07
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/08.jpg]08
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/09.jpg]09
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/10.jpg]10
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/11.jpg]11
h t t p;//80x86.ovh.org/szczur/12.jpg]12

narzie nie najlepszej jakości, bo robiłem "na szybko" mają "zapalniczką" (Pentagram 20EF)

Dorothea - Pon Maj 15, 2006 19:41

kk, super jest i jaka fotogeniczna, dzieki za fotki :D
Szamanka - Sro Maj 17, 2006 16:38

Pewnie i mile zwierzatko..jak kazde z reszta...ale brrr :kwasny:

Myslalam, ze te domowe szczurki to sa tylko koloru bialego ze strasznie czerwonymi oczami :niepewny:

kk - Sro Maj 17, 2006 19:23

Szamanka napisał/a:
Pewnie i mile zwierzatko..jak kazde z reszta...ale brrr :kwasny:

?

Szamanka napisał/a:
Myslalam, ze te domowe szczurki to sa tylko koloru bialego ze strasznie czerwonymi oczami :niepewny:

Białe z czerwonymi aczkami i różowymi ogonkami, to albinosy. Większość ras stosowanych w laboratoriach (tak, tak, wśród szzurów też jest mnóstwo ras) jest albinotyczna (np Vag, Vistar, August..). Wiem coś o tym - moja mama pracowała skiedyś na zwięrzętach. Ja miałem dawno temu dwie szczurzyce z laboratorium (rasy Vag :) )

Domowe, hodowlane szczurki, są różnokolorowe, łaciate :D