dupiate forum

Nasze miasto - Ale kino z z BAJK?

Gmeras - Sob Lut 25, 2006 10:02
Temat postu: Ale kino z z BAJK?
Wieść o likwidacji kina "Bajka" obiegła miasto lotem błyskawicy. To jednak tylko połowa prawdy. Nawet jeśli budynek zmieni właściciela, to nie oznacza, że nie będzie tu kina. Będzie, ale inne. Mowa nawet o wielkiej operacji odmładzającej całego gmachu.

Na taki scenariusz zgadza się zarówno Zdzisław Brzeziński, dyrektor Silesii Film, samorządowej instytucji kultury, która podlega marszałkowi województwa śląskiego i jest właścicielem budynku, jak i władze Gliwic. Posiadający piękne tradycje obiekt nie powinien zmarnieć. Ani też stracić swojego przeznaczenia. Problem jednak, że jest w finansowych tarapatach. A miasto ma na to kasę, aby zmienić finał tej bajki

Wkrótce po tym kinie zostanie tylko wspomnienie. fot. Mikołaj Suchan

Po co magistratowi kino, skoro w mieście w ciągu dwóch lat mają wyrosnąć dwa multipleksy?

Dyrektor Silesii podkreśla, że nie chce ona już być wyłącznie instytucją, która prowadzi kina w regionie, ale jednostką upowszechniania kultury filmowej. A z taką misją i Silesii, i funkcjonującemu w gmachu magistratu kinu studyjnemu AMOK jest po drodze.

Plany są takie: miejsce po AMOK-u zostałoby zagospodarowane na dodatkową przestrzeń dla Biura Obsługi Mieszkańców. Na parterze budynku znalazłyby się także kasy urzędu.

Obie strony chcą zmian - i Silesia Film, i samorząd, który szuka nowego miejsca na kino AMOK.

Już, już wydawało się, że argument, że do tanga trzeba dwojga jest wystarczający, a tymczasem "wyskoczyła" sprawa z przetargiem na ten obiekt. Unieważnionym wprawdzie, ale sprawa siedziby "Bajki" jeszcze finału nie znalazła. Jak się jednak dowiedzieliśmy, kolejne rozmowy już za tydzień.

Sama "Bajka" jest w kłopotach. Wymaga remontu, a do tego jest zadłużona. Każdego roku Silesia Film dopłaca do niej około 100 tys. zł. A o wielkich inwestycjach nie ma co marzyć, bo Silesia zainwestowała sporo w kilka innych kin: "Światowida", "Rialta", chorzowskiej "Panoramy". Dyrektor Brzeziński przyznaje, że siedziba "Bajki" musi ulec poważnej przebudowie i modernizacji, a źródeł finansowania trzeba poszukać poza Silesią.

Wiele wskazuje także, że może zmienić się kierowniczka gliwickiego kina. Jak się dowiedzieliśmy nieoficjalnie, niewykluczone, że w okresie przejściowym będzie funkcję podwójnego szefa sprawował kierownik doskonale sobie radzącej chorzowskiej "Panoramy".

Na razie to tylko dywagacje, bo szefowa "Bajki" pozostaje na zwolnieniu lekarskim.

Miasto szuka nowego lokum dla AMOK-u już od jakiegoś czasu. Najpierw myślano o kupnie "Kino Teatru X". Pierwsze rozmowy wyglądały zachęcająco, jednak ostatecznie na transakcję nie zgodził się senat Politechniki Śląskiej, która jest właścicielem obiektu. Nie trzeba być budowalańcem żeby stwierdzić, że najlepsze lata ma on już za sobą. Miasto proponowało interes uczciwy - przenosi tutaj swoje kino, ale równocześnie bez przeszkód będą tu mogły działać jak dotychczas studenckie teatry. Argumentacja nie okazała się przekonywująca.

Krótko obiektem zainteresowania samorządu była także sala NOT-u (zbyt duże okazały się przewidywane koszty remontu). Pojawiła się wówczas możliwość nabycia "Bajki" i ta okazała się najbardziej interesująca.

Lokal dla AMOKU

Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy Urzędu Miasta

Magistratowi potrzebny jest lokal, do którego moglibyśmy przenieść kino studyjne AMOK. I nie zamierzamy go zamykać, bo z ofertą multipleksów ma ono niewiele wspólnego. To jest kino dla konesera, spełniające fantastyczne funkcje edukacyjne dla dzieci i młodzieży. To unikat i będziemy go chronić! Miasto gotowe jest wyłożyć na ten cel ponad milion złotych i gruntownie obiekt zmodernizować. A dyrektor Gliwickiego Teatru Muzycznego Paweł Gabara przygotował bardzo interesujący projekt wykorzystania "Bajki" przemienienia w nową placówkę kultury w mieście. Myśli o stworzeniu tu m.in. sceny kameralnej, której brakuje w Gliwicach

Szamanka - Sob Lut 25, 2006 10:16

:przestraszony: :przestraszony: :przestraszony:

straszne

przeciez wlasnie kino " Bajka" kojarza najstarsi gliwiczanie.
Niestety, takie prawa natury....stare musi oddac miejsce nowemu :kwasny:

Jednak szkoda......

Gmeras - Sob Lut 25, 2006 10:25

chyba nie doczytałas końca artykułu ;) miejsce po bajce ma przejac kino Amok :]
Szamanka - Sob Lut 25, 2006 10:27

Gmeras, doczytalam...i tez to
Cytat:
Wkrótce po tym kinie zostanie tylko wspomnienie.

zmieni sie nazwa, zmieni sie wyglad

o kinie bedzie mozna poczytac w ksiazkach historycznych

Gmeras - Sob Lut 25, 2006 10:29

wyglad sie nie moze zmienic bo to jest obiekt zabytkowy zmieni sie tylko nazwa
a remont to tylko remont by tynk z sufitu ludziam na głowe nie spadał :)

madziar - Sob Lut 25, 2006 11:16

no a jak nazwa się z jmieni to już nie będzie to kino. A to kino ma tradycje, tylko potrzebuje funduszy na inwestycje w technikę. Nie wiem po jakiego czorta miałby ktoś zmieniać nazwę, pewnie dlatego ze musiłby komuś słono zapłacić za nią. Kurka ja też chodzę do multikina zamiast do bajki, sama się przyczyniam do tego ze Bajka ma teraz kłopoty :(
wolf - Sob Lut 25, 2006 21:41

Marketing Kina sie klania , maly wybor filmow, dlatego czlowiek woli jechac do multikina
Dorotka - Nie Lut 26, 2006 09:48

nie wiem czy nawet bardzo bobry marketing coś by tu zdziałał niestety :| małe kina z jedną salą chyba nie mają szans w porównaniu z molochami mającymi w każdej sali inny repertuar, knajpki i inne atrakcje. A szkoda :( Jak się jedzie do multikina całą rodziną to każdy może wybrać coś dla siebie - babska część rodziny idzie na coś innego, dzieciaki na coś innego - tylko w sumie co to ma wspólnego z rodzinnym soędzaniem czasu...
Gmeras - Nie Lut 26, 2006 10:09

starsze osoby lubia takie kllimaty takich kin :) a jak miasto gliwice bedzie to miec to bedzia rózne atrakcje organizowane przez miasto ;]
klaus - Nie Lut 26, 2006 12:13

jak juz w gliwicach powstanie multipleks to kino bajka i tak upadnie bo:
-nie ma konkurencyjnych cen
-nie ma konkurencyjnej jakości foteli
-nie ma konkurencyjnej jakosci obrazu

a jesli chcą tam przenieść kino amok,to też sie zastanawiam czy to jest strzał w dyche .
amok jest w małej przytulnej sali ,i nierzadko na film przychodzi kilka lub kilkanaście osób,po bajce zostanie duza sala i moze byc kłopot .

generalnie przekształcenie bajki w małą scenę teatru i kino amok i moze cos jeszcze moze byc alternatywą dla tych co nie chca ogladać kolejnego takiego samego filmu amerykańskiego ze strzelaniem hihi .

popieram mimo moich obaw w/w.

Piotrulek - Nie Lut 26, 2006 12:14

Dorotka napisał/a:
nie wiem czy nawet bardzo bobry marketing coś by tu zdziałał niestety

masz rację Dorotko to nie marketing gra rolę w tej kwestii,ja nazwałbym to trochę inaczej na multikina podobnie jak markety jest teraz moda,wcale nie taka tania moda.

Dodam jeszcze tylko tyle w ostatnich latach z mapy nie tylko kulturalnej naszego miasta zniknęło bardzo dużo "instytucji"mocno kojarzących się i chrakterystycznych dla naszego miasta,nasi włodarze nie przywiązywali wagi do tego i idąc z duchem postępu pozwalali na likwidację tych przybytkow.Kino Bajka jest jednym z z ostatnich miejsc przypominających o starej mapie kulturalnej Gliwic i podobnie jak większość kin za niedlugo zostanie zliwidowane.

Aż łza się kręci w oku jak sobie przypomnę jak to 20 kilka lat temu w kolejkach trzeba bylo stać ,aby kupić bilet na"Wejscie smoka","Trzęsienie ziemi" lub "Płonący wierzowiec" i po odstaniu kilkudziesięciu minut z wielką radością i biletami w garści mozna bylo przed seansem pójść z dziewczyną na lampkę wina i ciastko do Trojaka,Warszawianki lub Agawy,eeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,to byly czasy... :super: :super: :super: :super: :super:

Dorothea - Nie Lut 26, 2006 12:18

Piotrulek napisał/a:
Wejscie smoka

na wspomniany film nie chcieli mnie do kina wpuscic bo nie miałam "lat", kiedys na takie rzeczy zwracano wiekszą uwage.

Piotrulek napisał/a:
kolejkach trzeba bylo stać ,aby kupić bilet

A jaka była radocha jak sie ten bilet dostało, kiedys wyjscie do kina wiązało sie z całą wyprawą.Człowiek czekał na ten dzien, no nie to samo co teraz.....

Piotrulek - Nie Lut 26, 2006 12:20

Dorothea napisał/a:
kiedys na takie rzeczy zwracano wiekszą uwage.

bpo kiedyś nawet w kinie liczyla się jakość a nie ilość jak w dzisiejszych multikinach...

asik - Nie Lut 26, 2006 13:07

Gmeras napisał/a:
chyba nie doczytałas końca artykułu miejsce po bajce ma przejac kino Amok

a ja się nawet cieszę bo nie przepadam za Bajką a Amok uwielbiam:>(mimo że siedzenia są wysłużone i kino jest dość stare, ma on swój klimat)
Gmeras napisał/a:
starsze osoby lubia takie kllimaty takich kin

hehe nie wiem czy się zaliczam do grona już tych starszych:P ale lubię małe kina studyjne w których kameralnie można pooglądać film i nikt nie je popcornu i nie siorbie coli, gdzie można zobaczyć ciekawe filmy których nie było by okazji zobaczyć gdzie indziej bo multipleksy takich produkcji nie puszczają albo rzadko bardzo:>ibardziej bym rozpaczała gdby mi kino Amok zlikwidowali:>

Gmeras - Nie Lut 26, 2006 13:28

asik napisał/a:
hehe nie wiem czy się zaliczam do grona już tych starszych:P
przepraszam oczywiscie ze nie :padam: ale wiesz o co mi chodziło :P
asik napisał/a:
ibardziej bym rozpaczała gdby mi kino Amok zlikwidowali:>
i zlikwiduja bo bedziie w bajce ten malutki amok bedzie przeznaczony na przestrzeń biurowa dla urzedu miejskiego :d
asik - Nie Lut 26, 2006 13:43

Gmeras, wybaczam choć nie mam czego chyba bo mnie to rozbawiło tylko:)
a co do Amoka to wiem ale dla mnie to Amok to nie tylko samo miejsc to też ludzie którzy tam pracują, filmy jakie puszczają i ludzie którzy tam przychodzą:) bo często można spotkać osoby które zna się z widzenia z różnych sesnsów i to też jest fajne:)

Szamanka - Nie Lut 26, 2006 13:59

Mnie jednak zawsze bedzie sie "Bajka" kojarzyc z moim dziecinstwem, gdy kuzynowstwo zabieralo mnie na rozne bajki ,bajeczki a potem ,gdy juz jako nastolatka, wybieralam sie tam na randki :hyhy:
To sa wspomnienia, ktore zostana...i napewno, zawsze beda wspominac a moze i moim dzieciakom, kiedys powiem...." widziecie, tu bylo kino, wspaniale kino" :D .Zawsze, po seansie filmowym, bieglam do " Sniezki" na pyszne rurki z kremem.

Piotrulek, napisal
Cytat:
podobnie jak większość kin za niedlugo zostanie zliwidowane.
...no wlasnie.
Zapewne pamietasz tez kino " Grazyna",z ktorego potem zrobili sklep meblowy :zalamany:

asik - Nie Lut 26, 2006 14:02

było też kina apollo z tego co pamiętam w którym teraz jest biedronka..
szkoda że takie kina są likwidowane..ale może to po prostu normalna kolej rzeczy..
coraz bardziej fascynują nas rzeczy nowoczesne a te starsze odchodza z zapomnienie..

Gmeras - Nie Lut 26, 2006 14:11

mikrus tez kiedys był jak SM sie zaopiekuje tym to kino bedzie istniec
asik - Nie Lut 26, 2006 14:16

Gmeras, mam nadzieję:)
Gmeras - Nie Lut 26, 2006 14:20

Miało być UM(rzad miejski) a nie SM(spółdzielnia mieszkaniowa) :P :D to tak jak by ktos nie zrozumiał mojej mysli ;D
madziar - Nie Lut 26, 2006 16:31

Gmeras napisał/a:
starsze osoby lubia takie kllimaty takich kin a jak miasto gliwice bedzie to miec to bedzia rózne atrakcje organizowane przez miasto ;]

Gmeras a ilu starszych widziałeś chodzących do bajki? No chyba że straszy to 30 latek ;)
Ja ostatni raz byłam baaardzo dawno na filmie braci Kohen, z Billem Bob Thortonem, był świetny, choć czarnobiały. Pamiętam że to były moje samotne walentynki. I siedzieli sami młodzi ludzie. Myślę że kina typu BAJKA chcą zaoferować pewien klimat, ambitniejsze kino. No i dla tych którzy chcą rodzinnie spędzić czas nie ma wymówki że pojdę do innej sali :)

Piotrulek - Nie Lut 26, 2006 16:36

madziar napisał/a:
kina typu BAJKA chcą zaoferować pewien klimat, ambitniejsze kino

i tutaj sie warto zastanowić czy chcą czy będą musialy aby utrzyjmać się na powierzchni,ale nie ważne jak to się nazywa,jest wiele osob i starszych i mlodszych czekających na ambitne kino,a nie na"sieczkę",dlatego też niech wlasciciele Bajki zaczną za czymś takim się oglądać i takie pomysly realizować,bo koniec Bajki nadchodzi wielkimi krokami... :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: :rozpacz:

wolf - Nie Lut 26, 2006 18:30

Widac że niemacie zielonego pojecia o marketingu co on moze zdzialac i z czym zwiazany jest marketing.
Dobry plan marketingowy by mogl podniesc Kino.

Krzysio - Nie Lut 26, 2006 18:50

wolf napisał/a:
Widac że niemacie zielonego pojecia o marketingu co on moze zdzialac i z czym zwiazany jest marketing.

ty, nie wszyscy :P ja sie tu jeszcze nie wpisalem :P

wolf napisał/a:
Dobry plan marketingowy by mogl podniesc Kino.

a moze, moze :) tylko watpliwe jest aby urzad miejski byl by zainteresowany takim czyms :P tam tylko mysla o sobie :]

kino amok, bylem tam raz w zyciu i wiecej chyba nie pojde, nie dlatego ze puszczaja tam zle filmy, ale dlatego ze to kino tragicznie wyglada :P juz wole w domu zostac i na kompie obejzec, dla mnie taki sam efekt i jeszcze mam blisko do lodowki :)
mogliby jakies wygodne fotele i nowe zainstalowac, poprawic obraz i dzwiek na sali, walnac duzy swiecacy szyld przed wejsciem azeby bylo widac ze tu jest kino ;)
no i przedewszystkim zainwestowac w reklame :) ale po co, niech ludzie jezdza do zabrza filmy ogladac :P
tak samo z bajka by mogli zrobic :] ale po co, lepiej zlikwidowac i niech bedzie jedno kino :] to mnie najbardziej wkurza, boja sie zainwestowac, lepiej niech kupia jeszcze 5 pomnikow i sobie nagrody przyznaja
ogolnie to dla mnie zenada aby likwidowac kino, i tak nie za wiele tych kin w miescie mamy (2,3 ? :przestraszony: ) , a te milipleksy moze beda moze nie :]
nasze miasto ma naprawde super wizytowke, opel i tesco :rotfl: :rotfl:

Gmeras - Nie Lut 26, 2006 20:01

Bzyki napisał/a:
no i przedewszystkim zainwestowac w reklame
co moze amok reklamy nie ma to chyba ty nie widzisz plakatów i nie czytasz gliwickich gazet ;]
Bzyki napisał/a:
ale po co, niech ludzie jezdza do zabrza filmy ogladac
poniewaz lepszy dźwiek obraz i duzy wybór filmów prawie o której godzinie chcesz
Bzyki napisał/a:
nasze miasto ma naprawde super wizytowke, opel i tesco
i radiostacja gliwicka czyli muzeum w którym nic nie ma :P
madziar - Nie Lut 26, 2006 22:23

Gmeras napisał/a:
radiostacja gliwicka czyli muzeum w którym nic nie ma

Szkoda że tak myślisz, bo tam jest cała historia, ktorej nie powinniśmy zapominać. Najlepeij postawić nowe multipleksy, wsztystkie historyczne budynki poburzyć, miejsca z tradycjami zamienic w miejsca praktycze czyli fryzjer, sklep spożywczy itp.

Ja jestem za pozostawieniem odrobiny wlasnej tożsamości, kultury. Bo niedlugo będą tylko angielskie niemieckie francuskie molochy a my już powoli schodzimy do pozycji taniej siły roboczej. :/

Gmeras - Pon Lut 27, 2006 07:22

Madziar histtoria tylko tam gdzie jest zapisana do zwiedzania nic ciekawego Koles zamiast o histori radiostacji to gadał o zarówkach jak jest zbudowana ale to OT
Krzysio - Pon Lut 27, 2006 19:56

Gmeras napisał/a:
poniewaz lepszy dźwiek obraz i duzy wybór filmów prawie o której godzinie chcesz

no wlasnie, a dlaczego takiego kina w gliwicach nie ma ? bo ciolki nami rzadza :]

madziar napisał/a:
Szkoda że tak myślisz, bo tam jest cała historia, ktorej nie powinniśmy zapominać. Najlepeij postawić nowe multipleksy,

no wlasnie, dlatego nie powinni likwidowac bajki, tylko wyremontowac, dac nowe lepsze opakowanie, takie kino w stylu retro to by bylo cos :D

Gmeras napisał/a:
histtoria tylko tam gdzie

a idz :P

Gmeras napisał/a:
do zwiedzania nic ciekawego

przez dwa miesiace w willi caro byla wystawa o zydach gliwickich :] i chyba nie powiesz mi ze to nie byla ciekawa wystawa :P

Gmeras - Pon Lut 27, 2006 19:57

Bzyki napisał/a:
przez dwa miesiace w willi caro byla wystawa o zydach gliwickich i chyba nie powiesz mi ze to nie byla ciekawa wystawa
Ja tu mówie o radiostacji gliwickiej ale to OT OT OT
Szamanka - Pon Lut 27, 2006 21:44

Bzyki, napisal
Cytat:
nie powinni likwidowac bajki, tylko wyremontowac, dac nowe lepsze opakowanie, takie kino w stylu retro to by bylo cos
..ten pomysl mi sie podoba....taka mala pamiatka dawnych czasow by zostala i nie wierze, ze nie bylo by chetnych na seanse filmowe.
wolf - Pon Lut 27, 2006 21:53

Gmeras napisał/a:
Madziar histtoria tylko tam gdzie jest zapisana do zwiedzania nic ciekawego Koles zamiast o histori radiostacji to gadał o zarówkach jak jest zbudowana ale to OT

Co ty gadasz ja byłem na radiostacji i gość gadał o historii gliwic radiostacji wszystko na temat nic o żadnych żarowkach nie bylo. Moze zle trafiles.

Mi sie zwiedzanie radiostacji podobało. :oczami:

madziar - Sro Mar 01, 2006 23:27

Najlepiej postawić multipleksy i markety , a tradycje i historie niech szlag trafi. No narazie to wszystko zmierza wlasnie w tym kierunku niestety :kwasny:
Szamanka - Sro Mar 01, 2006 23:55

Przynajmniej, kiedys jak rodzina wybierala sie do kina to wszyscy szli razem, razem ogladali film, razem pozniej go komentowali, smiali sie.....kino laczylo w jakis sposob zabiegane rodziny

..dzis to wyglada troche inaczej

Stoi sobie takie wielkie Multikino..zachwyca wielkoscia, nowoscia i wyborem co do filmow.....mam idzie na "wyciskach lez"...tata na jakies "przekrety mafijne" a dzieciaki mazseruja sobie na jakies "mordo bicia"....nie wyobrazam sobie drogi powrotnej do domu...no ale przeciez jest piekne z pozytecznym :kwasny:

madziar - Czw Mar 02, 2006 00:06

i pewnie to co opisał szamanka jest powodem bycia "samotnym w tłumie" :(
Gmeras - Czw Mar 02, 2006 07:03

madziar napisał/a:
Najlepiej postawić multipleksy i markety , a tradycje i historie niech szlag trafi. No narazie to wszystko zmierza wlasnie w tym kierunku niestety
Szamanka napisał/a:
Przynajmniej, kiedys jak rodzina wybierala sie do kina to wszyscy szli razem, razem ogladali film, razem pozniej go komentowali, smiali sie.....kino laczylo w jakis sposob zabiegane rodziny

..dzis to wyglada troche inaczej

Stoi sobie takie wielkie Multikino..zachwyca wielkoscia, nowoscia i wyborem co do filmow.....mam idzie na "wyciskach lez"...tata na jakies "przekrety mafijne" a dzieciaki mazseruja sobie na jakies "mordo bicia"....nie wyobrazam sobie drogi powrotnej do domu...no ale przeciez jest piekne z pozytecznym
ale przecierz ludzie w tych czasach tego potrzebuja jest popyt na to
Szamanka - Czw Mar 02, 2006 10:27

Gmeras, napisal
Cytat:
przecierz ludzie w tych czasach tego potrzebuja jest popyt na to
:przestraszony: , potrzebuja
Cytat:
bycia "samotnym w tłumie"
jak to trafnie ujela madziar?

No, jesli jest takie podejscie do sprawy, to nie ma co sie dziwic, ze swiat jest zly i ogolnie fee ( wiem to nie w tym temacie :zawstydzony: )
Dodam jeszcze, ze kiedys ja ze swoimi rodzicami chodzilam do parku na wspolne spacery, do kina....
dzis zastapily te niedzielne dni, wlasnie takie wielkachne budynki jak super markety i mulitikina...

Gmeras - Czw Mar 02, 2006 12:44

Szamanka napisał/a:
potrzebuja
a co moze nie ? jak by takie kina nie były pozadane to bajka była by oblężana ale ludzie lubia jeździć do zabrza :] i nikt mi tego nie zaprzeczy
Szamanka - Czw Mar 02, 2006 13:04

Gmeras, no oczywiscie, ze nikt nie moze zabraniac, bo kazdy ma prawo wyboru.
Lecz gdyby nie bylo takich kin, " Bajka" nadal byla by pozadana :D
Wiadomo, wszystko co nowe, nowoczesne..to piekne i ciekawe

Gmeras - Czw Mar 02, 2006 13:08

gdyby :]
ale mamy wolny rynek ;] i takie cos wygrywa :] ja niepowiem ze wole wypad do multikina ;]

Szamanka - Czw Mar 02, 2006 13:12

Przyznam sie, ze mnie przerazaja te wielkie kina :mur: , tlumy, zamieszanie.Oczywiscie, ze komfort jest 100% ( tak? :niepewny: ), ale ja tam wole jednak cos bardziej przytulnego :hyhy:
madziar - Czw Mar 02, 2006 19:14

NIESTETY CA?A KASA Z TYCH PLASTIKOWYCH CENTRÓW IDZIE DALEKO POZA NASZ KRAJ, A MY JESTEŚMY TYLKO TANI? SI?? ROBOCZ?. nIE UMIEMY WSPIERAć TEGO CO NASZE :kwasny:
Bot - Czw Mar 02, 2006 19:19

madziar, nie pisz capsem :P

Szamanka, DVD w domowym zaciszu :hyhy:

madziar - Czw Mar 02, 2006 19:24

Khaman, ale temat mnie poniósł ;) . Chciałam przekazać Wam moje emocje, a są spore :rotfl:
Bot - Czw Mar 02, 2006 19:28

madziar napisał/a:
Chciałam przekazać Wam moje emocje, a są spore

dobra dobra... :)

Gmeras - Czw Mar 02, 2006 22:01

madziar napisał/a:
NIESTETY CA?A KASA Z TYCH PLASTIKOWYCH CENTRÓW IDZIE DALEKO POZA NASZ KRAJ, A MY JESTEŚMY TYLKO TANI? SI?? ROBOCZ?. nIE UMIEMY WSPIERAć TEGO CO NASZE
Multikino jest polskie :P
madziar - Czw Mar 02, 2006 22:47

tak baaardzo polskie. pozwalaja bilety nam sprzedawać i sprzatac sale :(
Gmeras - Pią Mar 03, 2006 07:03

ITI to polskie to jest tvn itd ;p
madziar - Sob Mar 04, 2006 07:55

ITI Group, Luxembourg

Trochę kapitału jest polskiego, zarząd , ludzie, ale naaaopewno ogromne pieniądzewypływją z naszego kraju. Ta telewizja oparta jest na inwestorach zagranicznych, bo nas nie stać na tego typu tv. Cóż

Niestety byliśmy ostatnio pod bajką. Z taką reklamą i repertuarem (jakies bzdurki na karteczkach wypisane) to nie dziwie sie ze ma kłopoty. Nikt po prostu o to kino nie dba. Tam po prostu nie ma zarządzania. Widzę, że położono już krzyżyk na tym kinie, a szkoda :kwasny:

glewitz - Pią Mar 17, 2006 01:00

po pierwsze- witam po długiej przerwie
po drugie- Bajka musi zostać!!!!! Rozumiem że teraz liczy sioę wygoda ilość poopkornu, ale Bajka to najstarsze kino w Glwiicach. Nie upodabniajmy sie Zabrza i nie zamykjamy najstarszego kkina w mieście !!!!

frohike - Pią Mar 17, 2006 05:32

glewitz napisał/a:
Bajka musi zostać!!!!!

po co utzrymywac sztucznie przy zyciu kino do ktorego chodzi garstka ludzi, lepiej dac rozrywke 1000 ludzi niz 20 zapalencow malych przytulnych sal :)

ja tam lubie dobre naglosnienie, duzy ekranik i popkorn w ręce

frohike - Pią Mar 17, 2006 05:33

a moze zrobimy muzeum na terenie Bajki :) powinno byc wieksze zainteresowanie zwiedzaniem kina niz ogladanie w nim filmow :d
glewitz - Pon Mar 20, 2006 21:53

bo Bajka to tradycja. To tak jakby zamienić Radiostację na jakąś metalową wieżę. W końcu po co utrzymwać próchniejącą drewnianą wieżę, na którą mało kto zwraca uwagę i jeszcze zawadza. lepiej zrobić mniejsze, bezpieczniejsze, wygodniejsze dla 1000 ludzi...
Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 17:31

Miasto Gliwice kupiło budynek kina „Bajka” przy ul. Dolnych Wałów 3. Zaplanowano, że dawna sala kinowa stanie się przestrzenią wielofunkcyjną, w której będą organizowane nie tylko projekcje filmowe, ale też spektakle teatralne i imprezy muzyczne.

13 kwietnia 2006 roku - po kilkumiesięcznych pertraktacjach - podpisy pod aktem notarialnym złożyli przedstawiciele Instytucji Filmowej „Silesia – Film” w Katowicach oraz miasta Gliwice. Przypomnijmy, że wcześniej Instytucja Filmowa „Silesia-Film” zorganizowała dwa przetargi na sprzedaż nieruchomości. Obydwa nie zostały rozstrzygnięte. Władze Gliwic przedstawiły ostatecznie najlepszą koncepcję zagospodarowania obiektu, zgodną z warunkami „Silesia-Film”. Instytucja ta chciała, aby przyszły nabywca prowadził w dawnym kinie „Bajka” działalność kulturalno – kinową.
Przejęcie nieruchomości przez miasto nastąpi do końca kwietnia. Obiekt w śródmieściu zostanie przekazany w użytkowanie Gliwickiemu Teatrowi Muzycznemu, który będzie tam prowadził działalność artystyczną. W maju i czerwcu zostaną zorganizowane pierwsze imprezy. Na okres wakacji przewidziano przeprowadzenie niezbędnych drobnych prac remontowych. Po ich zakończeniu w nowej miejskiej placówce będzie funkcjonowało m.in. kino „Amok”, które zostanie tam przeniesione z dotychczasowej siedziby w budynku Urzędu Miejskiego.
Przygotowano już wstępny projekt wykorzystania obiektu. Może on zostać jeszcze zweryfikowany w trakcie przygotowywania dokumentacji remontowej. Zaplanowano, że powstanie ośrodek kulturalno – edukacyjny, łączący wiele różnych dziedzin sztuki. W pierwszym etapie będą tam organizowane różnego rodzaju nieskomplikowane przedstawienia teatralne, recitale i mniejsze koncerty. Lepsze warunki zyska kino „Amok”, które w nowej siedzibie będzie mogło skuteczniej realizować zadania artystyczne i edukacyjne, związane m.in. z przynależnością do europejskiej sieci kin studyjnych „Europa Cinemas” oraz z przygotowywaniem „Młodzieżowej Akademii Filmowej”, Dyskusyjnego Klubu Filmowego i działań happeningowych. W pomieszczeniach znajdujących się poza salą widowiskowo - kinową będą organizowane spotkania i dyskusje, a także wystawy plastyczne.
Program modernizacji obiektu powinien umożliwić i ułatwić pozyskiwanie środków finansowych na dalszą, bardziej kompleksową przebudowę pomieszczeń. Zaplanowano przebudowę proscenium - w jego środkowej części ma być utworzony wybiegający do przodu (w stronę widowni) podest. Umożliwi on urozmaicenie pokazów scenicznych, ułatwi kontakt artystów z publicznością i prowadzanie rozmaitych działań interaktywnych (konkursy, quizy, wywiady, wręczanie nagród). Przewidziano też możliwość zamontowania na widowni przesuwanych zastawek (parawanów), ograniczających przestrzeń dla widzów podczas bardziej kameralnych imprez (np. prezentacji monodramów). Powinny także powstać garderoby dla wykonawców. Obiekt należy wyposażyć w niezbędne urządzenia teatralne i oświetleniowe. Trzeba także zmienić elementy wystroju sali, aby poprawić jej akustykę, zorganizować szatnie dla widzów. Po gruntownej przebudowie układu scenicznego, Gliwicki ! Teatr Muzyczny będzie mógł wykorzystywać salę do prezentacji koncertów symfonicznych, widowisk muzycznych o charakterze estradowym oraz nowatorskich form artystycznych.

glewitz - Czw Kwi 13, 2006 22:59

po prsotu cudownie !!!!!! Tak się ciesze :P
Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 23:03

nazwe mogli by zostawic :)
glewitz - Czw Kwi 13, 2006 23:06

mnie sie osobiście nazwa "Bajka " nie podobała. Jeszcze ten nibyneon... mam tylko nadzieję że po moderizacji będzie ładna, estetyczna i nowozesna :P
Gmeras - Czw Kwi 13, 2006 23:14

nazwa nie za fajna ale juz ma swoje lata przeznaczenia dla tego budynku
glewitz - Czw Kwi 13, 2006 23:30

cóż wszystko się zmienia. Ktoby pomyślał 4 lata temu żę Lepper będzie wicepremierem :)
Morqana - Pią Kwi 14, 2006 00:46

Tia Lepper vice premierem, LOL <===On sie tylko do dyrekcji solarium nadaje.A Bajka to juz remontu pottrzebowala od dluzszego czasu;/
glewitz - Pią Kwi 14, 2006 14:18

i mam nadzieję że odzysak swó dawny blask :D
Gmeras - Pią Kwi 14, 2006 14:43

watpie bo balkonów na bank nie zrobia ;)
glewitz - Sob Kwi 15, 2006 14:34

niom, niestety balkonów raczej nie bedzie. A szkoda. Mogliby zrobić Bajkę na lata 20. XX wieku (jak pierwotnie była zbudowana) i by można jakieś większe imprezy organizowa np. jakieś ogólnopolskie premiery, jakieś rozdania nagród :D/ Ale to tylko marzenia...
madziar - Sob Kwi 15, 2006 23:57

jutro się wypowiem, bo dziś juz odpadam od ściany. Ale cieszę sie ze Bajka bedzie działać :)
Gmeras - Sro Maj 17, 2006 09:36

Jak będzie nazywać się nowe- stare kino przy ul. Dolnych Wałów? Czy pozostanie dobrze znaną „Bajką”, czy przejmie nazwę po „Amoku” a może pojawi się zupełnie inna propozycja?
Na stronie internetowej Urzędu Miasta, w w w um.gliwice, p l można wziąć udział w ankiecie dotyczącej nazwy dla nowej placówki. Budynek po byłym kinie „Bajka” przy ul. Dolnych Wałów 3 kupiło miasto Gliwice. Obiekt został przekazany w użytkowanie Gliwickiemu Teatrowi Muzycznemu, który będzie tam prowadził działalność artystyczną. Zaplanowano, że dawna sala kinowa stanie się przestrzenią wielofunkcyjną. Do nowego budynku
zostanie przeniesione kino „Amok”, które obecnie działa jeszcze w gmachu Urzędu Miejskiego. Będą tam organizowane nie tylko projekcje filmowe, ale też m.in. spektakle teatralne i imprezy muzyczne. Przewidziano, że w przyszłości powstanie tam ośrodek kulturalno - edukacyjny, łączący wiele różnych dziedzin sztuki.

Morqana - Sro Maj 17, 2006 23:26

Gmeras napisał/a:
Jak będzie nazywać się nowe- stare kino przy ul. Dolnych Wałów? Czy pozostanie dobrze znaną „Bajką”, czy przejmie nazwę po „Amoku” a może pojawi się zupełnie inna propozycja?

Pierun wie co oni tam za nazwe wymysle =/ na wszystkoich stac, pewnei jakas na rynek swiatowy ;)

glewitz - Sob Maj 20, 2006 11:07

ja bym wolał zmienić nazwę. Bajka to jakoś tak śmiesznie zawsze dla mnie brzmiało. Ale osobistych propozycji nie mam :)
Morqana - Sob Maj 20, 2006 11:26

nom, baja, troszQ to tak dziwnie brzmi no ale coz, pewnie i tak zmeinia
Gmeras - Sro Cze 14, 2006 12:34

Pojawiały się sugestie, że nazwa jest za długa i nieporęczna – wyjaśnia Marek Jarzębowski, rzecznik Urzędu Miasta – Różnica między głosami miłośników obu gliwickich kin była jednak tak niewielka, że postanowiono usatysfakcjonować i jednych i drugich.

Miesiąc wcześniej gliwicki Magistrat na swoich stronach internetowych zadał mieszkańcom naszego miasta pytanie, jaką nazwę powinien nosić nowy obiekt znajdujący się w budynku dawnej „Bajki”. Nadesłanych zostało około 500 maili i listów. Wyobraźnia mieszkańców naszego miasta pracowała na najwyższych obrotach. Propozycje były różne. Wśród nich powtarzały się: Bajkowy (lub Bajeczny) Amok, Amok w Bajce, Gliwickie Centrum Kultury Amok czy Bajkamok. Niektórzy pokusili się również o bardziej wyrafinowane nazewnictwo. Ktoś proponował „Fatamorganę”, „La Traviatę”, czy „Miasto Tajemnic”. Najbardziej zagadkowe wydawały się propozycje nadania dawnej „Bajce” imienia „Gryczkos”, „Euran” czy Kikutix”. Jednak najwięcej głosów mieszkańcy naszego miasta oddali na dobrze znane naszym uszom nazwy „Amok” i „Bajka”.

- Wiele propozycji było bardzo szczegółowo uzasadniane – przyznaje Jarzębowski – Niektóre z nich wydały mi się niezwykle sympatyczne.

Do ostatniej chwili propozycje „Amok” i „Bajka” szły w rankingu niemal „łeb w łeb”. O przysłowiowy „czubek nosa” wygrała „Bajka”, jednak różnica była tak niewielka, że włodarze postanowili usatysfakcjonować miłośników obu gliwickich kin. Tak właśnie, w ciężkich bólach, narodziła się nazwa: GTM CENTRUM „BAJKA” – KINO „AMOK.

Czego możemy się spodziewać po nowym gliwickim obiekcie kulturalnym?

Ostatni poważny remont Bajki przeprowadzono w latach 70- tych. Z tego okresu pochodzą również fotele dla widowni. W sali widowiskowej nie działa wentylacja, konieczny też z pewnością będzie remont dachu. Również ściany i podłoga sali widowiskowej pozostawiają wiele do życzenia. Poza takimi, czysto budowlanymi remontami, ważne jest również to, co zmieni nie stan techniczny, ale oblicze kina.

Do września planowane jest przeprowadzenie niezbędnych prac remontowych, których założeniem jest przygotowanie dawnej „Bajki” na wprowadzenie w jej mury studyjnego kina „Amok”. Dla uzyskania właściwego klimatu zostaną zamontowane specjalne parawany, które optycznie zmniejszą wielkość widowni. Dzięki temu odpowiednią oprawę zyskają mniejsze imprezy, takie jak widowiska sceniczne czy niewielkie koncerty. Przewidziano również nowe przeznaczenia dla pomieszczeń znajdujących się w obiekcie. Poświęcenie dwóch rzędów widowni umożliwi rozbudowę proscenium, które ułatwi kontakt artystów z widownią. Dzięki temu będziemy mieli szansę uczestniczyć (w pełnym znaczeniu tego słowa) w przedstawieniach interaktywnych. W obrębie powstałego po likwidacji rzędów, wolnego miejsca, ustawione zostaną kawiarniane stoliki.

Takie zmiany powstaną na przestrzeni najbliższych miesięcy. Co dalej?

Propozycji jest kilka. Zakładane jest między innymi stworzenie kinoteatru z prawdziwego zdarzenia. Zbudowana zostanie nowa scena, wyposażona w kilka wyciągów oraz inne urządzenia teatralne. Ekran będzie zwijalny, a sala, dzięki modyfikacji wystroju widowni, zapewni właściwą akustykę teatralną. Gliwicki Teatr Muzyczny planuje w przystosowanej do jego potrzeb sali organizować koncerty symfoniczne, widowiska muzyczne o charakterze estradowym, recitale, a także zapewnić miejsce „na deskach” artystom reprezentującym nowatorskie formy artystyczne. Pytanie: czy nowy obiekt ma szansę zagrozić multipleksom, które wkrótce powstaną na terenie Gliwic?

- Nie sadzę, żeby Centrum miało stanowić konkurencję dla multipleksów. Tego typu instytucja ma być dla nich alternatywą. Są ludzie, którzy w ofercie kulturalnej szukają czegoś odmiennego. Nowy obiekt da im szansę to odnaleźć.

Warto przypomnieć, że poprzednim właścicielem kina był „Silesia Film”. Miasto odkupiło obiekt w ramach przetargu za nomen-omen całkiem bajeczną kwotę 1 miliona 200 tysięcy złotych. Tak łaskawy los nie spotkał jednak należące kiedyś do tej samej instytucji zabrzańskie „Marzenie”. W tym wypadku nabywcą został prywatny przedsiębiorca i od tej chwili los kina stał się całkowicie niejasny.

Nowa nazwa jest zdecydowanie za długa, żeby przyjąć się w potocznym języku. Jak więc będziemy nazywać to miejsce? To już całkiem inna bajka o Bajce. Wielu gliwiczan z przyzwyczajenia lub nostalgii za dawnymi czasami zostanie przy nazwie „Bajka”. Miłośnicy kina „Amok” również pozostaną przy swoim wyborze. A przyszłe pokolenia? Może swój wolny czas spędzać będą po prostu w Centrum?

źródło gazeta gliwicka

Szamanka - Pią Lip 23, 2010 16:17

Wiem, ze temat stary :D

w sumie niby w Gliwicach jestem,a nie wiem co tam teraz sie znajduje.... :/

kisia - Sob Lip 24, 2010 11:34

teraz dawne Kino Bajka nosi nazwę Kino AMOK Scena BAJKA i odbywają się tam projekcje filmów europejskich, festiwale,pokazy edukacyjne, kameralne spektakle i koncerty, jest również sala konferencyjna.