| 
							 
							
								|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 
							 
						 
						 
						
						Dział Kulinarny - Przetwory na zimę. 
						
												 Jacek13 - Nie Lip 30, 2006 13:52 Temat postu: Przetwory na zimę. Mam problem z kupieniem ogó :super: rków tzw.kiszeniaków.Czy ktoś wie gdzie kupić tanio!!!!!!!!!!!!!!!!!! :super:  :super:  :super:  :super:  :super:  :super:  :super:  :super:
												 Mariusz - Nie Lip 30, 2006 15:38
  Przez grzeczność nie skomentuję ...
												 Alinka - Nie Lip 30, 2006 16:24
  najlepiej na targu albo w tesco
												 kisia - Pon Lip 31, 2006 00:01
  jeżeli juz to tylko na targu(  np na Lipowej ), ale chyba troche za późno  ich szukasz, u mojej tesciowe i wielu znajomych ogórki sie juz na działkach  prawie kończą.
 
a skoro juz rozpocząłes topik o przetworach to rzuc jakies ciekawe przepisy :D
												 Jacek13 - Pon Lip 31, 2006 11:35
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | h to rzuc jakies ciekawe przepisy | 	  To zależy na co byś chciała te przepisy.Ogórki,sałatki,pikle itp.Zprecyzuj a postaram się coś wymyśleć :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:
												 Jacek13 - Pią Sie 04, 2006 13:32
  Zrobiłem już ogórki.60 słoików konserwowych i 40 kiszonych.A kupiłem je na giełdzie obok lotniska po 1,50 zł.to dobra cena.Następnie będzie papryka i różne sałatki np.z zielonych pomidorów. :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:
												 Dorothea - Pią Sie 04, 2006 19:28
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Zrobiłem już ogórki.60 słoików konserwowych i 40  | 	  
 
 
 
Ludzie!!!!A na co Ci tego tyle??Przez 5 lat bym tego nie zjadła
												 Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 08:55
 
  	  | Cytat: | 	 		  | Ludzie!!!!A na co Ci tego tyle??Przez 5 lat bym tego nie zjadła | 	  Musisz wiedzieć że mam dwóch synów a oni są tak samo jak ja smakoszami zimowych przetworów :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:
												 kisia - Sob Sie 05, 2006 14:14
  Jacek13, jak robisz ogórki kiszone :?:
												 Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 15:00
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | Jacek13, jak robisz ogórki kiszone  | 	  To proste:do słoików nakładam ogórki,koper,czosnek,chrzan i zalewam to wrzącą wodą oczywiście posoloną(jedna łyżka soli na litr)i szybko zakręcam.Odstawiam do chłodnego pomieszczenia.Ot cała filozofia. :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:  :oczami:
												 Aither - Sob Sie 05, 2006 15:14
  ja zalewam zimna woda i dodaje wiecej soli ale reszte robie tak samo :) i jeszcze na gore dodaje liscie z chrzanu lub porzeczki (nie wiem jak pisze sie chyba rz :P )
												 kisia - Sob Sie 05, 2006 15:35
  też tak robie ( jeżeli w ogóle robię), jednak nie zawsze sa smaczne
												 Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 15:53
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | jednak nie zawsze sa smaczne | 	  Ale to już wina samych ogórków no i niekiedy wody. :rozpacz:  :rozpacz:
												 espi - Pon Sie 07, 2006 12:23
  Zrobiłam do słoików leczo i frużelinę no i soczek malinowy oczywiście. Ogóry mam w pięciolitrowych butlach po wodzie. Siedem ich póki co. ;)
												 Dorothea - Pon Sie 07, 2006 13:29
 
  	  | burek napisał/a: | 	 		  | frużelinę  | 	  
 
a co to takiego?????
												 kobi - Pon Sie 07, 2006 13:49
 
  	  | Dorothea napisał/a: | 	 		  | a co to takiego????? | 	  
 
Owoce w żelu :)
												 Dorothea - Pon Sie 07, 2006 21:35
 
  	  | kobi napisał/a: | 	 		  | Owoce w żelu  | 	  
 
 
no tak, jakie to proste, jednak dziekuje za wyjasnienie kobiniu :D
												 kisia - Pon Sie 07, 2006 23:36
  że tak zapytam nieśmiało,  jak się robi frużelinę :?:
												 kobi - Wto Sie 08, 2006 07:12
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | jak się robi frużelinę :?: | 	  
 
Bardzo proste: bierzesz kilka paczek misiowych żelków, rozpuszczasz je i wlewasz do słoików z owocami :D
												 Dorothea - Wto Sie 08, 2006 10:37
  a mnie wczoraj ktos bardzo uszczesliwił i kupił 20 kilo ogorkow, jak wrociłam do domku to nie wiedziałam,czy mam sie cieszyc ,czy płakac.Nie pozostało mi nic innego jak zakasac rekawy i zabrac sie do roboty.Dobrze,ze miałam pomocnika bo nie wiem do ktorej bym sie z tym babrała.Zrobiłam 20 słoikow ogorkow kiszonych.Dobrze,ze w miedzyczasie przyszedł moj wujek to podarowałam mu 5 kilo zbednych ogorow.Cieszył sie  z podarunku, ale nie powiedziałam Mu ze jest moim wybawcą i dzieki temu ze zabrał te ogory juz dalej nie musiałam kisic buahahahah
												 Aither - Wto Sie 08, 2006 10:54
  ja w tym roku nie robie zbyt duzo... wiecej sokow niz przetworow... ale mam kilka sloikow dzemu truskawkowego, wisniowego i porzeczkowego (czarna i czerwona) teraz bede czekac na jezyny i tez z nich zrobie jakis dzemik, ogorkow nie robie w tym roku bo zostalo mi bardzo duzo z zeszlego :) ale bede marynowac moze papryke i pieczarki a jak przyjdzie sezon to i grzybki :) ale to kwestia wybrania sie na grzyby :)
												 Jacek13 - Sro Sie 09, 2006 08:01
 
  	  | Dorothea napisał/a: | 	 		  | i dzieki temu ze zabrał te ogory juz dalej nie musiałam kisic buahahahah | 	  Dorothea ty leniuszku.Takie sprawy lubią się mścić.Tzn. może w zimie Tobie zabraknąć tych ogórków.Oby nie!!!!!!!!!! :hyhy:  :hyhy:
												 Dorothea - Sro Sie 09, 2006 08:42
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Dorothea ty leniuszku | 	  
 
 
Jacku to nie chodzi o lenistwo, nie wiem czy przeczytałes uwaznie moj post??
 
Jakbys przeczytał to bys wiedział,ze wrociłam prosto po dziesieciu godzinach pracy i marzyłam tylko o jednym, aby sciagnac z siebie ubranie i cos zjesc, wcale nie myslałam o kiszeniu ogorkow tego dnia............
 
I zapewniam Cie ,ze nie zabraknie, nigdy nie brakuje bo u nas w domu nie je sie tego nagminnie.
												 Monique - Sro Sie 09, 2006 08:57
  Mi tez nigdy nie brakuje ogorkow.. bo ja poprostu ich nie robie.. nie mam potrzeby robienia tego na dwie osoby.. a wiem ze mamuska zawsze cos tam robi wiec podaruje mi pare i styknie:D
												 Dorothea - Sro Sie 09, 2006 12:06
 
  	  | Monique napisał/a: | 	 		  | mamuska zawsze cos tam robi wiec podaruje mi pare i styknie:D | 	  
 
 
dokładnie, a jak sie cieszy kiedy chce przyjąc :D
												 espi - Sro Sie 09, 2006 12:46
  Przepis na frużelinę h t t p;//w w w sys21.de/viewtopic.php?t=7403&highlight=fru%BFelina]tu. Taki trochę na oko, ale wychodzi pyszna. Zrobiłam jeszcze rochę z malin.
 
I nalewki zrobiłam też z agrestu, malin i czarnej porzeczki.
												 Szamanka - Sro Sie 09, 2006 16:08
  Jesli nalewki...to mam super przepis i wcale niekosztowny
 
 
Cukiereczki kukuleczki ( te luzem nie w papierkach ), zalewamy sobie wodka czysta.
 
 
No jakos tak okolo 3 tygodnie trzeba czekac na wyniki  :D ...a potem pic do woli
												 Dorothea - Sro Sie 09, 2006 18:50
 
  	  | Szamanka napisał/a: | 	 		  | Cukiereczki kukuleczki  | 	  
 
 
 
ile???
 
 
 
 	  | Szamanka napisał/a: | 	 		  |  zalewamy sobie wodka czysta. | 	  
 
 
ile???
 
 
 
A i jeszcze jedno pytanie, co maja cukiereczki kukułeczki bez papierkow,a czego nie maja te w papierkach???
												 Szamanka - Sro Sie 09, 2006 19:22
  Dorothea,  :hyhy: , ha wiedzialam ze beda pytania
 
 
no ilosc cukiereczkow zalezy od tego jakie to chcesz miec slodkasne a ilosc napoju to tez od tego ile masz zamiar wypic  :hyhy: 
 
 
 
a nie wiem czym sie roznia  :kwasny: , taki przepis otrzymalam  :kwasny: 
 
 
 
a moze tym, zeby mniej roboty bylo z odwijaniem  :niepewny:
												 Dorothea - Sro Sie 09, 2006 19:24
  Szamanka, a Ty ile dajesz cukierow na ile wódy???
												 Szamanka - Sro Sie 09, 2006 19:32
  Tak na pol literka wodeczki z okolo 300gram tych cukiereczkow i okolo 3 tygodni niech tego nikt nie rusza  :D
												 Dorothea - Sro Sie 09, 2006 19:36
  Szamanka, własnie najgorsze są te trzy tygodnie :rotfl:
												 Monique - Sro Sie 09, 2006 20:03
  Dorothea, dokladnie ja bym pewnie codziennie probowala czy nie juz.. i kiedy bylo bu to juz to bym nic nie bylo :)
												 Aither - Sro Sie 09, 2006 20:58
  dzis zrobilam kolejna porcje przetworow z wisni :) sok i dzemik :) tylko ciekawe kto to bedzie jadl  :rotfl:
												 Jacek13 - Czw Sie 10, 2006 08:14
 
  	  | Aither napisał/a: | 	 		  | tylko ciekawe kto to bedzie jadl | 	  Jak bądziesz miała problem z nadmiarem takich dobroci zgłaszam się na ochotnika do zjadania smakowitości :hurra:  :hurra:  :hurra:
												 katarzyna35k-ce - Czw Sie 10, 2006 08:28
  a ja nic nie robie :) wszystko jest w sklepie wiec szkoda mi czasu :)  :rotfl:  :rotfl:
												 Aither - Czw Sie 10, 2006 09:10
  Jacek13, nie omieszkam zapomniec o tym :)
 
 
katarzyna35k-ce, no ale... nie ma to jak swojska zalewka wisniowa :D tego nie kupisz :) dzis robie baze ^.^ oj nie moge sie doczekac :D mlasq oj bedziemy "smakowac" jak to sie przegryzie :D
												 marcysia - Pią Sie 11, 2006 09:49
  ogóreczki kiszę w litrowych słoikach dodaję do nich chrzan duzio czosnku koper łyżkę soli i zaleam zimną wodą. mam jeszcze jeden przepis : do tego co wyżej dodaję jeszcze więcej czosnku pokrojoną w kwaraty (4x4 cm- oczyiscie nie mierzę linijką chodzi o to żeby nie było za drobno) czerwoną paprykę - ilosc wg uznania ja daję pół papryki na słoik, i kawałeczek chili. uwielbam ogórki kiszone a te z chili przyjemnie szczypią w język. super do obiadku grilla i na kanapeczki :kwiatek:
												 Jacek13 - Sob Sie 12, 2006 09:02
  Wczoraj zrobiłem 20 słoików mieszanki warzywnej na ostro i pare słoików sałatki szwedzkiej.Będzie co zimą pałaszować. :hura:  :hura:  :hura:  :hura:
												 Jacek13 - Wto Sie 15, 2006 13:35
  Zrobiłem parę słoików śliwek w occie,gruszek i mam nadzieję że coś nowego zrobię jeszcze ale brak mi pomysłów.Może jakieś sugestie???????????????? :hurra:  :hurra:  :super:  :super:
												 Piotrulek - Wto Sie 15, 2006 14:25
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Może jakieś sugestie | 	  
 
 
 
z tego co pieszesz to już chyba wszystko zamarynowaleś oprocz teściowej,hahahahahah
												 Jacek13 - Wto Sie 15, 2006 14:30
 
  	  | Piotrulek napisał/a: | 	 		  | to już chyba wszystko zamarynowaleś oprocz teściowej | 	  I intrygantów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :kibol:  :kibol:
												 katarzyna35k-ce - Wto Sie 15, 2006 21:12
  jak miło sie czyta o takich marynatach :D
												 Dorothea - Wto Sie 15, 2006 21:18
 
  	  | katarzyna35k-ce napisał/a: | 	 		  | jak miło sie czyta o takich marynatach  | 	  
 
 
zajefajnie powiedziałabym, ale po co tyle robic??? w zyciu bym tego nie zjadła , ani moje wnuki nie wspomne juz o prawnikach..... :zdziwko:  :rotfl:
												 marcysia - Sro Sie 16, 2006 08:41
  a ja uwielbiam marynatki, zawsze to jakies wyjscie awaryjne. czasem mnie cos przypili i muszę zjesc cos na osro albo na słodko i wtedy takie ogóreczki albo jakis domowy dzemik jest na wyciągnięcie ręki. no i napewno zdrowiej niż zapuszkowane owoce z tesco. poproszę o przepis na gruszki
												 Jacek13 - Sro Sie 16, 2006 10:27
 
  	  | marcysia napisał/a: | 	 		  | poproszę o przepis na gruszki | 	  Do teo bierzemy gruszki twarde jeszcze nie dojrzałe,obieramy i wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego.Na każdy kilogram gruszek bierzemy 1 1\2 szklanki wody i robimy syrop dodając 20dag cukru,oraz gożdziki i cynamon.Na wrzący syrop wrzucamy gruszki i gotujemy do czasu aż będą szkliste.Następnie wlewamy ocet w ilości 3\4 szklanki i pod przykryciem raz zagotowujemy.Ułożone w słoikach gruszki zalewamy,zamykamy i szybko wynosimy do zimnego pomieszczenia.To wszystko. :ok:  :ok:  :hurra:  :hurra:
												 Jacek13 - Pią Sie 25, 2006 10:32
  Mam dobry przepis na zielone pomidory,a raczej na sałatkę. :super:  :super:
												 Szamanka - Sob Sie 26, 2006 17:44
  Jacek, to sie nie chwal tylko dawaj recepture  :D
												 Jacek13 - Wto Sie 29, 2006 18:00
 
  	  | Szamanka napisał/a: | 	 		  | Jacek, to sie nie chwal tylko dawaj recepture | 	  Pomimo twojej ambiwalencji w stosunku do mnie podaję:Owoce tniemy w plastry ok1\2 cmzawsze wpoprzek owocu,następnie to samo robimy z cebulą której bierzemy do 1\3 ilosci pomidorów,całość przesypujemy solą 2 dkg na kilogram i odstawiamy na 3-4 godz.aby puściły sok,który zlewamy.Do słoików dajemy po jednym liściu laudowym 3-4 ziarna pieprzu i ziela ,od :hurra: robinę gorczycy.,zapełniamy mieszanką pomidorowo cebulową i zalewamy gorącą zalewą2\3 wody 1\3 octu 4 dkg cukru na litr.Sałatkę pasteryzujemy 20 min. :hurra:  :hurra:
												 Jacek13 - Sob Wrz 02, 2006 10:25
  Wczoraj byłem na grzybach,a dzisiaj będę je marymował do słoików.W lasach jest dużo grzybów więc warto się wybrać!!!!!!!!!!! :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :camping:
												 Jacek13 - Sob Wrz 09, 2006 10:57
  Suszone grzybki przydadzą się na wigilię.A święta za pasem ;)  ;)  ;)  ;)
												 Jacek13 - Pią Wrz 29, 2006 13:34
  Ostatnio kupiłem oliwki nadziewane czosnkiem.Coś wspaniałego i godnego polecenia,warto mieć słoiczek pod ręką w zimowe wieczory jako dodatek do sałatek. :ok:  :ok:
												 Jacek13 - Wto Paź 24, 2006 14:37
  Muszę tu napisać o eksperymencie który przeprowadziłem rok temu.A chodzi o kiszenie kapusty.Mianowicie można ją kisić cały rok.Jak jedna się zkończy to następną robić i zawsze będzie świeża. :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:  :hurra:
												 Piotrulek - Wto Paź 24, 2006 16:38
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | eksperymęcie | 	  
 
 
 
mialeś na myśli eksperyment a nie eksperymęt ,prawda??
												 Arex30 - Wto Paź 24, 2006 17:12
 
  	  | Piotrulek napisał/a: | 	 		  | mialeś na myśli eksperyment a nie eksperymęt ,prawda?? | 	  
 
 
 
Tio już przegięcie lub jak wolisz przegiencie
 
 :offtopic: 
 
 :cenzura:  :cenzura:  :cenzura:  :cenzura:  :cenzura:
												 Jacek13 - Sob Paź 28, 2006 12:43
  Czy ma ktoś przepis na żurawiny.??????????
												 Jacek13 - Pią Lis 10, 2006 12:19
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Czy ma ktoś przepis na żurawiny.?????????? | 	  Ponawiam to pytanie!!!!!!!!!!!!!!! :zdziwko:  :zdziwko:
												 Dorothea - Pią Lis 10, 2006 13:46
  PRZYSMAK ŻURAWINOWY 
 
0.25 kg owoców żurawiny
 
szklanka wody
 
szklanka cukru
 
2 obrane i pokrojone jabłka
 
3 łyżki utartej pomarańczy
 
szklanka pokrojonych orzechów
 
 
 
Żurawinę gotować w wodzie przez 10 min. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, posiekać na drobno i gotować razem aż do zagęszczenia, ciągle mieszajšc. Zdjąć z ognia i dodać orzechy. Kiedy ostygnie ułożyć w trzy półlitrowe naczynia.
 
 
 
 
 
SOS ZURAWINOWY
 
Składniki: 
 
mąka - 2 łyżki 
 
masło - 2 łyżki 
 
bulion - 1 szklanka 
 
konfitura z żurawin - 5 łyżek 
 
sól  
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 
 
 
Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlać bulion, zagotować cały czas mieszając. Dodać konfiturę, przyprawić do smaku solą. Staranie wymieszać. Podawać do pieczeni na ciepło lub zimno
 
 
 
 
 
 
NALEWKA Z ZURAWINY
 
Składniki:
 
- 2 szkl. rozgniecionych żurawin
 
- 2 szkl. cukru
 
- 2 szkl. wódki. 
 
 
Sposób przyrządzania:
 
 
Składniki wymieszać, przechowywać w zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu przez 22 dni. A potem pić nalewkę w malutkich kieliszeczkach.
												 Jacek13 - Sob Lis 11, 2006 14:50
  Dzięki Dorothea :padam:  :padam:  :padam:
												 Major - Sob Lis 11, 2006 15:37
  Znam mały pyszny przepis na żurawiny. Nie jestem kucharzem więc podam go z pamięci, tak jak mama go przyrządzała.
 
 
Składniki:
 
- wek
 
- jajka
 
- masło
 
- aromat waniliowy
 
- konfitura żurawinowa (najlepiej gorzkawa)
 
 
Rozbijamy jajka, mieszamy je na talerzu czy w garnku tak jak do panierki na kotlety, następnie taplamy w nich grubo pokrojone kromki weku (tak około 3-5cm). Kładziemy na patelni i podsmarzamy aby się ładnie jajko zarumieniło na kromkach. Niestety nie wiem w którym momencie daje się aromat, ale możliwe że do rozmieszanych jajek.
 
Przysmażone kromki kładziemy na talerz, a czekający smakosze już szykują konfiture do smarowania tego cuda :) Naprawde pyszne.
												 Jacek13 - Nie Cze 24, 2007 13:23
  Już powoli zaczynamy rozglądać się za owocami i warzywami na przetwory.Podawajcie swoje przepisy na ciekawostki związane z tematem tego topicu. :oblicze:  :oblicze:  :oblicze:
												 kisia - Nie Cze 24, 2007 13:34
  ja zrobiłam konfiturki z czereśni. Wiecej narazie nie chce mi się robić :wstyd:  Pewnie tesciowa mi coś podrzuci gotowego :D
												 katarzyna35k-ce - Pon Cze 25, 2007 09:03
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | Wiecej narazie nie chce mi się robić  | 	  
 
 leniuszku  :P
												 Jacek13 - Pon Cze 25, 2007 09:19
  Od tego tygodnia zaczynam robić ogórki do słoików,konserwowe i kiszone.I oczywiście wiaderko małosolnych tak na już. :ok:  :super:  :ok:  :super:  :ok:  :super:
												 kisia - Pon Cze 25, 2007 11:38
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | wiaderko małosolnych | 	  zrób drugie dla mnie bo mi nie zawsze wychodza a uwielbiam je :D
												 Jacek13 - Pon Cze 25, 2007 13:40
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | zrób drugie dla mnie bo mi nie zawsze wychodza a uwielbiam je | 	  Mam takie szczęście że zawsze są dobre,a oto przepis:ogórki umyć i nakładać do pojemnika przekładając koprem,chrzanem i czosnkiem.Odpowiednią ilość wody zagotować i posolić wg uznania.I zalać przygotowane ogórki gorącą posoloną wodą i odstawić do kiśnięcia. :D  :D  :D
												 Jacek13 - Wto Cze 26, 2007 17:24
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | I oczywiście wiaderko małosolnych tak na już. :ok: :super: :ok: :super: :ok: :super: | 	  Wyszło mi trochę więcej niż jedno :przestraszony:  :przestraszony:  :przestraszony:
												 kisia - Wto Cze 26, 2007 23:11
  Jacek13, to ja jestem chętna.
 
Apropo ogórków to chyba już sie o to pytałam kiedyś ale nie chce mi sie przewracać stron. Czy woda do ogórków ma być jakaś specjalna ? tak kiedys coś słyszałam  :niepewny:
												 Jacek13 - Sro Cze 27, 2007 08:45
 
  	  | Jacek13 napisał/a: | 	 		  | Mam takie szczęście że zawsze są dobre,a oto przepis:ogórki umyć i nakładać do pojemnika przekładając koprem,chrzanem i czosnkiem.Odpowiednią ilość wody zagotować i posolić wg uznania.I zalać przygotowane ogórki gorącą posoloną wodą i odstawić do kiśnięcia | 	  To wszystko :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:
												 Dorothea - Sro Cze 27, 2007 09:24
  kisia, pisząc specjalna mialas na myslie,ze zródlana czy co?
												 CrazyZELL - Czw Cze 28, 2007 20:23
  Lato sie zaczyna i zaczynaja sie wariacje "zapasow na zime".
 
U nas jak na razie powstalo 18 buteleczek soku malinowego (mniam pycha) Maliny sa z dzialki babci a zona robi z nich pyszny sok do herbatki  :P . Jak na razie 18 buteleczek 0,33. A widze, ze bedzie wiecej  :przestraszony: bo na dzialce malin masa.
 
AHa, zrobilismu tez ogorki malosolne i musze przyznac, ze sa przepyszne.  :serce: 
 
 
Jesli chodzi o ogorki kiszone to zawsze ok 45-50 zloikow nam wychodzi. 
 
 
MOwie wam, nadzialce mojej babci jest kopalnia zapasow na zime.  :padam: 
 
 
 
 :piwo:  :piwo:  :piwo:  :piwo:
												 kisia - Czw Cze 28, 2007 23:24
 
  	  | Dorothea napisał/a: | 	 		  | pisząc specjalna mialas na myslie,ze zródlana czy co? | 	   słyszałam że ludzie mieszkający w blokach nie używają wody z kranu do ogórków bo jest niedobra,ogórki się psuja i dlatego używaja mineralnej  :niepewny:
												 Dorothea - Pią Cze 29, 2007 08:41
  moja kolezanka wsadza ogory do słoika zalewa ciepłą wodą i nie zakreca za 3-4 dni wylewa ta wode zagotowuje ponownie wlewa gorąca i dopiero zakreca słoiki stawiajac je do gory dnem.Nigdy tak nie robiłam ,ale przyznam,ze Jej ogory sa zawsze pyszniutkie.......
												 kisia - Nie Lip 01, 2007 03:11
  miałam niebywala okazje i przyjemność skosztowac ogorki malosolne Jacka13 i naprawde bardzo chetnie zaopiekuje sie wiadereczkiem ogórków :D . Po prostu miód w gebie  :oczami:
												 Jacek13 - Nie Lip 01, 2007 18:01
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | miałam niebywala okazje i przyjemność skosztowac ogorki malosolne Jacka13 i naprawde bardzo chetnie zaopiekuje sie wiadereczkiem ogórków :D . Po prostu miód w gebie :oczami: | 	  Cała przyjemność po mojej stronie. :super:  :super:  :super:
												 Jacek13 - Sro Lip 04, 2007 17:02
  Zrobiłem 15 słoików dżemu truskawkowego i 10 konfitur wiśniowych.Pychota!!!!!!!!!! :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:
												 Szamanka - Czw Lip 05, 2007 20:31
  Mam kilka sloiczkow z wisienkami w spiritusie....juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla je zjadac :hyhy:
 
 
na dzemiki z czerownej i czarnej porzeczki to moge liczyc na tesciowa( robi przepyszne) i oczywiscie jeszcze pyszny soczek z malin.
												 CrazyZELL - Czw Lip 05, 2007 21:47
  Uwielbiam takie wisnie, ciekawy jestem jak robisz?
 
Gdybys mogla podac jakis przepisik na te wisienki w spirytusiczku :)   :zawstydzony:
												 Szamanka - Czw Lip 05, 2007 21:55
  Nic trudnego
 
 
Wisnie zasypuje cukrem i zostawiam na dwa gora trzy dni by puscily soczek, potem dolewam procentow i odczekuje ok miesiaca......na zime jak znalezione
												 kisia - Czw Lip 05, 2007 23:50
 
  	  | Szamanka napisał/a: | 	 		  | juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla je zjadac | 	  Kochana zostaw coś na październik :D  	  | Szamanka napisał/a: | 	 		  | Wisnie zasypuje cukrem | 	  w jakiej proporcji ?
												 Szamanka - Pią Lip 06, 2007 20:40
  Kurcze nie znam proporcji...tak jakos na oko sie wsypuje  :kwasny: 
 
 
a po drugie, to musze sie przyznac ja tylko patrzylam a robil to ten pan, co to zawsze kamikadze nam serwuje  ;)  :hyhy:
												 kisia - Pią Lip 06, 2007 21:08
  Szamanka, to zapytaj tego Pana :)
												 marcela - Sob Lip 28, 2007 10:54
  Jak juz o przertwotach na zimę to polecam BURACZKI do słoików
 
 
7 kg buraków - ugotowac w łupinach
 
1 kg papryki , 1 kg cebuli przemielic prze zmaszynke do mięsa. włożyć do garnka i dodac 1/2 l oleju,
 
         1,/2 l octu.
 
          2 łyżki soli,
 
         ~1 szkl cukru    gotowac 20 minut
 
Dodać starte na grubej tarce buraki i jeszcze raz gotowac 20 minut.
 
włożyć do sloikow i pasteryzować ~5 minut. Pycha
 
smacznego :super:
												 marcela - Sob Lip 28, 2007 11:00
  kolejny przepisik
 
 
KAUPSTA Z PAPRYK?
 
3 kg kapusty białej - szatkowanej
 
1 kg cebuli, 1 kg papryki  pokroić w cienkie  plastry
 
1 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
 
 
wszystko rzazem wymieszać i posolić 2 łyżkami soli. Odcisnąć i wrzucić do  ZALEWY:
 
5 szkl wody ; 2 szkl. octu; 20 dkg cukru; liść laurowy, ziele angielski, pieprz   zagotować
 
Wszystko gotować 15 minut. Gorące wkładć do słoików. pasteryzować 15 minut  
 
SMACZNEGO
												 Jacek13 - Wto Sie 21, 2007 16:12
  Sezon przetwórczy w pełni a w tym temacie cisza :/  :/  :/  :/  :/  :/  :/  :/
												 kisia - Wto Sie 21, 2007 19:03
  Jacek13, bo wszyscy sie zawekowali ;)  :rotfl:
												 Aither - Pon Paź 08, 2007 13:50
  ja dzis robilam jablka do ciast, w sloiki i w zimie do ciasteczek babeczek, rogaliczkow i jogurcikow :) a i sciagnelam 3 gasiory wina :D mam sliwkowe, malinowe i jezynowe :D wg mnie najlepiej wyszlo sliwkowe :D
												 kisia - Pon Paź 08, 2007 21:07
  a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane ? :)
												 daniela - Wto Paź 09, 2007 07:14
 
  	  | kisia napisał/a: | 	 		  | a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane  | 	  
 
ja bardzo lubie grzybki, takze robie ich sporo :hyhy: 
 
ocet z woda 1:2 (najlepiej 10%) czyli szklanka octu - 2 wody
 
ziele angielskie-kilka kulek
 
pieprz w kulkach-kilka kulek
 
gorczyca-kilka kulek
 
lisc laurowy
 
taki zestaw zagotowac, odstawic az wystygnie.
 
 
grzybki obgotowac w osolonej wodzie, na sito i ostudzic
 
 
sparzyc cebule pokrojona w półksieżyce 
 
 
i do słoiczkow: cebulka, grzybki i zalac zalewa :hyhy: 
 
ja zawsze jeszcze zagotuje (zapasteryzuje) przez pare minut :P 
 
 
i gotowe !!!!!!!!!!!
 
 
SMACZNEGO :hyhy:
												 Arex30 - Sro Paź 10, 2007 20:52
  daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki  podciepnij wraz z mężem :D
												 daniela - Czw Paź 11, 2007 06:07
 
  	  | Arex30 napisał/a: | 	 		  | daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem | 	  
 
he he spoko sąsiad  :hyhy:
												 ansc - Wto Lip 22, 2008 14:10
  Mniam, aż mi slinka cieknie jak to wszystko czytam. Mam pytanko apropo buraczków, troszkę wyżej jest przepis na tarte, czy można wykorzystać go na całe buraczki? Kto pasteryzuje buraczki w całości?
												 Basia K - Wto Lip 22, 2008 15:54
  ansc ja znam taki przepis na buraczki w całosci:
 
 
Marynowane buraczki 
 
 
2 kg małych buraczków 
 
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka kminku, 3 łyżki octu. 
 
 
Buraki umyć i w skórkach gotować przez 40 min. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i zalać nia przygotowane buraczki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 20 min.
												 ansc - Sro Lip 23, 2008 13:35
  Dzięki bardzo, na razie zrobiłam dwa słoiczki eksperymentalnie tzn. użyłam przyprawy do konserwowania ogórków i zalałam zalewa taka jak na ogórki tylko że pasteryzowałam bardzo krótko, bo podobno wtedy warzywa sie nie rozgotowują. Ale następne zrobię na twój sposób
												 kisia - Sro Lip 23, 2008 22:32
  u mojej teściowej juz sie robia na zime ogóreczki kiszone :D
												 Basia K - Sro Lip 23, 2008 22:40
  Jak juz mowa o przetworach,polecam "nutellę" ze śliwek węgierek
 
 
 
2,5 kg śliwek 
 
1 kg cukru 
 
2 cukry waniliowe 
 
1 kakao 200 g  DeccoMorreno (czy jakoś tak...,to z wiatrakiem)
 
 
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem. 
 
Powinno sporo odparować. 
 
Dodać cukry waniliowe i kakao. 
 
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
												 ansc - Czw Lip 24, 2008 10:03
  musi być pyszne
												 kisia - Czw Lip 24, 2008 10:09
  są jeszcze w sklepach czereśnie bo miałam zrobić dżemy, tylko mi sie trochę zapomniało  :kwasny:
												 Monique - Czw Lip 24, 2008 14:54
  sa jeszcze czeresnie.. :D bynajmniej u nas :)
												 Basia K - Pią Lip 25, 2008 10:43
  Są czereśnie i u nas :)  Dziś rano widziałam na bazarku.
 
 
W tym roku pięknie obrodziły wiśnie.Polecam (nie tylko na zimę)  wiśniówkę
 
 
 
3 kg wydrylowanych wiśni wkładam do słoja zalewam spirytusem tak do 3/4 poziomu wiśni , zakręcam i odstawiam na 3- 4 tygodnie, co jakiś czas potrząsam słojem. Zlewam nalewkę do drugiego słoja lub butelki. Wiśnie (bez soku) zasypuję 1 kg cukru i tak pozostawiam na kolejne 4 tygodnie ( aż wiśnie zrobią się pomarszczone) również potrząsam słojem co jakiś czas następnie odlewam sok puszczony z wiśni dolewam do poprzedniego ze spirytusem przelewam do butelek. A wiśnie świetnie się nadają do słodkich wypieków lub deserów .
 
 
Robiłam ją w zeszłym roku.Wyśmienita.Kolega mojego męża skomplementował ją słowami "Taką wiśniówkę robiła moja babcia :) "
												 Basia K - Sro Sie 27, 2008 10:48
  Dziś robię
 
 
 
Sałatkę szlachecką
 
SKłADNIKI
 
2duże kapusty
 
4 duże marchewki
 
1/2 kg cebuli
 
1/2 kg ogórków
 
70 dag papryki różnokolorowej
 
20 dag cukru 
 
niepełna szklanka octu
 
1 szkl oleju
 
3 łyżki soli
 
liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu
 
Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić.
 
Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić.
 
Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut]
 
 
 
Buraczki
 
3kg buraków
 
3 cebule
 
3 ząbki czosnku
 
2 łyżki soli
 
 
3 szklanki wody
 
1 szkanka octu
 
1.5 szkl.cukru
 
po 8 sztuk liść laurowy i ziele ang.
 
 
Buraczki ugotować w całości,zetrzeć na dużych oczkach.Do utartych buraczków dodać 3 ząbki czosnku,może być więcej.Pokroić cebule w piórka dodać do buraczków,oraz 2 łyżki soli.Przygotować zalewę z 3 szkl.wody 1szkl.octu 10 %,1.5szkl cukru oraz 8 szt.liść laurowy i ziele ang.Ostudzoną zalewą zalać buraczki,odstawić na 24h.Potem zlać sok wlać do słoików zakręcić zagotować.Świetny do barszczu.Buraczki włożyć do słoików zalać niewielką ilością oleju zagotować.
 
 
 
 
Sałatkę z ogórków
 
2 kg zielonych ogórków 
 
3 duże cebule 
 
duży pęczek zielonej pietruszki 
 
3 łyżki cukru 
 
pieprz 
 
sól 
 
½ szklanki oleju 
 
1/3 szklanki octu 10%
 
 
Ogórki umyć i osuszyć. Następnie poszatkować, posolić i odstawić na ok. 3 godziny, a następnie odcedzić. 
 
 
Cebulę pokroić w krążki. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. 
 
 
Do ogórków dodać cebulę, pietruszkę, olej, ocet, cukier i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wkładać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut. 
 
 
 
Ogórki curry
 
4kg ogórków
 
6 cebul
 
3 szkl cukru
 
2 szkl octu
 
1 torebka przyprawy "CURRY"
 
2 łyżki soli
 
 
Umyte ogórki pokroić na cienkie plasterki (można to zrobic w maszynce,która kroi,ale tak nożem sa mniej zmacerowane).
 
Cebule tak samo pokroić.
 
Wymieszać to z octem,cukrem i curry.
 
Najważniejsze by ODSTAWIć to na 3 godziny!
 
Potem jeszcze raz przemieszać łyżką i kłaść do słoiczków.
 
Gotować 15-20 minut
 
 
 
 
Ufffff
												 Aither - Pon Cze 28, 2010 15:31
  Wiem ze to jeszcze czasu a czasu ale truskawki robicie jakoś? Wiem że się skończyły ale czy ktoś zapawia truskawki na później ? :] 
 
 
niebawem jagody przyjdą... zaprawiacie jagody jak tak to w jaki sposób ;) nie wiem dzemy? mrozicie? czy co ? :>
												 espi - Wto Cze 29, 2010 08:46
  Kiedyś robiłam dżemy z wszystkiego jak leci... truskawki, gruszki, śliwki, wiśnie... Potem przyszedł czas na frużeliny (owoce z sokiem lekko zżelowane) też wiśniowe i malinowe. Jagody tylko zasypane cukrem i pasteryzowane. Do lodów poezja :oczami:  No i sok z malin bo tego nigdy dość. Teraz już nic nie robię bo mam jeszcze zapasy sprzed paru lat. O dziwo nic im nie jest  :zdziwko:
												 Basia K - Wto Cze 29, 2010 08:55
  Z owocami się nie bawię w przetwory,jedynie je mrożę.Tydzień temu robiłam ciasto jeszcze z zeszłorocznymi jagodami.
												 Aither - Wto Cze 29, 2010 09:04
  no ja sobie zapasy dopiero robię więc tak się zastanawiam co z tym zrobić w sezonie owoce tanie są a jak w zimie mam kupić mrożonkę po 5 zl to wole za 1.50 to kupić w sezonie ;P a tak poza tym czekam na sezon jabłek ;D zrobię sobie do ciasta ;) mmmmm szarlocia :D
												 espi - Wto Cze 29, 2010 09:08
  Jabłka fajne i tańsze z 10 razy od kupnych szarlotkowych. Też jeszcze mam :)
 
O i nalewki tez robiłam :)
 
 Ale tak najbardziej poza sezonem przydają się frużeliny, bo to wszelkich racuchów,  naleśników, do gofrów, do lodów. Dobre :)
												 Aither - Wto Cze 29, 2010 09:13
  nie no nalewek nie robie wolę zdrowe winko ;D mmmmm :D
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |