|
|
dupiate forum
|
 |
Dział Kulinarny - Fasolka szparagowa
kisia - Czw Lip 14, 2011 17:07 Temat postu: Fasolka szparagowa macie jakieś sprawdzone dania z fasoli szparagowej.
Rozrosła sie u mojej teściowej na działce i nie mam na nia innych pomysłów jak tylko gotowana w osolonej wodzie jako dodatek do obiadu ;/
Piotrulek - Czw Lip 14, 2011 19:36 Temat postu: Re: Fasolka szparagowa
kisia napisał/a: | macie jakieś sprawdzone dania z fasoli szparagowej.
Rozrosła sie u mojej teściowej na działce i nie mam na nia innych pomysłów jak tylko gotowana w osolonej wodzie jako dodatek do obiadu ;/ |
bardzo dobry dodatek do obiadu...przynajmniej mi bardzo smakuje...
kisia - Czw Lip 14, 2011 19:46
no mi tez,ale ileż dni można jeść ziemniaki z czymś tam i fasolką ;/
Dziś coś sama wymyśliłam,smakowało chłopakom :D
Morqana - Czw Lip 14, 2011 22:43
Co wymyśliłaś ?:P
Ja fasolkę mogę jeść i bez ziemniaków, pychotkaaaa tak na lato :P
alenda - Nie Lip 17, 2011 14:42
Uwielbiam. Możesz pozamrażac i na zimę tylko wyciagasz i już masz dodatek do dania. Albo zupa z fasolki, do tego parę ziemniaków, groszek i pyszna jest.
h t t p;//kuchnia.o2, p l/przepisy/obiekt.php?id_o=246
h t t p;//allrecipes, p l/przepisy/tagi-41/fasolka-szparagowa.aspx
h t t p;//w w w foody, p l/strony/1/i/931.php
ale wiadomo, że dziennie nie można jeść fasolki, ja już mam dość ryżu z jabłkiem, racuchów z jabłkami, naleśników z marmoladę jabłkową, soku z jabłek, jabłek zapiekanych :kwasny: :/ bokiem mi wychodzą, no może nie bokiem :wstyd: ;)
Basia K - Nie Lip 17, 2011 19:13
Fasolka z makaronem
Gotujemy makaron, mogą to być świderki lub inny (co kto lubi, , najlepszy jest makaron zbliżony kształtem do fasolki). Osobno gotujemy fasolkę szparagową . Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki bułki tartej, gdy zacznie się rumienić dorzucamy 1-2 łyżki masła i czekamy aż się ładnie połączą (dosłownie kilka sekund). Do miski wrzucamy makaron, fasolkę i polewamy bułką z masłem - mieszamy.
Fasolka na słodko-kwaśno
Składniki:
fasolka szparagowa
cebula
pieprz, sól
cukier,
ocet
Fasolkę szparagową gotujemy, aż zmięknie, po czym zostawiamy do ostudzenia. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki
Na patelni rozgrzewamy olej, na niego wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojoną fasolkę i dalej podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy trochę octu i wsypujemy trochę cukru. Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ wszystko zależy od ilości fasolki i upodobań smakowych ;)
Fasolka z jajkiem
Słoik zielonej fasolki szparagowej (jeśli ją już przetworzyłaś lub ugotowana świeża)
cebula
3 jajka ugotowane na twardo
majonez
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone w kostkę jajka. Wszystko krótko podgrzewamy.Do gorącego dodajemy 1-2 łyżki majonezu.Podajemy z bagietką lub dowolnym pieczywem
kisia - Nie Lip 17, 2011 23:14
ja zrobiłam też z makaronem, ale i z pomidorami
cebule na patelnie jak jest zeszklona to dodałam pomidory w dużą kostke, poddusiłam razem. W oddzielnych garnkach ugotowałam makaron i fasole. Potem razem połączyłam wszystko i wyszło pycha.
alenda napisał/a: | Możesz pozamrażac i na zimę tylko wyciagasz i już masz dodatek do dania | tak tak wiem,juz nie mam miejsca w zamrażarce :zalamany:
Piotrulek - Pon Lip 18, 2011 16:23
kisia napisał/a: | tak tak wiem,juz nie mam miejsca w zamrażarce :zalamany: |
ja mam miejsce i przyjmę każdą ilośc fasolki...
|
|
|