|
|
dupiate forum
|
 |
Dział Kulinarny - Parowar
alenda - Nie Wrz 26, 2010 21:10 Temat postu: Parowar Kto ma przepisy na parowar. I czemu to takie okropne? ;) gotowałam rybę i porażka, zero smaku. Warzywa wyszły mi półtwarde. Jak na razie jajka na parze są super :D
Ktoś się zna? Ktoś doradzi?
bocianu - Pon Wrz 27, 2010 10:21
e tam okropne :D
warzywa trzymałaś za krótko pewnie.
Rybę się doprawia po ugotowaniu a nie przed.
Przed - można lekko skropić cytryną, to lekko ją zetnie.
A rybę robiłaś mrożoną czy świeżą ?
ja uwielbiam brukselkę na parze - w porównaniu
z taką "z wody" to niebo i ziemia.
alenda - Pon Wrz 27, 2010 10:52
Morszczuk zamrożony był, doprawiałam po. Robiłam kalafor i był twardy, a brokuły bez smaku, ja akurat taki twardy lubię, ale moje dziecko nie (dziecko w ogóle nie lubi warzywa poza marchewką :( ) Robiłam tez marcheweczki i fasolkę. Właśnie mam zamiar robić brukselkę.
Chciałam warstwo robić rybę i warzywa to ryba była już ok a warzywa twarde :/ nie wiem jak gotowac używając kilku poziomów. Mam też taką miseczkę na ryż, ale je jeszcze nie robiłam ryżu (nie przepadam, dziecko tym bardziej a mąż ciągle w delegacji to po co)
bocianu - Pon Wrz 27, 2010 11:47
Ryby mrożone generalnie nie nadają się do niczego :D
EWENTUALNIE do smażenia albo do risotto. Na parze wychodzą kiepsko.
Chociaż zdarzyło mi się popełnić mrożonego łososia na parze
(w dzwonkach ze skórą - wtedy sie nie rozlatuje) i był całkiem dobry.
kalafior na parze wymaga czasu - btw, ja tez wole twardawego :D
Też nie wiem jak gotować używając kilku poziomów, bo mam jeden.
Jak robię rybę z warzywami to najpierw robię warzywa, a rybkę dokładam
na górę na ostatnie 5-10 minut.
Frycek - Pon Wrz 27, 2010 18:45
a ja sobie ryż gotuje :P
rybka najpierw powinna byc rozmrozona :)
alenda - Wto Wrz 28, 2010 21:03
bocianu napisał/a: |
Też nie wiem jak gotować używając kilku poziomów, bo mam jeden.
Jak robię rybę z warzywami to najpierw robię warzywa, a rybkę dokładam
na górę na ostatnie 5-10 minut. |
Myślę, że jak dam warzywa na 1 poziom, a rybę na drugi to będzie ok, bo na 2 już jest mniej pary, a ja dałam na odwrót :P
Frycek napisał/a: | a ja sobie ryż gotuje :P
rybka najpierw powinna byc rozmrozona :) |
Była rzmorozona, ale wcześniej była zamrożona, w sensie, że nie świeża. A ryż jak długo? Na tym parowarze pisze, że 20 minut. A ciemny się pewnie dłużej gotuje, bo skoro w wodzie dłużej, to zapewne na parze też.
Frycek - Sro Wrz 29, 2010 20:11
Do pojemnika na ryz wsypujesz ryz i dolewasz wody, nastepnie wrzucasz na 20 minutek i sobie rosnie :)
moze rybka byla za bardzo glazurowana.
Ja tam sie tak znam, bardziej mojazonka jest obcykana w tym gotowaniu :)
Admike - Sro Wrz 29, 2010 20:13
a ja często robię rybę mrożoną na parowarze i zawsze jest super! tylko,że najpierw trzeba ją rozmrozić w temperaturze pokojowej...
alenda - Czw Wrz 30, 2010 22:04
Admike napisał/a: | a ja często robię rybę mrożoną na parowarze i zawsze jest super! tylko,że najpierw trzeba ją rozmrozić w temperaturze pokojowej... |
to oczywiste, ale ponoć lepsze sa świeże. No nic jutro łosoś dziki się wyparuje, zobaczymy
bocianu - Pią Paź 01, 2010 10:15
o, łosoś dziki wychodził mi elegancko w parowarze - polecam.
natarłem go mieszanką ziołową do ryb z kamisa chyba wczesniej.
alenda - Nie Paź 10, 2010 21:35
oj tak łosoś jest smaczny, ja po parze dałam cytryne i przyprawę do ryb, mniam
a na parze smaczna jest fasolka szparagowa i brokuły, najlepiej mi zasmakowały, pyszości
bocianu - Nie Paź 10, 2010 23:44
a brukselke próbowałaś? :) polecam
alenda - Pią Lut 25, 2011 17:25
Brukselka jest najlepsza! I jajka się szybko gotują :)
Admike - Pią Lut 25, 2011 21:22
nie ma to jak świeży filet z łososia, albo też pierś kurczaka bądź indyka pokrojona w kostkę
Agatka2008 - Sob Kwi 16, 2011 22:26
ale wszystko też zalezy od samej ryby.. kiedyś robiłam w parowarze Pange z Tesco i byla pyszna, przyprawiłam ją już w parowarze , a pozniej kupilam Pange w biedronce i to taki shit, ze jeśc się tego nie da..., brokuł i kalafior pycha:D ryżu nie gotowałam jeszcze hmm..
a Parowar to fajna sprawa wrzucam wszystko i za 30 minut obiadek:D
dzierlatka - Sob Sie 20, 2011 11:36
ziemniaki gotowane w garze na parze są doskonałe....obiad gotowy w pół godzinki...na dolny pojemnik kładę jarzyny..na górny udka....Gdy udka są ugotowane przekładam je na moment na patelnię i podsmażam....
alenda - Nie Lut 10, 2013 23:59
to ja mam chyba parowar do du...y bo ziemniaki mi sie robią gozinę i są twardawe, ale mam taki garnek do gotowania na parze i jest ok :)
warzywa są super, robiłam brukselkę, fasolkę, kukurydzę, groszek, paprykę, kalafior, brokuły - wszystko pyszne. Ryby robie już tylko w parowarze. A łososia wolę z piekarnika, ale na parze też jet pyszny
|
|
|