dupiate forum

Nasze miasto - wieczorka w kostce :)

Wieczorny - Pią Sie 20, 2010 13:00
Temat postu: wieczorka w kostce :)
yeah!
dzisiaj tamtędy przechodziłem:)

czyżby więc gliwice doczekały się wreszcie deptaka, gdzie nie będzie banków tylko będą knajpki i gdzie nie będzie samochodów, a będzie można wygonie usiąść?

fajnie by było.

Agacisko ;-) - Pią Sie 20, 2010 20:35

Chyba niestety droga będzie... tylko brukowana.
archer81 - Pią Sie 20, 2010 22:48

z tego co mnie wiadomo, wieczorka ma właśnie być deptakiem, ale nie gwarantuję tego że będą tam knajpki :/ jak na razie część Wieczorka i odcinek Dolnych Wałów to jedna, wielka piaskownica :/
trunks - Sob Sie 21, 2010 00:03

fajnie tam wygląda - jak na wakacjach na wsi :)
Gmeras - Sob Sie 21, 2010 14:04

na razie wieczorka ma byc droga w przyszłości ma sie to zmienic na deptak :)
ShesLikeTheWind - Nie Sie 22, 2010 11:20

trunks napisał/a:
fajnie tam wygląda - jak na wakacjach na wsi :)

dokładnie ;)

plusz0wy - Nie Sie 22, 2010 12:08

czy wy byliście kiedyś na wsi ? :P
Karlus - Nie Sie 22, 2010 12:14

A co z A4?
kisia - Nie Sie 22, 2010 19:54

Karlus, a jak się ma Twoje pytanie do tematu ul. Wieczorka ? :P
Karlus - Nie Sie 22, 2010 23:22

Jeździł przez Wieczorka taki autobus A-4, i nie wiem jak to będzie wyglądac, czy ruch kołowy będzie tam utrzymany?
trunks - Nie Sie 22, 2010 23:24

kisia, czyli jednak kolega nie miał na myśli autostrady ;)
kisia - Nie Sie 22, 2010 23:42

no chyba jak już ją całą wykostkują to będzie to A-4 nadal ją jeździc?
Wieczorny - Pon Sie 23, 2010 09:30

trochę to dziwne, sami wiecie jak się beznadziejnie jeździ po kostce.
chyba za bardzo nastawiłem się na ten deptak, szkoda.
ciekawe czy doczekamy też przyszłości :looka:

espi - Pon Sie 23, 2010 09:35

Wieczorny, nie marudź. Po takiej dużej kostce spoko się jeździ. I tak nie mamy żadnego wpływu na to czy będzie deptak czy nie, więc szkoda naszych nerwów ;)
Fenix - Wto Sie 24, 2010 14:04

Ruch będzie normalny a kostka poto by się nie rozpędzali.... :hyhy:
alenda - Wto Sie 24, 2010 23:09

plusz0wy napisał/a:
czy wy byliście kiedyś na wsi ? :P

no właśnie :D na mojej wsi drogi wyglądają inaczej, niz na Wieczorka ;)

Volt - Czw Wrz 02, 2010 14:40

Rozgrzebali pół centrum i już cholery można dostać. Ile można mieszkać w tym syfie :mad:

Wyremontowali Park Mickiewicza, któremu nic nie brakowało i był niedawno remontowany. Park Bolka i Lolka niby po remoncie, a dla dzieci zostały postawione dwie smutne huśtawki, piaskownica wielkości kuwety dla dużego kota i mini zjeżdżalnia. Boisko rzecz jasna wycieli, ale za to postawili jakieś rachityczne kwietniki. Projektant (Na pewno w drodze przetargu nasz "wspaniały" urząd go wybrał. :wstyd: )tego "cudu" powinien pojechać do Wisły i zobaczyć co można zrobić z placem zabaw dla dzieci - tyrolki, ogromne piaskownice, super zjeżdżalnie i masa przeróżnego sprzętu do wspinania się.

Ale idąc do sedna. Zrobienie deptaka z Wieczorka mogło przyjść do głowy co najwyżej osobie chorej psychicznie. Propozycja wycięcia z ruchu kołowego jednej z ważniejszych dróg wyjazdowych z centrum to wymysł jakiegoś pozbawionego wyobraźni szaleńca. Obecnie wyjazd i wjazd do ścisłego centrum może przyprawić o solidny zawał, a o straconym czasie nie wspomnę.

I jak już nasz "szanowny" magistrat z niejakim Frankiwiczem na czele ma plany przerobienia tego na deptak to po jaką cholerę stawia słupki wzdłuż drogi? Kumple muszą więcej zarobić? Wyszlifowana kostka brukowa to super patent - na połamane nogi i niekoniecznie kontrolowane poślizgi przy (chwilowym?) ruchu kołowym

a słupy z trakcji tramwajowej za to mają się dobrze :P

szyny wycięli, ale o trakcji zapomnieli. Czyżby Franek łowca wirtualnego miasta i mistrz jedynie wizualizacji, z których nic nie wynika nie miał gdzie kwietników z tymi surfiniami już wieszać, że zostawił całą trakcję? :cwaniak:

szkoda naszej kasy na takie gnioty

wybory za pasem i tego będziemy się póki co trzymać - czas na zmiany :cool:

czuwaj!

Gmeras - Czw Wrz 02, 2010 17:37

Volt napisał/a:
I jak już nasz "szanowny" magistrat z niejakim Frankiwiczem na czele ma plany przerobienia tego na deptak to po jaką cholerę stawia słupki wzdłuż drogi? Kumple muszą więcej zarobić?
poki co ma byc ruch kolowy
Volt napisał/a:
a słupy z trakcji tramwajowej za to mają się dobrze
szyny wycięli, ale o trakcji zapomnieli. Czyżby Franek łowca wirtualnego miasta i mistrz jedynie wizualizacji, z których nic nie wynika nie miał gdzie kwietników z tymi surfiniami już wieszać, że zostawił całą trakcję?
Trakcja tak samo jak szyny nalezą do tramwai śląskich i miasto nic nie ma do tego

Nic nie robią źle, robią źle szkoda gadać
Mnie sie tam podoba ze coś sie dzieje

Volt - Pią Wrz 03, 2010 00:08

co nie przeszkadzało PRUIMowi zlikwidować szyn na własną rękę na moście, tak?

a w ogóle podcza planowania prac ktoś mówił z magistratu coś o likwidacji trakcji? :P

i "póki co", bo paru głabów marzy o deptaku

przez Trynek niech deptak zrobią - najlepiej na głównej ulicy Trynku - jestem ZA! i niech naraz zaczną remontować sześć ulic z boku

będzie się działo!

wtedy pogadamy :cwaniak:

Gmeras - Pią Wrz 03, 2010 06:32

Volt napisał/a:
co nie przeszkadzało PRUIMowi zlikwidować szyn na własną rękę na moście, tak?
tramwaje dały zgode
Volt napisał/a:
i "póki co", bo paru głabów marzy o deptaku
popytał bys ludzi i te "pare" ułożyło by sie w niezła sumke :)
Volt - Pią Wrz 03, 2010 23:53

Pytałem tych z Centrum

są za deptakiem na Trynku :cwaniak:

to jest również moje zdanie i ja się z nim zgadzam :cool:

btw: rozumiem, że w sprawie likwidacji trakcji z TŚ trwały długotrwałe, trudne, wyczerpujące rozmowy w wyniku których zgody na likwidację trakcji nie uzyskano, tak? Tak pytam, bo może coś mi uciekło a doniesień prasowych :oczami:

Gmeras - Sob Wrz 04, 2010 06:30

Volt napisał/a:
rozumiem, że w sprawie likwidacji trakcji z TŚ trwały długotrwałe, trudne, wyczerpujące rozmowy w wyniku których zgody na likwidację trakcji nie uzyskano, tak?
a po co miastu usuwanie trakcji żeby moc kompleksowo wyremontować droge ?
Volt - Sob Wrz 04, 2010 13:10

Uwaga będzie trudne :D

trakcja wisi w powietrzu dzięki gwawitacji, czy też np. dzięki słupom odciągowym stojącym i pięknie zdobiącym park Mickiewicza, remontowany skwer na Pl.Rzeźniczym, ulicę wieczorka i Dolne Wały oraz uchwytom zainstalowanym do elewacji zabytkowych kamienic ul.Wieczorka i Dolnych Wałów?

Instalacje kompensacji sieci również są bardzo urokliwe :P

a wyłączona spod napięcia miedź kadmowana stanowiąca podstawowy budulec sieci trakcyjnej oczywiście oprze się złodziejom :cwaniak:

tak jest

"siedzimy, czekamy bęzie dobrze ..."

czuwaj!

btw:

Deptak dla Trynku!!!! :ok: Na głównej ulicy :ok:

i kompleksowe remonty wszystkich skwerów, chodników i ulic Trynku. Przynajmniej będzie się coś działo :D

Centrum pozdrawia i podpisuje się pod tymi postulatami!!!

Gmeras - Sob Wrz 04, 2010 13:52

Volt napisał/a:
trakcja wisi w powietrzu dzięki gwawitacji, czy też np. dzięki słupom odciągowym stojącym i pięknie zdobiącym park Mickiewicza, remontowany skwer na Pl.Rzeźniczym, ulicę wieczorka i Dolne Wały oraz uchwytom zainstalowanym do elewacji zabytkowych kamienic ul.Wieczorka i Dolnych Wałów?
bla bla bla bla słupy nalezą do miasta? kamienice nalezą do miasta ? to że złodzieje sobie zarobią na trakcji to problem juz Tramwai to tak samo jak z placem na twojej posesji chyba ze sie ubezpieczyli i tylko czekają :). Właściciel odpowiada za cała infrastrukture miasto może jedynie prosić ale po co prosić jak nie ma takiej potrzeby ?
Volt - Nie Wrz 05, 2010 01:07

Ty chłopie chyba nie czytasz co ktoś do Ciebie mówi

gdzie miasto wystąpiło do TŚ o likwidację trakcji?

słucham, tylko konkrety proszę :oczami:

btw: część kamienic i owszem jest miejskich :P

Volt - Nie Wrz 05, 2010 11:32

Gmeras napisał/a:
Volt napisał/a:
bla bla bla bla słupy nalezą do miasta? kamienice nalezą do miasta ? to że złodzieje sobie zarobią na trakcji to problem juz Tramwai to tak samo jak z placem na twojej posesji chyba ze sie ubezpieczyli i tylko czekają :). Właściciel odpowiada za cała infrastrukture miasto może jedynie prosić ale po co prosić jak nie ma takiej potrzeby ?

po raz kolejny czytam te Twoje popłuczyny i dochodzę do wniosku, że o rzeczywistych problemach miasta masz takie pojęcie jak przedszkolak o teorii pola i operatorach różniczkowych Laplace'a. Jako adwersarz jesteś krótki jak "Katedra" Bagińskiego (i chodzi dla jasności o czas trwania, a nie zawartość).

23 wiosny - Ty chyba mierzysz jakość miasta dostępnością do knajp, bo chyba tylko w tym celu odwiedzasz centrum z tą "elitą"z zamiłowaniem do deptaków w centrum.

poziom głupot, które w tym poście wypisałeś powoduje, że nie widzę sensu dalszej dyskusji.

czuwaj! :cwaniak:

btw: dla jasności gapciu - magistrat odpowiada za CA?OŚć miasta, kwestia tylko czy pośrednio czy bezpośrednio

czuwaj i nie moc będzie z tobą :cool:

Gmeras - Nie Wrz 05, 2010 20:47

Volt napisał/a:
po raz kolejny czytam te Twoje popłuczyny i dochodzę do wniosku, że o rzeczywistych problemach miasta masz takie pojęcie jak przedszkolak o teorii pola i operatorach różniczkowych Laplace'a. Jako adwersarz jesteś krótki jak "Katedra" Bagińskiego (i chodzi dla jasności o czas trwania, a nie zawartość).

23 wiosny - Ty chyba mierzysz jakość miasta dostępnością do knajp, bo chyba tylko w tym celu odwiedzasz centrum z tą "elitą"z zamiłowaniem do deptaków w centrum.

poziom głupot, które w tym poście wypisałeś powoduje, że nie widzę sensu dalszej dyskusji.
To ja juz widzę Twoje kulturalne wypowiedzi i szkoda dyskutować bo dyskusja podlega wymianą zdań a u Ciebie jak cos napisze co Ci sie nie podoba to warczysz jak każdy oszołom przeciwko wszystkiemu co się w miescie robi :)
Volt napisał/a:
btw: dla jasności gapciu - magistrat odpowiada za CA?OŚć miasta, kwestia tylko czy pośrednio czy bezpośrednio

czuwaj i nie moc będzie z tobą
wzajemnie

p.s jaki będzie twój wybór w nadchodzących wyborach bo jestem ciekaw :) ?

Volt - Pon Wrz 06, 2010 00:01

Dyskusja polega m.in. na tym, ze ktoś czyta i rozumie wypowiedzi interlokutora.

Napiszę łopatologicznie

czy jak remontujesz gruntowanie pokój to malujesz ściany, wymianiasz okna i podłogi, ale sufit zostawiasz na potem?

btw: i dawaj konkrety, bo póki co mamy jakąś tam grupkę osób (na pewno reprezentatywną :rotfl: ), trakcja to mały pikuś (PS. mechanika linii trakcyjnych skompensowanych i półskompensowanych to dość ciekawe zagadnienie, więc zbyt lekko do ewentualnych kradzieży tejże bym nie podchodził), itp. itd.

dawaj te konkrety, bo nudą zalatuje :wstyd:

PSS.
i póki co wiem tylko na kogo na pewno nie zagłosuję

dla pełnej jasności - podczas ostatnich i przedostatnich wyborów głosowałem na F.

Volt - Pią Paź 08, 2010 11:10

h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=23780#more-23780

nowa jakość

taka sama, jak na oświetleniu diodowym wieży radiostacji

:cwaniak:

ziutek997 - Pią Paź 08, 2010 17:07

[quote="Volt"]h t t p;//w w w 24gliwice, p l/w...3780#more-23780

No tu się zgodzić muszę, że jest to bubel! Chociaż śmieszą mnie znalezione w sieci wypowiedzi w tonie świadczącym, że jakoby był to pewnego rodzaju sabotaż ze strony władz miasta ;) Wykonawca i producent powinni i zapewne zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. Na szczęście ten zegar stanowił śmieszny ułamek wartości inwestycji.

Co do jakości niektórych rzeczy powstających w Polsce to niestety jest tak że w dużej mierze jest temu winna ustawa o przetargach publicznych. W tego typu przetargach główną wagę zwraca się na cenę. Wiadomo potem, że wykonawcy starają się gdzieś to sobie odbić. A jeśli w papierach wszystko się zgadza zamawiający nie ma możliwości bezpośredniego wpływu na jakość zamawianych towarów lub usług. Na szczęście okresy gwarancji się ostatnio nieco wydłuża dzięki czemu wiele słabych punktów uda się wychwycić. A co ważniejsze naprawy nie kosztują mieszkańców ani złotówki. :hyhy:

maro - Pon Paź 18, 2010 20:55

według mnie ogólnie idea kostki jest ok. Ta duża kostka szlifowane jest w miare równa, natomiast tam gdzie jest położona stara kostka jest jeden wielki dramat. Przecież po tym się nie da jeździć. Widać że nie ma fachowych brukarzy w PRUIM-ie. A najbardziej mnie martwi że ul. Dolnych Wałów tez układają z tej starej kostki.
Solid_Wood - Wto Paź 19, 2010 10:16

maro napisał/a:
A najbardziej mnie martwi że ul. Dolnych Wałów tez układają z tej starej kostki.

Na odcinku w okolicy Willi Caro kładą nową.

Volt - Sro Paź 20, 2010 00:07

i na Dolnych Wałów kładą nowe kable ... przy okazji rozpruwając wyremontowany Pl.Rzeźniczy na nowo
Volt - Sro Paź 20, 2010 00:14

Solid_Wood napisał/a:
maro napisał/a:
A najbardziej mnie martwi że ul. Dolnych Wałów tez układają z tej starej kostki.

Na odcinku w okolicy Willi Caro kładą nową.

Luzik

aby przedtsawić sposób myślenia naszego jaśnie panującego zobaczmy co UM planuje

Wieczorka ma być teoretycznie (mam nadzieję, że tylko teoretycznie) deptakiem

nie ma więc na 99,9% innej możliwości niż wyprowadzenie ruchu od Górnych Wałów odcinkiem Dolnych Wałów do ul. Młyńskiej

i właśnie te odcinki wykonane są w tym krzywym ścierwie, czyli starej zdemolowanej kostce brukowej

i jak tu jasnie nam panującego nie kochać :P

jak do tego dorzucimy coraz bardzie krzywe klepisko Strasse na Pl.Rzeźniczym oraz ob.sr.a.ne przez gołębie ławki wzdłuż tego klepiska to, to, to ..... to Gliwice po prostu PIęKNIEJ?!

Solid_Wood - Sro Paź 20, 2010 09:34

Volt napisał/a:
od Górnych Wałów odcinkiem Dolnych Wałów do ul. Młyńskiej

i właśnie te odcinki wykonane są w tym krzywym ścierwie, czyli starej zdemolowanej kostce brukowej

nie przechodzę tamtędy, więc nie widziałem. "Zdałem raport" z innego odcinka :-)

Volt - Nie Paź 24, 2010 00:39

Szczęściarz :D

jeszcze raz przejde po krzywiźnie Wieczorka i klepisko Strasse to chyba k..r.wy ja k jaskółki zaczną tu latać

takiej fuszerki to ze świecą szukać

tych klawiszujących kafli na Pl.Rzeźniczym szukać nie trzeba

kobi - Czw Paź 28, 2010 16:27

Do bani ta Wieczorka, fatalnie się po niej jedzie. No i nie wiem jak Wam, ale mnie wydaje się, że chwilami jest tak głośno jak wcześniej, gdy tramwaje tamtędy jeździły ;)
No i te słupki na wysokości przystanku, delikatnie mówić nie są zbyt dobrym pomysłem :/

Arex30 - Czw Paź 28, 2010 17:34

jest głośna to fakt i bardzo śliska :) poczekamy na ziiiiimę :D
ellilamas - Pią Paź 29, 2010 14:09

Witam wszystkich,
tą starą zdemolowaną kostkę brukową (jak pisze Volt) bardzo chętnie skupują np. władze niemieckie i brukują nią zabytkowe centra miast. Cena za metr bardzo wysoka. Nie oceniajcie tej ulicy pod kątem komfortu jazdy bo docelowo to ma być przecież deptak.
Pozdrawiam.

kisia - Pią Paź 29, 2010 23:27

a mi się ta ulica podoba, mówię to tylko jako przejeżdżająca tamtędy czasami kierowniczka :D
Volt - Sob Paź 30, 2010 00:09

ellilamas napisał/a:
Witam wszystkich,
tą starą zdemolowaną kostkę brukową (jak pisze Volt) bardzo chętnie skupują np. władze niemieckie i brukują nią zabytkowe centra miast. Cena za metr bardzo wysoka. Nie oceniajcie tej ulicy pod kątem komfortu jazdy bo docelowo to ma być przecież deptak.
Pozdrawiam.

Zonk!

wybrukowany tym ścierwem jest odcinek drogi, gdzie nie ma być deptaku, tylko alternatywna do Wieczorka, droga wyjazdowa czyli skrzyżowanie Wieczorka z Dolnych Wałów i Dolnych Wałów do skrzyżowania z Młyńską.

nie przypuszczam również, że niemiaszki skupują tą zabytkową, "piękna" kostkę, ze sladami po interwencji cięzkiego sprzętu budowlanego

zapraszam najpierw do zobaczenia tego "cuda" nad Kłodnicą na własne oczy, a dopiero później do wyrazania opinii

trunks - Sob Paź 30, 2010 00:09

wygląda ładnie, choć asfalt wygodniejszy, ale przecież to "starówka" :)
Volt - Sob Paź 30, 2010 00:11

trunks napisał/a:
wygląda ładnie, choć asfalt wygodniejszy, ale przecież to "starówka" :)
własnie asfsalt nie dość, że równy, to jeszcze zimą nie tak sliski jak bruk

sam jestem ciekaw zimy na Wieczorka :cool:

ellilamas - Sob Paź 30, 2010 14:01

Racja Volt,
widzę, że jesteś zwolennikiem asfaltu. To może rynek też wyasfaltować?
Będzie równo i na pewno mniej ślisko niż na kostce brukowej! Masz rację!

Volt - Sob Paź 30, 2010 15:45

A widzisz żabo zielona różnicę pomiędzy rynkiem, a ulicą, którą się jeździ? :cwaniak:

ja pamiętam czasy, jak przez gliwicki rynek odbywał się zwykły ruch kołowy, a Ty?

Jak chcesz być złośliwy to postaraj się bardziej.

Volt - Sob Paź 30, 2010 16:07

btw: żabciu może jakieś merytoryczne uwagi do mojego poprzedniego postu w kwestii Dolnych Wałów? :cwaniak:
ellilamas - Sob Paź 30, 2010 20:20

Nie, za cienki w uszach jesteś. Twoje zielone żabki są już tak merytoryczne, że wystarczy za nas obu.

PS - bardzo się cieszę, że kampania przeciwko wykluczeniu ludzi starszych jest skuteczna. Trzymaj się zdrowo! W tym wieku to już tylko zdrowia trzeba.

[ Komentarz dodany przez: khaman: Wto Lis 02, 2010 18:03 ]
za takie teksty pierwsze i ostanie upomnienie

kisia - Sob Paź 30, 2010 22:33

Proszę o spokój :!: :!: bo zamknę temat byście ochłonęli trochę.

Volt napisał/a:
A widzisz żabo zielona różnicę pomiędzy rynkiem, a ulicą, którą się jeździ?
nooo różnica jest, tylko ze Wieczorka ma być docelowo deptakiem chyba, prawda ?
Volt - Nie Paź 31, 2010 01:06

kisia napisał/a:
Proszę o spokój :!: :!: bo zamknę temat byście ochłonęli trochę.

Volt napisał/a:
A widzisz żabo zielona różnicę pomiędzy rynkiem, a ulicą, którą się jeździ?
nooo różnica jest, tylko ze Wieczorka ma być docelowo deptakiem chyba, prawda ?

i owszem

z naciskiem na "chyba"

kisia - Wto Lis 02, 2010 16:37

OSTRZEGAM :!: :!: :!:
za konieczność robienia kolejnych porządków będą surowsze kary, niż tylko usuniecie posta