|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Gliwickie fauny
glewitz - Sob Lut 12, 2005 12:12 Temat postu: Gliwickie fauny Ludziska, mam pytanie !!! Jaka symblokię przedstwiaja słynne trzy gliwickie fauny przed UM. Bo ja słyszałem ze trzy różne opowieści o nich, a jestem ciekawy czy jest ich więcej
Demmo - Sob Lut 12, 2005 18:47
no więc to było tak... na środku wioski zwanej Gliwicami była ogromna studnia... w chacie obok o wdzięcznej nazwie "winko pod drzewkiem", odbywała sie libacja, w której udział brała między innymi czwórka faunów... ;)
z lokalu wyprosili ich gospodarze, bo się brechali ze wszystkiego, co przeszkadzało innym konsumentom wina marki wino... :] ci od wina marki byk również nie byli zbytnio zadowoleni...
no więc spici wyszli na zewnątrz, podśpiewując skoczne kawałki shazzy i skanera.. wszyscy oczywiście mieli włączoną funkcję autopilota wraz z opcją zwiedzania zakamarków poprzez tor typu S ;)
i tak sobie es-owali śpiewając aż tu nagle jeden zniknął.. mówił że idzie siku ;) gdy po chwili pozostała trójka się pokapowała że go gdzieś wcieło, zajrzała do studni z której wydobywał się strumień "wody".. gdy zobaczyli kolegę fauna podśpiewującego na leżąco wskoczyli na brzeg studni i zaczęli się z niego nabijać tańcząc w kółeczko...
a potem przyszła epoka lodowcowa i tak im już zostało ;)
glewitz - Pon Lut 14, 2005 15:47
:lol: świetne. To pierwszy raz czytałem. Po prostu ubawiłem się po pachy ! Ale czy są jeszcze, jeszcze inne ??? Bo ja znam jushj cztery, ale chyba jest ich więcej
Gmeras - Pon Lut 14, 2005 16:33
Nop Ciekawa historia :jupi: :spoko: :rotfl:
Demmo - Czw Lut 17, 2005 08:23
heh.. sorry że tak krótko, ale akurat zbierałem się do Jenny i na szybko coś wymyśliłem ;P
a moze i dobrze? bo jak czasami coś nawymyślam to ludziom się nie chce czytać tych wypracowań ;)
kwiatek - Czw Lut 24, 2005 18:31
Ja slyszlem, ze dawno, dawno temu, w miejscu UM jakis bogacz wybudowal bank. Ale nie cieszyl sie dlugo swoim budynkiem, poniewaz zapadl sie on. Ale gosc (pewnie nowobogacki ;-) ) nie poddal sie - znowu w tym samym miejscu wybudowal bank. Historia sie powtorzyla - bank zapadl sie. Sprobowal trzeci raz - z tym samym efektem. Dal sobie spokoj w koncu. Doszedl do wniosku, ze to sprawka diablow. A zeby nikt inny nie topil pieniedzy w inwestycje na tym terenie - postawil pomnik, z faunami, ktory o dziwo, do dzis stoi. Widac diabel nie ruszy, co jest jemu poswiecone ;-)
Glewitz: podziel sie swoimi historiami :!:
Frycek - Czw Lut 24, 2005 22:45
:shock: mieszkam tu 23 lata ale nieslyszalem o tym...ciekawa historyjka :)
glewitz - Nie Lut 27, 2005 21:58
Cytat: | Glewitz: podziel sie swoimi historiami |
OKI, podziele się. Pierwsza jest podobna do twojej, lecz zamist banku powstawał tam hotel i po postawieniu pomnika hotel powstał. Druga to tesh podobna, ale budynek niszczyło trzech rabusiów (może to byli złomiarze :wink: ). Trzecia to taka, że te trzy fauny miały symbloizować trzy miasta (Gliwice, Zabrze i Bytom), które walczyły o hegemonię na Górnym ¦ląsku (żadnemu się nie udało :/).
[ Dodano: 2005-08-30, 16:04 ]
ponawiam swoją akcję: jakie znacie jeszcze legendy o gliwickich faunach ???
Aither - Wto Cze 29, 2010 12:11
No i co... tera fauny są koloru zielonego ;) jak na "diabły" to chyba powinni być czerwoenego no ale... pech chciał i się farby pomieszały ;D
a tak poza tym to jaka jest w końcu wersja tych faunów?
Gmeras - Wto Cze 29, 2010 15:16
z tego co mówią konserwatorzy ze będą one z zbiegiem czasu oiwkowe takie jak byly zawsze
Aither - Wto Cze 29, 2010 15:29
w chwili obcnej wyglądają jak plastykowe odlewy w tym oczojebnym kolorze :P
archer81 - Wto Cze 29, 2010 16:30
fauny wyglądają jak ufoludki, ta zieleń to zdecydowanie jest zbyt intensywna
Aither - Wto Cze 29, 2010 16:31
może to odstraszy tych co chcieli go ukraść :d kto by chciałw ogródku coś takiego postawić, chyba ze predzej gołębioe je zasrają...
archer81 - Wto Cze 29, 2010 17:55
a może wyblakną od słońca, to też jest opcja :)
Basia K - Sro Cze 30, 2010 09:40
Urzędnicy tłumaczą,że jest to patyna,którą pokryto "diabełki" po renowacji.
Podobno za 2-3 tygodnie ma zmienic kolor....Pytanie-na jaki? :P
Aither - Sro Cze 30, 2010 15:06
no to jak patyna to moze być taka jak kiedyś.... brąz jak jest stary to też zielenieje :D więc to moze mieć podobne kolory jak niegdyś :D
archer81 - Czw Lip 01, 2010 09:41
oby, bo na chwilę obecną nie można na nie patrzeć
Aither - Czw Lip 01, 2010 09:59
sądzę ze szybciej obsrają je ptaki niz zciemnieje pod wpływem warunków atmosferycznych :D
LemonPL - Pon Lip 05, 2010 13:57
Trzech nagich facetow, trzymajacych sie za rece... No mogli na różowo pojechac!
kisia - Pon Lip 05, 2010 15:47
archer81 napisał/a: | fauny wyglądają jak ufoludki | też tak mi sie skojarzyły jak je zobaczyłam :zdziwko: :rotfl:
|
|
|