| 
							 
							
								|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 
							 
						 
						 
						
						Dział Kulinarny - LAZANIA (LASAGNE) 
						
												 mania - Czw Lut 03, 2005 14:49 Temat postu: LAZANIA (LASAGNE) Przepis na całe naczynie żaroodporne (prostokątne):
 
 
Składniki:
 
 
- makaron na lazanie (polecam Malma)
 
- 2 x sos do lazani (ja używam sosu Bolognese - tego do spaghetti najlepiej Knorr)
 
- 0,7 kg pieczarek
 
- 0,5 kg mięsa mielonego ( obojętnie z jakiego zwierzęcia )
 
- 0,5 kg sera żółtego ( lub 4 paczki już utartego, do kupienia w Biedronce, polecam, rewelacyjny do zapiekania )
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 1 szt. cebuli ( zależy ile kto lubi )
 
- przyprawy : vegeta, sól, pieprz
 
- łyżka masła
 
- 2 łyżki oleju
 
 
Przygotowanie farszu:
 
 
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kosteczke. Wrzucić na patelnie ( najlepiej na dno patelni dać masło, pieczarki się wtedy ładnie uduszą ). Ja od razu daje też mięso, zgnieciony ząbek czosnku i pokrojoną w kostke cebule. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą wg  smaku i uznania. To razem dusi sie na małym ogniu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, ok. 40 min. Oczywiście mieszamy od czasu do czasu :). Teraz odcedzamy powstały sosik, jeszcze sie nam przyda.
 
 
Przygotowanie sosu:
 
 
Gotowy sos do lazani ( lub bolognese ) rozpuszczamy w zimnej wodzie ( wg. przepisu na opakowaniu ), ja używam ok. 0,5 litra wody na dwa opakowania sosu. Rozpuszczony sos zagotowujemy, MUSIMY MIESZAć !! Jak sie zagotuje dodajemy do tego odcedzony sosik z mięsa, będzie miał ładny aromat. I tak chwilke mieszamy, żeby składniki się połączyły. Sos gotowy :)
 
 
Układanie warstw lazani:
 
 
Dno naczynia żaroodpornego polewamy odrobiną oleju, następnie wg kolejności: sos, makaron, farsz, utarty ser ( jeżeli macie ten pakowany, to jeden woreczek = jedna warstwa ). Tak układamy warstwami ile nam się zmieści, ale należy pamiętać, że ostatnią warstwą musi być ser ( szczelnie przykrywający całość ). Ja polewam ostatnią warstwe sosem. 
 
 
Zapiekamy w rozgrzanym do 180 - 200  stopni piekarniku, ok. 40 - 60 min na "środkowym piętrze" piekarnika. Lepiej zaglądać czy nam się dno lazani nie przypala, jeśli tak to można wyłączyć piekarnik. Ja zostawiam lazanie w piekarniku tak długo, aż sam ( piekarnik ) ostygnie. Lazania wtedy sama "dochodzi" - bez skojarzeń ;)
 
 
Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie. :)
 
 
Życze smacznego  :beer:
												 Dana - Czw Lut 03, 2005 23:58
 
  	  | Cytat: | 	 		  | Przepis sprawdzony tysiące razy, jestem mistrzem robienia lazani, bez chwalenia sie. | 	  
 
Ja też jestem mistrzem i też się nie chwale
 
moje super lazanie robie z warzywami mieszanka warzywna/ mrożonka 7 -składników/
 
zasada warstw ta sama co MANIA
 
na sos mam wlasny sposob:
 
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem
												 mania - Pią Lut 04, 2005 08:12
 
  	  | Dana napisał/a: | 	 		  
 
na sos mam wlasny sposob:
 
4-łyżki masła rozp/na patelni dodać 4-łyżki mąki 2 minuty prarzyć zalać mlekiem 1szklanka i mieszać aż zgęstnieje doprawić papryką i piepszem | 	  
 
 
Dana ten sos to chyba beszamelowy  :?:  ja właśnie nie robie tego sosu, tylko do mięsa, Twój w tym przypadku pasuje bo to warzywka ;)
												 Dana - Pią Lut 04, 2005 15:16
  NO Mania !
 
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy  :brawo: 
 
 
 
spróbuje do mięska zrobić twój sos może będzie lepszy posmak :)
												 mania - Pią Lut 04, 2005 18:28
 
  	  | Dana napisał/a: | 	 		  NO Mania !
 
Jestes mistrzem gotowania - to sos beszamelowy  :brawo: ) | 	  
 
 
nie pisałam, że jestem mistrzem gotowania, tylko mistrzem robienia lazani  :mg:
												 Dana - Sob Lut 05, 2005 14:39
  OK tak mi się zrymowało 
 
sama lubie lazanie jeść i gotować dlatego włączyłam się do temayu  :)
												 Jenny - Sob Lut 05, 2005 17:27
  mam pomysl...moze maniu zaprosisz nas kiedys na Twoja lazanie?? nio ja jestem za:) mozna by sie zlozyc na produkty i juz bedzie ok? czekam na Twoja decyzje :D
												 frohike - Sob Lut 05, 2005 19:22
  a ma ktoś zdjecie bo ja nie wiem nawet jak to wyglada a tym bardziej jak smakuje :]
												 Demmo - Pon Lut 07, 2005 17:17
  mania omija temat szerokim łukiem? ;) czekamy na decyzję bo też chętnie bym spróbował tej lazanii :]
												 Dana - Sro Lut 09, 2005 22:02
  zrobie Lazanie ..............
 
                zrobie zdjęcie ,dla Frohike..........
 
                              a sama je zjem  :D
												 kisia - Czw Lut 10, 2005 00:48
  ooooo lazania mniam mniam 
 
frohike, lasagne wyglada tak
 
   :mg:  :mg:  :mg:
												 Jenny - Czw Lut 10, 2005 13:37
  jejus ale mi smaka kisiu zrobilas a tu mania sie nie odzywa czyli zostaje mi poeksperymentowac i zrobic ta lazanie pyszna :D
												 frohike - Czw Lut 10, 2005 19:37
  mi to apetycznie nie wyglada
												 Demmo - Czw Lut 10, 2005 23:10
  a ta lazania garfilda wyglądała inaczej :lol:
 
 
btw lazania mojej siostry też nie przypomina tego ze zdjęcia ;)
												 kisia - Pią Lut 11, 2005 02:30
  zawsze potrawy na zdjęciach wyglądaja zupełnie inaczej niz w rzeczywistości ( to tak jak ze zdjęcami  modelek czy aktorek ;)
												 Ishikawa - Czw Lut 26, 2009 21:02
  Sama nigdy nie robiłam, ale mialam okazje jesc w Dominium i Capri, i Coste Vita. Wygrywa CAprii, duzo sera, sosu i dosc pokazna, 2 osoby srednio głodne sie najedza. :) Pyyycha:D
												 kobi - Pią Lut 27, 2009 10:37
  Nie wiem, która spośród restauracyjnych wygrywa bo tylko jedną jadłem, ale ta w Capri faktycznie jest niezła  :)  Ale i tak domowej roboty jest najlepsiejsza   :zawstydzony:  :wstyd:  :zawstydzony:  :wstyd:
												 Ishikawa - Pią Lut 27, 2009 11:17
  pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;)
												 kobi - Pią Lut 27, 2009 11:46
 
  	  | Ishikawa napisał/a: | 	 		  | pewnie ze tak...ale ja leniuch jestem i lubie se czasem dogodzic w knajpie ;) | 	  
 
Rozumiem Cię doskonale. Czasami też tak trzeba  :)
												 Ishikawa - Pią Mar 20, 2009 22:37
  Zczaiłam lazanie z Lidla :) wegeterianska i normalna:) Wegetarianska pycha, nie mam przekonania do miecha w takich mrozonkach.
												 Basia K - Pią Mar 27, 2009 14:51
  A ja robię fajną przekąskę z "lazaniowych" płatów.
 
 
Wrzucam takie płaty do osolonego wrzątku.Uwaga,żeby się nie posklejały!
 
Po ugotowaniu,jeszcze ciepłe zwijam w rożki,do których wkładam po trochu-pokrojoną surową czerwoną paprykę,małe obgotowane różyczki brokułów,trochę tuńczyka z puszki.
 
I gotowe.
 
 
Mozna tak przygotowane rożki posypac tartym żółtym serem i zapiec,wtedy przekąska na ciepło :)
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |