|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Podium
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 00:42 Temat postu: Podium 1. Po co?
2. Dla kogo?
3. Sens?
4. Jakim kosztem? czy nie zbyt wysokim?
trunks - Sro Cze 03, 2009 07:42
chyba jest juz podobny temat ?
Wieczorny - Sro Cze 03, 2009 10:20
jak ja nie kumam ludzi, którzy zamiast cieszyć się, że coś będzie budowane/otwierane w gliwicach, siedzą i narzekają. :zly:
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 14:50
1. nie narzekam
2. pytam
3. próbuję zrozumieć
4. fajnie jak coś się buduje, tworzy, ale nie zawsze wszystko co nowe jest dobre i nie zawsze słuszne.
kisia - Sro Cze 03, 2009 14:56
trunks napisał/a: | chyba jest juz podobny temat ? | no właśnie przeszukałam wczoraj forum bo na pewno był taki temat ,ale nie znalazłam :/ Cytat: | jak ja nie kumam ludzi, którzy zamiast cieszyć się, że coś będzie budowane/otwierane w gliwicach, siedzą i narzekają. :zly: | wiesz wszystko ma dwie strony medalu. Z jednej strony powinniśmy się cieszyć, ze taki fajny obiekt, że przyniesie kase Gliwicom (teoretycznie), ale z drugiej strony mając dzieci nie potrafię się cieszyć, gdyz przez Podium ponoć zadna szkoła w Gliwicach nie będzie miała odnowionych sal gimnastycznych z pieniędzy urzedu miasta. Sama musi sobie znaleźć środki na remonty czy rozbudowe sal. Czyli nadal dzieci w niektórych szkołach w zimie nie będa miały normalnych zajęć bo szkoła ma za małą salę, dzięki czemu odbije się to na ich zdrowiu/kręgosłupach i w ogóle. Zeby np moje dzieci mogły skorzystać z atrakcji jakie będą w tym obiekcie, aby jednak miały trochę ruchu będe musiała zapewne nie mało zapłacić, no bo przecież z tej pierwszej strony medalu obiekt ma przynieść kase Gliwicom.
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 15:10
Z tego co słyszałem z bardzo niepewnego źródła, sala gimnastyczna przyszkolna to koszt ok 3mln zł, podium 300mln zł.
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 15:12
ps. zanim założyłem temat wrzuciłem podium w wyszukiwarkę, wypluło tylko przy okazji tramwajów i czegoś tam jeszcze, tematu nie znalazło.
Wieczorny - Pią Cze 05, 2009 11:46
kisia, wybacz, ale do mnie to nie trafia.
tyle lat nie było budowane nic większego w gliwicach o takim charakterze, a wszyscy wiemy jak wyglądają nasze szkoły.
mało tego, ja i mnóstwo moich znajomych uczyło się w dużo gorszych warunkach niż obecne dzieciaki i uwierz mi, nic nikomu się nie działo ani nie dzieje.
więc, jeśli te pieniadze za które buduje się podium miałyby trafiać w bliżej nieokreślone inwestycje (czyt: rozłazić się bóg wie gdzie), to ja jestem na tak.
tymbardziej, że ja na serio wierzę, że podium bedzie dostępne dla wszystkich.
(i mam nadzieję, że na następny koncert pearl jam wybiorę się 702 a nie samochodem do chorzowa;))
vkimi - Pon Cze 08, 2009 20:59
żeby dzieci miały prosty kręgosłup należy odciągnąć je od komputera i telewizji i zająć je czymś bardziej rozwojowym
Arex30 - Pon Cze 08, 2009 22:53
no i żeby się tramwajów nie czepiały :)
Henio.eu - Pon Cze 08, 2009 23:10
wystarczy odpowiednio późno wypuścić z domu - bieg na tramwaj, lub za tramwajem też dobrze zrobi
trunks - Wto Cze 09, 2009 07:32
oczywiscie poki tramwajow nie zlikwidują....no ale wtedy za busami beda biegac :P
kisia - Sro Cze 10, 2009 18:24
a może tak do tematu powrócicie ?
slowik24 - Wto Lip 27, 2010 20:27 Temat postu: podium Witam, wszystkich jako wierny gliwiczanin postanowilem otworzyc nowe forum na ktorym zbierzemy wszystkie informacje na temat nowo powstajacego Podium w Gliwicach. Zapraszam na h t t p;//w w w podium.gliwice, p l]w w w podium.gliwice, p l
FlashMan - Wto Lip 27, 2010 20:32
Nie lepiej byłoby wykorzystać do tego ForumGliwice, c o m, poprzez założenie nowego tematu? Zdecydowanie większa ilość użytkowników.
P.S. Konieczność rejestracji może zniechęcić potencjalnych użytkowników. Jednak tak jak wyżej napisałem. ForumGliwice jest miejscem, w którym można śmiało poruszać wszystkie sprawy związane z Gliwicami/powiatem gliwickim.
OczkO - Wto Lip 27, 2010 21:01
Cytat: | ForumGliwice jest miejscem, w którym można śmiało poruszać wszystkie sprawy związane z Gliwicami/powiatem gliwickim. |
i nie tylko :D
slowik24 - Wto Lip 27, 2010 21:05
masz racje jednak pod osobnym adresem za kilka lat jak podium wystartuje, mozemy smialo komentowac jak i pisac o najnowszych wydarzeniach itp mam nadzieje ze sie uda :)
[ Komentarz dodany przez: kisia: Wto Lip 27, 2010 21:41 ]
a na razie póki Podium nie ma i nie wiadomo kiedy będzie, scalam temat z już istniejącym :D
FlashMan - Wto Lip 27, 2010 21:41
OczkO - to wszyscy zapewne zauważyli, że nie tylko. ;)
slowik, pomimo optymizmu, którego zazwyczaj jest we mnie najwięcej, to w tym przypadku niestety nie widzę przyszłości. To jednak jest tylko moje zdanie. Zostaję przy swoim, że ForumGliwice, c o m jest do tego najodpowiedniejszym miejscem.
kisia - Wto Lip 27, 2010 21:43
FlashMan napisał/a: | ForumGliwice, c o m jest do tego najodpowiedniejszym miejscem. | dobrze gada, polać mu :D
slowik24 - Wto Lip 27, 2010 21:51
ah no moze znajda sie chetni zeby cos tam ciekawego opisac :) oczywiscie wielki uklon do forumglwice, c o m za jego dzialanosc na rzecz gliwic, mam nadzieje ze jesli sie rozkreci to bedziemy sie nawzajem wspierac :)
kisia - Wto Lip 27, 2010 22:00
slowik24, Na razie nie wiem kto i co miałby pisać na takim tematycznym forum, ale życzę powodzenia w działalności :)
Andrzeju - Czw Lis 18, 2010 22:16 Temat postu: Potrzebne nam to Podium czy nie ? Podium budzi kontrowersje. Glownie jednak dyskusja toczy sie wokol spraw ekonomicznych, a ja mam watpliwosci czy w ogole nam taki obiekt jest potrzebny.
Z jednej strony moze to podniesc atrakcyjnosc kulturalna Gliwic, ale z drugiej strony stanowi chyba wprost konkurencje dla Spodka i nie wiem czy jeden z tych obiektow nie jest skazany przez to na plajte.
No i wlasnie - przede wszystkim to uwazam, ze miasta Slaska nie powinny miedzy soba konkurowac, ale starac sie pewne elementy infrastuktury, kultury, rozrywki budowac wspolnie. Tylko tak mamy szanse na konkurowanie z Krakowem czy Wroclawiem. Mlodzi ludzi, studenci wola jechac studiowac do Wroclawia czy Krakowa, bo klimat inny, a to nam uszczupla zasoby ludzkie. Podium to inwestycja ponad-miejska, powinna zatem byc elementem planu rozwoju Slaska jako calosci. Nie spotkalem sie zeby ktos w tym kontekscie ja analizowal.
Co o tym sadzicie?
Solid_Wood - Pią Lis 19, 2010 10:34
dyskusja już trwa w innym temacie :-) h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=5947
dzieki za spostrzegawczosc temat zostal scalony-szamanka
Andrzeju - Pią Lis 19, 2010 16:15
Dzieki za przerzucenie mojego tematu na juz toczaca sie dyskusje. Prawde mowiac szukalem ale tyle tych watkow ze nie znalazlem.
Jak mowie - dla mnie podstawowa watpliwoscia jest to, ze inwestycje takie jak Podium, czyli majace znaczenie ponad miejskie powinny byc budowane w koordynacji regionalnej. W ogole Slaskowi brak centrum. Moze daloby sie zbudowac cos co pelniloby role rynku. Nie rynek, ale cos o roli rynku. Np wykorzystac tereny poidustrialne w stylu starej huty, koksowni czy czegos tam jeszcze. Dodac do tego dobrze dzialajaca komunikacje i udawac ze Slask to jedno miasto.
W moim przekonaniu budowanie Podium przez Gliwice, bez ogladania sie na inne miasta i wkomponowania tego typu inwestycji w calosc, jest przejawem megalomanii.
kisia - Pią Lis 19, 2010 21:30
moje zdanie co do Podium się nie zmieniło, nie rozumiem jednak w jakim celu mamy się oglądać na inne miasta
Andrzeju - Pią Lis 19, 2010 21:47
Dlaczego mamy sie ogladac na inne miasta? Dlatego zeby ze soba nie konkurowac tylko rozwijac sie jako jeden organizm. Na razie tego nie ma i jakie sa efekty? - miasta Slaska sie wyludniaja, a Krakow, Wroclaw rosnie w sile. Znam kilku ludzi ktorzy na pytanie gdzie co chca studiowac mowia 'nie wiem co ale wiem ze w Krakowie'. A to miedzy innymi i w duzym stopniu efekt tego, ze nie spojnego programu rozwoju.
Dwa ze Podium jezeli mialoby byc na potrzeby Gliwic jest za duze. Jest to wiec inwestycja o skali regionalnej. Chyba wiec logicznym jest uzgadniac budowe na forum innych miast. Na tej zasadzie - my zbudujemy Podiium a Wy odnowcie Park Wypoczynku, a jeszcze inni teatr.
kisia - Wto Lis 23, 2010 00:51
Andrzeju napisał/a: | miasta Slaska sie wyludniaja, a Krakow, Wroclaw rosnie w sile. | jednak na pewno nie z powodu rozwijania się jako jeden organizm ;) Po prostu są to większe miasta, przez co propozycja dla studentów jest ciekawsza. Andrzeju napisał/a: | Podium jezeli mialoby byc na potrzeby Gliwic jest za duze | oczywiście, Andrzeju napisał/a: | Jest to wiec inwestycja o skali regionalnej. | też z tym się zgadzam Andrzeju napisał/a: | wiec logicznym jest uzgadniac budowe na forum innych miast | dla mnie nie jest to logiczne. Chorzów nie uzgadniał z nami budowy Parku Wypoczynku.
Andrzeju - Wto Lis 23, 2010 06:45
No wlasnie - sa to wieksze miasta. Wieksze od Gliwic, Chorzowa, Rudy, ale mniejsze od calej aglomeracji Slaskiej, ktora kiedys poetycko nazwana zostala Siedmiogrodem :-). Scalenie tych miast w jeden organizm nie jest zadaniem latwym ani szybkim, ale moim zdaniem koniecznym jezeli chcemy konkurowac z np Krakowem. Zeby je scalic trzeba by moim zdaniem po pierwsze sprawnej komunikacji a po drugie budowy centrum kulturalnego. Oczywiscie nie zbudujemy sobie rynku ale mozemy wykorzystac zabudowania poindustrialne by zrobic cos nie gorszego od rynku, co pelnilo by podobna role.
Co do parku w chorzowie - po pierwsze byl on budowany w czasach socjalizmu, kiedy ekonomia sie nie liczyla, a inwestycje planowano centralnie. Ale nawet wtedy uznano, ze to jest park o znaczeniu regionalnym. Dlatego nazywa sie Wojewodzkim Parkiem Kultury i Wypoczynku a nie chorzowskim. Nawiasem mowiac jest to gotwy element systemu kulkturalno-rozrywkowo-sportowego ktory jest w moim przekonaniu potrzebny Slaskowi. Park ten przezywal powazne klopoty w latach 90 i na poczatku 00 wlasnie ze wzgledu na to ze nagle zostal na glowie Chorzowa a byl to dla Chorzowa ciezar zbyt duzy. Moim zdaniem tym agrumentem parku chorzowskiego to przyznalas mi racje ze myslisz podobnie.
Dorotka - Wto Lis 23, 2010 08:50
Andrzeju napisał/a: | W moim przekonaniu budowanie Podium przez Gliwice, bez ogladania sie na inne miasta i wkomponowania tego typu inwestycji w calosc, jest przejawem megalomanii. |
Taaa, zostawmy w tym miejscu najlepiej ten stary zabytkowy stadionik... takie to urocze miejsce.
Rozumiem, że inne inwestycje w Gliwicach też są godne krytyki w Twoim przekonaniu? Na przykład taka uczelnia - nie dość że druga już w jednym mieście to jeszcze nietechniczna więc pewnie będzie konkurować z katowicką - nieeeładnie, nie po koleżeńsku. A basen? Nie ma innego w okolicy o takich wymiarach - zapytajmy więc co na to Zabrze, Bytom i Pcim Dolny. Moim zdaniem takie podejście hamuje rozwój.
Nie bardzo też rozumiem, dlaczego aż takie ważne ma być połączenie się śląskich miast w jeden wielki dziwny twór - po to, żeby konkurować z Krakowem? Ale po co? Ten "wyścig" o nie wiadomo właściwie co nie jest przejawem megalomanii?
Henio.eu - Wto Lis 23, 2010 18:50
Andrzeju napisał/a: | Moze daloby sie zbudowac cos co pelniloby role rynku. Nie rynek, ale cos o roli rynku. |
Tak właściwie to Gliwice mają rynek... i jako taki kulturalno - artystyczny zakątek metropolii starczy, tylko ludzie muszą mieć możliwość tu dojechać bez problemu, mieć gdzie zaparkować... wiedzieć o tym miejscu. A żeby ludzie chcieli tu przyjechać najpierw trzeba wytworzyć klimat miejsca, coś się dzieje w tym kierunku ale wciąż za mało.
Wspólne miasto... myślę, że na razie myślmy o wspólnej metropolii, jednym z 10 ośrodków w Polsce w oparciu o które ma się rozwijać nasz kraj - przynajmniej wg. założeń do 2030r.
|
|
|