|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Czy tramwaj zniknie z Gliwic?
Bot - Wto Lut 17, 2009 12:07 Temat postu: Czy tramwaj zniknie z Gliwic?
Cytat: | GLIWICE. Prezydent Frankiewicz zapowiedział „szeroką dyskusję na temat przyszłości gliwickich
tramwajów”. W odczuciu mieszkańców oznacza to, że decyzja w sprawie popularnego środka publicznego transportu już zapadła i prezydent zamierza go zlikwidować.
Dla sporej grupy gliwiczan sprawa wydaje się być przesądzona. Prezydent podkreśla, że „w przypadku Gliwic tramwaj to wyjątkowo deficytowy środek transportu”.
Likwidacja linii tramwajowej nie przystaje też do koncepcji centrum przesiadkowego w rejonie Placu Piastów i Bohaterów Getta Warszawskiego. |
Cały artykuł tutaj: h t t p;//w w w rynkowy, c o m, p l/wiadomosci/?p=2423
I co podał Gmeras: h t t p;//w w w tvs, p l/informacje/8006/
Wprawdzie Gmeras już pisał o tym w temacie PKM ale zagineło to w ogólnym spamie który tam walicie :=P...
Co wy na to?
Niedźwiedź - Wto Lut 17, 2009 12:13
Ja byłbym bardziej za rozwinięciem sieci tramwajowej i za remontem obecnej linii, niż za likwidacją jej w ogóle.
kobi - Wto Lut 17, 2009 13:54
Taaa... już to widzę jak autobusy wjeżdżają chociażby w Dolnych Wałów, Wieczorka... :kwasny: Gliwice są niestety paskudnie rozwiązane pod względem komunikacji miejskiej. Można by wiele na ten temat mówić. Tramwaj to jedyna szansa by dostać się do centrum miasta. Niestety komunikacja autobusowa nigdy nie zastąpi tramwajowej. Zresztą, tyle się mówi o ograniczaniu ruchu samochodowego w centrach miast ze względu na spaliny. W wielu miastach stawia się właśnie na tramwaje, rozbudowuje się sieć. A w Gliwicach? Raptem jedna nitka i na dodatek chcą ją zlikwidować... :kwasny:
krzaczek - Wto Lut 17, 2009 19:07
Zamiast całkowitej likwidacji niech zlikwidują jedną linie ;) po co 2 linie które mają "prawie" identyczną trasę.
Ogólnie likwidacja sieci tramwajowej w Gliwicach spotka się oburzeniem mieszkańców. Tak jak likwidacja linii 12 w Chorzowie :( :hyhy:
Bot - Wto Lut 17, 2009 19:17
Z tego co pisze to decyzja juz zapadła.... :/
Mamma20 - Wto Lut 17, 2009 20:52
Lepiej by zrobili gdyby wprowadzili niskopodłogowe...Eh czego to oni nie wymyślą... :(
Ishikawa - Wto Lut 17, 2009 21:33
Szlk by mnie trafil jka znikna tramwaje;/ Dzieki 1 i 4 mam taki pięknusi dojazd do szkoły ;/ I jeszcze przystanek blisko domu;/
trunks - Wto Lut 17, 2009 22:39
tramwaj jest fajny mozna spoko wrocic do domu w nocy z okolic rynku...
kisia - Wto Lut 17, 2009 22:42
khaman, p l napisał/a: | Z tego co pisze to decyzja juz zapadła.... :/ | no właśnie więc po co ankieta :P
Ja tam nimi nie jeżdżę, ale uważam ze powinny być
Bot - Sro Lut 18, 2009 08:18
Ishikawa napisał/a: | Szlk by mnie trafil jka znikna tramwaje;/ |
Ciekawe co wymyślą.. kolejne busy?
kisia napisał/a: | no właśnie więc po co ankieta :P |
Po to by kisia się pytała :P Nie wiem czy zapadła ale tak tam piszą, pewnie nasi PKMowcy (Aiither) mogą coś wiedzieć więcej..
Matrix - Sro Lut 18, 2009 15:56
hmmmm..... a jak chodziły swego czasu słuchy po mieście że szanowny pan prezydent Frankiewicz chce zlikwidowac tramwaj to zaraz potem na innych portalach i forach odezwali się w jego obronie rózni tacy i wyzywali tych co tak mówili od róznych takich i od świń które pomawiają porzadnych ludzi z magistratu, no to w tym wypadku nie wiem kto jest swinią ale napewno nie ci którzy puscili w obieg cynk ze tramwaj ma byc zlikwidowany, nie wiem czy lepszy jest autobus, skoro wiadomo że autobusowi bedzie gorzej przejechac przez waskie uliczki którymi jechał swobodnie tramwaj, nie mówiac o tym że z autobusu beda leciec spaliny w przeciwienstwie do tramwaju który jest elektryczny, no ale jak ktos mieszka w wypasionej chacie za miastem i jeździ super bryka to co go to obchodzi ze tramwaju nie bedzie, żenada te gliwickie władze, chyba czas najwyższy ich wymienić :dobani:
Ishikawa - Sro Lut 18, 2009 17:42
Co do wymiany, to jakis czas temu na Zwycietswa stali ludzie i robili cos w stylu referendum odnosnie Frankiewicza. Niewiem z jakim skutkiem. Sama mysle ze mi bany zlikwiduja mnie wkurza;/ przeciez to takie udogodnienie. Moze bywaja czesto zimne i obskurne, ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy :(
Gmeras - Sro Lut 18, 2009 18:18
Ishikawa napisał/a: | ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy | tylko ze jak jeden padnie to cała linia pada ;)
nie no można przyznać ze ten tramwaj to większości sentyment
ale nie zgodzę sie z tym ze ludzie nim nie podróżują :)
Wieczorny - Sro Lut 18, 2009 19:55
ejże ja sobie nie wyobrażam gliwic bez tramwaji.
one tutaj były od zawsze.
pamiętam jak śmigałem z pszczyńskiej tramwajem jak wracałem z przeczkola.
i pamiętam jak czekałem na tramwaj w okolicy teraz hotelu cubus.
i jeszcze tę linię tramwajową co skręcała zdaje się w dzisiejszą zygmunta starego...
nie, zdecydowanie tramwaje powinny zostać.
:)
krzaczek - Sro Lut 18, 2009 20:01
Jeśli decyzja już zapadła - to złomiarze wnet będą zacierać ręce :hyhy: :zdziwko:
Ishikawa - Sro Lut 18, 2009 21:23
Gmeras napisał/a: | Ishikawa napisał/a: | ale w moim mniemaniu mniej awaryjne niz busy | tylko ze jak jeden padnie to cała linia pada ;)
nie no można przyznać ze ten tramwaj to większości sentyment
ale nie zgodzę sie z tym ze ludzie nim nie podróżują :) |
NApisze tak, jak na 4 letnie jezdzenie 2-x dziennie 3 liniami tramwajowymi, to mi sie zdarzylo z 3 razy ;) od swieta jezdze busem (np. na egzaminy) i nie raz, nie dwa i nie trzy bus albo nie przyjechał, albo gdzies wysadzał ;) bo sie spsuł.
Ale z ta linia to fakt, jedna siadze reszta nie jedzie :oczami:
trunks - Sro Lut 18, 2009 22:47
Ishikawa napisał/a: | NApisze tak, jak na 4 letnie jezdzenie 2-x dziennie 3 liniami tramwajowymi, to mi sie zdarzylo z 3 razy |
oj no to naprawde miałaś dużo szczęścia, bo mi na roczne jezdzenie z 5 razy sie zdarzyło ;p
Ishikawa - Czw Lut 19, 2009 09:39
Jak czytam Twój post Trunks, to rzeczywiscie:)
Aither - Czw Lut 19, 2009 11:14
decyzja już dawno zapadła w sprawie tramwajów na terenie gliwic. Prawdopodobnie będzie komunikacja zastępcza w formie autobusów hybrydowych, jednakże co do hybryd to wciąż plotki.
Bot - Czw Lut 19, 2009 12:10
Aither napisał/a: | decyzja już dawno zapadła w sprawie tramwajów na terenie gliwic. Prawdopodobnie będzie komunikacja zastępcza w formie autobusów hybrydowych, jednakże co do hybryd to wciąż plotki. |
To szkoda, ulice i tak już są zatłoczone. :(
Gmeras - Czw Lut 19, 2009 15:39
do 2010 spokojnie beda działać aż nie rozpocznie sie budowa dtś
Bo jak będą budować dtś w Gliwicach to tramwaje i tak zostają zawieszone :)
Aither - Pią Lut 20, 2009 10:24
muszą być zawieszone ze względu iż DTŚ leci koło tramwajowni :) a tam tory więc po tramwajach będzie :)
ziutek997 - Pią Lut 20, 2009 10:31
Problem jest nie tyle z tramwajownią (tamtędy nie będzie DTŚki) tylko z okolicami ulic: Jagiellońskiej, Getta Warszawskiego, Dworcową, Zwycięstwa.
Te okolice będą musiały być dość gruntownie przebudowane a co za tym idzie również torowisko zostanie zamknięte na czas jakiś :P
kobi - Pią Lut 20, 2009 11:51
Czyli będzie doskonała okazja do zlikwidowania komunikacji tramwajowej. Wiadomo... koszty nowego torowiska... można tego uniknąć ;)
Bot - Pią Lut 20, 2009 14:15
ziutek997 napisał/a: | Te okolice będą musiały być dość gruntownie przebudowane a co za tym idzie również torowisko zostanie zamknięte na czas jakiś :P |
No tak to okazja do likwidacji.
kobi napisał/a: | Wiadomo... koszty nowego torowiska... można tego uniknąć ;) |
Jak puszczą zastępczo autobusy to też pewnie będzie kosztować :P
Aither - Nie Lut 22, 2009 12:04
khaman, p l napisał/a: | Jak puszczą zastępczo autobusy to też pewnie będzie kosztować |
Nie wiem czy to prawda ale koszty puszczenia znowu tramwajów a autobusów są zróżnicowane na tyle, że decydują się na komunikację autobusową. W tym celu mają być zakupione specjalne autobusy (może hybrydy) ale co i jak... widomo o tym władze nie rozmawiają z szarymi pracownikami... jednak gorzej będzie ze wszystkimi tramwajarzami bo jak się przekwalifikują?
Bot - Nie Lut 22, 2009 18:37
Aither napisał/a: | specjalne autobusy (może hybrydy) ale co i jak... widomo o tym władze nie rozmawiają z szarymi pracownikami... |
Hmm a może trolejbusy? ;) Fajnie by było. No wiadomo, że "władza" z pracownikami nie gada, ale zawsze coś gdzieś przecieka. Cóż pożyjemy zobaczymy.
super_sonic - Wto Lut 24, 2009 16:27
No szkoda tramwajów, problemem są jak zwykle pieniądze a nie frankiewicz. Tory są w fatalnej kondycji i koszt ich remontu to ponoć astronomiczna suma. A jeśli chodzi o wymianę taboru to nie leży to w gestii miasta gliwice, tylko tramwajów śląskich.
Arex30 - Wto Lut 24, 2009 16:38
super_sonic, przykre jest to ze pan frankiewicz liczy tylko pieniadze a nie dba o reszte.
Bot - Wto Lut 24, 2009 17:51
super_sonic napisał/a: | Tory są w fatalnej kondycji i koszt ich remontu to ponoć astronomiczna suma. |
Skoro i tak mają przebudowywać Zwycięstwa to pewnie bardziej się opłaca zliwkidować....
Czarnulka - Sro Lut 25, 2009 09:51
Ja sie bardzo ciesze,ze tramwaje znikna. Jakby jeszcze raczyli zrobic drogi,ktorymi one jezdza to w zasadzie by mnie to nie interesowalo. Ale na wieczorka niedlugo bedzie mozna stracic kola nawet przy predkosci 30km/h...Przynajmniej bedzie dobra nawierzchnia..
jooo - Pią Lut 27, 2009 15:25
czarnulka a co z ludźmi którzy się nie wożą samochodami? też muszą się w jakiś sposób przemieszczać :|
Ishikawa - Pią Lut 27, 2009 15:26
No, i beda miec utrudniony transport cholera;/
Czarnulka - Pią Lut 27, 2009 15:34
Powiedzialam,ze ciesze sie tylko ze wzgledu na drogi.Tez mi sie zdarza wsiasc w tramwajke,bywa przydatna.
A wydaje mi sie,ze zamiast tramow po prostu dadza autobusy na te trasy. Nie moga przeciez supelnie zlikwidowac mozliwosci dojazdu. (Taka mam nadzieje :/ )
Ishikawa - Pią Lut 27, 2009 15:38
CZarnulka, ja bym nie była taka optymistka hehe. Ale rzeczywscie, jakos to musza rozwiazac...
kobi - Pią Lut 27, 2009 15:38
=CzArNuLkA=, nie wszędzie da się wcisnąć autobus. Tramwaj ma mnóstwo zalet.
A co do dróg - jak się źle zrobi a potem nie remontuje, to nie dziwota, że tak to wygląda potem :/
ziutek997 - Pią Lut 27, 2009 16:16
Aby oczekiwac aby tramwaje wyglądały jak na zachodzie trzebaby zainwestować w całkiem nowy system trakcyjny... Bo to co jest obecnie to juz przeżytek. Nawet wprowadzenie do katowic nowoczesnych karlików nie obyło się bez problemów. Musiano mocno przebudować sieć takcyjną. Tutaj potrzeba kompleksowej inwestycji, tak naprawdę nie modernizacji ale odtworzenia komunikacji szynowej, bo to co jest obecnie trudno nazwać komunikacją w pełnym słowa znaczeniu. Po przeliczeniu zamiarów na możliwości nie dziwię się ze zastanawiają się nad ich zlikwidowaniem.
Zresztą nie ma co jeszcze panikować, narazie nie zapadła na ten temat żadna decyzja. Owszem nieuniknione jest zawieszenie obu linii na czas budowy DTS, ale wcale nien powiedziane że tramwaje nie powrócą na gliwickie drogi!
MajkeL - Pon Mar 02, 2009 11:37
Tak też było w Katowicach podczas budowy ronda koło Spodka.
Zawiesili kurs tramwaji i równocześnie unowocześnili trakcję i szynowisko.
Być może nasz samorząd wpadnie na ten sam pomysł podczas budowy DTŚ-ki, oby......
Kala - Sro Mar 04, 2009 13:57
Popieram trolejbusy, tak jak już ktoś wyżej napisał. W Tychach funkcjonują, to może i w Gliwicach się uda.
KMGKW - Sob Mar 07, 2009 22:11
likwidacja tramwajów - gwóźdź do trumny Frankiewicza :zalamany:
STOP LIKWIDACJI TRAMWAJÓW W GLIWICACH I CA?YM GOP-IE :(
tynia - Wto Mar 10, 2009 10:29
stanowcze nie dla likwidacji
jeszcze trochę i wszystko zlikwidują
swoją drogą ciekawa jestem czy ktoś z Urzędu jeździ tramwajami, przecież ten środek transportu jest w Gliwicach bardzo popularny i korzysta z niego wiele osób (takie są moje obserwacje)
sama korzystam często, a już 100% gdy jadę do Zabrza i muszę dostać się w okolice ul. Karola Miarki
magusia24 - Wto Mar 10, 2009 15:40
krzaczek napisał/a: | Jeśli decyzja już zapadła - to złomiarze wnet będą zacierać ręce :hyhy: :zdziwko: |
A niby czemu złomiarze bo nie kumam?? Wyobrażasz sobie że co staną na środku zwycięstwa i będę szyny rozkrecać?? Śmieszne :zdziwko:
Swoją drogą nie wyobrażam sobie Gliwic bez tramwajki :kwasny:
krzaczek - Czw Mar 12, 2009 00:09
Nie będzie tramwajów :przestraszony: , ale bedą szynobusy :hyhy:
Polecam artykuł :
h t t p;//logistyka.wnp, p l/gliwice-nie-chca-tramwajow-wola-szynobusy,75125_1_0_0.html]Gliwice niechcą tramwajów. Będą szynobusy
W sumie mnie już to bez różnicy :D :super:
kk - Nie Mar 15, 2009 00:20 Temat postu: Re: Czy tramwaj zniknie z Gliwic? Wąskotorówki się pozbyli, teraz kolej na tramwaje.
* Tramwaj, to wizytówka dużych miast
* Na zachodzie inwestuje się w tramwaje
* W Gliwicach, komunikacja tramwajowa to jedyna przechodzące przez ścisłe centrum miasta, autobus nie da tam rady.
* Likwidacja tramwajów, to dla wielu osób spadek rangi miasta
* Moim zdaniem należy rozbudować, unowocześnić i uskutecznić tramwaje gliwickie
* Ile razy mijam trmwaj, to jest w nim sporo pasażerów - jest więc potrzebny
Nie wiem czy wiecie, ale to właśnie Gliwice w 1892 otrzymały linię tramwajową z trakcją konną w centrum miasta i parową poza centrum
a w 1895 uruchomiono pierwsze w Europie tramwaje elektryczne z napędem na wszystkie cztery osie.
Czy teraz warto zakończyć tą tramwajową historię?
Moim zdaniem - po prostu komuś z włądnych jeżdżą przed oknami i go wkur...., więc wymyślikli aby się ich pozbyć.
Bot - Czw Mar 26, 2009 14:11
Cytat: | Czy teraz warto zakończyć tą tramwajową historię?
|
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase....
kk - Czw Mar 26, 2009 19:33
khaman, p l napisał/a: | Cytat: | Czy teraz warto zakończyć tą tramwajową historię?
|
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase.... |
... albo tramwaj przeszkadza komuś "ważnemu" lub jeździ pod jego domem.
A do poczytania: h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=20102/1]Tramwajowe Dylematy
kk - Nie Mar 29, 2009 12:44
W kwestii tramwajów, proponuję wybrać się na spotkanie z prezydentem Gliwic. Więcej szczegółów na stronie UM, Pozwoliłem też sobię skopiować to, co zamieścili na stronie www:
"AUTOBUSEM CZY TRAMWAJEM?
Interesuje Cię przyszłość zbiorowej komunikacji miejskiej w Gliwicach? Chcesz dowiedzieć się, jakie są plany władz samorządowych w tej dziedzinie? Zastanawiasz się, czy w końcu zrezygnować z jeżdżenia po mieście samochodem? Przyjdź w czwartek, 2 kwietnia, do Urzędu Miejskiego. Tego dnia o godz. 15.00 w sali sesyjnej na pierwszym piętrze rozpocznie się spotkanie z prezydentem Gliwic. Zygmunt Frankiewicz przedstawi diagnozę obecnego stanu miejskiej komunikacji i opowie o możliwych kierunkach jej rozwoju. Spotkanie będzie elementem publicznej dyskusji m.in. o przyszłości tramwajów. Wszystkich mieszkańców serdecznie zapraszamy!"
Nie chcecie likwidacji tramwajów? Macie ciekawe pomysły? Przyjdźcie :)
trunks - Nie Mar 29, 2009 17:02
może skonczą sie te najazdy na Frankiewicza, ze nie interesuje go zdanie mieszkańców...
Bot - Pon Mar 30, 2009 13:34
Normalni ludzie o tej porze pracują, ale zawsze coś.
Czarnulka - Pon Mar 30, 2009 13:38
khaman, p l napisał/a: | Normalni ludzie |
A nienormalni? :P Chyba chciałes powiedziec "zazwyczaj" ;)
Bot - Pon Mar 30, 2009 14:11
Nienormalni robią na nocki np. ;) Ale OT :P
Czarnulka - Pon Mar 30, 2009 14:15
khaman, p l napisał/a: | Nienormalni robią na nocki | Wypraszam sobie :D Ok,ciii :wstyd: :P
Bot - Pon Mar 30, 2009 14:38
A wracając do tematu, to może ktoś będzie miał czas i się wybierze tam i zrelacjonuje :)
Ishikawa - Pon Mar 30, 2009 15:51
Ja sie moze kopsne tam. Z ciekawosci :P
trunks - Pon Mar 30, 2009 21:37
a ja....bede w pracy haha
kk - Pią Kwi 03, 2009 11:43
khaman, p l napisał/a: | A wracając do tematu, to może ktoś będzie miał czas i się wybierze tam i zrelacjonuje :) |
RELACJA JEST h t t p;//w w w tramwaje.ubf, p l/viewpage.php?page_id=21]TUTAJ
Powiem krótko - porażka - dyktator Frankiewicz znów pokazał swoja wizje i tyle.
Polecam też zapoznać się z innymi materiałami na tej stronie, szczególnie z "koncepcją zrównoważonego rozwoju systemu komunikacyjnego dla miasta Gliwic"
Solid_Wood - Pią Kwi 03, 2009 16:19
dzięki Krzysiu za info! Sam byłem ciekaw jak wypadnie ten pokaz, yyy spotkanie ;-)
ewusia52 - Wto Kwi 14, 2009 09:26 Temat postu: Co dalej z tramwajami Dlaczego Prezydent Frankowski nie chce sie zdecydowac na referendum w sprawie tramwajow w gliwicach tylko sam zadecydowal o likwidacji> Przeciez to mysmy go wybrali na to stanowisko a on nas teraz lekcewazy i nie liczy sie z naszym zdaniem.
Deszcz - Wto Kwi 14, 2009 10:42
Wiemy, jakie koszty potrzebne są na renowację linii tramwajowej, wiemy jakimi środkami miasto dysponuje, więc może w takim razie złożymy się my - mieszkańcy i wtedy Prezydent będzie mógł zgodzić się na przeprowadzenie modernizacji. Dla mnie sprawa wydaje się jasna: komunikacja tramwajowa w takim stanie nie ma sensu, a na remont nie ma wystarczających "pieniędzy", więc jeśli to możliwe wprowadzić inną komunikację. Nie ukrywam również że przebieg linii powinien zostać zachowany, bo w znacznym stopniu ułatwia poruszanie się po centrum.
Wniosek: przebieg linii tramwajowej zostawić, ale usługa nie koniecznie wykonywana tramwajami.
kk - Wto Kwi 14, 2009 11:02
Deszcz napisał/a: | ...Wniosek: przebieg linii tramwajowej zostawić, ale usługa nie koniecznie wykonywana tramwajami. |
To co proponujesz ?
Autobusy nie za bardzo zmieszczą się, a poza tym jeszcze bardziej zakorkuje się i zadymi miasto.
Poza tym, Zabrze nie zgodzi się aby Autobus jeździł przez ścisłe centrum (ul. Wolności), więc zniknie komunikacja z Gliwic do Zabrza - Zaborza oraz Rudy Śląskiej.
Jak niedawno Unia dawała Gliwicom 11 mln euro na modernizację torowisk, to nasz sołtys i jego rada zrezygnowali z tego :mad:
Ziutek1988 - Wto Kwi 14, 2009 11:33
Dokładnie. Nie wyobrażam sobie jakiegoś "za tramwaja" na Wolności w ścisłym centrum. Frankiewicz po Gliwicach puści jakiegoś busa w starej trasie, a potem tak jak to jest z innymi zlikwidowanymi liniami tramwajowymi pewnie bus wogóle nie będzie jezdził trasą którą jeździł tramwaj. A co do kursowania 1 i 4 przez Zabrze i Rude Śląską to może skróciliby trase na: 1-Ruda Śląska-Chebzie - Gliwice Zajezdnia a 4 Zabrze Lompy - Gliwice Zajezdnia
kk - Wto Kwi 14, 2009 11:42
Ziutek1988 napisał/a: | Dokładnie. Nie wyobrażam sobie jakiegoś "za tramwaja" na Wolności w ścisłym centrum. Frankiewicz po Gliwicach puści jakiegoś busa w starej trasie, a potem tak jak to jest z innymi zlikwidowanymi liniami tramwajowymi pewnie bus wogóle nie będzie jezdził trasą którą jeździł tramwaj. A co do kursowania 1 i 4 przez Zabrze i Rude Śląską to może skróciliby trase na: 1-Ruda Śląska-Chebzie - Gliwice Zajezdnia a 4 Zabrze Lompy - Gliwice Zajezdnia |
1 i 4 pewnie skrócą tak jak Pisałeś.
No i wtedy można będzie mówić o częściowym odcięciu Gliwic.
... Już widzę mijające się Ikarusy na Dolnych Wałów, zatrzymujące się nad przystankiem pod UM czy Szkołą Muzyczną ....
ewusia52 - Wto Kwi 14, 2009 12:19
Pan prezydent jezdzi autem, to po co mu tramuaj tylko mu przeszkadza jak jezdzi mu pod oknami jego biura.
Deszcz - Wto Kwi 14, 2009 15:13
ewusia52 napisał/a: | Pan prezydent jezdzi autem, to po co mu tramuaj tylko mu przeszkadza jak jezdzi mu pod oknami jego biura. |
Czytając takie rzeczy, "włos się na głowie jeży" (bynajmniej nie mam tu na myśli zwierzęcia, które może być rozjechane przez tramwaj).
11 mln od UE, można się dziwić, dlaczego nie zabraliśmy (dają to bierz), ale sądząc po przedstawionej prognozie kosztów wymiany torowiska, to taka kwota wystarczyłaby chyba zaledwie na dystans między 3-4 przystankami.
Powtarzam, sam chętnie zostawiłbym linię tramwajową, tylko nie w takiej postaci jaka jest, bo stan techniczny (przynajmniej dla mnie, osoby która nie koniecznie zna się na eksploatacji tramwajów) jest zły.
Nie wyobrażam sobie jako komunikacji zastępczej starych dymiących Ikarusów (choć darzę je ogromną sympatią) w centrum miasta. Może sprawę rozwiązały by autobusy "gabarytów" tych które jeżdżą pod Centrum onkologii ?
?atwo jest wyrazić swój pogląd, że Prezydent jest "bee", ale wartość tak postawionego zarzutu, można ocenić dopiero po zaproponowanych rozwiązaniach.
ewusia52 - Wto Kwi 14, 2009 19:12
Ja wiem ze to trudne ale autobusy to chyba najgorsze rozwiazanie po piwrwsza jeszcze bardziej zatlocza i zakorkuja ulice a po drugie "smrodza"strasznie i dziekuje za taka przyjemnisc spaceru po Zwyciestwa i wachanie spalin, po trzecie tramwaje sa pojemniejsze i wiecej ludzi moze wziasc szczegolnie w godzinach szczytu
Pan prezydent musi oczywiscie podjac jakas decyzje ale on poszedl na latwizne ,zlikwidowac i basta.
Admike - Wto Kwi 14, 2009 21:17
czy tramwajem można było dojechać do każdej prawie części miasta tak jak w Zabrzu?jeśli tak to szkoda by było,bo jednak tramwajem w wiele miejsc szybciej można dojechać niż autobusem lub samochodem
archer81 - Wto Kwi 14, 2009 21:31
Admike napisał/a: | czy tramwajem można było dojechać do każdej prawie części miasta tak jak w Zabrzu?jeśli tak to szkoda by było,bo jednak tramwajem w wiele miejsc szybciej można dojechać niż autobusem lub samochodem |
Admike słuchaj ja się z Tobą zgadzam absolutnie
przecież tramwajem jeździ bardzo wiele osób, sama cztery lata jeździłam tramwajem do szkoły i był dla mnie najlepszym środkiem transportu, mimo iż mieszkam w samym centrum i co pięć minut pod moimi oknami przejeżdża tramwaj nie wyobrażam sobie żeby miał nagle zniknąć, chyba by mi go po prostu brakowało. a poza tym to przecież taki tramwaj jest świetnym środkiem transportu i że tak powiem nie zanieczyszcza powietrza jak autobusy czy samochody.
Jestem absolutnie na NIE, nie zgadzam się by tramwaj zniknął z Gliwic.
Mamma20 - Sro Kwi 15, 2009 09:04
Ktoś tu pisał o Zwycięstwa...Moim zdaniem jeśli zlikwidują tramwaje to fajnie by to wyglądało gdyby chociaż do skrzyżowania z Wyszyńskiego jak się nie myle,zrobili deptak...Coś jak jest właśnie w Zabrzu....Przynajmniej choć troche samo centrum odciążone by było od ruchu ulicznego...
A co do tramwajów?Hmm możecie mnie zlinczować ale ja chyba nawet jestem za...
Nigdy nie można liczyć na tramwaje,wiecznie się spóźniają,a jak już któryś się popsuje to (...),żaden nie dojedzie.....
Deszcz - Sro Kwi 15, 2009 09:38
Pojazdy na paliwo płynne, zgadzam się produkują spaliny (trudno się nie zgodzić). Weźmy pod uwagę jednak inne czynniki decydujące o "ekologiczności" środków komunikacji miejskiej, jak np. pobór energii elektrycznej (co jak oczywiście wiemy, związane jest póki co, w znacznym stopniu ze spalaniem węgla - czyli zanieczyszczenia powstają).
Autobus: praktycznie nie mówi się tutaj o zużywaniu energii elektrycznej z sieci
Tramwaj: w przypadku takich pojazdów szynowych, które jeżdżą u nas - w Gliwicach, za dużo można by pisać o zużyciu energii.
Pojawia się kolejny wniosek: skoro takie stare tramwaje zużywają ogromne ilości energii, co jest nie ekologiczne, to zakupić nowe wozy, wtedy zużycie energii zdecydowanie zmniejszy się :)
Mamy już sposób, czas na jego wprowadzenie. Jakie są koszty zakupu nowych wagonów tramwajowych i co z tym związane wymiany torowiska, żeby mogły po nim się poruszać - duże!!
Niestety o idealne rozwiązanie bardzo ciężko, każdy może wyrażać swoje zdanie, że tramwaje powinny być, bo tyle lat już są, że tyle osób mogą przewozić, że łatwo można dojechać nimi wszędzie itd. Problem polega na ich efektywnym wykorzystaniu.
W tym momencie przychodzi mi na myśl, taki przykład: mamy w domu lodówkę klasy energetycznej D. Jasne jest, że nie będziemy takiej trzymali, bo zżera nasze pieniądze. W takim razie kupujemy nową bardziej ekonomiczną w klasie energetycznej A. Ale pojawia się problem, żeby ją postawić w kuchni, trzeba ją całą przebudować, a koszt tego będzie duży. Jakie w takim razie rozwiązanie? - Zostawić zżerającą lodówkę klasy D, czy kupić nową klasy A i budować. Dodatkowy parametr: na lodówkę musimy wziąć kredyt i długo będziemy go z trudem spłacali, a na przebudowę kuchni nie uzbieramy pieniędzy przez 10 lat.
Przykład może się wydać niektórym trochę oderwany od problemu, ale jakie znaleźć rozwiązanie?
Osobiście jak najbardziej chciałbym, żeby tramwaje zostały, ale wiem, że to bardzo trudne (jeśli nie mało możliwe) ze względów finansowych, dlatego myślę o środkach zastępczych.
Matrix - Sro Kwi 15, 2009 15:45
Deszcz napisał/a: | Pojazdy na paliwo płynne, zgadzam się produkują spaliny (trudno się nie zgodzić). Weźmy pod uwagę jednak inne czynniki decydujące o "ekologiczności" środków komunikacji miejskiej, jak np. pobór energii elektrycznej (co jak oczywiście wiemy, związane jest póki co, w znacznym stopniu ze spalaniem węgla - czyli zanieczyszczenia powstają).
Autobus: praktycznie nie mówi się tutaj o zużywaniu energii elektrycznej z sieci
Tramwaj: w przypadku takich pojazdów szynowych, które jeżdżą u nas - w Gliwicach, za dużo można by pisać o zużyciu energii.
Pojawia się kolejny wniosek: skoro takie stare tramwaje zużywają ogromne ilości energii, co jest nie ekologiczne, to zakupić nowe wozy, wtedy zużycie energii zdecydowanie zmniejszy się :)
Mamy już sposób, czas na jego wprowadzenie. Jakie są koszty zakupu nowych wagonów tramwajowych i co z tym związane wymiany torowiska, żeby mogły po nim się poruszać - duże!!
Niestety o idealne rozwiązanie bardzo ciężko, każdy może wyrażać swoje zdanie, że tramwaje powinny być, bo tyle lat już są, że tyle osób mogą przewozić, że łatwo można dojechać nimi wszędzie itd. Problem polega na ich efektywnym wykorzystaniu.
W tym momencie przychodzi mi na myśl, taki przykład: mamy w domu lodówkę klasy energetycznej D. Jasne jest, że nie będziemy takiej trzymali, bo zżera nasze pieniądze. W takim razie kupujemy nową bardziej ekonomiczną w klasie energetycznej A. Ale pojawia się problem, żeby ją postawić w kuchni, trzeba ją całą przebudować, a koszt tego będzie duży. Jakie w takim razie rozwiązanie? - Zostawić zżerającą lodówkę klasy D, czy kupić nową klasy A i budować. Dodatkowy parametr: na lodówkę musimy wziąć kredyt i długo będziemy go z trudem spłacali, a na przebudowę kuchni nie uzbieramy pieniędzy przez 10 lat.
Przykład może się wydać niektórym trochę oderwany od problemu, ale jakie znaleźć rozwiązanie?
Osobiście jak najbardziej chciałbym, żeby tramwaje zostały, ale wiem, że to bardzo trudne (jeśli nie mało możliwe) ze względów finansowych, dlatego myślę o środkach zastępczych. |
nie wiem jak Ty ale ja jakoś sobie nie wyobrażam jeżdżacych autobusów ulica Zwyciestwa, czy chocby waską ulica Dolnych Wałow czy chocby Wieczorka, wiec jak znam zycie wprowadzone zostana autobusy i wyznaczona nowa trasa która niekoniecznie bedzie się pokrywac z tą starą, aha i jeszcze jedno, ile razy korzystasz z tramwaju dziennie? Bo jedno co zauwazyłam tendencyjnego to to ze za likwidacją są głownie ci co w ogóle nie korzystaja z tego srodka transportu, bo najczesciej maja swoje samochody i mają wszystkich w nosie. Według mnie powinno byc referendum w tej sprawie. I to mieszkancy powinni sie wypowiedziec.
Deszcz - Sro Kwi 15, 2009 19:29
Matrix napisał/a: | (...)ile razy korzystasz z tramwaju dziennie? Bo jedno co zauwazyłam tendencyjnego to to ze za likwidacją są głownie ci co w ogóle nie korzystaja z tego srodka transportu, bo najczesciej maja swoje samochody i mają wszystkich w nosie. |
Z tramwajów i w ogóle komunikacji miejskiej korzystałem przez 10 lat, praktycznie codzienne. Było to zarówno tramwaj jak i autobus. Aktualnie nie mam takiej potrzeby, bo zazwyczaj wszędzie gdzie muszę to idę pieszo.
ewusia52 - Sro Kwi 15, 2009 20:38
Nie wierze ze nie korzystasz z transportu miejskiego chyba ze masz zdrowe nogi aby dla poprawienia kondycji dostac sie na piechote do centrum ,a moze poruszasz sie tylko w obrebie Sikornika??
:rotfl: :D
kobi - Pon Kwi 20, 2009 13:37
To pewne, że jeżeli zlikwidują tramwaje, to "zastępcze" autobusy polecą inną trasą. Dolnych Wałów, Wieczorka... to nie są ulice na busy. I wtedy to już całkiem będzie kupa z dostaniem się do centrum. Będzie jedna wielka komunikacyjna dziura. Już teraz trzeba drałować z buta spory kawał w niektóre miejsca a co dopiero po wywaleniu torowisk? Już i tak Gliwice są jednym z gorszych miast pod względem komunikacji :/
Deszcz - Pon Kwi 27, 2009 13:52
To trochę na wesoło, znaleziono już alternatywę dla tramwajów w innych państwach w Europie:
h t t p;//halbot.haluze.sk/images/2008-10/4481_3167_013516.jpg
h t t p;//halbot.haluze.sk/images/2008-10/4481_3167_013512.jpg
Pozostaje jeszcze tankować inne paliwo niż węgiel.
ewusia52 - Pon Kwi 27, 2009 16:37
Deszcz napisał/a: | To trochę na wesoło, znaleziono już alternatywę dla tramwajów w innych państwach w Europie:
h t t p;//halbot.haluze.sk/images/2008-10/4481_3167_013516.jpg
h t t p;//halbot.haluze.sk/images/2008-10/4481_3167_013512.jpg
Pozostaje jeszcze tankować inne paliwo niż węgiel. |
Juz widze jak taki pociag jedzie od dworca do petli na wojtuli a szczegolnie widze go na wieczorka , dobre.
MissIndependent - Sob Maj 02, 2009 21:33
nie chcę nic mówić, ale... jak zlikwidują tramwaje to będę uziemiona na swojej dzielnicy. u mniejeździ tylko 197, 6 (do godziny 15ileś) i właśnie 1 i 4. jeśli będę chciała gdzies jechać to będe musiała drałować na dąbrowskiego albo jechać 197 na pl.piastów i przesiadka. jakoś mnie to nie urządza :looka: szczególnie wieczorami.... u mnie wieczorami się z domu nosa nie wychyla jeśli nie chce się oberwać a co dopiero taki kawał iść :zdegustowany:
frohike - Wto Maj 05, 2009 20:48
ostatnio czytałem ze w trakcie budowy dtś'ki w Gliwicach kursy tramwajami zostaną zawieszone - to juz postanowione, a zamiast tego beda jezdziły autobusy ich trasa. Sytuacja potrwa około 2 lat i pewnie juz po tym czasie nikt nie bedzie płakał aby tramwaje wróciły do Gl.
Robiono testy i najwieksze autobusy przegubowe nie maja problemów aby jechać dokładnie trasą tramwaju.
Admike - Wto Maj 05, 2009 20:54
frohike, może i tak,ale tramwaj to tramwaj,ma swój klimat i szybciej dojedzie niż autobus.
frohike - Wto Maj 05, 2009 21:06
Admike napisał/a: | szybciej dojedzie niż autobus |
hmm szybciej dojedzie tylko wtedy jak ma wydzielony swój pas do poruszania, jak np na Chorzowskiej. Na reszcie ulic w Gliwicach tramwaj przegrywa z autobusem.
Nieraz zdarzyło mi się ze kilka tramwaji wypadło z trasy bo jakiś pajac zle zaparkował autko i tramwaj nie umiał przejechać przez tory. Pozniej jada 4 tramwaje jeden za drugim :D
Admike - Sro Maj 06, 2009 11:39
frohike napisał/a: | Admike napisał/a: | szybciej dojedzie niż autobus |
hmm szybciej dojedzie tylko wtedy jak ma wydzielony swój pas do poruszania, jak np na Chorzowskiej. Na reszcie ulic w Gliwicach tramwaj przegrywa z autobusem.
Nieraz zdarzyło mi się ze kilka tramwaji wypadło z trasy bo jakiś pajac zle zaparkował autko i tramwaj nie umiał przejechać przez tory. Pozniej jada 4 tramwaje jeden za drugim :D |
masz rację z tymi wydzielonymi pasami i źle zaparkowanymi samochodami.Po prostu nie znam specyfiki ulic w Gliwicach i tak pisząc o tym patrzę przez pryzmat Wrocławia,gdzie w większości tramwaje mają tory osobno,a nie na normalnym pasie ruchu.
U was podoba mi się to,że z Rudy Śląskiej poprzez Zabrze mogłem sobie dojechać do Gliwic tramwajem.I szkoda by było,gdyby to zniknęło.I co tu dużo mówić,Aither nie obrażaj się-bo teraz uogólnię,ale wielu kierowców autobusów zachowuje się tak jakby wiozła worki z kartoflami,a nie ludzi.To-moim zdaniem-kolejny argument przemawiający za tramwajami.
MissIndependent - Czw Maj 07, 2009 14:51
frohike napisał/a: | Robiono testy i najwieksze autobusy przegubowe nie maja problemów aby jechać dokładnie trasą tramwaju. |
może i robiono testy, ale szczerze wątpię, żeby puszczono przez np. jagielońską, zabrską na chorzowską jakiś dodatkowy autobus.... wielu ludziom zniesienie tramwai utrudni życie. ale skoro to juz postanowione to będziemy musieli przywyknąć, bo co innego zrobić? :looka:
ewusia52 - Czw Maj 07, 2009 19:40
MissIndependent napisał/a: | frohike napisał/a: | Robiono testy i najwieksze autobusy przegubowe nie maja problemów aby jechać dokładnie trasą tramwaju. |
może i robiono testy, ale szczerze wątpię, żeby puszczono przez np. jagielońską, zabrską na chorzowską jakiś dodatkowy autobus.... wielu ludziom zniesienie tramwai utrudni życie. ale skoro to juz postanowione to będziemy musieli przywyknąć, bo co innego zrobić? :looka: |
Tak postanowil Prezydent nie liczac sie z ludzmi > Bal sie oglosic referendum bo wiedzial ze przegra a on nie lubi przegrywac musi byc tak jak postanowi i basta. :dobani: :dobani:
Deszcz - Pią Maj 08, 2009 11:47
ewusia52 napisał/a: | Bal sie oglosic referendum bo wiedzial ze przegra a on nie lubi przegrywac musi byc tak jak postanowi i basta. :dobani: :dobani: |
Przesłanie jest jasne: nie ważne co by zrobił, i tak będzie BE. Po prostu GO nie lubisz.
ewusia52 - Pią Maj 08, 2009 15:06
Deszcz napisał/a: | ewusia52 napisał/a: | Bal sie oglosic referendum bo wiedzial ze przegra a on nie lubi przegrywac musi byc tak jak postanowi i basta. :dobani: :dobani: |
Przesłanie jest jasne: nie ważne co by zrobił, i tak będzie BE. Po prostu GO nie lubisz.
|
To nie o to chodzi ale nie lubie jak sie decyduje za mnie ,jak wiekszosc mieszkancow naszego miasta.Kazdy ma prawo do decydowania co jest dobre dla niego a co nie. :dobani: :zly:
MajkeL - Pią Maj 08, 2009 17:16
ewusia52 napisał/a: | Tak postanowil Prezydent nie liczac sie z ludzmi > Bal sie oglosic referendum bo wiedzial ze przegra a on nie lubi przegrywac musi byc tak jak postanowi i basta. |
1. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
2. Prezydent nie postanowił że zlikwiduje tramwaje.
3. Tramwaje nie są własnością Miasta tylko KZKGOP i spółki Tramwaje Śląskie i z tego też powodu nie może być referendum.
MissIndependent - Wto Maj 12, 2009 09:27
jak dla mnie z tej sytuacji wyniknie jedna dobra rzecz: wreszcie pójdę na prawko i bede jeździc autem, bo inaczej się z dzielnicy nie wydostanę i nigdy nie dojadę tam gdzie bedę chciała ;)
MajkeL napisał/a: | 2. Prezydent nie postanowił że zlikwiduje tramwaje. |
a kto?? być może nie sam jeden prezydent, na pewno brało w tym udział jeszcze kilka osób, ale podejrzewam, że Frankiewicz ma możliwosci by zlikwidowaniu tramwajów zapobiec.
Matrix - Wto Maj 12, 2009 10:22
MissIndependent napisał/a: | jak dla mnie z tej sytuacji wyniknie jedna dobra rzecz: wreszcie pójdę na prawko i bede jeździc autem, bo inaczej się z dzielnicy nie wydostanę i nigdy nie dojadę tam gdzie bedę chciała ;)
MajkeL napisał/a: | 2. Prezydent nie postanowił że zlikwiduje tramwaje. |
a kto?? być może nie sam jeden prezydent, na pewno brało w tym udział jeszcze kilka osób, ale podejrzewam, że Frankiewicz ma możliwosci by zlikwidowaniu tramwajów zapobiec. |
zwłaszcza jak jest członkiem zarządu KZK GOP
MajkeL - Wto Maj 12, 2009 12:51
Jeśli do Gliwic dotrze DTŚ to i tak będzie dwuletnia przerwa w komunikacji tramwajowej....... i jak pisałem wcześniej to najlepszy okres na modernizację torowiska + zakup nowych tramwai.....a to są już duże koszta.
Arex30 - Wto Maj 12, 2009 17:28
MajkeL, takie jak PODIUM które bedzie stało puste ?
MajkeL - Sro Maj 13, 2009 14:55
Arex30 napisał/a: | MajkeL, takie jak PODIUM które bedzie stało puste |
Moim zdaniem nie jest to do końca prawda, ale to już rozmowa na inny temat.
Arex30 - Sro Maj 13, 2009 15:13
MajkeL, mowa o kosztach ...... a niby dlaczego nie?
MajkeL - Sro Maj 13, 2009 16:27
Arex30, tu rozmawiamy o tramwajach, a nie o Podium.
Arex30 - Sro Maj 13, 2009 17:04
MajkeL, rozumiem ale puszyłeś wątek kosztów :)
dlatego ja uważam ze nie warto jest budować podium które i tak będzie puste i mało dochodowe jak można by wyremontować śródmieście :)
KMGKW - Pią Maj 22, 2009 19:50
jeszcze nagonka prezesa PKM kiedy testowano hybrydę :kwasny:
Tramwaj zniknie po 115 latach :(
trunks - Sob Maj 23, 2009 16:39
KMGKW napisał/a: | Tramwaj zniknie po 115 latach |
mysle, ze wiek akurat nie jest specjalnym argumentem za tramwajami, ale fakt faktem tez mi sie ta decyzja nie podoba...
fekete - Sob Maj 23, 2009 18:43
Dobrze byłoby zostawić fragment jednej linii jako atrakcję tutystyczną, w innych państwach w centrach miast jeżdżą tramwaje i to wcale nie nowoczesne. Wszystko jednak zależy od warunków technicznych i możliwości finansowych miasta
MacSen - Nie Maj 24, 2009 19:39
Tu nie tyle zostawić co odremontować. No chyba że nasi "genialni" włodarze sądzą że każdy jeden mieszkaniec Gliwice city ma samochód.
Zresztą chcę Wam przypomnieć że duża część populacji gliwic to ludzie starzy którzy też potrzebują transportu a zapewniam że dla mojej babki wycieczka z Hutniczej na Zygmunta Starego lub do szpitala na Radiowej po jakie kolwiek badania/diagnozy to droga całodniowa. Póki ma mnie albo kogokolwiek z rodziny to to nie jest kłopot ale co jak ja będe w pracy na stanowisku uniemozliwiającym wyjście w godzinach pracy albo ojciec( nie lubi babki) kiedys odmówi.
A kolejne to fakt że koszt biletu tramwajowego jest minimum 7-o krotnie mniejszy niż np. taksówki. Przykład a proszę droga z ul.Krzywej pod kościół Piotra i Pawła to koszt prawie 15-u złotych.
Ilu emerytów na to stać ??? Mojej babki na to na ten przykład niestac zupełnie mimo że dysponuje emeryturą 1500 pln.
A co jak ktoś dostaje tej emerytury w okolicy 1000 to przecież obraca każdą złotówkę kilka razy nim wyda...
No co mam rację czy nie ...... no pewnie że mam.
fekete - Nie Maj 24, 2009 20:49
Miejmy nadzieję, że byłą linią tramwajową będzie kursował autobus, jak w czasie kilkuletniego remontu mostu między Chorzowską a Zabrską.
KMGKW - Nie Maj 24, 2009 21:43
będą kursowały niskopodłogowe solarisy Urbino12 co może oznaczać, że stare autobusy wyruszą na inne trasy :kwasny:
Proponuje skoro będa jeździć autobusy Zwycięstwa puścić ulica np linię 699 - po co ma robić kółko Dworcową skoro może na Piłsudskiego zjechać ze Zwycięstwa :mad:
MacSen - Nie Maj 24, 2009 23:05
KMGKW napisał/a: | będą kursowały niskopodłogowe co może oznaczać, że stare autobusy wyruszą na inne trasy :kwasny:
Proponuje skoro będa jeździć autobusy Zwycięstwa puścić ulica np linię 699 - po co ma robić kółko Dworcową skoro może na Piłsudskiego zjechać ze Zwycięstwa :mad: |
Jedno pytanko ...Czy wyobrażacie sobie autobus skręcający z Ulicy Zwycięstwa w Dolne Wały???
Tramwaj tam ma problem gdy kierowcy poparkują swoje wozidełka to co dopiero jak takiego urbino tam postawić ...to będzie po prostu masakra. Nie nie...tramwaj jaki był taki był ale powinien zostać. Ma jedną niezaprzeczalną zaletę ... nie śmierdzi spalinami
Deszcz - Nie Maj 24, 2009 23:22
Rozumiem zalety wykorzystywania tramwajów do transportu publicznego, ale jak odnieść stare tramwaje i sposób wsiadania do nich osób starszych? - Przecież te stopnie tą tak wysokie, że mnie czasami sprawiało to pewien kłopot. Tu akurat o wiele lepszy jest niskopodłogowy autobus :)
MacSen - Nie Maj 24, 2009 23:28
Deszcz napisał/a: | Rozumiem zalety wykorzystywania tramwajów do transportu publicznego, ale jak odnieść stare tramwaje i sposób wsiadania do nich osób starszych? - Przecież te stopnie tą tak wysokie, że mnie czasami sprawiało to pewien kłopot. Tu akurat o wiele lepszy jest niskopodłogowy autobus :) |
Szyny są co nie ....no są.
Tramwajka odpowiednia też się by znalazła i zapewne by była mniej kosztowna i w zakupie i utrzymaniu niż taki autobus. Popatrz na ten jeden nowy tramwaj co u nas jezdzi....on jest na starych wózkach. Brzydki?? akurat a i babcie do niego jakoś żwawiej niż do tych starych ...Według mnie to wylać chcemy dziecko z woda...a wystarczy tylko po trochu tabor wymienić.
Ale pewnie Frankiewiczowi ktoś wsypał do kabzy kilka groszy i Franko robi jak mu każą.
KMGKW - Pon Maj 25, 2009 07:36
MacSen napisał/a: | Jedno pytanko ...Czy wyobrażacie sobie autobus skręcający z Ulicy Zwycięstwa w Dolne Wały??? |
Mercedes CapaCity zdał świetnie ten egzamin :kwasny:
Deszcz - Pon Maj 25, 2009 07:37
MacSen napisał/a: | Ale pewnie Frankiewiczowi ktoś wsypał do kabzy kilka groszy i Franko robi jak mu każą. |
Nie dyskutuję z takimi "argumentami"!
MacSen - Pon Maj 25, 2009 09:36
KMGKW napisał/a: | MacSen napisał/a: | Jedno pytanko ...Czy wyobrażacie sobie autobus skręcający z Ulicy Zwycięstwa w Dolne Wały??? |
Mercedes CapaCity zdał świetnie ten egzamin :kwasny: |
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
wiesz Solaris Urbino12 może to i zdałby ale Mercedes CapaCity jakoś mi się nie wydaje, tam jest zakret 0-90 i to bardzo ciasny jak go wozidełkami obstawisz. A to w zasadzie nie jedyny taki punkt w Gliwicach. Jest ich ze 3~4 i co zakaz zatrzymywania i postoju postawisz( tak najprościej tylko co to zmieni)
Popatrz zresztą tak na to. Tramwaj ma stały promień skrętu w " tym " konkretnym miejscu Autobus choćbyś się żyletką bawił to raczej niema siły by by za każdym razem był jednakowy.
Kilka akcji z rysowaniem autobusem i się autobus skończy.
Zaś co do drugiego postulatu ... jak nie wiadomo o co chodzi to z zasady o forsę chodzi.
Po tylu latach naraz tramwaj Frankiemu przeszkadzać zaczął coś tu śmierdzi ( sorry za teorie spiskowa)
LemonPL - Wto Maj 26, 2009 10:18
MacSen napisał/a: | tam jest zakret 0-90 i to bardzo ciasny jak go wozidełkami obstawisz. A to w zasadzie nie jedyny taki punkt w Gliwicach. Jest ich ze 3~4 i co zakaz zatrzymywania i postoju postawisz( tak najprościej tylko co to zmieni) |
Tam koło Piasta co chwile zdarza sie jakis bohater, co nie wie, ze nie wolno zaraz przy pasach stawac, przez co przy okazji tramwaj nie moze przejechac. Postawia zakaz na odcinku od zakretu do kiosku i skonczy sie dyskusja o mozliwosci zakrecenia. Zauwazmy, ze w Gliwicach jest setki takich miejsc, gdzie autobusy juz jezdza i jakos daja rade.
Tramwaj ma tez tą wadę tę, że jak sie jeden zablokuje to amen. Ostatnio coś sie jednemu przytrafiło przy kościele W/Świętych, to kolejka stała aż do pajączka :)
DJ Martinez - Sro Maj 27, 2009 00:39
Sa, za sa przeciw, szkoda mi tego, ze tramwaj był stałym elementem miasta, szkoda, ze bój rozgrywa sie o kase i asz dziw, ze Gliwice jedne z najbogatszych miast na slasku, nie dosc ze nie będą mieć tramwaju to nawet ośrodka egzaminacyjnego dla kierowców, ale cóż metropolie takie jak Bytom mają. Wedłóg Mnie problem z Gliwickimi tramwajami, juz od dawna powinien byc rozwiązywany, ale zamiast tego były nieporozumienia miedzy miastem a kzkgopem,a ze teraz już nie stać i jest za późno to sie likwiduje.
Czarnulka - Sro Maj 27, 2009 23:49
DJ Martinez napisał/a: | nie dosc ze nie będą mieć tramwaju to nawet ośrodka egzaminacyjnego dla kierowców |
jak to nie beda? Przeciez WORD zostaje w Gliwicach.
Dzis w jakiejs gazecie znowu czytalam,ze decyzja o likwidacji tramek jest nieodwołalna..
Niedźwiedź - Czw Maj 28, 2009 09:50
Czarnulka napisał/a: | Przeciez WORD zostaje w Gliwicach. | Mylisz się Czarnulka, pomimo starań loku i władz miasta WORDa przenoszą.
Arex30 - Czw Maj 28, 2009 10:40
Niedźwiedź, nop co wy ?? pisali ze zostaje
Niedźwiedź - Czw Maj 28, 2009 15:04
Arex30, Frankiewicz wystosował notę, lok się oburzał, były protesty mieszkańców, ale szefostwo Wordu postanowiło jednak przenieść. W nowinach jest nawet ogłoszenie LOKu że pomimo tego że Word się wynosi to oni nadal będą uczyć kursantów, a obiekt przy ?abędzkiej zostanie zaadaptowany na potrzeby dydaktyczne.
info z 20 maja
h t t p;//w w w word.katowice, p l/index.php?inc=3&idn=12427985833787]Strona Word Katowice napisał/a: | WORD Katowice informuje, że od 20 lipca 2009r. zostanie ponownie uruchomiona działalność egzaminacyjna w Oddziale Terenowym w Rybniku po czterech latach zawieszenia działalności (od lutego 2005). Oddział będzie funkcjonował w nowej siedzibie przy ulicy Podmiejskiej.
Do 30 czerwca 2009 na terminy egzaminów w OT Rybnik można zapisać się w oddziale WORD w Gliwicach, przy ul. ?abędzkiej 6, który zawiesza funkcjonowanie i przenosi swoją działalność właśnie do Rybnika.
Przyjmowanie dokumentów i ustalanie terminów egzaminów w siedzibie OT Rybnik rozpocznie się od dnia 1 lipca 2009. |
KMGKW - Czw Maj 28, 2009 18:28
proponuje zalozyc osobny temat na dyskusje o WORD :hyhy:
frohike - Pią Maj 29, 2009 17:51
MacSen, jesli autobus bedzie mial problem ze skretem to sobie go wezmie troszke wiekszym łukiem i po problemie
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 00:10
1. Jak mam się dostać na pl. Piastów to idę na tramwaj i nie sprawdzam kiedy jedzie bo wiem, że jeśli nawet jeden mi ucieknie to za chwilkę będzie następny.
2. Przecież na potrzeby Gliwic zbudowano tramwaje, które mogą jeździć w dwie strony tak jak to się działo przy remoncie wiaduktu przy Chorzowskiej czy nie można po prostu zrobić połączenia torów na zwycięstwa w okolicach GCH? i po problemie z DTŚ (z drugiej strony połączenie torów jest - koło przystanku w stronę Wójtowej Wsi na pl. Piastów.
3. Nie wyobrażam sobie jeżdżącego jakiegokolwiek autobusu pod prąd na Dolnych Wałów, choćby z tego powodu, że kierowcy jadący z naprzeciwka nie zmieszczą się obok, bo i przy tramwajach jeżdżą bardzo blisko więc na pewno będą one puszczone inną choć może podobną trasą ale to już będzie podobne do trasy przez pl. Piłsudskiego, w godzinach szczytu efekt jest taki, że podróż się znacząco wydłuży. Gliwice to koszmar komunikacyjny, ale jakoś trzeba sobie radzić a tramwaj to bardzo ważny element tego układu i wg. mnie niezastąpiony. Zlikwidujmy tramwaj - OK, ludzie przesiądą się na samochody i miasto się jeszcze bardziej zakorkuje (jakiś czas temu były plakaty na przystankach 1 tramwaj = kilkadziesiąt aut), (pomijam, że najlepiej po Gliwicach przemieszczać się rowerem, ale o odpowiednią infrastrukturę nasi włodarze też nie dbają, więc jadąc np. do Katowic do centrum trzeba jakoś dojechać).
4. Tramwaj szybszy czy wolniejszy, przy obecnym układzie ulic, korków, zakazów pow. 3,5T i jednokierunkowych, gdy nie zdążam na 699 na Andersa, mogę dojść normalnym krokiem na tramwaj, poczekać kilka minut aż przyjedzie, dojechać do pl. Piastów i wsiąść w 699 na który nie zdążyłem na Andersa (gdy jadę na Toszecką, bądź dalej).
5. Pierwsze głosy o likwidacji tramwajów i jakoś tam mającej się do tej sprawy osoby Prezydenta Frankiewicza słyszałem już chyba z 5 lat temu, więc sprawa nie jest nowa. Wystarczyłoby przez ten czas po troszku remontować trakcję i by była teraz dobra, ale nie zrobiono nic (no może w kilku miejscach - głównie podczas remontów skrzyżowań), i teraz są skutki, że trzeba dużo płacić.
6. Ekologia - zgadzam się, że tramwaj sam nie dymiąc korzysta z energii wytwarzanej w procesie spalania węgla, ale z tego, czym karmią nas media to mamy powoli, bardzo powoli, przechodzić na inne, bardziej ekologiczne sposoby uzyskiwania energii.
7. Niskopodłogowe Solarisy a wysokopodłogowe tramwaje, wolne żarty, jeśli będziemy kupować autobusy to będą busy, ale zawsze z czasem, (co jest nieuniknione bo wszystko się kiedyś rozsypie) można kupować niskopodłogowe tramwaje - nie jest to ani na raz hura ale każda komunikacja jest zmieniana modernizowana całymi latami.
8. Jak jeden coś to reszta stoi, jednak jeżdżąc, na co dzień takie przypadki zdarzają się bardzo rzadko, i jakoś nie zauważyłem, aby było to częściej niż w przypadku autobusów, które po prostu puszczone są takimi trasami, (bo inaczej się nie da), że siłą rzeczy muszą się spóźniać i czasem wypadać. Zwłaszcza zimą, gdy po małych opadach śniegu Gliwice się korkują totalnie tramwaje poruszają się wyjątkowo sprawnie.
Henio.eu - Sro Cze 03, 2009 00:40
4 czerwca (czwarek) 12 - 15 Rynek!!! - debata mieszkańców w sprawie tramwajów, info: w w w tramwaje.ubf, p l
Henio.eu - Sro Cze 24, 2009 11:02
na stronach:
w w w tramwaje.ubf, p l
w w w referendum.ubf, p l
znajduje się info w sprawie odwołania Prezydenta i Rady Miasta Gliwic.
MajkeL - Czw Cze 25, 2009 16:46
Kod: | AUTOBUSY ZAMIAST TRAMWAJÓW
Szanowni Gliwiczanie
Za kilka tygodni zamiast tramwajów kursujących obecnie na liniach 1 i 4 (od Wójtowej Wsi do zajezdni przy ulicy Chorzowskiej) na ulice wyjadą autobusy. Wniosek o zamianę tramwajów przez autobusy skierowałem do Komunikacyjnego Związku Komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego - odpowiadającego za organizację komunikacji zbiorowej w 25 gminach. Zarząd KZK GOP przyjął moją propozycję (6 osób ją poparło, a 2 wstrzymały się od głosowania).
Dlaczego teraz zająłem się tą sprawą? Tramwaje i torowiska nie były modernizowane od wielu lat i obecnie są w bardzo złym stanie. Miasto nie mogło ich remontować, bo nie było ich właścicielem. Jakie są efekty zaniedbań, widać gołym okiem. Gliwiczanie mieszkający przy linii tramwajowej skarżą się na uciążliwy hałas, osoby starsze, niepełnosprawne i rodzice z dziećmi - na kłopoty z wsiadaniem do wagonów po wysokich stopniach, a kierowcy - na zniszczoną nawierzchnię ulic przy torach.
Niedawno Gliwice - podobnie jak inne śląskie miasta "tramwajowe&" - stały się posiadaczem akcji "Tramwajów Śląskich&". Należało się zastanowić, co dalej. Wiem, że są tacy gliwiczanie, którzy tramwaje po prostu lubią, przyzwyczaili się do ich widoku, darzą je sentymentem. Zdaję sobie także sprawę z tego, że biorę na siebie dużą odpowiedzialność. Przez wiele miesięcy szczegółowo analizowałem ten problem. Gdy zebrałem wszystkie argumenty "za&" i "przeciw&", okazało się, że przemawiają one - niestety - na niekorzyść tramwajów.
Aby wprowadzić na szyny nowoczesne, niskopodłogowe tramwaje trzeba by przeprowadzić gruntowny i niezwykle kosztowny remont torowisk oraz kupić nowe wagony. Miasta nie stać na taki wydatek. Nie ma też możliwości uzyskania na ten cel pieniędzy z Unii Europejskiej. Utrzymywanie tramwajów na liniach 1 i 4 jest dwa razy droższe od autobusów, które mogą je na tej trasie z powodzeniem zastąpić. W dodatku dopłata do gliwickich tramwajów - ze względu na stosunkowo małą liczbę podróżujących - jest o połowę wyższa niż średnio w naszym regionie.
Co powinni wiedzieć podróżujący dotąd tramwajami? Autobusy będą jeździły tą samą trasą, co obecnie tramwaje - od Wójtowej Wsi do zajezdni przy ulicy Chorzowskiej. Zostaną oznakowane jako linia A4. Będą to wygodne i nowoczesne pojazdy, spełniające najwyższe normy ekologiczne, a co najważniejsze - pojazdy niskopodłogowe, do których bardzo łatwo jest wsiadać. Przystanki pozostaną mniej więcej w tych samych miejscach, co obecnie. Autobusy będą kursowały z podobną częstotliwością co tramwaje - mniej więcej co 10 minut w godzinach szczytu. Nie zmieni się też cena biletów.
Zaproponowałem, aby autobusy zastąpiły w Gliwicach tramwaje od 1 sierpnia. Jeżeli nie zajdą żadne nieprzewidziane okoliczności, to zmiana nastąpi tego dnia. Szczegółowe informacje na ten temat będą przekazywane na bieżąco.
Mam nadzieję, że zaakceptują Państwo moją decyzję, a dotychczasowe Państwa obawy zrekompensuje poprawa komfortu podróży.
Z poważaniem
Prezydent Miasta Gliwice |
źródło: h t t p;//um.gliwice, p l/index.php?id=20795/1]w w w um.gliwice, p l
Czarnulka - Czw Cze 25, 2009 18:57
Do wszystkiego da sie przyzwyczaic. Jakby tramek nie bylo od poczatku to nikt by wielce nie marudzil. Najpierw zobaczmy jak to bedzie wygladalo (skoro juz jest to przesadzone) a potem ewentualnie narzekajmy.
fekete - Czw Cze 25, 2009 20:05
Czarnulka napisał/a: | Najpierw zobaczmy jak to bedzie wygladalo (skoro juz jest to przesadzone) a potem ewentualnie narzekajmy. |
Narzekajmy póki czas, bo jak raz zobaczymy jak to będzie wyglądało, to potem na narzekanie będzie już za późno ;) .
Czarnulka - Czw Cze 25, 2009 20:53
A to sobie narzekajcie :P Ja moze w koncu zaczne jezdzic tymi liniami,bo w tramwajach bylo dla mnie zdecydowanie za ciasno i za śmierdząco ;)
trunks - Pią Cze 26, 2009 23:55
MajkeL napisał/a: | W dodatku dopłata do gliwickich tramwajów - ze względu na stosunkowo małą liczbę podróżujących - jest o połowę wyższa niż średnio w naszym regionie. |
ja tam widzialem calkiem sporo podróżujących w tramwajach, a w godzinach szczytu był taki scisk, ze czasem sie ruszyc nie szło - ale wiadomo, polowa jezdzi bez biletu.
Mnie to rybka - tramwaj czy bus, wazne zeby jezdzilo z podobną czestotliwoscią i stawalo gdzie trzeba :)
Agacisko ;-) - Nie Cze 28, 2009 09:29
Małą liczbę podróżujących? To był mój środek transportu przez blisko trzy lata i pamiętam dni, ze trzeba było czekac na następny tramwaj bo nie można było się zmiescić do środka.
Poza tym... Czy autobusy będą jeździły tak często jak tramwaje... Wątpie.
Niedźwiedź - Nie Cze 28, 2009 14:42
Agacisko ;-) napisał/a: | Małą liczbę podróżujących? To był mój środek transportu przez blisko trzy lata i pamiętam dni, ze trzeba było czekac na następny tramwaj bo nie można było się zmiescić do środka. | Ile osób faktycznie jeździ a ile płaci za bilety to zupełnie inna bajka. Zaś przez liczbę podróżujących bierzemy liczbę osób która jedzie z ważnym biletem.
sebek - Nie Cze 28, 2009 17:03
heh, KZK rozwiązało ten problem, wsiada się tylko przez drzwi kierowcy, trzeba pokazac od razu miesięczny albo kasować zaraz obok kierowcy, dopiero jak wszyscy wsiądą to otwiera resztę drzwi żeby wypuścić ludzi, w tramwaju to moze być ciężkie do realizacji ale trzeba by pokombinować :)
Niedźwiedź - Nie Cze 28, 2009 17:26
sebek, to może być wręcz niemożliwe do realizacji z prostego powodu, przednie drzwi Tramwaju są o wiele węższe niż przednie drzwi autobusów, a co dopiero jak jedzie skład dwuwagonowy
sebek - Nie Cze 28, 2009 17:49
no to jest kwestia do rozegrania przy projektowaniu nowych składów i ich zakupie, jak jest dwuwagonowy to po prostu musiałby być zrobiony jak autobus przegubowy, żeby się w środku dało przejść, chyba te nowe tramwaje już tak mają
fekete - Nie Cze 28, 2009 20:30
Nie ma co projektować, tramwaje przegubowe jezdzą w Polsce już prawie od trzydziestu lat, tylko nie w Gliwcach.
Henio.eu - Pon Cze 29, 2009 10:59
Stare takie były a i nowe Karliki? w Katowicach takie są.
Co do płacących za bilet, to liczą się kasowane a co z tymi którzy mają miesięczne?
Poza tym skoro uważamy, że mało osób nimi jeździ to dlaczego chcą dać pojemniejsze autobusy?
sebek - Pon Cze 29, 2009 11:53
bo to Polska, kraj paradoksów, ja tylko czekam aż Deutsche Bahn wykupi naszą kolej, wtedy pokażą polaczkom jak się da zarabiać na kolei, wystarczy puszczać platformy ze wschodu na zachód i z północy na południe na których będą całe tiry, stan dróg się poprawi, rentowność kolei też, a jakby to było po cenie paliwa do tira za taką trasę to wg mnie nie ma nad czym myśleć tylko ładować całe auto na platformę, tiry na drogach to dobre jak trzeba przewieźć coś 20-50km ale nie 600-700.....
jakiś niemiecki polityk powiedział kiedyś "Dajcie rządzić Polakom samym, sami się zniszczą" czy coś w ten deseń i niestety to prawda ;)
frohike - Czw Lip 02, 2009 04:24
trunks napisał/a: | stawalo gdzie trzeba |
hmm to dalej temat o tramwajach??
KMGKW - Czw Lip 02, 2009 12:06
Pan Frankiewicz już 10 lat temu rozważał likwidację tramwaju uczynił to co miał uczynić już dawno temu. Moim zdaniem do obecnej linii powinno się wybudować jakieś nowe sensowne połączenia. Gorzej z tym, że centrum Gliwic nie jest przystosowane do wybudowania oddzielnego toru tramwajowego :(
Solid_Wood - Pią Lip 10, 2009 20:31
W dzisiejszym DZ jest informacja o tym, że przyszła trasa A4 będzie wydłużona przez ulicę Dolnej Wsi do nowego skrzyżowania koło Teatru muzycznego i tam zawróci na Słowackiego i potem na stary szlak wzdłuż Daszyńskiego. Jakoś muszą nawrócić, chociaż mogłyby to już zrobić w połowie długości Dolnej Wsi, przez Sobieskiego. Dla mnie to nawet lepiej, bo będę miał bliżej na "tramwaj". Choć to już nie będzie ten urok jazdy.
Słyszałem, że w przyszłości w okolicach pętli chcą zrobić rondo, więc zobaczymy jak wtedy zorganizują trasę.
kobi - Wto Lip 14, 2009 08:53
Jak już coś kombinują, to mogliby puścić busa przez Kościuszki. Niby centrum a ogromna dziura komunikacyjna :/
Henio.eu - Wto Lip 14, 2009 15:27
zakaz powyżej 3,5T i tam pewnie chodziło zawsze o szpitale bo w okolicach jest 3,5T, chociaż 217 tam jeździ od lat.
Gmeras - Wto Lip 14, 2009 18:36
Cytat: | zakaz powyżej 3,5T i tam pewnie chodziło zawsze o szpitale bo w okolicach jest 3,5T, chociaż 217 tam jeździ od lat. | jeździł
rok temu we wrzeźnu zlikwidowany :P
kobi - Sro Lip 15, 2009 11:26
Jak już to 2,5t. Ale to chyba i tak nie problem puścić tam komunikację? :niepewny:
Aither - Sro Sie 05, 2009 13:02
zero problemu, tabliczka "za wyjątkiem komunikacji zbiuorowej" i po problemie :D tak poza tym za tramwaj bedziemy jezdzić do grudnia, w grudniu nowy przetarg ;P
Sou - Czw Sie 06, 2009 12:10
Wczoraj podobno na probe jechal autobus 4... ktos to widzial? Bedzie sie mozna jeszcze przejechac?;>
Aither - Sob Sie 08, 2009 14:24
niestety to nie jest prawda, autobusy pierwsze na próbę wyjeżdżają jutro rano. Wyjazd próbny ma na celu zaprogramowanie przystanków na gps-ie aby wprowadzić gadaninę papugi ;))) to próbny kurs i niestety nie będzie można się tym przejechać... autobus będzie stawał na każdym przystanku ale nie bedzie zabierał ludzi ;)))
MajkeL - Nie Sie 09, 2009 16:11
Jestem ciekaw jak drogi to wytrzymają (przy przystankach tramwajowych). Pewnie za jakiś czas zaczną się ukazywać koleiny :kwasny:
Gmeras - Nie Sie 09, 2009 16:56
ja jestem za autobusem
bo jak się jeden skład zwali
to jadą kolejne
a nie tak jak w tramwaju jeden skład pada stoi cała linia tzn w tym przypadku 2
;)
z tego co zauważałem tramwaje przyjeżdżały przed czasem albo po czasie albo w ogóle nie przyjeżdżały
autobusy powinni pościć na ten odcinek na okres próbny
MissIndependent - Pon Sie 24, 2009 13:19
a ja przestałam się przejmowac sprawą tramwajów. pakuję manatki i wynoszę się (przynajmniej na jakiś czas) do zabrza ;)
jeśli autobusy rzeczywiscie będą jechały dokładnie tą samą trasą co tramwaje to być moze jednak nie będzie tak źle. wsumie to mi tylko o to chodzi, mało mnie interesuje co jest wygodniejsze i bardziej opłacalne. ja chcę mieć dojazd na swoją (w sumie to teraz moich rodziców) dzielnicę i mieć ten komfort, że nie bedę musiała czekać wieczorami nie wiadomo ile, by się stamtąd wydostać, bo jedzie tylko 197....ostatnio już jeden A4 mi mignął przed oczami, 20sierpnia po 10 rano na wieczorka. będę sie cieszyć jak taki autobus uświadczę na zabrskiej :)
Henio.eu - Pon Sie 24, 2009 13:35
puki co może mi ktoś wyjaśnić jedną rzecz, skoro zamknęli połowę drogi (dolnych wałów) to dlaczego mogą nimi jeździć tylko autobusy ?? co przeszkadza, żeby jeździły tamtędy normalne samochody? skoro jak gdzieś wyczytałem ma tam być ruch dwustronny i ma być wprowadzony zakaz zatrzymywania na całej długości ??
Bot - Pon Sie 24, 2009 14:38
Cytat: | AUTOBUS ZAMIAST TRAMWAJU W GLIWICACH OD 1 WRZEŚNIA
Od 1 września br. z gliwickich ulic znikną tramwaje. Linie 1 i 4 zostaną skrócone do granic Rudy Śląskiej i Zabrza, a obsługę ich trasy na terenie Gliwic przejmie nowa linia autobusowa nazwana "A4".
Dla osób dojeżdżających do i z Zabrza, czy Rudy Śląskiej takie zmiany będą oznaczały konieczność przesiadki, jednak dlatego KZK GOP dołożył wszelkich starań, aby przesiadka była pasażerów jak najmniej kłopotliwa. Przede wszystkim, bilet skasowany w tramwaju linii 1 i 4 będzie ważny po przesiadce do autobusu linii A4 i na odwrót bilet skasowany w tym autobusie będzie ważny po przesiadce do tramwaju tych linii. To oznacza, że w związku z tą zmianą pasażer nie będzie ponosił żadnych dodatkowych kosztów. Zsynchronizowano też tak rozkłady jazdy obu linii tramwajowych i autobusowej A4, by pasażerowie mieli dość czasu na przesiadkę, a jednocześnie nie musieli zbyt długo czekać.
O likwidację komunikacji tramwajowej w Gliwicach wystąpiło do KZK GOP Miasto Gliwice, tłumacząc swoją decyzję wysokimi kosztami ekonomicznymi. Miasto ma takie prawo, ponieważ komunikacja publiczna organizowana przez KZK GOP jest finansowana w połowie z wpływów biletowych, a w połowie z dotacji gmin członkowskich. W odróżnieniu od innych miast europejskich, a nawet polskich, komunikacja miejska w aglomeracji katowickiej nie jest dotowana z żadnych innych źródeł. W tej sytuacji wniosek Miasta Gliwice musiał być przez KZK GOP rozpatrzony pozytywnie. Ponadto podejmując taką decyzję Zarząd KZK GOP wziął pod uwagę również to, że zastąpienie komunikacji tramwajowej na terenie Gliwic komunikacją autobusową dla wszystkich osób poruszających się jedynie po terenie miasta, a więc dla sporej grupy pasażerów, będzie oznaczało szybką poprawę komfortu podróży, ponieważ nowa linia autobusowa A4, która zastąpi linie tramwajowe 1 i 4 na terenie Gliwic, będzie obsługiwana najnowocześniejszym taborem niskopodłogowym, ułatwiającym podróż osobom niepełnosprawnym i schorowanym, a jednocześnie spełniającym najwyższe normy ekologiczne (norma EEV). Linia ta będzie kursować po tej samej trasie co 1 i 4, z podobną częstotliwością.
Do obsługi zostaną też włączone nowe przystanki: Dolnej Wsi, Sobieskiego i Słowackiego, zaś przystanki Zameczek Leśny, Akacjowa, Lindego i Dąbrowskiego zostaną przeniesione zza torowiska na pobocze jezdni. Miasto Gliwice dokonało już wszystkich koniecznych z tym prac i uzgodnień. Prosimy pasażerów, aby zapoznali się z tymi zmianami i podeszli do nich ze zrozumieniem i cierpliwością.
|
źródło: kzkgop, p l
Matrix - Wto Sie 25, 2009 17:41
pozyjemy zobaczymy, politycy maja to do siebie ze lubia duzo obiecywac a jak bedzie naprawde to pokaże samo zycie
Solid_Wood - Wto Sie 25, 2009 18:49
h t t p;//rozklady.kzkgop, p l/index.php?co=rozklady&submenu=trasy&nr_linii=A4
W Miejskim Serwisie Informacyjnym tez już wydrukowali rozkład. Cieszy mnie przedłużenie trasy praktycznie pod Sikornik.
Henio.eu - Wto Sie 25, 2009 23:07
Jakoś nie wierzę, że długo utrzyma się sytuacja z jednym biletem na jazdę autobusem a potem przesiadkę na tramwaj.
Jarek - Sro Sie 26, 2009 16:09
Solid_Wood napisał/a: | h t t p;//rozklady.kzkgop, p l/index.php?co=rozklady&submenu=trasy&nr_linii=A4 |
Tramwaj z Zajezdni w kierunku Wójtowej Wsi jeździ w nocy tak:
00:22 01:37 03:57 04:25 04:44 04:57
a autobus będzie:
02:02 04:00 04:30 04:49
To wspaniałe udogodnienie polega na tym, że wracając z Katowic ostatnim 840 (z Katowic 23:36, kurs tylko do Zajezdni) nie będzie dalej żadnego połączenia w kierunku centrum (840 przyjeżdża o 00:18, tramwaj jest o 00:22), więc trzeba będzie spacerować z Zajezdni do domu na piechotę.
Zresztą przyjeżdżając pociągiem też trzeba będzie spacerować.
Henio.eu - Sro Sie 26, 2009 16:28
czas w wśród ekologicznych autobusów zrobić prawko...:/
Gmeras - Sro Sie 26, 2009 19:25
Jarek napisał/a: | To wspaniałe udogodnienie polega na tym, że wracając z Katowic ostatnim 840 (z Katowic 23:36, kurs tylko do Zajezdni) nie będzie dalej żadnego połączenia w kierunku centrum (840 przyjeżdża o 00:18, tramwaj jest o 00:22), więc trzeba będzie spacerować z Zajezdni do domu na piechotę.
Zresztą przyjeżdżając pociągiem też trzeba będzie spacerować. | 194 jedzie ci o 0:30
Solid_Wood - Czw Sie 27, 2009 18:09
Informacja z Miejskiego Serwisu Informacyjnego: ostatni tramwaj wyjedzie 1 września z zajezdni o 1,37, a z pętli o 3,22. Ktoś się wybiera na ostatni tramwajowy przejazd? Może mały happening? hehe
Potem to już autobusy - pierwszy z zajezdni o 4,00, a z pętli o 4,22.
Henio.eu - Czw Sie 27, 2009 18:18
obawiam się, że pomimo pory będzie to bardzo zapchany skład...
katarzyna35k-ce - Czw Sie 27, 2009 20:48
szkoda..... tak jakos puste beda te gliwice bez tramwaji :/
Szamanka - Pią Sie 28, 2009 20:38
Czy to juz przesadzone?
Henio.eu - Pią Sie 28, 2009 20:42
czasowo chyba tak... a na stałe zobaczymy po wyborach.
Jarek - Pią Sie 28, 2009 21:37
Henio.eu napisał/a: | czasowo chyba tak... a na stałe zobaczymy po wyborach. |
No po wyborach to już pewnie nic nie zobaczymy...
Przecież scenariusz będzie taki, że za jakieś 2 tygodnie ściągnięta zostanie sieć trakcyjna.
A za miesiąc w kasie miasta nagle (niemalże za sprawą cudu) odnajdą się jakieś nieprzewidziane i niezaplanowane środki na tzw. remonty ulic na trasie linii tramwajowej, oczywiście remonty obejmą tylko fragmenty ulic, te środkowe. Jednym słowem tory zostaną wyprute. A po wyborach koszt odtworzenia będzie na tyle wysoki, że już nikt tego nie zrobi, bo nie będzie się zupełnie opłacało.
Natomiast linia autobusowa A4 zniknie śmiercią naturalną za jakieś pół roku, jak ludzie zapomną o tramwaju. Z prostych przyczyn - zasadniczo jej przebieg dubluje się z innymi liniami autobusowymi. A np. żeby dojechać do Zabrza, trzeba będzie się przesiadać (więc logicznym wybranie będzie linii bezpośredniej, skoro takie też są). A dodatkowo - skoro będzie obsługiwana autobusami z akcją wstępu pierwszymi drzwiami i pokazywaniem biletu, nagle okaże się, że liczba pasażerów korzystajacych z linii jest niewielka. A jak mała frekwencja to i linia do wycięcia. Proste i logiczne.
trunks - Pią Sie 28, 2009 22:27
Jarek napisał/a: | skoro będzie obsługiwana autobusami z akcją wstępu pierwszymi drzwiami i pokazywaniem biletu |
i to jest ból :P. Ale moze nie bedzie tak zle, w koncu nie we wszystkich autobusach ta akcja ma miejsce :)
Henio.eu - Sob Sie 29, 2009 08:51
ba nawet na jednej linii jeżdżą takie z pokazywaniem i bez pokazywania (186), w Sosnowcu wprowadzili to dużo wcześniej ale po kilku tygodniach/miesiącach kierowcy niby patrzą ale nie pytają, kto chce to pokazuje a kto nie chce to nie pokazuje (albo mówi - miesięczny).
Gmeras - Sob Sie 29, 2009 17:25
Jarek napisał/a: | Przecież scenariusz będzie taki, że za jakieś 2 tygodnie ściągnięta zostanie sieć trakcyjna.
A za miesiąc w kasie miasta nagle (niemalże za sprawą cudu) odnajdą się jakieś nieprzewidziane i niezaplanowane środki na tzw. remonty ulic na trasie linii tramwajowej, oczywiście remonty obejmą tylko fragmenty ulic, te środkowe. Jednym słowem tory zostaną wyprute. A po wyborach koszt odtworzenia będzie na tyle wysoki, że już nikt tego nie zrobi, bo nie będzie się zupełnie opłacało. | jeśli tramwajom Sląskim będzie się chciało bo na to kasa potrzebna :)
podobna sytuacja jest z byłą 12
Cytat: | Tory to pozostałość po tramwaju nr 12. Linia łącząca Chorzów i Siemianowice Śląskie przestała kursować z początkiem roku. Tramwajarze zdjęli już przewody i wycięli słupy trakcyjne od placu Alfreda aż do ulicy Kościuszki w Chorzowie.
- To odcinek, który w dużej części przebiega wzdłuż chorzowskiego parku. Prace przeprowadziliśmy jak najszybciej, bo inaczej ubiegliby nas złomiarze. Teraz weźmiemy się za likwidację torowiska, które biegnie na wydzielonym pasie obok jezdni - mówi Dariusz Kuźba, zastępca dyrektora zajezdni tramwajowej Katowice-Zawodzie.
Jak wyjaśniają tramwajarze, tory, kable i słupy to pokaźny majątek, nawet gdyby miały trafić na złom. Gorzej z torami, które biegną w jezdni. - Wyjęcie takich szyn to dla nas ogromne koszty. Nie wystarczy tylko usunąć szyn, trzeba potem jeszcze jakoś załatać dziury. Cała operacja wiąże się z remontem nawierzchni, a na to nas nie stać - dodaje Kuźba. | cały artykuł h t t p;//w w w wpk.katowice, p l/index.php?itemid=1382
Jarek napisał/a: | . A dodatkowo - skoro będzie obsługiwana autobusami z akcją wstępu pierwszymi drzwiami i pokazywaniem biletu, nagle okaże się, że liczba pasażerów korzystajacych z linii jest niewielka. A jak mała frekwencja to i linia do wycięcia. Proste i logiczne. | proste i logiczne będzie to ze ta większość to gapowicze na których sie nie zarabia ;)
Henio.eu - Nie Sie 30, 2009 09:57
niekoniecznie, jakoś mając miesięczny i dwa busy w których muszę wygrzebywać bilet albo nie wybieram tez bez pokazywania. Niby można nosić bilet na wierzchu ale coś czuję, że taki kwartalny czy miesięczny pod koniec okresu ważności byłby takim ścierwem, że kierowca mógłby powiedzieć, że sam go sobie drukowałem :/
Co do wycięcia trakcji... zrobią to już po wygranych wyborach zanim zostanie przejęta władza jak to zwykle bywa. Tak, żeby nie było za dobrze.
Gmeras - Nie Sie 30, 2009 13:43
Henio.eu napisał/a: | niekoniecznie, jakoś mając miesięczny i dwa busy w których muszę wygrzebywać bilet albo nie wybieram tez bez pokazywania. Niby można nosić bilet na wierzchu ale coś czuję, że taki kwartalny czy miesięczny pod koniec okresu ważności byłby takim ścierwem, że kierowca mógłby powiedzieć, że sam go sobie drukowałem :/ | mnie to jakoś nie przeszkadza i nie przeszkadzało nigdy :) i z tego powodu nie rezygnował bym jazdę autobusami :)
Henio.eu - Nie Sie 30, 2009 17:24
ale napisałem mając dwa autobusy (w domyśle jadące w tym samym kierunku w tym samym czasie, co zdarza się na pl. piastów).
Solid_Wood - Nie Sie 30, 2009 18:50
Henio.eu napisał/a: | Niby można nosić bilet na wierzchu ale coś czuję, że taki kwartalny czy miesięczny pod koniec okresu ważności byłby takim ścierwem, że kierowca mógłby powiedzieć, że sam go sobie drukowałem :/ |
Bilet jest pewnego rodzaju dokumentem. Więc o niego trzeba trochę dbać. Wystarczy zainwestować 0,80 zł w opakowanie na legitymację. Wtedy można nosić bilet w kieszeni bez portfela i nic złego z nim się nie dzieje.
Coyote - Pon Sie 31, 2009 16:43
Zdjęcia tramwaju pożegnalnego:
h t t p;//odsiebie, c o m/pokaz/5196432---e892.html
trunks - Pon Sie 31, 2009 22:23
to teraz kupując bilet miesieczny/kwartalny tylko na autobus bedzie on wazny tez na ten A4 ?
Gmeras - Wto Wrz 01, 2009 05:56
trunks napisał/a: | to teraz kupując bilet miesieczny/kwartalny tylko na autobus bedzie on wazny tez na ten A4 ? | pewnie tak ale musiał byś się dowiedzieć jak to by było z tą przesadką w Zabrzu. wtedy chyba bys musiał dopłacić 2 zł do miesięcznego
MajkeL - Wto Wrz 01, 2009 09:28
Pa, pa tramwaje :(
Solid_Wood - Wto Wrz 01, 2009 19:52
trunks napisał/a: | to teraz kupując bilet miesieczny/kwartalny tylko na autobus bedzie on wazny tez na ten A4 |
Tak, ale już po przesiadce przy zajezdni trzeba mieć zwykły bilet, bo już będzie tramwaj. Więc jeśli się jeździ po innych miastach to lepiej od razu dopłacić te 2/4 zł i kupić sobie tramwajowo-autobusowy.
trunks - Wto Wrz 01, 2009 23:35
są jakies zdjęcia z ostatniego kursu ? Duzo bylo ludzi ? Mnie sie nie chcialo po nocy tluc a szkoda....
ikaruska - Sro Wrz 02, 2009 11:03
h t t p;//w w w phototrans.eu/autobusy.php?s=5014&miasto_id=103&twb1=t&send_data=Send
Czarnulka - Sro Wrz 02, 2009 11:24
Wczoraj na głównym skrzyżowaniu zwycięstwa był wypadek. Na samym środku przez 1,5h stały albo rozbite samochody albo wóz strażacki. Az mi się śmiać chciało jak pomyślałam co by było,gdyby jeszcze wczoraj tramwajka jeździła. Autobus ominął, tramka by stała 1,5h :)
ikaruska - Sro Wrz 02, 2009 11:56
Czarnulka napisał/a: | Wczoraj na głównym skrzyżowaniu zwycięstwa był wypadek. Na samym środku przez 1,5h stały albo rozbite samochody albo wóz strażacki. Az mi się śmiać chciało jak pomyślałam co by było,gdyby jeszcze wczoraj tramwajka jeździła. Autobus ominął, tramka by stała 1,5h :) |
Dwie osobówki się walneły. Jeden ewidentnie na czerwonym wyjechał i puką w drugiego tak że oba zderzaki wylądowały parenaście metrów od aut. A straż pojechała tam zabezpieczyć wyciekające płyny z obu aut. To prawda tramwaj stał by godzinami bo nie miał by jak tego zatoru wyminąć..
Niedźwiedź - Sro Wrz 02, 2009 12:07
Czarnulka napisał/a: | Wczoraj na głównym skrzyżowaniu zwycięstwa był wypadek. Na samym środku przez 1,5h stały albo rozbite samochody albo wóz strażacki. Az mi się śmiać chciało jak pomyślałam co by było,gdyby jeszcze wczoraj tramwajka jeździła. Autobus ominął, tramka by stała 1,5h :) |
Ale za to jaki byłby prestiż Gliwic wtedy i ogólnie ekologia na maksa :D no i ta tradycja :D
Gmeras - Sro Wrz 02, 2009 17:45
trunks napisał/a: | ą jakies zdjęcia z ostatniego kursu | krótkie video h t t p;//w w w tvs, p l/informacje/15559/
Czarnulka - Sro Wrz 02, 2009 18:54
Wlasnie nie wiem czy to volks wjechal w fiata czy na odwrot,słyszałam tylko wielku huk i lecace szkło. No i juz pierwszego dnia udowodniono,ze autobusy sa zwinniejsze i lepsze :)
Henio.eu - Sro Wrz 02, 2009 19:52
Wniosek:
autobusy - wypadki
tramwaje - brak wypadków
;)
ikaruska - Sro Wrz 02, 2009 19:58
Henio.eu napisał/a: | Wniosek:
autobusy - wypadki
tramwaje - brak wypadków
;) |
To nie żaden wniosek każdemu może się to przytrafić. Tramwaje wcale nie są tak bez kolizyjne.. Nie możemy przypisywać winy tylko na autobusy bo to wcale nie jest prawdą. Bezsens..................................
Henio.eu - Sro Wrz 02, 2009 21:31
; ) jeśli na dole jest przecinek a nie kropeczka to wtedy jedno oczko jest zmrużone a to oznacza ŻART to nie ma mieć sensu !!
Czarnulka - Sro Wrz 02, 2009 22:31
No wlasnie Henio nie za bardzo rozumiem skad sie ten wniosek wział bo z mojego postu naturalnie nie mogł ;)
Henio.eu - Czw Wrz 03, 2009 10:47
Czytając ostatnie posty jakim to dobrodziejstwem jest autobus jakoś mi się nasunęła taka myśl ale nie skierowana do konkretnej osoby.
ikaruska - Czw Wrz 03, 2009 19:11
Henio.eu napisał/a: | Czytając ostatnie posty jakim to dobrodziejstwem jest autobus jakoś mi się nasunęła taka myśl ale nie skierowana do konkretnej osoby. |
A to przepraszam :zawstydzony:
artek400 - Pią Wrz 04, 2009 09:36
Treść listu otwartego za ITV
h t t p;//itv.gliwice, p l/artykul.php?id=2145
Cytat:
"List otwarty do Prezydenta Miasta Gliwice
Zygmunta Frankiewicza
Szanowny Panie,
Po raz kolejny obserwujemy brak szacunku z Pana strony w stosunku do mieszkańców naszego miasta. Z ubolewaniem zauważamy, że zdanie gliwiczan nic dla Pana nie znaczy i ma to odzwierciedlenie w wielu podejmowanych przez Pana działaniach.
Od połowy sierpnia wiadomo, iż w Gliwicach odbędzie się referendum mające na celu odwołanie Pana z funkcji Prezydenta. Jednym z głównych powodów społecznie zainicjowanej akcji referendalnej była Pana decyzja o zawieszeniu funkcjonowania linii tramwajowych w Gliwicach i zastąpieniu jej komunikacja autobusową. Ilość zebranych podpisów pod wnioskiem referendalnym znacznie przekroczyła wymaganą liczbę podpisów do jego przeprowadzenia.
Cały czas wierzyliśmy, iż głos tak dużej liczby obywateli naszego miasta wpłynie na wycofanie się przez Pana z podjętej decyzji w sprawie komunikacji tramwajowej w Gliwicach przynajmniej do czasu rozstrzygnięcia referendum. Referendum, które odpowie na pytanie czy jest akceptacja społeczna dla podejmowanych przez Pana decyzji.
Postawa Pana jest dla nas tym bardziej niezrozumiała, iż wielokrotnie podkreślał Pan, iż jest zwolennikiem i obrońcą demokracji. Jedną z jej form jest właśnie referendum, czyli możliwość wyrażania opinii w ważnych kwestiach przez wszystkich mieszkańców miasta. Pana postępowanie w sprawie likwidacji linii tramwajowych jest niestety zaprzeczeniem idei demokracji i ignorowaniem głosów gliwiczan.
W związku z powyższym domagamy się wycofania z podjętej decyzji, o zastąpieniu komunikacji tramwajowej autobusami, do czasu rozstrzygnięcia Pana przyszłości w referendum.
W imieniu Zarządu Powiatowego
Sojuszu Lewicy Demokratycznej
Marek Widuch
Przewodniczący"
MajkeL - Pią Wrz 04, 2009 14:21
artek400 napisał/a: | Od połowy sierpnia wiadomo, iż w Gliwicach odbędzie się referendum mające na celu odwołanie Pana z funkcji Prezydenta. |
Tego jeszcze nie wiadomo, więc niech nie robią z ludzi idiotów...... :zdegustowany:
trunks - Pią Wrz 04, 2009 22:36
jedni mówią, ze wiadomo, inni ze nie....heh czy ktos posiada wiarygodne informacje ?
Gmeras - Sob Wrz 05, 2009 15:56
trunks napisał/a: | jedni mówią, ze wiadomo, inni ze nie....heh czy ktos posiada wiarygodne informacje | decyzja zapadnie jak dobrze pamiętam 13 września
Gmeras - Sob Wrz 05, 2009 16:58
ciekawy artykuł z 2008r :)
h t t p;//wprost, p l/ar/139193/Choroba-tramwajowa/?O=139193&pg=0
kozica74 - Czw Wrz 10, 2009 14:36
Ostatni raz jechałam tramwajem(naszą 4 czy 1) dwa tygodnie temu.Chciałam,żeby moje dzieciaki zapamiętały,że po Gliwicach jeździły "bimbaje".Jednak nie o wspominanie mi chodzi.
Właśnie dziś rano miałam okazję "przejechać się" zastępczym tramwajem.To co działo się w autobusie T4 woła o pomstę do nieba...Babcie desperacko szukające choć kawałka rurki do przytrzymania się,bo ilość miejsc siedzących i stojących ograniczona.Nowe czyste autobusy zastąpiły zniszczone i nierentowne tramwaje,bo tak było prościej.
Kolejny remont torowiska,trakcji i zakup nowych wagonów (prawdopodobnie chodzi w tej całej sprawie o wymogi UE)po prostu się nie opłaca,ale opłaca się wypuszczenie nowiutkich autobusów na torowisko.Opłaca się zrażać ludzi do władz lokalnych.Trzeba było słyszeć opinie wystawiane Panu Prezydentowi przez ludzi tłoczących się w T4.
Gdyby tak wszyscy nasi radni chociaż raz zrobili kursik z rana incognito w trzęsącym się autobusie,w towarzystwie tych ,którzy na co dzień korzystają z tego środka lokomocji może zrozumieli by o co chodzi większości z pasażerów.
Mam nadzieję,że tramwaj wróci na tory w naszym mieście.
Henio.eu - Czw Wrz 10, 2009 15:18
Taka codzienność na krótkich busach, miały być długie, są krótkie, ścisk totalny o każdej porze (nie tylko w godzinach szczytu), no może mniejszy w nocy. Ludzie nie mogą wchodzić normalnie tylko każdy się ciśnie przez przód bo tyłem nie wolno, jak ktoś wsiądzie środkowymi i jest blisko kierowcy to coś powie a jak jest daleko to nic nie mówi, ludzie którzy mają bilet wsiadają przodem, ci co nie płacą wsiadają tyłem albo pokazują jeden bilet nieskasowany a wsuwają do kasownika inny kilkadziesiąt razy już skasowany bo kierowca i tak nie widzi kasownika daleko za nim. Kto nie płacił nie płaci dalej a płacący tylko mają problem i ścisk. Co daje niska podłoga skoro trzeba się przedzierać do środka autobusu, żeby przeszli inni a i samemu wejść ? Kierowcy jeżdżą jak im się podoba jedni spod przystanku pod UM jadą prosto po zakreskowanej części z pasa skrętu, inni zjeżdżają na środkowy pas do jazdy prosto, totalny bałagan. Ktoś napisał, że mają zamknąć zwycięstwa dla ruchu, i tutaj też tramwaj był lepszy, nie kopci nie śmierdzi osobom siedzącym w kafejkach na deptaku. Do tego tramwaju wiadomo gdzie się spodziewać natomiast busem kierowca będzie chciał kogoś ominąć i zjedzie na bok gdzie idąc deptakiem autobusu się nikt nie spodziewa. No ale trzeba oszczędzać na nowy urząd miasta, pewnie zrobią taki aby do windy było max 10 kroków z co ważniejszych pokoi, a sala do spotkań będzie wyposażona jak ratusz w pełną elektronikę bo sami nie potrafią policzyć głosów do tego trzeba mieć teraz komputer :/ nie czarujmy się, nie wierzę, że to daje tajność głosowania bo i tak widać na co naciska siedzący z boku.
Nelta - Czw Wrz 10, 2009 22:31
A ja jestem zadowolona :hyhy: autobusy mkną po jezdni cichutko, nie huczą na przystankach, nie trzaskają drzwi ... luz, blues i w niebie same dziury :cwaniak: Wniebowzięta byłabym gdyby jeszcze zlikwidowano torowiska, bo nawierzchnia ulicy Dolnych Wałów woła o pomstę do nieba. Początkowo byłam przeciwna likwidacji tramwajów z głupiego sentymentu, ale teraz z mojej perspektywy odczuwam zmianę na plus a więc niech się święci brak tramwajów ! :cwaniak:
ikaruska - Pią Wrz 11, 2009 10:11
Henio.eu napisał/a: | Taka codzienność na krótkich busach, miały być długie, są krótkie, |
O ile dobrze pamiętam to miały jeździć krótkie i jeżdżą... Masz jakieś nie prawdziwe informacje...
ikaruska - Pią Wrz 11, 2009 10:13
Henio.eu napisał/a: | ci co nie płacą wsiadają tyłem albo pokazują jeden bilet nieskasowany a wsuwają do kasownika inny kilkadziesiąt razy już skasowany bo kierowca i tak nie widzi kasownika daleko za nim. |
A wejdzie kontrola i tak zapłaci mandat i tak. A tłoki się robią bo ludzie zamiast przechodzić w głąb autobusu stoją i tamują przejście. Bo tylko jeden kasownik jest w autobusie..
ikaruska - Pią Wrz 11, 2009 10:15
Henio.eu napisał/a: | busem kierowca będzie chciał kogoś ominąć i zjedzie na bok |
To chyba dobrze, jak będzie jakiś wypadek czy coś nie będzie musiał stać nie wiadomo ile tak jak tramwaj tylko wyminie i pojedzie dalej :]
Henio.eu - Pią Wrz 11, 2009 10:43
Mi się wydawało, że na początku była mowa o długich...
Co do omijania, prawdopodobieństwo wypadku na deptaku jest znikome, natomiast tramwaj wiadomo gdzie jedzie a autobus może jeździć jak mu się podoba i wszędzie można się go spodziewać :( lepiej mieć spokój idąc i wiedzieć że nie idzie się przy busie, w Chorzowie jest rozwiązanie z tramwajem na deptaku i jest OK
Nelta - Pią Wrz 11, 2009 19:14
Z tego co mi wiadomo ulica Zwycięstwa nie jest deptakiem :cwaniak: jak będzie w przyszłości nie wiem, ale póki co problem wszędobylskich autobusów, których ataku można się spodziewać z każdej strony chodząc po gliwickim deptaku jest kapkę abstrakcyjny :niepewny:
Henio.eu - Pią Wrz 11, 2009 19:18
Gdzieś mi się obiło o uszy, że władze myślą o zrobieniu ze Zwycięstwa deptaku. Co ważniejsze będzie referendum w sprawie odwołania prezydenta i władz miasta, więc jest jakaś szansa na przywrócenie tramwajów, myślę, że po referendum się okaże czym będziemy jeździć.
MacSen - Sob Wrz 12, 2009 01:03
Henio.eu napisał/a: | ......... |
Heniu. Ale w Chorzów to miasto gdzie władza rozsądnie podchodzi do tramwajów Katowice to samo Zabrze też. Tylko w Gliwicach objedli się zioła i takie durne pomysły mają. Ale jeszcze troche i ludzie pokarzą co na temat Frankiewicza i spółki myślą.
Ogólnie jest śmiesznie u nas Tramwaje poszły sie kochać a w pozostałej części GOP sa plany rozwoju linii tramwajowych. W Katowicach bodaj na Warszawskiej są kładzione nowe tory.
Obym się mylił ale wygląda to jakby ktoś Frankiewiczowi i spółce zafundował jakąś cichą forsę.
Bo dziwne wszędzie się opłaca inwestować w tramwaje tylko jakoś w Gliwicach nie.
MacSen - Sob Wrz 12, 2009 01:17
Nelta napisał/a: | A ja jestem zadowolona :hyhy: autobusy mkną po jezdni cichutko, nie huczą na przystankach, nie trzaskają drzwi ... luz, blues i w niebie same dziury :cwaniak: Wniebowzięta byłabym gdyby jeszcze zlikwidowano torowiska, bo nawierzchnia ulicy Dolnych Wałów woła o pomstę do nieba. Początkowo byłam przeciwna likwidacji tramwajów z głupiego sentymentu, ale teraz z mojej perspektywy odczuwam zmianę na plus a więc niech się święci brak tramwajów ! :cwaniak: |
Tobie tramwaje hałasowały??? Gdzie kiedy?? W czwartek mało co te cholery na kolach by nie wprasowały jednej babulinki ( na nosie miała szkła jak dekle od jaboli) w asfalt bo ich w nie słychać w ogóle. A wtóre Ci autobusiaże to jeżdżą jak im sie podoba z lewo skrętu prosto albo co lepiej w środe jechałem z kumplem i baran w żółtym na chamca nam wjechał na środkowy pas.
Tramwaj to przynajmniej wiedziałem gdzie jest a te żółte knuty to Bóg jeden wie co ich drajwerom do łba strzeli .
Ps.
Sorry za post pod postem ale edit coś koślawo działa.
Nelta - Sob Wrz 12, 2009 10:14
MacSen napisał/a: | Nelta napisał/a: | A ja jestem zadowolona :hyhy: autobusy mkną po jezdni cichutko, nie huczą na przystankach, nie trzaskają drzwi ... luz, blues i w niebie same dziury :cwaniak: Wniebowzięta byłabym gdyby jeszcze zlikwidowano torowiska, bo nawierzchnia ulicy Dolnych Wałów woła o pomstę do nieba. Początkowo byłam przeciwna likwidacji tramwajów z głupiego sentymentu, ale teraz z mojej perspektywy odczuwam zmianę na plus a więc niech się święci brak tramwajów ! :cwaniak: |
Tobie tramwaje hałasowały??? Gdzie kiedy?? . |
kiedy stały na przystanku pod oknem ? kiedy motorniczy rozpędzał się spod przystanku pod urzędem miejskim i hamował jak oszalały przed skrętem w prawo obok Piasta a szyby w moich oknach aż się trzęsły ? Ten tabor to była taka staroć, że aż przykro było na to patrzeć - kiedy się jedzie raz czy dwa razy w ciągu dnia tramwajem to można zacisnąć zęby i przejechać się tym cudem techniki sprzed trzech dekad, ale ja słuchałam tego co 10 minut i żadna siła na ziemi nie jest w stanie mnie przekonać, że tramwaje są lepsze - z mojej perspektywy nie są i już :cwaniak: mówię zdecydowane NIE tramwajom :cwaniak:
Henio.eu - Sob Wrz 12, 2009 10:59
To nie jest kwestia starości i starego rozwiązania tylko tego, że nasi włodarze nie pomyśleli o tym żeby wymienić szyny na nowe ani same pojazdy. W Katowicach mkną cichutko po równych szynach niskopodłogowe Karliki... (ponoć z samymi karlikami jest coś nie tak ale mają też kupować inne ponoć lepsze.)
Jeżdżą jak chcą, ostatnio jechałem A4 zwycięstwa, szła sobie kobita może ok 40 przez jezdnie, to nawet nie zwolnił mknąc tuż za jej plecami, natomiast gdy młoda dziewczyna jeszcze dobrze nie weszła na jezdnie to już zatrzymywał pojazd... ja rozumiem wszystko ale nie jak się prowadzi autobus, wydawało mi się, że to pojedynczy przypadek ale wygląda na to że chyba nie wszystko jest ok z kierowcami.
MacSen - Sob Wrz 12, 2009 10:59
Nelta napisał/a: |
kiedy stały na przystanku pod oknem ? |
Niom hałas okropny:/ taki że ogłuchnąć można.
kiedy motorniczy rozpędzał się spod przystanku pod urzędem miejskim i hamował jak oszalały przed skrętem w prawo obok Piasta a szyby w moich oknach aż się trzęsły ? |
No tak ta zawrotna prędkość 60 na godzine szyby lecą a szczególnie jak Zwycięstwa jest pzez wiekszość dnia przytkana nonstop.
Ten tabor to była taka staroć, że aż przykro było na to patrzeć - kiedy się jedzie raz czy dwa razy w ciągu dnia tramwajem to można zacisnąć zęby i przejechać się tym cudem techniki sprzed trzech dekad, ale ja słuchałam tego co 10 minut i żadna siła na ziemi nie jest w stanie mnie przekonać, że tramwaje są lepsze - z mojej perspektywy nie są i już :cwaniak: mówię zdecydowane NIE tramwajom :cwaniak: |
Dobrze pogadamy za czas jakiś jak autobusy zaczną kopcić jak oszalałe... Ciekawe co wtedy powiesz.
Henio.eu napisał/a: | ....... |
Hah to jest właśnie to o czym mówię ...w Katowicach potrafili wszędzie indziej tez a w Gliwicach niet.
Ale pewnie potrzeba było kaski na nowy urząd miejski żeby do windy było tylko 10m
Nelta - Sob Wrz 12, 2009 11:19
Chłopcze :cwaniak: nie wiesz o czym mówisz, bo pewnie nie miałeś okazji słuchać po nocach tego o czym mówię a ja miałam i nie chcę więcej :cwaniak: załóż wątek w stylu tramwajów gliwickich pamięci żałobny rapsod a przestań przekonywać na siłę, że lepiej było z tramwajami - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia a mój jasno wskazuje na to, że jest lepiej teraz a Ty na znak sprzeciwu oflaguj się, odwołaj władze i podpal :cwaniak:
ikaruska - Nie Wrz 13, 2009 11:40
Nelta wiem co masz nam myśli bo był straszny hałas jak tramwaje mkneły pod oknami ( mam teściów na Chorzowskiej) i masakra była jak tramwaj jechał. A okna mają centralnie między przystankami więc chcąc nie chcąc musiał się rozpędzić i hałas był nie wspomnę o tym że meble "tańczyły" :kwasny:
KMGKW - Nie Wrz 20, 2009 20:23
to mogli się gdzie indziej wprowadzić :niepewny:
Czarnulka - Nie Wrz 20, 2009 21:09
KMGKW, ktos musi mieszkac w tych miejscach :looka: Sadze,ze kazdemu przeszkadza halas za oknem. Ja mieszkam w spokojnym miejscu i nie wyobrazam sobie,zeby mi szalony motorniczy zaklocał sen.
Nelta - Nie Wrz 20, 2009 21:32
KMGKW napisał/a: | to mogli się gdzie indziej wprowadzić :niepewny: |
to jest argument ? przyczynek do rozmowy ? nie rozumiem jednej rzeczy - dyskusja dotyczy tramwajów i każdy pisze co mu pasuje bądź nie - skoro jednym przeszkadza hałas i są zadowoleni z likwidacji tramwajów, bo jest ciszej to na Boga po kiego ta cała akcja ? dlaczego ja nie mogę napisać, że cholernie podoba mi się, że już nie jeżdżą ? bo inni wiedzą lepiej, że przecież hałas nie był tak straszny, bo 60 km/h to żadna prędkość, bo huczenie to moje urojenia, bo mogę się przeprowadzić i sto innych powodów ? ja nie chcę się wprowadzać gdzie indziej, mnie doskonale pasuje lokalizacja, lubię centrum i nie będę się przeprowadzać - mieszkałam tu jak były tramwaje i było ok a teraz ich nie ma i jest jeszcze bardziej ok :cwaniak: gdy post nie jest utrzymany w żałobnym nastroju, gdy nie palę zniczy na pamiątkę pojazdów szynowych i gdy podobają mi się zachodzące zmiany to jestem be - mogę być do upojenia, mnie to nie wadzi, ale nie bądźmy śmieszni - dostać się do Zabrza można tą samą trasą, z tych samych przystanków tylko zamiast tramwaju zawiezie Cie autobus ... toż to powód do małej rewolucji, publicznego pręgierza, stosu :cwaniak: rozumiem oburzenie, niezadowolenie, żal zwolenników tramwajów - ich broszka, ale bez jaj - dajcie prawo innym do własnego zdania, nawet jeśli ich argumenty Was nie przekonują :cwaniak:
Henio.eu - Pon Wrz 21, 2009 02:05
1. z tych samych przystanków ale z przesiadką
2. niestety ale nocne rozkłady tramwajów były zdecydowanie lepsze
3. nie wierzę, że długo będzie można jeździć na jednym bilecie w końcu z KZK też raczej panuje porządek a przesiadki na bilecie bez przesiadki nie powinny mieć miejsca.
Aither - Pią Wrz 25, 2009 13:40
A ja się tam ciesze ze nie ma bimbajek i to nie z powodu, że mi przybyło pracy... torowisko tramwajowe było masakryczne i byłam chora jak miałam jechać bimbajką a tak... wolę autobus ;P
Henio.eu - Pią Wrz 25, 2009 17:23
Cóż stan torów odzwierciedla poszanowanie nas przez naszych włodarzy którzy o to nie dbali. Jak dróg nie będą naprawiać to tez się będzie kiepsko jeździło.
Aither - Pią Wrz 25, 2009 19:40
Co do stanu torów to bym chciała zaznaczyć że naprawa ich należy do śląskich tramwajów a nie koniecznie miasta ;) zresztą użytkowników dróg publicznych jest więcej niż użytkowników torów tramwajowych ;) Widziałeś jakie się "robią" tory tramwajowe w sosnowcu? granitowe wysepki, proste szyny jak tafla wody... pretensje miejsce nie do władz miasta że wydali werdykt na bimbajki ale do TŚ, że wszelakie fundosze jakie otrzymywali pakowali nierównomiernie w regionie... :) a to dlatego iż procent gliwickiego udziału w Tś jest tak mały, że prawie nieistotny... po co inwestować w coś co jest nieistotne ? :) takie jest moje zdanie :) mnie to nie obchodzi czym jeździć będę, dla mnie najważniejsze jest to abym do celu dojechała bezpiecznie, wygodnie i w miarę na czas.
Jacek_s - Sob Wrz 26, 2009 12:39
Myslicie ze nasz prezydent miasta wyleci ?
On przetrwa !!!! moje skromne zdanie.
Wieczorny - Sob Wrz 26, 2009 13:43
jasne że przetrwa.
o kogo byś widział na jego miejsce?
Niedźwiedź - Sob Wrz 26, 2009 13:54
Aither napisał/a: | to dlatego iż procent gliwickiego udziału w Tś jest tak mały, że prawie nieistotny... po co inwestować w coś co jest nieistotne | Można powiedzieć więcej - sieć tramwajowa w Gliwicach była najkrótszą siecią tramwajową w polsce :)
Henio.eu - Sob Wrz 26, 2009 14:27
Masz na myśli obecną sieć czy uwzględniając również starą, biegnącą ul. Górnych wałów od strony Jana Pawła ?
Niedźwiedź - Sob Wrz 26, 2009 14:31
Henio.eu, teraz Ci dokładnie nie powiem bo gdzieś to kilka dni temu przeczytałem i teraz nie potrafię znaleźć artykułu. Ale podejrzewam że chodzi o obecną sieć.
trunks - Sob Wrz 26, 2009 22:43
wogle wypadało by zmienic nazwe tematu np. na "autobusy zamiast tramwajów w Gliwicach" :P
Basia K - Nie Wrz 27, 2009 18:10
Kochani,a jak to jest teraz z biletami miesięcznymi ? Czy mając ten zwykły bilet miesięczny (SM A) można teraz jeździc też tymi A4 ?
Henio.eu - Nie Wrz 27, 2009 18:24
trunks napisał/a: | wogle wypadało by zmienic nazwe tematu np. na "autobusy zamiast tramwajów w Gliwicach" :P |
a może raczej "Czy tramwaj wróci do Gliwic ???"
trunks - Nie Wrz 27, 2009 22:43
raczej nie wróci
Sou - Pon Wrz 28, 2009 18:22
Mialy byc korki przez stajace autobusy na zwyciestwa. Ktos je widzial? No i mialy kopcic z rur i nie kopca.
Do dupy z takimi autobusami :/
trunks - Pon Wrz 28, 2009 23:01
Sou napisał/a: | No i mialy kopcic z rur i nie kopca. |
a co czysty tlen lub parowe H2O emitują ? ;)
Czarnulka - Wto Wrz 29, 2009 12:11
Nie wazne co emituja,wazne,ze sie nie dusisz jak autobus klo Ciebie przejezdza.
Henio.eu - Wto Wrz 29, 2009 21:38
Dziś jadąc A4 słuchałem rozmowy pewnych starszych Pań, (ponoć to dobrodziejstwo dla starszych osób którzy nie będą musieli uprawiać ekstremalnej wspinaczki po schodach), otóż owe Panie twierdziły, że co prawda podłoga jest nisko, ale że wsiadanie na podwyższenie na siedzenie jest jeszcze gorsze. Chyba wolały tramwaje, co prawda w A4 (na razie jeździ jeden typ Solarisów), są miejsca siedzące na niskiej podłodze ale jest ich tylko kilka w całym autobusie.
Taka mała uwaga - wiem wiem to tylko kilka Pań a pewnie cała reszta emerytów, aż skacze z radości po niskiej podłodze.
trunks - Wto Wrz 29, 2009 22:26
miejsc siedzących ogolnie tam malo, a te wysokie nawet dla mnie sa niewygodne ;p....ale i tak wole postac
plusz0wy - Wto Wrz 29, 2009 23:16
racja trunks, za dużo w życiu siedzimy (w pracy, szkole) - w autobusie można postać. Przynajmniej za młodu....
trunks - Sro Wrz 30, 2009 22:16
zwlaszcza, ze zawsze jezdzi wiele osob starszych, którym i tak miejsce sie ustąpić powinno...a siedzenia na codzien faktycznie za duzo
Gmeras - Czw Lis 05, 2009 18:59
Jutro o godz. 10.00 z gliwickiej zajezdni wyjedzie tramwaj. Nie oznacza to, że na stałe wróci na gliwickie ulice. To jednodniowa akcja Grupy Inicjatywnej, która chce przypomnieć gliwiczanom sentymentalne obrazki. W ten sposób GI chce też zwrócić uwagę mieszkańców na fakt, że tramwaj zajmował dwa razy mniej miejsca na drodze niż autobus, który tamuje ruch samochodowy ruszając z przystanku i dłużej jedzie do celu. Tramwaj, który jutro zobaczymy na gliwickich ulicach nie będzie się zatrzymywał na przystankach. Kolejne dwa kursy odbęda sie między godz. 14.00 a 16.00.
kisia - Czw Lis 05, 2009 22:10
mam nadzieje, że GI wcześniej sprawdziło/sprawdzi cała trasę bo np, na ul. Chorzowskiej na torach paru kierowców zrobiło sobie parking :/
Gmeras - Pią Lis 06, 2009 06:07
prawdopodobnie szyny były czyszczone
trunks - Pią Lis 06, 2009 23:55
szyny były czyszczone pare dni temu, a dzis tramwaj widzialem - okolo godz. 15:30 został zablokowany przez policyjny radiowóz, który to stanął wpoprzek torów na chorzowskiej, tuż przez zakrętem na most na zabrską. Policja ich nie przepuściła, dyskutowano chyba z 15 minut i w końcu tramwaj musiał pojechac tyłem w strone Zabrza :-). Aa i ulotki jeszcze przechodniom rozdawali o referendum rzecz jasna ;p. Chyba ta dzisiejsza eskapada tramwajowa byla nielegalna ?
Gmeras - Sob Lis 07, 2009 06:17
h t t p;//w w w polskatimes, p l/dziennikzachodni/stronaglowna/182770,zamach-na-referendalny-tramwaj-w-gliwicach,id,t.html
Volt - Sob Lis 07, 2009 11:52
Jak widać włodarze miasta pewni wyniku referendum nie są skoro stosują takie prymitywne, rodem z peerelu praktyki :wstyd:
Gmeras - Sob Lis 07, 2009 14:47
Cytat: | Jak widać włodarze miasta pewni wyniku referendum nie są skoro stosują takie prymitywne, rodem z peerelu praktyki :wstyd: | powiedz co w tym było złego miał ten tramwaj pozwolenie jeździć po Gliwickich drogach ?
pablo13854 - Sob Lis 07, 2009 15:54
Ja tam sentymentu do tramwaju wcale nie czuję i dobrze że te wehikuły zniknęły z miasta. Więcej było z nich szkody niż pożytku, ile to razy było tak że jeden tramwaj się zepsuł i stawała cała linia, a potem nagle na przystanek podjeżdżały cztery na raz??
A w tym momencie ludzie jeżdżą tą samą trasą, tym samym rozkładem, nowym, niskopodłogowym, cichym autobusem - i jakoś nie widzę żeby ci ludzie w środku jechali jacyś mało zadowoleni.
Komfort jazdy się podniósł i to dużo
Owszem, jeżeli by po naszym mieście jeździły nowe tramwaje, a torowiska nie przypominały by szlaczka - to wtedy sprawa by inaczej wyglądała - ale taki scenariusz może będzie prawdopodobny za 20 lat.
Henio.eu - Nie Lis 08, 2009 11:14
pablo13854 czy jeździsz A4 albo jeździłeś tramwajem?
Pytam bo ja jeżdżę i bardzo często słyszę właśnie wśród pasażerów bardzo negatywne opinie. Poza tym skoro inne miasta naszego regionu uporały się z remontami torowisk świadczy tylko źle o włodarzach naszego miasta.
Volt - Nie Lis 08, 2009 11:28
Gmeras napisał/a: | Cytat: | Jak widać włodarze miasta pewni wyniku referendum nie są skoro stosują takie prymitywne, rodem z peerelu praktyki :wstyd: | powiedz co w tym było złego miał ten tramwaj pozwolenie jeździć po Gliwickich drogach ? |
Wg włodarzy miasta nie :cwaniak:
a jak jest wg Ciebie? :hyhy:
Volt - Nie Lis 08, 2009 11:29
pablo13854 napisał/a: | Ja tam sentymentu do tramwaju wcale nie czuję i dobrze że te wehikuły zniknęły z miasta. Więcej było z nich szkody niż pożytku, ile to razy było tak że jeden tramwaj się zepsuł i stawała cała linia, a potem nagle na przystanek podjeżdżały cztery na raz??
A w tym momencie ludzie jeżdżą tą samą trasą, tym samym rozkładem, nowym, niskopodłogowym, cichym autobusem - i jakoś nie widzę żeby ci ludzie w środku jechali jacyś mało zadowoleni.
Komfort jazdy się podniósł i to dużo
Owszem, jeżeli by po naszym mieście jeździły nowe tramwaje, a torowiska nie przypominały by szlaczka - to wtedy sprawa by inaczej wyglądała - ale taki scenariusz może będzie prawdopodobny za 20 lat. |
I tylko niskopodłogowce masakrują zawieszenia na starym torowisku. Mniodzio :super:
Henio.eu - Nie Lis 08, 2009 11:37
Czytając o akcji policji od razu przypomniały mi się telewizyjne Wilkowyje...
Volt - Sro Lis 11, 2009 11:48
Teraz to już tylko w ramach ciekawostki
h t t p;//w w w youtube, c o m/watch?v=PEiWr_tF9lY&feature=player_embedded
Gmeras - Sro Lis 11, 2009 14:14
Volt napisał/a: | Teraz to już tylko w ramach ciekawostki
h t t p;//w w w youtube, c o m/wa...player_embedded | tak jak to bez zgody chciało sie jeździć po mieście :)
Volt - Czw Lis 12, 2009 00:00
Gmeras napisał/a: | Volt napisał/a: | Teraz to już tylko w ramach ciekawostki
h t t p;//w w w youtube, c o m/wa...player_embedded | tak jak to bez zgody chciało sie jeździć po mieście :) |
i dlatego na torowiskach stał nie jeden, nie dwa ale cała kupa radiowozów, i na miejsce przyjeżdża rzecznik prasowy policji
buahahahahahahaha :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Gmeras - Czw Lis 12, 2009 06:22
ja tam widzę ino 2radiowozy
a sytuacja trwała kilka godziń ;)
a rzecznik prasowy jest od tego by udzielać informacje mediom których tam tez kilka było :)
Niedźwiedź - Czw Lis 12, 2009 10:53
Gmeras, wiesz jak to jest - jakby nie było rzecznika to były by wrzaski że policja i prezydent nie traktują poważnie referendystów :P
Jakby nie było zablokowania przez policje i nie daj boże wydarzyłby się jakiś wypadek czy stłuczka w zw z przejazdem tramwaju to byłaby haja że prezydent i policja nie traktują poważnie bezpieczeństwa zwolenników referendystów.
Gdyby zaś żadnego wypadku czy stłuczki nie było, tramwaj by pojechał a trafił by się np gdzieś samochód tarasujący przejazd to zaraz zaczełyby się podejrzenia czy to aby nie jest przypadkiem samochód Frankiewicza.
Całe szczęści mamy już tą farsę z głowy :D
Gmeras - Czw Lis 12, 2009 17:19
Niedźwiedź napisał/a: | Całe szczęści mamy już tą farsę z głowy | poczekaj pól roku zacznie sie kampania i znów spokój sie skończy :(
Henio.eu - Czw Lis 12, 2009 17:38
Kampania? masz na myśli wybory zwykłe czy kolejną próbę odwołania przed czasem?
Gmeras - Czw Lis 12, 2009 17:48
Cytat: | Kampania? masz na myśli wybory zwykłe czy kolejną próbę odwołania przed czasem? | kampanie przed wyborami. Co myślisz ze inicjatorzy referendum sie poddadzą to się mylisz juz to zapowiedzieli ze wystawia jednego nich jako kandydata i będą startować :)
Volt - Czw Lis 12, 2009 20:32
Niedźwiedź napisał/a: | Gmeras, wiesz jak to jest - jakby nie było rzecznika to były by wrzaski że policja i prezydent nie traktują poważnie referendystów :P
Jakby nie było zablokowania przez policje i nie daj boże wydarzyłby się jakiś wypadek czy stłuczka w zw z przejazdem tramwaju to byłaby haja że prezydent i policja nie traktują poważnie bezpieczeństwa zwolenników referendystów.
Gdyby zaś żadnego wypadku czy stłuczki nie było, tramwaj by pojechał a trafił by się np gdzieś samochód tarasujący przejazd to zaraz zaczełyby się podejrzenia czy to aby nie jest przypadkiem samochód Frankiewicza.
Całe szczęści mamy już tą farsę z głowy :D |
Czy oglądaliśmy ten sam materiał?
re Gmeras - widać było przynajmniej 3 radiowozy - 2 Kia i 1 Citroena
rzecznik też na piechaotę raczej nie przyszedł :cwaniak:
re Niedźwiedź
jakoś nie zauważyłem, aby przy przygotowaniach torów przez wóz techniczny były tory blokowane? Wtedy zagrożenia na torach nie było? ;)
i sprawa druga - przed tramwajem miało coś jeszcze jechać, nieprawdaz? :P
Gmeras - Czw Lis 12, 2009 20:39
Volt napisał/a: | re Gmeras - widać było przynajmniej 3 radiowozy - 2 Kia i 1 Citroena | zgadza sie ale to widać w momencie gdy rzecznik przyjechał 2x kia
Volt napisał/a: | i sprawa druga - przed tramwajem miało coś jeszcze jechać, nieprawdaz? | jakos przed nim nie wyruszał co widac było na filmiku
GI jest autorem tego filmu wiec duzo mozna manipulować :)
Niedźwiedź - Pią Lis 13, 2009 00:20
Volt napisał/a: | jakoś nie zauważyłem, aby przy przygotowaniach torów przez wóz techniczny były tory blokowane? Wtedy zagrożenia na torach nie było? | Tramwaj techniczny jest pojazdem "specjalnym", specjalnie oznakowanym mogącym uczestniczyć w ruchu na szczególnych zasadach. Takim pojazdem zwykły tramwaj nie jest - o to się wszystko rozchodzi
MacSen - Pią Lis 13, 2009 17:42
Z tego filmu to wynika tylko tyle że pewien pan na pewnym stołku myśli że będzie wiecznie prezydentem miasta Gliwice. Tłumaczenia policji a już szczególnie tej śmiesznej policjantki :rotfl: cóż po mojemu dają sumpt ku powyższej opini. Inna sprawa że mnie zadziwia fakt że tylko w Gliwicach tramwaj usunieto zaś w pozostałych częściach aglomeracji ślaskiej jakimś cudem sie i opłaca utrzymywać a do tego jeszcze rozwijać. Coś tu śmierdzi i to nie są moje skarpety... Czyżby tam byli głupcy a może ... a może koles kolesiowi w kieszonkę papierków napchał
Ot taka moja mała teoria spiskowa ... :)
Gmeras - Pią Lis 13, 2009 18:06
MacSen napisał/a: | Inna sprawa że mnie zadziwia fakt że tylko w Gliwicach tramwaj usunieto zaś w pozostałych częściach aglomeracji ślaskiej jakimś cudem sie i opłaca utrzymywać a do tego jeszcze rozwijać. | a co z liniami 8 ,12, 25 zagrożone sa 27 , 24, 18
caly kzkgop ma 27 lini tramwajowych w tym 1 i 4
Henio.eu - Pią Lis 13, 2009 18:10
po A4 (dosłownie, tam to usłyszałem) chodzą głosy, że bodajże małżonka czy ktoś z rodziny pana prezydenta;) jest właścicielem jakiejś tam części akcji PKM (autobusy gliwickie) czy jakoś tak...
Henio.eu - Pią Lis 13, 2009 18:15
Cytat: | a co z liniami 8 ,12, 25 zagrożone sa 27 , 24, 18
caly kzkgop ma 27 lini tramwajowych w tym 1 i 4 |
A co z nowymi torami w Zabrzu i Katowicach?
A co z zapowiedzią władz Katowic, że będą zastępowały autobusy tramwajami w centrum miasta tak aby całkowicie wyrzucić autobusy z centrum?
Po prawie całej aglomeracji będzie można podróżować tramwajem z wyjątkiem Gliwic...
Volt - Sob Lis 14, 2009 00:57
Niedźwiedź napisał/a: | Volt napisał/a: | jakoś nie zauważyłem, aby przy przygotowaniach torów przez wóz techniczny były tory blokowane? Wtedy zagrożenia na torach nie było? | Tramwaj techniczny jest pojazdem "specjalnym", specjalnie oznakowanym mogącym uczestniczyć w ruchu na szczególnych zasadach. Takim pojazdem zwykły tramwaj nie jest - o to się wszystko rozchodzi |
Niedźwiedź litości
widać jak na dłoni, że władzie miasta Gliwice robiły wszystko, aby uwalić ten referendalny tramwaj i nie trzeba mieć IQ przynajmniej na poziomie średnim, aby to zobaczyć :szok:
a z pretektstem, jak z psem ... :super:
MacSen - Pią Lis 20, 2009 02:41
Volcik dokładnie wypowiedzi Frankiewicza i spółki wyraźnie miały nas zniechęcić. W radiu cisza ... aaa przepraszam były peany po przegranej.
Mnie boli tylko jedno że nasz system wyborczy nie jest tym z USA gdzie ilość głosów a nie frekwencja sie liczy. I gdzie nieobecni ( na wyborach ) głosu nie maja i gdzie każdy bije sie o nawet jeden głos :). A według niego gdyby był u nas to Frankiewicz dawno by manele w kartoniku swoje z UM wyniósł. Niestety nasz system wyborczy to nadal pokłosie jedynej słusznej partii okresu przed 1989. Za dużo furtek zostawia oszustom i krętaczom.
robsons6 - Pon Gru 07, 2009 20:26
Ja osobiscie uwazam ze w niektorych miejscach mozna by zamienic tramwaje na trolejbusy lecz jestem przeciwko usunieciu calkowicie tramwaji.
Henio.eu - Wto Gru 22, 2009 18:49
No dobra, drogi są w strasznym stanie przez tramwaje, ostatnio naprawiają (lub już naprawili) fragment przy szkole muzycznej, asfalt gładki jak pupa niemowlęcia ale tory zostały... :| o co tutaj chodzi?
- skoro szyny przeszkadzały to czemu wcześniej tego nie zrobili?
- skoro ma nie być tramwajów to po co zostawili szyny?
Gmeras - Wto Gru 22, 2009 19:34
Henio.eu napisał/a: | - skoro szyny przeszkadzały to czemu wcześniej tego nie zrobili? | szyny należą do tramwai śląskich jak i pół metra jezdni koło torów. Miasto nie może ich wyremontować i zlikwidować. ale jakoś sie tam dogadali ze wyremontowali ich pół pasa jezdni .
dokładniej masz opisane tutaj h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=13582
Henio.eu - Wto Gru 22, 2009 20:17
ooo dzięki za info.
Solid_Wood - Wto Gru 22, 2009 21:03
Cytat: | Czy tramwaj zniknie z Gliwic? |
Zniknął, teraz mamy tramwajobus. Może czas zamknąć temat? :-)
Arex30 - Sro Gru 23, 2009 08:59
Solid_Wood, nie jestem pewien czy na dobre.
Powiem tylko jako kierowca wkur...a mnie ten busotramwaj.
zwyciestwa kolo UM chcesz skrecić w prawo zapomnij bo wielki stoi i blokuje po za tem jak startuje z prawego pasa na wprost.
daszynskiego z kościuszki i andersa stoji wielki tak ze swiateł nie widac.
to tak na goraco bo świerze z dzisiaj....
Henio.eu - Sro Gru 23, 2009 12:59
- czym jedziesz?
- tramwajem
- nie ma już tramwajów
- ohh wiesz o co chodzi
Gmeras - Sro Gru 23, 2009 14:46
Arex30 napisał/a: | zwyciestwa kolo UM chcesz skrecić w prawo zapomnij bo wielki stoi i blokuje | wcześniej jak był tramwaj tez nie powinieneś go wyprzedzać ;)
Czarnulka - Sro Gru 23, 2009 17:23
A nieprawda. Bo jak już zamkał drzwi to można było przejechać.
Henio.eu - Sro Gru 23, 2009 23:37
no i jak stał w korku na moście też można było jechać, ogólnie tramwaj jakby nie patrzeć jest bardzo przewidywalnym pojazdem, pomijając hamowanie.
Karlus - Wto Cze 08, 2010 21:56
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=8548/1&bium=1#10056
A wiec to już napewno koniec :(
kobi - Sob Wrz 25, 2010 12:02
h t t p;//w w w emetro, p l/emetro/1,85648,8413124,Tramwaj___reaktywacja.html
Coś do poczytania, zwłaszcza dla Frankiewicza. Ale co tam, on wie lepiej. Dostał w łapę to będzie dalej szedł w zaparte, że to dobra decyzja była. Jakoś wszyscy idą w tramwaje, nie tylko w Polsce, a my jakoś nie potrafimy/nie chcemy. :kwasny:
ziutek997 - Nie Wrz 26, 2010 22:14
kobi napisał/a: | Dostał w łapę to będzie dalej szedł w zaparte, że to dobra decyzja była. |
Tak z ciekawości. Skąd ta informacja??
llaneta - Pon Wrz 27, 2010 18:43
Jeśli u nas Tramwaje Śląskie tez kupią takie tramwaje i będą dbać o torowisko to czemu nie .
Volt - Wto Wrz 28, 2010 10:34
h t t p;//gliwice.gazeta, p l/gazetagliwice/1,95519,8433969,Zosia_TV_kreci_dla_prezydenta_Gliwic___Propaganda_.html
byłoby to śmieszne, gdyby nie było tragiczne :wstyd:
Gmeras - Wto Wrz 28, 2010 16:47
każda reklama jest dobra która ma zainteresowanie jak Ci piszą na tej stronie to stoi za tym Anna Krasowska, szefowa kampanii prezydenta Zygmunta Frankiewicza :)
ziutek997 - Wto Wrz 28, 2010 19:21
To ja podam przykład nieco innej propagandy :) Artykuł nie ukazujący problemu tylko rzucający sloganami i ogólnikami. Autor nie przedstawia suchych faktów tylko wyraźnie stara się nakierować myślenie czytelnika na obrany tor.
Nawet brak podpisu autora. Wydaje mi się, że może to oznaczać że artykuł jest sponsorowany.
h t t p;//gliwice.gazeta, p l/gazetagliwice/1,95519,8434496,Miasta_inwestuja_w_tramwaje__W_Gliwicach_nie_widza.html
Tak w woli jasności nie należę do "przeciwników komunikacji tramwajowej" :)
Karlus - Sro Wrz 29, 2010 13:20
kobi napisał/a: | h t t p;//w w w emetro, p l/emetro/1,85648,8413124,Tramwaj___reaktywacja.html
Coś do poczytania, zwłaszcza dla Frankiewicza. Ale co tam, on wie lepiej. Dostał w łapę to będzie dalej szedł w zaparte, że to dobra decyzja była. Jakoś wszyscy idą w tramwaje, nie tylko w Polsce, a my jakoś nie potrafimy/nie chcemy. :kwasny: |
Jestem zwolennikiem tramwajów w Gliwicach, ale własnie przez takie teksty ''dostał w łapę'' zwolennikom przylepiono łatkę oszołomów, jszcze jak już do tego wtrącili się referendyści to już było pewne że tramwaj zniknie.
kobi - Sro Wrz 29, 2010 14:54
ziutek997 napisał/a: | Tak z ciekawości. Skąd ta informacja?? |
To jedyny wniosek jaki przychodzi na myśl po tym co robi Frankiewicz. Jakoś jego argumenty nie są ani odrobinę przekonujące, nie opierają się na niczym sensownym. A działania i cała ta otoczka wokół referendum (chociażby przedstawianie przeciwników jako oszołomów) czy też bezsensowne blokowanie tramwaju przez policję na zlecenie właśnie Frankiewicza, kojarzą się jedynie z głębokim totalitaryzmem i Koreą Płn. (lub jak kto woli KRLD). Nie dość, że "walka" jest nierówna, to jeszcze wykorzystywane są środki wysoce nieetyczne.
Cała ta akcja przeprowadzona w ogromnym pośpiechu i absurdalna wręcz jej obrona, nie skłaniają ku jakimkolwiek innym wnioskom. Korzyść finansowa czy jakakolwiek inna, ale korzyść. "Branie w łapę" jest może zbyt daleko idącym uogólnieniem, ale przynajmniej wyraża wszystkie negatywne emocje ze złością na czele.
Volt napisał/a: | h t t p;//gliwice.gazeta, p l/gazetagliwice/1,95519,8433969,Zosia_TV_kreci_dla_prezydenta_Gliwic___Propaganda_.html
byłoby to śmieszne, gdyby nie było tragiczne :wstyd: |
Doskonały przykład totalitarnej propagandy w słodkiej otoczce :kwasny:
Karlus napisał/a: | jszcze jak już do tego wtrącili się referendyści to już było pewne że tramwaj zniknie. |
Nie sądzę by to miało jakikolwiek wpływ. Tramwaj miał zniknąć i zniknął. A "referendyści" stali się po prostu kolejnym głupim argumentem w słuszności tej absurdalnej idei.
|
|
|