dupiate forum

O Szkole... - Pomoc z cytatem!

moniabg - Nie Lut 15, 2009 15:14
Temat postu: Pomoc z cytatem!
"Własne cierpienia uczą, że nikomu nie należy robić żadnej przykrości." (Bolesław Prus) Muszę napisać rozprawkę, ale brakuje mi argumentów do potwierdzenia tej tezy. =/ Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to będę wdzięczna!
trunks - Nie Lut 15, 2009 15:22

jak mozna nie umiec znalesc argumentow na takie oczywiste twierdzenie....co sie dzieje z tą dzisiejszą młodzieżą :|
moniabg - Nie Lut 15, 2009 15:26

No to powiedz jak wiesz a nie się wymądrzasz. ;P
trunks - Nie Lut 15, 2009 15:37

tak trudno samemu głową ruszyc ?

Mysle, ze osoba posiadająca pewną empatię powinna wiedziec o co chodzi...

Bea.tka - Nie Lut 15, 2009 16:00

ja powiem tak skrzywdził Cie ktos kiedys tak mocno ze pomyslałas sobie ze Ty nigdy nie mogłabys czegos takiego zrobic bliskiej osobie ??
Arex30 - Nie Lut 15, 2009 19:18

Nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe.
Po pierwsze zastanów się na argumentami za i przeciw. Wypisz je potem. Posegreguj. Zastanów się które a z tych argumentów ( czyli złych rzeczy ) spotkały Cię w życiu i jak się wtedy czułeś.
Powiadają tez Zemsta jest ........ ale czy warto.

Azbe - Pon Lut 16, 2009 16:37

jak Ci ktoś potnie plecy nożem żyletą czy czymś to już wiesz że boli i nie za fajne

jak jezdzisz na rowerze i <ciach> o krawężnik, zryjesz pół kiepanu i facjaty o beton, wiesz że boli i wkładać kijów w szprychy się nie powinno

ktoś Cie zepchnie ze schodów, się połamiesz - już wiesz że to głupie i nie fajnie samemu tak kogoś urządzać.

włóż rękę do wrzątku, już wiesz że jak na kogoś wrzątek wylejesz może być nie ciekawie.

gdy ktoś cie zirytuje w odwecie za dość idiotyczne wystąpienie, już wiesz ze powinno się myśleć głębiej.

o uczuciach pisać nie będę bo to, jakie człowiek sam zna wyznacza poniekąd jego wartość.

najlepiej potwierdzać swoje słowa jakimiś przykładami, ewentualnie pewne sytuacje jesli jest możliwość, porównać do wątków z literatury czyli tych "ogólnie znanych" , podpowiedzi dostaniesz tyle że np Makbeta <ciach> przez takie myśli ;)