dupiate forum

Sprzęt i akcesoria - Twardy dysk się grzeje ...

Mariusz - Wto Gru 28, 2004 09:50
Temat postu: Twardy dysk się grzeje ...
Witam,
Mam taki problem. Kupiłem nowy dysk twardy MAXTOR 7200/133 40GB. Podłączyłem wszystko działa jak ma działać, ale po ok. 20 min. nagrzewa się i jest gorący, zaczyna się wieszać komputer...
Teraz się zastanawiam czy iść z reklamacją, czy do kupić wiatrak (radiator) pod tego twardziela.
Póki co mam otwartą jedna część obudowy i twardziela chłodzi taki dupny wiatrak ;-)

Moooni001 - Wto Gru 28, 2004 10:08

Ja bym poszła z reklamacja.

Albo dmuchaj na niego :D

PAKuS - Wto Gru 28, 2004 10:48

a ja bym 100% poszedł z reklamacją

i niech oni ci wymienią ten dysk twarny a jak niee to niech odadzą kase

pozdrawiam

Fenix - Wto Gru 28, 2004 11:45

Idz go wymień jak najszybciej !!!
PAKuS - Wto Gru 28, 2004 13:10

i to jak naj szybciej stary wumień ten dysk twardy tak jak ja ci wcześniej pisałem

pozdrawiam

LuKaSh - Wto Gru 28, 2004 13:33

Ja też bym poszedł wymienić :D puki jeszcze Ci sie nie spalił albo coś :P potem może być zapoÄ?no ..
frohike - Wto Gru 28, 2004 16:07

idz czym predzej bo wiesz pozniej beda marudzic i krzywo patrzec a tego chyba nie chcesz
Mariusz - Sro Gru 29, 2004 13:30

OK, dzięki za porady, jutro się tam wybiorę.
Pzdr.

PAKuS - Nie Sty 02, 2005 18:33

wumieniłeś już ten dysk twardy :?: :?:

jak co ś to ja jestem na GG: 3256167

frohike - Nie Sty 02, 2005 19:11

teraz zeby skonczyc ten temat musisz napisac jak sie skonczyla ta sprawa,
nie tylko PAKuś jest ciekaw
ja takze :wink:

PAKuS - Wto Sty 04, 2005 13:17

i jeszcze dodam że za nasze porady nalerzą sie podziękowanie i streszczenia jak ta sprawa się skończyła

pozdrowenia

Mariusz - Wto Sty 04, 2005 15:02

Witam ponownie. Dzięki za cynk, żeby napisać jak to się skończyło.
Otóż następnego dnia udałem się do tego sklepu, pogadałem ze sprzedawcą, wymienił dysk, dołożyłem kilka zł i dostałem Barracude, też 40GB. Okazało się, że on też się grzeje. Poszedłem znów do sklepu i doszliśmy razem ze sprzedawcą do wniosku, że to nie wina dysku twardego tylko płyty głównej. Nie nadąża za reszta osprzętu. Zaproponował założenie wentylatora. Zgodziłem się, założyliśmy i teraz działa OK ;-)
Dzięki za porady ! :P

of - Wto Sty 04, 2005 15:51

Nowe, wydajne dyski HDD pochłaniaja dużo mocy i przy tym grzeja sie dość mocno...
jest to w 100% normalny objaw o ile nie przekraczamy temp dopuszczalnej.
Jeśli komputer Ci się wieszał ze względu na temperaturę to prawdopodnie nie masz
zbyt dobrego obiegu powietrza wewnątrz obudowy. Nowy dysk zapewne podgrzał
wnętrze komputera do temp przy której inne komponenty systemu zaczęły
odmawiać posłuszeństwa... może masz blisko komputera grzejnik?? nie należy stawiać
komputera w zimie blisko kaloryferów, w lecie w nasłonecznionych miejscach... itd...

Tłumaczenie sprzedawcy że "płyta główna nie nadąża" jest śmieszne... płyta i HDD
dogadają taką szybkość pracy z jaką oba komponenty są w stanie pracować (strsze płyty
zejdą do UDMA33/66) lub jaką ustawisz ręcznie w syst operacyjnym czy BIOS'ie...
"nie nadążać" może zasilacz jeśli chodzi o moc oddawaną do obciążeń i zacznie się przegrzewać...
Może sprzedawca miał na myśli niewydolność temperaturową płyty głównej.... oczywiście
w tej sytuacji dodatkowy wiatrak wewnątrz obudowy powinien poprawić sytuację :spoko:

Mariusz - Wto Sty 04, 2005 19:31

Może sprzedawca miał na myśli niewydolność temperaturową płyty głównej

To pewnie o to chodziło, tylko ja coś przekręciłem. Wiatraczek zamonotowany, poza tym ja zawsze mam ściągniętą jedną obudowę, zostaje zawsze ta górna i jedna boczna. Ale swoją drogą ciekawe co by się działo jakbym miał 200GB :lol: A kaloryfer to metr dalej jest i lekko grzeje ;-)
Thx ;-)