dupiate forum

Nasze miasto - Tąpnięcie ?

MajkeL - Sob Gru 13, 2008 10:46
Temat postu: Tąpnięcie ?
Wczoraj około godziny 23:50 leżąc na łóżku i czytając książkę poczułem i zobaczyłem jak nagle wszystko w domu poruszyło sie.....
?óżko zakołysało, szklanki w szafie zadzwięczały, deska do prasowania (rozłożona) zaczeła sie kiwać.
Wszyscy wstali i poczuli to samo - tąpnięcie.
Tak silnego tąpnięcia jeszcze nie przeżyłem (świadomie).

Czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje (co się stało)?

Reb - Sob Gru 13, 2008 10:56

Było tąpniecie fakt. Też to poczułem. Ale nie aż tak żeby coś się ruszało...
trunks - Sob Gru 13, 2008 11:19

na zatorzu nic nie poczułem....a moze twardo spalem ?
Gmeras - Sob Gru 13, 2008 13:41

spałem nic nie czułem :)
Gmeras - Sob Gru 13, 2008 13:43

Ziemia zatrzęsła się w rejonie Bytomia o 23:45. Nie ma żadnych informacji o ewentualnych stratach.
W nocy, o wstrząsie pisali internauci na Alert24, p l. - Ogromne tompnięcie w kopalni pod Bytomiem (os. Arki Bożka). Może oznaczać wielką katastrofę, może osunięcie się chodnika. Przez 23 lata nie przeżyłem mocniejszego tąpnięcia. - napisał jeden z nich. - W Mikulczycach, dzielnicy Zabrza, około godziny 23:47 można było odczuć wyraźne, trwające około 3 sekund tąpnięcie ziemi (moja kanapa zatańczyła). Jestem ciekaw, czy sejsmografy odnotowały cokolwiek - pytał inny.

Wojciech Wojtak, ekspert z Instytutu Geofizyki PAN w rozmowie z TVN 24 przypomniał, że tego typu wstrząsy na Górnym Śląsku już się zdarzały. Śląskie Obserwatorium Geofizyczne nie otrzymało żadnych zgłoszeń od Głównego Instytutu Górnictwa o ewentualnych stratach w kopalniach.

- To trzęsienie ziemi jest na obszarze górniczym. Na Górnym Śląsku tego typu wstrząsy występowały też w poprzednich latach - powiedział Wojtak. Dodał, że tego typu wstrząs jest niespotykany od kilku lat. 3,5 w skali Richtera w warunkach górniczych zalicza nocne trzęsienie ziemi do wstrząsów wysokoenergetycznych.

Wstrząsy w rejonach górniczych mogą występować kilka razy w roku. Nie zaobserwowano po nich wstrząsów wtórnych.

Rzeczniczka Wyższego Urzędu Górniczego Edyta Tomaszewska mówi, że wstrząs który nastąpił w rejonie ruchu "Centrum" połączonej bytomskiej kopalni "Bobrek- Centrum", nie spowodował szkód pod ziemią, również nikomu z załogi zakładu nic się nie stało.

- Odebraliśmy w nocy kilkadziesiąt telefonów od zaniepokojonych mieszkańców, jednak nie mamy dotąd informacji o jakichkolwiek zniszczeniach na powierzchni. Eksperci nadzoru górniczego zjadą pod ziemię, aby po wstrząsie skontrolować kopalniane wyrobiska, w poniedziałek - powiedziała.

Tomaszewska wyjaśniła, że w 10-stopniowej skali górniczej wstrząs w kopalni "Centrum" określono jako "siódemkę", czyli jeden z silniejszych notowanych na Śląsku wstrząsów w kopalniach.

MajkeL - Sob Gru 13, 2008 17:27

A jednak....
Dzięki Gmeras

Frycek - Nie Gru 14, 2008 10:25

NO ja tez poczulem w zabrzu troche silniej :)) ale u nas to tak co pewien czas czuc
Fenix - Pon Gru 15, 2008 16:42

U mnie też było czuć siedziałem na stołku nawet woda w butelce się kołysała nie miłe uczucie.... :|
CrazyZELL - Pon Gru 15, 2008 21:08

W ?abędach odczuwalne (okolice LO nr VI). Az zadzwonilo w kaloryferach.
kobi - Wto Gru 16, 2008 09:04

Spałem jak zabity :wstyd: Ale nie obudziłem się z łóżkiem w przedpokoju więc nie było aż tak źle? ;)