dupiate forum

Nasze miasto - przepisanie mieszkania spółdzielczego

Wieczorny - Pią Wrz 26, 2008 07:44
Temat postu: przepisanie mieszkania spółdzielczego
cze,

może ktoś z was się orientuje,
jakie są w tej chwili opłaty związane z przepisaniem mieszkania spółdzielczego (ok 37m2) na syna (mnie ;) )?

ile weźmie notariusz?

dzięki, pozdrawiam!

Bary i swinki - Pią Wrz 26, 2008 15:09

z tego co sie orientuje 50zl.
Wieczorny - Sob Wrz 27, 2008 22:29

byłoby super.

bo znajomi straszą mnie że teraz, kiedy tych spraw jest tak dużo, to chłopaki się zmówili i biorą ponad 1000 pln...

kisia - Nie Wrz 28, 2008 02:11

Wieczorny, czy mieszkanie rodziców jest własnościowe? jeżeli tak to poza opłatą notarialną są jeszcze koszty wpisu do księgi wieczystej oraz chyba podatek od darowizny
kisia - Nie Wrz 28, 2008 02:12

chociaż w zasadzie z podatku od darowizny będziesz zwolniony bo mieszkanie nie przekracza 110m2 :)
Wieczorny - Nie Wrz 28, 2008 11:00

tak - własnościowe, a dokładniej - będzie takie za kilka dni.
jest w trakcie wykupu.

pozostałe koszty są wysokie?

loki - Nie Wrz 28, 2008 18:29

podatek od darowizn nie jest (z tego co sie orientuje) naliczany przy takim stopniu pokrewienstwa (rodzic-syn)
kisia - Nie Wrz 28, 2008 23:50

Wieczorny napisał/a:
pozostałe koszty są wysokie?
niestety nie wiem, ale opłata jest za złożenie wniosku do sądu i za wpis do księgi wieczystej. Najlepiej zapytać w sądzie Ksiąg Wieczystych na ul. Wieczorka 10 (była samochodówka)
loki napisał/a:
podatek od darowizn nie jest (z tego co sie orientuje) naliczany przy takim stopniu pokrewienstwa (rodzic-syn)
masz rację, tylko trzeba w jakimś terminie (chyba 30 dni od przepisania mieszkania)złożyć jakieś zeznanie w US.
No i nie wiem czy czasem opłata notarialna nie jest uzależniona od wartości mieszkania ?

Wieczorny - Wto Wrz 30, 2008 17:53

dzięki! :)