dupiate forum

Dział Kulinarny - świąteczne gotowanie - baza przepisów

kisia - Sob Gru 11, 2004 17:58
Temat postu: świąteczne gotowanie - baza przepisów
Paszteciki do barszczu

składniki

ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12%
20 gram drożdzy świeżych
sól
gałka muszkatołowa

Farsz: grzybowy
suszone grzyby podgrzybki ,
cebula,
bułka tarta
sól
pieprz
jajko

sposób przygotowania

Ciasto:
Margarynę rozpuścić, ostudzić do temperatury pokojowej. Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i dobrze wyrobić ręką, aż będzie odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośniecia, w tym czasie robimy

Farsz :
Suszone grzyby moczyc przez kilka godzin. Pokroić cebule w drobną kostkę, zrumienić na patelni. Grzyby odcisnąć z wody , zmielić w maszynce do mięsa. Wrzucic na patelnię dodać zrumienioną cebulę, tłuszcz i dusic. Dodać przyprawy. Gdy za mokre zredukować wilgoć bułką tartą, w razie konieczności lub gdy ktoś lubi /musi dodać jajko.

Gdy farsz przestygnie, a ciasto podwoi swoją objetoąć
Rozwałkować ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość pół centymetra. Wykrawać kwadraty i zawijać w nie farsz. Posmarować rozbełtanym białkiem, poczekać aż podrosną. Piec w 180C do zarumieniania.

kisia - Sob Gru 11, 2004 18:02

Sledz pod pierzynka

składniki
3 płaty śledziowe (mogą być z oleju lub solone)
3 duże ziemniaki
3 duże marchewki
2 średnie buraki
kilka ogórków kiszonych
1 pora
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 jajka
1 słoik majonezu „Babuni”
musztarda
pieprz
sól

sposób przygotowania
Ziemniaki, marchew buraczki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Na dnie salaterki układać warstwami:
-śledzie pokrojone w małe kawałki posypane pieprzem i posmarowane od góry musztardą
-cebulę posiekaną w kostkę
-buraki starte na tarce o dużych oczkach i posiekany ogórek kiszony posmarowane od góry majonezem
-ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, posmarowane od góry majonezem
-marchew tartą na tarce o dużych oczkach, posmarowaną od góry majonezem
-posiekany por i jabłko posmarowane od góry majonezem
-na koniec bardzo drobno posiekać jajka i posypać sałatkę od góry
-posmarować od góry większą ilością majonezu

Tak więc w sałatce mamy następujące warstwy: śledzie z musztardą, cebula, buraki i ogórek kiszony, majonez, ziemniaki, majonez, marchew, majonez, por i jabłko, majonez, jajka, majonez.

W trakcie przygotowywania kolejnych warstw wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem.

Podawać dobrze schłodzone. Przed podaniem sałatka powinna kilka godzin postać w lodówce. Najlepiej zaś smakuje na drugi dzień. Sałatę należy nakładać od dołu tak by na talerzy znalazły się wszystkie warstwy.



A wygląda to mniej więcej tak:


Asienka - Nie Gru 12, 2004 14:07

Z tymi sledzikami to znam i bardzo dobre :) polecam :)
kisia - Nie Gru 12, 2004 15:44

no ja mam zamiar zrobic je na te święta :)
kisia - Czw Gru 23, 2004 22:55
Temat postu: Makówki-aby Uszatek wiedział co to
1,5 l mleka
5 dużych łyżek cukru
300 g maku (zmielonego na sucho)
2 małe pszenne bułeczki
100 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
150 g rodzynek

Przygotowanie:
Cukier wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować. Bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe pokroić dość drobno. Następnie poukładać warstwami w szklanej misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami i rodzynkami i co warstwę przelać schłodzonym mlekiem z makiem. Wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku "pływać").

Pozostawić do następnego dnia . Jeśli makówki będą na następny dzień zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć ciepławym mlekiem. Teraz można je jeszcze udekorować rodzynkami i orzechami

a tak one wyglądają

:D :D :D :D :D

Uszatek - Czw Gru 23, 2004 23:14

Dzięki Kisiu! Brzmi i wygląda smakowicie :D A ja głupi myślałem że ludzie po prostu hurtowo makówki wsuwają żeby humorek sobie poprawić ;) + ewentualny kompocik :] A tak na serio to pierwszy raz o tym usłyszałem, trzeba będzie kiedyś przetestować :)
frohike - Pią Gru 24, 2004 11:37

a ja bardzo nie lubie maku i makówek nie jadam wogóle

ale napewno wiekszosc z was lubi wiec zycze smacznego

Asienka - Pią Gru 24, 2004 13:12

Ja juz mam gotowe makówki :)
LuKaSh - Pią Gru 24, 2004 23:04

Cytat:
Ja juz mam gotowe makówki

a ja już ich prawie nie mam :D ..

kisia - Sro Gru 29, 2004 00:34
Temat postu: Kutia dla porównania :)
Składniki:
1 szkl. pszenicy (najlepsza jest gotowa pszenica na kutie)
1 szkl. maku
150ml płynnego miodu
120g migdałów
120g orzechów włoskich
50g rodzynek
figi,daktyle,
aromat waniliowy i migdałowy

Przygotowanie:

Pszenicę 3-4- godziny wcześniej namoczyć w1 l wody, Zlać wode, zagotować i wrzucić pszenice, doprowadzić do wrzenia, skrecić gaz i gotowac pod przykryciem około 20-30 minut( zależy to od pszenicy, ma byc miekka ale nie rozgotowana).Gdy sie ugotuje przecedzic przez sito i przelac zimna woda by sie nie skleiła. Do drugiego garnka wrzucić zmielony mak( ja miele na sucho w piekani :D) bakalie, miód , cukier ( jeżeli trzeba), aromaty i gotowac ok 20 minut na malutkim ogniu często mieszając.Połączyc mak z pszenicą, dobrze wymieszać, przybrać odłożonymi migdałami i wstawić do lodówki na kilka godzin.

I co różni się nieco od makówek ???

ANIUS - Wto Sty 04, 2005 16:27

to teraz moja wersja, bardzo podobna:) aczkolwiek troszeczke inna... :)

wersja XXL (wychodza 2 duze miski)

1/2 kg maku zmielonego, najlepiej u piekarza
1/2 kg pszenicy na kutie
sloiczek miodu (400ml)
po garsci roznorakich bakalii (rodzynki, orzechy, daktyle, morele suszone, slonecznik, migdalki)
ok 1l mleka
aromat waniliowy albo laska wanilii

pszenice moczyc cala noc, gotowac nastepnie okolo1-2 h zeby byla mieciutka ale nie rozgotowana,
przecedzic, zlac zimna woda, zeby sie nie skleila
mak zmielony zalac mlekiem zimnym, tyle mleka, zeby mogl sie w nim ugotowac//sparzyc
odlac nadmiar mleka z ugotowanego maku

do miodu dodac ciut wrzatku, zeby sie ladnie rozprowadzal

polaczyc wszystko tj pszenica, mak, bakalie (wczesniej okolo 30 min namaczac rodzynki i orzechy), miod i aromat
do lodowki dstawic
podawac zimne:)

ANIUS - Wto Sty 04, 2005 16:28

w zasadzie glowna roznica to jest to mleko...
S-A-S-I-K - Wto Sty 04, 2005 17:22

ufffff

z_tym_miodem_sie_nie_mylilam :P

kisia - Pon Gru 26, 2005 23:36

a może po tegorocznych świętach ktoś zdradzi jakieś ciekawe przepisiki :?: :D
Jacek13 - Pią Gru 08, 2006 10:59

No i mamy święta za pasem.Warto reaktywować ten temat,bo może się okazać że znajdziemy tu coś nowego i godnego zrobienia. :kwiatek: :kwiatek: :super: :ok: :super: :ok:
Madzia - Pią Gru 08, 2006 11:06

jadę do domciu do Gdyni na świeta...zdradze Wam menu ;)
barszcz czerwony, krem z borowików z kluseczkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, pstrąg w galarecie, łosoś w sosie koperkowym, sałatka warzywna, sledziki...
nie ma u nas typowych potraw wigilijnych bo po prostu ich nie lubimy :)

kisia - Sob Gru 09, 2006 14:37

a ja bym prosiła ściśle trzymać sie tematu świąteczne gotowanie -baza przepisów

Jacek13 napisał/a:
znajdziemy tu coś nowego i godnego zrobienia
moze rzucisz tu jakimś ciekawym przepisem
Jacek13 - Sob Gru 09, 2006 16:04

Cytat:
moze rzucisz tu jakimś ciekawym przepisem
Dobrze podam przepis na uszka. Ciasto na uszka to jest takie same jak na pierogi,a na farsz potrzeba suszone grzyby,bułka tarta sól,pieprz.Grzyby namoczyć dzień wcześniej,następnie ugotować w tej wodzie co się moczyły,odcedzić,zemleć.dodać bułkę tartą(tyle aby farsz był w miarę gęsty)doprawić solą i pieprzem.A dalej to już wiecie. :zakochani: :zakochani:
kisia - Nie Gru 10, 2006 00:48

ponieważ juz niedużo czasu zostało do świąt podziele się przepisem na

PIERNICZKI NIELEŻAKUJ?CE

Naprawdę, wystarczą im te dwa tygodnie, które zostały do Świąt

Składniki:

50 dkg miodu sztucznego (ja miałam naturalny i też OK)
25 dkg margaryny
15 dkg cukru
4 jaja
1 kg mąki pszennej
torebka proszku do pieczenia (w przepisie Gellwe, ale może być inny, ważne, żeby porcja była na 1 kg mąki)
2 torebki przyprawy piernikowej (w przepisie Gellwe, sprawdziłam, świetna jest)

Przygotowanie:

Miód roztapiamy w rondelku z margaryną, dodajemy przyprawę. 10 dkg cukru gotujemy z kilkoma łyżkami wody. Tak przygotowany karmel łączymy z miodem, margaryną i przyprawami. Całość studzimy. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy do nich ostudzoną masę z karmelem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Uwaga! Ciasto wychodzi trochę gęste i trzeba się nieźle napracować, żeby wtłoczyć całą tę mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. To też troszkę trwa, trzeba dokładnie wymieszać. Ciasto zostawiamy w garnku, wyrównujemy wierzch i posypujemy mąką. Zostawiamy na noc do stężenia. Wałkujemy na grubość ok. pół centymetra, wycinamy pierniczki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 15-18 minut.
Można je lukrowac zaraz po ostygnięciu lub później
:)

Szamanka - Sro Gru 13, 2006 22:02
Temat postu: Makowki
Makowki sa znane na slaski......pewnie i kazdy zna przepis....a jednak moze znajdzie sie ktos kto zechce sprobowac


Na mala miske wziac w przeddzień Wigilii pół kilo maku, zmielić (na Śląsku robią to odpłatnie przed Wigilią w każdej piekarni) na sucho.
W szerokim teflonowym rondlu zagotować litr mleka i pół kostki masła, wsypać mak, ewnergicznie rozmieszać drewnianą łychą, dodać słoik miodu, kieliszek rumu, cynamon, kieliszek Amaretto (żadnego tam aromatu migdałowego!), opłukane 5 dkg rodzynków (można je namoczyć w rumie), posiekane 5 dkg orzechów włoskich, 5 dkg pasków migdałowych (kto chce - może sparzyć i pokrajać, kto leniwy - kupuje gotowe), chwilę pogotować mieszając.
Plecioną chałkę zdobną pokroić (na maszynce) w cienkie kromeczki (mogą się strzępić). W szklanej salaterce układać warstwami gorącą masę makową, przekładając chałką; ostatnia warstwa - mak (tak z palec odstępu od góry). Udekorować wiórkami kokosowymi (różnokolorowymi lub - eleganciej - białymi), paskami migdałów,...
Powinno dzień postać w chłodzie, żeby się "przemacerowało". Jeżeli zrobimy w plastykowej, zamykanej misce - to można zamrażać w zamrażarce (tylko rozmrażać 'naturalnie', NIE w mikrofalówce!).



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group