| 
							 
							
								|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 
							 
						 
						 
						
						Dział Kulinarny - Utopence 
						
												 kaszanna - Czw Gru 09, 2004 14:06 Temat postu: Utopence Składniki
 
1 kg kiełbasy parówkowej albo serdelek 
 
150g cebulki 
 
50g papryczki peperoni lub czosnek
 
papryka mielona 
 
pieprz 
 
 
Zalewa:
 
600 g wody 
 
400 g octu 
 
pieprz cały w kulkach 
 
ziele angielskie 
 
 
Wykonanie:
 
Serdelki ponakrajamy wzdłuż bardzo delikatnie (nie kroić, maja być delikatne nacięcia!) Połowę serdelki popieprzyć, druga połowę sproszyć papryka, na serdelki ułożyć skrojona w plasterki cebulkę i kawałki peperoni, potem tak przygotowane serdelki powkładać jedna na druga do słoików i zalać zimna zalewa, która wczesniej należy pogotować, do słoika można dodać łyżeczkę oleju. Utopence należy odstawić w ciemnym miejscu.
 
 
Dobre do 
 
  :beer:
												 asik - Nie Sie 28, 2005 23:30
  kaszana ile musi to stać w ciemnym miejscu:>
 
 
słyszałam że pychotka jak byłam na słowacji ale zapomniałam zapytać:>
												 kaszanna - Pon Sie 29, 2005 06:38
  Zależy jak długo wytrzymasz ;)
 
Koleżanka trzyma około 2 dni.
												 asik - Pon Sie 29, 2005 06:55
  ok super dziękuję:)
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |