|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Będzie nowa linia tramwajowa w Gliwicach?
kk - Wto Mar 18, 2008 09:00 Temat postu: Będzie nowa linia tramwajowa w Gliwicach? Witajcie
Dzień jak co dzień rozpocząłem od kawy i porannego przeglądu prasy ;)
Uwagę moja zwrócił artykuł z Gazety
h t t p;//miasta.gazeta, p l/katowice/1,35019,5032302.html]Będzie nowa linia tramwajowa w Gliwicach? .
Co o tym myślicie, czy ma to szanse powodzenia, czy ktoś ma dokładniejsze informacje na ten temat ?
Aither - Wto Mar 18, 2008 10:06
z tego co ja wiem to maja prowadzic remont trakcji na terenie gliwic i maja wprowadzic nowy tramwaj ale konkretnych informacji nie mam malo sie u nas w robocie o tym gada ale fakt faktem slyszalam o tych propozycjach :)
kk - Wto Mar 18, 2008 10:25
Aither napisał/a: | z tego co ja wiem to maja prowadzic remont trakcji na terenie gliwic i maja wprowadzic nowy tramwaj ale konkretnych informacji nie mam malo sie u nas w robocie o tym gada ale fakt faktem slyszalam o tych propozycjach :) |
No tak, kto jak kto, ale Ty jesteś dobrze poinformowana osobą w tej materii, w końcu KZK GOP i Tramwaje Śląskie mniej lub bardziej współpracują ze sobą ;)
Reb - Wto Mar 18, 2008 14:32
kk, a ja doczytałem że to plotki są tylko i ten pomysł nie będzie zrealizowany? :|
ziutek997 - Wto Mar 18, 2008 15:43
Tak zgadza się jest projekt... gdzieś nawet jest dostępna jakaś dokumentacja na ten temat bo przemkneła mi przez rączki :)
Ale jak wiadomo od naniesienia na papier do realizacji dłuuuuuga droga :D
Gmeras - Wto Mar 18, 2008 18:05
nie tańsze by łyło wprowadzenie lini autobusowej ? :/
bardziej bym wolał odnowienie starych zabytkowych lini
Reb - Wto Mar 18, 2008 18:10
ziutek997, Pewno z dobry bity rok jeszcze poczekamy, tutaj nic i nikt się nie spieszy z realizacją:)
Wieczorny - Wto Mar 18, 2008 20:35
nie żebym miał coś do tramwaji, ale niech najpierw zrobią do porządku obwodnicę a później zastanawiają się nad nową linią..
kk - Wto Mar 18, 2008 23:44
Gmeras napisał/a: | nie tańsze by łyło wprowadzenie lini autobusowej ? :/ |
Trudno powiedzieć - autobusy wymagają szerszych dróg niż tramwaje, poza tym tramwaj może jeździć po torowisku ułożonym poza ulicą. Jest wówczas bezkolizyjny oraz linia może przecinać jakąś łąkę, nieużytek itp. No i nie powoduje większego zatłoczenia.
Gmeras napisał/a: | bardziej bym wolał odnowienie starych zabytkowych lini |
... zwłaszcza odbudowa wąskotorówki :P
trunks - Wto Mar 18, 2008 23:46
tramwaje nie smrodzą....
kk - Sro Mar 19, 2008 00:01
trunks napisał/a: | tramwaje nie smrodzą.... |
Dokładnie :ok:
Smrodzi co prawda elektrownia, ale ona jest daleko i może mieć różne systemy oczyszczania spalin :)
No, smrodzić może jeszcze pasażer, jeśli się takowy trafi :P
ziutek997 - Sro Mar 19, 2008 08:58
Gmeras napisał/a: | nie tańsze by łyło wprowadzenie lini autobusowe |
Wprowadzenie tak - utrzymanie nie :D
Tego typu inwestycje charakteryzyują się wysokimi kosztami inwestycyjnymi a niskimi stałymi. Tramwaje sa w dużo bardziej bezobsługowe a podróż na prądzie jest duuużo tańsza niż na silniku spalinowym :)
nemo1125 - Sro Mar 19, 2008 11:07
Z tego co dzisiaj w antyradiu słyszałem to nie będzie linia tramwajowa lecz podmiejska linia kolejowa :P
kk - Sro Mar 19, 2008 11:24
nemo1125 napisał/a: | Z tego co dzisiaj w antyradiu słyszałem to nie będzie linia tramwajowa lecz podmiejska linia kolejowa :P |
Jak zwał tak zwał - w sumie różnica tylko w rozstawie torów ;)
Ogólnie - linia dla pojazdów szynowych :D
A tak swoja drogą, ciekawe którędy będzie przebiegać, jeśli to kolej podmiejska, to nie powinna "lecieć" ulicami (a tramwaje, przynajmniej częściowo mogą)
Jest jeszcze jedna różnica - wydaje mi się, że tramwaje to PKM, a kolej podmiejska to PKP (albo jakaś spółka wywodząca się z kolei)
nemo1125 - Sro Mar 19, 2008 11:28
Ktoś niezależny ma to obsługiwać
ziutek997 - Czw Mar 20, 2008 09:35
h t t p;//um.gliwice, p l/pub/msi/MSI_12_2008.pdf
strona 3 :]
kk - Czw Mar 20, 2008 09:43
ziutek997 napisał/a: | h t t p;//um.gliwice, p l/pub/msi/MSI_12_2008.pdf
strona 3 :] |
A co to są te czerwone pola w rejonie "zakręconego" wiaduktu nad torami (prowadzącego z centrum do Toszeckiej i Warszawskiej) oraz na rogu Kolberga i Tarnogórskiej (co tam budują, jakąś halę czy centrum logistyczne?)
ziutek997 - Czw Mar 20, 2008 10:23
Tak naprawdę to nie do końca wiadomo :P Bo chyba zapomniano dołączyć legendę do mapki :) Czerwone to chyba tereny inwestycyjne :)
Mnie ciekawi jak do tego projektu ma się budowa dworca autobusowego przylegego do Focusa :P
K4r0l - Czw Mar 20, 2008 23:26
Reb - Pią Mar 21, 2008 09:25
K4r0l, dzięki za legende, teraz wiem co gdzie i jak. Bo w tej gazecie przeglądu miejskiego było bez.
|
|
|