|
|
dupiate forum
|
|
Dział Kulinarny - Ciasto drożdżowe
Basia K - Sob Lut 16, 2008 20:26 Temat postu: Ciasto drożdżowe Ciasto mi się przypomniało po przejrzeniu przepisu na t± "sypk±" szarlotkę.
To jest równie proste i ZAWSZE się udaje.
CIASTO DROŻDŻOWE
5 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki letniego mleka
1 cukier waniliowy
3 jaja
4 szklanki maki
Do miski dac drożdże,cukier,olej ,cukier waniliowy, letnie mleko,wbic jaja i dodac make i NIC NIE MIESZAC!!!!!!!!! Pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrobic ciasto drewniana łyżka. I gotowe!
Dorothea - Sob Lut 16, 2008 21:27
a ile czasu piec i w jakiej temperaturze???
Ale jak sie nic nie wymiesza to ono urosnie??????
Basia K - Sob Lut 16, 2008 21:33
Dorothea mieszasz dopiero po upływie tych 3-4 godz. Wyro¶nie,wyro¶nie....
Ja piekę je z termoobiegiem zaczynaj±c w 150 st,jak się troszkę podpiecze-zwiększam do 180st. A czas?-Na oko ;) Sprawdzam patyczkiem.
Basia K - Sob Kwi 05, 2008 14:21
Dzi¶ je piekłam z sam± kruszonk±
h t t p;//img138.imageshack.us/my.php?image=imag0004tj0.jpg
katarzyna35k-ce - Sob Kwi 05, 2008 14:23
Basia K, ale mi smaka narobiłas!!!!!!!!!!
Aither - Nie Kwi 06, 2008 10:36
ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje :) zazwyczaj piecze sie w tem. ok. 150 czas od 40 min do godziny...
kisia - Nie Kwi 06, 2008 14:25
Basia K, pięknie wyrosnięte, chyba też spróbuję,moze w końcu mi wyjdzie :) bo Aither napisał/a: | ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zawsze się udaje | w moim przypadku sie nie sprawdzało, chociaż robiłam do tej pory tylko spody pod pizze.
Arex30 - Wto Kwi 08, 2008 18:09
Zabraniam
Zdecydowanie zabraniam pokazywania smakołyków bez dzielenia sie nimi .
deni - Sro Sty 06, 2010 15:41
Zawsze robiłam ciasto drożdżowe pamiętaj±c, że składniki powinny być letnie aż dostałam przepis:
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka ( rozbełtać ze szczypta soli)
3/4 szklanki mleka ( może być zimne nawet takie z lodówki)
4 szklanki m±ki
Kolejno¶ć dodawania musi być zachowana jak w przepisie, na samo dno pokruszone drożdże zasypać cukrem i po kolei dodawać produkty, na noc wstawić do lodówki, rano wymieszać dokładnie albo drewniana albo plastikow± łyżk± ( nie metalow±). Na wierzch dodać owoce i kruszonkę, piec w 180 stopniach 40 minut.
Ciasto jest super! :)
Przepis do¶ć podobny do podanego przez Basię, tylko ze tu robi się drożdżowe w lodówce.
Dorothea - Czw Sty 07, 2010 23:48
wiem, ze moje pytanie moze wydac sie głupie, ale prosze mi powiedziec jak sie robi kruszonke ??? :zawstydzony:
kisia - Czw Sty 07, 2010 23:57
Dorothea, mieszasz m±kę, cukier i masło w szkole mnie uczono, ze cukru i masła ma być w sumie tyle co m±ki, czyli np jak masz 10 dkg m±ki to cukru i masła dajesz po 50 dkg.Mieszasz make z cukrem, dodajesz roztopione ciepłe(nie gor±ce)masło, mieszasz, jak za rzadkie wkładasz do lodówki, jak dobre to bierzesz tarkę (tak± na warzywa) i trzesz na ciasto na dużych oczkach.Z tymi proporcjami to dałam taki przykład bo nie pamiętam ile np na blache ciasta trzeba takiej kruszonki.
Dorothea - Czw Sty 07, 2010 23:59
kisia, ja chyba nie byłam w szkole jak o tym mowili ;0
dziekuje
deni - Pi± Sty 08, 2010 21:54
A mnie tego w szkole nie uczyli :( Kisiu jak najbardziej może być :) Może tylko warto podkre¶lić (choć w tek¶cie jest to wyraĽnie napisane) że nie 50 dkg a 5. :) Jeszcze się komu¶ za dużo zrobi. ;)
kisia - Pi± Sty 08, 2010 23:12
deni napisał/a: | nie 50 dkg a 5 | o matko i córko co za brednie napisałam, oczywi¶cie że 5 dkg a nie 50 hehe
deni, a bo ja po szkole gastronomicznej jestem, dlatego mnie uczyli i tłukli do głowy, ze cukru i masła w równych proporcjach w sumie ma być tyle ile m±ki
|
|
|