|
|
dupiate forum
|
 |
Dział Motoryzacyjny - GPS
Thot93 - Wto Gru 04, 2007 18:55 Temat postu: GPS Witajcie.
Czy posiadacie w swoich samochodach odbiorniki GPS? Jak je oceniacie? przydają się na naszych drogach?
A inna sprawa: gdzie można w Gliwicach najkorzystniej zaopatrzyć się w taki odbiornik? Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry?
darkenstein - Sro Gru 05, 2007 00:04
exit
kobi - Sro Gru 05, 2007 08:45
darkenstein, napisałeś wszystko dokładnie tak jak chciałem sam napisać ;) Tylko i wyłącznie palm + Automapa. Wiem, to jest droższe rozwiązanie niż promocyjne zestawy noname z tomtomem za 599PLN. Ale po co nawigacja, która nie zaprowadzi Cię tam gdzie chcesz? Tomtom ma coś ok. 40% pokrycia. Może i był fajny ze swoim interfejsem 3D, ale nowa Automapa też to oferuje :)
Thot93 napisał/a: | Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry? |
Teraz wszystkie nowe zestawy, czy to nawigacja, czy palm, mają już odbiorniki na SiRF Star III więc zapewniają lepszą czułość. Już nic innego nie widziałem.
manexxl - Sob Mar 22, 2008 00:34
Ja uzywam Garmin Nüvi 200 i jak na razie jestem zadowolony. Puki co prowadzi mnie zawsze do celu. :D
kisia - Sob Mar 22, 2008 01:27
kobi napisał/a: | po co nawigacja, która nie zaprowadzi Cię tam gdzie chcesz? | mój tomcio jeszcze mnie nie zawiódł, śmigam teraz w nieznane tereny Polski bez obaw. Zawsze doprowadza mnie do celu :)
katarzyna35k-ce - Sob Mar 22, 2008 09:37
Thot93, ja własnie stałam sie posiadaczka takiegoz cacka! sprawdza sie w 90%. Przy zakupie musisz zwrocic uwage na to jaka skale pokrywa zakupowany przez Ciebie GPS a dokładniej mapa ktora w nim sie znajduje. Ja zakupiłam taki ktory ma 98% pokrycia mapy i faktycznie sie sprawdza.
manexxl - Sob Mar 22, 2008 09:41
Ja mam takie pytanie. Jak to wyglada z zakupem GPS w Polsce?? Znaczy chodzi mi o to jakie mapy sa standardowo wgrane?? Czy jest to tylko Polska czy tez wiecej panstw. Tak z ciekawosci.
A co do map ogolnie to zawsze mozna dograc. Wystarczy navi ze slotem na karte, karta 4 GB i zmiescisz praktycznie cala unie europejska :D
Mariusz - Nie Mar 23, 2008 14:36
ceneo, p l
skapiec, p l
Zielony - Nie Mar 23, 2008 15:52
ja zdecydowanie odradzam media markt...ceny mają strasznie wysokie, ja swoją nawigacje kupiłem w promocji w saturnie za pół ceny z media
manexxl - Nie Mar 23, 2008 22:46
Zielony napisał/a: | ja zdecydowanie odradzam media markt...ceny mają strasznie wysokie, ja swoją nawigacje kupiłem w promocji w saturnie za pół ceny z media |
Z tym sie zgodze. Media w calej europie jest jednym z drozszych sklepow.
krystian - Nie Mar 23, 2008 23:09
manexxl napisał/a: | Z tym sie zgodze. Media w calej europie jest jednym z drozszych sklepow | a ja sie z tym nie zgodze. ceny sa w roznych sklepach zroznicowane. szukajac radia, aparatu fotograficznego i drukarki (kombajnu) najtaniej wyszlo wlasnie w media. co do cen mozna sie zawsze dogadac
kisia - Wto Mar 25, 2008 00:43
krystian napisał/a: | a ja sie z tym nie zgodze. ceny sa w roznych sklepach zroznicowane. | ja tez sie z tym nie zgodze. Wtedy kiedy mój mąż kupował tomka w MM było najtaniej
Bot - Wto Mar 25, 2008 22:28
Ale to nie temat o Media czy innych tylko o GPSach :P
kobi napisał/a: | tylko i wyłącznie palm + Automapa |
A niekoniecznie palm... może być smartphone + automapa :P
manexxl napisał/a: | a mam takie pytanie. Jak to wyglada z zakupem GPS w Polsce?? Znaczy chodzi mi o to jakie mapy sa standardowo wgrane?? Czy jest to tylko Polska czy tez wiecej panstw. Tak z ciekawosci. |
no tu sobie prawie odpowiedziałeś:
manexxl napisał/a: | A co do map ogolnie to zawsze mozna dograc. Wystarczy navi ze slotem na karte, karta 4 GB i zmiescisz praktycznie cala unie europejska :D |
I dokładnie, łącznie z Polską. Jakj wygląda sprawa zakupu? Kupisz wszystko , zajrzyj np na allegro, p l
kobi - Sro Mar 26, 2008 16:10
kisia napisał/a: | mój tomcio jeszcze mnie nie zawiódł, śmigam teraz w nieznane tereny Polski bez obaw. Zawsze doprowadza mnie do celu :) |
Jak chcesz to Cię wyślę w takie miejsca, że się zgubicie - i to wcale nie jakieś pipidówy :P Przy automapie TT wysiada :P
Ale cokolwiek by to nie było, warto pamiętać o aktualizacjach :)
khaman napisał/a: | A niekoniecznie palm... może być smartphone + automapa :P |
Ze smartami jeszcze nie do końca się zgodzę, lubią gubić sygnał, nawet nokie. Ale z czasem wychodzą coraz lepsze modele :)
Bot - Sro Mar 26, 2008 21:38
kobi napisał/a: | Przy automapie TT wysiada :P |
rajt :)
kobi napisał/a: | lubią gubić sygnał, nawet nokie |
mój smart jeszcze nie zgubił, mimo że nie jest na Sirfie III
Frycek - Czw Lis 06, 2008 15:31 Temat postu: Nawigacja Mam pytanko do osob korzystajacych z nawigacji.
Jaka macie i jakie macie oprogramowanie w niej??
a drugie pytanko bardziej techniczne
Posiadam nawigacje mio moov 330 z mapa miomap 2008 zastanawiam sie nad wgraniem automapy do mio .Pytanko czy sie da?? czy sie nic nie skopie przypadkiem.
MacSen - Czw Lis 06, 2008 18:13 Temat postu: Re: Nawigacja
Frycek napisał/a: | Mam pytanko do osob korzystajacych z nawigacji.
Jaka macie i jakie macie oprogramowanie w niej??
a drugie pytanko bardziej techniczne
Posiadam nawigacje mio moov 330 z mapa miomap 2008 zastanawiam sie nad wgraniem automapy do mio .Pytanko czy sie da?? czy sie nic nie skopie przypadkiem. |
Z tą AutoMapą to różnie bo o ile do TomTom 910 (dla mnie najlepszy GPS o ile ma się do niego autorskie mapy) jej się nie dało wgrać-"skończyło się wizyta płatną w serwisie" to do tych tańszych aparacików AM wiem że wchodzi z różnym skutkiem ale wchodzi.
Bot - Czw Lis 06, 2008 18:32
Tu masz o Automapie na tym "cudzie" h t t p;//peb, p l/nawigacje-i-mapy/337893-problem-z-mio-moov-330-i.html]KLIK
Grabarz - Czw Lis 06, 2008 19:54
A to ja się dołączę - czym się różni nawigacja za 350zł od tej za 1000zł ?
Szamanka - Czw Lis 06, 2008 20:05
Ja posiadam Mediona i dla mnie najwazniejsze jest to, ze omija korki, ma 32 panstwa swiata ( w tym szczegolowa Polske), polskie menu i Klarcia gada po polsku :) a i jeszcze, ze jade za szybko, to tez dla mnie wazne.
Na reszte nie patrze :)
krystian - Czw Lis 06, 2008 20:19
Grabarz napisał/a: | A to ja się dołączę - czym się różni nawigacja za 350zł od tej za 1000zł ? | najczesciej mapami oraz gabarytami wyswietlacza. ja kupilem sobie rok temu sony nav-u92t i jestem z niej wiecej niz zadowolony. przede wszystkim ogromny wyswietlacz 4,3", mapy dokladne, wskazywanie dokladne, wyswietlacz dokladny. ceny uaktualnien kosztuja okolo 240 zl na cala europe, bo trzeba kupowac u producenta, ale warto. ja nie zaluje.
Grabarz - Czw Lis 06, 2008 20:56
No a jak często jest taka mapa aktualizowana ?
No bo przy obecnych ciągłych pracach na polskich drogach, to co chwila są jakieś zmiany. Domyślam się, że tego takie mapki nie wychwycą.
Może to naiwne, ale nie znam się na nawigacji - czy zmiany w organizacji ruchu są wprowadzane tylko do map, czy jakoś do globalnej mapy, która przekazuje dane z satelit ? :P
krystian - Czw Lis 06, 2008 21:03
Grabarz napisał/a: | No a jak często jest taka mapa aktualizowana | zalezy od producenta. Grabarz napisał/a: | No bo przy obecnych ciągłych pracach na polskich drogach, to co chwila są jakieś zmiany. Domyślam się, że tego takie mapki nie wychwycą. | niestety mapy polski, ktore sa w nawigacjach obejmuja maxymalnie 70% kraju, wiec nie licz na cuda. Grabarz napisał/a: | Może to naiwne, ale nie znam się na nawigacji - czy zmiany w organizacji ruchu są wprowadzane tylko do map, czy jakoś do globalnej mapy, która przekazuje dane z satelit | zmiany w organizacji w ruchu sa przekazywane na biezaco za pomoca satelit. korki, roboty budowlane, wypadki sa pokazywane na biezaco w twojej nawigacji. mam nadzieje, ze o to pytales
MacSen - Czw Lis 06, 2008 21:03
Grabarz ale GPS-em to jest tak śmiesznie że nawet jak źle skręcisz to on tak zmodyfikuje swój plan że i tak trafisz do celu... więc nawet jak masz korek roboty drogowe czy jakąś inną drogową polską przypadłość i skręcisz w jakąś dziwną uliczke to i tak dojedziesz do celu.
chaoss - Pią Lis 07, 2008 10:55
Nokia maps korzystam i jestem dosc zadowolony. Plusy dla mnie to prostota, szybkosc i "zawsze przy sobie"
Na uzupelnienie jak potrzeba jakis stary Garmin
sebek - Sro Lis 12, 2008 16:11
proponuję kupić Mio które obecnie jest wycofywane bo wchodzi nowszy model, jest na polskim rynku od około 3 lat, jest totalnie rozpracowane i mozna bez problemu dograć praktycznie 97% pokrycia europy, u kumpla w mieszkaniu kiedy był w wersji zaraz po kupnie ściągał tylko 3 satelity, po upgrade ściaa natychmiast 6, mapy Polski mają ogromne pokrycie bo jest na nich nawet moja PRYWATNA GRUNTOWA droga, koszt zakupu około 350zł a jeździ się 1-klasa, no i ten kobiecy głosik :hyhy:
Jordan - Nie Lis 16, 2008 14:50
Automapa ma pokrycie 98,99% ? dobre sobie :) Jezdze z roznymi mapami dzien w dzien i tak z wlasnego doswiadczenia w PL moze najwieksze pokrycie ma AM ale naprawde niewiele lepsze niż Garmin czy TT.
Te 98% to typowy marketingowy bełkot, na 10 wiosek w siedmiu nie bedzie na tej mapie nawet nazw ulic. To pokrycie ktore podają to jest pokrycie drogowe a a nie adresowe. A pokrycie drogowe to i TT ma 99% w PL w wersji map 8.
Jesli chodzi i intuicyjnosc obslugi, wygode, intefejs i szybkosc przeliczania to u mnie wygrywa TT a naprawde jezdzilem juz na wszystkim wiele tys km. Szkoda ze niektore mapy ma jeszcze strasznie nieaktualne :/ w Gliwicach brakuje np kluczowego mostu miedzy akademicką a Krolowej Tamy :/ Poza paroma szczegolami TT wypada najlepiej na Gornym Slasku. AM i np Igo potrafią strasznie glupie błedy robic. Mapy o dosc dobrym pokryciu jednak jakosciowo slabiutkie :/
krystian - Pią Lis 21, 2008 18:29
h t t p;//tech.wp, p l/kat,1009779,title,Do-wiezienia-za-korzystanie-z-GPS,wid,10590210,wiadomosc.html :) takie rzeczy tylko w Polsce:P
chaoss - Sob Lis 22, 2008 01:40
poniekad jestem za, chociaz z piractwem i kradzieza walczylbym na poziomie swiadomosci ludzi, a nie kontrolowania.
Reasumujac najlepiej miec jakies urzadzenie z dwoma programami, ktore zawsze sie beda uzupelniac
kobi - Nie Lis 23, 2008 11:53
Kod: | "Obawiać się mogą jedynie kierowcy, którzy posiadają automapy nielegalnie ściągnięte z Internetu. Przecież zabranie do samochodu karteczki z potwierdzeniem oryginalności produktu nie stanowi większego problemu, więc uczciwi kierowcy nie mają się czego obawiać" - mówi prawnik Adam Jaskóła. |
Tiaa... I niby co? Mogę se wydrukować mejla od sprzedawcy z potwierdzeniem zakupy i numerem licencji. Tylko czy uznają takie coś? Wątpię :P
pronet - Sob Sty 17, 2009 18:53 Temat postu: Re: GPS
Thot93 napisał/a: | Witajcie.
Czy posiadacie w swoich samochodach odbiorniki GPS? Jak je oceniacie? przydają się na naszych drogach?
A inna sprawa: gdzie można w Gliwicach najkorzystniej zaopatrzyć się w taki odbiornik? Na co zwrócić szczególną uwagę, na jakie parametry? |
Polecam taką maszynę h t t p;//alejka, p l/mio-moov-200-pl.html]Mio Moov 200 PL
Noemi - Czw Sty 29, 2009 17:16
ładna maszyna :)
Dygresja:
moja koleżanka spozniła sie na studia 1,5 h ,mówiąc nam ze jechała z GPS-em . Po zajeciach prosimy by pokazała nam go ......................... a ona wyciąga plik kartek wydrukowanych z internetu :rotfl: :rotfl: :rotfl: chcieliśmy wziąsc ten stos i posmiac sie z innymi ale zaprzeczyła groznie ponieważ miała tam na drugiej stronie powrót ! :rotfl: :rotfl:
Także myśle ze GPS wydrukowany z internetu również można polecic ;)
+1,5h ;)
MajkeL - Czw Sty 29, 2009 21:01
Taki Hand-made GPS ;)
Dobre Noemi :)
Noemi - Pią Sty 30, 2009 21:38
wiadomo ;)
kobi - Sob Sty 31, 2009 19:49
Co to się porobiło? :niepewny: Ludzie już nie potrafią jechać z mapą lub chociaż wg znaków :niepewny:
kisia - Sob Sty 31, 2009 21:17
kobi napisał/a: | lub chociaż wg znaków | może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne :P
kobi - Sob Sty 31, 2009 23:49
kisia napisał/a: | może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne |
Nie sądzę :P Przecież "dżipies" to takie trendy... bleh... Ludzie są próżni :P
Chociaż sam korzystam z gaduły jeżdżąc na dziki zachód, ale to tylko dlatego by coś gadało. Taki pseudo pasażer ;)
kisia - Nie Lut 01, 2009 00:30
mi został sprezentowany przyjaciel tomcio z powodów zdrowotnych, mój stan nerwowo-psychiczny jest o wiele lepszy :rotfl: kobi napisał/a: | Nie sądzę :P | pisałam tutaj o sobie, dla mnie są mało czytelne, np Katowice, skąd mam wiedzieć którym zjazdem zjechać żeby dostać się gdzieś tam, na mapie nie ma zjazdów z autostrady, a mój przyjaciel zawsze wie jak mam jechać :P Mógłby tylko nie mówić że np za 500 metrów mam jechać do przodu,skoro jadę do przodu.
katarzyna35k-ce - Nie Lut 01, 2009 00:34
kobi napisał/a: | kisia napisał/a: | może by bardziej potrafili, gdyby były bardziej czytelne |
Nie sądzę :P Przecież "dżipies" to takie trendy... bleh... Ludzie są próżni :P
Chociaż sam korzystam z gaduły jeżdżąc na dziki zachód, ale to tylko dlatego by coś gadało. Taki pseudo pasażer ;) |
hmm ciekawe podejscie , dla mnie moja kolezanka nawigacyjna jest the best! i to nie dlatego ze chce byc trendy ale dla oszczednosci czasu i benzyny.
Ciekawi mnie po co Tobie Kobi ten gps? dla szpanu? hehe
kobi - Pon Lut 02, 2009 20:38
katarzyna35k-ce napisał/a: | ale dla oszczednosci czasu i benzyny. |
Taaa... zaoszczędzisz... Sorki, ale nawigacja nie prowadzi Cię po najszybszej trasie bo nie uwzględnia wszystkich czynników. Przyjmuje jakąś prędkość na każdym z odcinków, ale warunków już nie przewidzi. A wystarczy czasami posłuchać radia i informacji drogowych. Sam się o tym przekonałem kilkukrotnie. Wtedy dopiero zaoszczędziłem dużo czasu, a zwłaszcza nerwów.
Cytat: | Ciekawi mnie po co Tobie Kobi ten gps? dla szpanu? hehe |
Dla towarzystwa? Jak mam siedzieć 10h za kółkiem, to samo radio nie wystarcza. Gadułę zapuszczam tylko i wyłącznie w takie dalekie trasy. Szpan jest wtedy (a raczej szczyt lamerstwa), gdy widzę kogoś na lokalnych numerach a w środku zapuszczona nawigacja :P Koleś 5 min ustawia trasę G-ce - K-ce. Najlepiej widać to po zmroku - co druga morda kierowcy oświetlona przez nawigację, a większość z nich to miejscowi :rotfl:
Harcerka - Wto Lut 03, 2009 16:10
KObi.... a ty znasz wszystkie rejony Śląska?
szczerze watpie...
ja co prawda nie posiadam GPS...
a jeszcze dalej nieco niż Kobi te 10H kursuje wokół Gliwic:)
kobi - Wto Lut 03, 2009 22:45
Harcerka, nie znam. Ale nie sądzisz, że jazda z nawigacją po swoim rodzinnym mieście to lekka przesada? A znam takich ludzi. Lamerstwo jak nic ;) Jeszcze nie tak dawno ludzie radzili sobie bez takich bajerów. A dziś? Coraz częściej słychać jak ktoś wjeżdża do jeziora lub na ogródki działkowe bo "nawigacja mu tak powiedziała" :rotfl:
Harcerka napisał/a: | a jeszcze dalej nieco niż Kobi te 10H kursuje wokół Gliwic:) |
10H wokół Gliwic? Współczuję. Pewnie kręćka można dostać :zakrecony: ;)
Harcerka - Wto Lut 03, 2009 22:50
Chlopie:) pomimo ze slask znam calkiem dobrze;) czasem nie dziwie sie ze ludzie uzywaja GPS:)
a czy kręćka mozna dostac?? - to TY mi odpowiedz;)
hmmm i po po ch...olere ci taki bajer jesli nie cierpiesz lamerstwa.....
kobi - Wto Lut 03, 2009 23:36
Harcerka, chyba się nie zrozumieliśmy :P Przeczytaj sobie uważniej moje wcześniejsze wpisy. Gadułę zapuszczam tylko i wyłącznie na dalekie trasy. A w 10h (oczywiście wliczając postoje) można chyba całkiem daleko zajechać? ;)
Śląsk, mówisz, że znasz dobrze. Ale to chyba drobna różnica niż jazda z nawigacją po mieście, w którym się mieszka od urodzenia ;)
Szamanka - Wto Lut 03, 2009 23:45
A ja sie tam nie wstydze, ze mam ja wlaczona, nawet w moim miescie.
Niektorych ulic nie znam, lub nie kojarze i po co mam bladzic skoro lepiej pojsc na latwizne.
Harcerka - Wto Lut 03, 2009 23:46
chyba sie jednak nie zrozumielismy... :/
zamiast jazdy w te dalekie trasy - ktore sprowadzaja sie zapewne do "zapuszczenia" sie na autostrady:) :rotfl:
proponuje jazde po Śląsku - sam sie przekonasz jak jest oznakowany - tragicznie....
sprobuj, poznasz, pogadamy
kisia - Sro Lut 04, 2009 14:19
ja nawet do zabrza jeżdżę z przyjacielem, bo nie znam zabrza i się tego nie wstydzę. Mnie bardzo śmieszą gliwiccy taksówkarze, którzy maja nawigacje i według niej jeżdżą. Chyba maja tam ustawioną najdłuższą z możliwych tras, bo raz taki jeden (z DRAGONA(piję tu do innego topiku :P ) wiózł mnie 30 minut z Chorzowskiej na Andersa oczywiście przez całe miasto, ja sama jeżdżę 10 minut oczywiście nie przez miasto
kobi - Czw Lut 05, 2009 10:33
Dalekie trasy to nie tylko autostrady. Chociażby Gdańsk i autostrada... taaa... w marzeniach każdego kierowcy, ale to chyba już nie za naszego życia :/
A Śląsk nie jest aż tak tragiczny, nie narzekajcie. Owszem, są w Polsce rejony oznakowane o niebo lepiej, ale są też o wiele gorsze. Ale z tego co Harcerka piszesz, to jakoś dajesz sobie radę z tym "tragicznym Śląskiem"? Więc da się jeździć bez nawigacji? :)
Kiedyś ludzie sobie jakoś radzili a teraz nagle nie... ciekawe, ciekawe ;) Cały czas twierdzę, że nadmierne używanie nawigacji, w sytuacjach zupełnie bezsensownych, ogłupia wręcz i "zwalnia" z myślenia.
kisia napisał/a: | Mnie bardzo śmieszą gliwiccy taksówkarze, którzy maja nawigacje i według niej jeżdżą. Chyba maja tam ustawioną najdłuższą z możliwych tras, bo raz taki jeden (z DRAGONA(piję tu do innego topiku :P ) wiózł mnie 30 minut z Chorzowskiej na Andersa oczywiście przez całe miasto, ja sama jeżdżę 10 minut oczywiście nie przez miasto |
Oni mają dodatkową funkcję w nawigacji. Oprócz "najkrótszej" i "najszybszej" trasy jest też "najdroższa" :rotfl: :rotfl:
Athor - Czw Lut 05, 2009 21:43
Witam - jestem szczęśliwym posiadaczem nawigacji od miesiaca - i należe do grona tych idiotów o których piszecie że jeżdżą po własnym mieście z nawigacją - ale mam logiczne usprawiedliwienie - a jak do cholery nauczyć się ją obsługiwać - jak reagować na komunikaty jak nauczyć się co znaczy trzymaj lewej skręć w lewo itd co zrobić w razie błedu - to chyba logiczne że trzeba się przyzwyczaić - i dlatego usprawiedliwiam wszystkich którzy jadą z naszą rejestracją i włączoną nawigacją - nawet w nocy - to są nowi użytkownicy
pozdrawiam wszystkich nowych Athor :rotfl:
Bot - Czw Lut 05, 2009 22:35
Athor napisał/a: | należe do grona tych idiotów o których piszecie że jeżdżą po własnym mieście z nawigacją - ale mam logiczne usprawiedliwienie - a jak do cholery nauczyć się ją obsługiwać - jak reagować na komunikaty jak nauczyć się co znaczy trzymaj lewej skręć w lewo itd co zrobić w razie błedu |
Hehe... Powiem ci tak: traktuj nawigacje jako pomoc a nie wyrocznie. Znaki na drodze są ważniejsze bo nawigacje czasem głupieją. Potem zdarzają sie sytuacje jak ktoś wyladował na drzewie bo mu nawigacja kazała skręcić w lewo a tam drogi nie było ;) Ojciec by mi też auto rozbił bo patrzał na nawigacje,że zakręt jest za tyle i tyle metrów zamiast na droge (a to noc była).
Ja sam nie pochodze z Gliwic i zdarza mi sie, że szukam jakiejś ulicy z nawigacją (o Zabrzu jak kisia to już nie wspominam)....
kisia - Czw Lut 05, 2009 23:42
kobi napisał/a: | Więc da się jeździć bez nawigacji? :) | pewnie, że się da, ale skoro można jakoś sobie ułatwić życie, to dlaczego tego nie robić :D
Athor - Nie Lut 08, 2009 12:37
Khaman - jest dokładnie tak jak piszesz - trezba traktować to jak narzędzie pomocne w poszukiwaniu potrzebnych miejsc a nie jak wyrocznię - jak zachowywać się na drodze - juz to wiem :) - jest wiele błędów - jest wiele miejsc gdzie nawigacja mówi skręt za 50 m - a skręt juz był :) - to analogia do drzewa i Twojego Ojca - trochę sie usmiałem bo to nie moje auto :)
Ale wracając do głupków - co po swoim mieście jeżdżą .... - dajcie się nauczyć i dajcie się nacieszyćnową zabawką
Niechby ktoś napisał - że faktycznie trzeba nabrać wprawy - tego od Was oczekiwałem :(
Athor
Dargio - Czw Lut 12, 2009 23:13
Wczoraj zrobiłe trasę ok 450 km - byłem w kilku miejscowościach których nie znam ( oczywiście posługując sie GPS )
muszę stwierdzić że posiadanie takiego urzadzenia daje pewnosć siebie - w każdej sutuacji wiesz że spokojnie wyjedziesz na właściwą drogę - jak widzisz korek uciekasz gdzies w bok i jakąs ulicą w którąbys nigdy nie wjechał nie znając miasta spokojnie wracasz na szlak
WIWAT GPS - szczególnie dla globtrotherów :)
kisia - Pią Lut 13, 2009 00:29
Dargio napisał/a: | posiadanie takiego urzadzenia daje pewnosć siebie | dokładnie też tak uważam i już się zupełnie nie stresuję jadąc w nieznane :D
Athor - Pią Lut 13, 2009 09:14
troszkę mnie denerwuje - że czasami a właściwie ostatnio bardzo czesto jestem w szczerym polu - tzn. na drodze której na mojej mapie nie ma
dowiadywawałem sie o aktualizacje - to bedzie wiosną do mojego sprzetu i kosztuje 350 zł - troche drogo
macie jakiś pomysł
moja nawigacja to Clarion
Bot - Pią Lut 13, 2009 11:27
Cytat: | macie jakiś pomysł |
Zmienić nawigacje :)
MajkeL - Pią Lut 13, 2009 11:44
Dargio napisał/a: | szczególnie dla globtrotherów |
Zgadzam się....
Sam używam DataLogger'a - super gadżet.
Dargio - Wto Lut 17, 2009 12:13
zastanawiam się nad zmianą samej mapy - bo urządzenie jest ok - fajny wyświetlacz ładnie pracuje
jedno co mnie denerwuje - to uaktualninie podan 300 - trochę dużo
słyszałem że można coś z tym zrobić
tylko trzeba odblokowaś system operacyjny czy jakoś tak
szukam miejsc gdzie można o tym poczytać
gdybyście cos mieli - to się polecam
Athor - Pią Lut 20, 2009 08:56
Dargio - czy tez masz Clariona - dowiadywałem się u źródeł - uaktualnienie bedzie jakos na wiosne w maju czy coś takiego
może kupimy na spółkę będzie po 150 zeta - to juz rozsądna kwota - nie sądzisz
dla 300 to tez przesada tym bardziej że uaktualnienie ... bedzie nie całkiem aktualne
przecież ciągle sie buduje i bardzo dobrze
|
|
|