dupiate forum

Nasze miasto - Góry widoczne z Gliwic

pat90 - Pon Paź 08, 2007 23:29
Temat postu: Góry widoczne z Gliwic
Witam
Kiedyś czytałem dyskusje na temat gór obserwowanych z Gliwic.
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1178&start=20
Co do zdjęć wykonanych przez fekete to pierwsze zdjęcie przedstawia Beskid Śląski, dokładnie
Magure, Skrzyczne, Klimczok i inne mniejsze szczyty natomiast drugie zdjęcie przedstawia hałdy stożkowe Dębieńsko w Czerwionce-Leszczynach.
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=2182&postdays=0&postorder=asc&start=300
Zdjęcie wykonane przez Majora również pokazuje trzy hałdy stożkowe Dębieńsko w Czerwionce-Leszczynach. :)
Natomiast co do zdjęć robionych z wieżowca przy Kozielskiej to widać tam było szczyt Lysa Hora w Beskidzie Morawsko Śląskim.
Zapraszam również na moją galerie z zdjęciami i opisanymi górami. Wszystkie zdjęcia są robione z naszego miasta i nie są to żadne fotomontaże.
h t t p;//gwo.slask, p l/gallery/main.php?g2_itemId=3135
Pozdrawiam

pat90 - Nie Paź 14, 2007 00:37

Witam ponownie
Znalazłem dwie ciekawe panoramy gór z Gliwic
h t t p;//img98.imageshack.us/my.php?image=12pa5.jpg]
h t t p;//img156.imageshack.us/my.php?image=13ju0.jpg]
Pozdrawiam ;)

trunks - Nie Paź 14, 2007 15:27

to napewno z Gliwic ? :P
Gmeras - Nie Paź 14, 2007 18:13

trunks napisał/a:
to napewno z Gliwic
wkońcu to panorama gliwic ;)
sabina - Pon Paź 15, 2007 08:49

chyba żartujesz góry chyba hałdy hihi
nie ma to jak mieszkać w Gliwicach i marzyc o Beskidach np.

MajkeL - Pon Paź 15, 2007 09:52

sabina napisał/a:
chyba żartujesz góry chyba hałdy hihi

Udowodnij mi (i innym) że to hałdy.
Kolega zrobił zdjęcia przy idealnej pogodzie i zgodzę się z nim że to góry.
Sam mieszkając w Zabrzu z wieżowca widziałem góry (m.in. Skrzyczne i bodaj Pilsko)
Nie ma takich hałd aby sięgały tak wysoko.
Zresztą kierowałem się mapą i kompasem więc wiem co mówię.

nemo1125 - Pon Paź 15, 2007 12:30

Góry, góry bez wątpienia :)
pat90 - Pon Paź 15, 2007 16:16

Na pierwszej panoramie środkowy najwyższy szczyt nazywa sie Lysa Hora (?ysa Góra) i znajduje się w Czechach.
Dowód na to iż jest to ten szczyt widać na tych zdjęciach
h t t p;//pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Lysa_Hora.jpg
Widok z Jastrzębia-Zdroju
h t t p;//upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/4/46/Grzybowka.jpg
Widok z Rybnika (szczyt znajduje się po lewej stronie)
Natomiast na drugiej panoramie widoczny jest Beskid Mały oraz Beskid Żywiecki wraz z Pilskiem widocznym za kominem z politechniki.
Polecam również inną panoramę gór z Gliwic z wieży kościoła Wszystkich Świętych.
h t t p;//republika, p l/piotrne/pan1opt.jpg

Gmeras - Pon Paź 15, 2007 18:26

nawet odwiedzając wieże kościoła wszystkich świętych pokazują te góry :)
ziutek997 - Wto Paź 16, 2007 19:41

Mnie wcale nie dziwi że przy dobrej pogodzie widać góry. W końcu nie jest to aż tak daleko od Gliwic a poza tym miasto leży dość wysoko. Dobrze to widać na zdjęciach pat90.
Loreena - Czw Paź 18, 2007 07:58

... Od razu na samą myśl, że to tak blisko zrobiło się miło na serduchu :)
pat90 - Sro Paź 24, 2007 22:26

Czy ktoś widział lub posiada zdjęcia Tatr z Gliwic? Skoro z Katowic jest to możliwe (są na to dowody) to i również z Gliwic musi być to możliwe, ale nikt jeszcze nie posiada zdjęcia.
pat90 - Sro Paź 24, 2007 22:39

Są też podobno świadkowie co widzieli Tatry z Gliwic
ziutek997 - Pią Paź 26, 2007 13:51

Myślę że zima sprzyja takim obserwacjom. Potrzebny jest wysoki punkt obserwacyjny i słoneczny, mroźny dzień. Wtedy powietrze będzie dużo żadsze i czystsze - szkoda że w zimie nie czynna jest wieza kościoła Wszystkich Świętych.
KMGKW - Sob Paź 27, 2007 15:01

A ja widziałem góry z Gliwic 3 razy :) Góry widziałem z Ostropy jak jechałem do Rud Wielkich :] Jak wracałem ulicą Rybnicką PKS to było je rowniez widać :D A na drugi dzień udałem się na wiadukt Kolei Piaskowej na ul.Rybnickiej i widziałem ale już tylko wyraźne cienie więc nie kłócić sie KMGKW wprowadza pokój :rotfl:
pat90 - Nie Lis 18, 2007 21:34

Witam
Natrafiłem na ciekawe zdjęcia Pradziada z Gliwic
h t t p;//static.panoramio, c o m/photos/original/5558746.jpg
h t t p;//astrowojpisk.republika, p l/inne.html

Jacek_s - Pon Lis 19, 2007 11:05

podobaja mi sie zdiecia faktycznie cos widac.
faktycznie to prawda :)

MacSen - Pon Lis 19, 2007 22:51
Temat postu: Re: Góry widoczne z Gliwic
pat90 napisał/a:
Witam
Kiedyś czytałem dyskusje na temat gór obserwowanych z Gliwic.
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=1178&start=20
Co do zdjęć wykonanych przez fekete to pierwsze zdjęcie przedstawia Beskid Śląski, dokładnie
Magure, Skrzyczne, Klimczok i inne mniejsze szczyty natomiast drugie zdjęcie przedstawia hałdy stożkowe Dębieńsko w Czerwionce-Leszczynach.
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=2182&postdays=0&postorder=asc&start=300
Zdjęcie wykonane przez Majora również pokazuje trzy hałdy stożkowe Dębieńsko w Czerwionce-Leszczynach. :)
Natomiast co do zdjęć robionych z wieżowca przy Kozielskiej to widać tam było szczyt Lysa Hora w Beskidzie Morawsko Śląskim.
Zapraszam również na moją galerie z zdjęciami i opisanymi górami. Wszystkie zdjęcia są robione z naszego miasta i nie są to żadne fotomontaże.
h t t p;//gwo.slask, p l/gallery/main.php?g2_itemId=3135
Pozdrawiam

Fakt..przy dobrej pogodzie latem potwierdzam góry widać jak byk...i to nawet nie stojąc na żadnej wieży wystarczy pojechać za lotnisko nasze i poczekać. Jak rano jest sucho(w powietrzu niema mgły) to widać. Ale tylko rano. Potem atmosfera pełna jest pyłu :/ (smog)

Arex30 - Nie Lis 25, 2007 11:17

pat90, byłem u cie na stronce
fajowe foty

FlashMan - Nie Lis 25, 2007 14:20

Świetny temat. Z miłą chęcią będę śledził co się tutaj dzieje.
Szczerze mówiąc (a właściwie to pisząc), nie miałem pojęcia o takich widokach... Przynajmniej mając na myśli nasze miasto. ;)

pat90 - Nie Lis 25, 2007 16:10

Arex30 dzięki :ok:
Jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcia gór z innych miast GOP,
to polecam forum h t t p;//astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=13392]Beskidy i Tatry z Katowic, (i nie tylko)

pat90 - Nie Sty 06, 2008 14:48

Witam
Na internecie znalazłem film Beskidów z Gliwic
h t t p;//youtube, c o m/watch?v=HPgxp8MTXgQ

fekete - Nie Sty 06, 2008 17:13

Może trochę przekona to niedowiarków.
Jacek_s - Nie Sty 06, 2008 18:04

mysle ze mozna juz zakonczyc udawadnianie... sa widoczne i basta.
Dorothea - Pon Sty 07, 2008 13:15

Jak pieknie widoczne,az sie wierzyc nie chce :D
ZWM is my home - Wto Sty 08, 2008 17:16

Z trasy biegnącej wzdłuż A4 pomiędzy ul. Rybnicką, a ul. Daszyńskiego widać przy dobrej widoczności Beskid Śląski bez żadnej wątpliwości. Najlepiej widoczny jest z tego rejonu z wysokości poligonu. Nie wiem tylko jaki szczyt jest najbardziej wyeksponowany (stawiam na Czantorię). Trzeba jednak uważać by za góry nie wziąść hałd górniczych (chyba Radlin, Wodzisław) - one są po lewej stronie patrząc w kierunku Rybnika, natomiast Beskid jest po stronie prawej.
MacSen - Czw Sty 10, 2008 21:22

KMGKW - Sob Sty 26, 2008 11:50

ah widac widac moje kochane beskidy :D
pat90 - Czw Sie 07, 2008 23:26

Kilka Nowości
h t t p;//w w w fotosik, p l/showFullSize.php?id=ccf2d7f00ca4b635]
Pasmo Klimczoka oraz Skrzyczne
h t t p;//w w w fotosik, p l/showFullSize.php?id=35dae6b816e9e9f9]
Pilsko
h t t p;//w w w fotosik, p l/showFullSize.php?id=c1b4112b387af3ad]
Góra Św. Anny

Aither - Pią Sie 08, 2008 08:36

i kto powiedział, że z Gliwic nie można oglądać gór ;)
pat90 - Pon Mar 15, 2010 23:00

Tatry z Gliwic stały się faktem :)
h t t p;//w w w patbro.cba, p l/goryzgliwic/slides/Tatry%20z%20osiedla%20Kopernika%2003%20+%20symulacja.html]Tatry z Osiedla Kopernika w Gliwicach

Matrix - Wto Mar 16, 2010 12:27

Przy dobrej widoczności, i oczywiscie przy bezchmurnym niebie widac je bardzo dobrze, oczywiście z wysokich pieter:)
Matrix - Wto Mar 16, 2010 12:35

pat90 napisał/a:
Tatry z Gliwic stały się faktem :)
h t t p;//w w w patbro.cba, p l/goryzgliwic/slides/Tatry%20z%20osiedla%20Kopernika%2003%20+%20symulacja.html]Tatry z Osiedla Kopernika w Gliwicach

dzieki za tego linka:), przynajmniej juz teraz wiem co ogladam z balkonu

Henio.eu - Sob Mar 20, 2010 13:05

ZWM is my home napisał/a:
Z trasy biegnącej wzdłuż A4 pomiędzy ul. Rybnicką, a ul. Daszyńskiego widać przy dobrej widoczności Beskid Śląski bez żadnej wątpliwości. Najlepiej widoczny jest z tego rejonu z wysokości poligonu. Nie wiem tylko jaki szczyt jest najbardziej wyeksponowany (stawiam na Czantorię). Trzeba jednak uważać by za góry nie wziąść hałd górniczych (chyba Radlin, Wodzisław) - one są po lewej stronie patrząc w kierunku Rybnika, natomiast Beskid jest po stronie prawej.

Zaraz zaraz... ale stojąc jak dobrze rozumiem przy A4, patrząc w kierunku Rybnika S możemy widzieć hałdę, najprawdopodobniej będzie to największa hałda stożkowa w Europie 130m KWK Rydułtowy-Anna. Patrząc na nią patrzymy na azymut 207st. Rybnik centrum to 197st. natomiast chyba najłatwiejszy do rozpoznania punkt to kominy Elektrowni Rybnik - 205st. bardziej w prawo W mamy tylko Bramę Morawską 220st. a za nią nie ma już żadnych Beskidów! Co najwyżej Sudety. Nie wiem czy widać Beskidy z tego miejsca, ale jeśli już to Beskidy mamy na lewo E od Rybnika. Beskidy z Gliwic (zakładając praktycznie całe pasmo) mamy pod kątem 115-175st. 175-215st. to Czeskie Beskidy.

Kąty podaję z mało dokładnej mapy więc to tak około.

dorzucam jeszcze wyniki wyszukiwania Gliwic na stronie w w w dalekieobserwacje.eu
h t t p;//w w w dalekieobserwacje.eu/?s=gliwice - nie wiem czy link już się gdzieś nie pojawił.

pat90 - Nie Mar 21, 2010 12:21

Mała aktualizacja Tatr z Gliwic
Poprawiłem estetykę zdjec, wiec podaje nowe poprawne linki
h t t p;//w w w patbro.cba, p l/goryzgliwic/slides/Tatry%20z%20osiedla%20Kopernika%20+%20symulacja%2001.html]Tatry z osiedla Kopernika 01
h t t p;//w w w patbro.cba, p l/goryzgliwic/slides/Tatry%20z%20osiedla%20Kopernika%20+%20symulacja%2002.html]Tatry z osiedla Kopernika 02