dupiate forum

Nasze miasto - Mini i Hipermarkety

Frycek - Sro Lis 03, 2004 21:13
Temat postu: Mini i Hipermarkety
Czy jest sens stawiania kolejnych hipermarketow w naszym miescie??

co myslicie o nich - ktory jest najlepszy ??

Asienka - Sro Lis 03, 2004 21:35

Ja stwierdzam że w Gliwicach nie ma fajnego hipermarketu , wiec to centrum rekreacyjne jest dobrym pomysłem :)

A co do mini to mam bardzo blisko do Plus-a no i czasmi chodze do Lidla bo tez nie daleko, nie przepadam za sklepem LiderPrice, a Minimal jest troszke daleko odemnie :D

Moooni001 - Sro Lis 03, 2004 22:59

Ja lubie Lidla bo jest w miarę tani i nie taki duży, bo jak się idzie do Tesco to dużo czasu trzeba stracić żeby znaleść to czego sie szuka.
kisia - Czw Lis 04, 2004 00:09

większe zakupy robię w tesco lub minimalu i uważam że w Gliwicach te dwa markety sa najlepsze. W pozostałych , plus,biedronka Lidl itp są może same tanie rzeczy ale i tandetne . A ja wole dołożyć troszke więcej, ale miec za to coś lepszego
AgnieszkaL - Czw Lis 04, 2004 07:52

zazwyczaj robię zakupy w tesco, ale kupuję tam tylko paczkowanie produkty , tzn to co mozna kupic wszedzie wode soki itp itd, produkty spozywcze wazywa owoce pieczywo mieso kupuję na miescie na róznych bazarkach gdzie panie i panowie juz mnie poznaja i wiem ze nie wcisną mi starych rzeczy
kisia - Czw Lis 04, 2004 21:36

Cytat:
jak się idzie do Tesco to dużo czasu trzeba stracić żeby znaleść to czego sie szuka.

nie mam z tym problemy, znam na pamiec co gdzie jest, czasami tylko szlak mnie trafia jak cos pozmieniaja ;/ :evil: ;/

kazidelko - Czw Lis 04, 2004 22:26

Kisiu, to jest normalna taktyka sprzedaży każdego marketu.
kisia - Pią Lis 05, 2004 00:03

wiem kazidelko,

mimo to jak chce to zakupy zrobię w pół godzinki :D

AgnieszkaL - Pią Lis 05, 2004 07:39

hehe ja tez szybciutko obskakuję tesco jak juz tam jestem 20 minut to maximum a reszta to juz stanie w kolejce wrrr
kazidelko - Pią Lis 05, 2004 13:04

Kisiu zawsze widziałem,że jesteś wyjątkową kobietą... ;)
Asienka - Pią Lis 05, 2004 16:13

Ja poprostu lubie rpbic zakupy :) i mogą mi zajmować cały dzień :)

Oczywiście jak mam czas :)

gregor¶l±sk - Pią Lis 05, 2004 16:51

kazidelko napisał/a:
Kisiu, to jest normalna taktyka sprzedaży każdego marketu.

Masz rację.

Zauważcie że w każdym supermakecie powiedzmy chleb jest gdzieś na samym końcu.

Wiadomo każdy chleb musi kupić a po drodze może jeszcze 10 innych rzeczy do koszyka wrzucić.

Tam tęgie głowy nad tym siedziały aby takie np. Tesco miało więcej kasy.

kisia - Pią Lis 05, 2004 20:59

przypomniało mi się że lubię też robić zakupy w Rossmannie :)
wat1 - Pią Lis 05, 2004 21:38

Moim zdaniem w naszej malej miescinie jest już wystarczajaca ilosc marketow.

Na wieksze zakupy wpadam zwykle do Tesco, natomiast drobniejsze rzeczy nabywam w plusach i innych drobniejszych sklepach.

Nie byłem jeszcze w lidlu i narazie się nie wybieram.

Szablonowy asortyment duzych sieci marketow sprawia, ze czesto zagladam do centrum ;GCH, pchli targ i inne; zeby wyszukac cos extra.

kisia - Pią Lis 05, 2004 22:08

Cytat:
Moim zdaniem w naszej malej miescinie jest już wystarczajaca ilosc marketow.

tez tak uważam, każde chyba osiedle ma jakiś market jeden czy dwa

Fenix - Sob Lis 06, 2004 16:31

:) :idea: Zawsze możesz protestować ale jak każdy wie na nic to się nie zdaje :P
Asia_:) - Nie Lis 07, 2004 12:19

a ja nie lubie zakupow!!!

nie lubie Tesco.. nie wiem strasznie mnie glowa tam boli

jak ide po cos konkretnego to nie zwracam na to uwagi ale jak ciagne sie za rodzinka to...

ojej

lubie swiateczne zakupynawet w Tesco, szukanie prezentow i... no wiecie na swieta zawsze kupuje sie to samo wiec wiem po co ide :)

Frycek - Nie Lis 07, 2004 13:12

Asia_:) napisał/a:
a ja nie lubie zakupow!!!

Dobrze wiedziec :mg: :mg:

FlashMan - Sro Lis 17, 2004 22:03

Ja tam lubię zakupy jeśli kupuje jakieś cześci do pływania, np. gogle, a ostatnio płetwy :) - a tak jak coś to TESCO, Biedrono, ale rzadko... a przeważnie to w Żabce bo najbliżej chyba...
kaszanna - Czw Lis 18, 2004 11:04

Ja najbliżej mam MiniMal więc do niego chodzę. Chodziłabym do pobliskich małych sklepów ale często są produkty znacznie droższe. No i nikt nie pomyślał że schodki uniemożliwiają wejście z wózkiem dziecięcym :evil:
Fenix - Wto Lis 30, 2004 00:07
Temat postu: Mikołaj na promocji
W tym roku już na początku listopada w super- i hipermarketach dało się już odczuć pierwsze, całkiem śmiałe oznaki ducha świątecznych zakupów. Znacznie wcześniej, niż w ubiegłym roku, handlowcy zaskoczyli kupujących tempem rozpoczęcia sezonu prezentowego.

Nic tak nie cieszy handlowców, jak wysokie obroty w ich sklepach. Dlatego skrzętnie pilnują każdej nadarzającej się okazji, by zrobić z niej medialne święto, a społeczeństwo nakłonić do zwiększonych zakupów. Tak wykreowano 14 lutego Walentynki i Halloween na 1 listopada. Na szczęście - dla handlowców - św. Mikołaja nie trzeba Polakom przybliżać. Dlatego, odstawiając na bok wyjaśnianie klientom "zasad" funkcjonowania tego święta, skupiają się głównie na uderzaniu z podszytym psychologicznymi sztuczkami impetem w nie do końca świadomych takich ataków klientów.

Czym kuszą?

Przede wszystkim - miłą atmosferą, rodzinnym klimatem - to oczywisty paradoks, bo sklep, a już zwłaszcza supermarket czy hipermarket ma z reguły mało domowy charakter. Królują głównie zabawki, konsole do gier, sprzęt komputerowy i RTV - oczywiście zakup na promocyjnych warunkach, co w praktyce może oznaczać, iż szumnie przedstawiana cena 0% odsetek na 5 lub 10 rat oznacza po zapoznaniu się z drobnymi literkami, że w zasadzie "od kwoty zakupu naliczona zostanie prowizja 1,5% miesięcznie, a rzeczywista roczna stopa oprocentowania dla 5 rat wynosi 32,07%, zaś dla 10 rat 32,30%". Warto więc dobrze przemyśleć każdą "okazję".

Spora część powierzchni sklepów jest przeznaczona pod specjalnie przygotowane przez producentów promocje pakietów kosmetyków. Za w zasadzie niewielką cenę można nabyć zestawy kosmetyków, bo gdy zerknąć kilka półek dalej, klient sumiennie podliczy różnicę, jaka powstaje przy zakupie "pakietowym" a pojedynczych produktów. Decyzja - znowu nosząca charakter "okazji" - pojawia się dość szybko, by nakłonić do wrzucenia do koszyka kolejnego towaru.

Hipermarkety kuszą też bonami towarowymi, które - chociaż w większości nabywane przez pracodawców - trafiają również ze swoją ofertą na rynek klientów indywidualnych. Inną formą przyciągania klientów są mikołajowo-świąteczne karty rabatowe.

Jak kuszą, czyli hiper-triki

Przede wszystkim działanie dużych sklepów skierowane jest na wzrok i słuch potencjalnego klienta. Oczy cieszą świąteczne, kolorowe symbole, a do uszu napływa radosna muzyka mocno nawiązująca do klimatów bożonarodzeniowych. Towary - te najdroższe - znajdują się na wysokości wzroku przeciętnego zakupowicza. Im więcej jednakowych opakowań stoi na półce, tym bardziej dany produkt przyciąga uwagę i nakłoni do nabycia.

Innym trikiem jest popularna "zabawa w ograniczoną promocję", co w teorii oznacza, iż produkt - jak twierdzi sprzedawca - dostępny jest tylko w ściśle określonej liczbie. Taka limitowana seria potrafi mocno zadziałać na wyobra?nię, zatem bywa w miarę dobrą motywacją do szybkiej decyzji o kupnie.

Sklepy kuszą też poczęstunkami, budując dzięki temu relację zależności między kupującym a sprzedającym. Jeśli klient dostanie coś za darmo, jest szansa, że obudzi się w nim poczucie chęci odwzajemnienia. Chyba większość z nas trafiła w sklepach na promocje produktów spożywczych czy kosmetycznych i częstowana była drobnymi prezentami czy próbkami. Wszystko to w celu nawiązania bliższej relacji z kupującym. Mechanizm jest prosty: wziąłeś, to teraz się zrewanżuj.

Równie ważne z punktu widzenia producenta jest dodawanie do produktów spożywczych między innymi zabawek. Dzieci mają bowiem spory wpływ na decyzje o nabyciu przez rodziców danego wyrobu. Kolorowe dodatki i mikołajowe ozdoby na pewno przyciągną uwagę nie tylko najmłodszej klienteli.

Klienci dają się też "złapać" na ulotki dostarczane przez hipermarkety, w których kuszą one wyjątkowo niską ceną jakiegoś produktu. I znowu pojawia się ekonomiczno-psychologiczne działanie - klient widząc tak sporą obniżkę ceny może dojść do wniosku, że fala niskich cen przenosi się na pozostałe produkty, a takie podejście na pewno przyciągnie go do sklepu. A skoro już o cenach mowa, to standardem już stały się niezaokrąglone ceny, o słynnych "dziewiątkowych" końcówkach, np. 14,59. Inną praktyką jest podawanie promocyjnych cen za... 100 gram towaru, a nie za 1 kilogram. Różnica jest zasadnicza.

W szale przedświątecznych zakupów nie wszyscy stali klienci od razu zorientują się, że niektóre towary w ich ulubionych sklepach zamieniły się miejscami. To też promocyjno-marketingowy trik, który ma na celu dłuższe zatrzymanie nabywców w sklepie. Często też bywa i tak, że na półkach jest sporo drogiego produktu, za to niewiele ich taniego i reklamowanego odpowiednika.

Nie można też zapomnieć o podstawowym "nośniku" zakupowym, jakim są duże i trudne do wypełnienia koszyki w super- i hipermarketach. Klient podświadomie - czasem powodowany ambicją - dąży do wypełnienia często zbyt pustej, wobec innych koszyków, przestrzeni. Dlatego często pojawiają się w nich rzeczy, których nie było w planach zakupowych.

A jak często Ty kupujesz pod wpływem emocji, by dopiero przy kasie zorientować się, że większości towarów nie było w planach twoich zakupów?

Asienka - Wto Lis 30, 2004 16:56

Ja lubie swiąteczne zakupy ale zawsze robie je z głową:), często korzystam z promocji i wiem na co wtedy zwracać uwage :)

Z reguły niezdarzają mi sie nieprzewidziane wydatki - nie stac mnie na to :lol:

kisia - Sro Gru 01, 2004 00:26

Czy jest atmosfera świąteczna czy nie, czy sa promocje czy nie zawsze wiem co chce i kupuje tylko to co jest mi potrzebne :)
LuKaSh - Sro Gru 01, 2004 13:14

TESCO

Np. jeśli w TESCO chcemy kupić chleb, musimy przejść przez te wszystkie działy .. bo znajduje się on na końcu sklepu. Jeśli nie mamy chleba w domu .. trzeba go kupić. Przechodzimy zatem przez wszystkie działy.. i ? wejścia na sklep są tam, gdzie są super promocje, idąc dalej widzimy zabawki, płyty, gry, sprzęt.. a dopiero na końcu chleb.. w TESCO wejście jest z prawej strony (możliwe, że z lewej też) a chleb jest po środku, na końcu, granicząc ze sprzętem AGD i RTV .. idąc do kas chyba nie przejdziemy na około, tylko przez środek sklepu.. a tam co chwilke są jakieś degustacje.. promocje.. :D idąc patrzymy zazwyczaj przed siebie.. i widzimy przyciągające .. często również drogie artykuły a nie te tanie. ?atwiej jest przecież sięgnąć coś co leży na wyciągnięcie ręki przed nami niż na to co leży wysoko u góry... Robiąc zakupy nie zauważamy tego, że co chwile napotykamy jakieś "płapki" a tym bardziej, że w nie wpadamy ..

ANIUS - Sro Gru 01, 2004 16:13

a ja nie lubie BIEDRONKI, a feeeeeeeee bo kupilam tam jogurty z plesnia :x
ANIUS - Sro Gru 01, 2004 16:14

aha, nie lubie jeszcze sklepow na osiedlu, bo sa strasznie drogie:) np...

zel do kapieli mojego mezczyzny 15 zl, a w tesco 8,50!!!! :jupi:

LuKaSh - Sro Gru 01, 2004 18:42

No tak .. w hipermarketach przeważnie rzeczy są tańsze niż w małych sklepach, ale czasami idąc do hipermarketu po jakąś rzecz kupujemy jeszcze inne, nie planoawne.. a w małych sklepichach żadko :P Nie ma promocji :D
kisia - Sro Gru 01, 2004 22:10

LuKaSh, taka zasada panuje w każdym hipermarkecie, że produkty codziennego użytku, które trzeba kupić znajduja się na samym końcyu tak aby trzeba było przejśc przez jak najwięcej różnych działów czy promocji ;/
lisza - Czw Gru 02, 2004 00:31

Ja nie lubie hipermarketow, bo wiem ze zawsze sie tam zostawia duuza kase (czy tego sie chce czy nie) w sumie to wogole nie lubie kupowac i chodzic ogladac tip.. zasada powinna byc prosta: wpadasz z klapkami na oczach kupujesz cel swojej wyprawy i szybko zmykasz zeby nie dopadla ciebie pokusa kupienia czegos jeszcze ;)

Ps: mi sie jeszcze ta sztuka nie udala :D

LuKaSh - Czw Gru 02, 2004 08:55

Cytat:
taka zasada panuje w każdym hipermarkecie

Dałem na przykładzie TESCO bo wiem przez jakie działy trzeba przejść, z czym to graniczy, itd. :P

ANIUS - Czw Gru 02, 2004 14:16

w malych sklepikach tez czasem organizuja promocje, ale zdecydowanie nie tak korzystne jak w duzych
Frycek - Pią Gru 03, 2004 04:04

Czasami naprawde mozna zrobic :shock: jak widzi sie jakas promocje w Hipermarkecie...czasami sprzedaja po kosztach....a wtedy ludzie zachowuja sie jak wojownicze mrowki ;/

A teraz wlasnie mamy okres przedswiateczny ludzi coraz wiecej ,coraz wiecej promocji ,ofert skierowanych do potencjanych nabywcow.......tylko skad brac na to wszytstko kasiorke ??

Ja dzisiaj sobie zakupilem w Tesco komplet 4 opon zimowych :mg: , cena spadla z 210 na 145zl :!: za sztuke , w dodatku w takim rozmiarze.....no i teraz moge jezdzic :mg:

Frycek - Pią Gru 03, 2004 04:08

Zastanawiam sie czy nie polaczyc tego topicu z topikiem o Hipermarketach...poniewaz tematyka odwoluje sie poniekad do w/w tematu
gregor¶l±sk - Pią Gru 03, 2004 07:37

Frycek, według naszego prawa nioe mogą sprzedawać po kosztach. Do kosztów zakupu musi być doliczona marża wynikająca z tego prawa.Oni po prostu tak tanio kupują.
delfin - Pią Gru 03, 2004 08:38

Najlepsza z malych sieci sklepow jest zabka. Prawie zawsze czynna, a czesto jestem w potrzebie :wink:
Fenix - Pią Gru 03, 2004 08:45

Zawsze po 15 minutach spędzonych w Hipermarkecie zaczyna mnie boleć głowa ....
ANIUS - Pią Gru 03, 2004 11:07

co do zaby, czyli zabki :)

ceny kosmiczne!!! ;/

no ale zawsze czynna, dosc duzy wybor jak na osiedlowe sklepiki

Asienka - Pią Gru 03, 2004 15:20

ANIU¦ napisał/a:
co do zaby, czyli zabki :)

ceny kosmiczne!!! ;/

no ale zawsze czynna, dosc duzy wybor jak na osiedlowe sklepiki

Zgadzam sie w 100%

LuKaSh - Pią Gru 03, 2004 16:58

No tak.. ceny straszne .. ale w sośnicy jedna żabka dobre świeże pieczywo .. jak byłem pare razy zawsze trafiałem na ciepłe :D
frohike - Sob Gru 04, 2004 11:04

Mnie główka nie boli na zakupach no chyba że idzie sie na zakupy w towarzystwie płci przeciwnej.

Kobiety to naprawde potrafią robic zakupy

:jupi:

Frycek - Pon Gru 06, 2004 10:57

kisia napisał/a:
Frycek napisał/a:
Zastanawiam sie czy nie polaczyc tego topicu z topikiem o Hipermarketach...poniewaz tematyka odwoluje sie poniekad do w/w tematu

też się nad tym zastanawiałam :)

tu trzeba dzialac a nie zastnawiac sie Pani Moderator :mg: :lol: ;/

Asienka - Pon Gru 06, 2004 12:31

LuKaSh napisał/a:
No tak.. ceny straszne .. ale w sośnicy jedna żabka dobre świeże pieczywo .. jak byłem pare razy zawsze trafiałem na ciepłe :D

No po pieczywko gorace tez chodze do Zabki

Mariusz - Pon Gru 06, 2004 13:15

A ja mam piekarnie na Sikorniku :D Codziennie rano świeżutki i cieplutki chleb :D
True - Pon Gru 06, 2004 15:38

no ja sie zgadzam z powyzszymi zabka ma dobry chlebek :mg: ....a pozatym nic innego nie kupuje w zabce zazwyczaj mini mal jednak czasami tesco i nigdy nic o nzawie tip itp produktow produkowanych przez sklepy :rotfl: czy tez pecjalnie na potrzeby danego sklepu
frohike - Pon Gru 06, 2004 16:14

ja zadko kiedy ide na zakupy a jesli ide to po alkohol i z mojej strony polecam plusa gdyz maja dosyc duzy wybór trunków (oczywiscie trunków z nizszej półki).

tylko po tym poście nie weżcie mnie za jakiegoś pijaczka :D

a co do duzyych marketów to preferuje reala w m1- rzeczy spozywcze.

a jesli cos do ubranie to platan w zabrzu lub nasze piękne zwyciestwa.

ANIUS - Wto Gru 07, 2004 18:23

to i ja sie przylaczam do zachwalania pieczywa w zabce, swiezutkie i cieplutkie czasami to ono faktycznie bywa :) ale poza tym kompletna klapa cenowa
kisia - Wto Gru 07, 2004 22:38

Cytat:
tylko po tym poście nie weżcie mnie za jakiegoś pijaczka

a można za alkoholika ;) :lol: :lol: :lol:

frohike - Sro Gru 08, 2004 16:00

Cytat:
a można za alkoholika

troszke lepiej brzmi.

kisia - Pon Sty 17, 2005 02:13
Temat postu: A teraz czas na CARREFOUR
i kolejny hipermarket powstanie w Gliwicach
We wtorek, 11 stycznia, podpisano w Gliwicach akt notarialny w sprawie zamiany gruntów między firmą CARREFOUR POLSKA a gminą Gliwice. Podpisy pod dokumentem złożyli Alain Souillard – prezes zarządu spółki oraz Andrzej Karasiński – zastępca prezydenta miasta. Gmina przekazała spółce tereny komercyjne o łącznej powierzchni 8,7851 ha w rejonie ulic Nadrzecznej, Czołgowej i Kozielskiej. W zamian firma CARREFOUR POLSKA przekazała gminie kompleks urządzonych ogródków działkowych o łącznym areale 10 ha przy ul. Kozielskiej. Z tytułu zamiany gruntów spółka wpłaciła do kasy miejskiej 17,2 mln zł. Wiosną tego roku ruszą prace przy budowie centrum handlowo-usługowego CARREFOUR z galerią handlową oraz obszernym pawilonem „Dom i ogród”. Przedsięwzięcie o wartości 200 mln zł będzie realizowane we współpracy z grupą kapitałową ERE oraz siecią „Dom i ogród”. Firma CARREFOUR POLSKA zamierza również przebudować miejski układ drogowy w rejonie inwestycji. Powstanie m.in. węzeł komunikacyjny w obrębie DK-88. Będzie on początkiem południowo-zachodniej obwodnicy drogowej miasta. Centrum handlowo-usługowe CARREFOUR zostanie oddane do użytku na przełomie lat 2005 i 2006.
Informacje : Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy UM

Frycek - Pon Sty 17, 2005 08:33

to juz wiem od dawana :) ze ma powstac. A ja mam działeczke :) wlasnie na tych terenach gdzie wybudowali :)
no i postawia jeszcze jeden to bede sobie wycieczki robic przez biedronke/tesco/lidla/CARREFOUR-a , hehe

To sie nazywa likwidowanie bezrobocia w Gliwicach

Dana - Czw Sty 20, 2005 22:33

Tesco będzie miało konkurencje a my bedziemy mieć nowe miejsce do czyszczenia portfeli :mg:
kwiatek - Pią Sty 21, 2005 20:23

To CARREFOUR bedzie mial maly posliz (1 roku). Planowali wybudowanie ww. centrum do konca zeszlego roku.
Dobrze ze TESCO bedzie mialo konkurencje (dobrze dla klientow). Ciekawe jaki wplyw bedzie miala lokalizacja - w wiekszosci miast hiper i supermarkety lokalizuje sie w pewnej odleglosci od siebie, a w Gliwicach beda one 'rzut beretem' od siebie.

Frycek - Pią Sty 21, 2005 20:36

Mysle ze CARREFOUR bedzie bardzie konkurencyjny i bedzie mial wiecej klientow, szczegolnie kierowcy Tirow beda zachwyceni jesli zrobi sie im jakis parkong gdzie beda moglostanac i zrobic zakupy.Maja tez tam zjazd acerfur bedzie blosko.W tesco zostalo to utrudnione jak tylko sie dalo ,a powiem ze majac do czynienia z kierowcami taki idzie do sklepu to zostawia minimum 100zl , a przewija sie tu duzo Tirow.Pozatym bardziej mi sie podoba CARREFOUR i centrum Plejada bo to bedzie zapewne polaczenie tak jak w Bytomiu..wiecej tam sklepow.
jesli chodzi o ceny to raczej podobne....ale w CARREFOUR napewnoe wiekszy wybor tekstyli i ubran.
Faktycznie maja poslizg..jednak juz wiedze chlopaki z geodezji zaczeli pomiary..oby szybko to otworzyli i byli otwarci do klienta

kwiatek - Pią Sty 21, 2005 20:42

Skoro kierowcy Tirów zostawiają tyle za jedną wizytą w sklepie, to dlaczego TESCO 'odgrodziło' się od nich, stawiając graniczenia na parkingu :?: Czyżby im nie zależało na tych klientach :?:
Frycek - Pią Sty 21, 2005 22:42

Tesco ju zpopelnilo zasadiczy blad...nie robiac wjazdu z autostrady ..przeceez ile traca potencjalnych klientow.Ja osbicie jak jade to wole zjechac do hipermarketu ktory jest po drodze niz zjezdzac i gdzies krazyc.
Kiedys stawiali samochody ludzie na takim dzikim parkingu obok autostrady(nazwijmy ja tak) jednak powiedziano ze to jest niebezpieczne i wybudowano tam odprowadzacze wody czyli rowy.Kiedys zima 2 lata temu chyba widzialem jak gosciu hamowal i znioslo caly zestaw w taki rów caly towar sie wysypal.Gdyby rowu ni ebylo to by sie nic nie stalo.NO ale widocznie takie byly plany kiedys tak tlumaczono bo poruszana ten temat w Gliwiach..Wracaja co ogranicznikow..tesco twierdzi ze kierowcy ktorzy wjezdzali na parkingi (te tylne) z naczepami niszczyli nawierzchnie i krawezniki.- jeden kraweznik to kosz nowego okolo do 50zl (chyba jakos tak) i dlatego postawiono ograniczniki.Parkini tylne z tego co widac sa tylko zajmowane przed swietami a tak swieca pustakami.A kierowcy nie maja gdzie stawac w zwiazku z tym nie zostawiaja kasy w Tesco.

tak wiec jak otworza CARREFOUR i dobrze pomysla to dobrze na tym wyjda

Dim - Pią Sty 21, 2005 23:05

Nie przepadam za takimi sklepami i jak dla mnie jest ich wystarczajaca ilosc...mi jakos nie sa potrzebne kolejne.. wole te puste przestrzenie niz kolejn market.. :|
frohike - Nie Sty 23, 2005 18:24

Cytat:
Nie przepadam za takimi sklepami i jak dla mnie jest ich wystarczajaca ilosc...mi jakos nie sa potrzebne kolejne.. wole te puste przestrzenie niz kolejn market..

mi tez to sie nie podoba jednakze po czesci jestesmy na nie skazani, stalismy sie zbyt wygodni, wiec wolimy isc do hipermarketu i kupic wiekszosc w jednym miejscu

Dim - Nie Sty 23, 2005 19:04

Ja poprostu plakac nie bede jakby go nie wybudowali.. teren na jakim maja go wybudowac do najpiekniejszych nie nalezy wiec z jednej strony niby dobrze ze jakos go wykorzystaja... ale mi to zwisa i powiewa.. nie odczuwam potrzeby kolejnego marketu.. i tak wiel tam nie kupuje :roll:
Frycek - Nie Sty 23, 2005 22:18

Postawia hipermarket i zmaleje bezrobocie - taka jest idea budowania.Pozniej pan Prezyden powie ze w gliwicach nie ma juz bezrobocia
Dim - Nie Sty 23, 2005 23:02

gowno prawda za przeproszeniem ;) ile osob znajdzie prace.. kilkaset?? za ile?? 400 zł?? pry czym ich warunki pracy sa wręcz załosne.. niech pan prezydent sam e popracuje przez kilka d ni w markecie.. ciekawe co by powiedzial.. :|
Frycek - Pon Sty 24, 2005 00:44

Cytat:
ciekawe co by powiedzial..

To juz pana prezydenta trzeba by bylo zapytac.
No wiesz ale takie sa realia..ze im wlasnie o to chodzi.

Moooni001 - Pon Sty 24, 2005 15:16

Moim zdaniem bardzo dobrze je st dal ana szego miasta, że są ludzie, którzy chcą w naszym mieście inwestowac. Powstawanie nowych fabryk, firm czy hipermarketów pomaga zwalczyć bezrbocie. Mimo że płace nie są wysokie, to i tak zawsze kilka (albo nawet kilkaset) osób ma prace i z czego żyć.
glewitz - Sro Lut 09, 2005 16:45

Marketów Gliwice mają sporo. Biedronki, Lidle, LeaderPrice'y (fuj!), Minimale itp. Ale moim zdaniem powinno się jeszcze wybudować kilka hipermarketów w poblizu Tesco. Albo wręczy uitworzyć specjalną strefę dla hipermarketów. Wtedy wielkie koncerny walcząc o klienta musiałyby obniżać ceny. Takim sposobem utrzymałyby sie tylko te najtańsze i najlepsze. To moje zdanie :]

A tak przy okazji: zauważyliście, że im większe bezrobocie, tym więcej hipermarketów ??? (Zabrze, Bytom)

frohike - Sro Lut 09, 2005 16:53

a ja uwazam ze powinno byc jak najmniej hipermarketów.
po1 nie wygladaja atrakcyjnie
po2 wtedy lokalni sprzedawcy juz wogole nie wytrzymaja na rynku

Dana - Sro Lut 09, 2005 17:07

Zgadzam się z Frohike /jak mało kiedy/
Wole swój mały sklepik ,zakupy są przyjemniejsze ,świerze,i tylko troche drozsze-ale gdybym miała doliczyć benzynkę dojazd do hipermarketu to wyjde na to samo a dodatkowo mogę sobie poplotkować i dowiedzieć się od sklepikarki co u sąsiadów nowego :lol:

frohike - Sro Lut 09, 2005 17:09

Cytat:
/jak mało kiedy/
:lol:
Gmeras - Sro Lut 09, 2005 17:42

Hipermarketów jest juz wystarczajaco w Gliwicach i nie ma sensu budowac nowych ale mozna by było zbudowac hipermarkety duze z sprzetem RTV AGD itd ;) spoorzywczych juz wystarczy :)
glewitz - Sob Lut 12, 2005 12:06

czemu ??? Ja sądzę, że mogłoby jeszcze powstać ze dwa hiperarkety spożywcze, ale koniecznie w pobliżu Tesco. W hipermarketach zawsze jest większy asortyment,a małe sklepiki osiedlowe tesh maja swoje duże plusy. Przynajmniej wiem, że mnie nie otrują :). A hipermarkety budowlane, RTV AGD itp. byłoby miło widziec w naszym pięknym mieście :D
Jenny - Sob Lut 12, 2005 15:04

glewitz napisał/a:
Ja sądzę, że mogłoby jeszcze powstać ze dwa hiperarkety spożywcze, ale koniecznie w pobliżu Tesco.

usytuowanie dwoch nowych hipermarketow obok siebie i w poblizu długo istniejacego juz Tesco jest bardzo ryzykowne. Dochody dla trzech hipermarketow w tym przypadku podzielmy na tyle ile mamy w poblizu hipermarketow czyli na 3 jednostki. Zupelnie sie nieoplaca. Czy widziales kiedys 3 ogromne slepy obok siebie?

ANIUS - Sob Lut 12, 2005 17:16

ja jestem jak najbardziej za nowymi marketami nawet w poblizu siebie, bo nie trzeba bedzie sie krecic po roznych czesciach miasta
przede wszystkim nowe miejsca pracy, nawet za male pieniadze, ale to zawsze cos dla kogos kto nie ma srodkow do zycia, a po drugie im wieksza konkurencja tym lepsze ceny, wiekszy wybor itd:)

poza tym gliwice nie maja porzadnego marketu z pasazem , bo tesco, owszem jest super, ale w pasazu nic nie ma:) potzrzeba nam duzej galerii:)

Asienka - Sob Lut 12, 2005 17:18

Cytat:
poza tym gliwice nie maja porzadnego marketu z pasazem ,

też tak mysle i sądze ze to całe centrumhandlowe co ma powstać jest dobrym pomysłem:)

Gmeras - Sob Lut 12, 2005 23:39

A jednak powstanie Carreffour w poblizu tesco :D
Demmo - Nie Lut 13, 2005 00:11

mi tam nie przeszkadza nowy hipermarket.. zrobi się konkurencja dla tesco co może tylko pozytywnie wpłynąć na ceny :]
chyba że sobie zawrą jakiś nędzny pakt i będą się trzymac normalnych cen.. ale wątpię ;)
tylko trochę głupi widok z okna będę miał :|

heh.. to teraz będzie do wyboru do koloru ;) plus, lidl, tesco, carrefour ;)

Demmo - Nie Lut 13, 2005 00:14

na łąkach które widze z okna.. ;)
Gmeras - Nie Lut 13, 2005 10:02

ja w poblizu mego miejsca zamieszkania mam do wyboru ;)
Plus ; Lidl ; Biedronka ; Leder Price ;
Ten hiper market powini postawic na polach niedaleko bojkowa by nierobic takiej wielkiej konkurencji tesco ;]

LuKaSh - Nie Lut 13, 2005 20:42

u mnie: Mini Mall, Biedronka, Leader Price, Plus .. i mi to wystarcza :D
glewitz - Pon Lut 14, 2005 15:52

Cytat:
Czy widziales kiedys 3 ogromne slepy obok siebie?

Właśnie, że widziałem. Chociażby w Poznaniu. Tam Ikea, Tesco, Macro i inne były usytuowane na specjalnie wydzielonym mijescu. I uważam, że jest to bardzo dobre, bo każdy będzie walczył o klienta.A my tylko zyskamy :D

ANIUS - Pon Lut 14, 2005 16:06

ja tez widzialam:) wystarczy uderzyc autostrada na Wroclaw , kolo siebie 2 duze centra handlowe z galeria i na dodatek kilka marketow ikea, a4 i tym podobne i jakos swietnie funkcjonuje:) nic tylko zyc i robic zakupy:P
AgnieszkaL - Pon Lut 14, 2005 17:43

ja tam jestem za istnieniem hipermarketów i mogą byc obok siebie w tedy w przypadku braku jakiegos artykułu w jednym co jest mozliwe nie musze jechac na drugi koniec miasta aby go zdobyc. fakt ze w osiedlowych sklepikach czy targowiskach miejskich mozna kupic swiezsze rzeczy, ale hipermarkety swietnie nadają się do robienia zapasów z tak zwanej suchej karmy, ja zazwyczaj tak robię rzeczy o długiej przydatności do sporzycia kupuję w hipermarketach moge kupic wiecej a oszczędzam i czas i pieniądze zgrzewka soku wody itd itp i mam spokój na dwa tygodnie, a wiadomo ze po pieczywo i warzywa i tak muszę chodzic codziennie
frohike - Pon Lut 14, 2005 18:24

osobiscie bywam z hipermarketach kilka razy w roku i nie widze potrzeby aby bywac tam czesciej.
co innego dyskonty spozywcze typu plus - tam robie czesto zakupy.

no a jak mam kupic jakies ubranko to od razu jade do M1 lub Platan co oznacza ze w Gliwickach brakuje wlasnie takiego marketu, gdzie bylby porzadny pasaz handlowy.

kwiatek - Nie Lut 27, 2005 09:31

Z istniejacych w Gliwicach duzych sklepow, jedynie Tesco jest hipermarketem. Pozostale wymieniane w tej dyskusji to supermarkety lub dyskonty. Nie mozna wiec powiedziec, ze wystarczy juz nam hipermarketow w Gliwicach (mamy tylko jeden, ktory jest monopolista). Roznica miedzy nimi polega na wielkosci sklepu, oferowanym asortymencie i grupie klientow dla ktorych jest sklep przewidziany. Moim zdaniem przedalyby sie jeszcze ze 2 hipery. Ich lokalizacja w poblizu Tesco na pewno podniesie konkurencje, co wyjdzie na zdrowie klientowi, a za co 'zaplaca' pracownicy tych sklepow, bo odbedzie sie to ich kosztem (nizsze stawki, dluzszy czas pracy itd.).
frohike - Nie Lut 27, 2005 09:53

dla mnie minusem tesco jest jego polozenie gdyz mam dosyc daleko do niego,
co innego gdyby taki hipermarket postawili gdzie w okolicy trynku :mg:

Piotrulek - Nie Lut 27, 2005 16:17

Każdy następny hipermarket,market czy dyskont to kolejny gwóżdÄ? do trumny dla rodzimego handlu.Ale jest jedna pocieszająca mysl,że jak będzie ich za dużo w jednym miejscu to same się pozabijają.Przykladem jest choćby Adler(oczywiscie nie jest to hipermarket) w M1,popłynął i nie wiadomo dlaczego.I pamiętajcie tam też ludzie pracowali!!!!
frohike - Nie Lut 27, 2005 18:57

Adler jak dla mnie nie byl byt atrakcyjny. niby ubranka jakosciowo calkiem spoko ale dosyc drogo mi sie tam zawsze wydawalo
Asienka - Nie Lut 27, 2005 18:59

Cytat:
dla mnie minusem tesco jest jego polozenie gdyz mam dosyc daleko do niego,
co innego gdyby taki hipermarket postawili gdzie w okolicy trynku

Mnie tez w okolicach trynku brakuje jakiegoś hipermarketu :)

Ja w Tesco byłam zaledwie kilka razy, wogóle to niepodoba mi się ten market za bardzo, a chociaż mam daleko to jak już mam sie wybierać to jade sobie np do M1 :)

Piotrulek - Nie Lut 27, 2005 19:25

frohike, Nie maialem na mysli jego atrakcyjności co los jaki go spotkał.
frohike - Nie Lut 27, 2005 19:32

piotrmp, wiadomo jednakze czasem wcale nie ma sie dziwic co upadlosci niektorych sklepow poniewaz nic siekawego w nich nie ma
Mariusz - Nie Lut 27, 2005 20:14

Przypomina mi się kawał na temat hipermarketów.

Jak to co roku do Jasia przychodzi ksiądz na kolędę i się pyta:
-A ile to Jasiu masz lat ?
-Siedem.
-A chodzisz do kościółka ?
-Chodzę ?
-A z całą rodziną ?
-Z całą ...
-A do którego ?
-Do Tesco.

Gmeras - Nie Lut 27, 2005 20:35

A według mnie przydał by sie jeden hipermarket koło autostrady A4 ;] gdzies koło ulicy Bojkowskiej na tych polach ;]
Piotrulek - Pon Lut 28, 2005 18:29

Gmeras, Czym zasłużyłem sobie na takie pozdrowienia?????????????????
LuKaSh - Pon Lut 28, 2005 19:18

piotrmp, jeśli chodzi Ci o to co Gmeras ma napisane w podpisie .. to u mnie pisze
' LuKaSh Pozdrawaim Cię Serdecznie' .. u Kisi ' Kisia Pozdrawaim Cię Serdecznie ' .. itd. :D Automatic :D:D

frohike - Pon Lut 28, 2005 19:21

Gmeras, każdego pozdrawia
ANIUS - Pon Lut 28, 2005 21:46

piotrmp:) musisz sie jeszcze wiele nauczyc...(apropo pozdrowien) :mg:
Gmeras - Wto Mar 01, 2005 15:50

piotrmp Taka sztuczka forum wystarczy ze sie wpisze [*you] ;] tylko bez gwiazdki i pokazuje sie nick osoby czytajacej aktualke post ;] a jak sie nie jest zalogowanym to pisze "Gosc" ;] sprubujcie ;] zdradze sekret tajemnicy :d
kacZorr - Nie Cze 12, 2005 15:25

niech buduja te hipermarkety bo w gliwicach mamy straszna biede ze sklepami w centrum. Szczerze mowiac to dawno u nas niczego do ubrania nie kupilem, wybor w tych malych sklepikach jest zaden, zawsze brakuje rozmiarow, polowy kolekcji nie ma, a po calym miescie biegac mi sie nie chce bo i tak niczego nie znajde. A GCH to powinni wysadzic, dno
frohike - Nie Cze 12, 2005 16:45

ja na zakupy to jade do Platana badz M1
malo co kupuje w Gliwiach

ANIUS - Pon Cze 13, 2005 10:02

frohike napisał/a:
jade do Platana

ja takze jezdze po marketach, bo wole miec w 1 miejscu wszystko, aczkolwiek w Platanie w Big Starze sa np wyzsze ceny od Big Stara na Zwyciestwa, zeby nie dal sie nikt nabrac.

Koszulka z tzw promocji 25 zl Gliwice
ta sama 39 zl zabrze,
ale np apteka w Platanie tansza od apteki w M1:)

Piotrulek - Pon Cze 13, 2005 12:32

ANIUS napisał/a:
ale np apteka w Platanie tansza od apteki w M1

A na Lipowej koło Plusa jest najtańsza apteka...

ANIUS - Pon Cze 13, 2005 12:34

Cytat:
A na Lipowej koło Plusa jest najtańsza apteka...

hmm, tego nie sprawdzalam :]

cinque - Pon Cze 13, 2005 14:32

Podobno najtańsza apteka jest na Górnych Wałów... :)

Wracając do tematu - ja nawet lubię hipermarkety, ale z galerią handlową, jeśli wybieram się już na jakieś zakupy większe, to podoba mi się wszystko w jednym miejscu - i z głowy. Co prawda najchętniej kupowałabym w necie, tylko żeby mi jeszcze przysyłali wszystko idealnie na mnie pasujące :) :rotfl:
Podoba mi się na przykład Madison w Gdańsku albo Batory w Gdyni - w centrum miasta galeria handlowa z dyskontem, czy też supermarketem w środku, wszystkie sklepy pod ręką :D I nie przeszkadza to tym samym sklepom egzystować na Świętojańskiej, takiej typowej handlowej ulicy tuż obok, jak nasza Zwycięstwa :)

Ale ja to w ogóle nie przepadam za zakupami :rotfl:

bocianu - Pon Cze 13, 2005 15:14

ja lubie tesco za jedna rzecz...
jest otwarte do 24 a kiedys bylo otwarte cala dobe.
nienawidze robic zakupow jak droge zastawiaja mi
stare baby z wozkami pelnymi oleju kujawskiego,
i wrzeszczace dzieciaki biegajace miedzy nogami.

udaje sie wiec do tesco o godzinie 23 i kupuje
to czego mi trzeba w ciszy w wzglednym komforcie.

cinque - Pon Cze 13, 2005 15:19

bocianu napisał/a:
jest otwarte do 24 a kiedys bylo otwarte cala dobe.
nienawidze robic zakupow jak droge zastawiaja mi
stare baby z wozkami pelnymi oleju kujawskiego,
i wrzeszczace dzieciaki biegajace miedzy nogami

racja, tak, ale jak robiłam zakupy o np 3 w nocy, to trudno było poruszać się po Tesco wśród walających się wszędzie kartonów, wymiany towaru na półkach i śpiącej obsługi :D Wcale im się nie dziwię oczywiście, kiedyś trzeba to zrobić :) Niemniej jednak mało komfortowe :)

bocianu napisał/a:
udaje sie wiec do tesco o godzinie 23

pomysł doskonały, ale niestety nie dysponuję transportem :( dlatego musze pozostać przy większych zakupach raz na jakiś czas, w tłumie ludzi... Bo ludzie w Tesco tłumnie istnieją już chyba o każdej porze :rotfl:

frohike - Pon Cze 13, 2005 16:18

Tesco jest czynne 7 dni w tygodniu po 24 godziny wiec teraz mozecie nawet o 3 w nocy na zakupy
Dana - Pon Cze 13, 2005 19:08

cinque napisał/a:
ale niestety nie dysponuję transportem

ja dysponuje transportem ,a tak nie lubie tego robić że żadna pora nie jest dla mnie odpowiednia :/

ANIUS - Pon Cze 13, 2005 19:28

ja tez bardzo lubie robic zakupki wieczorem, kolo 21 (odpada weekend ipiatek bo wtedy i o 21 sa ludziska)
Piotrulek - Pon Cze 13, 2005 19:31

frohike napisał/a:
Tesco jest czynne 7 dni w tygodniu po 24 godziny wiec teraz mozecie nawet o 3 w nocy na zakupy

Masz nie świeże wiadomości,TESCO czynne jest od 6-24

frohike - Pon Cze 13, 2005 19:39

Piotrulek dzis nie bede sie klocil ale jadac kolo tesco codziennie widze wielki bilboard na ktorym pisze za otwarte caly dzien no ale zobacze jeszcze raz jutro rano aby nie bylo ze sie kloce a sie nie znam
frohike - Pon Cze 13, 2005 19:43

h t t p;//w w w tesco, p l/twoj-hipermarket/0,0.php

Godziny otwarcia:
24h/dobę
7 dni w tygodniu

ul. ?abędzka 26
44-100 Gliwice
tel. (032) 334 09 99
fax (032) 775 31 13

prosze Piotrulek
pamietaj czasami sie mylisz

Piotrulek - Pon Cze 13, 2005 19:50

frohike napisał/a:
pamietaj czasami sie mylisz

Nigdy nie twierdzilem ,że jestem nieomylny,te dane są aktualne dopiero od 01.06.05 i nie wiadomo do kiedy,przypuszczam,że do końca wakacji...(przeprowadzilem rozmowę telefoniczną)

frohike - Pon Cze 13, 2005 19:52

Piotrulek dopiero moze od tygodnia widze ten bilbordzik wiec moze i tak byc z tym 1 czerwca
Piotrulek - Pon Cze 13, 2005 20:16

frohike napisał/a:
i tak byc z tym 1 czerwca

Napewno od 1.06,dowiedzialem się telefonicznie w informacji frohiku,Krzysiu mój ulubiony

glewitz - Pon Lip 18, 2005 22:27

a ja nie za bardzo przepadam za Tesco wogóle
kisia - Sob Lip 23, 2005 01:35

tesko niestety jest czynne tylko do 24, czasami jeździłam na zakupu o 23 i pani gdy zbliżała się 24 mówiła że trzeba kierować się do kas bo zamykaja
Szamanka - Sro Lip 27, 2005 08:52

Gdy jestem w Gliwicach uwielbiam taka bieganine po tych wszystkich sklepach.Fakt,faktem,ze ceny nie roznia sie juz wiele od tych zachodnich...jednak lubie zapach polskich galaretek,kisielkow,budyni :D ..acha no i dzial z ksiazkami....nie ma wtedy na mnie mocnych ;)
kisia - Sro Lip 27, 2005 10:20

Szamanka a u Ciebie nie ma takich hiper super :?:
frohike - Sro Lip 27, 2005 15:07

kisia pewnie nie ma z polskimi rzeczami skoro mieszka daleko stad
Szamanka - Sro Lip 27, 2005 21:50

Sklepy wszedzie jednakie,ale jak napisal frohike brak czasami towarku,ktory sie zna i chetnie jada.....i sam fakt,ze sie jest u czuc owa polskosc...hmmm....cudownie.... :D
kisia - Sro Lip 27, 2005 23:56

oki oki nie doczytałam że o polskich produktach mowa
Gmeras - Wto Sie 30, 2005 12:42

a niewiecie czy sie wogóle zabierają do budowy carefour ?

[ Dodano: 2005-08-30, 12:42 ]
a niewiecie czy sie wogóle zabierają do budowy carefour ? czy jakos tak to sie pisze :P

glewitz - Wto Sie 30, 2005 14:33

nie wiem. Wiem tylko, że ma być budowane w pobliżu Tesco, albo ma się znajdować w planowanej dopiero Galerii Glwiice. Ale więcej mi na tten temat nie wiadomo, bo ostatnio nie czytuję Nowin Gliwickich :/
Aither - Czw Wrz 01, 2005 13:34

Galerii ? to chyba o to FOrum chodzi :D hahahaha no ale nic... jak bedzie taka sama GAleria jak we Wroclawiu lub cos w ten desen to bedzie na prawde fajnie :]
glewitz - Czw Wrz 01, 2005 20:45

nie, nie o to Forum chodzi. Jak jedziesz np. 699 Toszecką, to jadąc wiaduktem po lewej stronie (jadąc z miasta) są takie zdewastowane budynki. Tam ma podobno powstać. Nawet gdzieś mam artykuł o tym z Nowin Glwiickiach
kisia - Sob Wrz 03, 2005 02:15

glewitz napisał/a:
jadąc wiaduktem po lewej stronie (jadąc z miasta) są takie zdewastowane budynki.

chodzi zapewne o Fabrykę drutu

[ Dodano: 2005-09-03, 02:16 ]
aha miałam napisać tak dla informacji
Jakby ktos szukał MPiKu, to poaz tym że jest na rynku, jest równiez w M1 w Zabrzu :)

glewitz - Sob Wrz 03, 2005 08:27

to to jest już drugi EMPiK w Zabgrzu. Oburzające :looka:
kisia - Pon Wrz 05, 2005 02:44

po przejechaniu Polski wzdłuż stwierdzam, że najwięcej hipersuper jest na śląsku
Frycek - Pon Wrz 05, 2005 02:53

kisia napisał/a:
po przejechaniu Polski wzdłuż stwierdzam, że najwięcej hipersuper jest na śląsku

i jeszcze sie buduje....spada bezrobocie tania sila robocza :(
ciekawe kiedy otworza Cerfura przy cmentarzu centralnym......pomiary robili i cisza

ziutek997 - Pon Wrz 05, 2005 14:59

nie widzieliśćie ile supermarketów,galerii,etc jest w Rzeszowie...
glewitz - Pon Wrz 05, 2005 20:05

ile ???
ziutek997 - Wto Wrz 06, 2005 13:17

glewitz, nawet nie próbowałęm policzyć... bo to nie możliwe :) ale naprawdę jest tak że jedna jest dostawiona do drugiej... albo na skrzyzowniu po przeciwnych stronach stoją 2 wielkie supermarkety.... :)
ale tam naprawde jest tez duzo zwykłych sklepówi i punktów usługowych... świetne miasto na zakupy :) i bardzo ładne :)

cinque - Sro Wrz 07, 2005 12:33

ziutek997, o ile wiem w Rzeszowie jest 1 Tesco, 1 Media Markt... i to chyba tyle... :) Biorąc pod uwage okolice, to chyba nie za dużo?

glewitz napisał/a:
to to jest już drugi EMPiK w Zabgrzu

znam jeden zabrzański - nowiutki, w M1, jeszcze jakis jest?

flood - Sro Wrz 07, 2005 14:44

zobaczcie tutaj
h t t p;//w w w parkridge, p l/pl/index.php-menu=projekty&m=3&co=4.htm]FOCUS PARK GLIWICE

kobi - Czw Wrz 08, 2005 10:53

No to ja Wam opiszę sytuację w moim rodzinnym mieście Lubinie:

Na początku był chaos - ogródki działkowe i nieużytki. Wybudowali tesco a zaraz potem obok stanął kaufland. W marcu otworzyli jeszcze obi a niedawno castoramę. Podobno są plany kolejnego marketu. Czyli: mamy obok siebie 4 markety - 2 spożywcze i budowlane. Nie wspomnę o biedronkach, lidlach i innych takich, które są na tym samym osiedlu. Ales sind zufrieden :/

ziutek997 - Czw Wrz 08, 2005 17:09

cinque, oj wiecej... ale wiem ze jest więcej i nie tylko tesko.... :) są tez jakieś fransukie których nazwy nie umiem zapisać a co dopiero wymówić :)
a galerii handlowych tez jest dość sporo...

Gmeras - Pią Sie 25, 2006 19:57

Przesuwa się termin otwarcia centrum handlowego FORUM. W tej chwili inwestor deklaruje, że obiekt zostanie oddany do użytku wiosną 2007 roku.
Major - Pią Sie 25, 2006 23:09

Hyh no to przerąbane mają wykonawcy.
Frycek - Sob Sie 26, 2006 09:47

to se musza plakaty zmienic :P
Major - Sob Sie 26, 2006 14:17

Fajnie teraz kasy na tym stracą, wszystko było tak przygotowane, żeby ludzie na święta zaczęli u nich wielkie zakupy robić, a tu takie coś :rotfl:
Gmeras - Sob Sie 26, 2006 15:17

no to otworza przed wielkanocnymi ;D
glewitz - Wto Sie 29, 2006 11:50

Ale za niedługo mają otworzyć Arenę koło Cmentarza...
Basiorek - Wto Sie 29, 2006 12:49

jedno centrum handlowe w Gliwicach by się przydało... ale obawiam się, że teraz budowa kolejnych ruszy lawinowo i ani sie obejrzymy jak w Glwicach na każdym kroku będzie stał jakiś super lub hipermarket :zdegustowany:
glewitz - Wto Sie 29, 2006 12:52

ja tam nie tyle tęsknię za hipermarketami, uważam że dwa (czy nawet trzy) "Kerfury" to trochę za dużo jak na jedno miasto. Ale budowę galerii handlowych czy kompleksów handlowo-rozrywkowych jak najbardziej pochwalam. Dlatego nie moge się doczekac otwarcia Forum Gliwice i Focus Parku.
Gmeras - Wto Sie 29, 2006 18:15

Basiorek napisał/a:
jedno centrum handlowe w Gliwicach by się przydało... ale obawiam się, że teraz budowa kolejnych ruszy lawinowo i ani sie obejrzymy jak w Glwicach na każdym kroku będzie stał jakiś super lub hipermarket :zdegustowany:
jak narazie nie mamy zadnego(tych duzych) i przez 10 lat plabnów tez ich brak
Basiorek - Wto Sie 29, 2006 19:51

Jest już prawie Arena, budują Forum... oczywiście są to centra handlowe, ale w każdym z nich znajduje się hipermarket ( w tym wypadku ten sam).
Gmeras - Wto Sie 29, 2006 20:23

A w gliwicach ma byc 4 teka ;p zamiast lider price ma byc tesco tylko ten z tanimi produktami maja byc pozostałem 3

a co do hipermarketu carrefour w forum ma byc to hipermarket tylko z firmowymi produktami ;) czyli cos innego ;)(

glewitz - Wto Sie 29, 2006 22:13

a mnie wcale obecność hipermarketów nie zraża. I tak tam się robi raz na jakiś czas większe zakupy, a produkty codziennego użytku i tak kupuję w osiedlowych sklepikach, ewentualnie supermarketach, ale częściej ze względu na jakość wybieram te pierwsze (wbrew pozorom cena nie różni się tak bardzo od tych supermarketowych)
Gmeras - Sro Wrz 06, 2006 07:39

kamera on line z placu budowy forum gliwice h t t p;//82.160.155.2/view/index.shtml
:hyhy: :rotfl:

Yeti - Pon Wrz 11, 2006 13:14

Gmeras napisał/a:
Przesuwa się termin otwarcia centrum handlowego FORUM. W tej chwili inwestor deklaruje, że obiekt zostanie oddany do użytku wiosną 2007 roku.
Major napisał/a:
no to przerąbane mają wykonawcy

Zarówno inwestor, jak i generalny wykonawca od ponad pół roku doskonale wiedzieli, że termin otwarcia z billboardów (czyli przełom 2006/2007) jest nierealny. :)
Przyczyną było przeciągające się postępowanie przetargowe (opóźnione wyłonienie wykonawcy i rozpoczęcie robót), nadzwyczaj surowa zima, która skutecznie zablokowała początkową fazę budowy, oraz dające się we znaki skomplikowane tzw. warunki gruntowo-wodne terenu na którym obiekt powstaje.
Dlaczego więc tak długo nie informowano o zmianie terminu otwarcia?... Zapewne istniały poważne obawy, że może on ulec jeszcze większemu przesunięciu, więc nie chciano robić zamętu zbyt wiele... Od wiosny jednakże roboty na placu budowy przebiegają w całkiem przyzwoitym tempie, i sytuacja wyklarowała się już na tyle, że teraz ogłoszenie nowego terminu otwarcia Centrum jest już informacją bezpieczną.

Otwarcie FORUM przed Wielkanocą 2007 z pewnością będzie tym, o czym inwestor już od wielu miesięcy pobożnie marzy... i dziś jest to marzenie całkiem realne... Należy jednak przypuszczać, że w pierwszych dniach działalności tego Centrum, funkcjonować będzie tylko część z przewidywanych tam powierzchni handlowo-usługowych, a pozostałe nadal będą czekać na swoich najemców. Nie będzie również zaskoczeniem, jeśli Cinema City wystartuje z opóźnieniem. Właściwie to są zjawiska standardowe i nie należy się w tym doszukiwać znamion porażki wykonawcy lub inwestora.

p4cz3k - Pon Wrz 11, 2006 14:30

co do hipermarketow, tesco juz sie boi ... mozna powiedziec ze pracownicy (nawet ci ktorzy pracuje prawie od samego poczatku) nie moga byc pewnie miejsca pracy...cerful proponuje wyzsze stawki niz tesco...a tesco planuje ciecia

gdy pracowalem w tesco wiele sie mowilo o tym ze ludzie odchodza i przyjmuja sie do cerfula

wiec mozna powiedziec ze tesco jeszcze przed otwarciem odczuwa wplyw konkurencji na swoja dzialalnosc

ciekawym posunieciem jest to ze tesco wykupilo siec pomniejszych marketow (lidl albo lider price - nie pamietam) centralny magazyn ma sie znajdowac wlasnie w tesco przy ul labedzkiej - tego nie rozumiem bo czasem ten magazyn jest przepelniony gdy musi jedynie zaopatrywac tylko siebie

mam nadzieje ze gliwickie forum nie bedzie bralo przykladu z katowickiej silesi - gdzie ceny sa kosmiczne (przynajmniej jak bylem tam ostatni raz)

co do rozmieszczenia 1 hipermarket jak to mialo meijsce dotychczas to na takie miasto jak gliwice stanowczo za malo ... mozna powiedziec ze tesco bylo prawie monopolista ... szczerze przyznaje ze wolalbym podzial rynku na hipermarkety i sklepy osiedlowe z wylaczeniem czegos takiego jak plus/biedronka/etc itd

w plusie 80 % produktow (przynajmniej dla mnie) jest fatalnej jakosci poprostu sama mysl o robieniu tam zakopow jakos mnie zniewala...biedronka juz lepiej sie prezetuje...

co do minimala hyh mieszkam teraz od niego 3 minuty spacerkiem .. ale jakos sie tam jeszcze nei wybralem...na samym poczatku gdy pojawil sie (ten przy ul. rybnickiej) bywalem tam gdyz matka dostala bony do tego wlasnie sklepu...ceny byly wygorowane choc towar calkiem calkiem...

czyli mozna posumowac : w niedalekim czasie bedziemy miec 3 hipermarkety w czym 2 centra handlowe - moze ktos pomysli i doprowadzich gch'a do pozadku. a na obrzezach miasta na pewno zanalazloby sie jeszcze miejsce na jakies media markt i castorame (tylko nie praktiker :/), ciekawe jest to ze zabrze ktore jest mniejszym miastem duzo wczesniej zaopatrzylo sie w dwa centra handlowe (m1 i platan)

i prosze mi nie mowic ze taki rozwoj bedzie gwozdziem do trumny dla maly sklepikow...na samamy forum widac ze nei kazdy robi zakupy w tych molochach...male sklepy maja to do siebie ze w zupelnie inny sposob traktuja klienta ... nie ida na ilosci sprzedawanych uslug i produktow (tak jak maja to w zwyczaju hiper i super markety) lecz na jakosc i kontakt z klientem

(ale sie rozpisalem O_O)

Gmeras - Pon Wrz 11, 2006 16:56

p4cz3k napisał/a:
ciekawym posunieciem jest to ze tesco wykupilo siec pomniejszych marketow (lidl albo lider price - nie pamietam) centralny magazyn ma sie znajdowac wlasnie w tesco przy ul labedzkiej - tego nie rozumiem bo czasem ten magazyn jest przepelniony gdy musi jedynie zaopatrywac tylko siebie
lider price ale to nie w gliwicach tylko ale w całej polsce i w tym maja byc produkty tesco (prawdopodobnie)
Major - Pon Wrz 11, 2006 21:28

p4cz3k napisał/a:
i prosze mi nie mowic ze taki rozwoj bedzie gwozdziem do trumny dla maly sklepikow...na samamy forum widac ze nei kazdy robi zakupy w tych molochach...male sklepy maja to do siebie ze w zupelnie inny sposob traktuja klienta ... nie ida na ilosci sprzedawanych uslug i produktow (tak jak maja to w zwyczaju hiper i super markety) lecz na jakosc i kontakt z klientem

Tylko w tym momencie się troche mylisz. Bo z powodu marketów spada sprzedaż produktów w małych sklepach. Spowodowane jest to tym, że takie markety z faktu, że mogą zakupować bardzo duże ilość sprzętu/jedzenia mogą wystawiać bardzo konkurencyjne ceny. Czasem tak nie robią, ale czasem trudno konkurować z nimi z powodu jednego produktu, reszta sprzedaje się bo "a jestem przy okazji to kupie to i to". I potem już pozostaje tylko zamknąć interes. Taka sytuacja raczej dotyka sklepy ze sprzętem elektronicznym czy jakimiś narzędziami itp, bo spożywcze to wiadomo, że nie będę leciał po masło do marketu.

p4cz3k - Wto Wrz 12, 2006 11:50

Major juz kiedys o tym pisalem chyba w innym temacie, oraz poruszylem to tutaj.

Hipermarkety nie bede nigdy potrafily trafic do indywidualnego kupujacego. Wezmy przyklad branzy elektronicznej/komputerowej - kupil bys zestaw komputerowy w tesco? jasne cena moze i jest zachecajaca ... ale jaka jakosc ? podejdziesz do pracownika obslugi klienta aby ci powiedzial cos o tym komputerze mozliwosciach parametrach to jego wiedza ogranicza sie do gazetki reklamowej, jasne jest pewne grono osob ktore kupuje sprzet wlasnie w hipermarketach ale tylko za pierwszym razem - pozniej gdy chca zmodernizowac trafiaja do mniejszych sklepow gdzie oddzielnie mozna nabyc kazdy podzespol. Nie wiem moze faktycznie moj tok myslenia jest bledny ale tak wlasnie mi sie wydaje.

wydaje mi sie ze w kazdej branzy jest podobnie - czy jest to elelektroniczna/budowlana/spozywcza - tylko ze kazda z nich dziala nieco inaczej.

nic na to nie poradze uwazam ze walke mozna toczyc wlasnie na podstawie takich argumentow - hipermarkety = masowka i nizsza cena / mniejsze sklepy = specjalizacja w branzy + fachowa rada + wiekszy asortyment

super_sonic - Wto Wrz 12, 2006 14:45

hmm czy mi sie wydaje czy wiekszosc z was utozsamia forum i focus wylacznie z hipermarketami? przeciez to maja byc galerie handlowe z prawdziwego zdarzenia, cos jak galeria dominikanska we wroclawiu , a faktem jest ze sklepow w gliwicach bardzo brakuje i na wieksze zakupy trzeba jezdzic do bytomia czy katowic, wiec dobrze bedzie jesli te pieniadze zostana w gliwicach. podobnie ma sie rzecz kinem, do zabrza wszyscy wala
Gmeras - Nie Wrz 17, 2006 15:35

ForumGliwice reklamuje się w tvn24 heh troche drogie to centrum handlowe bedzie :zdegustowany:
Major - Nie Wrz 17, 2006 22:53

super_sonic napisał/a:
przeciez to maja byc galerie handlowe z prawdziwego zdarzenia

Czyli niby czym rewelacyjnym mają się odznaczać? To mają być miejsca spotkań kulturowych ? Pfff Zamieńmy teatry na markety i nazwijmy je ładnie "galeriami". Tani chwyt reklamowy.

super_sonic - Pią Wrz 22, 2006 19:35

pieprzenie w bambus teatrow w gliwicach nie brakuje, natomiast na zakupy isc nie ma gdzie, smiesza mnie zazarci wrogowie marketow i tyle, te 3 centra maja dac prace ponad 3000 ludzi, pieniadze wydawane przez gliwiczan w zabrzu katowicach i bytomiu zostana w gliwicach a to chbya dobry powod zeby je budowac co?
Basiorek - Pią Wrz 22, 2006 21:31

super_sonic napisał/a:
pieprzenie w bambus teatrow w gliwicach nie brakuje

:niepewny: a ja myślałam, że mamy tylko jeden...

super_sonic - Pią Wrz 22, 2006 22:23

to niestety bardzo zle myslalas:)
w gliwicach dzialaja :
Gliwicki Teatr Muzyczny
Teatr A
Teatr Nowej Sztuki
pierwszy z nich gniezdzi sie w budynku dawnej Operetki Śląskiej,
Teatr A wiekszosc czasu spedza poza Gliwicami, ale jesli juz jest u nas to razem z Teatrem Nowej Sztuki moze korzystac i z budynku GTM, z ruin Teatru Miejskiego a juz niedlugo bedzie mogl goscic na scenie kina Amok ktore przenosi sie do dawnej Bajki

kisia - Pią Wrz 22, 2006 22:40

super_sonic napisał/a:
pieprzenie w bambus

a może tak trochę mniej ostro :kwasny:

Piotrulek - Pią Wrz 22, 2006 22:51

super_sonic napisał/a:
te 3 centra maja dac prace ponad 3000 ludzi

to akuratnie tyle samo miejsc pracy ile ludzi zostanie zwolnionych ze sklepów na terenie Gliwic,ktore ogloszą plajtę z powodu powstania tych 3 centrow handlowych więc żaden to sukces na miarę naszego grodu,różnica jest tylko jedna,że u tego malego prywaciarz,zawsze można było otworzyć gębę i dostalo się tych parę groszy więcej,natomiast w tych molochach pozostanie 12 godzin pracy za 4 zl netto i buźka w kubeł i nie bulgotać...

Major - Pią Wrz 22, 2006 23:21

Może nie straci cała suma 3tys ludzi prace, ale napewno wielu ich nie będzie miało. Proste zaczną ludzie chodzić do innych marketów to Ci co pracowali w tesco, a które teraz będzie miało mniejsze zarobki, będzie cięło koszta, to pierwsze kto poleci to część kadry pracowniczej. Tak samo będzie z innymi sklepami. I może zyska się te 3000 miejsc pracy, ale niech policzą ile też się straci ich. ?atwo kalkulować wszystko na plus, trudno jednak dodawać i odejmować, bo to wkońcu wyższa matematyka.
super_sonic - Sob Wrz 23, 2006 08:59

no ta zalozmy ze w malym osiedlowym sklepie pracuja srednio 4 osoby, wiec 3000/4 = 750 sklepow, jestes pewien ze w calych gliwicach sie tyle znajdzie? co do tesco oni nie obniza kosztow bo na etacie maja garsc osob ktorym placa po 800zl brutto, a reszta to pracownicy agenci pracy tymczasowej, wiec tu tez nie obniza kosztow, a z reszta nie od dzis wiadomo ze konkurencja najwiecej korzysci przynosi klientom
Gmeras - Sob Wrz 23, 2006 09:40

sklepy moga zbankrutowac które znajduja sie w odległosci 200metrów od danego z takich marketów. ja napewno po jedna mała rzecz nie bede jechac do tesco bo 1 mi sie to nieopła 2 przejśc przez cała ta hale 23 czekac az inni klijeci wypakuja swój wózek na lade i go obsłuża. Małe sklepy beda istnieć. gorzej ze sklepami elektonicznymi i budowlanymi .
Yeti - Sob Wrz 23, 2006 10:45

Myślę, że skoro o tym mowa, to strat obawiają się właściciele tych małych sklepów, a nie ich pracownicy!...
Co do pracowników zatrudnianych w jakichkolwiek sklepach, to nowe miejsca pracy (a niewątpliwie takie w Gliwicach się pojawią, choć trudno dziś powiedzieć, jakiego rzędu będzie rzeczywisty wzrost tej liczby) dają im akurat szansę na poprawę swojej sytucji :)

To nie szeregowi pracownicy Tesco mają się obawiać, że teraz stracą pracę!... To Tesco, jako pracodawca, musi się obawiać, że Ci nisko opłacani pracownicy zostaną przechwyceni przez konkurencję...
Gliwickie Tesco miało do tej pory sielankową sytuację na rynku, ale to i tak nie przekładało się na wynagrodzenia np. kasjerek!... Zresztą, mniej płacić tym osobom już się chyba nie da!... Teraz może być już tylko lepiej!...

A z tej sieci, która nabardziej poniewierała i wyzyskiwała swoich pracowników (nieważne, czy to Tesco, czy Plus, Lidl, miniMAL, Żabka czy Biedronka, niech najlepiej wszyscy odejdą znajdując nowe miejsce pracy gdzie indziej!... Być może właśnie tworzy im się do tego szansa!

Gmeras napisał/a:
Małe sklepy beda istnieć. gorzej ze sklepami elektonicznymi i budowlanymi .

Najlepsi sobie poradzą! :]

Basiorek - Sob Wrz 23, 2006 11:55

super_sonic napisał/a:
Gliwicki Teatr Muzyczny
Teatr A
Teatr Nowej Sztuki

GTM jest teatrem w pełnym tego słowa znaczeniu, Teatr A moim zdaniem to raczej przedstawienia okazyjne, a jeśli wymieniamy Teatr Nowej Sztuki nie zapomnijmy o Teatrze Magazyn

Piotrulek - Sob Wrz 23, 2006 12:15

Yeti napisał/a:
Najlepsi sobie poradzą

Własnie najlepsi... :ok: :ok: :super: :super: :hurra: :hurra:

Mariusz - Sob Wrz 23, 2006 13:03

Liberaliści ...
Yeti - Sob Wrz 23, 2006 20:26

Mariusz!... Takie jest Prawo natury!... Prawo dżungli,... ale i Prawo rynku...
Póki co, nikt nie wymyślił lepszego! ;)

Basiorek napisał/a:
...a jeśli wymieniamy Teatr Nowej Sztuki nie zapomnijmy o Teatrze Magazyn

O kurcze!.... :zawstydzony:
Ja też już kiedyś byłem w teatrze! ;)

Gmeras - Nie Wrz 24, 2006 02:24

a teatr X :P dobra :offtopic:
p4cz3k - Nie Wrz 24, 2006 19:40

przypomniala mi sie pewna sytuacja , jak bylem w holandii w miescie didam (ilosc mieszkancow to chyba 1/3 gliwic) na obrzezach miasta byly 3 duze centra handlowe ... a mimo wszystko w centrum miasta byla masa sklepikow ktore 3maly sie bardzo dobrze ;)

wiem wiem zaraz ktos powie ze to zachod i ze inne realia...ale pamietajcie w sumie w duzym stapniu dazymy do tych "innych realiow" :)

Major - Nie Wrz 24, 2006 23:36

p4cz3k napisał/a:
wiem wiem zaraz ktos powie ze to zachod i ze inne realia

Nie to nie prawda, że inne realia. Oni dokładnie to samo przechodzili tylko 20lat temu :D Wtedy też był wysyp centrów handlowych. Otwierano je w środku miasta. Potem się na szczęście władze opanowały i nakazano budowy takich marketów poza miastem i chyba nawet była określona konkretna odległość. Mam nadzieje, że zanim mi pod blokiem postawią jakiś market, bo miejsca na podwórku akurat w sam raz :P to ktoś też w naszym kraju wyda jakieś ograniczenia na tego typu budowy.

Olaa - Pon Wrz 25, 2006 01:26

Major napisał/a:
nakazano budowy takich marketów poza miastem i chyba nawet była określona konkretna odległość

dokladnie tak- jest ograniczona odleglosc <bardzo konkretna>, a mowy nie ma zeby jakis market byl w centrum -moga byc tylko na obrzezach miasta- w Polsce niestety z przestrzeganiem takich przepisow w przypadku wlascicieli sieci marketow na terenie naszego kraju, szybko sie nie spotkamy :kwasny: nikomu sie nie chce w to "rak wkladac", a poza tym boja sie ograniczenia zyskow i ewentualnych likwidacji, co sie zawsze wiaze z kosztami- napewno nie zajma sie tym wladze pajeczyn hipermarketow- a wladze lokalne tez sie nie przyczynia bo wszyscy maja cos do stracenia :zdegustowany:

Gmeras - Pon Wrz 25, 2006 07:02

chcieliscie by miec np GCH na obrzezach miasta ? :P
Major - Pon Wrz 25, 2006 11:32

Gmeras napisał/a:
chcieliscie by miec np GCH na obrzezach miasta

Chyba nie rozróżniach hal marketowych od sklepów wplecionych architektonicznie w strukture miasta.

p4cz3k - Pon Wrz 25, 2006 11:40

Major napisał/a:
Chyba nie rozróżniach hal marketowych od sklepów wplecionych architektonicznie w strukture miasta

tu strzeliles jak kula w plot :P bo jakos architektonicznie to niewykonczony budynek GCH'u mi pasuje jak piesc do nosa :P

ale co racja to racja ... GCH'a raczej nie mozna porownac do wielkiego kompleksu handlowego ... owszem sklepy sklepiki ... i nic wiecej ... dobrze ze jest bo wiem gdzie isc po tenisowki...bo cokolwiek innego naprawde trudno tam znalesc i kupic...

Gmeras - Pon Wrz 25, 2006 19:18

p4cz3k napisał/a:
GCH'a raczej nie mozna porownac do wielkiego kompleksu handlowego
a niby dlaczego ?bo nie ma w nim media markt i tesco. Carrefour ; ForumGliwice beda na tym samym działac tzn na tych małych sklepach co w gch są. tylko ze maja dodatkowo w sobie hipermarket a beda napewno mniejsze niz tesco te markety :)
glewitz - Pią Wrz 29, 2006 18:33

dlatego ja nie traktuję Forum i Focus Park jako centra handlowe ala M1. TO jest zupełnie co innego. Tam szak są i duże sklepy ale to nie one sa ktwicami całego projektu i nie tylko tam będą się mieścić sklepy. A co do tych obrzeży- wg mnie oprócz tego, że te centra halowe powinny być na obrzeżach, to jeszcze skupione w jakiejś specjalnej strefie aby wzmóc konkurencyjność :P
MajkeL - Czw Paź 05, 2006 10:16

Kod:
Nie na przełomie 2006 i 2007 roku, ale w drugiej połowie maja 2007. To oficjalny termin otwarcia centrum Forum Gliwice, o którym poinformowali inwestorzy.

h t t p;//gliwice.naszemiasto, p l/wydarzenia/654520.html]więcej....

super_sonic - Wto Paź 10, 2006 15:58

"że te centra halowe powinny być na obrzeżach, to jeszcze skupione w jakiejś specjalnej strefie aby wzmóc konkurencyjność"
dobre:D tyle ze nie chcialbym mieszkac przy drogach dojazdowych przy takiej strefie:P

Gmeras - Wto Paź 10, 2006 16:20

byłem dzis w tesco na chwile jaka tam cisza :D
super_sonic - Wto Paź 10, 2006 16:23

zebys ty wiedzial jak sie kasjerzy w tesco ciesza:D
Gmeras - Wto Paź 10, 2006 16:26

Cytat:

hmmm 6/7 kas otwartych ;)

p4cz3k - Wto Paź 10, 2006 16:33

super_sonic napisał/a:

zobaczymy jak sie cieszyc beda jak tesco zredukuje liczbe zatrudnionych :-]

Piotrulek - Wto Paź 10, 2006 18:18

p4cz3k napisał/a:
zobaczymy jak sie cieszyc beda jak tesco zredukuje liczbe zatrudnionych

masz racje,jakby nie bylo to liczba 100 podzielila sie teraz na 2 czyli po 50,chyba jasno sie wyrazilem,prawda,nastapil naturalny podzial klientow i teraz tym co chodzili z Gwardii do tesco juz sie nie opłaci,pojda blizej czyli do carfura i w ten wlasnie sposob za slowami paczka wiele osób moze stracic prace w tesco...ale za slowami i zapewnieniami naszego nieudolnego prezydenta Frankiewicza znajda prace w arenie,ale jaja pozwolic na wybudowanie drugiego centrum handlowego,miedzy innymi po to tylko aby nastapila migracja pracownikow z jednego do drugiego hipermarketu,czyli nie nastapi realny wzrost zatrudnienia,gdyz pracownicy Frankiewicza podaja ile osob znajdzie prace,ale nie podaje ile osob ja straci w okolicy,wlasnie w takim tesco i w o wiele mniejszysz sklepach...ale coz niech zyją hipermarkety i do soboty,gdy na parkingu nie bedzie miejsca na zapakowanie,hahahahaahha

Tonio - Wto Paź 10, 2006 19:46

Piotrulek, znowu robisz prywatna krucjate przeciwko Frankiewiczowi i sam sobie zaprzeczasz bo piszesz obok ze to naturalna kolej rzeczy, wiec jak nautralna to co do tego Frankiwicz ma?? Zobacz jak jest w innych miastach slaska, centra handlowe staja jedno na drugim wiec to nie jest tylko wina 1 czloweka...

Jezeli ty bedziesz kandydowac na prezydenta Gliwic to masz moje poparcie i zrob tak zeby bylo inaczej

super_sonic - Wto Paź 10, 2006 23:28

z tymi pracownikami tesco sprawa wyglada tak, ze jest to garsc osob na etacie ktore sie utraty pracy nie musza obawiac, a wiekszosc to ludzie z agencji posrednictwa pracy zatrudniani wg potrzeb i z tymi to krucho bedzie
zyio - Sob Paź 14, 2006 01:37

Byłem na rozmowach kwalifikacyjnych do Carrefoura i słyszałem jak jedna pani powiedziała że przechodzi razem z całą swoją ekipą z Tesco. W następnym tygodniu Tesco zamieściło ogłoszenia w prasie o wolnych etatach. Arena jest dość duza wiec napewno liczba miejsc pracy wzrosła pomimo oddziaływania na bliską konkurencję. Zarówno Arena jak i Tesco sa jednak na uboczu. Trzeba się specjalnie pofatygować najlepiej autkiem aby zrobić zakupy w tych hipermarketach. Bardziej martwią mnie Forum i Focus w centrum miasta, bo cała ul. Zwycięstwa może nagle zaświecić witrynami zamalowanymi na biało....
Wtedy pozostaną juz tylko spacery do pięknych nowych centrów handlowych....

Gmeras - Sob Paź 14, 2006 06:45

zyio napisał/a:
Bardziej martwią mnie Forum i Focus w centrum miasta, bo cała ul. Zwycięstwa może nagle zaświecić witrynami zamalowanymi na biało....
no jesli w forum ceny wynajęcia będa mniejsze niz na zwyciestwa to napewno sie przeniosą
frohike - Sob Paź 14, 2006 09:20

nie bede tesknil za sklepami jesli znikna ze zwyciestwa
Basiorek - Sob Paź 14, 2006 10:05

a ja troszkę tak... Zwycięstwa jest takim Gliwickim deptakiem... bez sklepów napewno straci na atrakcyjności
Tonio - Sob Paź 14, 2006 10:14

te cale (smieszne albo i nie) wladze miasta chca zeby forum bylo naturalnym przedluzeniem Zwyciestwa... ciekawe co z tego bedzie...
Gmeras - Sob Paź 14, 2006 14:57

a przeciez na zwyciestwa nie ma nic ciekawego :) jesli o sklepy

lepsze by były w tym miejscu kluby tak jak na piotrwskiej w łodzi

Major - Sob Paź 14, 2006 14:59

Gmeras napisał/a:
lepsze by były w tym miejscu kluby tak jak na piotrwskiej w łodzi

Tylko wtedy to już napewno nie zarobią prywatne osoby, tylko gruba przekrętów, która rządzi miastem w podziemiu. I można mnie tu wyśmiać, bądź nie, ale tak by było.

ziutek997 - Sob Paź 14, 2006 16:22

Za dużo klubów to też nie fajnie.. wtedy centrum miasta zamieni się w miejsce przeznaczone raczej dla określonej grupy ludzi. A w takim miejscu każdy powienien znaleźć coś dla siebie.
Tonio - Sob Paź 14, 2006 16:44

Malych klubow i knajp raczej nie brakuje, gorzej z konkurencja dla nieciekawych(dla mnie bynajmniej) Gwarka, Bravo!?
Czemu razem z centrami i multipleksami nie powstanie jakies porzadne dicho?? Taka wioska pod Raciborzem- Krzyzanowice ktora jest miejsza niz polowa np. Zatorza ma 2 wielkie dyskoteki bardzo cenione i znane w skali krajowej, a Gliwice co??

Piotrulek - Sob Paź 14, 2006 17:05

Przypominam,ze to temat "Mini i Hipermarkety" :krzeslem:
Arex30 - Sob Sty 27, 2007 17:08

Normalnie szczena mi opadła....
Wiecie jak miło zostałem dzisiaj potraktowany przy kasie w Tesco.....
Normalnie kobitka sie do mnie usmiechała pomagała pakowac zgadywała "podrywała" mojego Kubusia...
Normalni e..... :zdziwko: :szok:

Gmeras - Sob Sty 27, 2007 17:41

Arex30 napisał/a:
Normalnie kobitka sie do mnie usmiechała pomagała pakowac zgadywała "podrywała" mojego Kubusia...
Normalni e..... :zdziwko: :szok:
a :fajna: wogóle była ? :D
Arex30 - Sob Sty 27, 2007 19:21

Gmeras,
No synpatyczna
Chyba znowu jutro na zakupy pojda... a jak jej nie budiet?? to koszyk zostawia pi warom..

daniela - Pią Mar 16, 2007 13:16

szkoda ze "kasjerzy" nie sa przystojni hehe
:D

Arex30 - Pią Mar 16, 2007 13:23

daniela, zawsze możesz pieniądze u mnie wydawać......
:hyhy:

Grabarz - Pią Mar 16, 2007 13:27

Arex30 napisał/a:
daniela, zawsze możesz pieniądze u mnie wydawać......
:hyhy:

Może i ja nie w temacie, ale masz jakiś sklep czy co? :P

Arex30 - Pią Mar 16, 2007 13:43

Grabarz, no nie..... :D
daniela - Pią Mar 16, 2007 13:45

no to czuje sie zaproszona :zawstydzony:
Arex30 - Pią Mar 16, 2007 13:49

daniela, hehe
zawsze

daniela - Pią Mar 16, 2007 14:25

arex, kiedy i który hipermarket? :hyhy:
powydajemy troche kasy!!
pozdrawiam

kobi - Pią Mar 16, 2007 14:27

A może pszczółki wrócą do tematu? :P :offtopic:
Gmeras - Sro Mar 28, 2007 12:21

Focus kontra Forum

28.03.07 r.
Sąsiadujące lokalizacje, ta sama ogólna formuła centrum handlowo - rozrywkowego, podobna oferta i zestaw najemców. Inwestorzy Focus Parku i Forum przekonują jednak, że podobieństwa miedzy obu galeriami są pozorne. Pierwsza będzie idealnym miejscem żeby się rozerwać, u konkurenta będzie się przede wszystkim robić zakupy.
Różnicą rzucającą się na pierwszy rzut oka jest wielkość obu obiektów. Budowane przez norweską firmę Borgestad centrum Forum zajmie 93 tys. m kw między ulicami Traugutta, Lipowa, Witkiewicza. Galeria, która stanie w miejscu Huty Gliwice, jest o połowę większa, choć samej powierzchni handlowej będzie więcej o 1/3. W obu znajdą się sklepy nastawione na asortyment spożywczy. W Forum otworzy się popularny hipermarket Carrefour, w centrum Focus delikatesy Alma, specjalizujące się w luksusowych produktach z różnych regionów świata. Carefour nastawiony jest na klienta masowego, Alma na co bardziej wyrafinowanych smakoszy.
Różnice stają się jeszcze bardziej widoczne, jeśli porównać ofertę centrów. Choć Focus jest dużo większy od konkurenta, powierzchnie handlowe obu galerii są zbliżone. W obiekcie budowanym przez brytyjską firmę Parkridge powstanie ok.220 sklepów, po drugiej stronie torów - 140. Przy różnicy kubatur Forum na handel i usługi przeznacza 90 proc., Anglicy o 5 proc. mniej. Ta różnica jest znacząca dla charakteru obu centrów. Nasycenie Forum sklepami, barami, restauracjami stworzy z niego miejsce zakupów, którym towarzyszy rozrywka. Na miejscu dostępne będą salki do fitness, gabinety kosmetyczne, kinowy multipleks.
Jak mówi Jarosław Fijałkowski, prezes Parkridge CE Retail, Focus Park kładzie z kolei duży nacisk na rozrywkę i kulturę. - Chcemy, aby to przede wszystkim było centrum życia kulturalno - rozrywkowego, miejsce aktywnego spędzania czasu. Na tle rywala odróżniać go będzie przede wszystkim klub muzyczny z dyskoteką.
Oba centra pozwolą na atrakcyjne spędzanie wolnego czasu. Na niedzielne zakupy wygodniej będzie się wybrać do Forum, świąteczne menu łatwiej skompletować u konkurenta. O kondycję fizyczną można zadbać w obydwu, podobnie jak i spędzić weekend w kinie.
nowiny Gliwickie

chaoss - Sro Mar 28, 2007 14:16

ktos wie czy sa jakies plany przebudowy skrzyzowan przed tymi centrami? Jak dzisiaj to by powstalo w jednym czasie to ta czesc gliwic jest unieruchomiona, a juz abstrachujac od tych centrum to sa wazne trasy dla kierowcow jadacych z tarnowskich gor i zabarza. Drudzy moga jeszcze wybrac trase przez zabrska, ale pierwszy bez nalozenia wiekszej ilosci kilometrow pakuja sie w pewny korek :/

W tym Focusie co wedlug mnie jest warte uwagi to delikatesy Alma, bywam w nich co jakis czas i wyrozniaja sie szczegolnie od podbnych do siebie tesow,minimalow,realow etc. Obsluga, asortymentem(nie tylko te drogie rzeczy), ale przede wszystkim wystrojem. Oczy mnie bola od swiata w takim reaulu, a w Almie panuje stonowane swiatlo i duzo zielonego koloru.

glewitz - Sro Mar 28, 2007 20:03

ja myślę, że jakos na pewno zostanie przebudowany układ komunikacyjny w rejonie tych centrów. Podobno odciążać Piwną Tarnogórską itd. ma DTŚ-ka
Gmeras - Sro Mar 28, 2007 21:12

chaoss napisał/a:
ktos wie czy sa jakies plany przebudowy skrzyzowan przed tymi centrami? Jak dzisiaj to by powstalo w jednym czasie to ta czesc gliwic jest unieruchomiona, a juz abstrachujac od tych centrum to sa wazne trasy dla kierowcow jadacych z tarnowskich gor i zabarza. Drudzy moga jeszcze wybrac trase przez zabrska, ale pierwszy bez nalozenia wiekszej ilosci kilometrow pakuja sie w pewny korek :/
w pierwszych tygodniach będzie ciężko z dojazdem później się to uspokoi. Tak samo było z carrefourem
tam był tylko z 2 stron wjazd
tutaj założe sie że będzie kilka wjazdów z każdej ulicy :]

trunks - Sro Mar 28, 2007 23:11

dobrze, ze nie bedzie carrefoura w focusie....Dyskoteka ? - swietny pomysł :ok:
glewitz - Pią Mar 30, 2007 17:27

niom. Chociaż mogliby jeszcze trochę bardziej rozbudować ofertę rozrywkową :]
ZWM is my home - Sob Kwi 07, 2007 18:50

Podobno obecne Tesco przy ?abędzkiej ma być przeniesione do Knurowa (ponoć już jest w budowie), a teren z obecną halą Tesco podobno wykupił GM Opel w ramach rozbudowy zakładu... Czy ktoś słyszał o takich planach?
Z ostatnich info, otwarcie Forum ponoć w lipcu...

Piotrulek - Sob Kwi 07, 2007 18:59

ZWM is my home napisał/a:
Podobno obecne Tesco przy ?abędzkiej ma być przeniesione do Knurowa (ponoć już jest w budowie),

tak jest slyszalem o tym jakieś 2 miesiące temu,wolalem o tym nie pisasć,oki sa to wiadomości nie sprawdzone...

glewitz - Sob Kwi 07, 2007 21:02

to niedobrze, bo Tesco jest zdecydowanie lepsze od cerffoura
Gmeras - Nie Kwi 08, 2007 01:39

w knurowie ma powstac inne tesco :]stare pozostanie :]
martinextra - Nie Kwi 08, 2007 14:05

Podobno obecne Tesco przy ?abędzkiej ma być przeniesione do Knurowa (ponoć już jest w budowie), a teren z obecną halą Tesco podobno wykupił GM Opel w ramach rozbudowy zakładu... Czy ktoś słyszał o takich planach?

Tak z pewnością się tak stanie... To jakaś jeszcze primaaprilisowa informacja!

frohike - Nie Kwi 08, 2007 17:09

martinextra napisał/a:

Tak z pewnością się tak stanie... To jakaś jeszcze primaaprilisowa informacja!

tez tak mysle, pól wokol Opla pełno, dlaczego mieliby wykupywac teren Tesco

ksiemek - Nie Maj 13, 2007 12:47

Wie ktoś może kiedy otwarcie Forum? Z tego co pamiętam to miało to być gdzieś pod koniec maja, a tu połowa miesiąca i nic nie słyszałem. Może gdzieś jest podana jakaś konkretna data? :)
trunks - Nie Maj 13, 2007 15:01

podobno 1 czerwca, jak sie wyrobią....
Zafira - Nie Maj 13, 2007 15:36

nie wydaje mi sie. niby powoli koncza ale wykonczenie wnetrz zajmie raczej wiecej czasu niz 2 tygodnie...
glewitz - Nie Maj 13, 2007 16:48

a ja mam nadzieję, że się wyrobią, bo w końcu chcę iść do kina w gliwicach
trunks - Nie Maj 13, 2007 17:48

Zafira napisał/a:
wykonczenie wnetrz zajmie raczej wiecej czasu niz 2 tygodnie...

ale tam w srodku juz jest ponoc wykonczone prawie wszystko

Gmeras - Nie Maj 13, 2007 19:16

najwyzej wszystkie sklepy nie beda otwarte tak jak to miało miejsce w arenie
ksiemek - Nie Maj 13, 2007 20:43

trunks napisał/a:

ale tam w srodku juz jest ponoc wykonczone prawie wszystko

Właśnie, ja już z 2-3 tygodnie temu słyszałem, że ponoć w środku już wszystko jest wykańczane przez właścicieli przyszłych butików, restauracji itp.

szyja - Nie Maj 13, 2007 21:39

1 czerwca otwieraja cinema city, wiec cale Frum pewnie tez
z reszta na miescie pojawily sie juz reklamy Frum
'czas zmienic diete/ repertuar/ garderobe...'

glewitz - Pon Maj 14, 2007 11:00

Cytat:
'czas zmienic diete/ repertuar/ garderobe...'
tak się domyślałem, ze to reklamy Forum
Gmeras - Pon Maj 21, 2007 18:11

otwarcie 1 czerwca bo wisi reklama cinema city na placu piastów
ale zycze powodzenia firmom zeby dotrzymały terminu bo z tego co wiem kiepsko oj kiepsko ;)

Wieczorny - Pon Maj 21, 2007 18:21

coś mi się wydaje, że tylko cinema ruszy tego pierwszego...
a resztę będą otwierać na raty...

Gmeras - Wto Maj 22, 2007 18:08

wielkie otwarcie 28 czerwca podaje informator rynkowy
super_sonic - Sro Maj 23, 2007 07:29

carrefour bedzie mial na bank 2 tygodnie poslizgu
glewitz - Nie Maj 27, 2007 17:27

szczerze mówiąc to mi najbardziej i tak zależy na Cinema City i ewentualnie na paru kawiarniach
Wieczorny - Wto Maj 29, 2007 17:40

glewitz napisał/a:
szczerze mówiąc to mi najbardziej i tak zależy na Cinema City i ewentualnie na paru kawiarniach

mi na tym cinema szczerze mówić zależeć przestało.
po tym, jak zobaczyłem jakie będą ceny biletów...

:kwasny:

glewitz - Sro Maj 30, 2007 17:59

w w tygodniu niższe niż w Multikinie,a w weekend... no cóż, nie można mieć wszystkiego
spooki - Sro Maj 30, 2007 19:50

no i nie bedzie otwarcia Cinemy 1.06. pewnie otworza je wraz z calym Forum.
to nawet lepiej ale w takim razie po co tak to reklamowali?

Gmeras - Sro Maj 30, 2007 20:11

spooki napisał/a:
no i nie bedzie otwarcia Cinemy 1.06. pewnie otworza je wraz z calym Forum.
skad mas ztakie informacje ?
Czarnulka - Sro Maj 30, 2007 20:43

Dowiedziałam sie,ze teoretycznie Cinema City ma być otwarta 1.06 ale nie beda puszczali filmow przez co wlasciciel ma zbic kase na gigantycznym odszkodowaniu jakie dostanie za brak klientow.Nie wiem czy to prawda,ale tak dzis usłyszalam
ksiemek - Sro Maj 30, 2007 21:24

Cytat:
Dowiedziałam sie,ze teoretycznie Cinema City ma być otwarta 1.06 ale nie beda puszczali filmow przez co wlasciciel ma zbic kase na gigantycznym odszkodowaniu jakie dostanie za brak klientow.Nie wiem czy to prawda,ale tak dzis usłyszalam

Zawsze pojawiają się jakieś teorie spiskowe. Może to i prawda, ale na tyle mało prawdopodobna, że jakoś w to nie wierzę. No chyba, że słyszałaś to np. od członka zarządu Cinema City. ;) Poza tym - h t t p;//w w w rynkowy, p l/news.php?id=620]Informator Rynkowy

Wieczorny - Sob Cze 16, 2007 16:12

ul. toszecka, przy moscie, niedaleko stacji benzynowej burzą i burzą.
ktoś wie, co tam będzie?

ksiemek - Sob Cze 16, 2007 21:18

Wieczorny napisał/a:
ul. toszecka, przy moscie, niedaleko stacji benzynowej burzą i burzą.
ktoś wie, co tam będzie?

Podobno Kaufland. :)

Gmeras - Sob Cze 16, 2007 23:04

ksiemek napisał/a:
Podobno Kaufland.
plotki informatro rynkowy gazeta gliwicka nowiny gliwickiej juz by o tym trąbiły
kajusiaw - Pią Cze 29, 2007 20:03

Uwazam ze juz wystarczy mam tych hipermarketow w naszym miescie, w koncu kazdy z nich musi jakos zarobic
glewitz - Pon Lip 02, 2007 17:40

ale co nas to interesuje? Najważniejsze, aby było jak najkorzystniej dla klienta :)
Major - Pon Lip 02, 2007 20:49

glewitz, sadze ze to juz w zaden sposob korzystnie dla klienta sie nie przyspozy. Ponizej pewnym cen sie nie da zejsc, chocby sie mieli pociac, a nikt do interesu dokladac nie bedzie. Zreszta czesc z tych firm nawet nie jest dla siebie konkurencja, bo naleza do jednego koncernu, wiec to jest tylko zludnicze dla klienta ze pojdzie tu bo moze taniej, a tak naprawde to i tak leci do jednej puli.
Solid_Wood - Pon Lip 09, 2007 17:17

To że burzą na Toszeckiej to tylko dziękować, cokolwiek tam powstanie. To co tam stało/sypało się nie wyglądało najlepiej, nie mówiąc już o bezpieczeństwie.
martinextra - Czw Lis 29, 2007 22:57
Temat postu: Decathlon
12 grudnia otwarcie sklepu Decathlon przy C.H. Arena
silesiaboy - Czw Gru 06, 2007 11:26

a 15 grudnia (podobno) ma się w końcu otworzyć stacja paliw Carrefoura przy CH Arena. "Podobno" z najtańszym paliwem w gliwicach... zobaczymy
Sou - Czw Gru 06, 2007 17:52

Czyli ceny jak w zabrzu pewnie :)