dupiate forum

Nasze miasto - Gliwicki plac niezgody

kk - Wto Mar 06, 2007 07:20
Temat postu: Gliwicki plac niezgody
Z Zaciekawieniem przeczytałem artykuł "h t t p;//miasta.gazeta, p l/katowice/1,35019,3965618.html?skad=rss]Gliwicki plac niezgody", który ukazał się na stronach katowickiej Gazety.

Nie wiem jakie jest Wasze zdanie - ale ja podzielam opinie mieszkańców okolicy, oraz księdza proboszcza parafi pw. Wszystkich Świętych.

Agrumenty pracowników UM, nie są w pełni słuszne. Ten plac, to chyba jedyne miejsce w pobliżu rynku, blisko sklepów, przychodni, kościoła, knajpek, gdzie jeszcze można zaparkować samochód. To, że przed wojną stała tam kamienica - nic nie znaczy, wtedy w mieście było tyle samochodów, ile dziś pod jednym blokiem ;)

Skoro można ten parking zlikwidować, to może by tak wybudować dom tam, gdzie parkują pracownicy magistratu ? A oni - niech dreptają pod Plusa na Dworcowej albo nowobudowane Forum :P

Wiem, parking w swym obecnym stanie szpeci centrum, ale wystarczy ten teren wyrównać, wybrukować, może jakieś drzewko posadzić i będzie w porządku.

Dorotka - Wto Mar 06, 2007 08:47

kk napisał/a:
ale ja podzielam opinie mieszkańców okolicy
no pewnie - tylko w innym topicu nie zapomnij ponarzekać jakie to władze gminne są złe i niekompetentne bo nie budują mieszkań a tyle biednych ludków żyje bez dachu nad głową :kwasny:
Piotrulek - Wto Mar 06, 2007 08:50

kk napisał/a:
Agrumenty przcowników UM, nie są w pełni słuszne

ja te argumenty okreśłilbym jako kompletnie bezsensowne i godne,za razem,polskiego,bezmyślnego urzędnika państwowego...

ZWM is my home - Wto Mar 06, 2007 10:41

Dorotka napisał/a:
no pewnie - tylko w innym topicu nie zapomnij ponarzekać jakie to władze gminne są złe i niekompetentne bo nie budują mieszkań a tyle biednych ludków żyje bez dachu nad głową

kiepski argument urzędasy! są setki innych bezużytków gdzie mozna by budować mieszkania...

kk ma racje, ten placyk wystarczy ładnie zagospodarować i zrobić estetyczny, funkcjonalny parking.

kobi - Wto Mar 06, 2007 10:41

Taaa... wybudować dom, kolejni mieszkańcy, kolejne samochody a parkingów niet :kwasny: Chcą się wzorować na Wrocku i Krakowie, ale o jednym nie wspominają - oni myślą także o miejscach dla samochodów. No i szczerze wątpię by ta nowa zabudowa pasowała stylem do starówki i kościoła :kwasny:
Mieszkania można budować w innych miejscach, ale oczywiście w centrum zgarną więcej kasy za każdy metr :kwasny:

kk - Wto Mar 06, 2007 11:04

kobi napisał/a:
Taaa... wybudować dom, kolejni mieszkańcy, kolejne samochody a parkingów niet :kwasny: Chcą się wzorować na Wrocku i Krakowie, ale o jednym nie wspominają - oni myślą także o miejscach dla samochodów. No i szczerze wątpię by ta nowa zabudowa pasowała stylem do starówki i kościoła :kwasny:
Mieszkania można budować w innych miejscach, ale oczywiście w centrum zgarną więcej kasy za każdy metr :kwasny:

Wybudują pewnie kolejnego TBSa, bo to chyba jedyne, co się ostatnio w mieście buduje (poza domkami na przedmieściach i marketami).

Cóż, nie ważne co, nie ważne gdzie, nie ważne jak, nie ważne po co - ważne żeby dobrze "posmarował" :P

super_sonic - Wto Mar 06, 2007 14:00

jak dla mnie to ruch samochodow na starowce powinien byc zakazany, poza pojazdami dostawczymi z uwagi na liczne sklepy, parkingi powinny byc budowane poza scislym centrum
kobi - Wto Mar 06, 2007 14:14

super_sonic napisał/a:
jak dla mnie to ruch samochodow na starowce powinien byc zakazany

Dlaczego?

Porównując znowu do Wrocławia, co miałoby na celu zamknięcie starówki dla ruchu samochodowego? Może mamy w Gliwicach mnóstwo zabytków? Może przewijają się codziennie tędy tysiące turystów? Może mamy sklepy, galerie handlowe? Taki Wrocek czy Kraków może sobie pozwolić na zamknięcie bo ich na to stać a nawet zarobią na tym więcej kasy. Ale nie Gliwice. Jest tu raptem kilka zupełnie nieatrakcyjnych uliczek, przy których stoją najzwyklejsze w świecie kamienice. Gdzie te atrakcje?

Dlaczego powinno się zamknąć te ulice dla samochodów?

super_sonic napisał/a:
parkingi powinny byc budowane poza scislym centrum

No tak... mieszkańcy powinni posprzedawać swoje pojazdy albo dreptać po nie na Zatorze przynajmniej :kwasny: Każde normalne miasto ma parkingi w centrum, takie legalne, z prawdziwego zdarzenia :kwasny:

Dorotka - Wto Mar 06, 2007 14:32

kobi napisał/a:
No i szczerze wątpię by ta nowa zabudowa pasowała stylem do starówki i kościoła
miejski konserwator zabytków się znalazł - tak jakby to był pierwszy budynek wkomponowany w starówkę. Niby we Wrocku, który tak ciągle stawiasza za przykład nie buduje się plomb na starówce?
kobi napisał/a:
wybudować dom, kolejni mieszkańcy, kolejne samochody a parkingów niet
tak się składa, że we wszytskich nowopowstałych ostatnio budynkach są zapewnione miejsca parkingowe dla ich mieszkańców.
kobi napisał/a:
oczywiście w centrum zgarną więcej kasy za każdy metr
taaaa, szczegónie jak to będą mieszkania komunalne albo jak to prorokuje KK TBS-y, doinformuj się troszkę bo piszesz jakby głupoty.
kk napisał/a:
Wybudują pewnie kolejnego TBSa, bo to chyba jedyne, co się ostatnio w mieście buduje (poza domkami na przedmieściach i marketami).
spawdź zanim coś palniesz może czy by na pewno nie buduje się żadnych mieszkań komunalnych.
kk napisał/a:
ważne żeby dobrze "posmarował"
jak masz jakieś konkretne informacje to odpowiednim miejcem do ich przedstawienia jest prokuratura - jak nie to opowiadasz koszałki bo nie masz innych argumentów.

jak na mój gust to o wiele lepszym rozwiązaniem niż zostawianie tej działki na parking, który i tak nie rozwiązuje problemu z parkowaniem w centrum bo jest za mała jest zudowanie dużego - najlepiej wielopoziomowego parkingu mniej więcej w połowie Zwycięstwa (na przykład na placu za Ikarem, na którym jak na razie stoi aż budka z piwem) i zamknięcie uliczek wokół rynku dla ruchu poza dostawcami towarów. Ostatecznie do knajpki kk, lub kościoła zdrowiej jest się przespacerować.

Gmeras - Wto Mar 06, 2007 16:35

jest pełno w gliwicach takich kamienic gdzie są gdzie widok z okna to są 4 ściany. A jak maja ochotę na widoczki niech ida do innego pokoju bo zapewne tam mają normalny widok z okna.

sklepikarze bardziej się boją sie konkurencji bo to ma być budynek mieszkalno usługowy
a ze starówki najlepiej zrobić parking ;) ale projektanci mogli by pomyśleć o podziemnym ;)

co to czy to ma być tbs to odpowiadam że tak bo wyczytałem w "msi"

Yeti - Wto Mar 06, 2007 17:37

Moje zdanie:

1) Jestem za zamknięciem starówki (i nie tylko, ale również ul. Zwycięstwa z "dorzeczem") dla ogólnego ruchu samochodowego. Nie trzeba nawiązywać do Wrocławia, czy Krakowa... Ja na centrum np. Rybnika też patrzę z zazdroscią i liczę, że w przyszłości u nas będziemy mogli spacerować z porównywalną przyjemnością.

2) Zwolennikom utrzymania parkingu na tym placu proponuję jego wykupienie od Gminy po cenach rynkowych, jakie w tym rejonie miasta "chodzą" i... pozostawienie parkingu,... najlepiej bezpłatnego!

3) Możliwości parkingowe naszego centrum, to rzeczywiście katastrofa... Ale parkingi podziemne, to raczej zbyt drogie rozwiązanie, zwłaszcza, że większość obszaru naszego śródmieścia ma niesprzyjające takim pomysłom warunki geologiczne.
Myślę, że przyszłoscią są raczej parkingi wielopoziomowe pnące się w górę... "Pierwsza jaskółka" pojawiła się właśnie wraz z nowymi mieszkaniami pomiędzy ul. J.P. II, a Mikołowską.
(Być może dobrym miejscem na taki obiekt byłby np. plac obok Hotelu Qubus, bo tego Multikina to już tam chyba stawiać nie będą, a z pewnością byłoby to przydatniejszą inwestycją niż jeden z wcześniejszych pomysłów, żeby tam stacja benzynowa stanęła)

kk - Wto Mar 06, 2007 18:53

Kompletne zamknięcie centrum dla ruchu samochodowego, moim skromnym zdaniem jest nienajlepszym rozwiązaniem.

Należy ograniczyć ruch - to znaczy zlikwidować (pytanie jeszcze jak, ale to "inna para kaloszy") ruch "przelotowy" przez ulice takie jak Zwycięstwa. Chodzi mi na przykład o jadących od strony Rybnickiej, Jana Pawła itp w kierunku dworca PKP czy PKS albo Onkologii. Siłą rzeczy - cały ten ruch "idzie" Zwycięstwa. Przykładów takich można by jeszcze przytoczyć kilka.

Nie będzie łatwym zadaniem takie zorganizowanie ruchu kołowego w centrum miasta, aby po uliczkach starówki, jeździli tylko Ci, co mają tam jakiś interes i miejsca zlokalzowane w ścisłym centrum są ich punktami docelowymi.

Na chwilę obecną, ani średnicówka, abi obwodnica tego nie załatwią. Nie wiem czy dobrym pomysłem byłoby zrobienie z ulicy Dworcowej - dwujezdniowej alei - o ile do kościoła św. Barbary, do Kłodnicy - jest i miejsce i warunki - o tyle dalej nie byłoby "co z tym ruchem zrobić".
No i jak zawsze przy wszelakich reorganizacjach - pojawią się protesty, głosy sprzeciwu:
"nowe drogi - super - tylko nie koło mnie, nie pod moim domem, nie zamiast mojego domu czy też ogródka działkowego" :(

Nam, zwykłym mieszkańcom pozostaje więc spędzać coraz więcej czasu w korkach oraz na dojście do i od naszych samochodów - bądź też - robienie zakupów w marketach, centrach handlowych i innych kopleksach :/

A może, władze zaskoczą nas jakimś pomysłem, rozwiązaniem, ciekawostką ??

p4cz3k - Wto Mar 06, 2007 18:59

po pierwsze, nie jest to temat o zamknieciu ruchu drogowego na gliwickiej starowce, po drugie Dorotko proponuje przypilowac troche pazurki i zabki ... bo Twoje wypowiedzi przepelnione zloscia/sarkazmem/a wrecz miejscami chamstwem sa nie na miejscu ...

masz inne zdani ? cieszy mnie to niezmiernie...lecz wyraz je w sposob na tyle kulturalny aby nie urazac innych uzytkownikow, przeciez nie pozjadalas wszystkich rozumow ... a jesli nawet zjadlas...to chyba zadnego nie zostawilas sobie ...

moja opinie zostawie dla siebie...bo zaraz uslysze ze jestem szczeniakiem ktory nie zna sie na sprawach urbanistyki przestrzennej naszego miasta , czy tez w swej naiwnosci pozwala krytykowac decyzje jasnie oswieconych wlodarzy

Dorotka - Wto Mar 06, 2007 20:38

p4cz3k napisał/a:
przeciez nie pozjadalas wszystkich rozumow ... a jesli nawet zjadlas...to chyba zadnego nie zostawilas sobie ...
powiedział p4cz3k, bez złości, sarkazmu i chamstwa :kwasny:
Poprostu argumenty niby "za" pozostawieniem parkingu były nieprawdziwe a zjadliwe co starałam się wykazać. Ale widać wykazanie nieprawdy - szczególnie moderatorom - jest niemile widziane. Zresztą jestem dziwnie przekonana, że to akurat nie treść mojego postu była prawdziwym powodem Twojej reprymendy.

Pomysł wybudowania budynku mieszkalnego został skrytykowany karczemnie mimo, że w paru innych tematach można wyczytać mnóstwo narzekań o to jak ciężko jest zdobyć własne "M". Gdyby zwolennicy tego uroczego parkingu prezentowali logiczne argumenty to zapewne i polemika z nimi byłaby inna ale jak niby polemizować z opowiadaniem o "smarowaniu", "zgarnianiu kasy" czy opowieściami o innym idealnym pod każdym względem mieście. I takie argumenty miały wykazać że ten parking jest potrzebniejszy mieszkańcom miasta niż mieszkania.

krystian - Sro Mar 07, 2007 09:35

a moje zdanie jest takie...czy naprawde w gliwicach nie ma juz miejsc na budowanie budynkow mieszkalnych?? trzeba sie czepiac tego placu? poza tym...nie wiem czy sie orientujecie, ale wybudowanie takiego budynku to male piwo, ale zamieszkanie w nim i oplaty miesieczne nie beda juz takie fajne, bo starowka traktowana jest jako...starowka wlasnie. bedzie na te mieszkania stac naprawde zamoznych ludzi. wiec nie ma sensu rzucac sie, ze w gliwicach brakuje mieszkan, bo tak naprawde mieszkan brakuje ale dla tej czesci srednio i malo zarabiajacych. pomysl z budowa tam bloku mieszkalnego jest niewypalem. mieszkalem 20 metrow od tego placu przez 10 lat, wiec wiem jak ten plac sie przydaje. jest to jedyny parking w okolicy. powinno sie go wybrukowac i bylo by super. idealnym rozwiazaniem byloby gdyby to byl parking pietrowy. tak jak wspominal Yeti. 2 lub 3 kondygnacje sadze, ze nikomu by nie przeszkadzaly a wrecz przeciwnie.
Dorotka - Sro Mar 07, 2007 09:51

krystian napisał/a:
czy naprawde w gliwicach nie ma juz miejsc na budowanie budynkow mieszkalnych??
zapewne takich miejsc jest sporo. Problem polega na tym, że żeby wybudować budynek gminny lub TBS to grunt musi spełniać parę warunków - być własnością Gminy i być przeznaczony w miejscowym planie zagodpodarowania przestrzennego miasta na takie właśnie cele. Te dwa warunki znacznie zawężają możliwości wyboru miejsca pod taką zabudowę.
krystian napisał/a:
zamieszkanie w nim i oplaty miesieczne nie beda juz takie fajne, bo starowka traktowana jest jako...starowka wlasnie
tak by było gdyby był to budynek wybudowany przez dewelopera a mieszkania w nim przeznaczone byłyby do sprzedaży lub wynajmu przez niego. W budynkach gminnych i TBS-ach opłaty są ustalane niezależnie od położenia budynku.
Co do wybrukowania parkingu - pozostaje pytanie - kto poniesie koszty wykonania utwardzenia i czy aby napewno jest to opłacalne przy takiej ilości miejsc postojowych. Rzeczywiście postawienie tam parkingu wielopoziomowego byłoby korzystniejsze. Dalej jednak zostaje pytanie na czyj koszt. Jeżeli grunt zostałby wydzierżawiony lub sprzedany pod taką inwestycję to wiadomo, że inwestor pobierałby stosowne opłaty za parkowanie tam, żeby inwestycja mu się zwróciła. A opłaty jak znam życie spowodowałyby, że kierowcy i tak woleliby parkować na chodnikach i krawężnikach bo żal by im było kasy na parking.

mam nadzieję, że tym razem na tyle kulturalnie, że nikt nie zarzuci mi chamstwa i braku rozumu ;)

kk - Sro Mar 07, 2007 09:57

krystian napisał/a:
...powinno sie go wybrukowac i bylo by super. idealnym rozwiazaniem byloby gdyby to byl parking pietrowy. tak jak wspominal Yeti. 2 lub 3 kondygnacje sadze, ze nikomu by nie przeszkadzaly a wrecz przeciwnie.

Z tym nie do końca się zgodzę.
Parking wielopoziomowy, poobnie jak bydynek mieszkalby - jest budowlą, która zasłoni albo choć przysłoni widok z okien protestujących obecnie mieszkańców okolicznego budynku.
Znajdą wtedy też argumenty, takie jak - za dużo aut, smród spalin, zbyt duży ruch itp.

Zatem chyba najlepsze, najtańsze, najbardziej ugodowe i najmniej "inwazyjne" rozwiązanie to po prostu remont obecnego parkingu - czyli wybrukowanie placu z przeznaczeniem na parking.

krystian - Sro Mar 07, 2007 10:02

Dorotka napisał/a:
Co do wybrukowania parkingu - pozostaje pytanie - kto poniesie koszty wykonania utwardzenia i czy aby napewno jest to opłacalne przy takiej ilości miejsc postojowych. Rzeczywiście postawienie tam parkingu wielopoziomowego byłoby korzystniejsze. Dalej jednak zostaje pytanie na czyj koszt.
nasze miasto jest bogate, stac nas na niepotrzebny nikomu skwer na lotnisku to stac nas tez na to zeby wybrukowac parking. ale na to chyba trzeba bedzie czekac do nastepnych wyborow samorzadowych ;) sadze, ze odrestaurowanie tego placy powinno byc w interesie miasta a nie jego mieszkancow, bo nie ma co ukrywac, ze jest to jeden z brzydszych punktow starowki. jesli nie maja pieniedzy na remont wobec tego niech dadza ten plac pod wladanie kosciola. oni sie tym zajma.
Dorotka napisał/a:
W budynkach gminnych i TBS-ach opłaty są ustalane niezależnie od położenia budynku.
nie wiem, nie znam sie na tym. wiem tylko, ze gdy kilka miesiecy temu mama interesowala sie zakupem takiego mieszkania to ceny byly lekko mowiac kosmiczne
Dorotka napisał/a:
mam nadzieję, że tym razem na tyle kulturalnie, że nikt nie zarzuci mi chamstwa i braku rozumu ;)
a gdzie tam :) grzeczna jak powiedzmy, ze zawsze :P
kobi - Sro Mar 07, 2007 14:06

No cóż... pomimo ograniczeń związanych z planem zagospodarowania miasta, można postawić dom w innym miejscu. A parking? Może wybudujmy parkingi na obrzeżach miasta bo w centrum potrzebne są tylko i wyłącznie domy? No, ale cena gruntów w ścisłym centrum jest wysoka więc po co je "marnować" na jakieś głupie miejsca dla samochodów skoro mogą stać na chodnikach? Nieważne, że uliczki są wąskie i nie można przejechać, nieważne, że piesi muszą przeciskać się między pojazdami. Ważne by sprzedać ziemię z zyskiem (może nawet zyskiem dla siebie :kwasny: ).
krystian napisał/a:
nie wiem, nie znam sie na tym. wiem tylko, ze gdy kilka miesiecy temu mama interesowala sie zakupem takiego mieszkania to ceny byly lekko mowiac kosmiczne

Ciężko się z tym nie zgodzić.
Znacie jakiś parking w centrum z prawdziwego zdarzenia? Pomijając te na ulicach, w prywatnych podwórkach czy też takie dzikie jak na tym placu?
Zdecydowanie wolę zapłacić za parking - taki prawdziwy, niż zostawić auto gdziekolwiek, na pastwę losu, z nadzieją, że może tym razem nic się z nim nie stanie.

Dorotka - Sro Mar 07, 2007 14:14

krystian napisał/a:
niech dadza ten plac pod wladanie kosciola. oni sie tym zajma.
:rotfl: krystian, rozmawiajmy o realnych rozwiązaniach ;) oddanie komuś za darmo jednej z ostatnich wolnych działek w ścisłym centrum (nawet kościołowi w państwie wyznaniowym) to jest raczej mary interes i trochę niezgodny z przepisami :) przypuszczam, że natychmiast znalazłoby się parę osób nie należących do grupy "hura entuzjastów" parkingu, która zarzuciłaby miastu niegospodarność ;)
więc pozostają takie rozwiązania - miasto (lub ZBM TBS) wybuduje coś tam samo bądź sprzeda nieruchomość za grube pieniądze w drodze przetargu. Pytanie co zrobi nabywca działki, żeby jej zakup jak najszybciej się jej zwrócił? także wybuduje budynek z mieszkaniami - tyle, że wtedy akurat bardzo drogimi. Budowa parkingu jakoś chyba by się mu prędko nie zwróciła, poza tym prawdopodobnie nie uzyskałby zezwolenia na budowę ze wzgędu na niezgodność takiej inwestycji z planem zagospodarowania miasta (skoro plac jest pod budownictwo mieszkaniowe to przypuszczam, że usługi związane z komunikacją nie wchodziły by w grę).
Pozostaje oczywiście jeszcze możliwość zostawienia tej działki tak jak stoi. Na wybrukowanie pewnie nikt kasy nie wyda - nic zresztą dziwnego, więc zostanie taka szpetota na starówce.

super_sonic - Sro Mar 07, 2007 15:51

jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo :(
kk - Sro Mar 07, 2007 21:03

super_sonic napisał/a:
jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo :(

Możesz podać jakieś szczegóły, albo namiary na literaturę (radio, prasa itp) ?

Miałem niedawno do czynienia z agencjami, dość sporo rozmawiałem i wynikał z tego raczej fakt zakupu przez ww. agencje terenów pod zabudowę jednorodzinną, na obrzeżach miast i poza nimi (Ostropa, Wójtowa Wieś, Stare Gliwice, Kleszczów itp)

super_sonic - Czw Mar 08, 2007 00:26

heh numeru wydania ci nie podam bo gazety tej juz nie mam ale byl to jeden z numerow gazety wyborczej lub rzeczpospolitej
kk - Czw Mar 08, 2007 12:00

super_sonic napisał/a:
heh numeru wydania ci nie podam bo gazety tej juz nie mam ale byl to jeden z numerow gazety wyborczej lub rzeczpospolitej

To juz jest jakaś informacja ;)
... dobrze że nie było to w radiu Ojca Durektora czy jakimś "szmatławcu" :P

Yeti - Sob Mar 10, 2007 18:32

Pytanie do zwolenników parkingu: Kto z Was, gdyby był właścicielem tej działki, zorganizowałby na niej plac parkingowy, i to najlepiej bezpłatny?...

...a gdyby tam zrobiono parking płatny, powiedzmy ze stawką 10 zł za postawienie samochodu, to też popieralibyście taką decyzję?

...odnoszę wrażenie, że niejednej tu osobie wcale nie chodzi o zasadność argumentów w jedną, czy drugą stronę, ale raczej o to, żeby - polskim zwyczajem - ponarzekać, pomarudzić, skrytykować, bo wiadomo... My władzy nie lubimy, żadnej!
...plus ten jeden przypadek opozycji nie politycznej, ale personalnej :/
--------------------------------------------------------------------------------

p4cz3k napisał/a:
po pierwsze, nie jest to temat o zamknieciu ruchu drogowego na gliwickiej starowce
Myślę, że w tym topiku ta sprawa jest akurat bardzo, bardzo na temat! :)

kobi napisał/a:
...co miałoby na celu zamknięcie starówki dla ruchu samochodowego? (...)Jest tu raptem kilka zupełnie nieatrakcyjnych uliczek, przy których stoją najzwyklejsze w świecie kamienice. Gdzie te atrakcje?
Dlaczego powinno się zamknąć te ulice dla samochodów?
No tak... mieszkańcy powinni posprzedawać swoje pojazdy albo dreptać po nie na Zatorze przynajmniej Każde normalne miasto ma parkingi w centrum, takie legalne, z prawdziwego zdarzenia
jesli nie dla turystów przyjezdnych, to być może dla nas Gliwiczan,... żeby były w centrum takie miejsca, gdzie pospacerować lub przysiąść można będzie z większą przyjemnością...
Skąd pomysł, żeby nie wpuszczać tam samochodów mieszkańców?... Przecież takie rozwiązania są praktykowane w niejednym mieście, nie trzeba odkrywać Ameryki!... i żadnym problemem nie musi być, żeby orszak weselny podjechał pod kościół. Wystarczyłoby chcieć! Dopóki tego nie będzie, tak właśnie będziemy postrzegać gliwicką starówkę... "kilka nieatrakcyjnych uliczek"... :/

Cytat:
Nieważne, że uliczki są wąskie i nie można przejechać, nieważne, że piesi muszą przeciskać się między pojazdami.
Ważne! Ważne! Ważne!... Powinno to być ważne!... Dlatego napisałem to, co napisałem!

Cytat:
...Ważne by sprzedać ziemię z zyskiem (może nawet zyskiem dla siebie).
No!... pod TBS-owski budynek! :rotfl:

kk napisał/a:
Kompletne zamknięcie centrum dla ruchu samochodowego, moim skromnym zdaniem jest nienajlepszym rozwiązaniem.
Należy ograniczyć ruch - to znaczy zlikwidować ruch "przelotowy" przez ulice takie jak Zwycięstwa.
(...)
Nam, zwykłym mieszkańcom pozostaje więc spędzać coraz więcej czasu w korkach oraz na dojście do i od naszych samochodów - bądź też - robienie zakupów w marketach, centrach handlowych i innych kopleksach

kk, ależ ja nie sugerowałem zamknięcia całego centrum dla ruchu samochodowego!... Chodziło mi jedynie o ul. Zwycięstwa (i to byłoby załatwieniem twojej propozycji) oraz o starówkę. Te dwa miejsca, mogłyby wiele zrobić dla dobra i lepszego samopoczucia wszystkich "zwykłych mieszkańców" naszego miasta... W takim kierunku zmierza polityka wszystkich miast, mających swoje tradycje. Pewnie dwadzieścia lat temu niektórym mieszkańcom Zabrza nie śniło się, że część ulicy Wolności stanie się deptakiem... Czy Zabrze na tym straciło?... Kto bywa w Mysłowicach, to być może spacerował ulicą Grunwaldzką... w Katowicach jest Stawowa... a czy mieszkańcy warszawskiej, krakowskiej albo gdańskiej starówki musieli posprzedawać swoje samochody?... czy raczej cieszą się z wprowadzonych ograniczeń, bo dzięki temu mają je gdzie postawić wracając z pracy?...
Na ul. Zwycięstwa nie robi się zakupów na cztery reklamówki (chyba że u Kruka :P !... a jeśli nawet tak, to mam nadzieję, że przyszłość to zweryfikuje!... A kamienice, które się przy niej znajdują, mogły sprawić, że byłby to jeden z najpiękniejszych deptaków w regionie.

super_sonic napisał/a:
jesli chodzi o tereny pod budowe mieszkan w gliwicach i wszedzie indziej, to z tego co wyczytalem ostatnio mozemy podziekowac braku mieszkan agencjom nieruchomosci. terenow skupily bardzo duzo i racjonuja je w ten sposob by ceny mieszkan nie spadly za bardzo
To dosyć ciekawe rzeczy piszą, albo ciekawie to zostało dointerpretowane... Bo z tego, co ja wiem, to cenom nieruchomości u nas w najbliższym czasie żaden spadek raczej nie grozi... ;)
...a ich zakup jest po prostu niezłą inwestycją, bo rokowania są takie, że ceny pójdą w górę. :)

krystian napisał/a:
wiem tylko, ze gdy kilka miesiecy temu mama interesowala sie zakupem takiego mieszkania to ceny byly lekko mowiac kosmiczne
...a mógłbyś podpowiedzieć (tak offtopikowo), co to znaczy "kosmiczne"? :)
kk - Czw Mar 22, 2007 07:29

Na stronie UM, pojawiła się dziś informacja dotycząca owego placu:

h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=8908/1&bium=1526#2817

glewitz - Czw Mar 22, 2007 10:14

ja myślę, że skoro starowka ma ybc zamknięta dla samochodów to umiejscowienie TAM parkingu nie ma sensu. Ale przydałyby się parkingi w Gliwicach