dupiate forum

Nasze miasto - Kolejne centrum handlowe w Gliwicach

szyja - Wto Sty 09, 2007 10:09
Temat postu: Kolejne centrum handlowe w Gliwicach
tym razem nie w ścisłym centrum

Cytat:
Będzie piąte duże centrum handlowe w Gliwicach? Informator Rynkowy jako pierwszy publikuje informacje na ten temat.

GLIWICE. W mieście pojawi się kolejne centrum handlowe. Inwestor - firma Helical Poland zamierza zbudować je w rejonie węzła autostradowego przy ul. Pszczyńskiej.

Jeszcze niedawno Gliwiczanie narzekali, że w mieście nie ma centrum handlowego z prawdziwego zdarzenia. Tymczasem okazuje się, że inwestorzy pchają się drzwiami i oknami, i wszystko wskazuje na to, że w najbliższym czasie będziemy mieli największe zagęszczenie centrów handlowych na kilometr kwadratowy.

Kilka miesięcy temu swoje podwoje otworzyła Arena przy DK 88. Obecnie na ukończeniu są prace związane z budową Forum Gliwice. Także nazywana „wirtualną”, inwestycja Focus Park Gliwice na terenie Huty 1 Maja zaczyna wchodzić w fazę realizacji. W ostatnich dniach pojawił się kolejny inwestor – Helical Poland, który zamierza zbudować swoje centrum handlowe w rejonie węzła autostradowego przy ul. Pszczyńskiej.

Jak poinformowała firma Helical Poland, na działce o powierzchni 26 ha w Gliwicach, planuje budowę parku handlowego. Projekt będzie zlokalizowany przy skrzyżowaniu autostrad A1 i A4. Budowa parku ma rozpocząć się jeszcze w tym roku. Docelowo będzie on miał 80 tys. m2 powierzchni przeznaczonej dla najemców. Wiadomo już, że hipermarket Carrefour z małą galerią zajmie 12 tys. m2., kolejne 10 tys. m2 przeznaczono na sklep typu „zrób to sam”, a 25 tys. zajmą mniejsze sklepy i butiki oraz market z elektroniką. Park handlowy zaprojektuje pracownia Czora & Czora z Katowic, a za najem odpowiadać będą agenci z Harvey Spack Field i King Sturge.

Brytyjska firma deweloperska Helical Bar, wchodząca w skład korporacji Helical Group, rozpoczęła działalność w Polsce w czerwcu ub. roku. Spółka joint-venture, zajmuje się budową obiektów handlowych zlokalizowanych poza dużymi ośrodkami miejskimi. Na terenie Polski zaplanowała ona realizację pięciu inwestycji m.in. w Toruniu, Wrocławiu i Gdańsku.
Helical Poland, to spółka zależna notowanej na brytyjskiej giełdzie spółki Helical Bar o osiemdziesięcioletniej tradycji.

Nina Drzewiecka

tekst z rynkowy, p l

adresy stron związanych z centrum:
h t t p;//w w w helicalpoland, p l/]Helical Poland (ale strona narazie jest w przebudowie)
h t t p;//w w w czora, p l/indexpl.html]CZORA & CZORA (ta także się tworzy)
h t t p;//w w w helical.co.uk/]Helical Bar
h t t p;//w w w carrefour, p l]Carrefour troche duzo tych Carrefourow bedzie w Gliwicach... ja osobiscie wole Tesco

rozpoczęcie budowy: 2007 rok

Gmeras - Wto Sty 09, 2007 11:08

szyja napisał/a:
Carrefour troche duzo tych Carrefourow bedzie w Gliwicach... ja osobiscie wole Tesco
już 3 co za dużo to nie zdrowo :dobani: 1 carrefour by wystrarczył i gdzie tu konkurencja ;)
jahu - Wto Sty 09, 2007 11:52

no lokalizacja to raczej nie przebije Forum czy Focusa wiec chyba nie trafione to bedzie
szyja - Wto Sty 09, 2007 12:53

tez tak uwazam, pomysl niezly, tylko czemu znowu carrefour?
frohike - Wto Sty 09, 2007 14:13

jahu napisał/a:
no lokalizacja to raczej nie przebije Forum czy Focusa wiec chyba nie trafione to bedzie

bedzie sie znajdowal przy jednym w zwiekszych wezłów autostrad wiec wg mnie lokalizacja trafiona

dade - Wto Sty 09, 2007 14:17

na pewno nie wybiera sie lokalizacji pod taką inwestycję na chybił-trafił... coś musiało skłonić inwestora do ulokowania pieniędzy własnie w to miejsce
Gmeras - Wto Sty 09, 2007 15:33

kolo tego będzie skrzyzowanie a4 i a1 wiec tam bez wiekszych problemów bedzie można dojechac z 4 stron świata ;]
Olaa - Wto Sty 09, 2007 16:01

dade napisał/a:
na pewno nie wybiera sie lokalizacji pod taką inwestycję na chybił-trafił... coś musiało skłonić inwestora do ulokowania pieniędzy własnie w to miejsce

to z pewnoscią, pewno sie nagimnatykowali nad badaniami rynkowo-marketingowymi i wyciagneli odpowiednio pozytywne wnioski, skoro zdecydowali sie na podjecie pewnego ryzyka.

Osobiscie uwazam ze jest tego za duzo- centrów handlowych i marketow mam dosc! choc dochodzą tu przyczyny bardziej indywidualne :P

szyja - Wto Sty 09, 2007 17:28

jahu napisał/a:

szyja napisał/a:
tez tak uwazam, pomysl niezly, tylko czemu znowu carrefour?

sprostowanie: chciałam powiedzieć, ze też uważam, że to dobry pomysł, nie zauważyłam, że jahu tak nie uważa. Wg mnie to świetna rzecz i Focus i Forum na pewno nie odczują tego tak silnie, bo głównymi klientami Parku Handlowego (narazie funkcjonuje tylko taka nazwa) będą ci podróżujący autostradami A1 i A4 (będzie tam też DTŚ, nie?) no i ci, którzy mieszkają tam blisko i tylko na chwilkę wpadną :)

kobi - Wto Sty 09, 2007 19:20

Carrefour? Bez przesady :/ Gdzie tu mowa o konkurencji? Lokalizacja świetna, ale... ech :/
trunks - Wto Sty 09, 2007 23:02

znowu carrefour co za porażka.
super_sonic - Sro Sty 10, 2007 08:26

he kazde kolejne centrum cieszy, ale z tymi carrefourami to zaczyna byc kleska urodzaju :/
szyja - Sro Sty 10, 2007 10:08

ja też nie lubię Carrefoura, jak już wspomniałam... TESCO, proszę tesco :)

jeszcze inna strona o tym Parku Handlowym
h t t p;//w w w eurobuild, p l/pl/index.html
czyli:
Cytat:
Helical postawi park handlowy w Gliwicach

Helical Poland kupił działkę o powierzchni 26 ha w Gliwicach, na której planuje budowę parku handlowego. Projekt będzie zlokalizowany przy skrzyżowaniu autostrad A1 i A4. Park handlowy, którego budowa rozpocznie się w tym roku, będzie miał 80 tys. mkw. powierzchni najmu. Hipermarket Carrefour z małą galerią zajmie 12 tys. mkw., kolejne 10 tys. mkw. poświęcono na sklep typu „zrób to sam”, a 25 tys. na powierzchnie handlowe i market z elektroniką. Park handlowy zaprojektuje pracownia Czora & Czora, a za najem odpowiadać będą agenci z Harvey Spack Field i King Sturge.

ZWM is my home - Czw Sty 11, 2007 18:46

To bardzo dobra wadomość dla Gliwic! Po pierwsze znikną nieuzytki, a wiec teren zajety przez to centrum bedzie wygladal ładnie i nowoczesnie, a nie jak krajobraz ksiezycowy... po drugie powstanie wiele miejsc pracy, co prawda wiadomo jakie marne sa w takich miejscach płace, ale abstrahujac od tego tematu, jest to szansa znalezienia pracy dla wielu osob, poczawszy od wykonawcow, po obsluge takiego centrum. Kolejna sprawa jest rozwoj infrastruktury wokoł węzła A4/A1, a wiec prawdopodobienstwo ulokowania sie w tym miejscu innych inwestycji, a wiec kolejnych miejsc pracy! Jest to takze wizytowka dla naszego miasta, wielu podroznych z roznych czesci kraju i Europy jadacych A4 i A1 bedzie mialo szanse zrobic zakupy wlasnie w naszym miescie, a nie ominac szerokim łukiem i miec nasze miasto za "łakę z autosrada"...
Co do opłacalnosci tej inwestycji, to nie martwcie sie o trafnosc lokalizacji (ktora jest notabene doskonała, zdecydowanie lepsza niz Forum...), finanse inwestora itp... nie takie ekonomiczne mózgi nad tym czuwaja, zeby bylo opłacalne. Tak potezni inwestorzy to wyjadacze rynkowi, nie sa armia zbawienia, chca zarobic i wiedza jak to zrobic...

w tym miejscu chcialbym zapytac wszystkich oponentow centrow handlowych o rzeczowe argumenty anty, bo na razie to czytam tylko ze "jestem przeciw bo jestem"...
chcialbym rowniez zapytac co takiego jest "be" w hipermarkecie Carrefour, ze tak plujecie na ten sklep? czym on rozni sie od np Tesco? wedlug mnie kazdy taki hipermarket jest identyczny rozni sie jedynie nazwa i drobnymi szczegolami wystroju... tak poza tym wszystkie sa na jedno kopyto i gadanie ze carrefour jest "be" a tesco "cacy" jest conajmniej smieszne...

Gmeras - Czw Sty 11, 2007 18:57

ZWM is my home napisał/a:
"jestem przeciw bo jestem"...
jestem przeciw powstaniu kolejnego czyli 3 carrefoura w gliwicach ponieważ na takie miasto wystarczył by tylko 1
Danielo - Czw Sty 11, 2007 21:13

Miejsce będzie trawne ponieważ wokoł węzła A4/A1 będzie dzienie setki jak tysiące aut przejedzac.
Fakt że pracy przybedzie ale za jakiej pieniadze.
Minusy-stracą napewno na tym dropni sklepikarze
-3 carrefoury Tylko zadużo tych marketów co za dużo to nie zdrowo:P

frohike - Czw Sty 11, 2007 22:43

Danielo napisał/a:
Minusy-stracą napewno na tym dropni sklepikarze

co jak co ale w tej chwili nie ma w tym miejscu zadnych drobnych sprzedawcow

a czlowiek jadacy autostrada i tak nie zjechalby z niej aby zrobic zakupy w centrum miasta

Major - Czw Sty 11, 2007 23:53

Smieszne dla mnie sa teksty, ze jakis blaszany hipermakret jest wizytowka miasta. Sorry, ale nie tedy droga. Co najwyzej moze byc wizytowka wlasnej marki, a nie miasta. Nieuzytki w okolicy miasta mozna przeznaczyc na lepsze inwestycje niz puszka dwukolorowa z hektarami wylanego asfaltu na parkingi. Jednak wole ogladac nieuzytki zasiane trawa niz setki metrow kwadratowych asfaltu czy ktostki z bialymi paskami.
Gmeras - Pią Sty 12, 2007 12:14

frohike napisał/a:
a czlowiek jadacy autostrada i tak nie zjechalby z niej aby zrobic zakupy w centrum miasta
ale np z knurowa sobie szybko podjedzie jeden mały przykład ;)
szyja - Pią Sty 12, 2007 15:22

nie ma co się "przekomarzać" :P:P zobaczymy jak będzie. do tego centrum będą jeździć po prostu ci, którym to pasuje (odkrywcze :D). na pewno przeważać będą mieszkańcy Sośnicy, Bojkowa, Przyszowic i tych tam okolic no i oczywiście kierowcy z A4 i A1..... TYLE :)
chaoss - Pią Sty 12, 2007 15:53

szyja napisał/a:
Carrefour troche duzo tych Carrefourow bedzie w Gliwicach... ja osobiscie wole Tesco

hmm a ze sie tak spytam co za roznica? Dla mnie Carrefaour,Geant,,Real,Tesco,Billa etc wszyszko tak samo wyglada tyle ze roznia sie wielkoscia np Billa ex minimal jest mniejszy od Geanta. Jedyny wyrozniajacy sie market to byl LeaderPrice z tylko jedna firma na polkach. Wiec co za roznica czy kolejny Carrefour czy nowy Geant?

ZWM is my home - Pią Sty 12, 2007 16:00

Gmeras napisał/a:
jestem przeciw powstaniu kolejnego czyli 3 carrefoura w gliwicach ponieważ na takie miasto wystarczył by tylko 1

Czy masz jakiś rzeczowy argument na poparcie tej tezy? Skąd przekonanie ze w Gliwicach wystarczy akurat 1 Carrefour? Czy swoj poglad opierasz jedynie na osobistym wymyśle czy moze na jakichs badaniach statystycznych?

Major napisał/a:
Smieszne dla mnie sa teksty, ze jakis blaszany hipermakret jest wizytowka miasta. Sorry, ale nie tedy droga. Co najwyzej moze byc wizytowka wlasnej marki, a nie miasta. Nieuzytki w okolicy miasta mozna przeznaczyc na lepsze inwestycje niz puszka dwukolorowa z hektarami wylanego asfaltu na parkingi. Jednak wole ogladac nieuzytki zasiane trawa niz setki metrow kwadratowych asfaltu czy ktostki z bialymi paskami.

... aha, czyli lepiej, aby zamiast czegoś było nic? świetne argumenty... lepsza łąka z trawą niż inwestycja przynosząca w perspektywie wielu lat korzyści dla naszego miasta (podatki, miejsca pracy, itd)? Skąd wiesz, że bedzie to zwykły blaszak? Troche zbyt powaznie potraktowales moje słowa dotyczace tego centrum jako wizytowki Gliwic... Zatem ktoredy droga? Jakie inne inwestycje bys tam zaproponował? Podpowiem ci ze jakąkolwiek bys tam inwestycje nie wymyslił, to nic nie wyklucza i nie stoi na przeszkodzie powstaniu tego centrum handlowego i vice versa...

szyja napisał/a:
do tego centrum będą jeździć po prostu ci, którym to pasuje (odkrywcze ). na pewno przeważać będą mieszkańcy Sośnicy, Bojkowa, Przyszowic i tych tam okolic no i oczywiście kierowcy z A4 i A1..... TYLE

proste... nie ma co sie burzyc, nie ma co protestowac i wymyslac abstrakcyjne argumenty anty, wypada sie tylko cieszyc, ze bedziemy miec kolejna alternatywe w robieniu zakupow i ze to wlasnie u nas bedzie zlokalizowane to centrum, a nie w inym miescie.

Gmeras - Pią Sty 12, 2007 17:49

Czy masz jakiś rzeczowy argument na poparcie tej tezy? Skąd przekonanie ze w Gliwicach wystarczy akurat 1 Carrefour? Czy swoj poglad opierasz jedynie na osobistym wymyśle czy moze na jakichs badaniach statystycznych?
na osobistych przemyslniach bo z kazdej dzielnicy Gliwic mozna bez wiekszych problemow dojechać do areny ;] wolał bym jakiś inny hipermarket w tych okolicach nie tesco nie carrefour tylko coś innego ;] obojętnie co :)
trunks - Sob Sty 13, 2007 15:52

Major napisał/a:
Nieuzytki w okolicy miasta mozna przeznaczyc na lepsze inwestycje niz puszka dwukolorowa z hektarami wylanego asfaltu na parkingi. Jednak wole ogladac nieuzytki zasiane trawa niz setki metrow kwadratowych asfaltu czy ktostki z bialymi paskami.

dokladnie mam takie samo zdanie. Tak wogle to w innych krajac jest takie cos, ze jak ktos buduje taki market z dupnym parkingiem, to powinien doknac rekompensaty za zajętą powierzchnię, przez którą woda mogla sie wchłaniać do ziemi (to nie żart) poprzez budowę jakiegos zbiornika retencyjnego. W Polsce tez sie nad tym zastanawiają, oby jak najszybciej to wprowadzili, tak jak wprowadzono nakaz obsadzenia takiej samej powierzchni lesnej ktorą sie wycielo np. budując autostrade.

ZWM is my home, masz podejscie jak stary komuch - postep przede wszystkim :oczami: Pomyslmy, czy naprawde jest nam potrzebny kolejny market, z którego zyski i tak bedą szly do zagranicznej firmy. Oni budują u nas tyle marketow, bo tu moga placic ludziom glodowe stawki, wiec im sie oplaca nawet przy mniejszym obrocie (gdyz jak jest wiecej marketow to kazdy zarabia odpowiednio mniej). Nie dajmy sie wykorzystywać.

super_sonic - Sob Sty 13, 2007 16:05

tak ale lepiej zarabiac glodowe stawki niz nie miec pracy to po pierwsze, po drugie nie wiem czy wiesz ale oni tez placa podatki, po trzecie skad wiesz ze to bedzie dwukolorowa puszka?? przykladowo forum zapowiada sie bardzo ciekawie z architektonicznego punktu widzenia, focus ma byc wkomponowany w zabytkowe mury huty gliwice. po czwarte kazde miejsce parkingowe w gliwicach to skarb. po piate poza hipermarketem w kazdym takim centrum powstaje mnostwo sklepow i nareszcie nie bedziemy musieli pieniedzy wydawac w bytomiu czy zabrzu
ZWM is my home - Sob Sty 13, 2007 16:49

Gmeras napisał/a:
na osobistych przemyslniach bo z kazdej dzielnicy Gliwic mozna bez wiekszych problemow dojechać do areny ;] wolał bym jakiś inny hipermarket w tych okolicach nie tesco nie carrefour tylko coś innego ;] obojętnie co

No i co z tego ze mozna bez wiekszych problemow dojechac do Areny z kazdej dzielnicy Gliwic? Wiesz do McDonald's w np Katowicach tez mozna dojechac bez wiekszych problemow z kazdej dzielnicy Gliwic, ale czy to znaczy ze u nas nie powinno byc tego fast food'a? Moze tysiace mieszkancow Gliwic nie chce jezdzic do Areny, Tesco, Forum, tylko tam gdzie maja blizej...... może dla np mieszkanców Sośnicy, Bojkowa, Trynku lepiej będzie dojechać do tego nowego centrum... ? No i znowu nie masz zadnego sensownego, rzeczowego argumentu dlaczego wolałbyś tam inny market? jezeli obojetnie tobie jaki, to znaczy ze Carrefour tez powinien ci odpowiadać...
Napisz coś konkretnego. bo motasz się, a kazda twoją tezę można obalić w mgnieniu oka...

trunks napisał/a:
Major napisał/a:
Nieuzytki w okolicy miasta mozna przeznaczyc na lepsze inwestycje niz puszka dwukolorowa z hektarami wylanego asfaltu na parkingi. Jednak wole ogladac nieuzytki zasiane trawa niz setki metrow kwadratowych asfaltu czy ktostki z bialymi paskami.

dokladnie mam takie samo zdanie. Tak wogle to w innych krajac jest takie cos, ze jak ktos buduje taki market z dupnym parkingiem, to powinien doknac rekompensaty za zajętą powierzchnię, przez którą woda mogla sie wchłaniać do ziemi (to nie żart) poprzez budowę jakiegos zbiornika retencyjnego. W Polsce tez sie nad tym zastanawiają, oby jak najszybciej to wprowadzili, tak jak wprowadzono nakaz obsadzenia takiej samej powierzchni lesnej ktorą sie wycielo np. budując autostrade.

OK, takie nakazy są doskonałym pomysłem, przynoszącym wymierne korzyści dla ochrony środowiska, ale to już wyższy problem legislacyjny, nie ma co o nim dyskutować na forum lokalnym... Nalezy jedynie mieć nadzieję, ze inwestorzy takich centrów będą musieli nam zrekonpensować swa inwestycje jakas inwestycja na rzecz środowiska naturalnego. Choć z drugiej strony myślę, że takowe regulacje obowiązują już i u nas, są to bowiem wspólne unijne przepisy dotyczące ochrony środowiska, poprostu rekompensacyjne inwestycje na rzecz środowiska pewnei nie są tak nagłaśniane i nie wiemy o nich za wiele...
Zauważ, ze w krajach na ktore sie powołujesz, nie ma raczej bandy oszołomów drących szaty przeciwko takiej inwestycji, nie mających rzeczowych argumentów, a jedynie krzyczą dla chęci zaistnienia w mediach, internecie itd...

Nadal upieram sie przy pytaniu jakie to inne inwestycje byście tam widzieli??

trunks napisał/a:
Pomyslmy, czy naprawde jest nam potrzebny kolejny market, z którego zyski i tak bedą szly do zagranicznej firmy

Tak jest nam potrzebny, z chocby takiego powodu by dać ludziom kolejną alternatywe do miejsca dokonywania zakupów, aby powstały nowe miejsca pracy, aby spływały podatki do gminy... i nie bądź naiwny, po to się inwestuje w biznes, aby na nim zarobić, co ty myślałes ze wszystkie zyski wpłyną do miejskiej kasy?? haha... jak juz pisałem wyżej, to nie jest armia zbawienia... ale podatki będą płacić...

trunks napisał/a:
ZWM is my home, masz podejscie jak stary komuch - postep przede wszystkim

Synku, co ty wiesz o komuchach... nie rozśmieszaj mnie... odpuść sobie z takmi tekstami, skoro nie masz pojęcia o czymś... Podpowiem ci , że hasło rzucone przez komuchów do tzw "postępu" miało się nijak do faktycznego progresu gospodarczego... takiż był to postęp, że po ich upadku musielismy się odbić od dna i jesteśmy obecnie na poziomie gospodarczym krajów "starej unii" sprzed ok. 30-40 lat... więc o jakim mi tu postępie piszesz... i nie dyskutuj na ten temat bo jestem historykiem specjalizującym się właśnie w historii najnowszej...
Hasła jak komuch to ty masz... widzę tu analogie o wykorzystywaniu klasy robotniczej przez burżuazje (vide głodowe stawki, nie dajmy sie wykorzystywać, oni -imperialiści będa na nas zarabiać...), chcesz dyktować gdzie mozna dokonywać choćby tak prozaicznej rzeczy jak zakupy, chcesz nakładać jakieś bzdurne ograniczenia w rozwoju handlu...

super_sonic napisał/a:
tak ale lepiej zarabiac glodowe stawki niz nie miec pracy to po pierwsze, po drugie nie wiem czy wiesz ale oni tez placa podatki, po trzecie skad wiesz ze to bedzie dwukolorowa puszka?? przykladowo forum zapowiada sie bardzo ciekawie z architektonicznego punktu widzenia, focus ma byc wkomponowany w zabytkowe mury huty gliwice. po czwarte kazde miejsce parkingowe w gliwicach to skarb. po piate poza hipermarketem w kazdym takim centrum powstaje mnostwo sklepow i nareszcie nie bedziemy musieli pieniedzy wydawac w bytomiu czy zabrzu

Widzę, że jest ktoś kto równie trzeźwo potrafi do tego podejść.

Major - Sob Sty 13, 2007 18:45

super_sonic napisał/a:
nie wiem czy wiesz ale oni tez placa podatki

Nie wiem czy wiesz, ale nie placa. Stad wlasnie taka wielka chec ich czestego budowania. Wlasnie te duze blaszaki sa paradoksalnie pozwalniane z podatkow, moze w tym roku cos sie zmienilo, ale jak dotad bylo to dla nich przez pierwsze lata tylko i wylacznie czystym zyskiem.

krystian - Sob Sty 13, 2007 18:50

Major napisał/a:
ale jak dotad bylo to dla nich przez pierwsze lata tylko i wylacznie czystym zyskiem
przez 5 pierwszych lat. pozniej zmieniaja tylko nazwe i znowu nie placa. takim o to sposobem minimal na rybnickiej nazywa sie juz billa:)
Major - Sob Sty 13, 2007 19:02

krystian napisał/a:
przez 5 pierwszych lat. pozniej zmieniaja tylko nazwe i znowu nie placa. takim o to sposobem minimal na rybnickiej nazywa sie juz billa:)

Dokladnie, dlatego hipermarkety nie sa zadnym sposobem na rozwoj miasta, jedynie sa paskudnym zapelnieniem przestrzeni w okoł niego.

Gmeras - Sob Sty 13, 2007 19:12

No i znowu nie masz zadnego sensownego, rzeczowego argumentu dlaczego wolałbyś tam inny market? jezeli obojetnie tobie jaki, to znaczy ze Carrefour tez powinien ci odpowiadać...
do centrum bedziemy mieć jeszcze bliżej bo tak bedziemy mieć kolejny carrefour a Gliwice naprawde nie sa dużym miastem :)
Napisz coś konkretnego. bo motasz się, a kazda twoją tezę można obalić w mgnieniu oka...
moja teza jest taka i nie musisz mi jej podważać bo myśle dalej że to jest bez sensu inny hipermarket inne promocje większa konkurencja między hipermarketami ;]
super_sonic - Sob Sty 13, 2007 19:47

jesli uwazasz ze przez pierwsze lata maja czysty zysk to sie zdziwisz sprawdz sobie ile wydaja na postawienie takiego obiektu a potem policz ile musieliby zarobic by im sie to w pare lat zwrocilo, to samo tyczy sie przemysli, okres zwrotu kosztow jednej obrabiarki to 5 do 7 lat
trunks - Sob Sty 13, 2007 21:22

ale podatki będą płacić...

jak juz Major wspominal przynajmniej narazie nie placili i nie slyszalem zeby sie cos zmienilo.

Synku, co ty wiesz o komuchach... nie rozśmieszaj mnie... odpuść sobie z takmi tekstami, skoro nie masz pojęcia o czymś... Podpowiem ci , że hasło rzucone przez komuchów do tzw "postępu" miało się nijak do faktycznego progresu gospodarczego... takiż był to postęp, że po ich upadku musielismy się odbić od dna i jesteśmy obecnie na poziomie gospodarczym krajów "starej unii" sprzed ok. 30-40 lat... więc o jakim mi tu postępie piszesz... i nie dyskutuj na ten temat bo jestem historykiem specjalizującym się właśnie w historii najnowszej...

Panie historyku nie skupiam sie teraz na bilansie zyskow i strat wdrazania postepu gospodarczego w komunie, a jak jestes historykiem to powinienes wiedziec, ze późniejsze kłopoty gospodarcze były wynikiem pożyczek jakich dokonała Polska w latach 70-tych za Gierka, był wtedy okres dobrobytu na kredyt. A z drugiej strony, czy uwazasz, ze budowa obcych centrow handlowych to lepszy wzrost gospodarczy dla Polski niz rozwój rodzimego przemysłu za komuny ? Ciekawe...

Wracając do sedna....Mnie chodzilo o charakter działań "postęp za wszelką cenę" w komunie, ze podam przyklad budowy PGR-u w bieszczadach dosc szybko to jednak upadlo), czy osuszenie mokradeł Polesia, ktore były unikatem na europejską skale. W obecnych czasach dziki kapitalizm odznacza sie podobnymi cechami, choc zapewne w mniejszym troche stopniu (po prostu wiecej sie o tym mowi). Dobitnym przykladem jest glosna sprawa doliny Rospudy (jest nawet taki temat na forum), która również jest unikatem na europejską skale, jest obszarem sieci Natura 2000, żyje w niej wiele zagrozonych wyginieciem gatunkow roslin i zwierząt, a chcą tamtedy przeprowadzic droge ekspresową S8 (część szlaku europejskiego E67), co oznacza zagładę tego miejsca. Polski minister środowiska wydał zgode na tą budowe, choc jest wyznaczony alternatywny przebieg trasy omijający dolinę, jednak wykupiono juz grunty i to ma byc niby powod: h t t p;//w w w gazetawyborcza, p l/1,75402,3681428.html . To oczywiscie przypadek skrajny, nie porownywalny do budowy tego naszego cenrum, jednak obrazuje mentalność polskiego rozwoju, ktory przypomina mi ten z czasow komuny, tylko zamiast przemyslowych molochów tworzą sie centra handlowe (niestety z obcym kapitalem)

Hasła jak komuch to ty masz... widzę tu analogie o wykorzystywaniu klasy robotniczej przez burżuazje (vide głodowe stawki, nie dajmy sie wykorzystywać, oni -imperialiści będa na nas zarabiać...), chcesz dyktować gdzie mozna dokonywać choćby tak prozaicznej rzeczy jak zakupy, chcesz nakładać jakieś bzdurne ograniczenia w rozwoju handlu...

Tak to typowa retoryka starej czerwonej szkoly. Obracanie kota ogonem i wmawianie mi czegos, czego nie powiedzialem. Moje chasla nie są komunistyczne, tylko nacjonalistyczne. Nie mowie o zadnej klasie robotniczej i burzuazji tylko o obcym kapitale wykorzystującym trudną sytuacje w Polsce. Nikomu nie mowie, gdzie ma kupować. Bzdurne ograniczenia ? O których mowisz ? Nie jestem za calkowitym zakazem budowy marketow, sam lubie tam robic zakupy. Mnie chodzi o rozsądniejsze gospodarowanie przestrzenią, a władze od razu bez zastanowienia wydaja zgode na budowe kolejnego centrum, bez zastanowienie sie czy inna inwestycja nie bylaby korzystniejsza niz 3-ci carrefour....Nadążasz ?

Czarnulka - Nie Sty 14, 2007 13:06

Przeprowadzcie się na wieś i nie bedziecie mieć problemów.Chryste...Gliwice nie sa totalnym zadupiem już od kilku lat i wiadomo,że się rozwijają i będa rozwijać z czego bardzo sie ciesze.
A jak tak kochacie przyrode to jak juz mowilam...sa jeszcze wsie gdzie narazie nie planuja budowania hipermarketow...droga wolna.
Dla mnie nie ma znaczenia czy to jest tesco,carrefour,genat czy cokolwiek innego.
Bylo tylko Tesco to Gliwice płakały,ze mamy tylko jeden hipermarket i że mieszkamy w nether land,bo nic sie tu nie da kupić,bo sklepów mało. Powstają sklepy to Wam źle,bo byście chcieli a wsi mieszkać.
Dogodzić Polakowi :/

chaoss - Nie Sty 14, 2007 13:17

jak nie market to by tam postawili stacje benzynowa :/
Gmeras - Nie Sty 14, 2007 14:04

chaoss napisał/a:
jak nie market to by tam postawili stacje benzynowa :/
to na pewno ;D i tez gdzieś w sąsiedctwie powstanie ;)
trunks - Nie Sty 14, 2007 15:07

=CzArNuLkA=, nam nie o to chodzi, poczytaj ze zrozumieniem -_-
Czarnulka - Nie Sty 14, 2007 16:20

Nie mam najmniejszego problemu z czytaniem ze zrozumieniem.
Czepiacie sie i tyle.A sadze,ze napisałam sama prawde

ZWM is my home - Nie Sty 14, 2007 16:48

Czarnulka, rzecz w tym ze ci ktorzy sa tak "anty" temu projektowi nie maja zadnych rzeczowych argumentów na poparcie swoich lamentów... chca poprostu zaistniec i dla zasady krzyknac sobie "veto..."

Nakazują Ci czytać ze zrozumieniem, gdy im tymczasem sztuka ta jest obca...

Jestem ciekaw ilu tych przeciwnikow hipermarketow, obroncow proletariatu tam wykorzystywanego przez wrednych zachodnich inwestorow nie robi w tych miejscach zakupow...? Moge sie zalozyc, ze nie ma takiego delikwenta... Hipokryzja ehhh...

Co do stacji benzynowej w okolicach węzła A1/A4, to powstanie centrum handlowego nie wyklucza w zadnym wypadku jej powstania...

Ponawiam pytanie do szanownych oponentów tej inwestycji. Jaka inna inwestycje byscie tam zaproponowali??

Major - Nie Sty 14, 2007 16:50

=CzArNuLkA=, ja wiem ze sie cieszysz, bo to kolejne miejsce do kupowania ciuchow. Tylko prawda jest taka, ze jak juz to powstanie i ludzie tam uderza drzwiami, oknami juz nie bo nawet ich tam nie bedzie to powiedza: ble ale nedza, myslalem ze bedzie cos lepszego. Tak przeciez bylo z Arena, o ktorej stanowcza wiekszosc osob na forum wypowiedziala sie wlasnie w taki sposob. Sadze ze tutaj juz nie ma co dyskutowac o tym czy hipermarket bedzie krokiem do rozwoju miasta, bo jedna strona uwaza druga za idiotow, a druga nie chce blaszakow bo kocha nature. I to sa polacy, nie potrafia dyskutowac, a inni okreslaja to za marudzenie.
Major - Nie Sty 14, 2007 16:57

Ponawiam pytanie do szanownych oponentów tej inwestycji. Jaka inna inwestycje byscie tam zaproponowali??

Chocby stworzenie czegos na wzor strefy bezclowej, ktora utworzono pomiedzy osiedlem Warynskiego i Brzezinka. Napewno byloby to idealnie miejsce do takich celow wlasnie ze wzgledu na wezel dwoch tras. Taka strefa przemyslowa, napewno miala by wieksza szanse rozwinac nasze miasto, zapewnic zwiekszenie zatrudnienia w obrebie tego miasta i sadze ze przyciagalo by kolejnych inwestorow. Podobnie robi miasto Wroclaw, ktore obecnie ma najnizsze bezrobocie w calej polsce i chyba jest jednym z najszybciej rozwijajacych sie miast, jak nie najszybciej rozwijajacym sie miastem.

Czarnulka - Nie Sty 14, 2007 17:16

Major napisał/a:
=CzArNuLkA=, ja wiem ze sie cieszysz, bo to kolejne miejsce do kupowania ciuchow

Robisz ze mnie w ten sposób pusta "dziewuchę",ktora mysli o kolejnym "blaszaku" jako o miejscu gdzie sobie kupic cos na dupe :/ Sorry,ale to nie tylko ciucholand.To jeszcze takie miejsca jak małe kafejki,gdzie NIE MA DYMU PRZEZ FAJE! To miejsce gdzie sa perfumerie,których nie ma u nas w centrum poza jedną i to (...)*** drogą :/ To miejsce,gdzie LUDZIE MAJ? PRACę! Mogłabym tak dalej wymieniac.
Major napisał/a:
a druga nie chce blaszakow bo kocha nature

No to napisałam chyba jasno-na wieś i wtedy ja bede zadowolona,bo mi nie bedą ględzic o naturze w wcale nie małym mieście, i Ty bedziesz zadowolony bo bedziesz miał swoją cudowna przyrode.
Sorry,ja też kocham nature i wtedy sobie jade w góry albo do moich dziadków,a nie marudze,ze w miescie mieszkam :/

ZWM is my home - Nie Sty 14, 2007 17:31

Major napisał/a:
Chocby stworzenie czegos na wzor strefy bezclowej, ktora utworzono pomiedzy osiedlem Warynskiego i Brzezinka. Napewno byloby to idealnie miejsce do takich celow wlasnie ze wzgledu na wezel dwoch tras. Taka strefa przemyslowa, napewno miala by wieksza szanse rozwinac nasze miasto, zapewnic zwiekszenie zatrudnienia w obrebie tego miasta i sadze ze przyciagalo by kolejnych inwestorow. Podobnie robi miasto Wroclaw, ktore obecnie ma najnizsze bezrobocie w calej polsce i chyba jest jednym z najszybciej rozwijajacych sie miast, jak nie najszybciej rozwijajacym sie miastem.

Czy funkcjonowanie planowanego centrum handlowego przeszkadza i uniemożliwia powstanie opisanej przez ciebie strefy (która notabene jest doskonałym pomysłem)?

Co do wyglądu Areny i negatywnych opinii na jej temat... wiesz tacy, się to specjaliści od architektury wypowiadali... poza tym nie wiem czy wypowiadajacych sie o tym mozna traktowac jako reprezentatywna grupe opiniotworcza...?
Jednak uważam, że wielu mieszkańców pobliskich osiedli, a także pozostałych mieszkańców Gliwic, woli jednak tą "ble" Arenę niż widok przypominający zapomniany poligon atomowy... Fakt można było postawić tam dziesiątki innych obiektów o różnorakim przeznaczeniu, jednak skoro akurat postawiono centrum handlowe to żadna tragedia... lepsze to niż nic... Pomyśl, że jednak wielu ludziom miejsce to dało pracę, zapewne nie superpłatną, lekką i przyjemną, ale jednak pracę której potrzebowali! Pobliskim mieszkańcom dobre miejsce do robienia zakupów.

Czarnulka - Nie Sty 14, 2007 17:36

Pobliskim mieszkańcom dobre mijesce do robienia zakupów.

Dokładnie,nie musze zapierdzielac 25 min na piechote do Tesco tylko mogę sobie wyjść i dojść do Areny w 3 minuty :/

Piotrulek - Nie Sty 14, 2007 17:49

Synku, co ty wiesz o komuchach... nie rozśmieszaj mnie... odpuść sobie z takmi tekstami, skoro nie masz pojęcia o czymś...

poczytaj regulamin i zastosuj sie do niego ,mowie o nie obrażaniu forumowiczow...inaczej hukne ostrzeżenie...

ZWM is my home - Nie Sty 14, 2007 17:50

=CzArNuLkA= napisał/a:
No to napisałam chyba jasno-na wieś i wtedy ja bede zadowolona,bo mi nie bedą ględzic o naturze w wcale nie małym mieście, i Ty bedziesz zadowolony bo bedziesz miał swoją cudowna przyrode.
Sorry,ja też kocham nature i wtedy sobie jade w góry albo do moich dziadków,a nie marudze,ze w miescie mieszkam

Nie moge się w tym miejscu z Tobą zgodzić, o środowisku naturalnym w mieście należy szczególnie się troszczyć, to np drzewa dają nam ulgę od spalin w betonowej dżungli, itp.
Jednak przeciwnicy centrów handlowych nie rozumieją tego, że istnienie tych centrów nie wyklucza inwestycji proekologicznych, można (na miejscu rady miejskiej) wydawać pozwolenie na budowę takich centrów, warunkując tą zgodę obowiązkiem wybudowania wokół centrum n.p. dużego parku ze stawami, zakazać budowy wielohektarowych parkingów na rzecz parkingów podziemnych wielopoziomowych, a na miejscu parkingu naziemnego zrobić zalesiony park. Zazwyczaj wokoł centrów handlowych jest miejsce na tego typu projekty, n.p. wokół wymienianej tu Areny pozostałe tereny "księżycowe" przeznaczyć pod park z licznymi drzewami, trawnikami, ławkami, latarniami jakimś stawem...

Major - Nie Sty 14, 2007 17:50

Kolejna opcja jaka mozna zaproponowac to postawienie centrum rozrywki, tylko ze w planie jest futurystyczny stadion, ktory nie wiadomo czy kiedykolwiek powstanie. Miejmy nadzieje ze Gliwice sie doczeka porzadnego miejsca gdzie kazdy moze cos sobie pocwiczyc i miec do tego latwy dostep.
Major - Nie Sty 14, 2007 18:08

Posty JA pozostawie, ale prosze o powrot do tematu. Narazie prosze o zapomnienie sobie slow typu "stary komuch" i kontynuowac owocna rozmowe. Jednakowoż kolejne posty z obrazami i nie na temat bede prawdopodobnie kasował. Z góry dzieki.
ZWM is my home - Nie Sty 14, 2007 18:14

Major napisał/a:
Kolejna opcja jaka mozna zaproponowac to postawienie centrum rozrywki, tylko ze w planie jest futurystyczny stadion, ktory nie wiadomo czy kiedykolwiek powstanie. Miejmy nadzieje ze Gliwice sie doczeka porzadnego miejsca gdzie kazdy moze cos sobie pocwiczyc i miec do tego latwy dostep.

Czy powstanie C.H. uniemozliwia budowę centrum rozrywki, a nawet stadionu w tamtej oklicy? Terenu wystarczy...

Major - Nie Sty 14, 2007 18:24

Jak nam czesto zycie pokazuje, to miejsca, ktore mozna by przeznaczyc na rozne dobre cele jednak sa zaprzepaszczane pod inne daremne jak wlasnie markety i stacje benzynowe. Chociaz jaka stacja benzynowa tam napewno powstanie, bo przy takiej rasie powinna. Zreszta pozyjemy zobaczymy.
trunks - Nie Sty 14, 2007 21:48

Czarnulka, rzecz w tym ze ci ktorzy sa tak "anty" temu projektowi nie maja zadnych rzeczowych argumentów na poparcie swoich lamentów... chca poprostu zaistniec i dla zasady krzyknac sobie "veto..."

po pierwsze nie jestem anty temu projektowi tylko ogolnie podejsciu takiemu, ze bez zastanowienia daje sie pozwolenia na budowe n-tej liczby hiper, super, mega centrow handlowych bez rozwazenia innych mozliwosci zagospodarowania przestrzeni. Po drugie z tą chęcią zaistnienia to chyba żartujesz, co komu z tego co sie tu napisze ? :)

=CzArNuLkA= napisał/a:
No to napisałam chyba jasno-na wieś i wtedy ja bede zadowolona,bo mi nie bedą ględzic o naturze w wcale nie małym mieście

oh coż za ignorancja. Nie mam zamieru wyjezdzac na wies bo mieszkam tu i jest mi dobrze. A o zrównoważonym rozwoju słyszałaś ?

Gmeras - Nie Sty 14, 2007 22:06

ja tam dalej jestem za powstaniem tego centrum handolowego ale przeciw kolejnemu carreforuwi ;)
FlashMan - Wto Sty 16, 2007 12:08

Eee, ja tam się cieszę z wybudowania nowego kiosku obok mnie...
super_sonic - Sro Sty 17, 2007 17:11

ale ludzie macie problem
Karmel - Sro Sty 17, 2007 19:06

dla młodziezy to bedzie dobre miejsce na blałki :P ciekawe, czy policja bedzie kontrolowac to miejsce :)

do kina nie bedzie trzeba jezdzic az do zabrza ;)

Kejt - Nie Sty 21, 2007 21:02

hej. czy ktoś wie gdzie można dowiadywać się na temat pracy w forum? bo wiem, że nabory do pracy w tego typu centrach przeprowadzane są duuuużo wcześniej przed otwarciem.. z góry dzięki za info :]
MajkeL - Pon Sty 22, 2007 11:35

Kejt napisał/a:
hej. czy ktoś wie gdzie można dowiadywać się na temat pracy w forum?

Na ul. Lipowej w budynku (starej kamienicy) obok budowy.

Pablo - Czw Sty 25, 2007 13:15

A czy ktoś sie orientuje czy na 100% stanie focus w Gliwicach ???Bo jego projekty sa ciekawsze od tych Forum ...A nie którzy mowili że były jakies problemy...
szyja - Sro Lut 21, 2007 14:58

cos wiecej:
h t t p;//w w w gliwicka, p l/index.php?pl=more&id=1&dz=wyd&wyd=a070131]Helical Park Handlowy

Sou - Pią Mar 09, 2007 14:45

Mi sie tam podoba ze Forum stawiaja. W koncu bede mogl pojsc do kina we wlasnym miescie a nie jezdzic do Zabrza...
glewitz - Pią Mar 09, 2007 17:42

zgtadzam się
daniela - Wto Mar 13, 2007 12:18

rzeczywiscie brak kin w Gliwicach daje sie we znaki... :rozpacz:
baaardzo lubiłam dostojną"Bajkę" , uroczą "Jutrzenkę" i poważnego"Jowisza"(poranki) :super:
a tak po zatym to nie bardzo lubie takie "molochy" sklepowo-kawiarniano-kinowo-inne
małe sklepiki na dzielnicy maja swój urok i to jest to!! :padam:
ale kazdy lubi to co lubi
pozdrawiam

Grabarz - Wto Mar 13, 2007 12:33

daniela napisał/a:
a tak po zatym to nie bardzo lubie takie "molochy" sklepowo-kawiarniano-kinowo-inne
małe sklepiki na dzielnicy maja swój urok i to jest to!!
ale kazdy lubi to co lubi

No właśnie :D ja uwielbiam skupiska wszystkiego! Jest gdzie pochodzić, popatrzeć, na co (kogo) wydać trochę kasy no i nawet spotkać się całym forum ;)

glewitz - Czw Mar 15, 2007 10:12

daniela napisał/a:
baaardzo lubiłam dostojną"Bajkę"

Bajka zostaje, tylko zostaje przemianowana na Gliwicki Teatr Muzyczny, Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym :)

ZWM is my home - Czw Mar 15, 2007 22:46

glewitz napisał/a:
Bajka zostaje, tylko zostaje przemianowana na Gliwicki Teatr Muzyczny

Ze co?? Skąd taki informacje??

glewitz napisał/a:
Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym

Co masz na mysli??

p.s. a tak poza tym to jest temat o nowym centrum handlowym, a nie o kinach...

Gmeras - Czw Mar 15, 2007 23:00

h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=2114&postdays=0&postorder=asc&start=40 czytaj mój post z dnia 13 Kwiecień 2006, 16:31 informacja z gazety urzędu miejskiego lub informatora rynkowego nie pamiętam już.Ale w obu gazetach o tym pisano.
ZWM is my home - Czw Mar 15, 2007 23:24

hmm nono ciekawe. Nie słyszałem o aż takich planach, no ale bez offtopów, wracajmy do nowego centrum handlowego.
glewitz - Pią Mar 16, 2007 16:27

Cytat:

o tym juz od dość dawna jest wiadomo, że kino Amok zmienia budynek i przenosi się do budynku "Bajki". A jest ona zakryta kartonem, bo teraz tam trwa remont, dodanie sceny i takie tam inne. A informacje takie ze strony Amoka, od pracowników oraz od ostatniej szefowej "Bajki", która była moją wychowawczynią w gimnazjum :]
Scena Bajka, Kino Amok. Więc będzie wszystko w jednym

Co masz na mysli??
na myśli mam to, że taka bedzie teraz nazwa tej instytucji, a poza tym będzie tam jednocześnie scena do wysatawiania przedstawień i ekran na filmy, czyli coś takiego jak "X". Co do centrów handlowych to nie mam nic przeciwko, bo dzięki takim obiektom do Gliwic wchodzą znane marki np. Alma, Saturn czy inne (to tak, zęby nie było oskarżeń o :offtopic: )
jahu - Nie Mar 18, 2007 15:41

frohike napisał/a:
jahu napisał/a:

bedzie sie znajdowal przy jednym w zwiekszych wezłów autostrad wiec wg mnie lokalizacja trafiona

Ja wiem ze tam wezel - i to pewnie byl powod - tylko pytanie mi sie nasuwa - centra nastawione sa na klientow - bardzo duza ilosc klientow - robi sie specjalne analizy - ilu ludkow ma np 15 min zeby sie dostac do takiego mijesca itd - biorac pod uwage ze w centrum beda obok siebie 2 duze konkurencyjne centra (to na Jagielonskiej to bedzie jedno z wiekszych w Polsce, na slasku chyba drugie po Silesii w K-cach) to jaka czesc klientow skusi sie na tamto? Zalozenie ze tylko przejezdzajacy to troche srednio na najeza - no bo ilu ludzi przejedza autostradami zatrzymue sie i robi wieksze zakupy?

glewitz - Nie Mar 18, 2007 15:56

hmmm...wygląda na to, że dość sporo. Niektórzy wychodzą z założenia, że jak już mają sklep po drodze to do niego wstąpią i zrobią nieco zakupów. Więc to nie jest taki zły poomysł
ZWM is my home - Nie Mar 18, 2007 21:36

jahu napisał/a:
to jaka czesc klientow skusi sie na tamto? Zalozenie ze tylko przejezdzajacy to troche srednio na najeza - no bo ilu ludzi przejedza autostradami zatrzymue sie i robi wieksze zakupy?

Byłeś kiedyś w Bielanach pod Wrocławiem? Tam właśnie przy autostardzie A4 funkcjonuje centrum handlowe, z wielu wizyt tam nie zauważyłem aby narzekało na brak klientów, a u nas skrzyżują się 2 autostrady, a więc potencjalnych klientów napewno będzie więcej.

glewitz - Pon Mar 19, 2007 20:00

dokładnie
ksiemek - Sro Mar 21, 2007 16:32

Poza tym spory też będzie udział klientów lokalnych. Przecież położenie przy autostradzie powoduje, że to centrum, mimo, że nie największe, będzie alternatywą na zakupy dla mieszkańców Gliwic, Rudy, Zabrza oraz okolicznych mniejszych miast i gmin, a więc zasięg tego centrum będzie ogromny, w porównaniu do Forum czy Focusa, więc klientela z pewnością się zbierze.
Gmeras - Sro Mar 21, 2007 18:03

według mnie najlepiej będzie się miało Tesco i Forum :)
Teraz można dalej zobaczyć w Tesco tłumy i tak chyba pozostanie
A forum dlatego że jest w centrum i będzie rozrywka a nie tylko zakupami :)

glewitz - Sro Mar 21, 2007 21:09

focus jeszcze bardziej nastawia sie na rozrywkę. ma tam być dyskoteka i takie tam inne
Gmeras - Sro Mar 21, 2007 21:19

glewitz napisał/a:
focus jeszcze bardziej nastawia sie na rozrywkę. ma tam być dyskoteka i takie tam inne
jesli powstanie
ale to plusy ;)

szyja - Sro Mar 21, 2007 21:29

no na pewno powstanie :) niedawno gdzieś czytałam, że już mają zgodę czy coś...

a mam tylko takie pytanie co do Forum: jak myślicie, kiedy je otworzą? Niby planują na drugą połowę maja, ale już spotkałam się z kilkoma opiniami, że nie dadzą rady. No rzeczywiście, jeszcze zostało dużo pracy, ale przynajmniej są już w środku schody ruchome :P:P:P

glewitz - Sro Mar 21, 2007 21:47

mnie sie wydaje że otworzą w czerwcu. A co do Focusa, to mam nadzieję, ze będzie tam dużo rozrywki i że ładnie go zrobią i wkomponują budynki huty w niego. Bo Forum na projektach jest ładny, a teraz staje się coraz brzydszy :/
szyja - Sro Mar 21, 2007 21:50

wierze, ze Focus to bedzie udana inwestycja, patrzac chocby na to, co powstaje w Rybniku: h t t p;//w w w parkridge, p l/_d/files/parkridge_katalog_rybnik_200610_prev.pdf
glewitz - Sro Mar 21, 2007 21:59

ja też mam taką nadzieję
veronica - Sro Mar 28, 2007 22:21

Gmeras napisał/a:

mysle ze to akurat pozytywne zjawisko ze jest wiecej CH (tylko z roznych sieci) w jednym miescie, z punktu widzenia konsumetna, poniewaz zwiekszy sie konkurencyjnosc pomiedzy nimi i aby przyciagnac klienta na pewno beda musieli obnizac ceny. Ale uwaga! nie wolno sie zwabic na liczne promocje, które czesto okazuja sie byc tylko pustym haslem reklamowym.
Ponadto zwiekszy sie ilosc miejsc pracy co jest najlepszym zjawiskiem.
Niepokojacym aspektem tej sytuacji jest jedynie to ze to juz 'kolejny' market z jednej stajni. Akurat wiadomo ze monopolisci dyktuja warunki wiec niech sie Tesco bierze do roboty i nie da wysadzic z siodla... bo wtedy byloby juz zle. (tak nawiasem to wole Tesco). Swoja droga wyobrazcie sobie sytuacje ze malych sklepikow juz nie ma bo zostaly wykonczone przez te wielkie, i zostaly tylko 2 konkurujace ze soba markety, trwaja negocjacje i ostatecznie taki Carrefour wykupuje Tesco. Teraz jest jedyny i dyktuje ceny, bo do pozostalych konkurentow juz sie nie oplaca jechac bo sa w obcym miascie wiec i tak pojdziecie do Caffefoura i kupicie za wyzsze ceny... Podoba wam sie ta wizja??? Bo mi osobiscie nie. Wlasnie dlatego wole Tesco bo jest jedno, i juz widac ze mu rosnie grozny przeciwnik.
Wiele Carrefourow rozlokowanych po calym miescie jest ze wzgledu na dogodna lokalizacje dla odwiedzjacych lakomym kąskiem - roznierz dla Carref. bo wiekszy zasieg = wiecej ludzi przyjdzie = wiecej pieniedzy zostawi... Ponadto, wiecej sklepow z jednej sieci znaczy tyle samo co jeden sklep (1 sieć = jeden sklep), wiec zupelnie inaczej sie negocjuje u producentow hurtowe ceny, z pominieciem posrednikow (1. wiekszym łatwiej trafic do producentow niz malym. 2. taki wielki sobie tanio kupi i jak juz bedzie monopolista na rynku to drogo sprzeda wiec zarobi podwojnie) a producent i tak zarobi swoje (sprzeda taniej ale wiecej wiec bedzie lepiej stal niz jakby sprzedal mniej a drozej - krotko mowiac, nabije zyski iloscia).

super_sonic napisał/a:
super_sonic napisał/a:
okres zwrotu kosztow jednej obrabiarki to 5 do 7 lat

Pamietaj drogi Super_sonic, że jak to jest jedna obrabiarka zakladajac ze bedzie to twoje jedyne narzedzie pracy, to moze i jej koszt sie zwroci po 5-7 latach, bo bedziesz malo atrakcyjnym wykonawca dla klienta, ale jak bedziesz mial wiekszy wachlarz uslug przez posiadanie innych maszyn to wiecej ludzi cie wybierze bo bedziesz bardziej urzyteczny z ich punktu widzenia, wiec efekt zwrotu za maszyne nastapi 'zdecydowanie' szybciej niz po takim czasie jaki Ty podajesz. Dlatego też nowe centra chca zapewnic wiekszy koszyk uslug, jak kino czy dyskoteka - wiecej uslug = wiecej ludzi = wiecej zarobionych pieniedzy = szybszy efekt zwrotu za calosc, a nie za kazde z osobna.

jahu napisał/a:
w centrum beda obok siebie 2 duze konkurencyjne centr

no ciekawe bede czekac kiedy pierwsza padnie ale obstawiam ze to nie bedzie Carrefour ;)

glewitz - Pią Mar 30, 2007 17:25

ja myślę, że nie padnie żadne. Forum dlatego, że będzie miejscem na zwykłe, weekendowe zakupy, a Focus miejscem na rozrywkę i zakupy świąteczne. Dlatego bardzo się cieszę , że mieszkam w tym mieście :]