dupiate forum

Dział Kulinarny - Przetwory na zimę.

Jacek13 - Nie Lip 30, 2006 13:52
Temat postu: Przetwory na zimę.
Mam problem z kupieniem ogó :super: rków tzw.kiszeniaków.Czy ktoś wie gdzie kupić tanio!!!!!!!!!!!!!!!!!! :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super:
Mariusz - Nie Lip 30, 2006 15:38

Przez grzeczność nie skomentuję ...
Alinka - Nie Lip 30, 2006 16:24

najlepiej na targu albo w tesco
kisia - Pon Lip 31, 2006 00:01

jeżeli juz to tylko na targu( np na Lipowej ), ale chyba troche za późno ich szukasz, u mojej tesciowe i wielu znajomych ogórki sie juz na działkach prawie kończą.
a skoro juz rozpocząłes topik o przetworach to rzuc jakies ciekawe przepisy :D

Jacek13 - Pon Lip 31, 2006 11:35

kisia napisał/a:
h to rzuc jakies ciekawe przepisy
To zależy na co byś chciała te przepisy.Ogórki,sałatki,pikle itp.Zprecyzuj a postaram się coś wymyśleć :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Jacek13 - Pią Sie 04, 2006 13:32

Zrobiłem już ogórki.60 słoików konserwowych i 40 kiszonych.A kupiłem je na giełdzie obok lotniska po 1,50 zł.to dobra cena.Następnie będzie papryka i różne sałatki np.z zielonych pomidorów. :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Dorothea - Pią Sie 04, 2006 19:28

Jacek13 napisał/a:
Zrobiłem już ogórki.60 słoików konserwowych i 40



Ludzie!!!!A na co Ci tego tyle??Przez 5 lat bym tego nie zjadła

Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 08:55

Cytat:
Ludzie!!!!A na co Ci tego tyle??Przez 5 lat bym tego nie zjadła
Musisz wiedzieć że mam dwóch synów a oni są tak samo jak ja smakoszami zimowych przetworów :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
kisia - Sob Sie 05, 2006 14:14

Jacek13, jak robisz ogórki kiszone :?:
Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 15:00

kisia napisał/a:
Jacek13, jak robisz ogórki kiszone
To proste:do słoików nakładam ogórki,koper,czosnek,chrzan i zalewam to wrzącą wodą oczywiście posoloną(jedna łyżka soli na litr)i szybko zakręcam.Odstawiam do chłodnego pomieszczenia.Ot cała filozofia. :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami:
Aither - Sob Sie 05, 2006 15:14

ja zalewam zimna woda i dodaje wiecej soli ale reszte robie tak samo :) i jeszcze na gore dodaje liscie z chrzanu lub porzeczki (nie wiem jak pisze sie chyba rz :P )
kisia - Sob Sie 05, 2006 15:35

też tak robie ( jeżeli w ogóle robię), jednak nie zawsze sa smaczne
Jacek13 - Sob Sie 05, 2006 15:53

kisia napisał/a:
jednak nie zawsze sa smaczne
Ale to już wina samych ogórków no i niekiedy wody. :rozpacz: :rozpacz:
espi - Pon Sie 07, 2006 12:23

Zrobiłam do słoików leczo i frużelinę no i soczek malinowy oczywiście. Ogóry mam w pięciolitrowych butlach po wodzie. Siedem ich póki co. ;)
Dorothea - Pon Sie 07, 2006 13:29

burek napisał/a:
frużelinę

a co to takiego?????

kobi - Pon Sie 07, 2006 13:49

Dorothea napisał/a:
a co to takiego?????

Owoce w żelu :)

Dorothea - Pon Sie 07, 2006 21:35

kobi napisał/a:
Owoce w żelu


no tak, jakie to proste, jednak dziekuje za wyjasnienie kobiniu :D

kisia - Pon Sie 07, 2006 23:36

że tak zapytam nieśmiało, jak się robi frużelinę :?:
kobi - Wto Sie 08, 2006 07:12

kisia napisał/a:
jak się robi frużelinę :?:

Bardzo proste: bierzesz kilka paczek misiowych żelków, rozpuszczasz je i wlewasz do słoików z owocami :D

Dorothea - Wto Sie 08, 2006 10:37

a mnie wczoraj ktos bardzo uszczesliwił i kupił 20 kilo ogorkow, jak wrociłam do domku to nie wiedziałam,czy mam sie cieszyc ,czy płakac.Nie pozostało mi nic innego jak zakasac rekawy i zabrac sie do roboty.Dobrze,ze miałam pomocnika bo nie wiem do ktorej bym sie z tym babrała.Zrobiłam 20 słoikow ogorkow kiszonych.Dobrze,ze w miedzyczasie przyszedł moj wujek to podarowałam mu 5 kilo zbednych ogorow.Cieszył sie z podarunku, ale nie powiedziałam Mu ze jest moim wybawcą i dzieki temu ze zabrał te ogory juz dalej nie musiałam kisic buahahahah
Aither - Wto Sie 08, 2006 10:54

ja w tym roku nie robie zbyt duzo... wiecej sokow niz przetworow... ale mam kilka sloikow dzemu truskawkowego, wisniowego i porzeczkowego (czarna i czerwona) teraz bede czekac na jezyny i tez z nich zrobie jakis dzemik, ogorkow nie robie w tym roku bo zostalo mi bardzo duzo z zeszlego :) ale bede marynowac moze papryke i pieczarki a jak przyjdzie sezon to i grzybki :) ale to kwestia wybrania sie na grzyby :)
Jacek13 - Sro Sie 09, 2006 08:01

Dorothea napisał/a:
i dzieki temu ze zabrał te ogory juz dalej nie musiałam kisic buahahahah
Dorothea ty leniuszku.Takie sprawy lubią się mścić.Tzn. może w zimie Tobie zabraknąć tych ogórków.Oby nie!!!!!!!!!! :hyhy: :hyhy:
Dorothea - Sro Sie 09, 2006 08:42

Jacek13 napisał/a:
Dorothea ty leniuszku


Jacku to nie chodzi o lenistwo, nie wiem czy przeczytałes uwaznie moj post??
Jakbys przeczytał to bys wiedział,ze wrociłam prosto po dziesieciu godzinach pracy i marzyłam tylko o jednym, aby sciagnac z siebie ubranie i cos zjesc, wcale nie myslałam o kiszeniu ogorkow tego dnia............
I zapewniam Cie ,ze nie zabraknie, nigdy nie brakuje bo u nas w domu nie je sie tego nagminnie.

Monique - Sro Sie 09, 2006 08:57

Mi tez nigdy nie brakuje ogorkow.. bo ja poprostu ich nie robie.. nie mam potrzeby robienia tego na dwie osoby.. a wiem ze mamuska zawsze cos tam robi wiec podaruje mi pare i styknie:D
Dorothea - Sro Sie 09, 2006 12:06

Monique napisał/a:
mamuska zawsze cos tam robi wiec podaruje mi pare i styknie:D


dokładnie, a jak sie cieszy kiedy chce przyjąc :D

espi - Sro Sie 09, 2006 12:46

Przepis na frużelinę h t t p;//w w w sys21.de/viewtopic.php?t=7403&highlight=fru%BFelina]tu. Taki trochę na oko, ale wychodzi pyszna. Zrobiłam jeszcze rochę z malin.
I nalewki zrobiłam też z agrestu, malin i czarnej porzeczki.

Szamanka - Sro Sie 09, 2006 16:08

Jesli nalewki...to mam super przepis i wcale niekosztowny

Cukiereczki kukuleczki ( te luzem nie w papierkach ), zalewamy sobie wodka czysta.

No jakos tak okolo 3 tygodnie trzeba czekac na wyniki :D ...a potem pic do woli

Dorothea - Sro Sie 09, 2006 18:50

Szamanka napisał/a:
Cukiereczki kukuleczki



ile???


Szamanka napisał/a:
zalewamy sobie wodka czysta.


ile???


A i jeszcze jedno pytanie, co maja cukiereczki kukułeczki bez papierkow,a czego nie maja te w papierkach???

Szamanka - Sro Sie 09, 2006 19:22

Dorothea, :hyhy: , ha wiedzialam ze beda pytania

no ilosc cukiereczkow zalezy od tego jakie to chcesz miec slodkasne a ilosc napoju to tez od tego ile masz zamiar wypic :hyhy:


a nie wiem czym sie roznia :kwasny: , taki przepis otrzymalam :kwasny:


a moze tym, zeby mniej roboty bylo z odwijaniem :niepewny:

Dorothea - Sro Sie 09, 2006 19:24

Szamanka, a Ty ile dajesz cukierow na ile wódy???
Szamanka - Sro Sie 09, 2006 19:32

Tak na pol literka wodeczki z okolo 300gram tych cukiereczkow i okolo 3 tygodni niech tego nikt nie rusza :D
Dorothea - Sro Sie 09, 2006 19:36

Szamanka, własnie najgorsze są te trzy tygodnie :rotfl:
Monique - Sro Sie 09, 2006 20:03

Dorothea, dokladnie ja bym pewnie codziennie probowala czy nie juz.. i kiedy bylo bu to juz to bym nic nie bylo :)
Aither - Sro Sie 09, 2006 20:58

dzis zrobilam kolejna porcje przetworow z wisni :) sok i dzemik :) tylko ciekawe kto to bedzie jadl :rotfl:
Jacek13 - Czw Sie 10, 2006 08:14

Aither napisał/a:
tylko ciekawe kto to bedzie jadl
Jak bądziesz miała problem z nadmiarem takich dobroci zgłaszam się na ochotnika do zjadania smakowitości :hurra: :hurra: :hurra:
katarzyna35k-ce - Czw Sie 10, 2006 08:28

a ja nic nie robie :) wszystko jest w sklepie wiec szkoda mi czasu :) :rotfl: :rotfl:
Aither - Czw Sie 10, 2006 09:10

Jacek13, nie omieszkam zapomniec o tym :)

katarzyna35k-ce, no ale... nie ma to jak swojska zalewka wisniowa :D tego nie kupisz :) dzis robie baze ^.^ oj nie moge sie doczekac :D mlasq oj bedziemy "smakowac" jak to sie przegryzie :D

marcysia - Pią Sie 11, 2006 09:49

ogóreczki kiszę w litrowych słoikach dodaję do nich chrzan duzio czosnku koper łyżkę soli i zaleam zimną wodą. mam jeszcze jeden przepis : do tego co wyżej dodaję jeszcze więcej czosnku pokrojoną w kwaraty (4x4 cm- oczyiscie nie mierzę linijką chodzi o to żeby nie było za drobno) czerwoną paprykę - ilosc wg uznania ja daję pół papryki na słoik, i kawałeczek chili. uwielbam ogórki kiszone a te z chili przyjemnie szczypią w język. super do obiadku grilla i na kanapeczki :kwiatek:
Jacek13 - Sob Sie 12, 2006 09:02

Wczoraj zrobiłem 20 słoików mieszanki warzywnej na ostro i pare słoików sałatki szwedzkiej.Będzie co zimą pałaszować. :hura: :hura: :hura: :hura:
Jacek13 - Wto Sie 15, 2006 13:35

Zrobiłem parę słoików śliwek w occie,gruszek i mam nadzieję że coś nowego zrobię jeszcze ale brak mi pomysłów.Może jakieś sugestie???????????????? :hurra: :hurra: :super: :super:
Piotrulek - Wto Sie 15, 2006 14:25

Jacek13 napisał/a:
Może jakieś sugestie



z tego co pieszesz to już chyba wszystko zamarynowaleś oprocz teściowej,hahahahahah

Jacek13 - Wto Sie 15, 2006 14:30

Piotrulek napisał/a:
to już chyba wszystko zamarynowaleś oprocz teściowej
I intrygantów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :kibol: :kibol:
katarzyna35k-ce - Wto Sie 15, 2006 21:12

jak miło sie czyta o takich marynatach :D
Dorothea - Wto Sie 15, 2006 21:18

katarzyna35k-ce napisał/a:
jak miło sie czyta o takich marynatach


zajefajnie powiedziałabym, ale po co tyle robic??? w zyciu bym tego nie zjadła , ani moje wnuki nie wspomne juz o prawnikach..... :zdziwko: :rotfl:

marcysia - Sro Sie 16, 2006 08:41

a ja uwielbiam marynatki, zawsze to jakies wyjscie awaryjne. czasem mnie cos przypili i muszę zjesc cos na osro albo na słodko i wtedy takie ogóreczki albo jakis domowy dzemik jest na wyciągnięcie ręki. no i napewno zdrowiej niż zapuszkowane owoce z tesco. poproszę o przepis na gruszki
Jacek13 - Sro Sie 16, 2006 10:27

marcysia napisał/a:
poproszę o przepis na gruszki
Do teo bierzemy gruszki twarde jeszcze nie dojrzałe,obieramy i wycinamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego.Na każdy kilogram gruszek bierzemy 1 1\2 szklanki wody i robimy syrop dodając 20dag cukru,oraz gożdziki i cynamon.Na wrzący syrop wrzucamy gruszki i gotujemy do czasu aż będą szkliste.Następnie wlewamy ocet w ilości 3\4 szklanki i pod przykryciem raz zagotowujemy.Ułożone w słoikach gruszki zalewamy,zamykamy i szybko wynosimy do zimnego pomieszczenia.To wszystko. :ok: :ok: :hurra: :hurra:
Jacek13 - Pią Sie 25, 2006 10:32

Mam dobry przepis na zielone pomidory,a raczej na sałatkę. :super: :super:
Szamanka - Sob Sie 26, 2006 17:44

Jacek, to sie nie chwal tylko dawaj recepture :D
Jacek13 - Wto Sie 29, 2006 18:00

Szamanka napisał/a:
Jacek, to sie nie chwal tylko dawaj recepture
Pomimo twojej ambiwalencji w stosunku do mnie podaję:Owoce tniemy w plastry ok1\2 cmzawsze wpoprzek owocu,następnie to samo robimy z cebulą której bierzemy do 1\3 ilosci pomidorów,całość przesypujemy solą 2 dkg na kilogram i odstawiamy na 3-4 godz.aby puściły sok,który zlewamy.Do słoików dajemy po jednym liściu laudowym 3-4 ziarna pieprzu i ziela ,od :hurra: robinę gorczycy.,zapełniamy mieszanką pomidorowo cebulową i zalewamy gorącą zalewą2\3 wody 1\3 octu 4 dkg cukru na litr.Sałatkę pasteryzujemy 20 min. :hurra: :hurra:
Jacek13 - Sob Wrz 02, 2006 10:25

Wczoraj byłem na grzybach,a dzisiaj będę je marymował do słoików.W lasach jest dużo grzybów więc warto się wybrać!!!!!!!!!!! :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :camping:
Jacek13 - Sob Wrz 09, 2006 10:57

Suszone grzybki przydadzą się na wigilię.A święta za pasem ;) ;) ;) ;)
Jacek13 - Pią Wrz 29, 2006 13:34

Ostatnio kupiłem oliwki nadziewane czosnkiem.Coś wspaniałego i godnego polecenia,warto mieć słoiczek pod ręką w zimowe wieczory jako dodatek do sałatek. :ok: :ok:
Jacek13 - Wto Paź 24, 2006 14:37

Muszę tu napisać o eksperymencie który przeprowadziłem rok temu.A chodzi o kiszenie kapusty.Mianowicie można ją kisić cały rok.Jak jedna się zkończy to następną robić i zawsze będzie świeża. :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Piotrulek - Wto Paź 24, 2006 16:38

Jacek13 napisał/a:
eksperymęcie



mialeś na myśli eksperyment a nie eksperymęt ,prawda??

Arex30 - Wto Paź 24, 2006 17:12

Piotrulek napisał/a:
mialeś na myśli eksperyment a nie eksperymęt ,prawda??



Tio już przegięcie lub jak wolisz przegiencie
:offtopic:
:cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura:

Jacek13 - Sob Paź 28, 2006 12:43

Czy ma ktoś przepis na żurawiny.??????????
Jacek13 - Pią Lis 10, 2006 12:19

Jacek13 napisał/a:
Czy ma ktoś przepis na żurawiny.??????????
Ponawiam to pytanie!!!!!!!!!!!!!!! :zdziwko: :zdziwko:
Dorothea - Pią Lis 10, 2006 13:46

PRZYSMAK ŻURAWINOWY
0.25 kg owoców żurawiny
szklanka wody
szklanka cukru
2 obrane i pokrojone jabłka
3 łyżki utartej pomarańczy
szklanka pokrojonych orzechów


Żurawinę gotować w wodzie przez 10 min. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, posiekać na drobno i gotować razem aż do zagęszczenia, ciągle mieszajšc. Zdjąć z ognia i dodać orzechy. Kiedy ostygnie ułożyć w trzy półlitrowe naczynia.




SOS ZURAWINOWY
Składniki:
mąka - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
bulion - 1 szklanka
konfitura z żurawin - 5 łyżek
sól





Przygotowanie:


Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlać bulion, zagotować cały czas mieszając. Dodać konfiturę, przyprawić do smaku solą. Staranie wymieszać. Podawać do pieczeni na ciepło lub zimno





NALEWKA Z ZURAWINY
Składniki:
- 2 szkl. rozgniecionych żurawin
- 2 szkl. cukru
- 2 szkl. wódki.

Sposób przyrządzania:

Składniki wymieszać, przechowywać w zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu przez 22 dni. A potem pić nalewkę w malutkich kieliszeczkach.

Jacek13 - Sob Lis 11, 2006 14:50

Dzięki Dorothea :padam: :padam: :padam:
Major - Sob Lis 11, 2006 15:37

Znam mały pyszny przepis na żurawiny. Nie jestem kucharzem więc podam go z pamięci, tak jak mama go przyrządzała.

Składniki:
- wek
- jajka
- masło
- aromat waniliowy
- konfitura żurawinowa (najlepiej gorzkawa)

Rozbijamy jajka, mieszamy je na talerzu czy w garnku tak jak do panierki na kotlety, następnie taplamy w nich grubo pokrojone kromki weku (tak około 3-5cm). Kładziemy na patelni i podsmarzamy aby się ładnie jajko zarumieniło na kromkach. Niestety nie wiem w którym momencie daje się aromat, ale możliwe że do rozmieszanych jajek.
Przysmażone kromki kładziemy na talerz, a czekający smakosze już szykują konfiture do smarowania tego cuda :) Naprawde pyszne.

Jacek13 - Nie Cze 24, 2007 13:23

Już powoli zaczynamy rozglądać się za owocami i warzywami na przetwory.Podawajcie swoje przepisy na ciekawostki związane z tematem tego topicu. :oblicze: :oblicze: :oblicze:
kisia - Nie Cze 24, 2007 13:34

ja zrobiłam konfiturki z czereśni. Wiecej narazie nie chce mi się robić :wstyd: Pewnie tesciowa mi coś podrzuci gotowego :D
katarzyna35k-ce - Pon Cze 25, 2007 09:03

kisia napisał/a:
Wiecej narazie nie chce mi się robić

leniuszku :P

Jacek13 - Pon Cze 25, 2007 09:19

Od tego tygodnia zaczynam robić ogórki do słoików,konserwowe i kiszone.I oczywiście wiaderko małosolnych tak na już. :ok: :super: :ok: :super: :ok: :super:
kisia - Pon Cze 25, 2007 11:38

Jacek13 napisał/a:
wiaderko małosolnych
zrób drugie dla mnie bo mi nie zawsze wychodza a uwielbiam je :D
Jacek13 - Pon Cze 25, 2007 13:40

kisia napisał/a:
zrób drugie dla mnie bo mi nie zawsze wychodza a uwielbiam je
Mam takie szczęście że zawsze są dobre,a oto przepis:ogórki umyć i nakładać do pojemnika przekładając koprem,chrzanem i czosnkiem.Odpowiednią ilość wody zagotować i posolić wg uznania.I zalać przygotowane ogórki gorącą posoloną wodą i odstawić do kiśnięcia. :D :D :D
Jacek13 - Wto Cze 26, 2007 17:24

Jacek13 napisał/a:
I oczywiście wiaderko małosolnych tak na już. :ok: :super: :ok: :super: :ok: :super:
Wyszło mi trochę więcej niż jedno :przestraszony: :przestraszony: :przestraszony:
kisia - Wto Cze 26, 2007 23:11

Jacek13, to ja jestem chętna.
Apropo ogórków to chyba już sie o to pytałam kiedyś ale nie chce mi sie przewracać stron. Czy woda do ogórków ma być jakaś specjalna ? tak kiedys coś słyszałam :niepewny:

Jacek13 - Sro Cze 27, 2007 08:45

Jacek13 napisał/a:
Mam takie szczęście że zawsze są dobre,a oto przepis:ogórki umyć i nakładać do pojemnika przekładając koprem,chrzanem i czosnkiem.Odpowiednią ilość wody zagotować i posolić wg uznania.I zalać przygotowane ogórki gorącą posoloną wodą i odstawić do kiśnięcia
To wszystko :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dorothea - Sro Cze 27, 2007 09:24

kisia, pisząc specjalna mialas na myslie,ze zródlana czy co?
CrazyZELL - Czw Cze 28, 2007 20:23

Lato sie zaczyna i zaczynaja sie wariacje "zapasow na zime".
U nas jak na razie powstalo 18 buteleczek soku malinowego (mniam pycha) Maliny sa z dzialki babci a zona robi z nich pyszny sok do herbatki :P . Jak na razie 18 buteleczek 0,33. A widze, ze bedzie wiecej :przestraszony: bo na dzialce malin masa.
AHa, zrobilismu tez ogorki malosolne i musze przyznac, ze sa przepyszne. :serce:

Jesli chodzi o ogorki kiszone to zawsze ok 45-50 zloikow nam wychodzi.

MOwie wam, nadzialce mojej babci jest kopalnia zapasow na zime. :padam:


:piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

kisia - Czw Cze 28, 2007 23:24

Dorothea napisał/a:
pisząc specjalna mialas na myslie,ze zródlana czy co?
słyszałam że ludzie mieszkający w blokach nie używają wody z kranu do ogórków bo jest niedobra,ogórki się psuja i dlatego używaja mineralnej :niepewny:
Dorothea - Pią Cze 29, 2007 08:41

moja kolezanka wsadza ogory do słoika zalewa ciepłą wodą i nie zakreca za 3-4 dni wylewa ta wode zagotowuje ponownie wlewa gorąca i dopiero zakreca słoiki stawiajac je do gory dnem.Nigdy tak nie robiłam ,ale przyznam,ze Jej ogory sa zawsze pyszniutkie.......
kisia - Nie Lip 01, 2007 03:11

miałam niebywala okazje i przyjemność skosztowac ogorki malosolne Jacka13 i naprawde bardzo chetnie zaopiekuje sie wiadereczkiem ogórków :D . Po prostu miód w gebie :oczami:
Jacek13 - Nie Lip 01, 2007 18:01

kisia napisał/a:
miałam niebywala okazje i przyjemność skosztowac ogorki malosolne Jacka13 i naprawde bardzo chetnie zaopiekuje sie wiadereczkiem ogórków :D . Po prostu miód w gebie :oczami:
Cała przyjemność po mojej stronie. :super: :super: :super:
Jacek13 - Sro Lip 04, 2007 17:02

Zrobiłem 15 słoików dżemu truskawkowego i 10 konfitur wiśniowych.Pychota!!!!!!!!!! :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Szamanka - Czw Lip 05, 2007 20:31

Mam kilka sloiczkow z wisienkami w spiritusie....juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla je zjadac :hyhy:

na dzemiki z czerownej i czarnej porzeczki to moge liczyc na tesciowa( robi przepyszne) i oczywiscie jeszcze pyszny soczek z malin.

CrazyZELL - Czw Lip 05, 2007 21:47

Uwielbiam takie wisnie, ciekawy jestem jak robisz?
Gdybys mogla podac jakis przepisik na te wisienki w spirytusiczku :) :zawstydzony:

Szamanka - Czw Lip 05, 2007 21:55

Nic trudnego

Wisnie zasypuje cukrem i zostawiam na dwa gora trzy dni by puscily soczek, potem dolewam procentow i odczekuje ok miesiaca......na zime jak znalezione

kisia - Czw Lip 05, 2007 23:50

Szamanka napisał/a:
juz sie nie moge doczekac kiedy bede mogla je zjadac
Kochana zostaw coś na październik :D
Szamanka napisał/a:
Wisnie zasypuje cukrem
w jakiej proporcji ?
Szamanka - Pią Lip 06, 2007 20:40

Kurcze nie znam proporcji...tak jakos na oko sie wsypuje :kwasny:

a po drugie, to musze sie przyznac ja tylko patrzylam a robil to ten pan, co to zawsze kamikadze nam serwuje ;) :hyhy:

kisia - Pią Lip 06, 2007 21:08

Szamanka, to zapytaj tego Pana :)
marcela - Sob Lip 28, 2007 10:54

Jak juz o przertwotach na zimę to polecam BURACZKI do słoików

7 kg buraków - ugotowac w łupinach
1 kg papryki , 1 kg cebuli przemielic prze zmaszynke do mięsa. włożyć do garnka i dodac 1/2 l oleju,
1,/2 l octu.
2 łyżki soli,
~1 szkl cukru gotowac 20 minut
Dodać starte na grubej tarce buraki i jeszcze raz gotowac 20 minut.
włożyć do sloikow i pasteryzować ~5 minut. Pycha
smacznego :super:

marcela - Sob Lip 28, 2007 11:00

kolejny przepisik

KAUPSTA Z PAPRYK?
3 kg kapusty białej - szatkowanej
1 kg cebuli, 1 kg papryki pokroić w cienkie plastry
1 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach

wszystko rzazem wymieszać i posolić 2 łyżkami soli. Odcisnąć i wrzucić do ZALEWY:
5 szkl wody ; 2 szkl. octu; 20 dkg cukru; liść laurowy, ziele angielski, pieprz zagotować
Wszystko gotować 15 minut. Gorące wkładć do słoików. pasteryzować 15 minut
SMACZNEGO

Jacek13 - Wto Sie 21, 2007 16:12

Sezon przetwórczy w pełni a w tym temacie cisza :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/
kisia - Wto Sie 21, 2007 19:03

Jacek13, bo wszyscy sie zawekowali ;) :rotfl:
Aither - Pon Paź 08, 2007 13:50

ja dzis robilam jablka do ciast, w sloiki i w zimie do ciasteczek babeczek, rogaliczkow i jogurcikow :) a i sciagnelam 3 gasiory wina :D mam sliwkowe, malinowe i jezynowe :D wg mnie najlepiej wyszlo sliwkowe :D
kisia - Pon Paź 08, 2007 21:07

a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane ? :)
daniela - Wto Paź 09, 2007 07:14

kisia napisał/a:
a może ktoś poda sprawdzony przepis na grzybki marynowane

ja bardzo lubie grzybki, takze robie ich sporo :hyhy:
ocet z woda 1:2 (najlepiej 10%) czyli szklanka octu - 2 wody
ziele angielskie-kilka kulek
pieprz w kulkach-kilka kulek
gorczyca-kilka kulek
lisc laurowy
taki zestaw zagotowac, odstawic az wystygnie.

grzybki obgotowac w osolonej wodzie, na sito i ostudzic

sparzyc cebule pokrojona w półksieżyce

i do słoiczkow: cebulka, grzybki i zalac zalewa :hyhy:
ja zawsze jeszcze zagotuje (zapasteryzuje) przez pare minut :P

i gotowe !!!!!!!!!!!

SMACZNEGO :hyhy:

Arex30 - Sro Paź 10, 2007 20:52

daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem :D
daniela - Czw Paź 11, 2007 06:07

Arex30 napisał/a:
daniela, jak juz bedą gotowe to słoiczek do flaszeczki podciepnij wraz z mężem

he he spoko sąsiad :hyhy:

ansc - Wto Lip 22, 2008 14:10

Mniam, aż mi slinka cieknie jak to wszystko czytam. Mam pytanko apropo buraczków, troszkę wyżej jest przepis na tarte, czy można wykorzystać go na całe buraczki? Kto pasteryzuje buraczki w całości?
Basia K - Wto Lip 22, 2008 15:54

ansc ja znam taki przepis na buraczki w całosci:

Marynowane buraczki

2 kg małych buraczków
Zalewa: 4 szklanki wody, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka kminku, 3 łyżki octu.

Buraki umyć i w skórkach gotować przez 40 min. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i zalać nia przygotowane buraczki. Zamknąć słoiki i pasteryzować 20 min.

ansc - Sro Lip 23, 2008 13:35

Dzięki bardzo, na razie zrobiłam dwa słoiczki eksperymentalnie tzn. użyłam przyprawy do konserwowania ogórków i zalałam zalewa taka jak na ogórki tylko że pasteryzowałam bardzo krótko, bo podobno wtedy warzywa sie nie rozgotowują. Ale następne zrobię na twój sposób
kisia - Sro Lip 23, 2008 22:32

u mojej teściowej juz sie robia na zime ogóreczki kiszone :D
Basia K - Sro Lip 23, 2008 22:40

Jak juz mowa o przetworach,polecam "nutellę" ze śliwek węgierek


2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g DeccoMorreno (czy jakoś tak...,to z wiatrakiem)

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.

ansc - Czw Lip 24, 2008 10:03

musi być pyszne
kisia - Czw Lip 24, 2008 10:09

są jeszcze w sklepach czereśnie bo miałam zrobić dżemy, tylko mi sie trochę zapomniało :kwasny:
Monique - Czw Lip 24, 2008 14:54

sa jeszcze czeresnie.. :D bynajmniej u nas :)
Basia K - Pią Lip 25, 2008 10:43

Są czereśnie i u nas :) Dziś rano widziałam na bazarku.

W tym roku pięknie obrodziły wiśnie.Polecam (nie tylko na zimę) wiśniówkę


3 kg wydrylowanych wiśni wkładam do słoja zalewam spirytusem tak do 3/4 poziomu wiśni , zakręcam i odstawiam na 3- 4 tygodnie, co jakiś czas potrząsam słojem. Zlewam nalewkę do drugiego słoja lub butelki. Wiśnie (bez soku) zasypuję 1 kg cukru i tak pozostawiam na kolejne 4 tygodnie ( aż wiśnie zrobią się pomarszczone) również potrząsam słojem co jakiś czas następnie odlewam sok puszczony z wiśni dolewam do poprzedniego ze spirytusem przelewam do butelek. A wiśnie świetnie się nadają do słodkich wypieków lub deserów .

Robiłam ją w zeszłym roku.Wyśmienita.Kolega mojego męża skomplementował ją słowami "Taką wiśniówkę robiła moja babcia :) "

Basia K - Sro Sie 27, 2008 10:48

Dziś robię


Sałatkę szlachecką
SKłADNIKI
2duże kapusty
4 duże marchewki
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków
70 dag papryki różnokolorowej
20 dag cukru
niepełna szklanka octu
1 szkl oleju
3 łyżki soli
liść laurowy,ziele angielskie,odrobina pieprzu
Ocet z cukrem i przyprawami zagotować,ostudzić.
Kapustę poszatkować nie za drobno,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,paprykę i cebulę pokroić.
Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na 2 godziny.Następnie wlać olej i zimną zalewę,zostawić na 10 min ,kłaść do słoików i pasteryzować do 10 min [mniejsze słoiki wystarczy 5 minut]


Buraczki
3kg buraków
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli

3 szklanki wody
1 szkanka octu
1.5 szkl.cukru
po 8 sztuk liść laurowy i ziele ang.

Buraczki ugotować w całości,zetrzeć na dużych oczkach.Do utartych buraczków dodać 3 ząbki czosnku,może być więcej.Pokroić cebule w piórka dodać do buraczków,oraz 2 łyżki soli.Przygotować zalewę z 3 szkl.wody 1szkl.octu 10 %,1.5szkl cukru oraz 8 szt.liść laurowy i ziele ang.Ostudzoną zalewą zalać buraczki,odstawić na 24h.Potem zlać sok wlać do słoików zakręcić zagotować.Świetny do barszczu.Buraczki włożyć do słoików zalać niewielką ilością oleju zagotować.



Sałatkę z ogórków
2 kg zielonych ogórków
3 duże cebule
duży pęczek zielonej pietruszki
3 łyżki cukru
pieprz
sól
½ szklanki oleju
1/3 szklanki octu 10%

Ogórki umyć i osuszyć. Następnie poszatkować, posolić i odstawić na ok. 3 godziny, a następnie odcedzić.

Cebulę pokroić w krążki. Zieloną pietruszkę drobno posiekać.

Do ogórków dodać cebulę, pietruszkę, olej, ocet, cukier i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wkładać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.


Ogórki curry
4kg ogórków
6 cebul
3 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka przyprawy "CURRY"
2 łyżki soli

Umyte ogórki pokroić na cienkie plasterki (można to zrobic w maszynce,która kroi,ale tak nożem sa mniej zmacerowane).
Cebule tak samo pokroić.
Wymieszać to z octem,cukrem i curry.
Najważniejsze by ODSTAWIć to na 3 godziny!
Potem jeszcze raz przemieszać łyżką i kłaść do słoiczków.
Gotować 15-20 minut



Ufffff

Aither - Pon Cze 28, 2010 15:31

Wiem ze to jeszcze czasu a czasu ale truskawki robicie jakoś? Wiem że się skończyły ale czy ktoś zapawia truskawki na później ? :]

niebawem jagody przyjdą... zaprawiacie jagody jak tak to w jaki sposób ;) nie wiem dzemy? mrozicie? czy co ? :>

espi - Wto Cze 29, 2010 08:46

Kiedyś robiłam dżemy z wszystkiego jak leci... truskawki, gruszki, śliwki, wiśnie... Potem przyszedł czas na frużeliny (owoce z sokiem lekko zżelowane) też wiśniowe i malinowe. Jagody tylko zasypane cukrem i pasteryzowane. Do lodów poezja :oczami: No i sok z malin bo tego nigdy dość. Teraz już nic nie robię bo mam jeszcze zapasy sprzed paru lat. O dziwo nic im nie jest :zdziwko:
Basia K - Wto Cze 29, 2010 08:55

Z owocami się nie bawię w przetwory,jedynie je mrożę.Tydzień temu robiłam ciasto jeszcze z zeszłorocznymi jagodami.
Aither - Wto Cze 29, 2010 09:04

no ja sobie zapasy dopiero robię więc tak się zastanawiam co z tym zrobić w sezonie owoce tanie są a jak w zimie mam kupić mrożonkę po 5 zl to wole za 1.50 to kupić w sezonie ;P a tak poza tym czekam na sezon jabłek ;D zrobię sobie do ciasta ;) mmmmm szarlocia :D
espi - Wto Cze 29, 2010 09:08

Jabłka fajne i tańsze z 10 razy od kupnych szarlotkowych. Też jeszcze mam :)
O i nalewki tez robiłam :)
Ale tak najbardziej poza sezonem przydają się frużeliny, bo to wszelkich racuchów, naleśników, do gofrów, do lodów. Dobre :)

Aither - Wto Cze 29, 2010 09:13

nie no nalewek nie robie wolę zdrowe winko ;D mmmmm :D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group